Vidare till final i Svenska Cupen!

17 mar 2019

Semifinal i Svenska Cupen väntade på söndagskvällen i Solna, Stockholm när AIK blev gästade av AFC Eskilstuna. Som brukligt var det en bra publikinramning på Friends Arena när ett finallag skulle koras.

Det var hemmalaget tillika regerande svenska mästarna, som satt fart inledningsvis och hade mycket boll. I det uppställda spelet hade AFC Eskilstuna bra kontroll, men det var främst spelomställningarna som hemmalaget var livsfarliga i. Bland annat stod Mihail Ivanov i AFC-kassen för en fantastisk parad.

I den andra halvleken var matchbilden sig lik och i den femtiofemte matchminuten, gjorde hemmalaget AIK 1-0 efter att Dimitriadis nickskarvat in ledningsmålet. AFC Eskilstuna gjorde under halvleken ett par byten, för att försöka ändra matchbilden och gjorde ett gott försök framåt mot ett starkt defensivt AIK. I den åttioandra matchminuten, fick AFC en frispark som togs hand av lagkaptenen Anel Raskaj. En frispark som Nnanami senare skarvade in i mål, via AIK-spelaren Sebastian Larsson vilket innebar lika. Dock var AFC oerhört nära att kunna avgöra matchen i den nittioförsta matchminuten, genom Nnanami. Men så blev inte fallet och det skulle bli förlängning som skulle avgöra vilket lag som tog sig till final.

I förlängningen inledde AIK med ett vasst avslut genom Rashidi, som gick dryga halvmetern ovanför Ivanovs ribba. I övrigt var det en ställningskrig under den första förlängningskvarten, där båda lagen valde att göra varsitt byte. Lindkvist ut samt Ylätupä in för AIK och Nnamanai ut och Loeper in för AFC. På tilläggstid fick AFC ett bra frisparksläge, som förvaltades av Raskaj som resulterade i en hörna.

I den andra förlängningskvarten, så tenderade inledningsvis att se ut som i den första – det vill säga ställningskrig och två lag som värderade situationerna på ett ansvarsfullt sätt. Man ville inte ge sin motståndare något extra. Vilket gjorde att straffavgörande skulle bestämma vilket lag som tog sig till final.

I finalen var det AFC Eskilstuna som höll för trycket och kunde gå segrande ur straffsparkarna, och avancera till final!

Startelvan
Ivanov – Leon, Björkman, Michel – Hodzic, Bobko (ut 74), Raskaj (K), Kojic – Ali (ut 58), Nnanami, Jarl

Bänken
Jaobsson (MV), Camara (in 58), Avdic (in 74), Dresevic, Loeper, Miljevic, Kouyaté.

Statistik
1-0 55′ Dimitriadis
1-1 82′ Nnamani

Straffar
Hodzic – mål
Larsson – mål
Loeper – miss
Elyounoussi – mål
Avdic – mål
Goitom – miss
Leon – mål!
Obasi – miss
Kojic – miss
Ylätupa – mål
——
Camara – mål
Adu – mål
——
Jarl – mål
Linnér – mål
——
Michel – mål
Rashidi – miss

Varningar: AIK 2, AFC 2
Hörnor: AIK 11, AFC 4
Skott: 7-7

Byten
59: Ali ut – Camara in
74: Sundgren ut – Rashidi in
74: Bobko ut – Avdic in
91: Karlsson ut – Ödegaard in
95: Lindvkist ut – Ylätupa in
100: Nnanami ut – Loeper in

Domare
Huvuddomare: Stefan Johannesson
Ass. domare: Fredrik Nilsson, Peter MAgnusson
Fjärdedomare: Mohammed Al-Hakim

Publiksiffra: 8731