Motståndarkollen: Djurgården

20 mar 2019

Djurgårdens IF, som gärna benämner sig själva som Stockholms stolthet, bildades 1891 och har genom historien blivit svenska mästare 11 gånger och cupmästare 5 gånger. Klubben hade sin senaste storhetstid inom svensk fotboll i början av 2000-talet då man med Kim Källström och Andreas Isaksson i spetsen dominerade stort. SM-guld 2002, 2004 och 2005 samt cupguld 2002, 2003 och 2005 var såklart en enorm bedrift. Efter några år av sämre sportsliga resultat och en svagare ekonomi har klubbens VD Henrik Berggren och sportchef Bosse Andersson, tillsammans med sin personal, nu fått klubben att blomstra igen, såväl sportsligt som ekonomiskt. Förra året slutade Djurgården på sjunde plats i Allsvenskan efter 13 vinster, 9 oavgjorda och 8 förluster, målskillnaden 40-31 och 48 poäng. AFC gjorde som bekant också 40 mål i seriespelet förra året men släppte bara in 16. I Djurgården spelar Eskilstunasonen och Skogstorp GOIF-fostrade Marcus Danielson.

Motståndarkollen frågar Marcus hur är det att spela i Djurgårdens IF?
–  Det är riktigt roligt. Det är väl det man strävat efter under hela karriären, att ta sig till en av de bästa klubbarna i Sverige och spela inför mycket publik. Och vi har ju fantastiska supportrar. Även om vi kom i mitten av tabellen förra säsongen så strävar vi högre i år och man fick vara med om att vinna en titel under förra året och man märkte vilket intresse och engagemang det finns runt klubben.

Vad tycker du om er försäsong så här långt?
–  Det har sett bra ut. Vi har fått in nya tränare och en rad nya spelare. Vi har ändrat vårt sätt att spela ganska mycket från förra året och det känns som att vi kommit ganska långt på kort tid, att ta till oss det nya spelsättet. Det känns intressant ut framöver om vi får mer tid att jobba tillsammans. Vi tog oss också till semifinal i cupen även om det var väldigt jobbigt att åka ut. Det kan bli en intressant säsong för vår del, säger Danielson.

Längre intervju med Marcus Danielson längst ner i Motståndarkollen.

Djurgårdens stora skalp förra säsongen blev istället att man vann Svenska Cupen efter att i finalen besegrat Malmö FF med imponerande 3-0 hemma på Tele 2 Arena, klubbens hemmaplan som rymmer 30 000 åskådare.

Som en uppvärmning inför AFC Eskilstunas cupfinal på Hisingen mot BK Häcken den 30 maj, se Djurgårdens finalseger i länken nedan och det vilda glädjefirandet efter slutsignalen:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3969990/hojdpunkter-djurgarden-segrare-i-svenska-cupen/

Fantastisk stämning, mycket glädje och känslor kring finalen alltså så med andra ord, boka in den 30 maj redan idag och följ med AFC Eskilstunas supporterförening Tuna Towers på en oförglömlig supporterresa till Göteborg där vi hejar fram AFC Eskilstuna till finalseger mot BK Häcken och en historisk titel.

I AFC Eskilstuna gör succétränaren från i fiol, Nemanja Miljanović, sin andra säsong som huvudtränare, en roll han nu också fått utökad med sportchefsuppdraget. Så här beskriver AFC Eskilstunas tränare och sportchef Djurgården som klubb och lag.

–  Djurgården är ett topplag i Sverige, med alla resurser bakom sig som behövs för att kunna utmana i toppen av svensk fotboll, både vad gäller ekonomi, publik, stad och det sportliga. Klubben har fått en ny tränarduo som har gjort ett väldigt bra jobb i Sirius, som är kända för en bra organisation och en klar spelidé. Djurgården kommer att vara ett disciplinerat lag med en klar spelidé och en framåtriktad fotboll.

