Motståndarkollen: Örebro SK

09 apr 2019

Örebro SK bildades 1908 och ligger elva i den allsvenska maratontabellen. Trots 50 allsvenska säsonger har klubben dock aldrig vunnit SM-guld. Fredagens match mellan AFC Eskilstuna och Örebro SK är lagens tredje match i Allsvenskan. Förra säsongen slutade ÖSK 9:a i landets högsta serie på 35 poäng efter 9 segrar, 8 oavgjorda och 13 förluster på 30 matcher, målskillnad 34-40. Säsongen 2018 hamnade ÖSK på elfte plats i Allsvenskas löneliga och klubben spelar sina hemmamatcher på Behrn Arena, som efter ombyggnad tar 12 300 åskådare. De 10 senaste säsongerna har ÖSK slutat på följande plats i Allsvenskan, med start 2009. Plats 6, 3,12, 15, 2, 6, 9, 9, 11 och 9. Örebro tränas av Axel Kjäll och så här säger han om AFC inför ”derbyt”.

–  En nykomling, men det är väl ingen som inte imponerats av eller missat deras framgångar i cupen. De har fortsatt där de avslutade förra året. Klarat ett tufft gruppspel, kvart och semifinal. De började ju också med en seger i Allsvenskan. Klubben har bytt en del spelare men det är ett lag som man fått ihop väldigt bra. De är duktiga i försvarsspelet, där har Nemanja fått ihop det på ett väldigt bra sätt.

Längre intervju med Örebros tränare Axel Kjäll senare i artikeln.

I ÖSK spelar Eskilstunasönerna Filip Rogic (AFC:s lagkapten när klubben gick upp i Allsvenskan säsongen 2016) och Viktor Prodell (ny från Elfsborg). 2017 spelade ÖSK:s vänsterback Daniel Björnquist alla 30 matcher för AFC Eskilstuna från start i Allsvenskan och gjorde ett mycket bra jobb såväl defensivt som offensivt, två assist därtill. Så här säger Filip, Viktor och Daniel om hur det ska bli att spela på Tunavallen och varför man ska köpa biljett till AFC Eskilstuna – Örebro SK på fredag.

–  Jag tror att det kommer att bli en folkfest. Minnena jag har för två år sen är att det var en häftig inramning på Tunavallen. Det känns som att det finns en liten rivalitet mellan klubbarna. Det är som ett derby, det är jätteroligt. Framför allt är det två lag som gillar att spela fotboll. Det var faktiskt också en bra match mellan lagen 2017, minns Björnquist.

Hur känns det att få spela allsvensk fotboll i Eskilstuna mot Eskilstuna igen Filip?

–  Det är en speciell känsla, man har ju lagt ner många timmar på Tunavallen, i ung ålder, Det är speciellt att möta sitt gamla lag, så är det. Men det har gått många år nu och mycket har hänt i föreningen sedan senast jag var där. Det är inte så många man känner igen längre, det är nya spelare och nytt tränarteam. Många från Eskilstuna som har tagit olika roller. Så det blir inte riktigt samma känsla nu som när man mötte dem förra gången.

Varför ska eskilstunaborna och sörmlänningarna komma och titta på AFC-ÖSK på fredag Viktor?

–  Det blir en bra match med två bra spelande lag, en tuff match som kommer bli rolig att se, menar Prodell.

När du själv var ungdomsspelare och A-lagsspelare i Eskilstuna Viktor fanns ingen elitfotboll i stan på herrsidan. Vad betyder det för Eskilstuna och för ungdomsspelare att AFC Eskilstuna nu spelar i Allsvenskan?

–  Det är superviktigt, verkligen! När jag var där och spelade var det Division 3 som var högst. Då försvinner ju spelare. Vissa som varit bra har heller inte fått chansen. Det är bra att kunna mäta sig direkt och visa vad man kan. Det är bara positivt för Eskilstuna och jag hoppas att det innebär att fler ungdomar börjar spela fotboll i Eskilstuna och att det kommer fram fler spelare inom Eskilstunafotbollen. Det finns ju massor av duktiga fotbollsspelare i Eskilstuna och det är bra för stan och för dem också. Det kommer mycket folk till Tunavallen och det är jättekul!

Längre intervjuer med Örebros spelare Daniel Björnquist, Filip Rogic och Viktor Prodell senare i artikeln.  

Örebro kommer till Tunavallen efter en svag inledning på säsongen. I Svenska Cupen blev det 4 poäng på 3 matcher efter 2-1 hemma mot Gais, förlust 1-0 borta mot Nyköping BIS och 3-3 mot IFK Göteborg. Därmed respass efter gruppspelet. I den allsvenska premiären förlorade ÖSK på bortaplan med 1-0 mot den allsvenska nykomlingen Falkenberg. I sin hemmapremiär i måndags förlorade man åter, nu med 0-3 mot Djurgården. Stockholmslaget hade hela 63 % bollinnehav på Behrn Arena och vann skottstatistiken med förkrossande 23-4. Det är därmed jumbon i Allsvenskan efter två omgångar, i stort behov av både mål framåt men framför allt poäng, som AFC Eskilstuna ställs emot på fredag. Gissa om Örebro kommer att vara revanschsugna? Se höjdpunkter från Örebro SK – Djurgården den 8 april 2019 i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-witry-tvamalsskytt-nar-djurgarden-korde-over-orebro/

Så här säger AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic om ÖSK som klubb och lag.

–  Det vi vet är att det av svenska mått mätt är en ganska stabil allsvensk klubb i en fin stad. En klubb som lyckats klara sig i Allsvenskan under många år. De har haft en förmåga att överleva på ett bra sätt. Inte med så jättestora resurser, mer med medelmåttiga resurser jämfört med andra klubbar. Det kan bli lite tuffare tider nu när det börjar satsas mer, det är ju väldigt viktigt att klara sig kvar med tanke på nya pengar som kommer 2020. Det kanske kan bli ett jobbigt år för Örebro liksom för andra klubbar i Allsvenskan. Trots att de gjort det bra tidigare år, kan Örebro med lite oflyt få jobba som en hel del andra lag för att klara sig. Det är inte omöjligt att det finns 5-7 lag som kommer göra upp om nedflyttningsplatserna och Örebro kan vara ett av de lagen.

–  Örebro har haft rutin hittills med Alexander Axén som tränare och ett bra lag med Astrit Ajdarevic, Michael Omoh, Nordin Gerzic, Daniel Gustafsson och Daniel Björnquist. Då hittade man en blandning av rutin och talang. Nu är Axel Kjäll tränare och då har det blivit lite förändringar, Nahir Besara och Kennedy Igboananike är inte kvar. Viktor Prodell har kommit in. Nu i sista stund fick de Carlos Strandberg och om allt funkar pratar vi om ett riktigt tungt forwardspar. Vår bekant Filip Rogic som gjort det riktigt bra, liksom Michael Almebäck. Sen har de ju de också Agon Mechmeti och Johan Bertilsson framåt. Det finns absolut allsvensk rutin i laget men det är inget säkert man kan säga att Örebro klarar sig. Mycket beror på hur det går i starten och med skador och så vidare.

