Motståndarkollen: AIK

02 maj 2019

Allmänna Idrottsklubben, AIK, är en av svensk fotbolls absolut största och mest meriterade klubbar. Med 90 allsvenska säsonger, 12 SM-guld (de fyra senaste 1992, 1998, 2009 och 2018), 8 cuptitlar (de fyra senaste 1996, 1997, 1999 och 2009) samt ett stort supporterstöd är det få klubbar i Skandinavien som kan mäta sig med Solnaklubben. Sedan maj 2016 är AIK:s huvudtränare Rikard Norling. Nyligen förlängde han med klubben över ytterligare en säsong och även assisterande tränare Patric Jilderfalk har jobbat med Norling och A-laget sedan 2016.

Så här säger AFC Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic om AIK som klubb och lag.

-AIK ligger trea i maratontabellen i svensk fotboll. Runt 10 gånger svenska mästare, en av de absolut största klubbarna i Sverige med Malmö FF och IFK Göteborg, som representanter för våra största städer. En klubb som etablerat sig i den absoluta toppen av svensk fotboll. Svenska mästare förra året med bra publik som efter Hammarby har mest publik, en trogen skara som stödjer sitt lag, som hörs. En storklubb med svenska mått på alla sätt och vis, både ekonomiskt, socialt och fotbollsmässigt.

En längre intervju om Nemanjas tankar om AIK och inför matchen längre ner i Motståndarkollen. 

Klubbens träningsanläggning heter Karlberg men man letar efter mark i Solna för att bygga en helt ny. I sommar ska de gulsvarta spelarna försvara Sveriges ställning i Europa när man kvalar till Champions League. Under försäsongen var resultaten bra men spelmässigt övertygade inte de svenska mästarna. Redan då skrev Motståndarkollen att frågetecken från både experter och egna supporterled väckts huruvida årets AIK-trupp håller samma höga kvalité som förra årets mästartrupp. Så här svarade AIK:s sportchef Björn Wesström om truppens prestationer efter försäsongen, inför cupsemifinalen.

  • Resultatmässigt ok men prestationsmässigt är vi inte där vi vill vara.

Efter den allsvenska inledningen där AIK inlett svagt med bara 8 poäng på 6 omgångar (10 tappade poäng!) finns all anledning att på nytt ifrågasätta prestationerna och formen på årets AIK. Detta efter 2 segrar (2-1 hemma mot Sirius i omgång 3 och 1-0 hemma mot Häcken i omgång 5), 2 oavgjorda (0-0 hemma mot Östersund i premiären och 0-0 borta mot IFK Norrköping i omgång 2) och 2 förluster (1-2 borta mot Örebro i omgång 4 och senast 0-3 borta mot IFK Göteborg i omgång 6). Dessutom har AIK negativ målskillnad (4-6) och har inte imponerat offensivt och inte heller defensivt senast mot IFK Göteborg. Innan omgång 6 hade Solnaklubben ändå visat att förra säsongens ramstarka försvar höll i sig då laget knappt släppte in mål i Allsvenskan. Endast 3 insläppta mål på de 5 första omgångarna imponerade men den senaste matchen mot blåvitt lämnar stora frågetecken även vad gäller defensiven. Det starka mittbacksparet Alexander Milosevic och Robin Jansson är inte ersatta även om den estländske landslagsmannen och mittbacken startat starkt i klubben. Mot IFK Göteborg i måndags fungerade dock varken försvarsspel eller målvaktsspel tillfredsställande och AIK verkade inte klara av IFK:s hårda press och omställningsspel. Motståndarkollen frågar AIK:s assisterande tränare Patric Jilderfalk vad som egentligen hände i Göteborg i måndags.

-Jag tycker väl någonstans att när ett lag skapar ett typ av tryck som Göteborg gör, så gäller det att döda de momenten. Vi gör inte det. Vi tappar bollen för mycket vid övergångar och förlorar för mycket andrabollsdueller. Och därifrån fick Göteborg konstant fortsatt sätta tryck. Och då när frisparken kommer och den går i mål så tänker vi, ok, hur tar vi oss ur det här? Många spelare försöker men vi får inte till det. Släpper vi till så lätta chanser då finns ett motstånd att ta sig tillbaka i matchen, när motståndet tillåts sätta tryck så enkelt.

Hur har ni tränare och spelarna reagerat på förlusten och hur tar ni er vidare?

-Såklart att kvällen och natten efter matchen var jobbig för alla. Mitt jobb dagen efter var att träna med avbytarna och de som inte var med i truppen. Jag behövde ju ta tag i dem så att de är fräscha om de ska starta i nästa match. Sen behöver vi gå vidare och titta på vad vi tar med oss till nästa match. Och det behöver vi göra för fotbollsmatcher kommer alla att förlora. Men det var ju fortfarande hemskt att åka ner till Göteborg och förlora med 3-0, det är något man verkligen aldrig vill göra igen.

AIK:s mest erfarna och lysande stjärna är Eskilstunasonen Sebastian Larsson, även bofast i landslaget under tre raka förbundskaptener. Så här säger Sebastian om AFC Eskilstuna inför mötet på lördag.