Vad är din känsla inför matchen, tror du att spelarna kommer kunna hålla samma koncentration, engagemang och kämparglöd som ni visat upp i Svenska cupens tävlingsmatcher, när ni nu ska spela en träningsmatch som genrep?
–  Vi måste fortsätta hålla koncentration. Det enda problemet är att vi inte kan ställa upp med bästa laget just nu på grund av att det varit slitsamt i de två sista matcherna. Det har varit lite skavanker på sistone samtidigt som vi spelat tuffa matcher, båda 120 minuter och vi hade chansen att gå vidare i cupen, en möjlighet vi ville ta tillvara på.

–  Vi tar det absolut seriöst men vi vill ta det lite lugnare än i cupen. Den här matchen ska vi absolut försöka göra vårt bästa men kanske med en liten handbroms beroende på skadeläget. Vi kommer inte pressa spelare som är lite småskadade utan det viktigaste är att vi kommer fräscha och pigga till premiären i Allsvenskan, förklarar Nemanja.

Tränare i Djurgården i fiol var AFC:s före detta tränare Özcan Melkemichel men inför årets säsong har man tagit in Sirius tränarduo Tomas Lagerlöf och Kim Bergstrand. Kim och Tolle har under flera säsonger gjort ett mycket bra jobb med Uppsalaklubben som man såväl tagit upp i Allsvenskan och lyckats hålla Sirius kvar under två säsonger, något vi vet inte är lätt.

Motståndarkollen frågar tränare Kim Bergstrand hur det varit att komma till Djurgårdens IF
–  Det har varit angenämt, det är en välkammad klubb i största allmänhet. Bra människor i och runtomkring klubben och en bra spelartrupp.

Du och Tomas Lagerlöf gjorde ju ett fantastiskt bra arbete i Sirius och värvades inför i år till Djurgården. Vad skulle du vilja säga är de största skillnaderna mellan klubbarna?
–  Det är självklart fotbollskultur och fotbollshistoria och det är klart att det är fler som bryr sig om Djurgården. Fler som arbetar runtomkring. Själva fotbollstränarjobbet är dock lika dant.

Längre intervju med Kim Bergstrand längre ner i Motståndarkollen.

Djurgården har precis som AFC spelat fem matcher i Svenska Cupen med följande resultat.

Djurgården – Frej, 2-1, den 17 februari
Hässleholm – Djurgården, 0-3, den 23 februari
Djurgården – Elfsborg, 3-2, den 3 mars
Djurgården – Hammarby, 0-0, 4-2 efter straffar i kvartsfinalen
Djurgården – BK Häcken, 2-2, 2-3 efter förlängning i semifinalen

10 mål framåt och 6 mål insläppta alltså på fem matcher och två övertidsspel.

Ett av AFC:s sju nyförvärv är fostrad i Djurgården, Wilhelm Loeper. AFC:s snabba, arbetsvilliga och tekniska 20-åring spelade i Djurgården sedan barnsben innan han inför förra säsongen lämnade Järnkaminerna för spel i Armeisk-Syrianska IF i div 1. Han har på kort tid i klubben visat att framtiden är ljus och mycket intressant. Så här säger Djurgården sportchef Bosse Andersson om Wilhelm.
–  Det är en otroligt härlig kille som kom upp och tränade med oss och han blev väldigt omtyckt direkt. Han är en otroligt ambitiös spelare med sin löpvillighet och energi och det är otroligt kul att se att han har fått tränarens förtroende och utvecklas i AFC. Kul att se spelare som fostrats i Djurgården som på olika sätt tar sig till Allsvenskan och att han nu får spela i Allsvenskan 2019 är vi jätteglada för!

Längre intervju med Bosse Andersson längre ner i Motståndarkollen.

Motståndarkollen frågar såklart också en av lördagens huvudpersoner, AFC:s Wilhelm Loeper om sin gamla klubb och tankarna inför mötet på lördag.

