Motståndarkollen: Östersunds FK

22 apr 2019

Den unga fotbollsföreningen Östersunds FK bildades 1996 efter en sammanslagning av klubbarna IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. I slutet av 90-talet och år 2000 blev även Frösö IF och Fältjägarens IF fullvärdiga medlemmar i ÖFK-konceptet men 2006 upphörde avtalen med dessa två samarbetsföreningar. ÖFK ligger på 34:e plats i den allsvenska maratontabellen och har som uttalat mål att tillhöra den absoluta toppen av svensk elitfotboll och spela europeiska tävlingsmatcher i Östersund.

Östersunds FK tre första allsvenska säsonger har slutat med placeringarna 8, 5 och plats 6 i Allsvenskan 2018. Den senaste säsongens sjätteplats var nog en missräkning för klubben då man behållit laget som imponerade så stort i Allsvenskan och Europacupspelet under 2017. Flera stora spelare lämnade dock under sommaren 2018 som Brwa Nouri (indonesiska Bali United), Saman Ghoddos (franska Amiens), Ken Sema (Watford), Fouad Bachirou (lämnade tidigare för Malmö FF) och Sotirios Papagiannopoulos (FC Köpenhamn).

ÖFK kommer till Eskilstuna med 5 poäng efter 4 spelade matcher. I premiären borta mot AIK tog laget en stark poäng efter 0-0 på Friends, därefter vann man inte helt rättvist med 3-2 hemma mot Falkenberg innan det blev förlust 2-0 mot Malmö FF och 1-1 hemma mot Elfsborg under Långfredagen. Se höjdpunkter från Östersunds senaste match mot Elfsborg i länken nedan där Curtis Edwards gjorde ÖFK:s mål.

https://www.fotbollskanalen.se/video/11980402/hojdpunkter-oavgjort-mellan-ostersund-och-elfsborg–efter-malvaktens-tavla-/

Så här säger AFC Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic om Östersund som klubb och lag?

-Klubben Östersund har gjort en fantastisk resa från Division 2. Graham tog dem ända upp i Allsvenskan och de vann Svenska Cupen, spelade i Europa League och gjorde fantastiska matcher där. En saga inom svensk fotboll och svensk fotbollshistoria. Tack vare ordförande, kommunen och staden som gjort detta möjligt. Ordförande som trots sin polemik gjort det väldigt bra och Graham Potter med sin tränarstab som gjort det väldigt bra.

Några särskilda spelare att se upp för?

-Östersund har Aiech som kanske sticker ut och som varit bra länge, Islamovic, Teki. Det finns flera spelare. Gero är tillbaks, Tom Pettersson.

Vad tar ni med er för erfarenheter från matchen mot Hammarby?

-Det är väl att vi kommer få flera sådana här svåra matcher och det gäller att kunna hantera början av matcherna. Nu har vi slarvat i början mot både Sirius och Hammarby.

Finns det något positivt du vill lyfta fram och bygga vidare på?

-Ja, vi skapar rätt så mycket framåt igen och har flera bra lägen. Positivt är att vi kämpar och aldrig ger upp, att vi försöker in i det sista, att vi inte får några skador.

Varför ska Eskilstunaborna och sörmlänningarna komma och titta på allsvensk fotboll på Tunavallen och mötet AFC Eskilstuna – Östersund på onsdag?

-Det är en sådan match där vi behöver all hjälp, hemma ska man ta poäng och då måste vi lite extra hjälp från publiken!

Under ÖFK:s tre säsonger i Allsvenskan 2016, 2017 och 2018 har man lyckats att etablera sig i landets högsta serie. 2016 spelade klubben in 42 poäng, under 2017 50 poäng och förra säsongen 49 poäng. 2017 möttes AFC och Östersund senast, även då i Allsvenskan. Östersund var då överlägsna på Tunavallen den 26 april och hade avgjort matchen redan efter 35 minuter då ÖFK ledde med 3-0 efter mål av Curtis Edwards i minut 2 och 35 och Jamie Jopcutt i minut 32. Simon Alexandersson gjorde sitt enda mål i AFC-tröjan då han reducerade till slutresultatet 1-3 i matchminut 53 och Mohamed Buya Turay fick rött kort i den 90:e minuten. Bollinnehavet vanns knappt av Östersund med 52 % mot AFC:s 48. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Östersund (1-3) den 26 april 2017 i länken nedan.

