Motståndarkollen: BK Häcken

26 apr 2019

Göteborgs bästa lag, BK Häcken från Hisingen bildades 1940. Klubben ligger på 17:e plats i den allsvenska maratontabellen med 666 inspelade poäng på 18 allsvenska säsonger inför 2019. Klubben har 0 SM-guld och deras bästa placering i Allsvenskan var 2012 då Häcken slutade på andra plats med 57 poäng, blott två poäng från Elfsborg och SM-guldet.

Klubbens tidigare hemmaarena hette Rambergsvallen men man spelar idag på nybyggda Bravida Arena. En fin arena som har konstgräs och en publikkapacitet på 6500 personer och publikrekordet 6380 mot IFK Göteborg 2016. Förra säsongen hade Häcken ett publiksnitt på 3461 och klubben har historiskt sett haft relativt låga publiksiffror, men jobbar hårt med att öka publiktillströmningen till Bravida Arena. Sportsliga framgångar, strategier, hårt arbete samt en offensiv och publikinfriande fotboll i ett lag fyllt av duktiga fotbollsspelare har onekligen lagt en bra grund för att Hisingenklubben ska lyckas fylla arenan på sikt.

En fullsatt Bravida Arena väntar definitivt på Hisingen i cupfinalen mot AFC Eskilstuna den 30 maj. Självklart ska du ta chansen att uppleva denna unika och historiska match inom Eskilstunafotbollen och stötta AFC Eskilstuna till seger på plats i Göteborg. Det blir garanterat en magisk dag som med rätt stöd från Eskilstunaborna kan ge AFC segern och en plats i kvalspelet till Europa Leuage, något som vore enormt stort för klubben och Eskilstuna. Boka din plats i Tuna Towers supporterresa med Tuna Trafiks bekväma bussar redan idag. Och du, ta med dina bästa kompisar, arbetskamrater och släktingar på resan och gör dagen till en mycket trevlig och minnesvärd resa tillsammans med 100-tals andra Eskilstunabor och fotbollsälskare!

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss

Så här säger AFC Eskilstunas tränar Nemanja Miljanovic om BK Häcken som klubb och lag.

-Häcken har etablerat sig som en av de bättre klubbarna på den övre halvan i Allsvenskan. De är bland de 5-6 bästa klubbarna i Sverige, både ekonomiskt och sportsligt. De har sin Gothia Cup som ger dem stabilitet. En bra ungdomsverksamhet och akademi. En välskött förening som kanske inte har samma stora krav på sig utifrån som Stockholmsklubbar och Malmö har. Som kan jobba lite i skymundan, i skuggan av de större klubbarna. Så det är nog en bra klubb att jobba i. De säljer spelare också och har en förmåga att få fram bra spelare som de kan tjäna pengar på. De har till och med förbättrat sina publiksiffror rejält och det tyder att det är en välskött förening. Om jag jämför med min tid när vi spelade där så var det 600-700 på Häckens matcher. Nu med den nya arenan och stora matcher så ökar publiken.

Några särskilda spelare att se upp med?

-Det finns ett flertal, de är väldigt duktiga offensivt. De har Paulinho, Irandust, Yasin, Celik, Nasiru Mohammed och Jeremejeff. Det finns fler! De har fått bra resultat på senare år och gjort mycket mål framåt på grund av att deras defensiv har fungerat. Tänker man efter så har de så pass bra offensiva spelare så det kan komma mycket av sig självt, för det finns individuell kvalité för det.

Blir det extra tufft att möta dem nu när de förlorat två raka matcher, precis som ni mötte Hammarby efter deras svaga inledning?

-Det är inte bra, absolut. Tyvärr har vi lite otur nu när de är sårade och vi möter ett lag som på pappret är mycket bättre än vi. Så vi måste göra mer än en 100-procentig match för att få med oss ett positivt resultat.

Hur laddar ni om batterierna mentalt nu inför två av årets kanske svåraste bortamatcher i form av Häcken och AIK samtidigt?

-Det är bara att köra på, det är det viktigaste att killarna inser att vi gjorde en bra match mot Östersund. Att vi har varit med och matchat de flesta lag bra hittills. Men vi måste lära oss att ta poäng när vi spelar lika bra. Det är det som brukar straffa nykomlingar lite, att lag med mer rutin kan spela på poäng. Man kan säga att vi var bättre över 90 minuter mot Östersund men vi fick inte med oss någon poäng, vi måste börja ta poäng nu avslutar Miljanovic.

