Motståndarkollen: Hammarby

19 apr 2019

Över 20 000 biljetter är sålda till AFC:s fjärde match för året då Hammarby IF väntar på bortaplan. Vilka är då omgångens motståndare? Motståndarkollen kastar strålkastarljuset på klassiska och mytomspunna Hammarby IF. 1887 i Stockholm bildades Hammarby Roddförening och 12 år senare breddades då Hammarby Idrottsförening bildades 1897. 1915 invigde senare kronprins Gustav Adolf en fotbollsplan på Södermalm, Hammarby IP som senare har kommit att kallas Kanalplan i folkmun. Detta innebar grunden för bildandet av Hammarby IF:s fotbollssektion.

50 allsvenska säsonger senare innehar Hammarby idag 12:e plats i den allsvenska maratontabellen. Hammarbys enda men minnesvärda SM-guld vanns 2001. Förra säsongen slutade Bajen på fjärde plats i Allsvenskan efter att klubben lett ligan i elva omgångar, legat tvåa till omgång 21 och därefter trea och tvåa fram och tillbaka till sista omgången. Laget förlorade då omgång 30 i Östersund och missade därmed den så viktiga Europacupplatsen med uteblivna miljoner som följd.

Matchen på söndag är en av AFC:s stora höjdpunkter och det är självklart att du ska uppleva denna otroliga match och stämning på plats på Tele 2 Arena. Boka buss och biljett nu och stötta AFC Eskilstuna till viktiga poäng på plats! Du gör det bäst och med mest nöje genom att anmäla dig till AFC Eskilstunas supporterklubbs, Tuna Towers, arrangerade resa till matchen. Avresa kl. 14.30 från Rademachergatan utan Pitchers. Det blir garanterat en oförglömlig match, inramning och upplevelse! Anmäl dig enkelt i länken nedan:

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss

Grönvita Hammarby kommer till mötet mot AFC Eskilstuna efter en svag säsongsinledning med endast två av nio möjliga inspelade poäng. En stor missräkning efter förra årets succéinledning på ligan. Hammarbys duktiga mittback och ledargestalt David Fällman har efter allsvenskt spel med Gefle och två säsonger med Kinesiska Dalian Transcendence hittat sin drömtillvaro i Hammarby. Motståndarkollen ber Fällman kommentera Hammarbys säsongsinledning.

-Poängmässigt inte alls bra. Men spelmässigt har vi blandat och gett. Jag tror att vi gjorde årets bästa match mot Kalmar hemma. Vi skulle vunnit med 3-4 bollar där. Nu fick vi också ett snöpligt 2-1-mål emot oss mot Helsingborg senast. Elfsborg i premiären (1-1) var fair. Den är inte som förra säsongen. Då hade vi Göteborg borta i andra omgången och då gjorde vi 2-1 i 92:a. Säsongen är lång och man blir väldigt resultatbaserad så vi är inte nöjda. Det blir att ta fram allt man har mot AFC. Det finns inget annat än att vi ska vinna den matchen. Man måste ha respekt i varje match för Allsvenskan är så pass jämn. Det spelat ingen roll om det är AFC eller Malmö som kommer hit på söndag, vi behöver komma upp på samma nivå, säger Fällman.

2018 innehav Hammarby också fjärde plats i Allsvenskans löneliga, vilket faller sig naturligt då klubben haft över 20 000 betalande åskådare på sina hemmamatcher i fem år i rad. Laget tränas och leds av Stefan Billborn som gör sin andra säsong som huvudtränare. Motståndarkollen har sökt Billborn för en intervju utan resultat. I klubben finns alltså David Fällman men också en annan före detta Eskilstunaspelare, André Alsanati (19 år, inga allsvenska matcher och utlånad till samarbetsklubben IK Frej i Superettan). Klubben har under den senaste allsvenska sejouren 2015-2018 inför denna säsong slutat på plats 11,11, 9 och 4. Hammarby har under de säsongerna hängt kvar på 33, 39 och 38 poäng innan succéåret 2018 då laget plockade hela 58 poäng.