Några särskilda nyckelspelare du tycker ni måste se upp med?

–  Nu har jag inte sett dem spela än, vi ska kolla på dem mot Falkenberg och Djurgården. Offensiva spelare är Strandberg och Prodell. Bertilsson och Rogic som är bra allroundspelare.

AFC Eskilstuna följde upp den fina premiären mot IFK Göteborg med en svagare insats i Uppsala på måndagskvällen, särskilt inledningen av matchen då AFC inte gick att känna igen, varken försvars- eller anfallsmässigt. Matchen slutade 3-2 till Sirius. Målskyttar i AFC var lånet från Malmö FF, Adi Nalic, som var bäst i AFC för dagen och nätade för andra matchen i rad. Målskytt i de orangea blev också vitryssen Artem Rakhmanov som endast spelade 10 minuter men fick göra mål redan ett par minuter in på sin allsvenska debut.

Efter 30 minuter på byggplatsen Studenternas tog AFC över och spelade ut Sirius som i och med segern är nya serieledare. Detta inger ändå hopp om att AFC kan spela bra mot och hota alla lag, men då gäller det att den lagmoral, inställning och koncentration, att fajtas 100 % tillsammans från minut ett, som tagit AFC dit man är idag, snabbt återvinns mot Örebro direkt från avspark. Se höjdpunkter från Sirius – AFC Eskilstuna den 8 april 2019 i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/11978933/hojdpunkter-afc-rackte-inte-till—sirius-fortsatt-obesegrade/

AFC:s Nemanja Miljanovic kommenterar insatsen i Uppsala:

Det var en match med två halvlekar, berätta.

–  Vi kommer in i matchen med fel attityd helt enkelt. Vi är inte uppe på tårna. Vi låter Sirius styra matchen plus att vi gör några individuella misstag som ger dem energi. Och så hamnar vi efter i början, de gör två mål också, välförtjänt. Sen när vi kommer in i det, efter en halvtimme och vi börjar få lite lyft så gör de det tredje målet på en fast situation, tungt. Men vi har lite flyt och får in en boll precis innan halvtid. Tre mål upp i fotboll är svårt men två, då finns hoppet.

–  Andra halvlek är vi det bättre laget och vi har lägen att göra fler mål. Vi ska vara nöjda med den andra halvleken men matchen förlorades den första kvarten, de första 20 minuterna.

Vad kan vi lära oss av matchen mot Sirius och vad kan vi ta med oss inför Örebromatchen?

–  Igen, första målet känns som att det inte borde komma till. Framför allt är det viktigt att starta matchen bra. Det är mycket mentalt spel i början. Vi ska inte tillåta motståndaren att växa in i matchen. Så det får vi ta med oss, nu är vi i Allsvenskan. Är man inte på tårna så straffas man mycket enklare än i Superettan, det måste vi lära oss. Matchen är ju 90 minuter så från min 1 till 90 plus måste man vara koncentrerad.

Är det skönt att efter en tung förlust ha match tätt inpå?

–  Nja, jag vet inte det, har inte tänkt så mycket på det. Nu blir det täta matcher framöver så nu gäller det att återhämta oss mentalt och koncenterara oss på Örebro. Sen var det ett tag sedan vi förlorade och det kommer säkert hända igen så det gäller att ställa om snabbt och lära oss av det också.

2017 när AFC och ÖSK möttes i Allsvenskan slutade Örebro 11:a på 36 p medan AFC kom sist med 20 p. I lagens möten var dock AFC starkare, i alla fall poängmässigt, då man vann 4 av 6 poäng mot ÖSK. I omgång 2 den 8 april slutade AFC:s hemmapremiär mot ÖSK 2-2 inför 4611 åskådare på Tunavallen varav 880 var tillresta ÖSK-supportrar, majoriteten vitsvarta fans från Kubanerna, Örebros supporterklubb. Mohammed Buya Turay gjorde AFC:s båda mål och ÖSK kvitterade på tilläggstid. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Örebro SK den 8 april 2017 i länken nedan:         

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-afc-tog-sin-forsta-allsvenska-poang—utnyttjade-dubbla-jattemissar/

I returmötet i omgång 24 den 21 september vann AFC på Behrn Arena med 3-2 inför 4035 åskådare. Målskyttar för AFC var Mohammed Buya Turay och Omar Eddari 2. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Örebro SK den 21 september 2017 i länken nedan:         

https://www.fotbollskanalen.se/video/3935590/hojdpunkter-eddahri-show-nar-afc-vann-mot-orebro/

Följande har hänt på spelarfronten i Örebro SK inför 2019.

In:

Viktor Prodell, IF Elfsborg
Carlos Strandberg (lån från Malmö FF)
Daniel Björkman, BK Forward
Martin Broberg, Odd
Dennis Collander, Skiljebo
Jake Larsson, Hammarby
Agon Mehmeti, klubblös

Ut:

Alfred Ajdarevic, Värnamo (lån hela året)
Nahir Besara, Al-Feiha
Kennedy Igboananike, Al-Hazm
Sebastian Ring, Grimsby Town
Victor Sköld, Örgryte
Viktor Tranberg, Nordsjälland (avslutat lån)

Örebro SK tränare Axel Kjäll är själv tidigare spelare på elitnivå och efterträdde Alexander Axén på tränarposten i augusti 2017. Som spelare representerade Kjäll BK Forward, Trelleborg och Örebro SK och gjorde 50 matcher för den klubb han nu tränar. Kjälls kontrakt med Örebro sträcker sig fram till årsskiftet. I en intervju inför matchen på fredag berättar Axel Kjäll om Örebros spelfilosofi, försäsong, spelare, strategier och om tankarna kring AFC.     

Du har rollen som Manager, berätta om dina arbetsuppgifter och ansvar i den rollen i Örebro?

–  Jag är huvudansvarig för den sportsliga verksamheten. VD är min chef. Jag har ansvar för att träna, coacha och ta ut ett lag i ÖSK:s A-lag, samt är ansvarig för truppstruktur och truppbygge, personalansvar för ledarna som jobbar med mig men också ansvarig för de långsiktiga planerna inom sporten.

Klubben har ju en strategi för att få ekonomin att växa och ha Allsvenskans sjätte största omsättning om fem år samt på sikt nå sportsliga framgångar, kan du berätta om hur det ska gå till?

–  Alla klubbar har detta mål, för oss så finns det en stark korrelation mellan intäkter och sportsliga framgångar. Det som triggar mig är att det också finns undantag, att man presterar över. Förra året var vi ett av tre lag i Allsvenskan som överpresterade sett till omsättning. Men över tid är ekonomin avgörande. Och då finns det främst tre sätt att stärka ekonomin och öka omsättningen. Att få in mer pengar via sponsorer och partners, att ta sig ut i Europa och att göra spelarförsäljningar.