Hur känns det för dig Wilhelm att nu spela mot Djurgården, en klubb du både spelat för och hållit på hela livet?
–  Det känns såklart speciellt eftersom drömmen alltid varit att ta klivet och spela med Djurgårdens A-lag i Allsvenskan, men av olika anledningar blev det aldrig att jag slog in mig i startelvan. Jag har fått chansen nu i AFC Eskilstuna vilket jag är väldigt glad för. Jag kommer ge allt för AFC nu. Samtidigt som jag är tacksam för vad Djurgården gjort för mig. Så på det sättet är matchen speciell. Men nu är jag AFC-spelare och ska göra allt för att AFC ska vinna matchen, poängterar Loeper.

Vad är Djurgårdens styrkor inom spelargruppen som du minns?
–  Svårt, men det finns många spelare kvar från den tiden då jag var där. Så jag har ju koll på de flesta spelarna och jag har ganska bra koll på de spelare de tagit in också. Deras styrka i år är att man hittat en bra styrka defensivt där alla är villiga att ta jobbet. Sen tycker jag att Jesper Karlström tagit väldigt stora kliv. Redan när jag var där var han väldigt bra, men han kanske inte fick ut sin fulla potential och hade kanske inte det fulla förtroendet från tränarna men med förtroende nu tror jag att han kan blomstra och bli en av allsvenskans bästa mittfältare.

Till sist, hur trivs du i Eskilstuna och hur har den första tiden i staden och AFC varit för dig?
–  Det har varit jättebra! Jag har kommit in bra i laget bra och de har tagit hand om mig på ett jättebra sätt så det har varit exemplariskt.

–  Vad gäller Eskilstuna så upptäcker jag lite nytt varje dag och jag har precis idag skrivit på kontrakt för en lägenhet så det känns toppen och jag kommer nu lära känna staden ännu mer framöver, avslutar Wilhelm och mer från AFC:s nyförvärv inför AFC:s seriematcher mot Djurgården i sommar.

Säsongen 2017, när AFC åkte ur Allsvenskan, var säsongen desto mer lyckad för lördagens motståndare. Klubben slutade då trea på 53 poäng, 4 poäng efter tvåan AIK och 11 poäng från Malmö som vann SM-guld. Just 2017 mötte AFC Eskilstuna Djurgården på Tele 2 Arena den 27 maj och det blev en av årets största förluster då Djurgården vann med hela 4-1 (1-0) efter två mål av Kevin Walker, ett av Kerim Mrbati och ett av förre AFC-spelaren Othman El Kabir. I den 60:e minuten reducerade Omar Eddahri till 1-2 för AFC. 18-12 i skott för Djurgården och 525 korrekta passningar för stockholmslaget mot AFC:s 404. Utifrån ovan nämnda statistik vanns naturligt nog Djurgården även bollinnehavet, dock med knappa 57 % mot AFC:s 43.
Se höjdpunkter från Djurgården-AFC Eskilstuna 2017 i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3917188/hojdpunkter-djurgarden-krossade-afc/

Hemma på Tunavallen möttes lagen den 31 juli i en match som slutade 1-2 (0-1). Aliou Badji gav Djurgården ledningen efter 30 minuter och Othman El Kabir nätade åter mot sin gamla klubb i minut 51. AFC reducerade efter 81 minuter spelade genom Mohammed Buya Turay men närmare än så kom inte eskilstunaklubben. Vad gäller bollinnehavet på Tunavallen kontrollerades det till 65 % av Djurgården mot AFC:s 35 % vilket också passningsstatistiken ger en vink av, Djurgården slog nästan dubbelt så många passningar i den matchen, 584 mot AFC:s 308. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Djurgården 2017 i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3926361/hojdpunkter-djurgarden-ny-tabelltvaa-efter-segern-mot-afc/

I årets allsvenska möter AFC och Djurgården varandra i två högintressanta sommarmatcher. Först ut i Eskilstuna på Tunavallen efter sommaruppehållet den 1 juli och tätt därefter i Stockholm på Tele 2 Arena den 18 augusti. Sex viktiga poäng står alltså på spel klubbarna emellan inom mindre än sju veckors tid. Räkna med två heta ur flera perspektiv då!