Så här kommenterar AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic söndagens motståndare som klubb och lag.

-Hammarby är en av Sveriges största klubbar, bäst publikmässigt. Har haft framgångar de senaste åren, etablerat sig i Allsvenskan. Nu försöker de etablera sig i toppen av Allsvenskan och det är de på god väg att göra. Publiken är där och ekonomin är där. Som lag känns det som att de aldrig värvat som de gjort i år, väldigt många bra spelare. Förra året låg de i toppen länge, tappade lite på slutet. I år känns det som att de försöker vara minst lika bra eller ännu bättre. De förstärkningar de värvat är starka namn och det tyder på att de satsar.

Några särskilda spelare att se upp för?

Det finns flera, Jeppe Andersson på mitten, Bojanic som var poängbäst i Superettan förra säsongen, Tankovic på ena kanten, Kakaniclic har också kommit in i det bra, högerbacken Simon Sundberg. Vart man än pekar finns det farligheter i Hammarby.

Blir det särskilt svårt tror du nu när Hammarby inlett poängmässigt svagt och måste vinna på söndag?

-Ahh, svårt och svårt. Vi måste spela vår match, Det var svårt att möta IFK i första matchen, Sirius i andra och sen Örebro i tredje som behövde poäng. Det kommer nog inte finnas någon lätt match under säsongen. Just nu är det svåra matcher hela bunten. För vår del är det viktigt att vi anpassar oss till allsvenskt spel. Så här kommer det se ut hela säsongen.  De kan ha lite mer press på sig på grund av alla bra värvningar de gjort.

Förbereder ni er på något särskilt sätt för att mentalt klara av att stå emot över 20 000 motståndare på söndag?

-Nej, det tar vi en dag innan eller samma dag. Vi kommer möta Hammarby, AIK, Malmö, Djurgården och IFK Göteborg Det är sådant spelarna måste gå igenom, det är upp till oss att störa deras matchplan.

Vad är målsättningen på söndag?

-Vi går alltid ut för att vinna matchen, för att få ett positivt resultat. Framför allt inte förlora men helst vinna. Det beror på hur matchen utvecklar sig. Vissa tuffa matcher på pappret kan ibland vara lättare än de på pappret lättare, Framför allt får vi inte bjuda på något gratis och vi måste sätta de chanser vi får. De har press på sig och det har väl inte gått som de tänkt sig, Men vi är ju också där och vi ska göra allt för att störa dem!

Hur har det sätt ut på träningarna i veckan och hur är stämningen i truppen?

-Stämningen är bra, jag tror vi kommer få de flesta spelare tillgängliga för spel. José och Jesper är tillbaka, Ole är tillbaks och Denni är tillgänglig. Felix kommer också att vara tillgänglig på söndag.

Samuel Nmani gjorde ert mål senast, en stark prestation med huvudet och han är verkligen duktig och nyttig!?

-Samuel fortsätter att leverera. En lojal spelare, han jobbar hårt och han gör sina mål. Också en mycket bra kille utanför planen, omtyckt av alla.

Varför ska AFC:s supporters komma och stötta er i Stockholm på söndag?

-Det är en jättefin upplevelse och se matchen live med så mycket folk. Se två bra lag som vill spela fotboll och må det bästa laget vinna. Det blir nog en trevlig match med trevlig stämning.

En av AFC:s troliga supportrar på plats på söndag kommer ha rest ända från Spanien för att se matchen, Nemanjas flickvän och särbo Sonia.

– Jag tror det, jag har inte frågat henne ännu men jag tror att hon ska följa med, säger Nemanja glatt.

Glad påsk Nemanja!

-Tack detsamma, glad påsk!

En person som är mycket imponerad av AFC Eskilstuna är Hammarbys sportchef Jesper Jansson. Motståndarkollen pratar med honom under fredagens förmiddag då han precis kommit hem från en scoutingresa i Tanzania tillsammans med klubbens chefsscout Mikael Hjelmberg och åkt direkt till Hammarbys träningsanläggning i Årsta. Vad har man då tittat på det östafrikanska landet med kust mot Indiska Oceanen?