-Jag har sett lite grann av dem i år och mött dem i cupen. Det är ett lag vi har respekt för och ett lag som vi på inget sätt bara kan gå ut och vinna över. Även om jag tycker att vi på ett onödigt sätt bjuder in dem i andra halvlek i semifinalen och de tar chansen direkt. AFC är ett gediget lag med en bra defensiv som inte bjuder på något onödigt. Vi måste göra en bra prestation för att vinna på lördag.

En längre intervju med Sebastian Larsson längre ner i Motståndarkollen där han bland annat berättar vad han gjorde under 1 maj då AIK:s spelare var lediga, om sitt lags säsongsinledning samt om pressen på AIK:s spelare.

4 gjorda mål på 6 matcher från en klubb med ambitioner att ta sig till Europaslutspel och med stjärnforwards som Chinedu Obasi, Jack Lahne och Henok Goitom måste ses som kraftigt underkänt. Inget annat lag i Allsvenskan är i närheten av att ha producerat så få mål framåt. Närmast är Falkenberg, AFC och Kalmar som alla gjort 7 mål var. De har dock i sin tur släppt in många fler mål. Falkenberg 13, AFC 12 och Kalmar 8, mot AIK:s 6. AIK har därmed bättre målskillnad än ovan nämnda lag förutom mot Kalmar. Motståndarkollen frågar Patric Jilderfalk varför AIK bara gjort fyra mål på de sex inledande matcherna.

-Effektiviteten, jag tror att om man som regerande svensk mästare ska gå in i en fotbollsmatch så kommer motståndet alltid göra allt och lite till för att förstöra för oss. När bollen väl dimper ner vid foten eller vi har kombinerat oss igenom, då måste man göra mål när chansen kommer. Tro att svensk fotboll är så dålig att man kan vinna lätt, det är den inte även om man kan tycka att vissa matcher ser rätt beigea ut ibland.

En längre intervju med Patric Jilderfalk längre ner i Motståndarkollen där han bland annat berättar om varför AIK plötsligt bytt spelsystem, hans tankar om säsongsinledningen och vad som krävs för att vända senaste motgången till nya framgångar.

I AFC Eskilstuna är en av nyckelspelarna klubbens nyförvärv från just AIK, Denni Avdic. Den duktiga forwarden och ledargestalten, med många proffsår bakom sig i Holland och Tyskland, spelade i AIK under tre säsonger och vann SM-guld innan han skrev på för Eskilstunaklubben. Så här säger Denni, som bor kvar med familjen i Solna men som trivs väldigt bra i AFC Eskilstuna, om hur det ska bli att springa ut på Friends igen i en match som gäller så mycket för båda lagen?

-Det är klart att det kommer bli kul, precis som förra matchen i Svenska Cupen, det är speciellt. Jag har ändå varit där i tre år och känner grabbarna i laget. Och att jag bor kvar där. Men jag kommer tvingas att ta det som vilken match som helst och nu spelar jag i AFC och jag kommer att göra allt jag kan för att se till att vi får de där tre poängen på lördag.

En längre intervju med Denni Avdic längre ner i Motståndarkollen där han bland annat berättar om erfarenheterna från cupsemifinalen, om inledningen på säsongen och vad som krävs av AFC för att ta poäng på lördag.

Följande har hänt AIK:s spelartrupp sedan 2018.

Spelare in:

Daniel Granli, Stabæk
Karol Mets, NAC Breda
Chinedu Obasi, IF Elfsborg
Anton Saletros, Rostov (Lån till sommaren)
Saku Ylätupa, Ajax
Magnar Ødegaard, Tromsö

Spelare ut:

Denni Avdic, AFC Eskilstuna
Samuel Brolin, Vasalund (lån till sommaren)
Christos Gravius, Degerfors (lån till sommaren)
Haukur Heidar Hauksson, Akureyri
Robin Jansson, Orlando City
Albin Linnér, Brommapojkarna
Rickson Mansiamina, kontraktslös
Alexander Milosevic, Nottingham Forest
Daniel Mushitu, Vasaland (lån hela året)
Kristoffer Olsson, Krasnodar
Nicolas Stefanelli, Anorthosis Famagusta (lån till sommaren)

Om vi blickar bakåt till 2017 när AFC Eskilstuna spelade i Allsvenskan och klubben slutade på jumboplats, gick det desto bättre för AIK som vann en silvermedalj efter 54 poäng på 30 matcher, 7 poäng efter Malmö FF och 4 poäng före trean Djurgården. Förra säsongen, när AFC slutade trea i Superettan och tog steget till Allsvenskan efter det minnesvärda dubbelmötet mot Brommapojkarna, vann AIK som bekant Allsvenskan efter en imponerande säsong.

