Kämpainsats gav tre poäng – trots en man mindre större delen av matchen

06 aug 2018

SUPERETTAN | AFC Eskilstuna är ny tabelltrea i Superettan. Efter 2-1-segern över Halmstads BK i söndagskväll – trots en man mindre i hela 70 minuter – petar AFC ned hallänningarna från den allsvenska kvalplatsen.

Det var mycket som stod på spel för AFC Eskilstunas del, när man gästades av tabelltrean, Halmstads BK, i söndags kväll.

Förlust och hallänningarna skulle ha ett försprång på sex poäng inför fortsättningen.

Vid seger, ja, då skulle AFC inte bara komma ikapp, poängmässigt, Eskilstunalaget skulle då också gå förbi och ta över tredje platsen – på bättre målskillnad.

Och visst syntes det att matchen hade betydelse för hemmalagets del, för AFC pressade högt och satte fart framåt, på ett sätt man kanske inte riktigt gjort i de senaste matcherna.

I den 19:e minuten kom utdelningen. Robert Åstedt spelade ut bollen till vänsterkanten och Christian Miljevic.

Miljevic, som både gjorde sin första match från start, och sitt första framträdande inför sin nya hemmapublik, spelade in bollen till Samuel Nnamani. Anfallaren för dagen mötte sedan på ett tillslag med vänsterfoten, och bollen letade sig förbi HBK-målvakten, Malkom Nilsson, och in i mål.

Sedan. I den 24:e minuten ådrog sig lagkaptenen, Anel Rashkaj, ett rött kort och blev därmed utvisad. Efter en förseelse där Rashkaj tacklat omkull en HBK-spelare som sista man.

Efter det röda kortet tog gästerna över mer och mer, medan AFC föll allt längre och längre ned i banan. Hemmalaget lyckades dock hålla undan och man kunde gå till halvtidsvilan med en 1-0-ledning.

Men det blev inte mycket bättre i den andra halvleken. HBK tilläts äga boll och rullade runt den, medan AFC satsade på bra försvarsspel och kontringar. Och i den 92:a minuter fick hemmalaget det gyllene läget att göra 2-0 – på en kontring.

Efter en något tilltrasslad situation utanför AFC:s straffområde hamnade bollen till slut hos Alexander Michel, som skyfflade i väg den.

Gustav Jarl, som byttes in med tolv minuter kvar av matchen, fångade upp den och kunde från egen planhalva sätta fart mot mål. Helt ensam med HBK-målvakten. Jarl gjorde inget misstag utan rullade enkelt in 2-0-målet. Hans första i AFC-tröjan i seriesammanhang.

HBK fick visserligen till en reducering till slut, och på sista sparken hade gästerna även ett bra frisparksläge, ett handfull meter utanför straffområdet, men det tog hallänningarna inte tillvara på.

Så startade AFC:

1. Gianluca Curci
2. Adnan Kojic
3. Kadir Hodzic
8. Ousmane Camara
14. Christian Miljevic (ut: 78)
16. Samuel Nnamani (ut: 69)
17. Ibrahim Blati Toure (ut: 86)
21. Anel Rashkaj
22. Alexander Michel
26. Robert Åstedt
94. Wellyson De Oliveira

Avbytare:
4. Pelé
5. Gustav Jarl (in: 78)
7. Ferid Ali
18. Oke Akpoveta (in: 69)
19. Felix Michel (in: 86)
31. Hossin Lagoun (mv)
99. Michael Kargbo

Mikael Einarsson
Foto: Mikael Einarsson