-Vi har kollat på African Cup U17, slutspelet. Jag var nere tillsammans med Mikael Hjelmberg, chefsscout. En superkille. Jag såg fem matcher och vi hann också med en dag på Zanzibar när det inte var några matcher sista dagen.

Berätta om det arbete du gjort i Hammarby som sportchef de senaste åren och om Hammarbys strategi för att befästa rollen som en toppklubb i Skandinavien och som tar nästa steg ut i Europa?

-Det var väl ett rätt så tydligt uppdrag jag fick när jag började. Jag hade väl egentligen inte tänkt att jobba så mycket mer i skandinavisk fotboll men jag såg Hammarby som en klubb med jättestor potential och hade väl pinpointat Hammarby att de ville jag gärna jobba för. Så fick jag erbjudandet. Dels så har det handlat om att börja sälja spelare. Att vara mer strategisk och bli mer klubbstyrda. Mycket i Hammarby tidigare har varit stor press och ansvar på tränaren. Så vi började jobba mycket mer med strategi, kring spelidé, till hur vi ville bygga truppen och vilken identitet vi ville ha. Man försöker synkronisera det med det oerhörda trycket som finns bland våra supportar och intresserade. Sen hade Hammarbys styrelse en väldigt bra och långsiktig plan på hur man byggt klubben i en sjuårsplan och var man var i den fasen.

-Man har byggt klubben med en ny arena, ett oerhört intresse och en ekonomi utan egentligen sportsliga resultat. Ofta ska man bygga en ekonomi genom att ligga i topp sportsligt. Hammarby har gjort lite tvärtom.

Jag sa det när jag började att kan vi bara sportsligt komma upp i 25-50 % av den nivå klubben har utanför planen, med arenan, stöd, publik, föreningen har en stor akademi och mycket bra folk i klubben. Så det var bara att haka på tåget och bli lite tydligare i hur vi vill framstå. Vi har tagit stora tuffa beslut. Vi bestämde en spelidé sommaren 2017. Jag tittade mycket på Hammarbys historik och det DNA som fanns i klubben. Vi jobbade mycket med att få in vinnarmentalitet i klubben. Sen var det ju också vilken fotboll som vi trodde supportrar ville se, en offensiv och kontrollerande fotboll. Den tredje pusselbiten med att sälja spelare, ska man sälja och utveckla spelare gör man det bäst med den sortens fotboll.

Vi har tre ledord; vinnarmentalitet, utvecklingsfokus och tydliga roller, på och utanför planen. Vi måste veta var vi är i fotbollsstegen i Europa och i Sverige. Vi måste hela tiden titta på att utveckla spelet, spelarna och då måste man ha en viktig bit, balansen i laget mellan olika åldrar, olika spelartyper.

Hur jobbar ni med scouting i allmänhet?

-Vi går i en cirkel ut från Södermalm. Vi hoppas att alla spelare kommer från akademin och är uppväxta från Götgatan på Södermalm. Sedan är det Sverige, Skandinavien och sen har vi även satsat på Brasilien och Afrika. Hjelmberg har jobbat länge mot Afrika och byggt upp ett stort kontaktnät, främst västra Afrika med bland annat Ghana och Tanzania. Vi har tagit in en afrikansk spelare i varje årskull, för att bygga en relation. Det finns akademier där och spelarna flyttar tidigt hemifrån till dessa. Det gäller att bygga relationer och visa en bra produkt, att man kan utveckla dem. Joseph Aidoo på senare år och nu Kossounou Odilon är två spelare vi hämtat från Ghana. Brasilien har en fantastisk tradition av att fostra ytterbackar som passar den spelstil som vi vill spela.

Hur har ni scoutat AFC Eskilstuna?

-Det är tränarnas jobb helt och hållet. AFC har gjort det väldigt bra i vinter så det har säkert tittat lite extra inför denna match. Jag tycker att AFC gör det fantastiskt bra, man har en väldigt spelarruljans hela tiden men man har lyckats att kliva upp i svensk elitfotboll. De är ingen dagslända har det visat sig. AFC får ju jobba på ett helt annat sätt än klubbar med större ekonomi. Man måste vara väldigt flexibel som tränare, spelare och klubb.

