Motståndarkollen med Larsson och Avdic

14 mar 2019

I veckans Motståndarkoll läser du som vanligt statistik och fakta om motståndaren, nu AIK borta i Svenska Cupens semifinal. Du får också statistiska jämförelser med AFC Eskilstuna samt tar del av intressanta intervjuer med AIK:s landslagsman, tillika Eskilstunason, Sebastian ”Bissen” Larsson, AFC:s högprofilerade nyförvärv, Denni Avdic, som senast spelade i just AIK under tre säsonger. Dessutom samtal med AIK:s framgångsrika sportchef Björn Wesström och klubbens assisterande tränare Patric Jilderfalk, som lagt 15 matchers scouting på AFC Eskilstuna inför semifinalen. Detta visar att den regerande svenska mästaren tar AFC och Svenska cupens semifinal på största allvar. Här inledningsvis berättar de före detta lagkamraterna Sebastian Larsson och Denni Avdic om varandras styrkor som spelare och personer.

–  Denni är en väldigt duktig allroundspelare. För oss spelade han både forward och på mitten. Sen är han en väldigt fysisk spelare som det inte är lätt att tampas med i luftrummet och när han får uppspel. Sedan är han en duktig målskytt som jag tror gjorde 19 mål en säsong i Allsvenskan. Han är också en väldigt bra kille och spelare i laget som alltid jobbar hårt för laget, både i träning och i match. Han har också stor erfarenhet och kan allsvenskan och han kommer att bli väldigt nyttig för AFC framöver, förklarar Sebastian.

AIK:s sportchef Björn Wesström uppskattade också Avdics tid i Solnaklubben.

–  Denni är extremt ödmjuk, en fin person. Han har gjort ett extremt professionellt intryck på AIK. Sen nådde han inte de prestationer som både han och vi hade hoppats på, förklarar Wesström.

Denni Avdic hade gjort 2,5 säsong i AIK när Sebastian Larsson anlände till klubben efter VM i Ryssland förra sommaren. Så här berättar Avdic om sin förre lagkamrat och numera motståndare i AIK.

–  För mig, jag har ju följt Sebastian i landslaget och alla känner till hans styrkor med högerfoten, aggressiviteten, speluppfattningen, den fysiska arbetskapaciteten och att han krigar ute på planen. Men det som var extremt imponerande på mig, vilket jag fick känna av och se som lagkamrat och som man kanske inte alltid ser utifrån, är vilken ledare han är, hur han kan dra med sig spelare i sitt sätt att spela, att vilja lägga ner jobbet och att få med sig andra spelare i laget.

–  Min uppfattning, det som gjorde av vi kunde ta sista steget och vinna guldet, var att han kom in under sommaren. Han kom in med en vinnarskalle och en vinnarmentalitet, han drog med sig alla. Inte bara på matcher utan också på träningar, det finns inget som heter halvfart utan han lockade med sig hela gänget. Jag tror att han var nyckeln som gjorde att vi kunde ta det sista steget som sagt, så att vi kunde ta guldet efter att ha kommit tvåa och tvåa åren innan.

Längre intervjuer med Larsson och Avdic längre ner i artikeln.

Allmänna Idrottsklubben, AIK, är en av svensk fotbolls absolut största och mest meriterade klubbar. Med 90 allsvenska säsonger, 12 SM-guld (de fyra senaste 1992, 1998, 2009 och 2018), 8 titlar i Svenska Cupen (de fyra senaste 1996, 1997, 1999 och 2009) och ett stort supporterstöd i Sverige och på nationalarenan Friends, är det få klubbar i Skandinavien som kan mäta sig med Solnaklubben.

