Miljanović inför Sirius: ”Det gäller att komma in i matchen”

07 apr 2019

Efter en seger i premiären mot IFK Göteborg den 31 mars, väntar en ny utmaning i Allsvenskan för AFC Eskilstuna. Måndagens motståndare är IK Sirius och spelplatsen är Studenternas IP. Uppsalalaget kommer från en seger senast, då på bortaplan när man lyckades besegra Kalmar FF med 2-0.

AFC Eskilstunas huvudtränare tillika sportchef, Nemanja Miljanović, är naturligtvis tillfreds med segern som var mot IFK Göteborg på hemmaplan med 3-1 inför 3897 åskådare på Tunavallen.
–  Som vanligt hade vi bra inställning, bra attityd. Vi var fokuserade och insåg betydelse av matchen. Stundtals hade vi bra spel både defensivt och offensivt. Man ska ta det självförtroendet vi har nu och fortsätta bibehålla det, säger ”Mance”.

Att säsongen har inletts bra gör att självförtroendet naturligtvis är starkt i truppen. Nemanja menar att säsongsstarten ger en fördel men manar på lugn.
–  Det är en fördel, absolut. Men man får inte slappna av. Varje match är en ny historia, det har ju knappt börjat så. Vi måste fortsätta vara väldigt fokuserade och växa in i den här allsvenska kostymen så fort så möjligt.

Det känns som att det är ett enormt lugn i laget, att man tror på den här idén hela tiden. Ser man hos andra nykomlingar genom åren känner man kanske så pass stor press. Är det något du upplever också?
–  Jag har inte tänkt på det så mycket. Som sagt, det har knappt börjat. Pressen kommer säkert. Det kommer stress och press varje match, det gäller ju att försöka ta poäng och försöka klara sig så fort som möjligt. Nu har vi haft framgångar hittills. Säkert kommer motgångar, hoppas inte det. Fotbollen handlar om det. Framgångar och motgångar. Då gäller det att vi starka. Både när det går bra och inte går bra.

Det är ett skickligt IK Sirius som väntar på bortaplan i morgon i Uppland. Ett rutinerat Sirius med bland annat Robert Åhman Persson och Niklas Busch Thor.
AFC-tränaren Miljanović har respekt för motståndet.
–  Det är ett bra lag. Ett lag som har spelet två år i Allsvenskan. Har en del rutinerade spelare med erfarenhet och karaktär, men samtidigt en del yngre med kvalité. Det som de ställer upp med har allsvensk erfarenhet och rutin. Men respekt också. Man slog Kalmar borta med 2-0 också. Det känns som ett lag som är bra när det gäller alltså, säger Miljanović och fortsätter.

–  Det visade man första året när man gick upp. Klarade sig ganska tidigt och jag tror till och med att man hade säkrat kontraktet efter halva säsongen. Förra året blev lite tuffare säsong, men när det gäller så var de där, så visade de styrka och karaktär. De spelarna som är äldre som bär laget, som gjorde det igen när det behövdes. All respekt till Sirius, men samtidigt ska vi tro på oss själva och varje match vi spelar går vi ut för att vinna. Det kommer vi att försöka mot Sirius också.

Till denna säsong har det blivit ändringar i Sirius-organisationen. Tidigare tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, lämnade för Djurgårdens IF. Det innebar att man fick tillsätta nya tränare genom Henrik Rydström och Mirza Jelečak. Miljanović, ser lite skillnad i Uppsalagängets spel.
–  Det syns lite skillnad. Förra tränarna hade lite annorlunda spelsystem, 4-3-2-1 spelade de med. Nu har de ändrat lite till 3-4-3 offensivt och 5-2-3 defensivt. Man försöker spela samma fotboll. Kim och Lagerlöf försökte spela en possession-orienterad fotboll där de hade bollinnehav. Rydström och Mirza är inne på samma spår. Sen kanske har det ändrats lite att de nya tränarna har satsat lite mer på det defensiva. Lite mer fokus på försvaret, att försvara med fler spelare.

Vad är nyckelfaktorerna mot IK Sirius?
–  Nyckelfaktorer för mig är alltid inställning och attityd. Det gäller att komma in i matchen och göra sitt yttersta. De som startar, de som kommer in. Och det gäller att hjälpas åt, avslutar ”Mance”.

Avsparkstid i morgon är klockan 19.00. Kan man inte vara på plats på Studenternas IP, så funkar det bra att skåda matchen på C More Live 2.