Om vi jämför klubbarnas statistik i Sveriges två högsta serier från förra säsongen går att utläsa följande. AFC:s starka 2018 i Superettan innebar 13 vinster, 15 kryss och två förluster, 54 poäng och målskillnaden 40-16. AIK imponerade än mer i Allsvenskan där man vann hela 19 av 30 matcher, kryssade i 10 och förlorade blott en match. Målskillnaden var 50-16. Jämfört med sina toppkonkurrenter släppte både AFC och AIK in betydligt färre mål, samtidigt som de också gjorde betydligt färre. AFC:s 40-16 kan jämföras med ettan Helsingborgs 59-30 och tvåan Falkenbergs 61-34. AIK:s 50-16 kan jämföras med deras fyra toppkonkurrenter som alla gjorde fler mål men också släppte in fler mål, tvåan Norrköping 51-27, trean Malmö 57-29, fyran Hammarby 56-35 och femman Häcken 58-27.

I lagens matcher i Allsvenskan 2017 vann AIK på Tunavallen med 3-1 den 4 juni inför rekordpublik, över 7000. Detta sedan AFC lyckats stå emot till den 85:e minuten då AFC:s nuvarande anfallsstjärna Denni Avdic satte 2-1 för AIK efter inspel från Simon Thern. I 89:e minuten svarade Simon Thern återigen för ett magnifikt förarbete och serverade Eero Markkanen som punkterade matchen. Dessförinnan hade Daniel Sundgren gett AIK ledningen i den 20:e minuten och Omar Eddahri kvitterat i minut 37. Nämnde Sundgren nätade för övrigt senast för AIK i 1-0 segern mot Häcken då han som wingback snyggt kom in från högerkanten och distinkt sköt bollen i mål bakom en chanslös Häckenmålvakt. Tidigare samma vecka skrev Sundgren på för den grekiska ligafemman Aris dit han ansluter senare i sommar. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna – AIK den 4 juni 2017 i länken nedan:

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-afc-eskilstuna-aik/

Den 13 augusti spelades returmötet på Friends och AFC lyckades spela 1-1 sedan Mohamed Buya Turay gett AFC ledningen i den 18:e minuten på en soloräd och Kristoffer Olsson, numera såld till ryska Krasnodar, kvitterat i den 54:e minuten. Se höjdpunkter från matcher i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3928017/hojdpunkter-aik-tappade-poang-mot-tabelljumbon-afc/

AFC Eskilstuna lyckades inte bara bra mot AIK på Friends 2017 utan även under den magiska cupkvällen den 17 maj tidigare i år. På den mäktiga Nationalarenan slog AFC Eskilstuna som bekant ut AIK i Svenska Cupens semifinal efter en oerhört stark laginsats. 1-1 slutade matchen sedan Samuel Nmani kvitterat för AFC på nick efter en frispark. I förlängningen var det relativt avvaktande spel från båda lagen varefter AFC vann efter en skicklig straffsparksläggning. Återupplev den oförglömliga semifinalkvällen på Friends och matchen som tog AFC Eskilstuna till cupfinalen mot BK Häcken.

https://www.fotbollskanalen.se/video/11975159/hojdpunkter-afc-eskilstuna-till-cupfinal—straffbesegrade-aik/

I cupfinalen den 30 maj väntar alltså BK Häcken för AFC på en fullsatt Bravida Arena. Självklart ska du ta chansen att uppleva denna unika och historiska match inom Eskilstunafotbollen och stötta AFC Eskilstuna till seger på plats i Göteborg. Det blir garanterat en magisk dag som med rätt stöd från Eskilstunaborna kan ge AFC segern och en plats i kvalspelet till Europa Leuage, något som vore enormt stort för klubben och Eskilstuna. Boka din plats i Tuna Towers supporterresa med Tuna Trafiks bekväma bussar redan idag. Och du, ta med dina bästa kompisar, arbetskamrater och släktingar på resan och gör dagen till en mycket trevlig och minnesvärd resa tillsammans med 100-tals andra Eskilstunabor och fotbollsälskare!

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss

I omgångarna efter mötet klubbarna emellan på lördag spelar AIK borta mot Djurgården i omgång 8, borta mot Helsingborg i omgång 9, hemma mot Falkenberg i omgång 10 och Sundsvall borta i omgång 11.

Boka redan nu in AFC:s kommande matcher:

Falkenberg hemma lördag den 11 maj kl.16.00 i omgång 8 (Fri entré för Eskilstunas skolungdomar)
Elfsborg borta onsdag den 15 maj kl. 19.00 i omgång 9
Helsingborg hemma lördag den 18 maj kl. 16.00 i omgång 10.
Malmö FF borta i omgång 11 den 25 maj

Motståndarkollen gör nedan en längre intervju med AIK:s assisterande tränare Patrik Jilderfalk där han bland annat berättar om varför AIK bytt spelsystem, hans tankar om säsongsinledningen och vad som krävs för att vända senaste motgången till nya framgångar.

Vad är ni nöjda med i ert spel i årets allsvenska?

-Ja, nöjda, vad ska jag säga. Jag tror att det man kan ta med sig av den tiden som varit är att det som kanske inte riktigt fungerade i fiol, att få fler spelare delaktiga i sista tredjedelen har fått en höjning. Men vi har inte fått utdelning, så det är en liten paradox. Men just den flexibiliteten i synsättet som vi haft har varit positivt. men det är en resultatinriktad idrott och det måste bli mål! Vi har varit svaga i de två senaste matcherna, mot Göteborg och Häcken. Mot Örebro spelade vi bra men mot Häcken och Göteborg har det varit snålt med målchanser och mål.