Träningsanläggningen heter Karlberg och klubben ska i sommar försvara Sveriges ställning i Europa när man kvalar till Champions League. Under försäsongen, som resultatmässigt gått bra, men spelmässigt inte övertygat, har klubben dock väckt en del frågetecken bland experter och i egna supporterled, håller årets AIK-trupp samma höga kvalité som förra årets mästartrupp? Så här säger sportchef Wesström om truppens prestationer under försäsongen, läget i truppen och sitt arbete som sportchef.

–  Vi har gjort resultat som gör att vi är i semifinal i cupen, som ett av fyra lag. Vi har inte förlorat än i år. Resultatmässigt ok, prestationsmässigt är vi inte där vi vill vara.

Vilka faktorer gör att ni inte känner att ni nått den kapacitet spelmässigt som ni bedömer finns i truppen?

–  Det handlar om spelarnas individuella form, speltid tillsammans och tillgänglighet på alla spelare samtidigt, vi har haft en del skador.

Är du nöjd med truppen?

–  Ja, vi tycker att vi har en bra utgångspunkt när vi startar säsongen. Sedan är det ju så att truppen förändras hela tiden utifrån hur prestationen ser ut.

Vilka positioner vill du och tränarstaben förstärka?

–  Just nu med Robin Jansson (Orlando i MLS) såld så är det en innerback vi tittar på, berättar Wesström.

Hur är det att vara sportchef i AIK, en av Skandinaviens största klubbar och som kanske engagerar flest och mest?

–  Det är fantastiskt förstås, jag gör mitt tjugonde år i AIK nu. Det är en enorm klubb men också min lokala klubb. Jag har bägge sidorna. Det är både lokala och globala utmaningar. Det är en uppgift som kräver sin koncentration.

Hur mycket jobbar man som sportchef i AIK?

–  Jag mäter inte tiden. Efter 20 år är det en livsstil. Familj och fotboll är det man lever för.

Hur långt är planerna komna med ny träningsanläggning för AIK?

–  Det pågår ett arbete som har pågått en ganska lång tid, men det är inte helt enkelt att hitta mark i Solna. Vi vill ha en åretruntanläggning. Idag tränar vi vintertid på Skytteholm och på sommaren på Karlberg. Vi vill vara på ett och samma ställe året om, berättar Wesström.

Om vi blickar bakåt till 2017 när AFC Eskilstuna spelade i Allsvenskan och klubben slutade på jumboplats, gick det desto bättre för AIK som vann en silvermedalj efter 54 poäng på 30 matcher, 7 poäng efter Malmö FF och 4 poäng före trean Djurgården. Förra säsongen, när AFC slutade trea i Superettan och tog steget till Allsvenskan efter det minnesvärda dubbelmötet mot Brommapojkarna, vann AIK som bekant Allsvenskan efter en imponerande säsong.

Om vi jämför klubbarnas statistik i Sveriges två högsta serier går att utläsa följande. AFC:s starka 2018 i Superettan såg ut p följande vis. 13 vinster, 15 kryss och två förluster, 54 poäng och målskillnaden 40-16. AIK imponerade än mer i Allsvenskan där man vann hela 19 av 30 matcher, kryssade i 10 och förlorade blott en match. Målskillnaden var 50-16. Jämfört med sina toppkonkurrenter släppte både AFC och AIK in betydligt färre mål, samtidigt som de också gjorde betydligt färre. AFC:s 40-16 kan jämföras med ettan Helsingborgs 59-30 och tvåan Falkenbergs 61-34. AIK:s 50-16 kan jämföras med deras fyra toppkonkurrenter som alla gjorde fler mål men också släppte in fler mål, tvåan Norrköping 51-27, trean Malmö 57-29, fyran Hammarby 56-35 och femman Häcken 58-27).