–  Det handlar om rekrytering av spelare, vi måste ha några spelare som är säljbara, några som mer står för kontinuiteten och som hjälper dessa spelare att växa. Sedan att ha en blandning mellan unga och gamla. Sedan om vi gör bra prestationer på planen ökar chanserna att våra spelare blir säljbara.

Vilka är Örebro SK:s styrkor som klubb?

–  Vi är en väldigt stark region, med ett bra och stabilt nätverk med partners inom fotbollsklubbar och företag. En bra region att vara i där vi kan hitta många bra spelare i. Sen är vi en väldigt familjär klubb.

Vad har ni för uppbackning av kommunen, näringslivet och örebroarna?

–  Min bild är väl att den är bra. Vi har en trogen publik som vi självklart vill ska bli större.

Hur vill du beskriva er försäsong?

–  Delad, först hade vi en del fram till klubbspelet som jag är nöjd med. Bra läger, bra matcher, sen cupmatcherna. Det var bra mot Gais men sämre mot Nyköping BIS och då satte vi oss i en sämre position inför mötet med Göteborg. Sen fick vi lite skador och frånvaro, en rätt stökig period. De sista två veckorna har bara blivit bättre och bättre med fler spelare i träning.

Vad har fungerat bra i ert spel hittills i år?

–  Jag tycker att vi fortsatt vara ganska stabila i försvarsspelet. Även i defensiva omställningar där vi känner oss trygga. Vi har hittat ett sätt för hur vi ska bete oss mot varandra både på och utanför plan. Vi pratat mycket om att vi ska vara 100 % och maximera våra prestationer på match. Både att köra 100 % själv men också hjälpa medspelarna.

Vad måste ni förbättra framöver i Allsvenskan?

–  Vi känner att vi behöver få mer kontinuitet och ta några steg i anfallsspelet, både kunna hålla i bollen bättre men också att bli rakare. Hitta en balans mellan att hålla i bollen och att bli rakare, både vad gäller omställningar och att spela in bollen bakom motståndarnas backlinje.

Hur är Filip Rogic som person och spelare?

–  Han har varit med en period när jag varit här, en spelare som hade ett väldigt fint förra år, som tagit stora steg. Som person är Filip väldigt glad, ger mycket energi och är bra på att ta taktiska instruktioner.

–  På planen är han bra på att göra maxlöpningar, hitta ytor, ha hög fart när han pressar och är en väldigt klok spelare. Sen har han en förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Hur är Viktor Prodell som person och spelare?
– 
Viktor är först och främst en spelare som vi är väldigt glada över att han är hos oss. Viktor var högst på listan av anfallare. Lugn utanför planen men väldigt klok, kan resonera om både fotboll och livet i övrigt. Han är duktig på målchanser när de dyker upp men kan också hitta till målchanser. I boxen framför allt.

Du värvade Prodell, vad har du för plan och förväntningar på honom?
– 
Viktor har ju ett högt målsnitt, han ska komma hit och fortsätta växa som spelare, bli ännu bättre och fortsätta att göra ÖSK ännu bättre.

Hur har ni scoutat AFC inför matchen?
– 
Vi tittar på styrkor och svagheter. På de 3-4 senaste matcherna, på förväntad matchbild. Vi kommer ha bra koll på dem på tisdag kväll eller onsdag morgon.

Några särskilda AFC-spelare ni måste hålla koll på?
– 
Det är lätt att landa in i deras offensiva spelare, men en av de spelare som kanske är viktigast är Anel Rashkaj som håller ihop laget på ett bra sätt. Han är duktig i försvarsspelet men också en viktig del i deras speluppbyggnad i den offensiva delen. De har bra forwards, dribblers på kanten och Felix Michel med sin storlek.

Hur mycket tränar ni en vecka under försäsong och under säsong?
– 
Det styrs mycket av hur matcherna ligger. Om det är en eller två matcher. Vi tränar ungefär fem pass per vecka och försöker vara lediga en till två dagar per vecka. Beroende på hur matcherna ligger. Ibland är vi lediga dagen efter match, ibland två dagar efter match. Vi är flexibla där.

Vilka spelare har sett bäst ut på försäsongen?
– 
Tycker det gått i vågor, vissa som presterat bra i vissa perioder och andra i andra. Albin Granlund, både wingback och mittback har varit stabil under denna första del av säsongen.

Vilka spelare i truppen ser du som nyckelspelare i år?
– 
Jag känner att vi ska vara ett starkt kollektiv om vi ska nå framgång, alla kommer ha sina bättre och sämre dagar, men kollektivt ska vi vara starka.

Några särskilda spelare du tror kommer få ett sportsligt genombrott i år?
– 
Det är också svårt att säga och vad man menar med genombrott, vi har några spännande yngre spelare. Jake Larsson som kom från Hammarbys akademi, Dennis Kollander från Skiljebo, Adam Bark och Helmer Anderson.

Om du får drömma men samtidigt vara realistisk, var ser du ÖSK i Allsvenskan i 5 år?
– 
Oj, bra fråga. Drömma ska man ju göra, hoppas vi kan klättra och sakta etablera oss på den övre halvan. Det är ju en kombination av att drömma och vara realistiska. Men även om vi förbättrar våra prestationer och resultat så kommer lagen runt omkring oss också att bli bättre, och då kan tabellplaceringen bli konstant.

Hur många poäng tror du krävs för att hålla sig kvar i Allsvenskan?
– 
Ingen aning, det finns statistik på vad som räckt men det är inget jag har koll på.

Hur ser ni på dagens trupp?
– 
Jag är nöjd med truppen, den har en fin bredd och en bra spets. En bra mix mellan äldre och yngre spelare.

Örebro SK har sex ungdomsspelare i landslagen. Berätta om klubbens ungdoms- och akademiverksamhet?
– 
Den har tagit stora steg de senaste åren. Jag har funnits med sedan 2013. Det har fyllts på med bra tränare och en bättre struktur, som har lett till bättre spelare. Vi har en strategi att fostra egna spelare och sälja spelare. De senaste åren har vi haft 1-2 spelare per år som gått från akademin till A-laget, nu senast Arvid Brorsson och Rodin Beprem, avslutar Axel Kjäll.

Efter spel med Örebro SK i Allsvenskan 2014-2016, där Daniel Björnquist var ordinarie, tog han klivet över till allsvenska nykomlingen AFC Eskilstuna 2017. I AFC spelade Daniel alla 30 matcher (2 assist) och gjorde ett mycket professionellt och bra avtryck, såväl på som utanför planen. Motståndarkollen tog sig en pratstund med den tidigare AFC-spelaren som på fredag alltså återvänder till Tunavallen, nu iklädd den vitsvarta matchdräkten igen.

Vad minns du bäst från din tid i AFC och Eskilstuna?
– 
Det man tar med sig är att man lärde känna nya spelare, en ny förening och fick många nya vänner. Det var ett bra omhändertagande från klubbens sida. Man lärde känna nya tränare. Tiden i Eskilstuna utvecklade mig som människa.