BK Häckens klubbdirektör heter Dennis Andersson och sportchef är Sonny Andersson. Sonny har varit aktiv i klubben sedan 1992 då han började som hjälptränare bredvid Reine Almqvist. Så här säger Häckens sportchef Sonny Andersson om den utvecklingsresa klubben gjort under ledning av Andersson, styrelsen och honom själv.

-Det är väl många år sedan vi bestämde oss för att inte vara ett lag som åkte upp och ner i Allsvenskan. Vi började jobba med struktur och tankar på hur vi ska ta dessa steg. Så vi lade väl mera kraft på att bygga struktur än på att bygga laget. Vi lade kraft på vår bredd och har en ungdomsverksamhets med heltidsanställda som går väldigt bra idag och har en akademi med heltidsanställda som går väldigt bra. Det har gjort att vi fått upp spelare i A-laget men också att vi kunnat sälja unga spelare, Vi hade en av Sveriges sämsta träningsanläggningar men nu har vi en av de bästa. Nu har vi en ny arena som vi tycker är tajt och tät.

Vad är Häckens kortsiktiga och långsiktiga målsättning med klubben?

-Det långsiktiga från början var att bli så starka så att vi någon gång skulle kunna slåss om segern i Allsvenskan. Vi kom femma förra året och fyra året innan, Då blir det enklare att säga att man varje år ska vara med och slåss om Europaplatserna. Byggnationen av föreningen gör att vi kan säga det idag.

En längre intervju med Häckens sportchef Sonny Andersson följer längre ner i Motståndarkollen. Där berättar han bland annat om klubbens strategier som tagit klubben dit man är idag, årets trupp, klubbens träningsanläggning och om organisationen runt A-laget.

En person med Eskilstunaanknytning i Göteborgsklubben är BK Häckens tränare, respekterade Andreas Alm, som både spelat fotboll i och tränat Eskilstuna City. Häckens Andreas Alm som gör nu sin andra säsong i klubben och så här säger han om AFC Eskilstuna inför söndagens möte.

-Vi har ju sett dem spela i cupspelet och i serien. De ser ut att rekrytera smart. Har lyckats behålla sitt spel trots att de kanske förlorat en del spelare på vägen.

Hur har ni eller ska ni scouta AFC?

-Eftersom vi spelar samtidigt under onsdagen så blir det att se deras senaste match mot Östersund på video. Och att använda det vi sett hittills. Vi har ingen på plats på Tunavallen mot Östersund.

Är det ett medvetet val från din sida eller hade du med mer resurser velat ha med någon som scoutat AFC live i onsdags?

-Det beror på hur mycket jag vet om laget innan, om man sett dem innan. Jag har sett alla motståndare live hittills innan. Det beror på vad jag tycker att jag har med mig innan inför en match. Jag kan åka på matcher också, förklarar Alm.

En längre intervju med Häckens tränare Andreas Alm längre ner i Motståndarkollen. Där berättar han bland annat om sin roll som tränare, träningslägret i Sydafrika, klubbens nytta av Sport science, samarbetet med sportchefen och tankarna om inledningen av Allsvenskan.

BK Häckens lagkapten är Rasmus Lindgren, en respekterad spelare med en lång och spännande fotbollskarriär bakom sig. Så här berättar den före detta mittfältaren, som under sista året i Holland 2015/2016 skolades om till mittback, om sin karriär.

-Jag stack utomlands som 18-åring från Landskrona BOIS till Ajax och fick några år i deras juniorlag och B-lag innan jag fick göra debut i A-laget. Sedan köptes jag av Groningen och fick göra min debut i holländska ligan 2005 på våren och det gick bra på alla sätt och vis.

Jag köptes sedan tillbaka av Ajax i januari 2008 och spelade där i 3.5 år. Sedan köptes jag av Salzburg 2011 där jag spelade en säsong och startade också upp en andra säsong innan det blev det struligt med nya direktörer och då köpte man ut mig. Jag kunna då signa för Groningen och kontraktet började gälla i januari 2013. Jag hade 3,5 jättebra år i Groningen innan det bar av till Häcken 2016 på sommaren, så jag spelade halva säsongen i Allsvenskan 2016, berättar Lindgren.

