Motståndarkollen: Falkenberg

08 maj 2019

Falkenberg FF bildades 1928 och ligger på 38:e plats i den allsvenska maratontabellen. Tränare i ”Laget vid havet” är Hasse Eklund som gör sin andra sejour och sin sjätte säsong i klubben. Falkenberg gör i år sin fjärde säsong i Allsvenskan genom tiderna. Klubben har aldrig vunnit SM-guld men under förra allsvenska sejouren, när klubben spelade sig upp genom att vinna Superettan 2013, lyckades Falkenberg hålla sig kvar i högsta serien i tre säsonger, något som ska ses som imponerande. 2014 slutade man på 13:e plats med 33 poäng, 2015 på 14:e plats (kvalplats) med 25 poäng innan man åkte ut med dunder och brak 2016 efter endast 10 inspelade poäng på 30 matcher. Återstår att se om Falkenberg lyckas hålla sig kvar efter första säsongen även under denna andra allsvenska sejour? Inför AFC Eskilstunas möte med Falkenberg på lördag låter Motståndarkollen klubbchefen Patrik Lundgren berätta om Falkenberg som förening.

-Vi är väl en ganska liten förening i elitfotbollen, en familjär och öppen förening som är bra. Vi har en god miljö runt omkring oss med fina förutsättningar och en trivsam stad att verka i. Våra fördelar är att vi har väldigt goda förutsättningar och en väldigt bra miljö att verka i.

Hur länge har du arbetat i klubben och var har du för uppdrag?

-Jag har jobbat i klubben sedan december 2011 och mitt uppdrag är klubbchef. Man kan väl säga att jag har det operativa ansvaret i föreningen. Jag ska se till att göra det styrelsen har gett mig i uppdrag att göra, det man fastställt i budget och kring fastställda målsättningar. Mitt uppdrag är att genomföra det.

En längre intervju med Patrik Lundgren längre ner i Motståndarkollen där han bland annat berättar om klubbens arbete med kontinuitet, stöttning från lokalsamhället samt utmaningar. 

Klubbens sportchef är Håkan Nilsson och på tal om kontinuitet har han varit i rollen sedan 2006. Så här säger Nilsson om hur klubbens organisation kring A-laget ser ut.

-Vi har detta året och förra året tre tränare ute på planen varav en målvaktstränare. Tillsammans med det har vi ytterligare en tränare/analytiker som scoutar motståndarlag. Han är halva tiden ute på plan och halva tiden bakom datorn. Sen en fysio på heltid och en materialare.

Hur har ni med lagläkare?

-Vi har en läkare knuten till oss på alla våra A-lagsmatcher som varit hos oss sedan 1986, Sverker Nilsson. Han har varit läkare i Friidrottslandslaget och har varit på ett par Olympiska spel. Om någon av våra spelare råkar ut för skador så kan han antingen själv behandla dem eller med sina kontakter ombesörja så att denne får behandling, röntgen och MR väldigt snabbt, berättar Nilsson.

Längre intervju med Falkenbergs sportchef Håkan Nilsson längre ner i Motståndarkollen där han bland annat berättar om klubbens arbete med scouting, hur han ser på truppen samt Hasse Eklund som tränare. 

Den gulvita klubben är ju likt AFC Eskilstuna tillbaka i svensk fotbolls vardagsrum efter att ha slutat på andra plats i Superettan efter en imponerande säsong 2018. Plats två efter Helsingborgs IF var aldrig riktigt hotad och innebar en direktplats till Allsvenskan. Klubbens hemmaarena heter Falcon Alkoholfri Arena och 2018 hade Falkenberg ett publiksnitt på 1314 personer. Så här säger AFC Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic om motståndarlaget som klubb och lag.

-Falkenberg är en klubb som etablerat sig i elitfotbollen de senaste 10-15 åren. De har lyckats ta sig upp i Allsvenskan i två omgångar med Hasse Eklund som tränare. De slåss om vem som ska vara den bästa klubben i Halland med Halmstad och Varberg. De har gjort bra ifrån sig under de senaste åren och har fått iväg flera bra spelare, Eliasson till Norrköping och sen vidare till Bristol City, Gustav Nilsson som gick till Brönby och sen Jesper Karlsson som man lyckades plocka fram och som gick till Elfsborg. De har tjänat en del pengar på de spelarna. De har också fått upp kvalitén på sin ungdomsfotboll till en bra nivå. De har fått upp kvalitén på alla nivåer, sportsligt och ekonomiskt. På sistone försöker de också spela mer, tidigare var det mer omställningar. Nu spelar de mer samtidigt som de behållit sina omställningar.