Vad var jobbigast det året?
– 
Det var lite kaotiskt med tränarbyte och många spelare in och ut. Det var ganska rörigt under en period på våren med många spelare in och ut och många byten i tränarstaben. Sen har man ju ett ansvar som spelare att alltid göra sitt bästa och försöka att inte påverkas av det, göra det enklaste och bästa för klubben och ledningen.

Och nu är du tillbaka i Örebro, där du spelat tidigare. Hur trivs du i ÖSK?
– 
Det är jättebra att vara i Örebro, det är väl där jag är uppväxt och spelat nästan hela min karriär. Örebro är hemma för mig. Vi har en bra trupp, ett bra lag, ett bra tränarteam och en ledning som är väldigt bra. Så det känns väldigt positivt kring ÖSK.

Vilken är din position och roll i ÖSK?
– 
Min position är främst högerback, höger wingback och jag ska bidra både offensivt och defensivt, precis som i AFC. Prioriteten ligger i det defensiva spelet eftersom jag är högerback i grunden. Vi har spelat mest med wingbacks i ett 4-3-3-spel. Liksom jag hade den rollen i AFC, även om vi då spelade 4-4-2 men ibland växlade vi och spelare 5-3-2. Det är alltid en avvägning hur mycket man ska gå offensivt mot vad man släpper till bakåt men min ambition är alltid att försöka supporta offensivt.

Trodde du att du skulle få möta AFC på Tunavallen 2019 när klubben ramlade ur Allsvenskan 2017?
–  
Ja, jag trodde väl både och. Jag vet ju att klubben hade stora ambitioner och en tränare och ledning då som trodde på det hela tiden. Man hade en tränare och ledning som hade ambitioner att ta sig tillbaka till Allsvenskan på en gång, så jag är absolut inte förvånad att man lyckades. Jag följde AFC i många matcher förra året och var väldigt imponerad av det spel man visade upp då och det man visat nu i Allsvenskan.

Hur känns det att komma tillbaka till Eskilstuna och möta AFC igen?
– 
Det är klart att det blir lite speciellt, när det är en klubb som man spelat i och när man spelat på Tunavallen som hemmaarena. Man har ju erfarenheter och minnen därifrån, och det ligger ju relativt nära i tiden! Jag har ju spelat där mot Örebro 2017 och det var en speciell känsla då att möta ÖSK och det blir en speciell känsla nu att möta AFC.

Det är roligt att du fortsatt följa AFC trots att du inte spelar i klubben!
– 
Det blir så när man spelat i en klubb, det blir alltid känslor. Jag trivdes bra och jag hade jäkligt roligt i AFC. Mitt mål var alltid att spela så högt upp i seriesystemet och jag gick till ÖSK. Jag har fortsatt kontakt med spelare som spelade där.

Vad var enligt dig de största orsakerna till att klubben inte lyckades hålla sig kvar 2017?
– 
Först och främst. Det man kan säga är att Allsvenskan är otroligt jämn som den är. Det är otroligt små saker som avgör hela tiden. Vi släppte in alldeles för mycket mål och det är ju någonstans grunden. Vi kanske hade behövt sätta lite mer fokus på att vara organiserade i laget. Vi hade många duktiga fotbollsspelare som var duktiga en mot en och att dribbla men ibland måste man ha flera sätt att anfalla på och en stabilare grund.

– 
Det kom också in spelare relativt sent på våren och det kanske gjorde att man inte riktigt hann spela ihop sig. Det var ganska oerfaret på våren. Ganska många som inte hade erfarenhet av vare sig Superettan eller Allsvenskan. Det tog ett bra tag innan laget kom ikapp. Sen på sommaren skedde det en hel del på spelarsidan och laget förstärktes.

– 
Hade vi haft den truppen vi hade på hösten från början så tror jag inte att vi hade åkt ur. Sen när det blir en tuff inledning och start så blir det ganska mycket mentalt som sätter sig. Sen när det kommer in spelare under sommaren som inte har någon bakgrund så kommer de bara in och kör och det ger positiv energi som smittar av sig.

Vad tror du AFC har för chanser i år med din erfarenhet av klubben och när du sett laget spela anno 2019 jämfört med 2017?
– 
Det som är skillnaden är att Nemanja satt en prägel på defensiven, man har en grund att stå på. Förra året släppte man in väldigt lite mål.
Man har breddat sitt spel, har ett possessionspel och kan samtidigt gå framåt och stätta in bollen på stora starka forwards. AFC är passningsskickliga, duktiga på att hålla i bollen.

– 
Sen har väl alla som följer Allsvenskan och svensk fotboll sett AFC i år. Det känns som ett lag med bra självförtroende. Jag tror att chanserna är lite bättre nu för att man är lite mer förberedd och nu har klubben erfarenhet av Allsvenskan också och det är jätteviktigt.

Varför är denna erfarenhet av Allsvenskan så viktig enligt dig?
– 
Jo 2017, då när man inte hade varit i Allsvenskan, det var helt nya förutsättningar, helt nya arenor. Det har man bockat av nu. Man vet hur matchbilder kan se ut. Det är små detaljer som kan avgöra matcher. Desto fler som har spelat i Allsvenskan så vet man ju hur det fungerar.

Vad tycker du om AFC:s nya wingbacks efter dig, Kadir Hodic och Adnan Kojic?
– 
Av det jag såg förra året och nu så är det två jätteduktiga spelare, bollskickliga. De verkar klara av att sköta både bakåt och framåt. De är lite yngre också och är fortfarande utvecklingsbara med stor potential, två duktiga spelare. Sen vet jag ju att Gustav Jarl spelat lite mer framåt nu och han klarar av att spela i den rollen också. Han är också ung, lovande och duktig, en jättefin kille.

Vad tror du det betydde för AFC, att laget vann direkt i första omgången?
– 
Det är superviktigt, det boostar alla spelare, det boostar ledningen, tränarna, staden. Det är klart att det blir lättare. Fotboll är resultatbaserat, det handlar om att vinna i slutändan. Man kan spela jättebra och förlora matchen, eller så kan man spela dåligt och vinna och i slutändan handlar om det att vinna och plocka poäng.

Motståndarkollen säger varmt välkommen tillbaka till Eskilstuna och Tunavallen Daniel!
–  Stort tack, det ska bli jättekul att komma tillbaka!