Vad har ni för utmaningar i Hammarby?

-Det är väl just nu att hantera att det är lätt att göra resan upp men det är svårare att hålla sig kvar. Det gäller att jobba utifrån den strategin man satt upp och inte dras med av hausen som lätt kan bli runt en sån här klubb. Kunna hantera förväntningar som finns. Sedan tror jag att det blir en utmaning att inte sväva iväg om man får en bra ekonomi, så att man fortsätter att jobba utifrån sina ledord och inte hela tiden tro att det är dyra och nya spelare som är lösningen, avslutar mycket kloka och strategiska Jesper Jansson.

Hammarbys två poäng i årets tre första matcher har kommit efter 1-1 borta mot Elfsborg i premiären, 1-1 hemma mot Kalmar i hemmapremiären inför 32 000 åskådare och förlust 2-1 mot Helsingborg borta på Olympia i måndags. Hammarbys mål har gjort av Muamer Tankovic mot Elfsborg, Nicola Djurdjic mot Kalmar och Vidar Örn Kjartansson mot Helsingborg. I alla tre matcher har Hammarby dominerat bollinnehavet stort, 58-42 mot Elfsborg, 67-33 mot Kalmar och 60-40 mot Helsingborg. Hammarby har också haft mycket högre passningsprecision än sina tre motståndare men också dragit på sig hela sju varningar på tre matcher. Inför söndagens match har AFC fått tre extra vilodagar jämfört med Hammarby sedan lagens respektive senaste matcher. Motståndarkollen frågar Fällman hur är det att representera Hammarby IF, en klubb som engagerar och betyder så mycket för så många?

-För det första är det helt fantastiskt, att ha den möjligheten. Jag älskar ju att spela fotboll och att få tävla och att få göra det i just Hammarby blir ju väldigt speciellt, det är väldigt häftigt och väldigt roligt. Man märker ju av intresset som finns och man märker av trycket på klubben. Nu har vi fått en ny träningsanläggning också. Den här klubben har allt en klubb behöver. Jag har sagt det tidigare, det är få förunnat att ha det som vi har. Det gäller att inte tänka att det är en vardag, vi är bortskämda på så sätt.

Förra säsongen hade Hammarby som alltid en magisk stämning på Tele2 Arena invid Globen och Slakthusområdet i Stockholm. Detta sedan laget har Sveriges största publiktryck som 2018 kryddades med att laget spelade väldigt bra från start, länge hade serieledningen och en jagande topplacering under hela säsongen. David Fällman berättar om sin upplevelse att spela inför Hammarbys publik på Tele 2.

-Det är svårt att beskriva, folk måste vara med om det. Personligen ger det en fruktansvärd energi. Du slår på allt från inställning till motivation. Du tappar aldrig fokus och känner dig aldrig trött, när du väl blir trött så får du energi av det. Det är dit man får vända det. Men när matchen väl har börjat så är man inte, man ser inte och hör inte allt. I alla fall jag måste in i min bubbla. Om man börjar springa runt och titta på publiken eller blir imponerad av hur högt de sjunger, då blir man inte fokuserad på det man ska göra.

Längre intervju med Hammarbys David Fällman längst ner i Motståndarkollen.

Hammarby hade under 2018 ett snitt på 23 979 åskådare på sina 15 hemmamatcher. Tusentals Bajensupportrar följde även laget på varje bortamatch, vilket vi med glädje minns från Tunavallen 2017. Hammarbys hemmamatcher innebar förra säsongen därmed intäkter från totalt 359 685 åskådare vilket inbringade 55 miljoner, endast i biljettintäkter.

I laget spelar duktiga spelare som Nicola Djurdjic, Vidar Örn Kjartansson, Mads Fenger, Jeppe Andersen, Alexander Kacaniklic, Muamer Tankovic, Vladimir Rogic, Darijan Bojanic, Sander Svendsen och nämnda David Fällman. Det är med andra ord ett namnstarkt Hammarby som efter en svag säsongsinledning och poängtapp i första hemmamatchen kommer ha ett enormt tryck på sig att vinna mot AFC, som å sin tur har allt att vinna.

