AFC säkrade seriesegern – efter brandtalet under halvtidsvilan

22 jan 2018

Futsal. Athletic Futsal Club Eskilstuna vände ett 2-3-underläge i halvtid till seger 8-5 över Elastico i seriefinalen. Därmed säkrade AFC seriesegern. Nu hoppas spelarna på att få kvala på hemmaplan. ”Jag tror det skulle bli fullsatt i Stiga-hallen”, säger Osam Abassi, spelare i AFC Futsal.
För första gången den här säsongen låg Athletic Futsal Club Eskilstuna under i halvtid.

Efter tjugo spelade minuter ledde hemmalaget och tabelltvåan Elastico seriefinalen med 3-2.

Då tog Osam Abassi till orda och höll lite av ett brandtal till sina medspelare under halvtidsvilan.

Och visst gav det effekt.

För i den andra halvleken gick AFC ut, vände på steken och vann matchen med 8-5, och därmed gick AFC obesegrat igenom serien med en målskillnad på fantastiska 104-15.

– Jag sade till grabbarna i halvtid: Det här kunde lika väl varit en kvalmatch och vill vi förlora på det här sättet? Så vi hade pepp-talk där i halvtid som gjorde att grabbarna gick ut och visade en helt annan sida.

Varför var ni inte med från start?

– Grabbarna var väl lite nonchalanta – egentligen. Vi visste innan matchen att de (Elastico) var tvunget att vinna med över tjugo mål för att ta första plats, och grabbarna tänkte att de aldrig skulle hända, så jag tror några blev lite bekväma.

Men det kanske var bra att ni hamnade i underläge, så att ni inför kvalet har känt på det och vet att ni kan gå ut och vända i den andra halvleken?

– Precis. Det kan vara skönt att få hamna i ett sådan underläge. Det är bättre att vi får det i en sådan här match och sedan klara av det, än att få de i ett kval och sedan få panik. Nu vet vi att vi kan vända.

Seriesegern är säkrad – det finns ingen risk att ni är mätta nu?

– Nej, nej verkligen inte! Grabbarna är hundra procent hungriga inför kvalet.

Har ni koll på hur bra division 1-lagen är?

– Vi har mött spelare som spelar i division 1 och även i högsta serien. Skillnaden som man kan se är; just i den serien vi spelar, gör man ett misstag på offensiv planhalva, det ska mycket till om man blir straffade. Men i division 1 och i högsta serien, där straffas du direkt.

Ni gjorde 104 (!) mål på sju matcher. Så att ni är bra framåt vet vi, men hur bra bakåt är ni?

– Just i de här matcherna visste vi om att vi är så bra offensivt att spelare kanske inte sköter defensiven till hundra procent, men när det väl gäller kommer det vara ganska låst där bak, vi kommer inte släppa in så mycket mål.

Vad skulle det betyda för er del att få spela kvalet på hemmaplan?

– Hel ärligt? Det hade var helt fantastiskt att få göra det. Det har kommit ganska mycket folk till våra hemmamatcher, och vi vet att intresset finns för futsal. Skulle vi få spela på hemmaplan, jag tror det skulle bli fullsatt i Stiga-hallen, säger Osam Abassi.

När och var division 1-kvalet spelas är ännu inte fastställt.

Mikael Einarsson