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-afc-eskilstunaostersund-1-3/

I returmötet i Östersund vann ÖFK bollinnehavet med förkrossande 70 % mot AFC:s 30 och matchen med klara 3-0. ÖFK:s mål gjordes av Tim Björkström i minut 39, Saman Ghoddos efter 70 minuter och Johan Bertilsson som dödade matchen totalt två minuter senare. Se höjdpunkter från Östersund – AFC Eskilstuna (3-0) den 9 september 2017 i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-ostersund-hakar-pa-i-toppen—vann-sakert-mot-afc/

Östersunds tränare Ian Burchnall, tog över efter succétränaren Graham Potter sommaren 2018 då Petter lämnade för Swansea, gör sin andra säsong som jämtlänningarnas tränare. Så här säger han om AFC Eskilstuna och varför man ska ta sig till Tunavallen på onsdag.

-Good team, they have come up and really impressed, the coach have done a great job. I think the club has done a fantastic job and it is gonna be a tough test for us.

How did do you scout them?

-Of course I have watched their games in the cup and in Allsvenskan. We have analysts that do this job. We get as much details as we can.

Any special players to look up for in Eskilstuna?

Yes, I think Raskaj is a good player and Adi Nalic and certainty Nmani. We know they are harmful.

What players do you suggest the Eskilstuna football lovers to watch out special for on Wednesday?

-Depends on whose available but Hosam Aiech and Revel Morrison.

Why should the Eskilstuna and Östersund supporters come and see your Östersund on Tunavallen on Wednesday?

-I think there are two teams that wants to play and that both Eskilstuna and we wants to win the game. We always wants to win the games. So I think it will be a great game to watch.

Längre intervju med Östersunds brittiska tränare Ian Burchnall längre ner i Motståndarkollen.

ÖFK spelar sina matcher på Jämtkraft Arena och hade förra säsongen ett imponerande publiksnitt på 6020 åskådare i kommunen med 60 000 invånare. Det betyder att var tionde kommuninvånare var på lagets alla hemmamatcher 2018. I årets första två hemmamatcher har snittet sjunkit till runt 4000. ÖFK har aldrig vunnit SM-guld och placerade sig på nionde plats i Allsvenskans löneliga 2018.

Klubben är en uppstickare inom svensk fotboll som inför årets allsvenska tappat många stjärnspelare som var med och vann Cupguldet och tog laget ända till slutspel i Europa Leuage, något som charmade de allra flesta inom svensk fotboll. I länken nedan återupplever du Östersunds sista cupmatch i Europa då laget sensationellt besegrade Arsenal på Emirates Stadium med 2-0 inför tusentals tillresta ÖFK-supportrar.

https://www.fotbollskanalen.se/europa-league/tv-ostersund-slog-arsenal-pa-emirates—anda-utslaget-ur-europa-league/

Givna målvakten Aly Keita, mittbacken Tom Pettersson, mittfältaren Curtis Edwards, anfallaren Jamie Hopcutt, anfallaren Alhaji Gero och mittfältaren Hosam Aeish var alla starkt bidragande i Östersunds tidigare framgångar och är alla sex kvar i ÖFK som kommer till Tunavallen på onsdag.

Spelare in:

Charlie Colkett, Chelsea
Alhaji Gero, Esteghlal
Eirik Haugen, Hødd
Thomas Isherwood, Bradford
Francis Jno-Baptiste, Crystal Palace
Sixten Mohlin, Malmö FF
Ravel Morrison, Lazio
Isak Ssewankambo, Molde
Marco Weymans, Tubize

Spelare ut:

Andreas Andersson, Dalkurd
Frank Arhin (lån till Dalkurd hela året)
Jordan Flores, Wigan (avslutat lån)
Smajl Suljevic, Syrianska
Dennis Widgren, Hammarby