I Örebro Sportklubb spelar också eskilstunabon tillika AFC:s före detta lagkapten Filip Rogic. Hans blivande svärfar är Eskilstuna Uniteds tränare och före detta storback i ÖSK, Magnus Munken Karlsson. 26-årige Rogic, som är 1.80 lång och väger 77 kilo, har spelat 53 matcher för ÖSK och gjort imponerande 13 mål varav 7 förra säsongen i Allsvenskan. Detta som hård arbetande mittfältare. Efter att Rogic varit med och spelat upp AFC till fotbollens finrum 2016, lämnade han inför 2017 för Örebro SK. Treårskontraktet som då skrevs är nu inne på det sista avtalsåret. Rogic, med Eskilstuna City som moderklubb, blev 2018 utsedd till årets ÖSK:are och har till i år vuxit ut till en av örebrolagets viktigaste spelare. Han tippas av flera fotbollsexperter ta ytterligare steg i sin fotbollsutveckling i år och är garanterat en av de spelare som ÖSK har på sin lista som säljbara spelare, kopplat till strategin att få ekonomin att växa. Motståndarkollen tar självklart pulsen på AFC:s före detta lagkapten som berättar om sin tränare Axel Käll, sin nye lagkamrat Viktor Prodell, om AFC:s utveckling och om kommande bröllopsplaner. Under försäsongen har tvåvägsspelaren med det hårda skottet, tränat och spelat som vanligt men även haft lite otur med skador.

Hur känns ryggen?
– 
Det känns lite i höften och har gått upp i ryggen. Det har varit lite mycket med hjärnskakning tidigare under försäsongen och nu detta men det är på bättringsvägen.

Berätta om din karriär, vilka klubbar har du spelat i och när?
– 
Jag började i Eskilstuna City i Division 2. Det första året var det lite upp och ner mellan A-laget och juniorlaget. År två blev jag helt ordinarie i A-laget då gick vi upp i ettan. Sen flyttade jag till ÖFK, skrev på ett treårsavtal med Östersund, men var bara där i en säsong innan jag blev utlånad från ÖFK till AFC United, då i division 1. Vi gick upp till Superettan och jag bröt då kontraktet med ÖFK och spelade två säsonger till med AFC. År två gick vi upp till Allsvenskan. Då skulle AFC United bli AFC Eskilstuna och då valde jag att skriva på för ÖSK.

Hur är det att spela i Örebro SK?
– 
Det är kul, det är roligt att vara en del av Örebro. Det känns som att föreningen är väldigt viktig för staden och att det finns ett intresse här. Det har varit två fina år för mig hittills och jag har bara positiva känslor.

Vad kan du säga om Örebro när det kommer till fotbollsintresse hos stadens invånare?
– 
Det känns som att det finns ett stort intresse och det visades förra året, när det gick bra så var arenan full. Sen hade vi en sämre period under hösten och hamnade lite i ingenstans och då är det naturligt att intresset avtar. Men det känns som att vi har våra 5000 som alltid är där, men självklart vill vi dubbla den siffran. Vi har ju högre ambitioner och vill att staden ska komma och supporta oss. Vi måste vinna matcher för när du vinner matcher drar du till dig extra mycket publik.

– 
Men vi har våra fans Kubanerna som stöttar oss i vått och torrt, de är med oss varje match. Olika många på bortamatcherna såklart. Det känns som att det finns många som brinner för klubben och som verkligen bryr sig och vi hoppas att det växer ännu mer framöver.

Du har kontrakt över 2019, hur känns det att det är sista året?
– 
Så är det, det är mitt sista år på det första kontraktet jag skrev. Jag, klubben och min agent har en bra dialog och vi har börjat prata, så det känns bra.

Vad tycker du om årets AFC?
– 
Jag vet inte riktigt var jag har dem. De har gjort det jättebra, hade en fin säsong förra året och tog sig raka vägen upp. Många spelare kom in förra året och även i år. Det är ett väldigt organiserat lag, känns som att alla jobbar hårt för varandra och de har samtidigt väldigt många bra bollirare som kan hålla i bollen. Jag följer dem en del och har sett många matcher. Det känns som att de fått mycket spets i Avdic och Nalic. Målgörare som sliter väldigt hårt.

–  Det finns en bra grund från förra säsongen i både Hodic och Kojic som spelade mycket. Ok det är ett nytt mittlås och en ny målvakt, men det känns ändå som att det är stabilt. Det är jättekul att se Gustav Jarl som haft det tufft med skador tidigare, det är jättekul att han har exploderat i Svenska Cupen och nu med assist i Allsvenskan. Jag är jätteglad för hans skull! Jag känner till mycket om deras spelare men vet inte riktigt var jag har dem som lag. Jag tror inte de själva vet som lag var de står. Det känns i alla fall som att de är stabilare än när de gick upp 2017. Det var inte lika balanserat när de gick upp 2017.

Har du några erfarenheter av Nemanja som tränare?
– 
Jag mötte Syrianska i Superettan med AFC när Nemanja tränade dem och de spelade bra, med possession. Sen gick han väl till Elfsborg. Han har gjort det väldigt bra och har väldigt fina resultat. Det känns som att han passar in väldigt bra i AFC!

Du som kan AFC, vad skulle du beskriva är utvecklingen hos klubben från att du spelade med dem?
– 
När jag kom till AFC var det ingen klubb som var särskild uppskattad i fotbollssverige. Men när de gick ner i Superettan nu 2018 så ville spelare komma dit, exempelvis Hodicz och Kojic. På kort tid blev de en bra klubb i Superettan och Allsvenskan. Men jag är inte förvånad. Det har funnits mycket kvalité i AFC de senaste 4-5 åren. Othman El Kabir, Omar Eddari, Mohammed Buya Turay, Jochua Wilks, Daniel Jarl och Haris Cirak som nu spelar i Elitserien i Kristiansund har alla varit i AFC. Så det har funnits väldigt mycket kvalité, så det är inte konstigt att det gått bra om du frågar mig. Nu när klubben flyttade till Eskilstuna känns det som att man tagit nästa steg. En fin miljö att utveckla spelare i och förhoppningsvis kunna sälja några. Det är en väldigt fin resa där Ryssholm har skapat förutsättningarna och som sportsligt startades av Azad Budak, Özcan Melkemichel och Ivan Ristic som arbetat med truppen. Det är inte lätt att åka ner i Superettan och sen studsa upp igen så all eloge till dem.

Trodde du att AFC skulle spela allsvenskt igen 2019 när de åkte ner 2017?
– 
Jättesvårt att säga när man inte visste vilka spelare som skulle komma dit men när väl spelartruppen var klar, så absolut, när jag såg AFC:s trupp och de andra lagens trupp. Jag hade ett stort förtroende för Azad som var sportchef på den tiden, att han skulle göra ett fint jobb och få ihop ett bra lag. Jag visste ju att han ville vinna igen, han ville inte ner i Superettan för att hålla sig kvar.

Du gjorde ju mål mot din gamla klubb AFC i båda matcherna senast lagen möttes i Allsvenskan 2017 och du firade inte målen, väldigt respektfullt mot klubben och AFC:s supportrar. Vad fick dig att inte fira första målet på Tunavallen, vilket ändå måste varit en fantastisk känsla då du kvitterade och det var ditt första mål i Allsvenskan och för din nya klubb ÖSK?
– 
Det är respekten man har, jag tillhörde AFC sex månader innan. Många i klubben har hjälpt mig att vara den spelare jag är idag. Att fira i deras ansikte är inte jag. Självklart blev jag glad för målet och att jag kunde hjälpa laget men det var för respekt för klubben. Många människor och spelare i klubben som jag kände. AFC tog mig när hela fotbollssverige blundade och jag har uppskattat det väldigt mycket.

