Motståndarkollen: IFK Norrköping

28 feb 2019

När Svenska Cupens gruppspel går in i den tredje och sista omgången stundar en på förhand förväntad gruppfinal i Norrköping. Och nu ska allt avgöras. Blir det AFC Eskilstuna, som leder gruppen på bättre målskillnad, eller IFK Norrköping som har hemmaplansfördel, som tar sig vidare till kvartsfinal och därmed fortsatta drömmar om cupguld och spel i Europa League. Vad har då Svenska Mästarna från 2015 och fjolårets allsvenska silvermedaljörer för mål i Svenska Cupen?

– Vi ska göra vårt allra yttersta för att nå så långt vi kan. Det är en väldigt fint sammansatt tävling. Att vi får den här typen av tävlingsmatcher tidigt på säsongen. Det finns en stor charm i cupen där vi ser att många lag från lägre serier överraskat med sina prestationer och resultat. Det är inte lätt för de allsvenska lagen att bara gå ut och vinna mot lag som gör sitt yttersta, säger IFK Norrköpings tränare och sportchef Jens Gustafsson.

Men vi tar det från början. AFC Eskilstuna har imponerat stort i Svenska Cupens inledning med två raka segrar via 4-0 borta mot Assyriska Turabdin IK samt 4-0 hemma mot IFK Värnamo. Två odiskutabla vinster efter stort bollinnehav, koncentrerat försvarsspel över 90 minuter och stor effektivitet i avsluten framåt. Lägg där till att AFC:s nye målvakt Ole Söderberg tillsammans med nya mittbacksparet Artem Rakhmanov, Jesper Björkman och övriga laget fått hålla nollan i årets två första tävlingsmatcher, inte nog så viktigt för självförtroendet och starten på året tillsammans. AFC har dessutom sju olika målskyttar på de inledande omgångarna, tvåmålsskytten Gustav Jarl, Samuel Nmani, Felix Michel, Christian Miljevic, Adnan Kojic, Ivan Bobko och Kadir Hodic. Sex poäng och 8-0 i målskillnad, näst bäst statistik av alla medverkande lag (Häcken har 6 poäng och 10-1) och som skapat en situation där ett oavgjort resultat i Norrköping räcker för att AFC ska vinna Grupp 2 och avancera till kvartfinal. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna – IFK Värnamo i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/11970251/hojdpunkter-afc-krossade-varnamo/ 

Motståndaren IFK Norrköping har också gjort sitt jobb och plikttroget besegrat IFK Värnamo hemma med 3-1 samt Assyriska Turabdin borta med 2-0. Segrarna innebär 6 poäng och 5-1 i målskillnad. Mot Värnamo gjorde forwarden Kalle Holmberg två mål och forwardskollegan Jordan Larsson ett. I svårspelare Tipshallen Elmia i Jönköping i fredags kväll sköt Simon Skrabb 1-0 på friläge efter fin framspelning av innermittfältaren Alexander Fransson. 2-0 kom i andra halvlek signerat Sead Haksabanovic som mycket listigt lurade Assyriskas försvar på en av många Norrköpinghörnor och hittade in med en precis passning till Jordan Larssons som styrde in 2-0 och sitt andra cupmål 2019. Se höjdpunkter från matchen här i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/11970172/hojdpunkter-ifk-norrkoping-vann-komfortabelt-mot-assyriska/  

Vad tycker då tränare och sportchef Gustafsson om sitt lags inledande två matcher i cupens gruppspel.

– Vår bedömning är att det varit ganska så trevande matcher, vi bör landa på knappt godkänt. Vi söker fortfarande efter flytet i vårt spel, efter relationer mellan spelarna. Framför allt behöver vi bli initiativrikare och modigare, mer attackerande. Att vi går ut och gör vårt bästa. 

Ni mötte AFC i en träningsmatch tidigare i vår, vad tyckte du om dem då?