Lite nutidshistoria om den magiska fotbollsresa som Östersund gjort under de senaste åren inom svensk fotboll. Östersunds FK vann aldrig division 2 säsongen 2005 men på grund av Svenska Fotbollförbundet beslut om en serieomläggning inför säsongen 2006 innebar placeringen topp fyra 2005 att ÖFK kvalificerade sig för 2006 års nybildade serie Division 1 Norra. Säsongerna 2006-2009 lyckades man med nöd och näppe hålla sig kvar i Division 1 efter placeringarna 11-11-10-11. En förlust i den sista omgången 2010 innebar dock nedflyttning till Division 2 säsongen 2011. Klubben studsade dock tillbaka till ettan direkt och vann året därpå, 2012, Division 1 efter seger mot Sirius i sista omgången med 0-1 på Studenternas. Den 27 oktober 2015 blev ett historiskt datum för ÖFK då klubben via 1-1 hemma mot Syrianska i Superettans näst sista omgång säkrade andraplatsen bakom Jönköping Södra och därmed den allsvenska platsen.

Den 4 april 2016 tog ÖFK sin första allsvenska poäng genom tiderna efter 1-1 mot Hammarby på Tele 2 Arena, målskytt en viss Samman Ghoddos. ÖFK vann det året sin första match i omgång 3 mot Falkenberg och klubben slutade på en stark 8:e plats under sin debutsäsong i Allsvenskan.

Succéåret 2017 blev Östersund alltså svenska cupmästare efter att ha semifinalbesegrat AFC:s finalmotståndare Häcken på Hisingen med 3-1 och därefter IFK Norrköping i finalen hemma i Östersund. En final som sågs av hela 8369 personer, nuvarande publikrekord på Jämtkraft Arena. Samuel Mensiro, Hosam Aiesh, Alhaji Gero och Saman Ghoddos gjorde ÖFK:s mål i 4-1-segern i finalen vilken alltså blev nyckeln ut i Europa samma år. Sju år efter att klubben alltså ramlat ner i division 2 år 2011 hade dåvarande tränaren Graham Potter alltså lyckats få spelare från Superettan och lägre divisioner att spela ut allsvenska lag och besegra Galatasaray, PAOK Tessaloniki, Herta Berlin, Zorja Luhansk och Arsenal. Oerhört imponerande!

Vid cupseger för AFC Eskilstuna mot Häcken den 30 maj lever den drömmen även för Eskilstunaklubben. Självklart ska du stötta Eskilstuna i drömmen om seger i Cupfinalen och efterföljande Europaspel och du gör det bäst genom att boka bussresa med AFC Eskilstunas supporterförening Tuna Towers och stötta klubben och spelarna på plats på Bravida Arena på Hisingen i Göteborg. Du köper biljett till bussresan till Cupfinalen i länken nedan där du också kan boka bortaresan mot AIK på Friends Arena den 4 maj. 

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss?linkArticleId=196#Article_196

Östersunds tränare Ian Burchnall berättar nu om varför han valde att ta över efter Graham Potter, om sin nya trupp och om Östersund som fotbollsstad.

What made you take the job in Östersund last season?

-I had been out since my prevuous job in six months. The club played in a style I like. I wanted a new challenge. I knew the previous coach since before, Graham Potter and I knew it is a great place to be in an to develope as a coach. A good fit for me. I had been in Norway in five years before. I know the Scandinavian Leuage so it was an easy decision for me.

Yor first time in Östersund last season was very successful, tell us about it.

-I came in and the club was in a big change. Graham had been in the club for many years. Many great players were leaving. I think we won six of the seven first games and that was a great start of course. I had the possibility to be in Denmark in two weeks with the players in the summer before Allsvenskan started after the break. We could get to learn each other and how to play. Consider to all the players we lost last year I think the players did a great job. Now it is time to build up again. From when I came in there are 12-13 players left.

Are you happy about your squad?

-Yes I am! Unfourtunately we have a lot of injuries. But we have a big squad and we can handle it. Three important defenders are injured at the moment. Eirik Haugan, Ronald Mukiibi and Marko Weymans. Great players like Brwa Nouri, Saman Ghoddos, Ken Sema, Fouad Bachirou och Sotirios Papagiannopoulos have left. We have got new and great players in.

What are the strengts of Östersund as a city to work in as a football club?

-It´s a nice town, a lot of friendly people. A good environment to be in, especially for my family. The people support us, a place where you feel great.