Så du kommer göra två mål nu när lagen möts igen?
– 
Vi får se vad som händer, självklart vill jag hjälpa laget att vinna matchen.

Vad är Axel Källs styrkor som tränare?
– 
Han är en modern tränare som har väldigt mycket idéer och lösningar på både anfallsspel och försvarsspel. Väldigt smart tränare som lägger väldigt mycket tid, en problemlösare. Istället för att fortsätta köra på som man alltid gör, är och vill han vara flexibel i sitt spel. Sen är det väl upp till oss spelare att lösa det. En väldigt bra tränare som jag känner att jag utvecklats hos varje dag. Axel är väldigt bra med spelarna också och bryr sig om hur du mår. Han har ett stort fotbollskunnande. Jag tycker att han är rätt man för jobbet.

Om ens tränare och laget lagt upp en matchplan utifrån hur man tror att motståndarna ska spela och så ändrar de spelsystem tidigt i matchen, hur löser man det som spelare och tränare?
– 
Det är väldigt olika. Man kan som spelare märka något på planen som han inte ser, han har förtroende att vi kan lösa det. Samtidigt måste man ta chansen vid små pauser och kunna gå ut och diskutera. Om han märker att något inte fungerar är det upp till honom att göra en förändring. Ibland får vi spelare ta beslut om det är något som inte fungerar, men oftast väntar man på att tränaren ska ta det beslutet. Han är bra på att lyssna på oss spelare. Vi har en väldigt öppen dialog med tränaren. Det finns väldigt många duktiga spelare i laget som kommer med bra idéer ibland också.

Vilka är Viktor Prodells styrkor som spelare?
– 
Viktor är en stor, stark spelare som gör mycket mål i boxen. En bollskicklig spelare, en lagspelare som vi hoppas ska kunna tillföra många mål. En striker. Han har ju visat det i Elfsborg och i Åtvidaberg. Vi tror väldigt mycket på honom.

Hur vill ÖSK använda dig i år Filip?
– 
På många olika sätt, jag har många olika roller. Självklart vill jag hjälpa laget till att skapa målchanser, ge mycket energi till mina lagkamrater genom mitt presspel och djupledsspel och samtidigt hjälpa försvarsspelet och backlinjen. Försvara i vårt straffområde och göra poäng framåt.

Vad tycker du om din och lagets försäsong?
– 
Försäsongen från starten var stabil, sen när väl cupen drog igång, från cupen och framåt har vi inte varit riktigt nöjda. Det har varit en del skador och sjukdomar men vi ska inte skylla på det. Vi har höga krav på oss att göra bättre resultat. Jag har högre krav på mig själv och mina lagkamrater, Vi ska göra bra prestationer för att vinna fler matcher. Vi hoppas att vi ska kunna få kurvan att gå rakt upp, spela bättre fotboll och vinna fler matcher.

Vad är ditt personliga mål i år?
– 
Att vara bättre än förra året. Att göra fler poäng än 2018, hjälpa laget till att vinna fler matcher och hamna på en bättre position än förra året.

Vilka Örebrospelare ska eskilstunapubliken titta extra på?
– 
Nordin Gerzic, om han är på spelhumör så är han väldigt roligt att titta på. Martin Lerentzsons passningsfot, han korta passningsspel är väldigt bra. Och om Michael Omoh har en bra dag på jobbet kan det hända grejer. Johan Mårtensson, har sitt farliga vapen. Han är stark och bra på chippar. Han chippar in en del mål på träningar och matcher. Även Johan Bertilsson har sett intressant ut.

Hur vill ÖSK spela fotboll?
– 
Som tränaren vill att vi ska spela. Vi vill självklart kontrollera matchbilden, när vi har bollen och när vi inte har bollen. Ett stabilt försvarsspel och ett varierat anfallsspel men både djupledsspel, korta passningar och bollinnehav, där vi inte spelar på chans eller på slumpen. Kombinationsspel, instick på djupet. Vi spelar 3-4-3 eller 5-4-1.

Är Örebro SK bättre i år än förra året och om, varför?
– 
Du får ställa denna fråga när det gått 30 matcher, det finns väldigt mycket kvalité i år och fanns det även förra året, Vi låg på plats tre vid sommaren men slutade nia. Så det är små marginaler och mycket kan hända. Så om vi är bättre får vi se om 28 matcher då serien är klar.

Vill du spela utomlands i framtiden och har du några preferenser på land och liga?
– 
Självklart vill man ju det, sen är det en lång väg dit. Man måste spela väldigt bra fotboll om man ska ta sig till de bättre ligorna. Vore tråkigt att lämna klubben som Bosman, skulle kännas bra att om man lämnar att man kan ge något tillbaka. Och det är det vi sitter och pratar om, om det kan bli så bra som möjligt, Men jag vill inte sitta och prata om det nu, det är 28 matcher kvar på kontraktet och en tredjedel av mitt kontrakt med Örebro så det känns konstigt att sitta och prata om andra saker än Örebro just nu.

Vad är viktigt att tänka på om du skulle ta steget utomlands?
– 
Det viktigaste är att klubben vill ha dig, att det inte är någon agent som gör någon en tjänst. Känns som att många spelare lämnar och vänder hem till allsvenskan utan att ha spelat en enda match utomlands.

Kan det bli fotbollsspel i Eskilstuna igen för dig, kanske i Allsvenskan?
– 
Det är min hemstad så man vet aldrig, nån gång om jag och min blivande fru bestämmer oss för att vi vill bo här efter en tid men jag ska inte lova något och inte säga nej heller för i fotbollen vet man aldrig vad som händer.

Blivande fru? Grattis! Du är tillsammans med Felicia Karlsson som också spelar fotboll på elitnivå, i Eskilstuna United. Vad gör ni i sommar Filip?
– 
Vi ska gifta oss den sjunde juni i Kroatien. Det blir höjdpunkten i sommar! Det ska bli härligt och väldigt roligt, vi har snart varit tillsammans i snart nio år, avslutar en förväntansfull Filip Rogic, både inför den viktiga allsvenska säsongen, mötet med AFC i Eskilstuna och så sommarens höjdpunkt, bröllopet med sin Felicia förstås!

En annan eskilstunason som haft en lång och väldigt framgångsrik karriär är den reslige forwarden med högt målsnitt, Viktor Prodell. Efter snart ett dussin säsonger i Allsvenskan i Åtvidberg och Elfsborg samt i den belgiska högstaligan Jupiler Leuage, är det ett vasst nyförvärv som ÖSK värvat över två kommande säsonger. Tillsammans med Carlos Strandberg kan de bli ett av Allsvenskans jobbigaste forwardspar att möta. Motståndarkollen har pratat med Viktor Prodell om valet av ÖSK, sin nya hemstad och AFC:s betydelse för Eskilstuna och dess fotbollsungdomar.