Falkenbergs tränare Hasse Eklund har tagit upp klubben till Allsvenskan två gånger. Första gången säsongen 2013. Efter avancemanget lämnade han dock Falkenberg för att istället ta över Kalmar FF. 2015 bytte Eklund klubb igen och denna gången gick han tillbaka från östkusten till västkusten varpå han åter hälsades välkommen som ny tränare i Falkenberg. Eklund gör således i år sin femte raka säsong som Falkenbergs tränare och sjätte säsong totalt i västkustlaget. Eklund var själv en framgångsrik spelare och under sin aktiva karriär gjorde han imponerande 464 matcher och 182 mål för Öster, Helsingborg, schweiziska Servette och danska Viborg. Därtill 20 U21-landskamper och 8 mål. Eklund har under sin tidigare tränarkarriär under en kort period tränat Helsingborg samt Viborg (2007-2009) i danska Superligan, motsvarigheten till Allsvenskan. Så här säger Nemanja Miljanovic om sin tränarkollega i Falkenberg.

-Hasse Eklund är en väldigt bra person, ödmjuk och har varit en bra fotbollsspelare själv. Som tränare har han bevisat att han i två omgångar tagit Falkenberg till Allsvenskan. Väldigt ödmjuk, jämfört med andra Superettanklubbar är det starka insatser de gjort. De har gjort bra värvningar för det som krävs för att gå upp från Superettan till Allsvenskan. Ett väldigt kompenserat och balanserat lag. Det är väldigt bra scouting som gjorts. Man såg det direkt från början av förra säsongen att de var riktigt bra, säger Miljanovic.

På lördag välkomnar och bjuder AFC Eskilstuna alla Eskilstunas skolungdomar att se matchen utan att betala inträde. De som vill se matchen ordnar biljetter genom sina lärare och mentorer i kontakt med klubben. Motståndarkollen hoppas att många ungdomar tar chansen att se allsvensk fotboll och en fantastiskt viktig och spännande fotbollsmatch på Tunavallen på lördag kl. 16.00.

Så här säger AFC:s tränare Nemanja Miljanovic om varför man ska komma och titta på hans Eskilstuna mot Eklunds Falkenberg på lördag?

-Det är den viktigaste matchen på vårsäsongen och en vinst ger oss möjlighet att hänga med samt att vi kommer på rätt spår igen.

Mer från AFC:s tränare om Falkenberg i slutet av Motståndarkollen.

Det känns som att Falkenberg i årets Allsvenska gjort idel bra matcher, spelat bra samt varit med i alla matcher, ofta bättre än sina motståndare. Motståndarkollen frågar tränare Hasse Eklund vilken hans upplevelse är av de inledande matcherna och varför inte poängen kommit?

-Jag har väl samma upplevelse, vi borde haft fler poäng. Skillnaden mot Superettan är att vi blir mycket hårdare straffade nu. I matchen mot Sundsvall exempelvis har de fyra skott på mål och vi fyra, de gör tre mål och vi gör ett. Så bra spelare var det inte i Superettan, nu är det bättre spelare, effektiva, säger Eklund.

Enligt Cmores och podden Fotbollsexperternas Alexander Axén, är Eklunds lag jobbiga och tuffa att möta, han får alltid ihop ett lag, de jobbar stenhårt, inga fingrar emellan, det behöver inte vara på ett speciellt sätt med fina passningar utan de ska bara hitta ett sätt att vinna, de får en lagkänsla eftersom att det är en liten stad. Han trycker åter på att det är ett hårt arbetande och ärligt lag som är tunga att möta och som inte bryr sig om vilka de möter, de spelar på samma sätt, de är enkla och starka på fasta situationer, ett lag. En stor framgångsfaktor är också att man haft kontinuitet och en tydlig identitet i klubben som man stått fast vid, samma spår och samma sätt att spela. Förra säsongen hade Falkenberg en väldigt stark defensiv och så var man Superettans bästa kontringslag med blixtsnabba omställningar som man straffade de flesta av Superettans lag genom. AFC fick erfara det i bortaförlusten med 2-0 i omgång 2.

Trots AFC Eskilstunas 20 hållna nollor 2018, varav Gianluca Cursi tillsammans med utespelarna stod för 18 av dem, var det kanske Falkenbergs målvakt Hampus Nilsson som var den målvakt i Superettan som stod för flest avgörande räddningar och imponerade allra mest. Så här säger Hasse Eklund om sin målvakt Hampus Nilsson.

-Han lyckades ju pricka in en bra form och gjorde flera bra räddningar som gjorde att vi fick många poäng.

Vad tycker du om ert målvaktsspel i årets Allsvenska inledning?