Mot Kalmar hemma öste Hammarby på i en slutforcering och gjorde också 2-1 på övertid genom Djurdjic men målet dömdes korrekt bort för offside. I den matchen hade också meriterade nyförvärvet Kjartansson hela fyra kvalificerade målchanser där han vanligtvis gör 1-2 mål. Mot Helsingborg senast visade islänningen också ruskig klass då han kvitterade till 1-1 efter att ha lurat såväl Andreas Granqvist som Helsingborgs målvakt. Det är med andra ord två formstarka och revanschsugna anfallare som AFC:s defensiv ställs emot på söndag, kanske seriens bästa!? Håller Djurdjic och Kjartansson sig i boxen gäller det att de inte får en sekund eller extra meter att jobba med, då smäller det! Samtidigt går det inte att bara fokusera på dessa två superforwards, för då kliver någon annan grönvit lirare fram för att bli hjälte på söndag.

Tittar man bakåt på Hammarbys senaste 10 säsonger minns vi att klubben slutade på 16:e och sista plats i Allsvenskan 2009 och därmed degraderades till Superettan. Till skillnad mot AFC Eskilstuna tog det hela fem säsonger i Superettan innan klubben 2014 vann landets näst högsta serie och tog steget upp i Allsvenskan igen. Plats 8, 11, 4 och 5 gav säsongerna 2010-2013 och klubben hade då som sämst 6884 åskådare i snitt per match på sin tidigare hemmaarena, klassiska Söderstadion. Inför 2014 bestämde sig klubben att man skulle vinna och påbörja den utveckling som skett under de senaste fem åren. Publiksnittet ökade från 12 101 den sista säsongen på Söderstadion säsongen 2013 till 20 451 när klubben flyttade till Tele 2 Arena och vann Superettan 2014. Klubbens bästa publiksnitt hittills genom tiderna kom efter återkomsten till Allsvenskan 2015, då laget spelade inför i snitt 25 507 personer per hemmamatch, mycket imponerande och bra för Allsvenskan och svensk fotboll.

När AFC och Hammarby möttes i AFC:s första Allsvenska sejour 2017 vann Hammarby 4 av 6 poäng efter seger hemma med 4-0 på våren och mållöst 0-0 på Tunavallen. Eskilstunaklubben väntar därmed på sitt första mål och första seger mot Stockholms publikfavorit i Allsvenskan. I lagens första möte blev det en nattsvart eftermiddag för AFC i Stockholm den 29 april i omgång 6. Efter att AFC inlett säsongen med förlust 1-3 borta mot Sundsvall, 2-2 hemma mot Örebro, 1-1 borta mot Göteborg, 0-0 hemma mot Halmstad och blivit utspelade hemma mot Östersund (förlust 1-3) föll AFC med hela 4-0 på Tele 2. Detta inför 20 741 åskådare sedan lagkaptenen Anel Raskaj också blivit utvisad i matchminut 68 efter sitt andra gula kort. Detta två minuter efter Hammarbys 2-0-mål, det andra kortet väl hårt dömt. Hammarby vann bollinnehavet med 61-39 i procent, skotten med 23-7 och slog 567 passningar mot AFC:s 377. Hammarby klarade sig utan varningar i matchen, AFC fick två gula kort varav det andra som sagt ledde till en utvisning.

Hammarbys mål på Tele 2 gjordes av Björn Paulsen 2 (idag i tyska Ingolstadt), Pa Dibba 1 (idag i kinesiska Shenzhen) och Arnór Smárason 1 (idag i norska Lilleström). Hammarbys mål föll i minut 46, 66, 78 och 91. Säsongen 2017 blev Björn Paulsen Bajens bästa målskytt med 9 fullträffar. Förra säsongen, 2018, gjorde Nikola Djurdic (se upp i boxen AFC!) 13 mål för Hammarby, Jiloan Hamad (idag i sydkoreanska Incheon United) 11 strutar, Muamer Tankovic 7 mål, och tidigare nämnda Pa Dibba 7 mål. Se nedan när Hammarby vann på Tele 2 Arena med 4-0 den 29 april 2017 i en match där Anel Raskaj för övrigt blev utvisad.

https://www.fotbollskanalen.se/video/3912133/hojdpunkter-hammarby-numret-storre-an-nykomolingen—krossade-afc/

Revansch att utkräva för AFC och lagkapten Anel Raskaj på söndag i Stockholm med andra ord!

