AFC Eskilstuna klara för kval till Allsvenskan

03 nov 2018

AFC Eskilstuna spelade idag, en lite kylslagen novemberkväll, den sista ordinarie hemmamatchen. Innan match var det stort intresse bland våra supportrar kring matchen Halmstad-Örgryte, fyran och femman i tabellen, eftersom dessa lag var Eskilstunas främsta konkurrenter om den allsvenska kvalplatsen. Örgryte avgjorde den matchen till sin fördel i den 94:e matchminuten. Därmed var Halmstad borta från möjligheten till allsvenskt kval. Örgryte hade en teoretisk möjlighet att knappa in 3 poäng och 9 mål på Eskilstuna.

726 åskådare hade letat sig fram till Tunavallen i kvällsmörkret. Man kan anta att en hel del av de sportintresserade Eskilstunaborna istället valde värmen i Stiga Sports Arena och GUIF:s hemmamatch mot Redbergslid.

Innan matchstart såg det alltså ganska ljust ut för hemmalaget att nå det allsvenska kvalet. I första halvlek såg det till en början ganska stabilt ut för Eskilstuna. Man hade ett klart bollinnehav dock utan direkta målchanser. Då kom det som en blixt från klar himmel när Frej stack upp i ett farligt anfall. Den rutinerade Joakim Runnemo slog till på volley efter ett fint anfall. 0-1 och Curci hade inte en chans på skottet i hans högra hörn, så vår keeper fick för första gången på 8 matcher plocka ut bollen ur nätet. Han såg lite förvånad ut. Bara 6 minuter senare var det dags igen då Zourab Tsiskaridze, som före matchen hyllades av AFC:s supporterklubb, blev sista man på bollen då den landade i den egna målet. 0-2 och det började kännas lite oroligt i många supporterhjärtan. Skulle Eskilstuna åka på den första hemmaförlusten och en nervös bortamatch mot Gävle.

I andra halvlek så flyttade hemmalaget fram positionerna och det såg bättre ut. Men istället för reduceringschanser så fick Frej en straff efter bara 4 minuter och man började räkna in tredje baklängesmålet. Den ovan nämnde Runnemo fick för sig att chippa bollen över Curci, men fick för mycket fot under bollen och den gick även över ribban. I 57:e minuten kom äntligen en reducering då Bajram Ajeti fick ett bra läge efter pass från Felix Michel Melki. Ett placerat skott i målvaktens högra hörn och 1-2. Nu låg Eskilstuna på och dominerade matchen fullständigt. Tränaren Mance bytte in Camara i 75:e minuten i hopp om att han skulle skapa målchanser. Eskilstuna kunde dock mest skapa inlägg som Frejs målvakt enkelt plockade ned. Minuterna rullade på och man var beredd på säsongens första hemmaförlust. I den 5:e övertidsminuten fick Eskilstuna en sista möjlighet på en frispark från 25 meter. Frej ställde upp större delen av laget i en mur. Bajram Ajeti som sett giftig ut hela matchen tog en lång ansats. Ett stenhårt skott längs marken letade sig igenom alla ben i muren och satt otagbart i målvaktens högra hörn. Mycket snyggt. Matchen blåstes av strax efter och jublande hemmaspelare och supportrar kunde konstatera att nu var AFC Eskilstuna klara för Allsvenskt kval!

Kvalmatcherna kommer att spelas hemma torsdagen den 22:a november och borta söndagen den 25:e november. Vilket lag som vi kommer att få möta återstår att se.

Tommy Sundholm & Gustav Oskarsson