– Jag är i grunden väldigt imponerad av AFC Eskilstuna. Hur man uppträder och hur man utmanar andra klubbar med annorlunda och andra medel. Det är samtidigt väldigt svårt att få grepp på de individuella spelarna i AFC. Hur de är som spelare. Jag kan nog rabbla de allra flesta spelare i de övriga allsvenska lagen men inte när det gäller AFC. 

Fiolåret samt inledningen av AFC:s säsong 2019 har dock inte gått Gustafssons radar förbi. 

– Förra året i Superettan var det deras förmåga att hålla sitt egna mål från bollar som imponerade allra mest. AFC har en stark förmåga att ha skickliga bollspelare, blandat med att ha en grupp som arbetar tillsammans, säger Gustafsson. 

Hur ska ni besegra AFC på lördag, för ni måste ju faktiskt vinna?

– Göra de saker vi inte gjort innan som jag berättade om. Sen hoppas jag att vi verkligen får med oss mycket publik vilket jag tror kommer att bli viktigt för utgången av resultatet på lördag. Jag hoppas att våra supportrar sluter upp och kommer.

Vad tror du om matchbilden?

– Jag tror att den kommer likna den vi hade för ett par veckor sedan, där vi kommer ha större delen av bollinnehavet och AFC kommer att fajtas och vara skickliga när de väl får bollen och flyttar upp.

När Motståndarkollen pratar med Gustafsson under onsdagsförmiddagen har laget hittills hunnit träna en dag samt spelat en träningsmatch i U21 denna vecka där Syrianska besegrades med 6-0 och Kalle Holmberg gjorde fyra mål. Tycker då Gustafsson att några spelare sett särskilt hungriga ut hittills under veckan? 

– Alla flesta har sett bra ut och vi är väl förberedda inför lördag. Matchen mot AFC har varit inplanerad sedan länge och vi förbereder oss som vanligt, förklarar Jens.

Förra säsongen imponerade Norrköping stort och var när Allsvenskan spelats klart endast två poäng från AIK och SM-guldet. På 30 omgångar vann laget 19 matcher, kryssade i åtta och förlorade blott tre fighter vilket gav 65 poäng och den imponerande målskillnaden 51-27. Om man jämför detta med AFC:s starka 2018 i Superettan med 13 vinster, 15 kryss och två förluster, 54 poäng och målskillnaden 40-16, så inser man lätt hur skickliga och tunga Norrköping är, såväl framåt som bakåt. Klubben har också lyckats utveckla och sälja flera stora spelare under flera års tid vilket stärkt ekonomin samtidigt som man lyckats bibehålla den höga kvalitén i spelet med sportsliga framgångar som följd. Sedan guldet 2015 har laget slutat 3:a 2016, 6:a 2017 och alltså 2:a 2018. Jag undrar därför hur IFK Norrköping jobbar med scouting för att lyckas med sina trupper så bra.   

– Vi går inte ut och berättar om vad vi gör utan det får man titta på hur vi bedriver föreningen, hur vi jobbar med individuell utveckling och lagets utveckling. Sen har vi en anställd scout som jobbar med detta på heltid, framför allt för att vi inte ska värva fel. Sen har vi en trupp fylld av spelare med stora drömmar och vi är noga med att inte släppa iväg spelare hur som helst, förklarar Gustafsson.  

Vad gäller nyheter i årets IFK Norrköping finns följande att rapportera:

Nyförvärv:

 • Christofer Nyman, Eintracht Braunsweig, Tyskland 
 • Sead Haksabanovic, lån från West Ham, England
 • Kevin Alvarez, FC Moravia, Costa Rica
 • Rasmus Lauritsen, Velje BK, Danmark
 • Carl Björk, uppflyttad från samarbetsklubben IF Sylvia 
 • Manasse Kusu, uppflyttad från samarbetsklubben IF Sylvia
 • Isac Bergman Johannesson, IA Akranes, Island 
 • Oliver Stefánsson, IA Akranes, Island

Spelare som sålts/Kontrakt som löpt ut

 • Andreas Johansson, Halmstad BK
 • Daniel Sjölund, IFK Mariehamn
 • David Moberg Karlsson, Sparta Prag

Vad är då klubbens mål i Allsvenskan 2019?

