Motståndarkollen: IFK Göteborg

28 mar 2019

IFK Göteborg, som bildades 1904, ligger tvåa i den allsvenska maratontabellen med 86 allsvenska säsonger och har under åren vunnit 18 SM-guld, 7 Cup-guld och två UEFA-cuptitlar. Blåvitt tränas av Poya Asbaghi som gör sin andra säsong på posten och ny assisterande tränare är Ferran Sibila, senast i GIF Sundsvall. IFK Göteborgs trupp har en snittålder på 24,4 år, en medellängd 182,6 cm och en medelvikt på 76,6 kg. 2018 var lagets bästa målskytt georgiern Giorgi Kharaishvili med 9 mål, varav 4 straffar. Lagets nyckelspelare i år blir målvakten Giannis Anestis, backen/mittfältaren Sebastian Ohlsson, tidigare nämnda offensiva poängspelaren Giorgi Kharaishvili och hemvändande men för tillfället skadade mittfältaren Sebastian Eriksson. Så här säger blåvitts tränare Poya Asbahgi om klubbens försäsong.

–  Vi har blivit tryggare överlag i vårt sätt att spela. Tydligare gentemot varandra skulle jag vilja säga.

Vad måste ni förbättra på söndag och i Allsvenskan?

–  Vi måste vara ännu tydligare med vad vi vill göra och bör göra när vi har sämre perioder i matcher.

Nu väntar AFC Eskilstuna, vad vet ni om dem?

–  En hel del. Såg en hel del med AFC förra året i Superettan och vad de åstadkommit i Svenska Cupen har nog inte gått någon obemärkt förbi. Framförallt är det ett lag som pressar bra och arbetar bra för varandra.

Några särskilda AFC-spelare ni måste hålla koll på?

–  Nej jag tycker kollektivet sammanfattar AFC bäst.

Hur ser du på din trupp, vad är dess styrkor?

–  Vi har framförallt en ung och hungrig trupp som kommer till kamratgården varje dag fast beslutna att bli bättre fotbollsspelare och förhoppningsvis kan den viljan och hungern vara en styrka som gång efter annan speglar av sig på fotbollsplanen.

Så här går AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic tankar om IFK Göteborg och söndagens premiärmatch i Allsvenskan.

Hur är IFK Göteborg som klubb och lag?

–  IFK är en storklubb, en av Sveriges största klubbar. Två gånger UEFA-mästare, tvåa i maratontabellen efter Malmö. En storklubb med svenska mått, mycket publik, jättebra publik. Man har en liten svacka nu ett par år men försöker hitta tillbaka till sin storhet.

–  När det gäller spelet kanske de har ändrat lite i filosofin och idén. Tidigare spelade man lite rakade, med en 4-4-2-uppställning. Sen Poya kom in försöker man vara ett mer spelande lag, ha mer bollinnehav, ett lag som vill styra spelet och kanske spela lite mer teknisk fotboll och inte lika rakt som tidigare.

Vad är dina känslor inför din och lagets premiärmatch i Allsvenskan?

–  Känslan är den att det nollställs nu. Nu börjar allvaret. Det är något annat nu. Alla lag kommer att höja koncentrationsförmågan. Vi ska ta bort att IFK inte gjort bra resultat under försäsongen. Jag tror att det absolut blir en jämn match. Det gäller att inte göra misstag och verkligen spela på poäng, på resultat. Nu gäller det att plocka poäng och serien är 30 matcher lång.

–  Vi hoppas också att det kommer mycket folk och att publiken ger oss stöd, det är killarna verkligen värda och det behöver vi. Det blir förhoppningsvis bra väder och mycket folk på söndag, hoppas Miljanovic.

Inför säsongen 2019 har följande hänt på spelarfronten i IFK Göteborg.