Till årets första hemmamatch i den allsvenska premiäromgången mot Gif Sundsvall den 1 april har Djurgården redan sålt 14 590 biljetter. Just att öka publiksnittet och intäkterna från hemmamatcherna är ett av Stockholmsklubbens stora mål under 2019 och som man har arbetat fram strategier för och anställt personal för att lyckas genomföra. På spelarsidan finns följande att rapportera om Djurgården IF.

Nyförvärv:

Mohammed Buya Turay, Sint Trudien, Belgien
Per-Kristian Bråtveit, FK Haugesund, Norge
Aslak Witry, Ranheim IL, Norge
Jacob Widell Zetterström, IFK Lidingö
Elliot Käck, IK Start, Norge
Adam Bergmark Wiberg, Gefle IF
Astrit Ajdarevic, AEK Aten

Spelare ut:

Amadou Jawo (Klubblös)
Omar Eddahri, GIF Sundsvall
Niklas Gunnarsson, US Palermo
Marcus Hansson, IF Brommapojkarna
Souleymone Kone, DAC Dunajska Streda
Kerim Mrabti, Birmingham City
Joseph Ceesay, Dalkurd FF
Jonas Olsson, Wigan Athletic
Aliou Badji, Rapid Wien

Motståndarkollen frågar Djurgårdens sportchef Bosse Andersson om han är nöjd och klar med truppen, om AFC samt hur klubben arbetat för att vända en negativ ekonomisk situation och vänt uppåt igen sportsligt.

Är du nöjd och klar med truppen?
–  Vi har en bra trupp och en bra konkurrens och framför allt ett väldigt bra go i laget, en härligt team spirit. Vi har nya tränare i Kim och Tolle som började jobba den 8 januari som redan kommit väldigt långt med sina idéer. Framför allt ska vi jobba med de spelarna vi har och vi har insett att vi är ett bra lag. Sen ska vi inte sitta och spekulera om nya spelare. Vi ska ge tilltro och förtroende till de spelare vi har, säger Andersson.

Trots att ni är nöjda med truppen vilket är kul att höra, är det ändå någon särskild position du vill förstärka på?
–  Man följer alltid med i utvecklingen och skulle vi ha någon egenskap vi skulle sakna så får vi ta ställning till det då.

Vilken är Djurgårdens strategi i bygget av truppen för att både lyckas sportsligt men också för att bygga upp ett eget kapital?
–  Vi har väl kommit in i en fas två, vi var tydliga när vi började jobba för fem år sedan. Vi har haft en klar strategi från början. Vi har sänkt våra kostnader men haft en sportslig utveckling. Vi ska ha en ekonomi i balans. Vi hade som mål att ha 25 % av omsättningen i eget kapital och det har vi slagit med råge. Vi har nästan 75 % av omsättningen i eget kapital idag.

–  Sen är det så att vi ska ha ett positivt transfernetto. Vi har sålt spelare i 10 av 11 senaste transferfönstren. Men kontinuitet är väldigt viktigt för att nå sportslig framgång och jag tror inte att vi kommer att sälja i samma frekvens i de närmaste tio transferfönstren. Har man kontinuitet, en bra verksamhet och en ekonomi i balans så har man väldigt bra möjligheter att lyckas sportsligt. Vi kommer inte svänga vår strategi, vi vill vara med och utmana om Europa Leuage-platserna varje år de kommande åren.

Hur mycket resurser lägger ni på och hur jobbar ni med scouting?
–  Vi lägger mycket tid och vi jobbar på olika sätt. Vi är nog den klubb i Stockholm som har flest stockholmare i laget. Vi har tagit många spelare från Stockholmsområdet, även från AFC. Vi följer med i svensk fotboll. Som laget ser ut nu har vi tre norrmän. Vi tittar på Stockholm, Allsvenskan, Superettan och Norden. Sverige är en attraktiv liga dit många spelare vill komma till. Framför allt med skandinaviska spelare från Island, Danmark och Norge. Vi har också haft Afrika som en del där vi har haft goda kontakter och hämtat in spelare ifrån. Vi har gett dem tålamod och tid att utvecklas. Det är de bitarna vi fokuserar på.

