Oscar Hammar: ”Jag njuter varje dag”

01 apr 2019

AFC Eskilstunas ungdomsverksamhet utökas alltjämt och i dagens läge är man elva lag. Ungdomskoordinatorn Oscar Hammar som ansvarar för U8 till U13 berättar om hur arbetet går.
–  Våran ungdomsverksamhet är under uppbyggnad skulle jag säga, den består av ambitiösa ledare och spelare där vi håller på att implementera en ny metodik, säger Oscar Hammar.

Verksamheten har utvecklats under ett antal år, och antalet lag är just nu elva stycken. Hur ser du på den utveckling som föreningen har gjort?
–  Vi började om på noll för lite drygt två år sedan när vi kom till Eskilstuna, så vi har kommit upp i elva lag relativt snabbt. Vi känner oss precis som A-laget väldigt hemma här nu och har hela tiden tagit oss framåt i att ge våra ungdomsspelare en god miljö och utvecklingsmöjligheter. Det klart största steget har skett nu under de senaste halvåret med bildandet av 6 nya lag, en ny metodik och struktur.

I ungdomsverksamheten har man framtidsvisioner, med att utveckla lagen när det gäller hur man tränar och arbetar. För Oscars del så är målet klart vad föreningen ungdomslag skall befinna sig om tre år.
–  Då har vi kommit en bit på vägen, vi lägger ner ett oerhört hårt jobb nu med nya träningsmetoder, internutbildningar för våra ledare varje månad, noggrann uppföljning av träningsverksamheten och att uppnå professionalitet och struktur i allt vi gör. Detta jobb ska leda till att få fram Eskilstuna grabbar till vårat A-lag och att bedriva en ungdomsverksamhet som består av en god utvecklingsmiljö där spelare ska trivas, utvecklas och motiveras, säger han och fortsätter.

–  Så om 3 år är vi ännu bättre än idag, men vi är beredda på att det tar tid att bygga upp detta. Jag tror och hoppas också att vi om tre år kan ge mer till alla fotbollsungdomar och fotbollsledare i staden i form av fotboll i skolan, camper, utbildningsträffar och så vidare.

Vad är det bästa med din roll som ungdomskoordinator, skulle du säga?
–  Jag njuter varje dag, jag får jobba tight med ambitiösa och hungriga tränare och träffa fotbollsspelare med stora drömmar dagligen. Utvecklingen jag har sett de senaste månaderna är jättepositiv och jag gillar verkligen att alla driver på mot samma mål. Sedan att få ta emot lärdomar ifrån Gerard (Nus) och Ivan (Piñol) betyder också mycket för mig.

Vad är en rimlig målsättning för ungdomslagen den här säsongen i din mening?
–  Att utvecklas och bli starka i träningsverksamheten, sedan tror jag resultatmässigt att U17 och även U19 kommer vara med i toppen av respektive serie och har chanser till att bli seriesegrare vilket skulle ge oss en plats i pojkallsvenskan/juniorallsvenskan nästa säsong.

Sedan en tid tillbaka har spanjorerna Gerard Nus och Ivan Piñol kommit in i föreningen. Gerards uppdrag är att utveckla akademiverksamheten och Ivan är huvudansvarig för U19-laget. Dessutom är Piñol koordinator för U14 till U19.
–  Det har varit en lyckoträff! Deras kompetens betyder oerhört mycket för oss, den träningsmetodiken och strukturen dom har fått in har gett en utveckling mycket snabbt. Dom har höga krav på alla verksamma inom ungdom och det har höjt nivån på allt vi gör. Dom har gett oss en grund vi kommer jobba vidare på under många år framåt, avslutar Oscar Hammar.