Berätta om din karriär Viktor, vilka klubbar har du spelat i och när?

–  Triangelns IK från 6-15, sen bytte jag till City och spelade där till jag var 20 år. Sedan flyttade jag till Linköping och spelade i Åtvidaberg där jag var i fem år. Därefter flyttade jag till Belgien och Mechelen, sedan till Elfsborg på lån 2014 innan de köpte loss mig sommaren 2015. Och nu är jag i ÖSK, berättar Prodell.

Hur är det att spela i Örebro SK
– 
Det är kul, det är en fin klubb. Jag har kommit in i det bra nu. Alla har tagit hand om mig väl och jag känner mig som hemma. Bara positivt!

Hur trivs du i Örebro, din nya hemstad?
– 
Jag och min familj trivs bra, vi bor nära Behrn Arena och jag cyklar till träningen varje dag. Allting är jättebra och så har vi nära hem till Eskilstuna där jag och min fru har våra föräldrar.

Kan du längta tillbaka till Eskilstuna efter alla år utanför stan?
– 
Absolut, det är där man kommer från. Det är skönt att komma hem igen och träffa alla. Det är där jag har mina nära och kära, det är alltid kul att komma hem och hälsa på alla.

Du har kontrakt med ÖSK över 2020, hur känns det?
– 
Det känns bra, då har man lite tid på sig att komma in i det bra. Det kändes rätt när jag skrev på, att vilja hjälp laget.

Du har sagt att du gillar tränare Axel Kjäll och den plan Örebro presenterade för dig innan du skrev på. Hur är Axel som person och fotbollstränare och vilken är deras plan?
– 
Axel är väldigt lugn och kunnig. Har en tydlig plan på vad han vill göra med laget. Väldigt lätt att vara spelare med honom. Jag ska vara däruppe som en forward och försöka hjälpa laget att göra mål och på andra sätt också. Det är mycket man ska göra när man är forward men det ör bara kul när man kan hjälpa till.

Efter dina fantastiska allsvenska säsonger i Åtvidaberg och Elfsborg är du en respekterad allsvensk forward och målskytt. Sen förra säsongen fick du av någon anledning spela mindre. Nu blev du värvad av ÖSK som vill satsa på dig och där du har stora förväntningar på dig, hur känns det?
– 
Det är jätteviktigt att komma till en klubb som vill satsa på mig och tror på mig. Det var en av sakerna för att jag skrev på, De visade verkligen att de ville ha mig och hade en tydlig bild för vad de kräver av mig och vill få ut av mig, det är viktigt.

Vad tycker du om din och lagets försäsong?
– 
Det var en liten besvikelse med cupen men det är bara att lära oss av sina misstag. Vi har jobbat hårt hela vintern och känner oss redo nu att börja spela seriematcher.

Vad är ditt personliga mål i år?
– 
Det enda jag vill just nu är att försöka hjälpa laget så mycket jag kan. Sen vill man spela, det vill varenda spelare göra. Så det gäller att visa varje dag att man vill spela. Och sen ha kul och att hjälpa laget.

Vad är de största likheterna och de största skillnaderna mot i Elfsborg?
– 
Det är två konstgräslag som vill styra sitt spel och som spelar varje match för att vinna. Det är två bra spelande lag, som vill spela snabbt på backen. Skillnaderna har jag inte tänkt så mycket på.

Vilka är Filip Rogic styrkor som spelare?
– 
Han är en jättebra spelare, stark på att löpa, att komma in i boxen och göra poäng. Väldigt poängfarlig och väldigt bra på mycket saker. Han kommer säkert bli ännu bättre i år.

Jag tycker du såg het ut mot Falkenberg och kom till två bra lägen som du lika gärna kunde fått in, det är små marginaler, håller du med?
– 
Ja, jag hade några lägen som jag tycker att jag borde gjort det bättre på. Det är bra att lära sig av det och försöka göra det bättre igen. Det var surt att vi förlorade men det är bara att lära sig av sina misstag och göra det bättre nästa gång.

Vill du spela utomlands igen, längre fram i karriären?
– 
Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag har precis kom till en ny klubb, jag vill vara med Örebro och hjälpa laget. Man få se hur kroppen mår i framtiden. Just nu känns det som jag kommit till ett bra ställe, att jag lär mig mycket och har kul här.

Kan det bli fotbollsspel i Eskilstuna igen för dig, kanske i Allsvenskan?
– 
Det vet jag inte, det har jag inte alls tänkt på. Jag tycker det är jättekul att de har ett lag i högstaserien, det är bara positivt.

Vad tycker du om årets AFC Eskilstuna?
– 
Jag tycker de spelar en bra fotboll, de är bolltrygga. Det ser man också i cupen att de kommit långt. De blir farliga i år!

Vad tror du AFC:s chanser att hålla sig kvar i Allsvenskan?
– 
Svårt att säga nu men det skulle vara kul för stan och det ser ju bra ut nu. Så man har alla möjligheter.

Några särskilda spelare du imponerats av eller som ni måste se upp med på fredag?
– 
Den erfarenhet Denni har, målfarlig, stor och stark. Det finns många bra spelare och det är ett väldigt jämnt lag.

Nu väntar allsvensk fotboll i Eskilstuna mot Eskilstuna, din hemstad. Hur ska det bli?
– 
Det är verkligen kul att spela där och man har många minnen därifrån. Jag hoppas på en bra match och att vi vinner såklart.

Det var mot Örebro SK som AFC Eskilstuna tog sin första historiska poäng i Allsvenskan. Den 8 april möttes lagen på Tunavellen i Eskilstuna och mötet slutade till sist 2-2, efter att AFC varit i ledningen två gånger och endast tre minuter plus stopptid från att vinna. Sett till statistiken var matchen oerhört jämn. Örebro vann bollinnehavet med 51 % mot 49 och passningarna med 348 mot 330. Hörnor skapade hemmalaget flest, 12 mot 5, utan att kunna förvalta en enda. Varsitt gult kort vittnar om en schysst match trots derbykaraktären.