Spelare in:

Giannis Anestis (Klubblös)
Junes Barny (Hammarby)
Sebastian Eriksson (Panetolikos)
Nzuzi Toko (Al-Fatah)

Spelare ut:

Prosper Kasim (Birmingham Legion)
Lawson Sabah (Linköping City)
Billy Nordström (IF Brommapojkarna)
Emil Salomonsson (Sanfrecce Hiroshima)
Andreas Öhman (Utsiktens BK)
Jake Weisbrod (IK Oddevold)
Vajebah Sakor (OFI)
Tobias Hysén (Avslutat karriären)
David Boo Wiklander (Avslutat karriären)

Eskilstunasonen Kennet Andersson, som själv spelat för IFK Göteborg och har två SM-guld med klubben, inledde sin karriär i IFK Eskilstuna, där han spelade i A-laget 1985-1988. Andersson gjorde sedan 11 år som utlandsproffs och vann bland annat ligaguldet med turkiska Fenerbache. Under sin karriär i klubblagen i Sverige, Belgien, Frankrike, Italien och Turkiet spelade han 470 matcher och gjorde 164 mål samt 83 landskamper med 31 mål som facit. Eskilstuna och Sverige minns och älskar fortfarande Kennet för hans insatser inom fotbollen med de fem målen i VM 1994 som crescendo, något som ledde till en delad tredjeplats i skytteligan och ett brons med Sverige i USA. Sedan proffskarriären avslutades 2002 valde Kennet och hans familj att flytta tillbaka till Göteborg och Långedrag ute vid havet. Idag arbetar Kennet åter för IFK Göteborg, numera som styrelseledamot.

Vad går ditt uppdrag ut på?

–  Jag är styrelseledamot och sen har vår styrelse olika utskott som vi ledamöter hjälper till med. De är inte beslutande men arbetande. Jag är med i sportutskottet tillsammans med vår ordförande Max och sportchef som vi just nu inte har någon. Det handlar om att hantera, diskutera och se till att de sportsliga delarna funkar. Exempelvis nu som med arbetet att ta fram en ny sportchef. Jag har bra kontakt med tränarna och kan fungera som bollplank, jag ägnar rätt så mycket tid åt att kolla på våra träningar och följa lagen i akademin och titta på deras matcher. Vi vill få fram unga bra spelare från akademin. T.ex. är fem IFK-spelare födda 2003 på landslagsläger på Bosön just nu.

Vad tror du om AFC Eskilstunas chanser att hålla sig kvar i Allsvenskan?

–  Goda, går man till final i Svenska Cupen ska man väl hänga kvar i Allsvenskan. Det har sett riktigt bra ut på försäsongen för AFC.

När det vankas premiärmatch för IFK Göteborg i Eskilstuna passar Kennet självklart på att åka hem till hemstaden.

–  Absolut, på fredag åker jag upp och hälsar på morsan och farsan och på lördagen hinner jag träffa lite kompisar innan matchen på söndag. Det blir en perfekt kombo!

Längre intervju med Kennet Andersson längre ner i Motståndarkollen.

Blåvitts senaste storhetsperiod skrivs till 80- och 90-talet då man totalt dominerade svensk fotboll. Eller vad sägs om SM-guld 1982, 1983, 1984, 1987, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, Cupguld 1982, 1983 och 1991 samt UEFA-cupmästare 1982 och 1987. Senaste SM-guldet vanns 2007 och senaste cupgulden spelades hem 2008, 2013 och 2015. En oerhört imponerande och mäktig historia. Nyligen tillträdda klubbdirektören Max Markusson berättar om klubbens styrkor.

–  En av styrkorna är såklart historiken, klubben har åstadkommit sjukt mycket under en lång period, både i Sverige och i Europa. Samtidigt måste vi använda historien på ett klokt sätt, så man refererar till den på rätt sätt.

–  En annan styrka som klubben har är att vi har en fantastisk infrastruktur med mycket erfarenhet från den tiden. Vi är väl förberedda, har oerhört kompetenta människor i klubben och en fantastisk träningsanläggning.

–  Varumärket och supportrarna är också en väldigt stor styrka. Det är väldigt speciellt att arbeta i IFK Göteborg. Det är ett enormt intresse kring IFK Göteborg och det stöd vi fick från våra supportrar förra året betydde så oerhört mycket. Varumärket IFK Göteborg är otroligt starkt, som man behöver vårda och värna.

Klubben och laget har sin sportsliga och logistiska bas på Kamratgården.

Berätta om Kamratgården som plats och träningsanläggning för den som inte varit där, hur är den?