Vad har inte fungerat bra så här långt?

-Det är väl att försvarsstabiliteten under fiolåret och året innan, som var ett signum, någonstans har förändrats. Vi är inte defensivt svaga men vi har velat skruva på saker för att lag kommit oss närmre. Jag tycker att vi försvarar oss bra i cupen men det känns att lagen i Svenska Cupen och i Allsvenskan verkligen gjort läxan. Så då behöver vi ju göra motdrag och ha nya idéer. Så vi kanske har litat lite för länge på grundkonceptet. Att det ska ge nya bra resultat. För mig går det mycket ihop, är vi bra defensivt så kommer det offensiva. Vi har också bytt startspelare och vi har bytt lite formationer.

Ni har bytt spelsystem från 3-5-2 till 4-3-3, varför?

-Det var väl egentligen att vi förväntade oss att Häcken skulle komma med en idé om hur de skulle forcera igenom oss. Då ville vi ha en kontraidé, att vi skulle ha många fler spelare på deras planhalva än vad de trodde. Sen har vi jobbat mer med markering mot både Örebro och Häcken medan vi inte gjorde det mot Sirius, Östersund och Norrköping. Tanken mot Häcken var att vi skulle jobba ännu tajtare mot Paulinho, Irandust och Yasin. Det hade vi gjort i matchen innan mot Nordin Gerzic.

-Det var det vi stod i lite mot Göteborg också. Det fallerade då många spelare underpresterade och där Göteborg får ett frisparksmål som sätter tonen för vad som händer sen. Och att vi inte är tillräckligt vassa när vi kommer till målchanser. Det man kan se nu på de här sex matcherna vi spelat är att vi velat skruva på saker för att vi inte ska vara för lättlästa. Så att motståndet inte ska kunna säga, ok, vi ska slå AIK och de har spelat så här. Vi tror ju att spelarna ska kunna prestera men det får inte vara för stora penseldrag.

Ni har ju fått kritik från fotbollsexperter för att ni gjorde förändringen i spelsystemet inför förra veckan med tre matcher där det inte fanns mycket tid för träning. Är det något ni reflekterat över?

-Det har nog varit lite blandat, analysen i efterhand kommer alltid vara facit men det är svårt att i förhand alltid veta vad som är rätt. Vi vann mot Häcken med det nya systemet, du säger själv att vi borde vunnit mot Örebro och hade vi vunnit mot Göteborg med 1-0 då hade alla sagt att det var frid och fröjd. När man jobbat med ett lag sedan 2016 som vi gjort, då måste spelarna verkligen känna att vi är på väg någonstans. Men det måste vara en balans för vi vet att vi har ett motstånd som är jäkligt hungriga och det är kanske det man måste ta med sig att vi kanske inte riktigt haft den kontinuiteten som vi borde haft.

Vad har det nya spelsystemet gett er?

-Jag tycker att det gett oss att fler spelare som vi känner har offensiva kvaliteter har funnits på planen. Och spelare som vi på förhand ansåg skulle ge oss nästa steg. Och det är det vi kanske känner efter de två senaste matcherna att kanske, jaha, vad hände med det. Men man kan nog inte göra en grej och tro att det ska lösa sig direkt utan det handlar om kontinuitet. Har vi bestämt oss för någonting och tror vi på spelare som ska göra mål och poäng behöver de få chansen igen. Vi har ju många offensivt duktiga spelare. När vi forcerade mot Sirius så spelade vi med Henok, Obasi, Tarek och Silva som ju var med till slut. Nu har vi dessutom Kolbein (Kolbein Sigborsson, färskt nyförvärv från FC Nantes) som kanske kommer vara tillgänglig på lördag. Men det är fortfarande hans rehab, vi vill inte stressa honom.

-Mot Göteborg spelade Jack, Henok, Tarek och Obasi och det blev inte så bra, men mot Sirius blev det ju det. Allting handlar ju hela tiden om balans och jag kommer alltid återkomma till det, när ska man anfalla och när ska man försvara och sen gäller det ju att vara ruggigt effektiva.

Har ni lika stark defensiv som förra säsongen?

-Jag vill ju ändå tro att med samma mål och med i alla fall tre femtedelar av backlinjen intakt så ska det ge väldigt mycket och sen måste jag säga att Karel Mets kommit in och varit väldigt bra. Sen är det ju på andra sidan där Panajotis Dimitriadis och Daniel Granli spelar. Den som ska spela mellan Sundgren och Karlsson behöver ännu mera tid. Vi trodde att tiden under försäsongen skulle räcka men vi behöver ännu mer kontinuitet där. Kontinuitet behövs. Man behöver ännu fler matcher. Även i fiol var vi inte riktigt på plats förrän efter 12-13 omgångar.

Vad förväntar du och Rikard er av laget på lördag?