En längre intervju med Häckens lagkapten följer längre ner i Motståndarkollen. Där berättar han om bland annat om sina tankar på AFC, cupfinalen, AFC:s kommande motståndare AIK och sina erfarenheter av proffsåren i Holland och Österrike. 

Häcken kommer till mötet med AFC Eskilstuna som sjundeplacerade efter 7 inspelade poäng på fem matcher. I premiären mot Malmö borta spelade man 1-1, därefter vann laget hemmapremiären mot Helsingborg med 2-1 följt av en 3-0-seger borta mot Falkenberg efter stor show signerat förra årets skytteligavinnare Paulinho. Den fina inledningen gav Allsvensk ledning efter tre omgångar men två raka och missräknande förluster har alltså tagit klubben ner till plats 7.

På påskdagen den 21 april förlorade Häcken överraskande hemma mot Djurgården med 0-1 och även i onsdags den 24 april skrevs förlustsiffrorna till 0-1 för Hisingeklubben, denna gång i det svåra bortamötet mot AIK, som i omgången innan förlorat mot Örebro och naturligtvis behövde studsa tillbaka direkt. För AFC:s del har de första fem omgångarna som bekant inneburit 1-1-3, efter seger hemma mot Göteborg (3-1) i premiären, förlust borta mot Sirius (1-3), oavgjort hemma mot Örebro (1-1), förlust borta mot Hammarby (1-3) och förlust hemma mot Östersund (0-1) i onsdags. Det är med andra ord två lag i stort poängbehov och med ambitionen att vända en negativ trend som springer ut på Bravida Arena kl. 15.00 på söndag. Båda lagen spelade både i söndags och i onsdags och har därmed samma förutsättningar i form av antal vilodagar inför matchen på söndag.

Spelare in i Häcken anno 2019:

Kwame Kizito, al-Ittihad
Oskar Sverrisson, Mjällby
Ahmed Yasin, al-Khor

Spelare ut:

Kevin Ackermann, Fiorentina
Emir Bosnic, Utsikten
Lucas Hedlund, Utsikten
Christoffer Källqvist, slutat
Elvis Lundkvist, Inter
Ali Suljic, Brommapojkarna
Emil Wahlström, Gais

I omgångarna efter mötet klubbarna emellan spelar Häcken hemma mot Sundsvall i omgång 7, Östersund borta i omgång 8, Kalmar hemma i omgång 9 och Sirius borta i omgång 10.

Boka redan nu in AFC:s kommande matcher:

AIK borta lördag den 4 maj kl. 13.30 i omgång 7
Falkenberg hemma lördag den 11 maj kl.16.00 i omgång 8
Elfsborg borta onsdag den 15 maj kl. 19.00 i omgång 9
Helsingborg hemma lördag den 18 maj kl. 16.00 i omgång 10.

Följ med AFC:s supporterklubb Tuna Towers till Stockholm och stötta AFC Eskilstuna på nationalarenan Friends lördag den 4 maj. En mäktig arena där AFC så sent som den 17 maj slog ut Svenska mästarna AIK efter en mycket stark laginsats. 1-1 slutade matchen och förlängningen och varefter AFC vann efter en skicklig straffsparksläggning. Återupplev den magiska semifinalkvällen på Friends och alltså matchen som tog AFC Eskilstuna till cupfinalen 2019.
https://www.fotbollskanalen.se/video/11975159/hojdpunkter-afc-eskilstuna-till-cupfinal—straffbesegrade-aik/

Boka plats på supporterbussen i länken nedan till det förmånliga priset om 190 kr tur och retur.

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss

Motståndarkollen låter sportchefen Sonny Karlsson berätta mer om BK Häcken och om deras nya träningsanläggning.  

-Vår träningsanläggning ligger ungefär en kilometer från Bravida Arena på Hisingen och heter Gothia Park Academy. Den ligger på en Golfbana med tre gräsplaner och en konstgräsplan, kontor och klubbhus. Vi har 70 heltidsanställda i klubben idag med spelar och ledare och vi sitter alla samlade på samma ställe.