–  Kamratgården är en oas som ligger centralt i Göteborg. Det tar bara 5-10 minuter att cykla hit. Ett naturområde med Delsjön runt hörnet, extremt tillgängligt nära ett koloniområde och ett bad. Det är en ny träningsanläggning med två fullstora planer. Vi äter, tränar och alla som jobbar i klubben finns här. Jag ser rådjuren gå runt på parkeringen varje dag så det är en skön plats att arbeta på, nånstans i stormens öga så är det lugnt. Det är en öppen anläggning så vi har supportrar eller vem som helst som kommer och tittar på träningar.

De senaste åren i klubbens historia har varit desto tyngre för klubben, såväl sportsligt som ekonomiskt. En tiondeplats i Allsvenskan 2017 följdes upp med plats 11 förra säsongen, en historiskt svag placering. Förra säsongen låg IFK på sjätte plats i den allsvenska löneligan. Inför 2019 har klubben gjort en omorganisation och kraftigt sänkt spelarlönerna, i syfte att få kontroll på sina tidigare årliga driftsunderskott, bygga upp ett eget kapital och komma tillbaka och tävla om topplaceringarna i Allsvenskan igen. Nu ska klubben långsiktigt bygga upp sin ekonomi och satsa på fler unga spelare från sin egna akademi.

Max, berätta om er strategi att få ordning på och stärka ekonomin i klubben?

–  Jag tror att det viktigaste handlar om konsten att skapa resultat på kort sikt fast ha en långsiktig plan för det. De flesta klubbar brottas med en balansgång kring detta. Det är lätt att nu inför 2020 fatta väldigt kortsiktiga beslut och ta stora risker. Vi försöker vara väldigt noggranna, vara medvetna om hur vi lockar publik, vilka värden våra partners och supportrar ska ta del av.

–  Det handlar om att vara kloka vid spelarrekryteringar. Det är en kombination av väldigt många parametrar. Vi har beslutat och fäst en målflagga fem år framåt. Sedan viktar vi varje beslut mot detta och ser om det stödjer detta mål. Det är nyckeln. Det handlar om att vara noggrann, långsiktig och klok.

Max Markusson har kommit till IFK efter ett jobb som Eventchef på Göteborg & Co. Ett bolag som har till syfte att få fler att upptäcka och välja Göteborg som res- besöksmål.

Vilka perspektiv och kunskaper från det jobbet tar du med dig som IFK Göteborg redan haft eller kommer ha nytta av framöver?

–  Jag var ju evenemangschef i Göteborg, dessförinnan var jag VD på tidningen Faktum som är ungefär som Situation Stockholm. Det är svårt att peka på vad jag lärt mig från de olika jobben men det handlar om att driva strategisk utveckling, något jag blev anställd för av IFK. Att påbörja en resa i IFK Göteborg. Det är klart att det inte skadar att man varit inne i ganska tunga förhandlingar, att vara målmedveten och kunna genomdriva det man tycker.

–  Sen tror jag också att i och med att det händer så mycket runt omkring IFK, att arbeta i IFK får nästan ett eget liv. Att kunna höja sig över vad de dagliga frågeställningarna innebär, att lyfta sig över det och ta fasta på de strategier och visioner som man arbetat fram, det är mitt uppdrag. Vi har tagit fram en ny verksamhetsplan som vi har väldigt duktig och kompetent personal som arbetar med varje dag för att verkställa. Min roll handlar om att ha ett helikopterperspektiv och se att alla delar jackar i varandra och hänger ihop.

Om du får drömma men samtidigt vara realistisk, var ser du Blåvitt om fem år?

–  Om fem år tror jag att vi skapat den hållbara ekonomin som vi drömmer om idag. Då har vi lyckats få fler talanger från vår akademi in i A-laget. Lyckats balansera med fler rutinerade spelare som får våra yngre spelare att leverera och lyckas i allsvenskan. Om fem år vill vi kunna vara med och konkurrera om SM-guldet.

I avvaktan på att ni anställt en ny sportchef efter Mats Gren, har du tillsammans med några medarbetare fått utföra sportchefsuppdraget. Hur har det uppdraget varit tycker du?