-Att vi alltid, oavsett lördag och så vidare, arbetar så hårt man kan tills matchen är slut. Att man arbetar, oavsett motgång eller om det är något som inte funkar tekniskt eller taktiskt. Jag tycker att det finns där men det är lätt att man blir för negativ när man kommer från en sådan match. Men det är något vi alltid förväntar oss och något som vi oftast har, det är inte ofta vi brakar ihop som i matchen senast. Sen att vi är på hemmaplan på lördag och möter ett lag som vi förlorade mot i cupen, så det gäller att vi är bättre än det vi visat, att vi har ett högt bolltempo och en hög intensitet i allt vi gör.

Vad förväntar ni er för matchbild?

-Vi har bollat lite fram och tillbaka. Vi tycker väl lite att det AFC visat senast, att de inte fått resultat med sig men att de har visat på ett stort mod, trots att man åkt på någon smäll. Att man har skickliga fotbollsspelare och att det finns kvalité i laget. Det gäller att vi är där tidigt och stör det så att AFC inte ser fantastiska ut. Så det är det vi ska göra, ta bort all kreativitet hos AFC och själva ha den, det kan vara mer direkt i djupled, snabbare attacker men också att vi kan bygga upp spelet med fler passningar som vi kanske haft lite svårt för den senaste tiden.

Vad tycker du om AFC:s inledning av Allsvenskan?

-Jag tycker väl att den är så som resultat och tabellen visar. För att återigen, gällande oss och dem, effektivitet som vi talar om. När man är en nykomling så kommer man inte få många chanser och när man får den måste man ta den. Men man har visat att man har några väldigt bra fotbollsspelare och när de har en bra dag tillsammans så kan man spela väldigt bra. Men det kan också synas att en kontinuitet inte funnits. Det kan också synas att man inte haft en riktigt vass forward, utan att på något sätt förringa Dennis prestation. För mig kanske Denni är mer av en nr 10 som ska ha en massa snabbhet och rörlighet runtomkring sig och som ska ta emot uppspel och göra assisten. Denni Avdic, som jag känner mycket bra, är kanske en offensiv länkspelare. Och det kanske är speeden framåt bland medspelarna som saknats. Sen tycker jag att Nalic varit riktigt bra, verkligen visat vad som behövts på planen. AFC har saknat den lilla spetsen och kanske är han en del av det, att kunna växa och ta poäng.

Om du jämför med det AFC ni mötte i cupen?

-Jag är väl lite inne på det, som jag sa om Denni Avdic. Och det vi kommer kunna se när han får spela och spela mer än han fick hos oss. Så jag tror att det är något extra som kanske inte riktigt funnits i AFC tidigare. Jag ser nog mer på individnivå än ett kollektiv som förändrat sig, jag tror man snarare är bättre nu än man var då vi möttes i cupen men man har inte fått med sig resultaten. Sen är det väl klart att med Felix Michel och Jarl som blev skadade, kommer de tillbaka så kommer ju AFC bli ännu bättre, de var två väldigt pigga spelare, framför allt i offensiven.

Varför kunde ni inte vinna mot AFC i semifinalen?

-Jag tycker väl egentligen att vi har sex målchanser i den matchen. Sebastian har en frispark i insida stolpe, Henok har ett friläge som han chippa precis utanför, Sebastian missar ett friläge och Obasi hade någon nick. Med de målchanserna och effektivitet så ska vi lyckas göra ett mål till. Vi skulle ha vunnit på att vi skapade fler målchanser och gjorde ett mer mål eller mer.

Jag blev förvånad över att ni i cupsemifinalen efter en mycket bra första halvlek, där ni var bättre, tillät AFC ta över matchen och trycka tillbaka er i stora delar av andra halvlek, på er hemmaplan. Varför blev det så?

-Lite det jag var inne på tidigare, När man inte får utdelning, man tappar lite förtroende i det. Fan, vi gör inte mål, vi gör inte mål där också. När det är en ny konstellation med spelare som inte riktigt är redo att slå till. Då tillät vi AFC komma in i matchen. Det är en period mellan minut 75 och 83 när AFC kommer igenom 2-3 gånger. Det bevisar att vi inte riktigt är där. Där visade vi att vi inte riktigt fick fram stabiliteten. Sen kom vi från en kvartsfinal (förlängning mot Öster) där vi hade bränt ut oss rätt bra. Gör man inte mål på de chanser man får i första halvlek, då är det jobbigt.

Vad tror du det betyder att Felix Michel och Gustav Jarl saknats de senaste fem matcherna för AFC?

Jarl har verkligen visat att han klarar av att vara ett hot framåt som jag inte tycker han gjort tidigare och jag tycker att Michel visat att han tar väldigt mycket ansvar både defensivt och offensivt. Så laget kommer bli mycket bättre när de kommer tillbaka. Sen blir det intressant att se hur man formerar sig när Raskaj inte kan spela, då man tappar ytterligare en kraft, avslutar AIK:s mycket trevliga och pedagogiska tränare Patric Jilderfalk.

I AFC Eskilstuna leder Nemanja Miljanovic laget tillsammans med assisterande tränaren Jawad Al Jebouri. Som alltid tar sig vänlige Nemanja tid att svara på Motståndarkollens frågor inför match och undertecknad når den hårt arbetande huvudtränaren när han sitter och ser AIK:s match mot Häcken på onsdagskvällen framför Barcelona-Liverpool i CL-semin.

