Motståndarkollen: IK Sirius

03 apr 2019

Uppsalaklubben IK Sirius bildades 1907 och ligger på 35:e plats i den allsvenska maratontabellen. Den klassiska Uppsalaklubben inleder nu sin sjätte allsvenska säsong och har på de fem tidigare spelat totalt 134 matcher med 34 segrar, 32 oavgjorda och 68 förluster som facit. Sirius var tolva i den allsvenska löneligan 2018 och har aldrig vunnit SM-guld. Förra säsongen slutade Sirius på 13:e plats i Allsvenskan och undvek därmed kvalspelet mot AFC. Lagets huvudtränare är nya för säsongen, Henrik Rydström och Mirza Jelecak. Ola Andersson, tidigare klubbchef har nu en ny roll i klubben, sportchef. Så här säger tränare Mirza Jelecak till AFC:s supportrar inför matchen.

–  Vi ser fram emot matchen och välkomnar er till Studan på måndag. Vi hoppas att det ska bli en sevärd match och hoppas att det kommer mycket folk från Eskilstuna så vi kan skapa en bra allsvensk match med stämning och mycket folk.

Klubben har Studenternas som hemmaarena med en kapacitet på 6000 åskådare. Just nu håller klassiska Studenternas på att byggas om till en ny arena som ska stå klar 2020 med plats för 10 000 åskådare, ett 500-miljonersprojekt. Förra säsongen i Allsvenskan hade Sirius ett publiksnitt på 3998 åskådare per hemmamatch. Publikrekordet är från 1968 då 12 546 såg mötet med Landskrona. På grund av den pågående ombyggnationen har Sirius hos Svenska Fotbollsförbundet ansökt om att få dispens för att spela på arenan under 2019. På ett möte under torsdagen den 4 april ska det avgöras var AFC Eskilstunas match mot Sirius ska spelas. Motståndarkollen frågar sportchef Ola Andersson om detta.

Blir det spel på Studenternas eller tvingas matchen flytta till Gävle?
–  Vid första besiktningen som är gjord visste vi att arenan inte skulle gå igenom. Den 4 april nu sker en andra besiktning. Den avgör men vi har ingen aning om hur det blir. Vi har ansökt om dispens för att vi ska spela på en halv arena under hela säsongen (läs ta in publik på halva arenan).

2017 tog AFC Eskilstuna sin första seger i den 15 omgången, den 15 juli. 2019, under Nemanja Miljanovic, städade man alltså av den segern redan i den första omgången den 31 mars. Psykologiskt oerhört viktigt för spelargruppen och en styrkemarkering av klubben anno 2019.

Grattis till segern Nemanja, hur känns det efter att premiären är avklarad?
–  Det känns bra, det var viktigt att starta bra. Speciellt hemma. Att vi fortsätter på den nivån och vågen som vi gjort på försäsongen. Det stärker killarnas självförtroende och skulle vi kunna fortsätta nu i starten på säsongen så kommer det gynna oss mycket i förlängningen.

Hur är känslan i gruppen efter första vinsten?
–  Känslan är bra, killarna är medvetna att de kan prestera, att vi har bra trupp och ett bra lag och att vi kommer bli svårslagna. Och ju positivare resultat vi tar desto starkare blir den känslan.

Nu väntar Sirius, vad vet ni om dem som klubb och lag?
–  
Jag har börjat titta på dem i morse, på cupmatchen mot HBK och ska såklart se fler matcher. Uppsala är Sveriges fjärde största stad, en stad som vill etablera sig i allsvensk fotboll. Som håller på att bygga en ny arena. Nära till Stockholm och Uppsala har alla förutsättningar att bli ett långsiktigt allsvenskt lag.

–  Fotbollen vet vi att det rör sig mycket om business, de som har en bra publik och en bra arena har en bra chans att klara sig. Klubben och laget har nu varit två år i allsvenskan. De hade en femårsperiod med Bergstrand och Lagerlöf som tog upp dem från Division 1 till Allsvenskan och som lyckats hålla dem kvar. De spelar en ganska bra och trevlig fotboll med passningsorienterad fotboll och bollinnehav.

–  Nu har andra tränare kommit in, Rydström och Mirza. Jag tror att man ändrat till 4-3-3. De vill ha mycket boll och vill styra matchen. De har några riktigt bra karaktärsspelare. Så om de inte får problem med skador så känns Sirius som ett ganska bra lag. De flesta spelare som är där nu har erfarenhet av allsvenskan, de är etablerade allsvenska spelare.

Är det några särskilda spelare i Sirius som du ser som deras nyckelspelare?
–  Philip Haglund är en spelare som gör poäng, en karaktärspelare. Sen Elias Andersson, nr 10 på mittfältet är en spelare som är bra.

