José Leon: ”Det var trevligt att få komma hit”

07 mar 2019

Nyligen blev spanske backen, José Leon, klar för AFC Eskilstuna på ett lån från La Liga-klubben Rayo Vallecano. Den 24-årige spanjoren har gjort en match i AFC Eskilstuna-tröjan sedan han anslöt till föreningen lite mindre än två veckor sedan.
–  Det var trevligt att få komma hit. Jag har kommit in i gruppen på ett bra sätt. Spelarna, ledarna och alla i klubben har tagit emot mig på ett bra sätt och välkomnat mig bra. Alla har varit behjälpliga om det är något som behövs lösas. Det känns jättebra, säger José Leon.

José har fått ett antal träningar med laget och gjorde sin tävlingsdebut för klubben i måndags, när han spelade nittio minuter i Folksam U21 Allsvenskan Norra mot Degerfors IF på Tunavallen.
–  Jag måste fortfarande komma igång och anpassa mig till spelet, hur det fungerar här. Det är lite annorlunda här än i Spanien. Klimatet, gräset och det gäller att anpassa sig. Jag känner att vi gjorde det okej, men resultatet var inte positivt och det finns saker som vi behöver förbättra.

Leon som inledde sin karriär i Real Madrids ungdomslag, har senast representerat Real Madrids b-lag – som heter Real Madrid Castilla som spelar i Segunda B. Efter sejouren där, skrev Leon på för Rayo Vallecano i slutet på 2018 innan han nu blev utlånad till AFC Eskilstuna. Han märker skillnaden på fotbollen i Spanien kontra Sverige.
–  Det är så klart ganska stor skillnad på alla möjliga sätt. Både nivån i Spanien och Sverige. Nivån i Spanien är självklart bättre, men här finns det saker som man gör som man inte gör i Spanien, säger José Leon.

Leon ser sig själv som en skicklig back, som spelar sig ur tuffa situationer på ett bra sätt och han framhäver även att han tycker det är mycket viktigt att man alltid är koncentrerad.
–  Jag är en spelande mittback som vågar ha bollen och vill ha bollen. Jag har bra fötter och kommer ur vissa trånga situationer på ett bra sätt. Jag vågar spela och är bra i luftrummet.

AFC Eskilstuna är som bekant nykomling i Allsvenskan den här säsongen, efter att man kvalificerat sig till den högsta ligan efter man besegrat Brommapojkarna i kvalet. För Leon som har varit i klubben under period nu, börjar ha koll på omgivningen i den högsta ligan. Han tror att klubben har bra chanser i år.
–  Jag har sett nivån i de andra klubbarna, som i till exempel Norrköping som vi har mött. Det finns andra klubbar som är bra och har kvalité. Jag tycker laget är bra, vi är i bra form. Gör vi det vi ska göra, så kommer vi fortfarande få bra resultat och klara oss bra, säger Leon och fortsätter vidare kring sin egna säsong.

–  När det gäller mig själv så ville jag lära känna en ny fotbollskultur. Naturligtvis vill jag spela så mycket som möjligt, få minuter och göra så bra ifrån som möjligt för att hjälpa laget så mycket som möjligt, avslutar den nye mittbacken José Leon.