Hur mår du Nemanja?

-Det är bra, det blir alltid jobbigt efter förluster men så får man gå vidare och koncentrera sig på nästa match.

Vad tycker du om AIK:s säsongsinledning?

-Jag har inte hunnit titta på de senaste två matcherna, håller på och tittar på AIK-Häcken nu, jag såg den matchen tidigare men fokuserade då på Häcken. Jag har hunnit titta på AIK:s matcher mot Sirius och Örebro. Jag tycker de förlorade helt onödigt mot Örebro. Mot Häcken vann de. Sen förlorade de mycket snöpligt mot Göteborg, det var ingen bra dag för målvakten, det blev förlust. Annars känns det som den första halvleken var jämn men jag har som sagt inte sett den matchen fullt ut ännu. Det är lite som vi mot Häcken. Vi är med i 70 min och släpper in två ganska billiga mål. Sen resultatet, 3-0 är kanske inte ett resultat som speglade matchbilden. AIK kommer bli ett topplag i år igen. Sebastian  Larsson som är en av Allsvenskans bästa spelare var inte med sist, avstängd.

Är det farligt att möta AIK nu när de kommer från en 0-3-förlust mot IFK Göteborg?

-Ja, det var samma sak mot Hammarby och mot Häcken. Vi har lite oflyt att vi möter bra lag när de blivit sårade. Men det kan vi inte styra över utan vi ska försöka göra allt för att få ett positivt resultat med oss.

Vad tror du händer i AIK och i spelargruppen efter 0-3 mot ett bottentippat IFK Göteborg, en tung i inledningen av Allsvenskan och när laget blivit hårt kritiserat?

-Tung och tung, det är fortfarande början. Jag tycker inte de ska förlora mot Örebro, de är säkert bättre mot Östersund också. De har tappat lite onödiga poäng. Ibland måste man ha marginalerna när man spelar jämnt.
AIK har bara gjort 4 mål 6 matcher, är det något du drar någon slutsats utav?

-Nu satsade de riktigt offensivt mot IFK Göteborg och hade Obasi, Lahne, Rashidi, Elyonossi plus Sundgren och Lindkvist som spelar på kanterna och som också är offensiva. Det visade sig att det inte är det som avgör om man ska göra fler mål. Man hade ett bra koncept förra året och det finns ingen anledning att krångla till det.

Det blev 1-1 mellan AIK och AFC i Cupsemifinalen i våras. Vad minns du från den kvällen?

-Mina tankar var att vi nådde final i Svenska Cupen och att vi hade marginalerna på våra sida. Vi hade kunnat ligga under med ett par mål efter första halvlek. Vi gjorde det bra efter deras mål och även bra i förlängningen.

Vad var din känsla när vi satte våra straffar och Ivanov såg Rashidis sista straff gå utanför stolpen?

-Känslan var att vi gjort någonting som kommer att gå till historien, att vi gick till final i Svenska Cupen. Det gör man inte varje dag. Så absolut, känslan var stor.

Känner du att den enormt starka försäsongen som AFC gjorde och cupframgången påverkat oss på något sätt i Anledningen av Allsvenskan?

-Nja, försäsong är försäsong och cupen är cupen och alla lag är inte helt förberedda och vi gjorde det bra. Mot AIK utnyttjade vi den chansen, mot Halmstad var vi bättre och mot Norrköping tycker jag också vi förtjänar resultatet, vi behövde oavgjort och klarade det. Just mot AIK och i cupen behöver man marginalerna på sin sida och det hade vi. Sen är Allsvenskan något annat, för vår del gäller det att klara oss kvar. Vi visste att det skulle bli tufft och det gäller att växa in i det. Vi försöker självklart vinna varje match men vet också om våra förutsättningar och är ganska realistiska.

Vad tar du med dig från cupmatchen?

-Att vi kunde rubba AIK på deras hemmaplan i en sådan viktig match och det tar vi med oss och ska försöka få ett positivt resultat igen, avslutar AFC Eskilstunas tränare och sportchef, Nemanja Miljanovic.

Motståndarkollen når även sympatiska Sebastian Larsson just innan han ska bänka sig framför stormötet mellan Barcelona och Liverpool på onsdagskvällen, efter att han och AIK:s spelare haft ledigt under onsdagen.

Har du haft en bra 1 maj?

-Det tycker jag absolut. Jag har varit på dansuppvisning med yngsta dottern i Eskilstuna.

Vad tycker du om er inledning på allsvenskan?

-Som jag tror alla vet så är vi inte tillfreds med antal poäng eller hur matcherna sett ut. Definitivt har vi inte i någon 90-minutersmatch levt upp till våra förväntningar. Sedan har det varit perioder i matcher där det varit bättre. Vi känner att det finns mer att hämta ur laget. Vi är besvikna men ändå bara tre poäng från de som är bäst. Samtidigt gäller det att hänga med när man inte är på topp.

Vad behöver ni göra bättre framöver?

