VD:n, Azad Budak, har ordet

04 okt 2018

FÖRENING | Året 2017 gav oss nyttiga erfarenheter. Nu är vi, AFC Eskilstuna, fast beslutna om att inte bara använda de erfarenheterna inför och under 2018 års säsong, utan också inför framtiden. 

Vi klev in i 2018 med både sportsliga samt ekonomiska utmaningar. Truppen inför säsongen skulle kompletteras och byggas, och ekonomin skulle sättas i balans. Vilket är fallet för de flesta idrottsföreningar. Idag kan vi med glädje konstatera att klubbens ekonomi är i balans och att vi inte har några oreglerade skulder till den 31 augusti. Därmed uppfyller vi kraven gällande elitlicensen 2019.

Inför året har vi försökt jobba mer långsiktigt med spelare, genom att skriva längre avtal för att få kontinuitet. Vi bestämde oss också för att ”hitta tillbaka” till den spelfilosofi som speglar AFC Eskilstuna. Därför plockades Nemanja Miljanovic in som ny huvudtränare, och han har fört oss tillbaka på den vägen. Truppen byggdes och i skrivande stund befinner vi oss på en allsvensk kvalplats, och det är oerhört glädjande. Resan mot Allsvenskan lever med andra ord i allra högsta grad.

Vi backar tillbaka två år. Inför 2016 värvades en ung spelare vid namn Mohamed Buya Turay in, och efter utveckling och hårt arbete kunde vi konstatera att AFC Eskilstuna format fram en av landets bästa anfallare. Försäljningen av Mohamed Buya Turay under 2018 är ett försäljningsrekord för klubben, och denna försäljning har till stor del möjliggjort balans i ekonomin.

Flera positiva händelser under 2018 är att flera spelare visat framfötterna och fångat upp klubbars intresse, vilket resulterade i att några av dessa spelare idag spelar i ibland annat Spanien, Portugal och Mellanöstern. Detta har varit en viktig del för att få balans i ekonomin samt att övergångarna kan gynna AFC ekonomiskt i framtiden.

Ungdomsakademiverksamheten har tagit fart och vi är verkligen på rätt spår. Akademin växer  där utvecklingen är i fokus, och detta har varit en stor del i klubbens historia. Vi har flera talangfulla spelare som under året fått chansen i klubbens U21-lag, och glädjande är att några av dessa spelare står vid dörren och knackar på till A-laget. Resan från akademin till seniorverksamheten har gått i rask takt och vi vill gärna lyfta fram personal och ledare för ett fantastiskt utfört arbete med ungdomsakademiverksamheten.

Just ungdomsverksamheten har alltid varit en nyttig källa för seniorverksamheten och målet är att inom en snar framtid kunna lyfta spelarbehovet till seniorverksamheten ifrån de egna leden. Detta är en process som måste få ta sin tid, då klubbens ungdomsverksamhet är relativt nystartad i Eskilstuna.

Att ungdomsakademiverksamheten är på rätt väg bevisades även under 2018, när föreningen lyckats utveckla spelare som fångat uppmärksamheten från utländska klubbar. Under det här året såldes Omar Jemal (född 2001) till den italienska klubben, Hellas Verona FC. Det är alltid en balansgång det där huruvida en ung spelare ska säljas till en utländsk klubb eller inte. Vi gör en helhetsbedömning där vi väger in faktorer som spelarens och dennes anhöriges vilja, och så försöker vi ta noga avvägda beslut utifrån det. Vi försöker även säkerställa att spelaren kommer till en bra miljö där han kan trivas och fortsätta utvecklas i sin nya klubb.

Under 2018 slog klubben upp portarna till supporterbutiken Eskilstuna Fanshop på Kungsgatan 7. Vi är oerhört stolta över denna fina butik och samlingsplats. I butiken erbjuder vi tillsammans med Eskilstuna United ett brett sortiment av diverse souvenirer och biljettförsäljning. Butiken fungerar även som en samlingsplats, där vi haft event med spelare och ungdomar. Dit alla är välkomna!

Glädjande är också att vi fått upp ett VIP-tältet på våra hemmamatcher. Tältet fungerar som en samlingsplats för våra sponsorer med god mat och dryck från Biff & Grill. Tältet möjliggör för sponsorerna att nätverka med varandra och samtidigt få en inblick i tränarens tankar kring dagens match.

Under säsongen har vi uppmärksammat och hyllat stadens andra föreningar, så som Eskilstuna Smederna, för deras SM-guld under 2017, BK Sport Mix, för deras seger i Gothia Cup samt Triangels damlag, som vann sin division 2-serie och tog klivet upp till division 1. Vi var även med och hyllade Sebastian Larsson, som mottog priset som kvartalets idrottsprofil i Sörmland. Vi hoppas kunna hylla fler föreningar i staden framöver.