Sirius inledde årets allsvenska med att bortabesegra Magnus Pehrssons Kalmar med 2-0, något som såklart var väldigt skönt för Sirius nya tränarpar och spelargruppen efter en tuff försäsong. Nyckeln till segern var en oerhört stark kollektiv försvarsinsats. För Sirius, som släppte in över två mål per match förra säsongen, var detta drömstarten man så väl behövde. De vanligen spelande mittfältarna Robert Åhman Persson och Henrik Busch Thor bildade ett nykomponerat mittbackspar och var svåra att ta sig igenom , särskilt när laget backade hem och försvarade med full styrka. Samtidigt skapade Sirius inte särskilt mycket framåt, men sårade Kalmar i ett par snabba omställningar. Enligt podden Fotbollsexperternas Alexander Axén hade laget 0,48 i expected goals och gjorde två framåt, väldigt bra utdelning. Sägas ska också att Kalmar borde haft en straff redan efter två minuter, en domarmiss som åter aktualiserade VAR-diskussionen och troligtvis gett matchen en helt annan utgång. En stor skara Siriussupportar fick en skön hemresa till Uppland efter att först ha fått fira med spelarna på Guldfågeln Arena.

Grattis till segern i söndags Mirza, hur kändes det att vinna nere i Kalmar?
–  Det är alltid roligt att vinna, jag tycker vi gjorde en bra prestation mot en tuff motståndare i en svår bortamatch. Men det finns en hel del vi behöver förbättra framöver.

Varför vann ni mot Kalmar?
–  För att vi var ett bättre kollektiv och ett lag. Vi var superdisciplinerade defensivt och vi var bättre som lag. Vi har pratat mycket om vår styrka, vi vill vara det bästa laget, vi ska vara där, vara närvarande, det handlar om nästa aktion. Det är små marginaler, Kalmar skapar en hel del fasta situationer som de är vassa på och skapar en del oreda i början. Sen gör vi mål. Matchen hade kunnat få en annan utgång.

På spelarfronten har följande hänt i IK Sirius:

In:

Kebba Ceesay, Dalkurd
Sherko Faiqi, Nest Sotra (avslutat lån)
John Junior Igbarumah, Carlstad United
Linus Nygren, Gamla Uppsala (avslutat lån)
Adam Ståhl (Dalkurd)

Ut:

Mauricio Albarnoz (klubblös)
Johan Eiswohld (klubblös)
Moses Ogbu, al-Ain
Oscar Pehrsson, Brommapojkarna

Hur vill du annars beskriva er försäsong inklusive Svenska Cupen som just tagit slut?
–  Vi gick in i försäsongen med några operationer och skador på tongivande spelare. Det har fortsatt under försäsongen. Vi har aldrig riktigt kunnat träna alla tillsammans, det är många som halkat efter och inte är där de bör vara vid denna tid på året. Samtidigt har andra spelare fått spela en hel del. Men vi hade hellre haft mer folk på plats för att få mer kontinuitet i träning och match, bli mer samspelta. Samtidigt har vi haft kontinuitet i vår trupp som är en fördel. I grunden är det samma lag som spelade i Allsvenskan förra året.

–  Vi har också en halvbyggd ny arena, vi har inte flyttat vår verksamhet dit än. Men vi hoppas kunna träna på vår arena framöver.

Vad har fungerat bra i ert spel i år?
–  Svårt att säga eftersom det är olika i match från match. Vi behöver förbättra alla delar, anfallsspel, försvarsspel, fasta situationer och kontringar. Men vi märker att vi tagit steg från den 8 januari då vi började. Vi märker att vi börjar bli mer samspelta.

–  Vi släppte in 61 mål i fiol och det är ett under att man klarar sig kvar då. Det kommer vi inte göra i år. Samtidigt måste vi göra mer än 37 mål framåt. Vi gjorde bara tre mål på kontringsspel och släppte in 15. Vi gjorde 17 mål på fasta situationer och släppte in 12.

Vad måste ni förbättra på måndag mot AFC och framöver i Allsvenskan?
–  Grunden i vårt spel är att vi vill ha bollen, med det sagt måste vi bli bättre på att behålla bollen längre perioder i vår speluppbyggnad men också värdera bättre när vi går på genombrott för att göra mål. Den biten vill vi förbättra inför måndag. Men med det sagt vill vi alltid det, oavsett vilka vi möter. Det finns ju motståndare på andra sidan också som försöker förhindra oss.

