Pressmeddelande: Meriterad tränare till akademiverksamheten

10 dec 2018

NYHETER | Välkommen till Eskilstuna och AFC-familjen, säger vi till Gerard Nus. Gerard kommer jobba med att utveckla klubbens akademiverksamhet. Med den här rekryteringen vill vi ta klubben ett steg framåt”.

Han har trots sin unga ålder redan hunnit med att jobba tillsammans med Rafael Benitez i Liverpool och Gus Poyet i Brighton & Hove Albion. Han har varit assisterande tränare för Ghanas A-landslag i tre år, under ledning utav Avram Grant, och nu senast kommer han ifrån ett uppdrag som huvudtränare i Irtysh Pavlodar FC, hemmahörande i den kazakstanska högstaligan.

Nu har den 33-årige spanjoren från Tarragona, Gerard Nus, som vid sidan av sin tränarkarriär skrivit fotbollsboken (The warm up in soccer: training sessions & matches), tagit fram appen (App for fotboll coaches) samt utbildat tränare, i bland annat FC Barcelona, nu fått i uppdrag att utveckla AFC:s akademiverksamhet.
Så här säger sportchefen, Azad Budak:
– Det här är ett sätt att bygga dem bästa förutsättningarna för att i framtiden få fram egna spelare till a-laget.
– Gerard ska sätta upp metodiken i vår filosofi. I hur vi ska träna, och hur vi ska jobba med de olika åldersgrupperna. Så han kommer att utbilda våra ungdomstränare samt var med och titta på träningar.
– Med den här rekryteringen vill vi ta klubben ett steg framåt, säger Azad Budak.

Så här säger huvudpersonen själv om att komma till Eskilstuna och AFC:
– Målsättningen är klar, och det är att vi ska skapa en tydligare filosofi. Jag ser fram emot att få hjälpa de unga spelarna i AFC, som är framtiden i klubben, säger han och fortsätter:
– Jag lärde känna Azad genom min rådgivare, Ryan Badu, som är god vän med honom, och inom fotbollskretsar är Budak känd för att värva spelare som inte många andra klubbar tror på, och Alex Ryssholm är en person som inspireras av hur FC Barcelona arbetar, och jag som har den katalanska kulturen känner att jag kan implementera dessa idéer i AFC Eskilstuna.

FAKTA
Namn: Gerard Nus
Från: Tarragona, Spanien
Ålder: 33 (snart 34)
Roll i AFC: Metodikansvarig
Tidigare klubbar:
– Irtysh Pavlodar (17-18)
– Ghanas a-landslag (14-17)
– Rayo Vallecano of Madrid (16-17)
– Elche CF (15-16)
– Melbourne Heart (13-14)
– Brighton & Hove Albion (12-13)
– Jeonnam Dragons (10-11)
– Liverpool FC (07-09)

Mikael Einarsson