Ben Letaeif: ”Vi vet hur vi ska utveckla spelare på ett professionellt sätt”

28 feb 2018

Allt i AFC började som ni alla vet med ett litet ungdomslag, som sedan blev till en framgångsrik akademi. En akademi som producerat fram en handfull spelare som idag antingen spelar på Superettan-nivå eller som är utlandsproffs.
– Under mina nio år i klubben har klubbledningen alltid lagt mycket resurser på ungdomarna som: turneringar, cuper, träningsläger samt satsat på de bästa tränarna, och av den anledningen har akademin blomstrat och kommer de närmaste åren att spela en stor roll i staden, säger Ben Letaeif, teknikansvarig och U19-tränare.

– Vi är mycket tydliga med när det gäller spelidén/spelfilosofin och sättet att träna, och vi ledare har en kontinuerlig kontakt med varandra om träningar, spel och framför allt utvecklingen.

– Redan i år kommer akademin växa snabbt och de närmaste två åren kommer vi att vara störst i Eskilstuna, med förhoppningen om ett gott samarbete med alla klubbar som vi redan håller på att bygga bra relationer med, säger Letaeif.

De senaste veckorna har ett antal ungdomsspelare valt att lämna AFC Eskilstuna för att försöka ta plats i Eskilstuna Citys a-lag. När det gäller de spelarna som valt att lämna klubben säger Ben så här:

– Det är deras beslut och vi måste respektera det. Folk ska veta att vi inte har bara a-laget i sikte för våra unga spelare, vi har även intressanta klubbar i andra europeiska länder och redan idag finns ett intresse för några av våra spelare, säger han och fortsätter:

– Under matchen mot Vasalund i söndags på Skytteholm var en representant från Italien där för att studera några spelare och i april kommer folk från England. Jag kan säga att det finns stort intresse och vi tror att det kan bli ytterligare en försäljning till i år.

Sedan tidigare har AFC sålt duon Ayomide Jibodu och Fuseine Rashid till Derby County, och för sex månader såldes Adam Jemal (Amo) till italienska, Hellas Verona.

Tittar vi sedan i dagens a-lagstrupp, så hittar vi Robert Åstedt och Rinor Nushi, som har gått hela vägen från u-lagen upp till a-laget.

Även målvakten, Cem Alpek, som var med och spelade upp AFC till Allsvenskan 2016, kommer från de egna leden. Det samma gäller även för André Österholm, som i dag är utlandsproffs i Spanien.

– Det är ett bra bevis på att vi jobbar på rätt sätt och att vi vet hur vi ska utveckla våra spelare på ett professionellt sätt. Avslutningsvis: Vi vill tacka samtliga våra ledare som gör ett fantastiskt jobb, och ungdomarna som börjat anpassa sig till vår spelidé och klubbens spelfilosofi, och vi ser framemot en bra säsong med fina överraskningar, säger Ben Letaeif, teknikansvarig och U19-tränare i klubben.

Mikael Einarsson