–  Vi har väl egentligen delat upp vad uppdraget som sportchef innebär på flera personer med alla de kompetenser man behöver. Strategisk blick, att kunna äga de strategier man har, att säkerställa att alla delar av den sportsliga verksamheten följer de riktlinjer som finns. Vi har riktlinjer kring vad vi vill att IFK Göteborg står för. Vi vill spela på ett sätt, vi vill agera på ett visst sätt, det är en sportchefs uppdrag att ansvara för att det blir så. Där har vi delat upp det. Poya har fått ett större ansvar. Personer i styrelsen likaså, bland annat Kennet Andersson.

–  Sen har vi det här med att hitta nya spelare. Det som hamnat på mitt bord är väl mer konkreta förhandlingar med agenter och spelare.

Söndagens match mellan AFC Eskilstuna och IFK Göteborg är lagens premiär i Allsvenskan 2019. Förra säsongen slutade Blåvitt 11:a i Allsvenskan på 31 p efter 9 segrar, 4 oavgjorda och 17 förluster på 30 matcher, målskillnad 38-53. I jämförelse med AFC vann eskilstunalaget 13 matcher, spelade 15 oavgjorda och förlorade blott två matcher i Superettan. Blåvitt kommer till Tunavallen efter en resultat- och spelmässigt svag försäsong. I Svenska Cupen blev det 4 p på 3 matcher och respass efter gruppspelet. De tre senaste träningsmatcherna har inneburit förlust mot Falkenberg med 0-2, oavgjort 2-2 mot Varberg och i genrepet 1-0-seger mot Örgryte IS.

Inför den allsvenska premiären på Tunavallen blickar Kennet Andersson tillbaka på sin tid på Tunavallen och i Eskilstuna, samt framåt om IFK:s tuffa premiärmotståndare AFC Eskilstuna.

Vad har du minnen från och relation till Tunavallen?

–  Mycket, det var ju där jag tog stegen upp i seniorfotbollen. Det är otroligt viktiga och fina minnen. Jag fick mäta mig mot de bästa, hela floran med gubbar på 35 år och ungdomar på 17 år. Det blev på riktigt, det är det här jag ska klara av. Sen är väl känslan lite annorlunda idag, det finns inga träläktare kvar, säger en nostalgisk Kennet.

Har du varit på nya Tunavallen tidigare och tittat på fotboll?

–  Nej det har jag nog inte, men jag var med på invigningen och spelade själv då. Det var bra och kul, det kändes bra att få en fräsch arena till Eskilstuna.

Vad betyder det Eskilstuna att ha ett lag i Allsvenskan?

–  Min uppfattning jag får från eskilstunaborna är att de tycker det är kul med allsvensk herrfotboll på Tunavallen. Damallsvenskan är man ju vana med sedan tidigare. Sen upplever jag att det kanske inte är samma känsla som för IFK Eskilstuna och för Eskilstuna City men det kanske kommer. Det är otroligt viktigt för en stad att ha lag och idrottsutövare på hög nivå, det ger en klang utåt. Det var helt normalt för mig att gå ner och kolla på Smederna, Gulf och IFK Eskilstuna när jag växte upp i Eskilstuna. IFK var i div 1 när jag gick och tittade och spelade. Nu har man fotboll på elitnivå på både herr- och damsidan, det är otroligt viktigt!

Har du sett AFC spela i år?

–  Ja, mot AIK och delar av andra matcher.

Vad tycker du kännetecknar årets AFC?

–  Att de funkar som lag, de har ett aggressivt presspel och just nu så har de ett bra självförtroende i och med att det gått bra för dem, avslutar Kennet.

2017 när AFC Eskilstuna och IFK Göteborg möttes i Allsvenskan slutade Göteborg 10:a på 37 p medan AFC kom sist med 20 p. Det var dock AFC som plockade flest poäng i klubbarnas interna matcher. Eskilstunalaget vann 4 av 6 poäng mot västkustens storklubb. Efter 1-3 borta mot GIF Sundsvall och 2-2 hemma mot Örebro SK åkte AFC till Göteborg den 17 april. Göteborg hade dessförinnan spelat 1-1 hemma mot Malmö FF i premiären inför fantastiska 32 129 åskådare på Nya Ullevi samt vunnit borta mot Sirius med 2-0. Då hade Sirius förövrigt, som AFC möter i sin bortapremiär den 8 april, 7248 åskådare mot IFK i sin hemmapremiär. Hur slutade då det historiska första allsvenska mötet mellan IFK och AFC inför 10 116 i publiken på Gamla Ullevi?