–  Samtidigt, försvarar vi oss som mot Kalmar blir vi oerhört svårslagna, den attityden och viljan att försvara och täcka upp för varandra, plocka upp andrabollar och vinna dueller ska vi fortsätta med.

Vad är klubbens sportsliga målsättning i år?
–  Att spela allsvenskan 2020.

Hur vill du och Henrik att Sirius ska spela fotboll i år, anfalls- och försvarsmässigt?
–  Vi vill ha bollen, det är vår grund. Vi vill ha ett bra anfallsspel, ett anfallsspel som kan trycka ner motståndare i längre perioder. När vi försvarar oss ska vi kunna vara flexibla. Vi ska kunna gå högt, försvara semihögt, pressa på en del signaler vi pratar om och försvara lågt. Vi vill vara det bästa kollektivet i Allsvenskan. Vi vill kunna kontrollera bollen.

Nu väntar AFC Eskilstuna, vad vet ni om dem?
–  Jag var och såg matchen mot AIK på Friends, det är ett välorganiserat lag. Med en hel del individuellt skickliga spelare. Olika typer av spelare med olika kvaliteter, det är bra. Ett lag som släppt in lite mål, bra.

–  Nemanja är en väldigt väldigt duktig fotbollstränare. Han verkar vara bra på att sätta ihop bitarna; anfallsspel, försvarsspel och kontringar. Ett lag som gjort det väldigt bra, bra resultat och bra prestationer.

Hur har ni scoutat AFC inför matchen?
–  Henrik har scoutat. Vi har precis analyserat klart Kalmarmatchen. Vi kommer att gå in på AFC mer detaljerat imorgon (läs onsdag).

Några särskilda AFC-spelare ni måste hålla koll på?
–  Det vet jag inte riktigt, de har ingen Rasmus Elm, så mycket kan jag säga. De har en hel del skickliga spelare som vi har respekt för.

När tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf inför den här säsongen lämnade Sirius för Djurgården, hade de jobbat i sju år i Uppsalaklubben. Tillsammans med Ola Andersson och Mirza Jelecak gjorde de ett fantastiskt arbete med att ta Sirius från Division 1 till Allsvenskan, för att därefter hålla Sirius kvar i högsta serien i två säsonger. Mirza Jelecak har arbetat som tränare i klubben tillsammans med Kim och Thomas i fem och ett halvt år och har därmed oerhört mycket rutin och tränarerfarenhet av Uppsalaklubben. Samtidigt är uppdraget som huvudtränare nytt. Så här beskriver han sin nya tränarkollega Henrik Rydström.
–  Min tränarkollega Henrik är nyfiken och lyhörd. Han har en hel del erfarenhet efter att ha tränat Kalmars U17, U19 och A-lag samt spelat själv. Han är nyfiken och hungrig att lära.

Både du och Henrik har mycket rutin från Allsvenskan efter långa spelarkarriärer och tränaruppdrag, vilka är dina viktigaste erfarenheter du tar med till ditt tränarjobb från din aktiva spelarkarriär i Allsvenskan?
–  Jag tror att när man varit spelare så kan man känna igen sig i vissa situationer och hur spelare mår, man kan läsa av signaler. Men, med det sagt så kan man vara en bra fotbollstränare även om man inte spelat själv. Det kan ofta vara en fördel.

–  Det kanske finns någon fördel med att själv ha spelat, men det finns också flera nackdelar. Fördelen är att i och med att vi spelat i Allsvenskan kan vi den miljön och kulturen i ett omklädningsrum. Men det finns också en nackdel i det, att man ofta relaterar till sig själv och det ska man försöka undvika. Man ska försöka se varje individ.

Vad hade du för uppdrag i Sirius under säsongerna 2012-2018 då Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf var tränare?
–  Jag spelade i Sirius 2012 till slutet 2013. Från och med december 2013 var jag tränare för U21 och assisterande tränare i A-laget samt instruktör i akademin och instruktör på fotbollsgymnasiet.

Sirius nya tränarpar fick alltså inleda årets allsvenska med en stark bortaseger mot Kalmar. Lagets andre huvudtränare, profilen Henrik Rydström tränade förra året Kalmar FF och då han inte fick förnyat kontrakt trots uttalat stöd från både spelare och supportrar, var IK Sirius inte sena att ta chansen och erbjuda honom tränarjobbet. Rydström är mycket rutinerad och kan Allsvenskan efter att ha spelat flest matcher (802!) någonsin i Kalmars historia, många av dem i Allsvenskan. Hela sin tränarkarriär har han verkat i Kalmar efter att spelarkarriären avslutats. 2014 inledde han i klubbens U-17 och avancerade snabbt upp till assisterande tränare bakom Nanne Bergstrand 2018, men då Nanne tråkigt nog blev sjukskriven under säsongen fick Rydström överta ansvaret som huvudtränare.