Läs mer om Gothia Park Academy samt upplev viktiga historiska händelser i BK Häckens historia i länken nedan.

http://varegenvag.se/gothia-park-academy/

Vad har ni för strategi för att befästa en position som en toppklubb i Allsvenskan, nå europeiskt cupspel, stärka ekonomin och organisationen?

-Det handlar om ekonomi, vi jobbar hårt för att öka vår publik, ligga rätt i budget och inte ge oss på utsvävningar i kostnader. Sedan att ta fram unga spelare till A-laget. Det senaste vi gett oss på är att vi har kameror på träningsanläggningen och Arenan och vi har en heltidsanställd klipp- och klistragubbe (läs videoanalytiker). Vi har satsat mer på den tekniska delen för hur vi ska bli så bra som möjligt. Vi förstår att vi inte kan värva spelare som man gör ute i Europa men vi ska göra det bästa av spelarna när de är här. Vi ska kunna göra samma sak som de stora klubbarna i Europa, då organisationen har vuxit runt laget.

-Vi jobbar också med Sport science. Det handlar om GPS, att vi med hjälp av kameror och analys av filmerna från träningar och matcher kan se hur mycket du ska springa på träning, var du ska springa, hur många maxlöp man ska göra på en träning, när man ska göra det, att man träffar rätt i träningsstatus. Allt handlar om att optimera träningen, att träna så att man får ut så mycket som möjligt utan att bli skadad, så att det ändå höjer dig och tar dig framåt. Att följa spelarna var de är i sin form och i sina kurvor.

-Vi har en person som jobbar heltid med Sport science och vi får veta om vi har tillräckligt med maxlöpningar på träningar, vem som ligger i fas och vem som inte ligger i fas. Vi kan analysera och studera varje enskild spelare. Vi började väl med detta för två år sedan.

Hur ser klubbens organisation kring A-laget ut?

-Vi har en huvudtränare och två assisterande tränare. Vi har fördelat så att en har defensiven och en offensiven av de assisterande. Vi har en videoanalytiker, en Sport science, en ren fysio, naprapat och lagläkare via ett företag. Målvaktstränare och materialare. Vi är runt 9-10 personer runt laget.

Hur jobbar ni med naprapat och läkare och hur ofta är de hos er?

-En naprapat är nere en gång i veckan och en läkare är nere vid behov. Vi har tillgång till en läkare på dagtid. Det handlar om att kunna rådgöra och ha snabb tillgång till MR och röntgen och att snabbt kunna göra en bedömning tillsammans med spelaren.

Hur ser du på dagens trupp?

-Jag anser att det är en av de bästa trupperna vi haft, den har bredd och spets och en åldersstruktur som är bra.

Vad är du nöjd med kring bredden på truppen, vilket är viktigt för att lyckas under en lång säsong?

-Den är bred, vi har fyra juniorer som är så pass bra att de kan vara med oss. Det ger en bredd i verksamheten, du ser inte att de är med för att de är juniorer utan för att de är bra. De är fullgoda A-lagsspelare. Vi har minst två spelare på varje position så att vi känner att vi klarar av att få skador. Och kan därmed också ha bra träningar hela tiden.

Hur ser du på sommarfönstret som kommer, kommer ni behöva sälja eller förstärka?

Idag har jag ingen aning. Det är mera försäljningarna, de möjliga som styr vad vi kommer att göra. Vi tog in tre spelare förra sommaren och tre i vintras och då blir det inte lika akut för de har ganska långa kontrakt.

Hur ser du på Andreas Alms arbete i klubben och vad är hans styrkor?

-Han är smart, han är snabb, han kan fotboll. Det han inte kan det lär han sig, han är hungrig och intresserad. Hittar han någon kurs i något, då går han den.

Har klubben några utmaningar?

-Det är nog att hålla höjden, att leva upp det vi hör från fler och fler människor. Plötsligt hör man människor kalla oss för ett topplag och det är nog utmaningen att kunna leva upp till det. Ett topplag är man inte bara ett år utan det är man över lång tid.

Du har ju varit med på andra sidan också, om att fajtas i botten av Allsvenskan. Vad krävs av en klubb för att hålla sig kvar i Allsvenskan?