Det är med andra ord två av Sveriges mest försvarsstarka lag som gör upp på Friends Arena på söndagseftermiddagen. Sett till statistiken är AFC med 16 insläppta mål i Superettan och AIK med 16 insläppta mål i Allsvenskan de två lag i svensk elitfotboll som släppte in överlägset minst antal mål förra säsongen. Samtidigt producerade bägge lagen alltså färre mål framåt än sina närmsta konkurrenter. Noterbart är att både AIK:s och AFC:s starka försvarsspel har hållit i sig under 2019 år inledning. Om vi tittar på tävlingsmatcherna i Svenska Cupen har AIK släppt in tre mål och AFC två mål på fyra matcher inklusive en övertid. AIK:s huvudtränare är Rikard Norling som nyligen förlängde med klubben. Assisterande tränare är Patric Jilderfalk och så här förklarar han sitt arbete.

–  Mitt huvudsyfte är att hjälpa Rikard så mycket jag bara kan och att fylla hans önskemål till 100. Vi som jobbar med Rikard är där för att ge honom våra åsikter men också stöd för han är tränare. Från början i AIK jobbade jag mest med motståndarbevakning utifrån vårt spel. Tidigare jobbade jag bara med att åka runt och se andra lag spela. Nu vill Rikard att jag är hemma oftare och är mer som en assisterande, med på träningar. Vi jobbar inte riktigt lika mycket att åka på matcher och ser lite mer video, men att följa upp och att göra en presentation av motståndet är min uppgift.

Hur funderar då AIK:s assisterande tränare om AFC Eskilstuna och måste AIK se upp med något särskilt i AFC:s spel?

–  Jag tycker att det finns en likhet i cynism mellan våra klubbar, att man har släppt in väldigt få mål och att man jobbar väldigt hårt. Det är ett lag som kommer göra det väldigt svårt för oss, svårast av de lag vi hittills mött. Jag kan nämna en som Ferid Ali som jag hade i Väsby, Felix Michel har visat väldigt goda prestationer under försäsongen och Anel Raskaj som vi vet om sedan tidigare.

Vad vet ni om årets AFC Eskilstuna?

–  Jag var med 2017 när AFC var uppe i Allsvenskan och det har känts lite lika dant nu, med spelare som man kanske inte haft jättebra koll på. Men detta är vårt jobb och vi har kontakter och scoutingprogram, där vi laddar ner matcher och klipp på spelare. Vi vill ha så mycket information som möjligt. Vi har en organisation för detta.

Hur förbereder ni er med scouting av AFC, en klubb ni på förhand ska slå, är det på samma sätt eller skiljer det sig mot om ni exempelvis skulle möta Malmö FF eller Norrköping?

–  Vi förbereder oss på exakt samma sätt, men vi har fått jobba hårdare nu. Man får inte underskatta fotbollen i Sverige där det är väldigt jämnt. Vi har gjort ett väldigt ödmjukt jobb de senaste åren och det är därför vi nått dessa framgångar. Vi har sett AFC live och sedan så mycket det går från förra året. När jag jobbar med motståndarbevakning brukar jag kolla på runt 10 matcher på motståndaren men denna gång har det snarare blivit 15 matcher. Jag kan säga att vi jobbat hårdare nu än om vi hade mött Norrköping eller Malmö.

Vad tror du om matchbilden på söndag?

–  Jag tror att det kommer att se ut som det gjort de matcher vi spelat i Svenska Cupen. Jag tror att vi kanske kommer att föra matchen lite mer p.g.a. av att vi är hemmalag och ska vara ett bättre fotbollslag. Samtidigt kommer AFC in med ett mod och ett självförtroende som gör att de kommer att försöka bryta de momenten vi försöker söka.

För AIK:s del är man nu framme i semifinal efter att mött idel Superettanklubbar. I gruppspelet tog man sig vidare som gruppetta på sju poäng, samma som AFC, men med sämre målskillnad, efter 1-0 hemma mot Jönköping Södra den 16 februari, 1-1 borta mot Norrby den 23 februari och avslutande 1-0 hemma mot Örgryte lördag den 2 mars. Lagets målskyttar i gruppspelet var Gary Sundgren (straff), Tarik Elyounoussi och Henok Goitom. Noterbart är att AIK avgjorde mot Örgryte med fem minuter kvar av ordinarie tid och hade utan det målet missat slutspelet i cupen. Sena avgöranden efter att ha hållit nollan är å andra sidan en av AIK:s styrkor som lag.