I Sirius uppbär han alltså huvudansvaret tillsammans med Mirza Jelecak, även han före detta allsvensk fotbollsspelare. Mellan 2001-2006 spelade den reslige forwarden Jelecak 102 matcher för Örebro SK, 2007-2009 blev det 38 matcher för Landskrona BoIS, därefter 31 matcher för Dalkurd under 2010-2011, sedan 13 matcher för Väsby United 2012 innan han avslutade karriären i Sirius med 13 matcher under 2012-2013. Totalt blev det alltså 197 matcher och 22 mål. Efter karriären fick Jelecak en tränarroll i Sirius U21 lag och har under de senaste 5,5 åren ingått i staben runt Sirius före detta tränarpar Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Sirius sportchef Ola Andersson var den som tillsatte Mirza och Henrik som nya tränare, hans första uppdrag i rollen som sportchef.

Varför valde du Mirza och Henrik som nya tränare?
–  Eftersom vi tappade Kim och Tolle var det viktigt att ha kvar kontinuiteten. Mirza skulle vara kvar i en ledande tränarbefattning, det var viktigt för mig. Jag jobbade med scenariot delat ledarskap. Sökte en person som ser fördelar med det. Henke var en av de absolut första jag kontaktade.

–  Jag tussade ihop dem för att se om det fanns en kemi och om de tänkte fotboll på samma sätt. Det är en process, mot att man själv får välja sina egna samarbetspartners. Det var enklare för Kim och Tolle som valde varandra själva.

Varför föredrar du ett delat ledarskap?
–  Mycket utifrån att man delar på ansvaret. Det är ju ett trögare arbetssätt men jag tror att de saker man tar beslut om är mer knådade och genomtänkta. Sen är det fördelar för spelargruppen att kunna prata med två eller den man fastnar för. Sen genomförandet på träningarna, två röster som är lika mycket värda oavsett på vilken planhalva man tränar.

Sirius sportchef Ola Andersson har även han en gedigen fotbollsbakgrund med bland annat sex säsonger för AIK där det mellan 1995 och 2000 blev 102 matcher och två mål. Olas moderklubb var Bälinge och han spelade under sin aktiva karriär sedan A-lagsfotboll i Brommapojkarna, AIK, Vasalund och i Sirius.

Du spelade själv två sejourer i Sirius. Vad är anledningen till att du valde att komma tillbaka och arbeta för Sirius under så pass många år?
–  Jag spelade väl mer en sejour på fem år och var väl sedan tillbaka ett halvt år när jag egentligen inte borde spelat, då jag var skadad men blev övertalad. De fem första åren var jäkligt roliga. Anledningen är att Sirius ett mission för mig, att etablera elitfotboll i stan, både som spelare och ledare. Jag var här på 90-talet som spelare, var klubbchef när vi gjorde vandringen från Division 1 till Allsvenskan. Av familjära skäl var jag sedan tvungen att kliva av.

–  När Kim och Tolle gick till Djurgården tog styrelsen bort sportchefsrollen från tränarna. I detta läge med en ny organisation ville styrelsen ha renodlade tränare och en renodlad sportchef. När de sa upp sig, kvällen efter fick jag frågan om att bli sportchef och att hitta de nya tränarna.

–  Det är svårt att hitta föreningssjälarna idag men Sirius har alltid varit en förening jag vill vara en själ i. När jag var borta under 2016-2018, då jobbade jag ändå med scouting och med akademin.

Vilka uppdrag har du tidigare haft i klubben innan sportchefsuppdraget?
–  Jag var klubbchef 2013-2016, under resan från division 1 till Allsvenskan.
Jag har jobbat med scouting och som instruktör åt Kim, Tolle och Mirza.

Till 2010 års allsvenska behöver Uppsalalaget verkligen få ordning på sitt försvarsspel. Förra säsongen släppte laget som sagt in smått osannolika 61 mål men lyckades ändå klara sig kvar i Allsvenskan. Detta trots att laget också bara gjorde 37 mål. 24 mål fler insläppta än gjorda alltså och släpper man in över 2 mål i snitt per match är det svårt att vinna fotbollsmatcher. Säsongen 2018 inleddes också dramatiskt när målvakten Joshua Wilks blev dopningsavstängd och man fick ersätta honom med en målvaktstränare från juniorlaget. Många skador ställde också till det under året och skadebenägenheten hos flera spelare har kännetecknat Sirius under de två säsongerna man spelat i Allsvenskan. Ola Andersson utvecklar.
–  Vi har inte de bästa förutsättningarna i Sirius men vi ska fan vara de som jobbar hårdast. Det är en process som fortgår. Vi har en annan spelartrupp och en annan sportorganisation är tidigare och det tar lite tid. Framför allt har vi gjort en inriktning att hålla oss skadefria. Vi har därför bland annat tagit in en renodlad fystränare, Johan Holmström från Gefle IF. Han var en av anledningarna till att Gefle kunde spela ”Pelle Olsson-fotboll” och ändå vara skadefria. Vi lade nu pengarna på att anställa en fystränare istället för som tidigare, på konsulter som körde fysbiten.