-Jag tror att man ska följa sin egen idé, vilka man är. Alla måste ha en strategi men den behöver inte se likadan ut på alla håll. Fakta rör sig så man måste också förflytta sig hela tiden. Det blir nya saker och nya mål man jobbar emot. Börja med att analysera din egen klubb, få med dig människor och så går man åt den vägen. Man kan stjäla idéer hos andra men man måste sy ihop dem hos sig själv, avslutar respekterade och framgångsrike sportchefen och Häckenikonen Sonny Karlsson.

Häckens 10 senaste säsonger i Allsvenskan har inneburit följande placeringar:

2009, plats 5 med 48 poäng, 43-30 i målskillnad och publiksnitt 3179.
2010, plats 8 med 40 poäng, 40-42 i målskillnad och publiksnitt 2576.
2011, plats 6 med 49 poäng, 52-32 i målskillnad och publiksnitt 3249.
2012, plats 2 med 57 poäng, 67-36 i målskillnad och publiksnitt 4375.
2013, plats 10 med 37 poäng, 37-41 i målskillnad och publiksnitt 4105.
2014, plats 5 med 46 poäng, 58-45 i målskillnad och publiksnitt 2820.
2015, plats 7 med 45 poäng, 45-39 i målskillnad och publiksnitt 3565.
2016, plats 10 med 40 poäng, 58-45 i målskillnad och publiksnitt 3213.
2017, plats 4 med 52 poäng, 42-38 i målskillnad och publiksnitt 2996.
2018, plats 5 med 53 poäng, 58-27 i målskillnad och publiksnitt 3461.

En person som mer än gärna skulle vilja förbättra statistiken ovan och skriva historia i Hisingeklubben är klubbens tränare Andreas Alm.

Hur är det att vara tränare i BK Häcken?

-Det är precis så fint som ett heltidsjobb som fotbollstränare kan vara. Man får jobba med fotboll. Det är ganska så fantastiskt när man tänker på det vilket man gör ibland.

Om du jämför med övriga klubbar du tränat som AIK och danska Vejle?

-Det mesta är ju likt, det är ju så med fotboll, vi tävlar ju i samma sport. Det enda som skiljer är att danska ligan har VAR-system. Sen har klubbarna hittat sina vägar framåt för att nå framgång. Så det skiljer ju sig i förutsättningar var man är och vad man vill bli.

Du var ju själv en otroligt duktig och framgångsrik fotbollsspelare, träningsvillig och med näsa för mål. Vad tror du att du har för nytta som Allsvensk tränare att själv varit spelare?

-Jag tror att det är ganska liten nytta. Jag har säkert haft nytta av på sättet jag själv spelade, jag var ganska noggrann som spelare, Men det är ett helt annat jobb det här. Tränare är en sak och spelare en sak. Det är lätt att hänga upp saker på vad man själv var men man ska försöka se människor för vad de är och deras kvaliteter, de går igång på olika saker.

Du hade ju ett väldigt bra målsnitt som spelare i Kongsvinger, AIK och IFK Norrköping men arbetade samtidigt väldigt hårt för laget. Vad ställer du för krav på dina forwards i Häcken som tränare?

-Jobba hårt kan man göra både med och utan boll. Jag tror de flesta spelare tycker om att jobba hårt. Sen kan man jobba hårt på många olika sätt. Det finns väldigt få tränare som inte vill att deras spelare ska jobba hårt, jag tror inte att jag träffat någon.

Berätta om er försäsong med träning, träningsläger och matcher?

-Traditionell med träningsmatcher, läger och cupspel. Vi var i Kapstaden i två veckor. Det var ett bra läger på alla sätt och vis och att få upptäcka landet och inte bara fotbollen, det är bra.

Gjorde ni något spännande utanför fotbollen i Sydafrika?

-Spelarna har ju möjligheter att göra saker själva efter träningar och även nån ledig dag, så jag tror att de fått med sig både kultur och andra upplevelser från landet.

Ni har tränat väldigt mycket anfallsspel på försäsongen och mindre försvarsspel, vad är tanken bakom det?

-Vi tränar lika mycket anfallsspel och försvarsspel eftersom vi ofta spelar mot varandra. Om försvarsspelet är dåligt då så blir det ju ingen bra träning. Men när vi talat om saker har vi försökt att tala om anfallsspelet, utgå från det och försöka bygga försvarsspelet parallellt med det. Det handlar inte om något annat än att vi vill utveckla anfallsspelet. Det beror lite på var man är också och vad man har tillgång till för spelare.