Väl i kvartsfinalen i lördags ställdes AIK mot Öster borta, på Myresjöhus Arena i Växjö inför 2835 åskådare. Efter att Sebastian Larsson gett AIK ledningen på en fin frispark redan i den sjunde minuten tog Superettanklubben Öster över spelet. Hemmalaget var också bättre än svenska mästarna matchen igenom och spelade stundtals ut AIK som hade stora problem med försvarsspelet mot ett ska sägas mycket bra Öster. Efter två hemmamål av 33-årige skyttekungen Dragan Kapcevic, som innan matchen aldrig gjort mål på AIK, var Öster bara fem minuter från att slå ut storfavoriten från huvudstaden. Precis som mot Örgryte malde dock AIK på och inhopparen och nyförvärvet Chinedu Obasi kvitterade på straff i den 85:e minuten. Väl i förlängningen var AIK starkare och samme Obasi fullbordade sitt succéinhopp genom att skjuta AIK till semifinalen efter två avgörande mål i den 98:e och 109:e minuten.

Den 31 mars när Allsvenskan startar inleder AIK hemma på Friends mot Östersund. Senare samma eftermiddag tar AFC Eskilstuna som bekant emot IFK Göteborg. I Allsvenskan möts AFC Eskilstuna och AIK den 4 maj i Stockholm samt den 11 augusti i Eskilstuna. Den 4 juni 2017 i Allsvenskan vann AIK på Tunavallen i Eskilstuna inför rekordpublik (över 7000) med 3-1 sedan AFC lyckats stå emot till den 85:e minuten då Denni Avdic satte 2-1 efter inspel från Simon Thern. I 89:e minuten svarade Simon Thern återigen för ett magnifikt förarbete och serverade Eero Markkanen. Dessförinnan hade Daniel Sundgren gett AIK ledningen i den 20:e minuten och Omar Eddahri kvitterat i minut 37. Se höjdpunkter från matcher i länken nedan:

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-afc-eskilstuna-aik/

Den 13 augusti spelades returmötet på Friends och AFC lyckades under då nye tränaren Michael Jolley spela 1-1 sedan Mohamed Buya Turay gett AFC ledningen i den 18:e minuten på en soloräd och Kristoffer Olsson, numera såld till ryska Krasnodar, kvitterat i den 54:e minuten. Se höjdpunkter från matcher i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3928017/hojdpunkter-aik-tappade-poang-mot-tabelljumbon-afc/

Inför semifinalen på söndag intervjuar Motståndarkollen självklart AIK:s stjärna och hårt arbetande innermittfältare, Sebastian ”Bissen” Larsson som efter 15 år som proffs i Arsenal, Birmingham, Sunderland och Hull City, där han spelade imponerande 403 matcher och gjorde 37 mål, under förra året flyttade hem till Sverige, Eskilstuna, Allsvenskan och då valde AIK. Lägg där till att Sebastian har över 100 landskamper på kontot och än idag är ordinarie i landslaget i jakten på en EM-biljett 2020. Jag når honom på onsdagsmorgonen när han är på väg till Stockholm i snöblasket.

Längtar du efter våren?

–  Ja verkligen, vi fick ju smaka på den för ett par veckor sedan med sol och 10 grader, det var härligt och det är klart vi längtar tillbaka dit, avslutar Larsson.

Hur känns det att vara hemma i svensk fotboll igen Sebastian?

–  Det känns väldigt bra, det gick ju väldigt fort efter säsongen tog slut i England och vi hade beslutat oss för att flytta hem. Det kom ett VM emellan och sedan var det pang bom och rakt in i guldstriden med AIK. Man varken hann eller hade tid att känna efter. Man spelade fotboll hemma istället för i England.