–  Vi har dock tyvärr fem genomtramp i år och det har man ju egentligen inte. Vi har inga mjukdelsskador utan vi har rena förslitningsskador, anklar, knän. Vi kan härleda det till den hårda träningsplan vi tränar på (en utsliten konstgräsplan). Vi hoppas kunna träna på den nya arenan framöver och därigenom hålla oss mer skadefria, förklarar Andersson.

Motståndarkollen frågar Sirius tränare Jelecak hur mycket laget tränar en vecka under försäsong och under säsong.
–  Vi tränar ungefär lika mycket, sen beror det på hur matcherna ligger. Vi tränar alla dagar i veckan förutom en dag, berättar Jelecak.

Kör ni några dubbelpass?
–  Nej, vi jobbar med fotbollsstyrka och fotbollskondition i samband med fotbollsträningarna. Belastningen och volymen blir för hög om vi körde dubbelpass. Fotbollsstyrka bedriver vi på planen eller i en hall där vi har vår verksamhet. Vi försöker koppla ihop fotbollsspecifika rörelser för att bli starkare i kroppen och för att kunna utföra bättre fotbollsaktioner.

Vilka är truppens styrkor, både på det fotbollsmässiga och personliga planet?
–  Vi tycker att vi har väldigt bra människor i spelargruppen, bra individer som har olika typer av egenskaper. Vi har en hel del ledare på planen som är beredda att stå upp för laget när det behövs. En hel del spets och intressanta spelare som vi tror mycket på. Vår förhoppning är att de ska få den utveckling som vi hoppas på, avslutar den sympatiske och mångårige Siriustränaren Mirza Jelecak.

Ola Andersson utvecklar hur han ser på dagens Siriustrupp.
–  Stor till antalet, jämn och alla i vår stora trupp på 23 utespelare och 2 målvakter konkurrerar om startplatser. Vi har ett annat fysupplägg än tidigare. Vi vill ha spelare som både kan spela fotboll och som är skadefria. Vi har tidigare jobbat med spelare som får en andra chans, t.ex. efter ett korsband.

Är ni färdiga med truppen nu eller är det någon särskilt position ni vill stärka upp innan fönstret stänger?
–  Det man har lärt sig i den här branschen är att allt kan hända. Fönstret stänger den 4:e april och öppnar igen i sommar. Så truppen sätts mer i sommar och då vet man lite mer vilka spelare man har i ett halvår. Men vi har en stor trupp i nuläget. Nu när matcherna drar igång kommer folk inse att de inte får spela.

Har ni ett eget kapital för att kunna köpa spelare i sommar om ni behöver?
–  Vi har inte något eget kapital. Vi har 90 000 kr efter vi gick back 800 000 2018.

Vilka är Sirius styrkor som klubb enligt dig Ola?
–  Anledningen till att vi är där vi är idag är tack vare Kim, Thomas och Mirza och i förlängningen jag som rekryterade dem. Framför allt är det det jobb de har gjort i sju års tid. Vi kände att vi träffade rätt och då handlade det om att stötta dem att göra rätt saker.

–  Man ska veta att vi sågs som en stor jätte i division 1. Sen gick vi upp i Superettan och då var vi först en mittenklubb där. Sen tog vi steget upp. Nu är vi i en ny situation, nu har vi minst pengar av alla. Vi är i alla fall botten tre. Gefle gjorde det över tid, med motsvarande ekonomi låg de kvar i Allsvenskan i 12 år, på lägst ersättning och det är en bragd. Men till sist orkar man inte pressa organisationen och personal mer och då åker man ur, så är det bara. Detta problem har alla klubbar.

–  Samtidigt är det häftiga med fotbollen, att klubbar som Sirius och AFC lyckas vinna mot klubbar med större resurser som Kalmar och IFK Göteborg. Men det går inte över längre tid att jobba med för små ekonomiska medel.