Vad är du mest nöjd med i ert spel i uppstarten av Allsvenskan?

-Vi har spelat ett bra försvarsspel stora delar av matcherna. När vi spelade senast mot Djurgården så var vi svaga i anfallsspelet. Vi hade en riktigt svag insats senast men släppte bara in ett mål bakåt och det kom efter en fast situation.

Är det något som inte varit tillfredsställande som ni behöver förbättra?

-Ja absolut, jag tycker att våra offensiva positioner emellanåt är för dåliga för att vi ska kunna ta matchen dit vi vill hela tiden, men det är något att träna på förstås. Det finns alltid saker att jobba på.

Nu väntar AFC Eskilstuna, vad vet du om dem?

-Vi har ju sett dem spela i cupspelet och i serien. De ser ut att rekrytera smart. Har lyckats behålla sitt spel trots att de kanske förlorat en del spelare på vägen.

Hur har ni eller ska ni scouta AFC?

-Eftersom vi spelar samtidigt under onsdagen så blir det att se deras senaste match mot Östersund på video. Och att använda det vi sett hittills. Vi har ingen på plats på Tunavallen mot Östersund.

Är det ett medvetet val från din sida eller hade du med mer resurser velat ha med någon som scoutat AFC live i onsdags?

-Det beror på hur mycket jag vet om laget innan, om man sett dem innan. Jag har sett alla motståndare live hittills innan. Det beror på vad jag tycker att jag har med mig innan inför en match. Jag kan åka på matcher också.

Några särskilda spelare i Eskilstunalaget som imponerat på dig?

-Jag tycker att de som helhet är ett lag som är duktigt. Det behöver inte sticka ut spelare för att laget ska vara bra, när de är bra så funkar de som ett helt lag. Det är inte nödvändigtvis enskilda individer som gör det bra.

AFC Eskilstuna väntar ju också i Cupfinalen om en månad. Vad är dina tankar och känslor inför finaldagen och matchen så här med en månad kvar?

-Det är klart att det finns en förväntan men det är ju så mycket emellan där så mer än så är det inte.

Vad får du som tränare hjälp med av dina två assisterande tränare?

-Allt jag behöver, så att det finns inga gränser för det. Det kan vara allt som ingår i vardagen. Det är så mycket annat som finns med i ett lag och en gruppdynamik. De assisterar ju mig i allt som vi har att göra. Det är inte en tårtbit som de får utan de är ju delaktiga i allt.

Vad får ni tränare hjälp med utav ert arbete med Sport science?

-Det är ju vår dagliga verksamhet. Allt vi gör kan rymmas inom det, varenda steg vi tar och varenda tanke vi tänker. Det är ju idrottsvetenskap så där kan vi få mycket hjälp. Det finns mycket data runt ett lag idag så vi har tillgång till hur mycket information som helst. Men vi sovrar och använder oss av det vi har nytta av. Det är också det praktiska som försiggår i träning och i matcher som vi behöver få med i den utvärdering vi gör.

Vad har Sonny Karlsson betytt för BK Häcken och vad i hans engagemang tror du hr gjort honom framgångsrik som sportchef?

-Jag kan bara konstatera att han och Dennis Andersson under tiden i klubben har utvecklat den till vad den är idag. Utöver det tror jag inte att jag ska recensera min chef.

Enligt Sonny är det en av de bästa trupperna Häcken någonsin haft. Vad anser du om kvalitén på er i trupp, vad är dess styrkor?

-Vi gjorde ju många mål i fiol och har behållit de flesta spelare och har dessutom lagt till någon offensiv spelare. Så det är klart att när vi är bra så kan vi skapa många målchanser.

Hur ser ditt och Sonnys samarbete ut kring truppbygget?

-Det är olika jobb. Jag bygger ju ingen trupp alls. Jag tränar laget. Sonny bygger truppen och jag tränar laget. Sen är det klart att i vardagen så finns det saker vi jobbar tillsammans med. Jag har ju ingen budget utan det är Sonny som har all budget för sporten, vilket är bra.