–  Sedan fick vi en stund efter säsongen att landa i vardagen. Det känns bra både för mig och familjen. Det var en fantastiskt upplevelse förra säsongen med fotbollen, trycket och matcherna. Två gånger 50 000 på Friends och 30 000 i flera matcher. Jag visste att trycket i Allsvenskan hade ökat och var stort men att det var så stort hade jag nog inte räknat med. Trycket som var på AIK i en guldstrid var det häftigt att vara med om, berättar Larsson.

Och hur är det att bo i Eskilstuna igen?

–  Det känns bra, det var det vi ville när jag blev klar för AIK och den möjligheten fanns när det blev AIK. Det handlar såklart om närheten till våra familjer och vänner, som man inte haft när man bott utomlands. Sen tycker både jag och Tina om Eskilstuna och det har alltid varit hemma för oss. Det har funkat bra och vi trivts bra.

Vad är dina intryck av AIK som klubb, om du jämför med dina många och olika klubberfarenheter i England, i Premier Leuage och Championship?

–  Just att det är en stor klubb. Det enorma intresse som finns för AIK, inte bara för resultaten utan också när man representerar AIK i olika sammanhang. Det känns att det är en stor organisation. De enda saker som egentligen skiljer sig grundar sig i ekonomiska förutsättningar. Alla vet ju vilka förutsättningar de engelska klubbarna har. Det kan exempelvis handla om hur man reser. Men inte storleken på klubben eller organisationen, för den är väldigt stor. Sen finns det ju också och det har man lite märkt av, en liten ”vi mot dem-känsla”, att inte alla utanför AIK tycker om AIK. Det är en stor klubb.

AFC Eskilstuna och AFC:s spelare kanske också känner en ”Vi mot dem-känsla”. Om det är så, hur tror du att det påverkar spelarna?

–  Jag tror att det kan ha varit rörigt i början när man försökte komma på plats och fick möta mycket negativa ord på de allsvenska arenorna. Men nu när saker och ting förhoppningsvis satt sig så både hoppas och tror jag att det skiljer sig nu. Nu gick laget upp som ett Eskilstunalag. Nu hoppas jag att Eskilstunaborna kommer till matcherna och stöttar klubben, det både tror och hoppas jag kommer hjälpa laget i år i Allsvenskan. Sen är det så klart att det också sluter gruppen och gör laget starkare.

Berätta om hur det är att spela för AIK?

–  Det är otroligt roligt och häftigt. Det finns ett enormt engagemang för klubben och man märker hur mycket det betyder för folk. Vi hade ett antal bortamatcher förra året som kändes som hemmaplan. Också en press att leverera resultat som det gäller att hantera på rätt sätt. Det är en stolthet att bära tröjan.

Ni tränar på Karlberg, hur är den som träningsanläggning?

–  Den funkar helt ok. Jag vet att klubben ser över nästa steg och undersöker möjligheten att hitta en ny träningsanläggning och att det finns ett driv och att man jobbar väldigt hårt för det. Men det funkar väldigt bra, det är klart att alla vet vilket väder det är så här års. Det finns ingen konstgräsplan på Karlberg så då förflyttar vi oss till Skytteholm. Sen när vi går ur på gräs så är vi på Karlberg på heltid.

Ni är nu i semifinal i Svenska Cupen men resan dit har inte varit spikrak. Vad har ni gjort bra respektive mindre bra i Svenska Cupen i år?

– Det vi gjort bra är vår attityd, vår vilja, att hitta ett sätt att vinna. Vi är väldigt medvetna om att vi inte kommit upp i vår högsta nivå där vi vill vara och kan vara, rent spelmässigt. Trots att vi inte spelat bra har vi dock vunnit tre av fyra matcher.