– Vårt mål är att fortsätta vara en tuff utmanare till klubbar som har bättre förutsättningar än oss. 

Och målet i Europacupspelet?

– Vi har revansch att utkräva i Europaspelet. Vi har varit i denna situation vid två tidigare tillfällen men inte tagit vara på möjligheten. Dels 2017 när vi mötte Pristina och Trakaj. Det var inga bra prestationer från vår sida. Vi var inte tillräckligt förberedda. Dels Rosenborg hemma 2016 i Champions Leuagekvalet, då vi var ännu mindre förberedda. IFK hade då vunnit sitt första guld på 28 år med allt vad det för med sig. Vi behöver vara väl förberedda och vi vill ta revansch i Europaspelet. Vi ska ta chansen och göra vårt yttersta för att lyckas där, berättar Gustafsson. 

Likt AFC:s Nemanja Miljanovic´, har Jens Gustafsson samma roll i IFK Norrköping, alltså såväl tränare och sportchef. Motståndarkollen är självklart nyfiken på rollen och vad den innebär. Hur är det alltså att både jobba som tränare och sportchef samtidigt? 

– Det är väldigt ansvarsfullt, man får ett ytterligare ansvar utöver tränarrollen där man ju tränar laget och är ansvarig för resultaten. Man jobbar också med transfers och tittar på hur föreningen långsiktigt ska lyckas utvecklas. Rollen är väldigt rolig och den är otroligt stor så man behöver ha många människor runtom för att kunna klara av den på ett bra sätt och det tycker jag att vi har. Vi är totalt 8-10 människor som dagligen arbetar för att laget ska kunna prestera på kort och lång sikt. 

Mitt under stundande Silly Season blickar Motståndakollen framåt mot IFK Norrköpings sommarfönster. Ser Jens några särskilda spelare som är aktuella att lämna i sommar?

– Svaret är nog alla, alla och ingen. Vi kommer hålla emot allt vi kan för att vara slagkraftiga i Europa. Det blir tvådelat, man vill inte att det ska ske men samtidigt kan det ske. 

2017, under AFC:s första allsvenska säsong, möttes de båda klubbarna två gånger och IFK Norrköping vann båda matcherna. Den 12 maj på Tunavallen åkte Norrköping hem med 3 poäng efter seger med 1-2 (0-2). Redan i den 7:e minuten nätade Nicklas Eliasson, idag Bristol City, och i matchminut 36 ökade Kalle Holmberg på till tvåmålsledning. Omar Eddahri, som nyligen kritade på för Joel Cederlunds GIF Sundsvall, gav AFC nytt hopp i matchen då han reducerade till 1-2 i matchminut 57. Närmare än så kom inte det orangea Eskilstunalaget den gången och den stora sjungande IFK-klacken kunde jubla ikapp med sina spelare. 

I matchen på Tunavallen slog IFK Norrköping 622 korrekta passningar inom laget mot AFC:s 324. Norrköpings bollinnehav på 66 % speglar också den statistiken. IFK sköt 17 skott i matchen varav 7 träffade mål. AFC hade 3 skott på mål på 12 skottförsök. 

Ännu bättre stämning var det i Nörrköping en magiskt ljummen och fin fotbollskväll den 7 augusti 2017 som undertecknad med far och bror inledde med husmanskost och ett par kalla maltdrycker med Pekingfans på restaurang Saliga Munken på Sankt Persgatan. Alltid lika trevligt att besöka den klassiska Norrköpingrestaurangen och tugga fotboll med familj och IFK-fans inför match. 