Men är det inte viktigt att en sportchef och tränare är överens om vilka spelare man tar in?

Bara för att man samarbetar kring en spelare och tar in den tillsammans så behöver det ju inte betyda att man väljer att spela den spelaren. Man har ju 25 andra spelare också. Jag har inga problem med att han tar in spelare som han sett men som jag inte sett.

Får du behålla hela truppen till hösten?

-Återigen, det är inte mitt jobb. Det brukar ju inte vara så, det brukar ju alltid vara omsättning under fönsterna. Man räknar ju som tränare med förändring, avslutar den pedagogiske, engagerade och lugna före detta Strängnäsbon och Eskilstuna Citytränaren Andreas Alm.

Under AFC Eskilstunas premiärår i Allsvenskan 2017 mötte man svartgula BK Häcken hemma på Tunavallen i omgång 10 den 21 maj kl. 15.00 i ett chansfattigt 0-0-möte inför 1895 åskådare. Bortalaget Häcken vann bollinnehavet med 61 % mot AFC:s 39 och skotten med 13-9 varav sex Häckenskott träffade mål och tre från hemmalagets sida. AFC slog 404 passningar mot Häckens 636 och AFC fick två gula kort och ett för Häcken.
Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-BK Häcken den 21 maj 2017 i länken nedan.

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-afc-eskilstuna-hacken/

I omgång 27 den 14 oktober kl. 16.00 förlorade AFC på Bravida Arena med 3-0 inför 1502 personer. BK Häckens målskyttar var Paulo José de Oliveira som gjorde 1-0 i minut 25, Erik Friberg som gjorde 2-0 i minut 52 och Nasiru Mohammed som fastställde slutresultatet 3-0 i matchminut 60. Häcken vann bollinnehavet med förkrossande 70 % mot AFC:s 30 och hade 33-3 i skott varav 14-1 i skott på mål. Hemmalaget slog 629 passningar mot AFC:s 274 och tilläggas ska också att AFC:s Mohammed Buya Turay blev direktutvisad redan i minut 39, en förseelse som självklart kom att ha stor inverkan på matchens utgång. Häcken fick ett gult kort och AFC inga fler kort än Buya Turays röda. Se höjdpunkter från BK Häcken-AFC Eskilstuna den 14 oktober 2017 i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/3939582/hojdpunkter-hacken-numret-storre-mot-decimerat-afc/

Tillbaka till BK Häckens lagkapten Rasmus Lindgren, som tidigare berättade om sina många år som proffs i främst Holland men även i Österrike.

Vad tar du med dig för erfarenheter av åren i Groningen, Ajax och Salzburg?

-Det är väl att man spelat ett antal matcher på en hyfsat hög nivå under en tid som gör att man samlar på sig matcher och matchsituationer som man sett förut, så det är väl det. Det är inte så annorlunda mot att vara proffs hemma i Allsvenskan. Det är klart att i storklubbar så är trycket naturligtvis högre och fansbiten, större klubbar helt enkelt, alla falla i jämförelse med Häcken. Men i stort sett är det samma liv man lever som här.

Hur utvecklade de åren dig som spelare och människa?

-Det är utvecklande på många sätt och vis. Det är ju där jag fått min A-lagsfostran. Jag har varit utomlands hela karriären. Sen som människa växer man ju av att få klara sig själv som ung i ett annat land, det växer man ju otroligt mycket av.

Hur står sig Allsvenskan mot Eredivisie, Hollands högstaliga?

-Jag tycker att Allsvenskan blivit bättre, Jag tycker att det spelas en bättre fotboll av många lag och det är många lag som vill spela fotboll. Sen att jämföra nivåerna, topplagen i Holland är såklart bättre än de i Sverige men sen har du ett mittenskikt i Holland där jag skulle kunna placera en 6-7 svenska lag som skulle kunna komma på plats 5-10 i Holland.

Hur ska det bli att möta AFC och vad vet du om dem?

-De har sett pigga ut i cupen och i inledningen av Allsvenskan så det är absolut ett lag som har väldigt många bra individuella spelare, så vi tar det på stort allvar. Nu har vi förlorat två matcher i rad så nu är det dags att börja vinna igen. Vi har stor respekt för AFC och detta blir det första av två möten på en månad med AFC så det ska bli kul!