–  Vi har pratat om att bygga en vinnarkultur. Det kommer att komma matcher även under året där inte spelet stämmer, men där vi ändå måste vinna matcher, det är viktigt att ha med vinnarattityden. Sedan har vi också jobbat med de nya spelarna som kommit in, att lära känna varandra på plan och att hitta sina roller.

AIK vann 19 av 30 matcher förra året, förlorade bara en match och släppte bara in 16 mål i Allsvenskan förra året. Vad var nyckeln i spelet bakom denna imponerande säsong?

– Grundläggande var att vi hittade en otrolig trygghet i vårt grundspel. I matcher som var väldigt jämna och tuffa, så kunde vi luta oss mot en defensiv som var väldigt stark och som var svår att bryta ner. Vi hade en känsla att när vi gjorde 1-0 så släppte vi det inte.

–  Vi blev inte stressade av att det bara stod 1-0 eller 0-0 i matcherna. En vägran att förlora. När man hittar det så blir man inte lika beroende att man spelar perfekt varje match. Den tryggheten var väldigt viktigt, speciellt mot slutet när det drog ihop sig.

Ni ska nu möta Eskilstuna som du bor och lever i, vad är dina tankar och känslor inför det?

–  Det ska bli jätteroligt först och främst! Jag såg stora delar av matchen mot Halmstad och hoppades såklart att AFC skulle vinna. Det ska bli väldigt spännande. Även om det inte är en förening som jag varit verksam i så är det en stad jag bor och lever i. Och AFC har gjort det väldigt bra över en lång tid, de har gjort väldigt imponerande resultat på försäsongen även om jag inte har sett så många matcher. Sedan gör man det man ska och vinner mot Halmstad i kvarten.

Och att komma till Eskilstuna och Tunavallen och spela inför din familj, kompisar och alla Eskilstunabor den 11 augusti?

–  Jag visste att det var i augusti. Det kommer att bli en speciell känsla. Det var som inför kvartsfinalen, jag hoppades att det skulle bli AFC. Sen blev det så nu i semi istället Jag har inte spelat på Tunavallen sedan nån U21-landskamp för 13-14 år sedan. Jag har varit och kollat på några matcher, det blir en häftig upplevelse.

Vad vet du annars om AFC Eskilstuna?

–  Jag vet historien sen de kom till stan och även till viss del innan de kom till stan. Jag vet i runda slängar hur det gick till innan man blev AFC Eskilstuna. Nu blir det tredje säsongen man ska vara i Eskilstuna. Det jag trodde när man åkte ur Allsvenskan första året och den negativiteten som fanns då så trodde jag att det skulle bli ett tufft år i Superettan. Det man gjorde var oerhört starkt, att vända och ta sig raka vägen upp i Allsvenskan igen.

–  Sen följer man med i lokalmedia, läser Kuriren hemma och nationell media. Det finns såklart ett intresse att veta vad som händer och pågår i sin egen stad. Jag tycker också att det är roligt med elitidrott i stan, jag vill att det ska finnas elitidrott i stan långt efter jag har slutat. Och vi har mycket elitidrott i Eskilstuna och det ska vi vara stolta över.

–  Just kring hur klubben spelar har jag inte helt koll på men jag vet att det finns många bolltrygga spelare i AFC, sedan känner jag väl till Denni och jag vet ju vad han kan tillföra. Jag tyckte mig se mot Halmstad att han kommer att bli nyttig för AFC, bara under den korta tiden han spelade. Han är duktig med boll. Vi kommer gå igenom AFC Eskilstuna senare under veckan.

Har du sett AFC spela sen du kom hem till Eskilstuna, förutom mot Helsingborg förra året då du tog emot ett pris på Tunavallen i samband med matchen?

–  Ja, Halmstad hemma såg jag när man vann med 2-1 trots en tidig utvisning. Och så Helsingborg hemma då.

Vad tror du om matchbilden på söndag?