Hur föll då målen? Efter en mållös första halvlek exploderade Tunavallen då AFC tog ledningen direkt i den andra halvleken. I minut 47 utnyttjade Mohammed Buya Turay en svag hemåtnick av Nordin Gerzic och tunnlade kyligt Oscar Jansson i ÖSK-målet efter friläge. I den 65:e minuten kvitterade eskilstunasonen och före detta AFC-lagkaptenen Filip Rogic, ett distinkt och välplacerat högerskott bakom Tim Erlandsson i hemmamålet. Detta efter att ÖSK:s Michael Omoh gjort ett lysande förarbete, då han från en högerkantsposition i tur och ordning rundade Jernade Meade, Alex Michel och Emmanuel Frimpong innan han spelade snett bakåt till en framstormande Rogic. Fint fotbollsmål och en respektfull Rogic valde att inte fira kvitteringsmål, en fin gest mot sin gamla klubb och AFC-publiken. AFC ville dock så gärna vinna den första hemmamatchen i Allsvenskan och i minut 87 rullade Buya Turay in 2-1 sedan han rundat målvakten Jansson. ÖSK skulle dock få sista ordet, då Kennedy Igboananike (idag i Al-Hazm i Saudiarabien tillsammans med f.d. AFC-spelaren Zourab Tsiskaridze) efter en slutforcering i den 92:a minuten lyckades dubbeltunnla Daniel Björnqvist och Alex Michel och få in bollen bakom Tim Erlandsson. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Örebro SK den 8 april 2017 i länken nedan:         

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-afc-tog-sin-forsta-allsvenska-poang—utnyttjade-dubbla-jattemissar/

I returen på Behrn Arena den 21 september i omgång 24 var det AFC som till slut drog det längsta strået och vann med 3-2. Mohammed Buya Turay gav AFC ledningen i den första halvleken, läckert framspelad av Omar Eddari med ett inlägg bakom stödjebenet. Kennedy Igboananike ville inte vara sämre och kvitterade innan Filip Rogic bredsidade in 2-1 för ÖSK efter att Nahir Besaras skott tagit i stolpen och Rogic som så ofta befunnit sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Spelförståelse och vilja att bidra. Örebro som låg nia i Allsvenskan från omgång 21 till 30 tappade dock ledningen till AFC som åkte hem till Eskilstuna med alla tre poängen. Detta sedan Omar Eddari kvitterat till 2-2 på en straff som fick slås om och sedan satte 3-2 efter en enastående soloprestation.
Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Örebro SK den 21 september 2017 i länken nedan:         

https://www.fotbollskanalen.se/video/3935590/hojdpunkter-eddahri-show-nar-afc-vann-mot-orebro/

Avslutningsvis lite historia och kuriosa om Örebro Sportklubb från Christer Johansson statistiker.

Örebro Sportklubb bildades 28 oktober 1908 som en utbrytning ur IFK Örebro, som i sin tur hade grundats redan 1900. Det var en konflikt inom IFK som fick 79 ungdomar att lämna klubben och starta ÖSK. Noterbart är att laget spelade i helsvart dress fram till bytet till vit-svart 1922 och att lagets första tränare på 1920-talet hette Hjalmar Bergman.

Stora profiler i ÖSK
Orvar Bergmark, senare förbundskapten för A-landslaget 1965-70. Unik händelse 1958 då han i februari blev svensk mästare i bandy med ÖSK (finalseger 3-1 mot Edsbyn) varpå han fyra månader senare utsågs till VM:s bäste back när Sverige spelade hem silvermedaljen i fotbolls-VM.
Byskesonen Bergmark är den ende som erövrat VM-silver i både fotboll och bandy.
Thomas Nordahl, son till Sveriges första utlandsproffs Gunnar Nordahl.
Hasse Borg, landslagsman och senare sportchef i Malmö FF när Zlatan Ibrahimovic slog igenom.
Sven-Gunnar Larsson, legendarisk målvakt på 1970-talet, tvåa i landslaget bakom Ronnie Hellström.
Kronblom, som stod staty utanför Eyravallen men som försvann när arenan bytte namn till Behrn Arena.

Några kända spelare och spelare med koppling till Eskilstuna
Sven Dala Dahlkvist, dalmasen som vann Guldbollen 1984 och tränade Eskilstuna City FK under storsatsningen 2001-02
Magnus Munken Karlsson, idag tränare i Eskilstuna United
Lars Larsen, mittfältsmotor från Danmark
Miroslaw Kubisztal, ytterst målfarlig polack
Arnor Gudjohnsen, extremt bollbegåvad islänning, en sammanhållande kraft
Peder Ståhl, senare tränare i Eskilstuna City
Mikael Danielsson, ytterback via Eskilstuna och Trelleborg

Berömda tränare
Tord Grip, 1974-75 och 1979-80
Roy Hodgson, 1983-84

Första segermatchen
Första gången ÖSK vann en allsvensk fotbollsmatch var 18 augusti 1946, vinst 6-1 mot Billingsfors IK. Herold Wolfbrandt gjorde fyra mål på dryga 20 minuter. Målvakten Anders Karlsson har rekordet för flest spelade matcher i ÖSK, 436 stycken. 19 säsonger mellan 1984 och 2002. I november 2015 anmäldes han försvunnen av anhöriga. Nästan ett halvt år senare hittades en avliden person i Hjälmaren. Det var Anders Karlsson som påträffades. Fruktansvärt sorgligt.

Hösten 1970 var ÖSK inblandat i den första huliganmatchen i svensk fotbollshistoria. Matchen mot svenska mästarna IFK Göteborg i sista omgången. ÖSK vann med 1-0 efter obeskrivliga kravallscener. Blåvitts fans invaderade planen, klippte sönder målnät och grävde upp målställningen i försök att få matchen avbruten och få till ett omspel. Det lyckades inte. För övrigt senaste gången IFK Göteborg åkt ur högsta serien.

Nära SM-guld
ÖSK är den klubb som spelat flest allsvenskan säsonger utan att ha vunnit ett SM-guld, men för 25 år sedan var det verkligen nära. Säsongen 1994 inleddes utmärkt och efter nio omgångar var förlustnollan intakt. Inför den 26:e och sista omgången den 23 oktober 1994 stod kampen mellan tre lag; IFK Göteborg, Malmö FF och ÖSK.

ÖSK vann med 3-0 i Landskrona och då skulle det räcka om MFF klarade minst oavgjort hemma mot Blåvitt. MFF var obesegrat på hemmaplan före avspark. En kvart före slut var ställningen 1-1 i Malmö och guldet i Örebro. Då avgjorde IFK Göteborg med ett vinstmål och snuvade närkingarna på ett historiskt guld. Mikael Martinsson sköt IFK:s mål och guldet ur ÖSK:s händer. Sven Dala Dahlkvist var tränare för ett självspelande kanonlag. I ÖSK:s backlinje bland andra Magnus ”Munken” Karlsson. Munken gjorde totalt 79 allsvenska matcher i ÖSK och tre mål.

Guld i andra idrotter
ÖSK har vunnit fem SM-guld i bandy och var under många år etta i maratontabellen. I handboll har ÖSK två SM-guld. Kuriosa i handboll är att Guifs allra första match i elitserien hösten 1958 spelades mot Örebro SK i Sporthallen, seger 30-21 till Guif.

fredag den 12 april 19.00 väntar strålande solsken och 7 plusgrader i Eskilstuna. Det väntas också storpublik, ett stort bortafölje från Örebro till Tunavallen och en magisk stämning i Allsvenskan tredje omgång och så viktiga inledning. Med andra ord, alla förutsättningar för en episk och fantastiskt fin allsvensk fotbollskväll på Tunavallen! Motståndarkollen önskar båda lagen stort lycka till samt all publik och supportrar från Eskilstuna, regionen och Örebro varmt välkomna till Tunavallen.

Joel Hamberg