-Självklart måste vi få målskyttet att lossna, jag pekar inte på några enskilda individer utan som lag. Att vi sätter dit chanserna. Örebro borta skapade vi väldigt bra. Sen att hitta en bättre nivå i 90 minuter, vara bättre i första halvlek så vi slipper stressa i andra. Kan vi prestera närmare vår nivå i 90 minuter vet vi att vi kommer att vinna fotbollsmatcher men det gäller att göra det också.

Du berättade samma sak inför cupsemifinalen mot AFC, att ni spelat bra i delar av matcherna men inte var nöjda med ert spel totalt sett och över 90 minuter i matcherna. Varför har ni inte fått till det så här över en månad senare?

-Det är väl klart att hade vi haft rätt svar på det hade vi inte sagt det nu. Vi gick från i fiol med ett väldigt tryggt lag som fungerade väldigt bra. Sen har det blivit ett hel del skiften och det tar alltid lite tid. Men det är svårt att hitta den exakta analysen. Men jag kan väl känna att vi ska hitta en mer avslappnad attityd i matcherna, det låser sig lite i matcherna. Vi ska inte tänka så mycket utan bara göra det vi kan och det är klart, det är en mental bit. Att hitta rätt känsla inför matcherna. Ofta spelar man den bäst fotboll när man är avslappnad och saker och ting kommer instinktivt.

Är ni spelare pressade och stressade nu eller kan ni hitta den avslappnade känsla du pratar om inför lördag?

-Självklart finns det en press där utan tvekan och det hade det funnits oavsett start på säsongen. Pressen kommer även inifrån gruppen. Vi vill vara med i toppen! Men det är klart att med förluster som senast så ökar pressen. Men det är också där man måste vinna om man vill vara med i toppen, att kunna prestera i pressade lägen och nu måste vi hitta tillbaka till det.

Hur är din form inför lördag?

-Jag tycker att det känns ganska bra. Självklart handlar det om laget först och när inte laget går bra så känns det inte bra själv heller men fysiskt känner jag mig pigg och fräsch. Jag var avstängd senast mot Göteborg och man längtar efter att spela fotboll igen.

Tre varningar på de fem första omgångarna Sebastian, det måste vara något form av rekord?

-Ja, det är möjligt. Tre varningar på knappt en tackling också, det är ju fantastiskt men så kan det vara och det är bara att gilla läget, säger Larsson med glimten i ögat men samtidigt med en smula allvar.

Larsson kommer ju som vi alla vet från 16 år av professionell fotboll i England och är van med en fysisk och tuff fotboll, något han behärskar oerhört väl.

Blir det AFC Eskilstuna som får sota för er förlust senast nu?

-Självklart så hoppas vi det och det är min starka tro att vi får ta 3 poäng på lördag. Hemma har vi goda chanser att vinna. Därmed förväntar vi oss ingen lätt match överhuvudtaget och vi måste prestera bra för att vinna.

Du hade ju flera väldigt fina prestationer mot AFC i semifinalen när du sprang dig till ett friläge från mittplanen och dessutom hade en makalöst snygg frispark i insidan av stolpen. Kommer målet på lördag istället?

-Klart man själv vill öppna kontot för den här säsongen och göra mål. Just frisparkar är ju något jag tycker om väldigt mycket om. Och får man frisparkar i bra lägen så är det klart att jag gärna tar dem, avslutar Eskilstunasonen och AIK:s stora stjärna Sebastian Larsson.

En spelare som tränade under 1 maj och låter glad och positiv när Motståndarkollen pratar med honom på onsdagseftermiddagen är AFC:s starka forward och ledargestalt Denni Avdic.  

Vad skönt att ha dig tillbaka i laget igen Denni och att du är skadefri. Hur har det känts nu efter att du kommit tillbaka från skadan och spelat ett par matcher igen?

-Det känns bra, har inte känt något i låret direkt, lite stelhet bara. Skönt att det inte var något allvarligare som skulle ta lång tid. Speciellt som man känner att man börjar komma in i det. Jag tycker vi hanterade det bra och jag fick bra hjälp att komma tillbaka.

Ni möter förra årets svenska mästare, hur ska ni göra för att ta poäng?

-Återigen handlar det mycket om att komma tillbaka till det starka lagarbetet som vi hade i början av säsongen. Ta med oss många bra bitar från Häckenmatchen. Om man tittar på första halvlek finns det många bra delar vi kan ta med oss, framför allt i försvarsspelet. Det kan låta konstigt när man förlorar med 3-0. Sedan gäller det att vi är mer skärpta i sista tredjedelen, både offensivt och defensivt. De bitarna blir väldigt avgörande när man möter lag som förväntas vara i toppen, att vi är skärpta i de avgörande passningarna och själva avsluten. Det kommer inte hur många chanser som helst mot AIK om man kollar historiskt sett, då gäller det att man skärpt när man väl får dem.

Är det en fördel eller nackdel att möta ett formsvagt AIK som också fick stryk i senaste matchen med 3-0 och som är tvingade att vinna för att inte halka efter i toppen och få fansen emot sig?