Whats the clubs strategy to be in top of Allsvenskan, play in Europe again and to let the economy growth?

-I think it is just to be clear to keep the culture in the club, the way we want to play and how to behave. We want to be quite creative. We do not have the same money as before so we need to do things a bit different.

What´s the goal of the club this year?

-Top level is very good but we just want to play the best we can every single game. I think we have the youngest squad in the leuage. I think its around 23,5 in generel. Our only player over 30 is our goalkeeper. We try to focus at one game at the time.

How to be a manager in the Swedish football and Allsvenskan comparing to British football an the norwegian Tippeligan?

-It is quite similar to Tippeligan, the quality to the leauge. Slighty dirrefent style,  a bit more direct and fysical in Norway. More teams plays with the ball here but in general it is similar. In England it is a lot more games, a lot more intensity in the games, it is 45 games in England plus the cup, in Sweden 30 games plus the cup. So in Sweden you have more time to work and improve with the team between the games.

How did you as a manager tackle to replace a coach that was called a hero in Östersund and also after a very successful period in the clubs history?

-Just to be youurself, do not try to be like anyboe else. I think I was chosen by a reason. Always show a lot of respect for the history and what have been done here. The job before was incredicle. I do not want to compare to that time, just build on that time. Just to be honest and to do my best!

What do you think about your teams performance and results in the first three games?

-I would just say ok, we had a great game away against AIK defensively. Against Falkenberg we created a lot of chanses offensive. Malmö was very good. The two away games was very tough. We have taken four points (fem efter 1-1 hemma mot Elfsborg på Långfredagen), with quite a new team. It can take some weeks to fully come together an perform on top.

How is Falkenberg to meet, a club AFC has to beat?

-It was a really tough game. Falkenberg are very organised, very agressive and have very good sibstituters.

How do you want Östersunds to play in defense and offensive?

-We want to play in high tempo, aggressevie in our manner, both with and without the ball.

What are the strenghts of your team?

-Very technical, good ball players, We work hard for eachother and combine that with good teknik.

How is Tom Pettersson as a person, player and captain of your team?

-He is fantastic, a good professional, very good leader and a very good player, I think one of the best denfensive player in the leauge.

Motståndarkollen har sökt Östersunds lagkapten Tom Pettersson för att höra om hans erfarenheter från Östersunds framgångsrika fotbollsresa, om årets ÖFK och om tankarna inför matchen mot AFC, dock utan framgång.

Inför mötet med AFC nu på onsdag har Östersund haft två extra vilodagar sedan omgång 4. Något som inte är obetydligt då denna match kommer tätt inpå förra omgången och då ÖFK alltså spelade hemma under fredagen medan AFC spelade en tuff bortamatch mot Hammarby så sent som i söndags kväll. Nemanjas, fysteamets och AFC-spelarnas uppgift blir nu alltså att snabbt nollställa och återhämta sig från urladdningen på Tele 2, inte träna för hårt måndag-tisdag och att lägga upp ny taktik inför denna superviktiga drabbning i Allsvenskans omgång 5 som eskilstunalaget behöver vinna. Motståndarkollen frågar AFC:s tränare Nemanja Miljanovic.

Vad betyder det att ha två färre vilodagar än Östersund inför matchen på onsdag?

-Det har säkert sin betydelse men det är som det är så det går inte att ändra på.

Hur ska ni förbereda er nu med återhämtning och träning då ni bara har två dagar innan matchdag?

-Det blir bara återhämtningsträning. Det gäller att försäkra oss om att vi är så fräscha som möjligt på onsdag. Sen blir det mycket analys, video och matchplan.

Magiskt fotbollsväder väntar måndag, tisdag och onsdag i Eskilstuna med 16-18 grader och strålande solsken från morgon till kväll. Finns därmed inget bättre sätt att spendera lillördagen i Eskilstuna än med det viktiga allsvenska mötet mellan AFC Eskilstuna och Östersund. Motståndarkollen önskar båda lagen stort lycka till samt all publik och supportrar från Eskilstuna, regionen och Östersund, med Falkarna i spetsen, varmt välkomna till Tunavallen nu på onsdag den 24 april kl. 19.00.

Joel Hamberg