–  Ur vårt perspektiv, förutom att det är en semifinal i cupen så gäller det att vinna matchen. Sedan för vår del handlar det om att bli bättre i spelet, framför allt i spelet med boll. Jag hoppas på en matchbild där vi äger bollen men är väldigt ödmjuka i det, AFC har några väldigt bra omställningsspelare.

Vad är AIK:s nyckel för att vinna på söndag?

–  Att fortsätta med vår trygghet, att fortsätta med vårt defensiva spel. Vi är svåra att slå och att vinna över under 90 minuter och övertid. Sedan att få till våra offensiva hot mer än vi fått tidigare. Våra mål hittills har varit mer individuella prestationer. Nu ska vi hota och skapa mer som lag. Lyckas vi det dessa delar är vi svåra. Annars är AFC ett lag som kan straffa vem som helst. Vi är regerande mästare och då kan man gå ut och vara arrogant eller ödmjuk. Vi ska gå ut och vara ödmjuka inför uppgiften, förklarar Larsson.

Vilka är AIK:s mål med säsongen?

–  Att vara med och slåss i toppen, att vara med och slåss om att vinna allsvenskan. Och att göra det bättre i Europaspelet. Det är viktigt för hela klubben och för supportrarna. Det gäller att fortsätta vara ett topplag och att hantera att vara regerande mästare på rätt sätt. Man vet att alla lag vill vinna mot en regerande mästare.

Vad har du för personliga mål med säsongen?

–  De går hand i hand med lagets. Jag fick vara med att känna på sluttampen av guldstriden. Jag vill fortsätta spela mycket fotboll, jag vill känna mig pigg och fräsch och att vara med och bidra till att vi blir framgångsrika, säger Sebastian ödmjukt och målmedvetet på samma gång.

Känner du dig pigg och fräsch i kroppen?

–  Rent fysiskt känner jag nog att jag är en bättre spelare idag än när man var 25. Man lär sig saker under karriären. Det är klart att dagen efter match så är man lite mer sliten än när man var 25. Men jag har inga problem att vara fräsch till matcher och träningar, jag har i stort spelat alla matcher på försäsongen och det är bara att köra på.

Hur använder du tiden när du pendlar?

–  Jag har gjort det under så lång tid, i åtta år. Det närmaste jag har varit mitt jobb är 45 minuter till en timme bort. Det är en vanesak. Det finns vissa dagar man känner att man behöver processa saker och ting. Det kan vara en positiv känsla eller en negativ känsla, något som hänt. Sen kan det ibland hända att man ringer något samtal. Jag känner att när jag kommer hem efter en dag i Stockholm kan jag vara med familjen och barnen och ge 100 procent hemma, det känns bra, berättar Sebastian.

Hur länge är du borta på dagarna?

–  En typisk dag åker jag hemifrån strax innan 8 och jag brukar vara hemma strax innan 15 de tidigaste dagarna eller runt 16 när vi har dubbelpass.

Gör ni spelare mycket socialt arbete för klubben utanför fotbollen?

–  AIK är väldigt engagerade i samhället och gör mycket saker. Det kan vara allt från större till mindre saker. Vi besöker t.ex. sjukhus, gör videohälsningar med mera. Organisationen styr och planerar det vi ska göra och att det går hand i hand med fotbollen. Små saker kan glädja människor väldigt mycket och det är en självklarhet att ställa upp och göra det i den allra största mån man kan tycker jag.

En spelare som har än mer erfarenhet av AIK än Sebastian Larsson är AFC:s nyförvärv Denni Avdic. Så här berättar han om sina erfarenheter och tankar om sin gamla klubb och söndagens motståndare.

Hur är det att spela i AIK?

–  Det skiljer sig kanske inte så jättemycket mot andra klubbar man varit i. Det är såklart ett stort drag på matcherna, alla hemmamatcher och bortamatcher. Det sticker ju ut lite mot andra lag. Sedan finns det en slags press också, folk förväntar sig mycket av spelarna och tränarna. Men jag har varit i flera stora klubbar och klubbar som är ännu större.