Hur har ni scoutat AFC?
–  Det är klart att vi tittat på AFC. Har nog inte undgått någon att se dem förra säsongen och i år. Det var otroligt starkt AFC att åka ur och studsa tillbaka direkt. Man gör det på ett imponerande sätt genom ett härligt go. Det finns många saker i deras resa tillbaks som att man släpper in väldigt få mål och att man har många individuellt skickliga spelare som kan göra skillnad framåt.

–  Redan förra året var det ett lag som var svåra att besegra. Man gick upp i Allsvenskan och vi har fått det bekräftat detta år, man slår nu ut AIK och Norrköping ur Svenska Cupen, Sveriges två bästa lag förra säsongen och AFC spelar AFC är nu i final och vi hade gärna varit där och spelat mot er. Man känns mer som ett lag nu när man går upp i Allsvenskan detta år än 2017. Man jobbar hårt som ett lag och har individuell skicklighet. Jag är övertygad om att man är bättre förberedda som klubb och helhet denna gång.

Vad är viktigt för en nykomling i Allsvenskan?
–  För vår del var det nästan 20 år vi var nere och vände. Tror aldrig att det är bra att åka ner men man kan göra det på olika sätt. För AFC:s del var det som sagt otroligt starkt att komma tillbaka direkt, det ger förtroende och respekt i svensk fotboll. Att man är en klubb som jobbar rätt, man får respekt nu.

–  Förra gången man gick upp i Allsvenskan flyttade man också till en ny stad, det ger en viss skepsis. Nu har man gått upp som ett Eskilstunalag och det var ju härliga bilder att se från Friends när man slår ut AIK och det står barn i AFC-mössor och gråter av lycka, det var härliga bilder!

Är det någon spelare som du särskilt imponerats av?
–  Jag tror att man har en väldigt bra målvakt igen. Man har fyllt de luckor man tappat och man har spelare som gör det bra. Det är klart att det finns flera spelare som gör särskilt bra. Men det skulle vara fel att kommentera vilka jag tycker är bra om jag skulle vara intresserade av någon och ska förhandla med Ryssholm, vilket inte alltid är lätt.

Tillbaka till Djurgårdens tränare Kim Bergstrand, hur vill han och Tomas Lagerlöf att klubben ska spela fotboll i år, defensivt och offensivt?
–  I grunden vill vi vara ett lag som driver matcher, som har aggressivt försvarsspel. Vi vill gärna vara tempodrivande, ha bollen och vara mer passningsorienterade framåt. Alla tränare och klubbar vill ha ett varierat spelsätt, man vill kunna försvara sig och anfalla på olika sätt, vara flexibla.

Hur tycker du spelargruppen tagit till sig ert spelsystem och ambitioner offensivt och defensivt?
–  So far so good, det är en väldigt ambitiös grupp. De är nyfikna och utvecklingsbenägna. Vi har självklart fört en dialog med spelargruppen. Sen ska det utföras också. Det är en sak att prata men en annan att få det att fungera i verkligheten också, men vi är nöjda hittills.

Vad är ni särskilt nöjda med hittills?
–  Vi är nöjda med att vi satt en träningskultur som är bra, där varje träning och varje moment är viktigt. Att alla spelare är förberedda och påkopplade. Där tycker vi att spelarna är jättebra och det är vi väldigt glada för.

–  Sedan tycker vi att vi rent filosofiskt har fått in hur vi ska spela, spelarna har ändrat sitt mindset hur man ska förhålla sig till olika saker. Det är inte alltid lätt att som spelare få till sig nya tankar, nytt språk och ett nytt förhållningssätt till saker och ting.