Väl på Östgötaporten fick vi se ett defensivt starkt och strukturerat AFC som var en ribbträff av Mohammed Buya Turay från att ta ledningen framför Curva Nordahl i första halvlek efter en tekniskt fin prestation. I matchen var det åter Norrköping hade mestadels av bollinnehavet (61 % mot AFC:s 39 %) och med 556 korrekta passningar mot 308 för AFC som följd. Trots spelövertaget var det AFC som var mest skottvilliga och hade flest målchanser. 16 AFC-skott gav 6 träffar på mål sett till Norrköpings bleka 2 skott på mål på 11 skottförsök. IFK Norrköping tryckte dock på matchen igenom och som så ofta avgjorde favoriten och hemmalaget i slutfasen av matchen. Efter en heroisk insats av AFC gjorde IFK Norrköping matchens enda mål i minut 87 då Sebastian Anderssons vann en nickduell med Alex Michel på hörna som fick Alireza Haghighi att kapitulera. Se höjdpunkter från matchen i länken nedan.

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-ifk-norrkoping-afc-eskilstuna/

Ett av IFK Nörrköpings tyngsta nyförvärv i år är lånet från West Ham, Sead Haksabanovic. Han har dock inte fått mycket speltid i West Ham eller under utlåningen till Malaga. I Fotbollspodden Studio Allsvenskans program med Haksabanovic från den 20 februari 2019 berättar han att han nu vänt hemåt för att få kontinuerlig speltid och få tillbaka självförtroendet. Vidare säger 19-åringen där att AIK ville ha honom också med att IFK Norrköping erbjöd mer pengar, samt att tränare Jens Gustafsson var en stor anledning till varför han valde kamratklubben från Norrköping. AFC Eskilstunas Adnan Kojic, som tillhörde IFK Norrköping som lärling 2014 och med A-lagskontrakt 2015, är den Eskilstunaspelare som känner Haksabanovic allra bäst. De två bollskickliga spelarna lirare nämligen ihop i Halmstad BK säsongerna 2016 och 2017.  

– Ja, vi spelade tillsammans i 1,5 år, ett år i Superettan och ett halvår i Allsvenskan innan han blev köpt av West Ham. Vi spelade dessutom på samma kant, berättar Kojic. 

Har ni någon relation idag?

– Ja, han var av de närmsta och som jag hängde med mest under tiden i Halmstad och vi snackar i telefon lite då och då. Nu när han bott i England har det inte varit så lätt att träffas men nu när han flyttat hem, och dessutom till Norrköping så kommer det säkert bli att vi ses någonting om båda får ledigt samtidigt.  

Hur är Sead som spelare?

– Han är ganska komplett, han är snabb, bra en mot en, stark i kroppen och hans största styrka är att han kan skapa lägen ur ingenting och på egen hand.  

Kommer du möta honom på kanten?

– Det vet jag faktiskt inte, de använder honom både på kanten och centralt så det får vi se på lördag.

Hur ska ni och du stoppa honom på lördag?

– Just mot Sead är det viktigt att ligga tajt på honom och att han inte får för stora ytor. Men de har många andra bra spelare också så vi kan inte bara fokusera på honom.  

Norrköping är otroligt starka hemma och måste vinna. De kommer verkligen gå för segern, så hur ska ni lyckas stoppa dem på lördag?

– Som du säger, de har en otrolig statistik men det är fotboll vi ska spela. Det är en ny match och helt nya förutsättningar och vi har trots allt en fördel då det räcker med ett kryss för oss. Vi vet att de har bra spelare på alla positioner, de har många bra offensiva spelare. För alla våra spelare blir det många matcher i matchen, där varje spelare ställs mot sin spelare. Och ju fler matcher i matchen vi kan vinna desto större möjligheter har vi att lyckas, förklarar alltid lika trevliga och lugna Kojic.

På lördag 14.00 på Östgötaporten smäller det alltså i en otroligt viktig fotbollsmatch så här tidigt på säsongen. Lägg där till att meterologerna utlovar fantastiskt fotbollsväder med fem plusgrader och strålande solsken och vi förstår alla att mycket publik och hög stämning väntar i Norrköping. Peking Fanz kommer garanterat vara laddade och många men även från Eskilstuna väntas en bra skara bortasupportrar sluta upp via tåg och samkörning. Önskar alla inblandade stort lycka till och en härlig fotbollsdag tillsammans! 

Joel Hamberg