Returmötet lagen emellan spelades den 22 augusti 2017. Inför 7500 åskådare i underbart sommarväder i Eskilstuna slutade matchen mållös, 0-0.  AFC hade då breddat truppen, spelat ihop laget och den iranska målvakten med VM-meriter, Ali-Reza Haghighi, vaktade målet. På söndag kan en annan profil göra efterlängtad debut i AFC-målet, nyförvärvet från Kalmar FF, Ole Söderberg.

På Tunavallen vann Hammarby bollinnehavet med 64 % mot AFC:s 36. Hemmalaget gjorde blott 250 passningar mot Hammarbys 517 men AFC hade 6 hörnor mot Hammarbys 2. Skott på mål var 3 för AFC och 4 för Hammarby, 10-15 i skott totalt. I mötet fick AFC 2 gula kort och Hammarby 1. Den mållösa matchen var dock allt annat än tråkig och händelselös. Efter en första halvlek där lagen kände på varandra öste båda lagen på för seger i andra. I hemmalaget hade både Simon Alexandersson och Omar Eddari möjlighet att avgöra i slutskedet av matchen liksom Jesper Andersen och Björn Paulsen hade för Hammarby. Upplev AFC Eskilstuna – Hammarby IF den 22 augusti 2017 i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/3931259/hojdpunkter-ny-poang-for-afc—nollade-hammarby-hemma/

Följande har hänt på Hammarbys spelarfront sedan 2018.

In:

Darijan Bojanic, Helsingborg
Jean Carlos de Brito, Atlético Tubarao
Gianluca Cursi, AFC Eskilstuna
Marcus Degerlund, IFK Göteborg (Avslutat lån)
Alexander Kacaniklic, Nantes
Kossonou Odilon, Mimosas
Tim Söderström, Brommapojkarna
Zé Vitor, Atlético Tubaráo
Dennis Widgren, Östersund FK

Ut:

Rebin Asaad, klubb ej klar
Kennedy Bakircioglu, slutat
Junes Barny, IFK Göteborg
Neto Borges, Genk
Jiloan Hamad, Incheon
Dusan Jajic, Brommapojkarna
Benny Lekström, Brommapojkarna
Björn Paulsen, Ingolstadt

Hammarbys 1.88 cm långe och 85 kilo tunge mittback, 29-årige småbarnspappan David Fällman, har ett förflutet i Eskilstunafotbollen. Här berättar han själv om sin karriär, tidigare erfarenheter och om sitt fulla fokus på nuet och framtiden i Hammarby IF.

-Jag började spela i IFK Mariefred, sedan skulle jag börja högstadiet och flyttade då till Eskilstuna. Jag gick i fotbollsklass på Stålforsskolan, sedan fotbollsgymnasiet på Rekarnegymnasiet. Först spelade jag i Triangeln och sedan i Eskilstuna City, i juniorerna och sen i A-laget. Därefter två år i Superettan och ett år i Division 1 med Väsby United följt av fyra år i Gefle och två år i Kina.

Var bor du?

-I Norra Djurgårdsstaden. Jag trivs jättebra, jag har sambo och familj som bor här. Min pappa bor i Eskilstuna och mamma i Mariefred.

Vad gör du utanför fotbollen?

-Umgås med barnen, har en 1,5-åring. Det är grymt kul, jag älskar att umgås med honom och se hur fort han växer.

Du hade ju Andreas Alm som tränare i Eskilstuna City, vad har han betytt för dig?

Jag hade ju honom när jag vart uppflyttad till A-laget, det var en avgörande och betydelsefull tid för mig. Man tar klivet till A-lagsfotboll. Han hjälpte mig en hel del. Han är väl den första tränare som jag kom bra överens med och som jag tyckte lärde ut bra saker.