Vad vill ni mer ert anfallsspel, som jag vet är det som ni kanske velat förbättra mest sedan förra året?
–  Det är en jättestor fråga, men det är inget speciellt eller konstigt. Man vill ha djupledsspel och spelare i olika positioner. Det handlar mycket om rytm, veta när ska man göra vad. Det tar lite tid att få in det.

Vad har ni inte gjort tillräckligt bra?
–  Det är massor med saker vi måste göra bättre. Vi måste bli ännu mer samtränade, mer synkade. I perioder har det sett bra ut i anfallsspelet men inte i försvarsspelet, i perioder och då det varit bra, men det gäller att det ser bra ut både anfallsmässigt och försvarsmässigt över längre perioder, det behöver bli mer homogent. Det gäller också att få folk i form.

Nu väntar AFC Eskilstuna på lördag i Eskilstuna, vad vet ni om årets AFC?
–  Det är ganska likt förra året, vad vi sett. En otroligt imponerande säsong förra året, på alla plan. Och nu har man byggt vidare på det och gjort det riktigt bra i år och blivit bättre. Man bygger på defensiven och har spelare som kan hota framåt. Jag tycker att Nemanja har gjort ett riktigt bra jobb!

Några särskilda AFC-spelare du imponerats av förra året i Superettan och i år i Svenska Cupen?
–  Felix Michel, de matcher jag sett har han varit väldigt tongivande. Annars är det laget som har varit bra.

Vilka är Felix Michels styrkor som du ser det?
–  Hans allsidighet, viljan att göra skillnad, han tar ett stort ansvar för sitt lag. Han har fått ett förtroende i en fri roll och tagit den. Det är en sak att få en roll men en annan sak att ta chansen.

Hur ser skadeläget ut i truppen?
–  Mittbacken Erik Berg har varit skadad men är på väg tillbaka. Vi hoppas få honom i fotbollsträning inom kort. Sen har vi en del spelare med skavanker men det är inget jag vill berätta om.

Truppen fick ledigt nu i början av veckan, varför?
–  Vi har kört full fart hela våren och det har inte varit många timmar ledigt sedan i januari. Spelarna behövde lite tid att ladda batterierna. Sedan blir det full fart ända vägen till sommaren.

Tror du någon Djurgårdsspelare får sitt stora genombrott i år, någon som kommer utvecklas väldigt mycket?
–  Det hoppas jag verkligen! Det finns goda förutsättningar, vi har många unga och äldre spelare som kan ta nästa kliv.

Vill du lyfta fram några särskilda spelare som nyckelspelare i år?
–  Målvakterna måste alltid vara bra. Sen Marcus Danielson, en av våra mittbackar som sällan är skadad och som alltid står på träningarna. Sen självklart om vi får ha Astrit frisk så kommer det betyda mycket för oss. I övrigt hoppas vi att alla ska vara med och bidra.

Hur är Marcus Danielson som fotbollsspelare, person och ledare?
–  Han är likadan i alla moment i livet, alltid förberedd, ganska lugn, både på fotbollsplan och utanför. Han utvecklas fortfarande, en jättebra fotbollsspelare. Han föregår med goda exempel, inte genom att snacka utan det han gör, det är positivt.

Och vad säger du om Mohammed Buya Turay som tidigare spelade i AFC?
–  Han är motsatsen till Mackan, han lever mer på energi och inspiration, har näsa för målet. Han behöver utveckla sin strukturella fotboll, samarbeta med andra och vara en del av ett sammanhang.

AFC har ju Sirius borta i andra omgången. Hur är Sirius att möta i Uppsala?
–  Jag hoppas att de är jobbiga att möta, det är en del av mina killar kvar där.

Varmt välkomna till Tunavallen på lördag Kim!
–  
Tack så mycket!