Så det blir AFC som får sota för att ni förlorat två matcher i rad?

-Så är det väl kanske, vi har den största ödmjukheten och försöker ha det varje match. Vi har stor respekt för AFC men ska gå för vinst, så är det.

Du mötte AFC Eskilstuna i två matcher 2017, vad minns du av de matcherna?

-Jag minns väl att vi spelade 0-0 borta och att vi väl vann hemma har jag för mig. Jag minns väl inte så mycket av matcherna i sig men det har försvunnit en hel del spelare från då så det väl egentligen ett helt nytt lag vi möter.

Några särskilda AFC-spelare att se upp med?

-Nalic som jag haft koll på tidigare eftersom han kommer från min moderklubb Landskrona, en bra spelare absolut.

Hur tror du det påverkar matchen på söndag att både ni och AFC kommer till matchen med två raka förluster?

-Det är väl två lag som väldigt gärna vill vinna, komma på banan igen men annars tror jag inte att det märks så mycket i spelet.

Vad är dina tankar inför cupfinalen mot AFC om en månad?

-Vi är mitt uppe i Allsvenskan så det är lite för lång tid för att fokusera på än. Just nu gäller det att göra bra i Allsvenskan men det ska bli väldigt roligt med cupfinalen.

Vad är styrkorna i Häckens försvarsspel?

-Jag tycker att vi har haft ett bra försvarsspel ända sedan Mikael Stahre tog över. Jag tycker vi sätter försvarsspelet över hela planen bra och det gör det såklart lättare för oss därbak att hålla nollan.

Vad är styrkorna i Häckens anfallsspel?

-Det är väl när vi får komma i fart och har rätt positioner i anfallsspelet, då är vi farliga. När vi gör det vi ska och tränat på, då funkar det oftast.

Varför har ni gått mållösa i två matcher i rad?

-Det är väl för att vi inte varit tillräckligt bra helt enkelt. Mot Djurgården skapade vi inte jättemånga chanser och inte mot AIK heller. Vi måste bli lite vassare och noggrannare när det kommer till vårt anfallsspel.

Har ni satt upp någon målsättning i laget i år?

-Nej, inte någon tabellmålsättning. Vi vill vinna varje match och såklart vara med så högt upp som möjligt.

Vad är viktigt att tänka på som lagkapten generellt och i BK Häcken?

-Det är väl att man ska vara ett föredöme och ha ett extra ansvar för lite grejer men jag försöker att inte förstora upp den rollen för mycket. Man har en bindel på armen och man kanske tar lite snack med domaren men mer än så är det väl inte. Känner man att någon har det tungt så tar man ett snack med den killen, så det är klart att man har ett litet öga på hur stämningen är i laget.

Hur är stämningen i Häcken nu efter en mycket bra inledning följt av två raka förluster?

-Alltså det är klart att ingen vill förlora och alla är besvikna på att vi gjort det men vi har bara spelat fem omgångar och jag märker ingenting av någon osämja eller så utan det är bara upp på det igen och vinna nästa match.

Ni mötte ju AIK igår, AFC:s motståndare efter matchen mot er. Vad är deras styrkor och svagheter enligt dig?

-Jag tycker inte att AIK är lika bra som förra året. Sen vet man att de har bra spelare och är trygga defensivt. Sen är de svåra att vinna mot om de tar ledningen. Men tar man själv ledningen har man chansen och man måste ta vara på de få chanser man får, avslutar BK Häckens rutinerade lagkapten Rasmus Lindgren.

Avslutningsvis lite kuriosa om det gulsvarta lagen från Hisingen. När klubben grundades namngav man sig som BK Kick men då namnet redan var upptaget bytte men till BK Häcken, efter den häck som låg invid träningsplanen. När man sedan skulle välja tröjor blev det också slumpen som avgjorde, då det inte fanns några andra färger i sportbutiken än svartgula den dagen.

Läs mer om AFC Eskilstunas kommande motståndare på deras hemsida.

https://bkhacken.se/

Motståndarkollen önskar spelare, ledare och tränare i såväl AFC Eskilstuna som BK Häcken stort lycka till på söndag och säger som AFC:s tränare Nemanja Miljanovic, ”Låt bästa laget vinna”!

Joel Hamberg