CSR-arbetet har alltid varit en viktig del i klubbens historia och den som läst om klubbens födelse kan snabbt förstå att CSR-arbetet sitter i klubbens DNA. Vi har under åter arbetat med en rad projekt där spelare och ledare varit involverade. Vi har varit med på dryga 20-talet aktiviteter med våra A-lagsspelare runt om i staden. Vi har träffat Eskilstunabor i Gallerian och på Fristadstorget under olika event. Även stadsdelarna Lagersberg, Fröslunda, Viptorp, Brunnsbacken, Nyfors, Skogsängen och Torshälla har fått besök av våra hjältar.

Vi har även haft möjligheten att medverka vid landskampen i handboll mellan Sverige och Kroatien i Stiga sports Arena och under tre dagar på Friidrotts-SM på Ekängen. Dessutom var vi med alla fyra onsdagar under Picknic i Parken, på Gainsvillefestivalen, Varmt om Hjärtat-konserten med Sabina Dumba och Darin i Stadsparken, Springpride samt Visfestivalen i centrum.

I helgen som gick deltog vi i Eskilstuna Energi & Miljö och Eskilstuna Kommunfastigheters kunddagar på Parken Zoo. Vi bjuder också löpande in barn och ungdomar till vår supporterbutik för att spela FIFA mot våra A-lagsspelare. Senare under hösten har vi planerat in ett besök på Mötesplats Eskilstuna för människor med funktionsnedsättning samt områdesbesök i Årby tillsammans med Klara Fastigheter. Utöver det kan en rad skolor och föreningar också se fram mot att få träffa våra ”AFC Heroes” innan året är slut.

Samarbetet med våra partners har utvecklats på ett positivt sätt. Vi har en rad överenskommelser som innehåller sponsring men också åtaganden från klubbens sida. Dessa åtaganden och motprestationer utvecklas enligt plan. Vi är förstås angelägna om fortsatt samarbete kommande år. Jag vill passa på att tacka våra sponsorer för ert stöd.

Vår plan är att öka publikintresset för våra matcher och vi kommer arbeta för att förbättra upplevelsen för våra besökare på Tunavallen. Av den anledningen medverkar vi i en större kundundersökning, där besökarna på våra och andra elitklubbars matcher kan ge sina synpunkter på vad som behöver förbättras.

AFC Eskilstunas ambition är att fortsätta utveckla elitfotbollen och ungdomsakademiverksamheten i Eskilstuna. För att lyckas med detta behöver vi ytterligare samarbeten med företag, sponsorer samt kommuninnevånare för gemensam nytta.

###

I slutet av förra året utökades föreningen med en ny gren, nämligen futsal-laget Athletic Futsal Club Eskilstuna. Futsal, eller inomhusfotboll om du nu så vill, har genom åren varit en framgångsrik del i klubbens historia, där vi vunnit flera mästerskap i bland annat ST-Cupen och SM i futsal.

Det är med stor stolthet vi nu kan presentera ett eget futsal-lag, som kommer att spela i division 1 kommande säsong. Efter en strålande säsong i division 2 förra säsongen, där man gick obesegrade ur serien och vann kvalet.

Nu när årets mörkare dagar vankas vill gärna se fler på våra hemmamatcher, som kommer att spelas på STIGA Sports Arena. Där fin fotboll och underhållning utlovas. Här vill vi passa på att tacka initiativtagarna och ledarna till födelsen av detta lag samt tacka spelarna för den enorma bedriften under föregående säsong.

Vi vill också tacka Eskilstuna Kommun att de möjliggjort för futsal-laget att kunna spela hemmamatcherna på STIGA Sports Arena.

###

Med en ekonomi som efter hårt arbete åter är i balans återstår endast en önskan att få fler att ta sig till våra matcher. Vår satsning på fanshopen utvecklas väl och vi är tacksamma att souvenirförsäljningen ökar – det är en viktig del för att bibehålla en balanserad ekonomi. Till alla er som har införskaffat en souvenir, besökt våra matcher eller stöttat oss på annat sätt vill jag rikta ett stort tack till. Ert stöd gör oss starkare och mer motiverade.

Vi vill även riktat ett stort tack till vår huvudsponsor Sparbanken Rekarne samt Eskilstuna kommun som ståt vid vår sida när det blåst som mest. Ni har alltid haft dörren öppen för AFC när vi har behövt goda råd och smarta lösningar, er stöttning har varit ovärderlig och det är något vi sent kommer att glömma. Stort Tack!

Tillsammans är ambitionen givetvis att det skall spelas allsvensk fotboll på herrsidan under 2019.

Azad Budak, styrelsen