Marcus Danielson från Eskilstuna, är mittback i Djurgården och en av lagets nyckelspelare efter en stark fiolsäsong. Han inledde sin karriär i moderklubben Skogstorp GOIF och spelade sedan i IFK Eskilstuna innan han sommaren 2017 flyttade till Helsingborg. Marcus var sedan där i två år men lyckades inte ta sig in i deras A-lag. Så sommaren 2009 flyttade han till Eskilstunas grannstad Västerås för att spela kontinuerlig A-lagsfotboll med Västerås Sportklubb. Danielson spelade i VSK i 2.5 år, 1,5 i division 1 och sedan 1 år i Superettan. Därefter blev det sex framgångsrika säsonger i GIF Sundsvall mellan 2012-2017 innan han till säsongen 2018 värvades till Djurgårdens IF, där han trots stenhård konkurrens om mittbacksplatsen slog dig in i laget direkt, gjorde flera mål under sina första matcher samt spelade ordinarie under i stort sett hela säsongen. Danielson gör således nu sitt andra år av tre på sitt kontrakt med Djurgården.

Hur trivs du i Stockholm?
–  Jag trivs väldigt bra här, från första dagen. Jag bor i Vasastan.

Denna vecka var Djurgårdens spelare faktiskt lediga måndag, tisdag och onsdag. Varför och vad gör du en ledig dag?
–  Vi har tränat och spelat ganska hårt under en lång tid och fick nu ledigt för att ladda batterierna lite inför Allsvenskan. De här dagarna kommer jag jobba lite då jag jobbar en del på en revisionsbyrå vid sidan av fotbollen. Annars träffar jag gärna kompisar, spelar lite golf och padel när jag är ledig.

När Marcus bodde i Sundsvall pluggade han under tre år på Mittuniversitetet, ekonomi med inriktning redovisning och revision.
–  De första åren gjorde jag inte heller mycket vid av fotbollen men när jag var 25 år tog jag tag i det. Jag hade väl haft tankar på det några år tidigare och av en slump hade en lagkamrat sökt samma program, så det blev en enkel väg in. Det funkade jättebra att plugga med honom och vi stöttade varandra.

Var det svårt att kombinera en elitkarriär med universitetsstudier?
–  Både och, vi var inte på alla föreläsningar då man hade träning eller match och man fick prata en del med lärarna. Ibland kunde kan vi ha en tenta som var fem timmar lång men vi hade bara två timmar på oss för att vi skulle vara på träning. Men lärarna var väldigt tillmötesgående om man var ute i god tid. Det kunde exempelvis handla om att få redovisa först av studenterna. Och tid har man ju som fotbollsspelare så det var möjligt att lösa det tidsmässigt. Det var många bortamatcher man satt och pluggade på bussen när lagkamraterna satt och tittade på film eller serier. Det känns bra att jobba lite vid sidan av nu också så man får lite erfarenhet av vanligt jobb och känna av om detta kan vara något att jobba med när jag slutar spela fotboll.

Längtar du tillbaka något till Eskilstuna eller inte?
–  Egentligen inte om jag ska vara riktigt ärlig. Man har ju familjen där och det är min anknytning till stan. Det var väl 10-12 år sen jag bodde där och är rätt skönt att ha bara ha en timme hem.

Vad är viktigt för dig i din roll som en naturlig ledare i laget?
–  Det handlar om att få med sig hela laget så att hela laget drar åt samma håll. Och att få alla att känna sig viktiga, oavsett om man spelar alla matcher från start eller just kommit upp i A-laget, berättar Danielson.

Har ni varit på något träningsläger?
–  Ja, vi var på Gran Canaria i månadsskiftet januari-februari. Det var helt ok, träningsplanen var rätt så bra och det kändes som vi kunde träna på det vi ville. Vi spelade en match mot Kristiansund. Sett till prestationen och matchen var vi bättre men de vann med 1-0 på en målchans.

Hur mycket tränar ni en vanlig vecka under försäsong och under säsong?
–  Under försäsong kanske sju pass per vecka. När matcherna började kanske vi gick ner ett pass och hade en match istället. Vi kör ett dubbelpass max per vecka.

Har spelare individuell träning utöver den kollektiva?
–  Det finns alltid tid att stanna kvar och köra extra på planen om man vill det, det är upp till varje spelare. Sen kan det hända att tränarna säger att en spelare ska träna extra på något särskilt.