Hur är du som spelare, styrkor och utvecklingsområden?

-Jag tycker inte direkt jag har någon spetskvalité, inte skitsnabb, inte sölig. Har stabila fötter, bra närkampsspel och spelförförståelse. Det går alltid att utveckla spelet med fötterna.

Vad fick dig att välja Hammarby efter Kina?

-Det var på gång tidigare när jag hade ett år kvar i Kina. Det blev inte av. Från första kontakten så var mitt mål att när jag blev kvar i Kina så ville jag komma till Hammarby. Jag behövde inte ta något val, det var hit jag ville när deras intresse kom och fortfarande fanns kvar efter ett år.

Berätta om er träningsanläggning och faciliteter i Hammarby?

-Den ligger på Årsta och det är träningsplan och tvåvåningshus med kansliet, A-laget och juniorer i ett och samma. Vi har restaurangdel och uppehållsrum så allt finns. Att alla är på samma ställe är viktigt. Ungdomslag får vara i vår miljö och kanslipersonalen som gör ett så bra jobb som vi inte alltid ser. Nu får vi vara i en vardag med dem.

Hur är Stefan Billborn som tränare?

-Stefan är extremt kunnig och extremt fotbollsintresserad och han har mycket tankar och många sätt han vill nå ut till oss med. Han är väldigt engagerad.

Vad tycker du om årets Hammarbytrupp i jämförelse med förra årets?

-Jag gillar inte att jämföra sådär. Jag tycker det är kul att man fått in nya spelare men tråkigt att man tappat spelare, Jag tycker inte det är någon större skillnad. Nu har vi fått en tung start och vi har ett tufft program nu med AFC hemma, Malmö borta och sedan derby mot AIK. Så det ska skrapas ihop en hel del poäng. Vi har lyx att kunna värva och få hit bra spelare nu. Hammarby lockar, inte bara publikmässigt utan även på sättet vi spelar och med faciliteter. Vi sålde spelare förra året.

Vad har ni för målsättning med 2019?

-Vi vill fortsätta vara ett topplag och då är det toppen vi ska vara i.

Du har ju ett vackert skägg David som passar bra in på Söder, är det något du får beröm av i Hammarbykretsar?

-Nej, det är något jag bara trivs med. Så länge jag trivs med det kommer jag ha det, jag känner mig tom utan skägg. Jag hade skägg i Kina också.

Blir det AFC som får sota för er skrala poängskörd inledningsvis av året och att ni känner er tvingade att vinna?

-Nu är det ju så att vi har dem, det spelar ingen roll vilka det är, det blir en extremt viktig match. Men som jag sa innan, det spelar ingen roll om det är AFC eller Malmö på söndag.

-Vi kommer gå in med respekt till AFC, de har varit jävligt bra i år. De har spelat bra och är i final i cupen så det blir tufft. Men det är som jag brukar säga, vi själva brukar vara våra största fiender. Kommer vi upp i den nivån vi vill så vet vi att vi är svårslagna. Men det är där vårt största problem är nu, att komma upp i höga nivåer. Vi tar oss rätt lätt upp till sista tredjedelen, det är i straffområdena matcherna avgörs och där har vi inte varit tillräckligt bra i bägge delarna.

Vad är det som fungerat bra i spelet och vad vill ni utveckla?

-Det vi behöver utveckla är sista tredjedelen. Det som varit bra är att när vi väl får fart på bollen är vi bra. Jag tycker att vi har bra uppspelsvarianter, att ta oss upp i planen. Jag tycker att vi springer en hel del och vi tar duellerna när de behövs.

Nu väntar AFC Eskilstuna, första gången du ska möta dem, hur ska det bli att spela mot Eskilstuna, en stad du spelat i?

-Det hade varit speciellt om det varit i Eskilstuna, men jag har ingen koppling till AFC och nu är matchen här också.

Vad vet ni om AFC?

