Felix Michel har inte bara fotboll i huvudet

26 maj 2018

SPELARPORTRÄTT | En fotbollskarriär varar inte för evigt. Därför är det viktigt att ha något att falla tillbaka på när karriären är över. Det tycker i alla fall Felix Michel, som vid sidan utav fotbollen funderar på att ta upp studierna igen.
– Här i Sverige har man inte löner som gör att man klarar sig när karriären är över, säger försvararen. 

När man som spelare är mitt uppe i sin fotbollskarriär är det lätt att man bara ser det framför sig, och att man inte ägnar någon som helst tanke åt att det en dag kommer att ta slut.

En som dock gör det, som är väl medveten om att fotbollskarriären är kort och att den en dag kommer att ta slut är Felix Michel.

Samtidigt som han spelade fotboll i Syrianska FC, innan flyttlasset gick till Turkiet, studerade Felix ett år på fastighetsmäklarprogrammet på Gävle högskola.

– Jag kände att: Man har så mycket tid över som fotbollsspelare, och ingenting är säkert när det kommer till fotboll. Du kan åka på en skada och så helt plötsligt är du borta.

– Så därför, nu när man ändå har tid, varför inte säkra upp någonting? Man ser jättemånga spelare, som spelat i Sverige, som lägger ned karriären och som sedan inte har något att falla tillbaka på.

Men mäklare, är det något du vill arbeta med efter karriären? 

– Jag hade tankarna. Nu är det lite så här; jag vet inte riktigt. Det är därför som jag känner att: Nu vill jag börja med ekonomi, det är min plan, säger Michel som nu har sökt in till ekonomiprogrammet här i Eskilstuna till hösten.

Är det viktigt att man gör något vid sidan av fotbollen, tycker du? 

– Jag tror det är olika från person till person. Jag kommer ihåg när jag började studera, det var min bästa tid med fotbollen också, fick mera rutiner när jag kom hem. Man har rätt bra rutiner ändå, men det blev att man kom hem från träningen, satte sig ned och pluggade och då kände man sig bra, duktig, och det hjälpte mig.

Skulle du rekommendera andra som spelar fotboll på elitnivå att börja studera? 

– Verkligen. Studera, eller något jobb, så man bygger upp något, eller att man har någon form av säkerhet när man slutar. För det är det som är så synd, här i Sverige har man inte de här lönerna att man klarar sig när karriären är över, som utomlands, säger Felix Michel.

Mikael Einarsson
Foto: Mikael Einarsson