Som alla förstår är de 37 ytterligare miljonerna från det nya TV-avtalet oerhört viktiga för klubbar som Sirius och AFC. Berätta vad de skulle betyda för er?
–  37 miljoner är starten, vi vill tro att vi kan bygga en infrastruktur med de pengarna. De kommer ha större verkningsgrad hos oss än hos Malmö FF. Vi kommer få ut mer för varje krona än vad Malmö troligtvis kommer att få. Men risken är stor att de ramlar ner hos spelarna.

Hur många poäng tror du krävs för att hålla sig kvar i Allsvenskan i år, en säsong som troligtvis blir den tuffaste någonsin då alla lag kommer göra allt för att vara kvar 2020?
–  Vet inte, men det kommer nog vara fler lag indragna i botten. Vi bytte ju ut BP, Trelleborg och Dalkurd och fick in AFC Eskilstuna, Helsingborg och Falkenberg som alla vann direkt. AFC har visat sig på våren att shit vad bra de är. Och Falkenberg vet man inte så mycket om.

2018 var Sirius publiksnittet 3998. Hur ska ni locka med publik till Studenternas?
–  Spela bra, vinna matcherna, det är det enda jag kan påverka. Det är alltid så att spelar man bra och tar lite poäng så kommer folket.

Vad är din uppfattning om AFC Eskilstunas möjligheter att klara sig kvar i Allsvenskan?
–  De är väl så goda som våra. Det tycker jag. De klarar AIK på deras hemmaplan, att hålla emot dem och störa dem, oavsett vilken nivå AIK höll i den matchen. Nemanja har gjort ett jättebra jobb, har fått en organisation att sätta sig snabbt.

Hur ser en vanlig månad ut som sportchef i Sirius?
–  Den skiftar nog från klubb till klubb, beroende på vad som finns i form av resurser och fokus och inriktning på övriga medarbetare. Och var man är i klubbens uppbyggnad. Man jobbar jämnt och det vet alla som jobbar med detta. Det är en livsstil som man måste vara beredd på. Men det finns absolut inget att gnälla på.

–  Hos oss har det tagit mycket tid och kraft att hitta och arbeta fram en ny sportorganisation som är lika bra och förhoppningsvis bättre än tidigare. Och då sätter man dit resurser och folk som man tror är bra.

–  Samtidigt ska man sätta fotbollstruppen, vilka spelare man ska satsa på och vilka har nått taket? Vilka måste man ersätta för att de gått vidare på andra större uppdrag?

–  Mitt jobb har också gått ut på att få ihop akademin med A-truppen. Ett jobb som tagits emot väldigt tacksamt av akademigänget. Vi jobbar väldigt tätt ihop och försöker succesivt få in spelare i A-laget och att akademitränare kommer upp till oss och tar del av vår verksamhet och kravställan, för att få ner det i vår akademiverksamhet. Det är en förmån att ha Henrik och Mirza som nyligen jobbat med akademiverksamhet. Samtidigt har de inte så mycket erfarenhet av att vara huvudtränare.  Jag har därför, på i stort varje pass hittills i år, varit med ute på plan. För att coacha Henrik och Mirza. Det enda vi är säkra på är att vi inte kan och vet allting och att vi inte vet vilka unga akademispelare som kommer att bli A-lagsspelare i framtiden.

Berätta om klubbens ungdoms- och Akademiverksamhet?
–  Petter Hansson, före detta storspelare och landslagsspelare, är akademichef. Vi har jobbat hårt i många år med certifieringen. Det är alltid så med en akademiverksamhet innan den blir certifierad och är fruktfull. Vi jobbar mycket mot skolan så spelarna kan träna på mornarna, gå i skolan på dagarna och läsa läxor på kvällarna. Två dagar i veckan tränar de på eftermiddagarna. Uppsala som stad har fördelen att ha nationella idrottsutbildningar.

–  Akademiverksamheten hänger väldigt mycket ihop med klubbens strategiska beslut. Ska vi ha 25 spelare i A-truppen eller ska vi ha 18 och ta upp akademispelare? Akademin behöver ha den utvecklingen och producera spelare som blir allt bättre, det är först då vi kan ta de besluten att minska A-truppen.

Hur jobbar ni med scouting?
–  Det är ett utvecklingsområde, att få en framgångsrik organiserad scouting. Men då måste man sätta undan 750 000 till 1 miljon för en tjänst och verksamhetspengar. En sådan tjänst är en sak som vi kan ha och biffa upp oss på om man är kvar i Allsvenskan 2020.

–  Hittills har vi haft fördelen att ta med oss spelare upp från lägre seriesystem, att man kan ta med lovande och lite billigare spelare. Vi spelade med ganska många av våra division-1-spelare under de två första åren i Allsvenskan. Vi har också plockat in spelare som Kerim Mrabti (idag Birmingham), Kingsley Sarfo (tidigare Malmö FF, nu klubblös) och Elliot Käck (Djurgården).