På förhand var en hemmaseger mest trolig och även vad IFK:s supportrar förväntat sig. Efter en relativt jämn första halvlek, där IFK hade mest boll men AFC försvarade sig väl, gick lagen till halvtidsvila med 0-0 på resultattavlan. I andra halvlek fick så IFK den start de verkligen ville, när då 35-årige IFK-ikonen Tobias Hysén satte 1-0 på ett närskott i straffområdet efter inspel från högerkanten av Sören Rieks och Henrik Björdal listigt hoppat över bollen i momentet innan.  Hemmaglädjen skulle dock bli kortvarig. När IFK tryckte på för ett 2-0-mål så rensade AFC:s Anel Raskaj ett inlägg till mitten av planen där Erik Salomonsson som ensam försvarare bröstade ner bollen, men inte bättre än att vindsnabbe Mohammed Buya Turay hann komma emellan och sätta fart mot mål. Efter ett långt friläge från halva plan placerade han säkert in 1-1 i 52:a minuten och fler mål än så blev det inte i Göteborg denna soliga aprildag. Detta sedan Tim Erlandsson bland annat räddat en hörnnick av Mattias Bjärsmyr (idag i turkiska Sivasspor) och ett par skott från Sören Rieks (idag i Malmö FF). Sett till statistik från matchen vann Blåvitt bollinnehavet med 66-34 i %, korrekta passningar med 597 mot AFC:s 323, skotten med 14-9 samt hörnorna med 6-4. IFK hade 2 offsidelöpningar mot AFC:s 7 och domaren hittade tre AFC-varningar och inga IFK-kort.

Se höjdpunkter från matchen IFK Göteborg – AFC Eskilstuna den 17 april 2017 nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3905372/hojdpunkter-ifk-goteborg-tappade-ledning-mot-afc/

På Tunavallen i returen den 25 september inför 4157 åskådare slutade även då första halvlek mållös. Bäst chans i hemmalaget i första halvlek hade kanske Taye Taiwo, som utmanade i straffområdet och klippte till med vänstern. Ett bra skott som dock träffade rakt på IFK:s då skickliga målvakt Pontus Dahlberg (idag Watford) som kunde reflexrädda till hörna. I andra halvlek skulle IFK Göteborg gjort 1-0 när man straffade ett bolltapp av vänsterbacken Zourab Tsiskaridze. Tobias snodde åt sig bollen, drev upp och hittade elegant in till Sören Rieks som kom fri med Ali-Reza Haghighi som gjorde sig låg och täckte markskott. Istället för att skjuta vrickade Rieks istället bollen spelskickligt till Elias Mar Omarsson som bara hade att placera in 0-1 i öppet mål. Utan IFK-supportrar som stöd bakom målet missade Omarsson dock grovt. Islänningen ville senare under andra halvleken ta revansch då han snurrade upp Ludvig Öhman Silwerfeldt och serverade Tobias Hysén som även han missade grovt med vänstern från nära håll. Som så ofta i fotboll, tar man inte vara på de målchanser man får blir man straffad och det var även det som skedde i denna match. AFC tog hem alla tre poäng efter att laget, genom Chedi Omeje, avgjort i den 86:e minuten till publikens vilda jubel.  

Se höjdpunkter från matchen AFC Eskilstuna – IFK Göteborg den 25 september 2017 nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3936216/hojdpunkter-blavitt-foll-mot-afc-efter-omarssons-miss/

På söndag den 31 mars 17.30 gäller det på Tunavallen. Allsvensk premiär mellan AFC Eskilstuna och IFK Göteborg. Strålande solsken väntar i Eskilstuna och Motståndarkollen önskar båda lagen stort lycka till samt all publik och supportrar från Eskilstuna, regionen och Göteborg varmt välkomna till Tunavallen.

Joel Hamberg