-Nu har vi ju mött både Häcken och Hammarby som haft sämre resultat innan våra möten och så har de ju kommit till matchen mot oss väldigt taggade. Det beror ju på hur de tacklar det, hur humöret är. Men jag tror inte det är någon idé att vi funderar på deras form och känslor. Vi har en egen form att fokusera på och komma tillbaka till, att vi ska få ordning på våra saker. Samtidigt vet jag att de här spelarna i AIK är vana vid press, det är inget nytt för dem, vare sig om det går bra eller dåligt. Grabbarna i AIK är vana med det och det är inget vi ska hoppas på mycket på utan vi ska fokusera på oss själva.

Har du sett AIK:s matcher i år?

-Inte alla matcher men en del.

AIK har bytt spelsystem från 3-5-2 till 4-3-3. Har du sett några skillnader i deras prestationer i år jämfört med förra året som kan härledas till spelsystemet?

-Nej, så noga har jag väl inte kollat. Det bytte väl system mot Häcken och då vann de, de körde på samma mot Göteborg och då förlorade de. Det påverkar väl framför allt defensiven där de varit väldigt starka förr i det systemet som vi spelade med förra året, 3-5-2 eller 5-3-2. Sedan tar det ju alltid en tid att spela in ett nytt system. Men det är väldigt svårt för oss att veta hur de kommer ställa upp.

Har du varit i en liknande situation som nu i AFC, där man inleder med några poäng men sedan åker på flera förluster och börjar närma sig botten?

-Ja, i Holland upplevde jag det. Jag kommer ihåg att vi hade en väldigt dålig period när jag spelade i Heracles, vi fick en liten dipp. Det tog några matcher och sedan lyckades vi vända på det och få en stabilitet och började vinna igen. Cupen har bevisat lagets kvaliteter och visat vad vi kan göra. Att börja tänka för mycket, att man förlorat några matcher nu, det är farligt. Vi ska tänka på det vi gjort bra och vad vi kan vidareutveckla. Sen är det många nya spelare och det tar lite tid att lära känna varandra och spela ihop sig och när man gjort det tror jag också fler poäng börjar trilla in. Det är alldeles för tidigt att börja tänka för mycket.

Vad tar du med dig från cupsemifinalen till på lördag?

-Det är att man sett och lärt sig någonting, förhoppningsvis vad man kan utnyttja mot dem, vad hade de problem med och vad vi ska se upp med. Nu finns det en möjlighet att AIK kommer med ett nytt spelsystem vilket såklart kommer att påverka lite hur vi ska tackla matchen. Det man framför allt ska ta med sig är att även om det är svenska mästarna på bortaplan så kan vi vinna. Att vi kan gå in där och känna att det finns möjligheter Men återigen, det är så jag ser på varje match!

Kommer din familj, fru och barn och tittar på lördag?

-Nej familjen brukar inte gå och titta på matcherna, det är lite svårt med två små barn. Men lillgrabben har varit och kollat på Göteborg hemma med farfar, det var honom jag gav slängkyssar till efter målet. Farsan som bor i Jönköping har varit uppe i Eskilstuna flera gånger redan och storebrorsan som också bor i Jönköping har varit uppe i Eskilstuna och sett en match och så var han och såg Häcken borta. Och lillbrorsan bor i Västerås så han kommer på fler matcher.

Vad tror du det innebär om Gustav Jarl och Felix Michel kommer tillbaka framöver?

-Det är såklart två väldigt viktiga spelare för oss. Båda kan bidra med annorlunda egenskaper. De skiljer sig mycket mot andra spelare. Det är två väldigt hårt arbetande spelare till att börja med. Jarl är väldigt snabb och duktig med sina djupledslöpningar och Felix med sin fysik på mitten som var väldigt duktig under försäsongen. Hans sett att vinna boll och transportera boll framåt är en styrka som gynnar laget väldigt mycket.

Det är dags att börja plocka poäng nu och framför allt att vinna rätt matcher, mot bottenkonkurrenterna.

-Vi skulle kunna slå alla lag. Vi spelare måste tänka att varje match är viktig, att varje match går att vinna. Det är inte Barca mot något bottenlag. Det funkar inte så i mitt huvud. Alla kan ta poäng mot alla, det är min känsla. Hade vi i de matcher vi förlorat varit totalt utspelade och inte skapat chanser hade jag varit orolig, men så har det inte alls varit. Vi har inte fått någon anledning att börja tänka för mycket, vi kan slå alla lag och det är min känsla och det inte spelar någon större roll om det är borta eller hemma, avslutar AFC:s konstruktiva och positiva spelare och ledare, Denni Avdic.

Vill du läsa mer om Patrik Jilderfalks, Sebastian Larssons och Denni Avdic arbete i AIK och AFC Eskilstuna, läs längre intervjuer med dem i Motståndarkollen inför cupsemifinalen i länken nedan:

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/03/14/motstandarkollen-med-larsson-och-avdic/

Undertecknad tackar AIK:s Patrik Jilderfalk och Sebastian Larsson samt AFC Eskilstunas Nemanja Miljanovic och Denni Avdic för intressanta analyser och tankar om säsongen och inför lördagens drabbning lagen emellan på Friends. Matchstart redan kl. 13.30. Motståndarkollen önskar också samtliga spelare och ledare i såväl AIK som AFC Eskilstuna stort lycka till i matchen!

Joel Hamberg