Avslutningsvis Ola, om du både får drömma och vara realist, var ser du IK Sirius i Allsvenskan om fem år?
–  Stabilt mittenlag. Med en omsättning som är motsvarande 75-80 miljoner. Sen någon säsong kunna vara med och ställa till det för topp 5-lagen. Innan man når 75 miljoner kan man inte det.

–  Sen vet vi om att Uppsala inte är Örebro, Degerfors eller Elfsborg med massor av företag som sponsrar. Uppsala lever på mycket annat som universitetet, kulturen o.s.v. Vi har inte de stora sponsorintäkterna som andra klubbar har, avslutar kloka och pedagogiska Ola, i fotbolls-Sverige också känd som en mycket duktig analytiker och fotbollskommentator.

Hur lyckades då laget rädda sig kvar i Allsvenskan under sin andra säsong på 30 poäng, 61 insläppta och 37 gjorda mål? Efter en mycket knackig vår värvade Sirius smart under sommarfönstret och tog bland annat in Robert Åhman-Persson från portugisiska Belenenses. Detta gjorde att laget stabiliserades. Sirius vann också helt enkelt rätt matcher och tog poäng mot rätt lag under säsongen. Eller vad sägs om följande resultat mot Brommapojkarna, Dalkurd och Trelleborg som slutade bakom dem i tabellen och alla åkte ner i Superettan:

Brommapojkarna (h) 4-2
Brommapojkarna (b) 1-0
Dalkurd (h) 2-3
Dalkurd (b) 3-1
Trelleborg (h) 1-1
Trelleborg (b) 2-1

Sirius vann alltså båda matcherna mot BP, på bortaplan mot samtliga tre bottenkonkurrenter och tog totalt 13 av 18 poäng mot dem, det avgjorde alltså till Sirius fördel. En annan styrka som kännetecknande Sirius 2018 och höll klubben kvar i Allsvenskan var att man var väldigt bra på fasta situationer där man alltså gjorde hela 17 mål mot 12 insläppta. Lagets skyttekung förra året var Philip Haglund med 10 mål. Så här förklarar tränare Jelecak sin viktiga forward Haglund främsta styrkor.
–  Han går i bräschen på fotbollsplanen, han visar med sina aktioner att han vill vinna. Sen är det ju en väldigt duktig straffområdesspelare, offensivt och defensivt.

Jonas Lindberg och John Junior har enligt spelare i laget sett riktigt vassa ut på träningar och försäsongen. Vad kan ni hoppas utav dem i år?
–  Det är två jättebra fotbollsspelare. De har haft kontinuitet under försäsongen och blivit bättre och tagit steg. Jonas är en bollskicklig spelare som är duktig på små ytor. Duktig avslutare som är beredd att jobba hårt för laget. John är lika och har spelat i division 1, en fantastisk människa, glad och villig att lära.

Abdul Razak, före detta AFC-spelare, hur går det för honom i Sirius?
–  En fantastisk fotbollsspelare som hade ett struligt fjolår. Han kom tillbaka på hösten och avslutade på ett väldigt bra sätt. Tyvärr har han varit lite ut och in på träningsplanen under försäsongen. Han fick en lättare baksidegrej mot BP. En duktig spelare.

Hur var då Sirius premiär nere i Kalmar där det något överraskande alltså blev en stark bortaseger på söndagseftermiddagen. Sirius vann med 2-0 efter att ha tagit ledningen redan i den 9:e minuten genom Karl Larsson. Ett fint volleyskott efter en lika vacker assist signerad Philip Haglund. Poäng direkt för Haglund alltså!

Efter den positiva inledningen på Allsvenskan var det stort jubel och mycket glädje hos målskytten Larsson och lagkamraterna. Inspelet av Sirius tänkta målskytt Haglund visar att anfallsspelaren besitter kvaliteter inte bara som avslutare utan också blir viktig som framspelare i sista tredjedelen. Dessförinnan hade dock Sirius hunnit med att vara illa ute både en och två gånger när Kalmar direkt i inledningen borde haft en straff efter att en nick tagit på målskytten Karl Larssons hand i en målchanssituation och Kalmars Romario missat ett gyllene läge på volley från nära håll efter 11 minuters spel.

I den andra halvleken skapade Sirius en del tryck och farligheter vid Kalmarmålet och oftast var nämnda Haglund inblandad i situationerna. I Siriusmålet svarade Lukas Jonsson för en fin enhandsparad vid ribban på Rasmus Elms fina frispark, ett skott som möjligtvis resulterat i hemmamål om inte Jonsson stått rätt och varit följsam när frisparken gick över muren och dök förtjänstfullt mot mål.