Hur gör pressen på spelarna sig uttryck?

–  Jag kan bara tala för mig själv och jag har varit med ganska länge nu, även in större klubbar. Det är bara något som finns där och man vet om det. Jag har lärt mig leva med pressen. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra och det gäller bara att gå vidare.

Vilka är AIK:s styrkor som lag?

–  Defensiven är stark, och då menar jag inte bara de fem där bak. Hur de jobbar ihop som lag och hur man arbetar som lag för att hålla ihop allting. Sedan framåt så finns det spelare som är skickliga. Det såg vi exempelvis mot Öster sist. Det är trots allt främst defensiven som sticker ut mest.

AIK vann ju Allsvenskan förra året med bra statistik och ska i år både försöka försvara guldet och kvala till CL. Har man fått till truppen i år så att man håller samma höga nivå tycker du?

–  Oj, nu har jag inte jättebra koll på de nya som kommit in. Hur duktiga de är och vad de är bra på. Men AIK brukar vara duktiga på att fylla på med duktiga spelare för att bibehålla kvalitén. Sedan är det klart att tappa Kristoffer Olsson gör väldigt mycket. Han var extremt duktig på att bryta mönster och spela fram andra spelare.

Vad tror du om matchbilden i semifinalen?

–  Jag hoppas och tror att vi ska gå ut och vara lika aggressiva som mot Norrköping och stundtals mot Halmstad. Sedan tror jag att det kommer att svänga lite grann i bollinnehav, det är den känsla jag får efter den period som jag varit med AFC.

–  Vi har många skickliga spelare med boll och med bra fysik. Jag hoppas att vi ska kunna variera vårt spel. Men vi har inte gått igenom vårt spel än. Jag tror framför allt att det kommer att bli en kamp därute.

Hur ska det bli att möta AIK på Friends på söndag för dig som spelat i klubben och har kompisar i laget och föreningen?

–  Det är klart att det kommer att bli lite speciellt, med tanke på att man ändå var där i tre år och känner varandra väl. Både speciellt på det sättet men också att det ska bli väldigt kul att kriga lite mot varandra. Så var det även när jag mötte Elfsborg med AIK.

Att spela en stormatch, på Friends och inför AIK:s publik. Är det något som är särskilt viktigt att förbereda sig på mentalt inför en sådan match?

–  Personligen försöker jag förbereda mig på samma sätt inför varje match. Man försöker stänga ute det som sker runtomkring. Att man försöker fokusera på det man ska göra, följa spelidén och stänga ute sådant som sker utanför. Man ska ha samma inställning oavsett vilka man möter och på vilken arena vi spelar på.

Några särskilda AIK-spelare ni måste se upp med särskilt mycket?

–  Det är klart att det finns många skickliga spelare i laget som kan göra det lilla extra, så det gäller att vi är vakna. Vi kommer att gå igenom det under veckan.

Hur var det att vara proffs innan du kom tillbaka till Allsvenskan?

–  Det var kul, det är lite olika världar att spela i olika länder. Olika kulturer och man lärde sig mycket både på och utanför planen. Tyskland och Holland skiljde sig mycket mot varandra. Jag är väldigt glad att man fick uppleva det.

Hur använder du tiden när du pendlar?

–  Till att börja med är det lite egentid, man får slappna av lite. Jag sitter och lyssnar på historiepoddar som jag är intresserad av, P3 Historia. Jag har nu lyssnat igenom alla program under mina två första veckor av pendling, så nu får jag hitta något nytt bra. Sen koncentrerar jag mig såklart på körningen, avslutar Avdic.

AFC Eskilstuna och undertecknad tackar alla deltagande för tiden och sina tankar om AIK, AFC och semifinalen på söndag.

Joel Hamberg