Är det vanligt att era spelare stannar kvar och tränar extra?
–  Ja det är det, det är vanligt att spelare stannar kvar och kanske skjuter eller tränar på inlägg.

Berätta om er träningsanläggning Kaknäs?
–  Den ligger väldigt fint på Djurgården i Stockholm. En väldigt öppen anläggning där det finns en gräsplan, en konstgräsplan och gym. Det är Kaknäs vi utgår från och vi käkar alltid lunch tillsammans och frukost 2 gånger per vecka. Det brukar alltid vara runt 50 personer och kolla på träningarna, lite föräldralediga och lite äldre personer.

Vad är ditt personliga mål?
–  Jag har inte satt upp något personligt mål utan det handlar bara om att vara skadefri och spela mycket och bidra på det sättet. Så får vi se var vi hamnar i tabellen.

Vad vet du om AFC Eskilstuna sportligt?
–  Jag har inte jättebra koll. Jag har sett dem en gång i år, i semifinalen mot AIK nu och de spelade väl 3-4-3, har några spännande offensiva spelare och verkar stabila defensivt, släpper in väldigt lite mål. Det var starkt gjort av AFC att vinna mot AIK.

Några spelare i AFC du imponerats särskilt av?
–  De hade väl någon stor forward som ser duktig ut, Samuel Nmani. Han såg väl helt ok ut.

Vad tror du om deras chanser i Allsvenskan i år?
–  Det känns väl som att de kommer att få kämpa nere i botten, men som sagt har jag inte sett dem så mycket. Men det är väl känslan att de kommer att få slåss om nytt kontrakt och det är väl det man brukar tippa om nykomlingarna.

Hur trist är det att inte får uppleva en cupfinal mot AFC Eskilstuna?
–  Jag hade hellre spelat en cupfinal mot AIK, det hade nog blivit en lite bättre inramning och derbyn vill man ju spela så många som möjligt.

Vill du testa på ett proffsäventyr utomlands innan karriären är slut?
–  Nej inte just nu faktiskt. Jag trivs jättebra i Djurgården och har just skrivit ett längre kontrakt. Det känns dumt att lämna något man trivs väldigt bra med.

Vad säger du om Mohammed Buya Turay, tidigare AFC-spelare?
–  En jätteduktig spelare, han kommer bli viktig för oss i år. Kul att han fick göra sitt första mål mot Häcken också, han kommer bli viktig och stå för många mål i år.

Hur spelar ni fotboll i år?
–  Vi spelar 4-3-3. Förra året 4-2-2. Vårt offensiva spel är mer uppstyrt idag än förra säsongen då det var mer fritt. Vi har vissa grundprinciper offensivt som vi följer, det är väl den största skillnaden.

Avslutningsvis en historisk tillbakablick kring Djurgårdens matchställ. På sin hemsida beskriver Stockholmsklubben sitt matchställ så här och man är tydliga med att blåränderna aldrig går ur: I en instruktion för matchtröjans utseende från 1905 står bland annat: ”Blus på längden randig mörkblå och ljusblå, byxor svart med revärer”. De svarta byxorna hängde inte med länge, det spelades till slut mest i blåa byxor (vita har också kommit och gått). Men den blårandiga tröjan – genom tiderna både smal- och bredrandig – hänger fortfarande med och är för evigt förknippad med en av Sveriges allra mest anrika fotbollsföreningar genom tiderna. 

På lördag väntar underbart fotbollsväder i Eskilstuna, 10 plusgrader och strålande solsken. Med två intressanta klubbar i bra form och på väg framåt i utvecklingen förväntas också mycket publik till Tunavallen. Kom du också till Tunavallen kl. 15.00 på lördag och ta med dig vänner, familj och arbetskamrater! Till all publik från Eskilstuna och regionen sam Djurgårdens IF och Djurgårdens supportrar hälsar Motståndarkollen varmt välkomna!

Joel Hamberg