Punkterade matchen gjorde Sirius likt AFC på övertid, då Sam Lundholm nätade i den 92:a minuten. Målet var definitivt ett resultat av en enastående soloprestation där Lundholm tog emot bollen vid sidlinjen på högerkanten, drev bollen inåt med vänstern och gjorde två spelare innan han pricksköt med vänstern i bortre burgaveln. Segerkramarna och ansiktsuttrycken hos målvakten Lukas Jonsson och Sirius övriga spelare efter Lundholms avgörande och slutsignalen avslöjar hur stor och betydelsefull segern i Kalmar var för Uppsalalaget, något man förmodligen drömt om men inte förväntat sig.
Se höjdpunkter från Kalmar-Sirius den 31 maj i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/11977707/hojdpunkter-seger-for-rydstroms-sirius-borta-mot-kff/

För AFC Eskilstuna gick det dock som beräknat och förväntat, även om det aldrig är lätt att vinna premiärmatcher. Efter en oerhört stark försäsong och ett gediget truppbygge av Nemanja Miljanovic hade AFC växt till favoriter hemma mot IFK Göteborg. Ett favoritskap som också skulle visa sig vara helt berättigat då Eskilstunalaget var det starkare, mer kreativa och noggrannare laget matchen igenom. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna – IFK Göteborg den 31 maj i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/11977733/hojdpunkter-mardromsstart-for-blavitt—forlorade-mot-nykomlingen-afc/

På senare år har AFC mött Sirius vid ett flertal tillfällen. 2016 när båda klubbarna gick upp i Allsvenskan vann Sirius Superettan på 61 poäng, samma som AFC men med ett måls bättre målskillnad. Under säsongen 2016 slutade mötet på Studenternas 0-0 och hemma vann AFC med 1-0. Det innebar att klubbarna således även möttes vid två tillfällen 2017, då alltså som nykomlingar i landets högsta serie. I det första mötet den 8 juli vann Sirius i Uppsala med 1-0, målskytt Moses Ogbu. Sirius vann även bollinnehavet med 65 % mot AFC:s 35 och passningarna med 500 mot 269. Medan hemmalaget klarade sig utan varningar synade AFC det gula kortet vid fyra tillfällen, något som ofta straffar lag vid senare tillfällen under säsongen.

Returmötet spelades i Eskilstuna den 5 november då AFC redan var nedflyttningsklara och Sirius låg på en stabil sjundeplats. 1-3 slutade mötet, Chedi Omeje reducerade för AFC i slutminuterna. Tittar ni på matchklippet som följer ser ni dock att AFC är flera klasser bättre, såväl individuellt som kollektivt, mot det lag man ställde upp med 2017.
Se höjdpunkter från AFC-Sirius den 5 november 2017 i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-sirius-korde-over-afc-i-sasongsavslutningen/

På måndag väntar en ny hyperviktig match i bortapremiären mot Sirius. Båda lagen är tippade i botten av tabellen och att få slåss för allsvenskt kontrakt. Det är alltså matcher som dessa som i slutändan ofta avgör rangordningen mellan lagen när tabellen ska summeras i november. Motståndarkollen frågar AFC:s tränare Nemanja Miljanovic hur man jobbar mentalt för att inte sväva iväg och tro att det går av sig självt utan hårt arbete, när man gjort en väldigt bra lång period som AFC haft nu?
–  Det pratar vi varje dag om, varje dag brukar vi prata 5-10 minuter. Sedan har vi väldigt bra personligheter som tar det ansvaret och som kan hantera detta.

En vinst på måndag skulle nämligen sitta mumma då Sirius är ett lag AFC ska kunna hålla bakom sig i Allsvenskan, samtidigt som det skulle bidra till stor publiktillströmning till nästa hemmamatch mot Örebro SK på fredag den 12 april, 19:00.

Köp biljett till AFC Eskilstunas match mot Örebro SK redan idag!

https://www.afc-eskilstuna.se/

Men innan dess ska du såklart följa med och stötta Nemanja Miljanovic AFC Eskilstuna på måndag genom att redan idag boka plats i supporterbussen och följa med Tuna Towers på en magisk kväll på Studenternas.
Boka bussresa till Sirius-AFC den 8 april direkt på Tuna Trafiks hemsida i länken nedan:

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss

Motståndarkollen hälsar båda lagens tränare, spelare samt supportrar lycka till i matchen på måndag! Väl mött i Uppsala!

/ Joel Hamberg