-De har ett spel som jag tycker det syns att de tror på och är trygga med. De har fått in bra spelare på viktiga positioner och sedan har de som alla andra sina svagheter och styrkor. Men jag tycker de gett sig själva chansen att göra en bra säsong, sedan hur långt det räcker får vi se.

Några särskilda AFC-spelare ni måste ha koll på?

-Nej, vi måste ha koll på alla. Jag tror inte på det där, vi måste ha koll på alla och de måste ha koll på alla våra spelare. Vi kommer vara 18 man som kommer vara sjukt revanschsugna på söndag, det gäller för oss bara att hantera det.

Du har i tidigare intervjuer berättat att du tittar på varje match du spelar. Vad försöker du att särskilt studera i ditt spel när du ser dig själv på TV?

Först och främst, det man gör dåligt och det man skulle kunna göra bättre. Sedan är det alltid bra att se ens egna lag efteråt. Man kan få två helt olika känslor direkt efter att man spelat och direkt efter man tittat på samma match. Man kan ha en känsla av att det var bra och så visar det sig att det inte alls var det, eller tvärtom.

Tittar du även mycket på andra lag och spelare i Allsvenskan, för att ha nytta när du själv möter dem?

-Jag kollar på alla matcher jag kan men jag gör det för att jag är intresserad av fotboll.

Din kusin Marcus Danielsson spelar i Djurgården, också som mittback. Vad har ni för relation?

-Vi har en bra relation, bra kusinrelation. Vi träffas ibland och kan käka ihop, vi träffas även på släktgrejer, vi har ju samma farmor och mormor.

Är hon en stor supporter?

-Ja, det har blivit en del av henne vardag, att följa matcher. Hon är 89 år och hon har just fixat C-More så hon kan se alla våra matcher.

Berätta om tiden i Kina, både fotbollen och livet utanför?

-Kortfattat är det svårt men man får vara med om väldigt mycket och det är väldigt lärorikt. Man får vara med om att hantera en vardag där folk inte förstår engelska och man får spela fotboll i ett annat land och där allting är helt nytt. Man växer som människa när man utsätts för sådana utmaningar

Många spelare drömmer ju om att få ett eller ett par år i Kina någon gång. karriären. Du gick dit när du var 25, vad fick dig att ta det steget?

-Där och då var det en slump. Jag hade inte alls som mål att gå dit där och då men när det alternativet kom så var det Kina som lockade mest. Det är det som häftigt med fotbollen, att det är ganska oförutsägbart.

Är man ekonomiskt oberoende efter ett par år i Kina?

-Nej, det blir man inte. Men lönerna är bra mycket högre än i Allsvenskan.

Vad har du för mål och drömmar framåt med fotbollen och vill du testa på ett nytt utlandsäventyr en vacker dag?

-Mitt mål är här och nu. Jag vill göra så bra som möjligt med Hammarby och jag vill vinna saker med Hammarby. Mitt mål är att kunna spela till mig en förlängning med Hammarby. Allt utöver det lägger jag ingen tanke på. Det gjorde jag när jag var i Gefle, nu har jag en tillräckligt stor och bra och härlig utmaning i Hammarby som jag vill fokusera på till 100 %.

Återigen, matchen på söndag är en av AFC:s stora höjdpunkter och det är självklart att du ska uppleva denna otroliga match och stämning på plats på Tele 2 Arena. Boka buss och biljett nu och stötta AFC Eskilstuna till viktiga poäng på plats! Du gör det bäst och med mest nöje genom att anmäla dig till AFC Eskilstunas supporterklubbs, Tuna Towers, arrangerade resa till matchen. Avresa kl. 14.30 från Rademachergatan utan Pitchers. Det blir garanterat en oförglömlig match, inramning och upplevelse! Anmäl dig enkelt i länken nedan:

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss

Ambitionen är att veckans Motståndarkoll ska uppdateras med kommentarer från Hammarbys tränare Stefan Billborn. Undertecknad önskar spelare och ledare i båda lagen varmt lycka till på söndag! Och som Nemanja Miljanovic uttryckte det så bra och rättvist, ”Må bästa lag vinna!”.

Joel Hamberg