-Ja nu har vi ju bytt målvakt så att Johan Brattberg stått de tre senaste matcherna, Hampus kom väl inte riktigt igång, han hade en försäsong som var lite upp och ner.

Är Hampus skadad nu eller petad till förmån för Johan Brattberg som stått de tre senaste?

-Johan Brattberg anser vi vara lite bättre för tillfället,

En längre intervju med Falkenbergs tränare Hasse Eklund längre ner i Motståndarkollen där han bland annat berättar om Falkenbergs styrkor som lag, hur han som tränare håller uppe energin i spelargruppen när laget förlorar samt om hans trupp räcker till för att hålla sig kvar i Allsvenskan.

Under 2018 möttes AFC Eskilstuna och Falkenberg vid två tillfällen. Efter 0-0 hemma mot Brage i premiären på Tunavallen åkte AFC ner till Falkenberg redan i omgång 2. I en match som AFC dominerade spelmässigt och där man skapade flera kvalificerade chanser att näta genom Anel Raskaj, Samuel Nmani och Ousmane Camara, var det istället Falkenberg som var kliniska i avsluten när man kontrade in två mål i minut 61 och 63. Målskyttar; Robin Östlind och Carl Söderström. Se höjdpunkter från Falkenberg – AFC Eskilstuna i april 2017 i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/3965182/hojdpunkter-tva-snabba-mal-gav-falkenberg-segern-mot-afc/

I returen på Tunavallen den 21 oktober i omgång 27 var AFC tvingade att vinna för att fortfarande ha en chans på direktplatsen till Allsvenskan och inte riskera att tappa kvalplatsen. Mycket starkt lyckades man också med den bedriften efter Anel Raskajs första mål för säsongen i minut 40, vilket även blev matchen enda, 1-0 till AFC i toppmötet. I matchens slutskede blev AFC:s Zuorab Tsiskaridze felaktigt utvisad, men AFC skulle ändå hålla undan. En stor skara gulvita Falkenbergsupportrar, som tänkt fira allsvenskt avancemang i Eskilstuna, fick ödmjukt konstatera att bortalaget hade förtvivlat svårt att skapa målchanser på konstgräset, inte kom igenom Nemanjas försvarsstarka mur och när man väl fick chansen i slutet stod Gianluca Cursi i vägen.

Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna – Falkenberg den 21 oktober 2017 i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/11795982/hojdpunkter-viktig-seger-for-afc-i-toppstriden/

I omgång 29 blev det dock definitivt klart och den kylda champagnen kunde korkas upp. Efter en fantastiskt stark säsong hade Falkenberg åter spelat sig upp till Allsvenskan efter 2-2 borta mot Norrby, samtidigt som även AFC kryssat hemma mot Frej och därmed säkrat kvalplatsen. Se i länkarna nedan när Falkenberg blir klara för Allsvenskan och när AFC säkrar kvalplatsen 2018.

https://www.fotbollskanalen.se/video/11841838/hojdpunkter-falkenberg-tillbaka-i-allsvenskan-efter-kryss-mot-norrby-/

https://www.fotbollskanalen.se/video/11848222/hojdpunkter-afc-sakrade-kvalplatsen-med-dunderfrispark-i-sista-stopptidsminuten/

Följande har hänt i Falkenbergs spelartrupp sedan 2018.

Spelare in:

John Chibuike, Irtysj Paviodar
Jacob Ericsson, Örgryte IS
Carl Johansson, Helsingborg
Marcus Mathisen, Halmstad BK
Nsima Peter, Frej
Kirill Pogrebnjak, Baltika
Passi Prudence, Tvååker (avslutat lån)

Spelare ut:

Linus Andersson, Tvååker
Chisom Egbuchalam, Suwon
Eric Gunnarsson, Tvååker
Osama Hassan, klubblös
Denis Kelmendi, Stafsinge (lån hela året)
Zlatan Krizanovic, klubblös
Enock Kwakwa, Jönköping Södra
Rasmus Larsson, klubblös
Erik Pärsson, OFI Kreta

Sedan 2011 har Patrik Lundgren arbetat som klubbchef i Falkenberg. Motståndarkollen har pratar med Lundgren där han bland annat berättar om klubbens arbete med kontinuitet, stöttning från lokalsamhället samt utmaningar.

Berätta om den utvecklingsresa Falkenberg gjort under ledning av dig och styrelsen?

-Det som jag brukar säga är att vi framför allt har haft en väldigt bra kontinuitet i klubben. Vi har varit ett lag och förening som under många år kämpat för att hålla oss kvar i Superettan. Vi har fortsatt arbeta hårt, vi har en stor ödmjukhet, en familjär känsla och en tro på oss själva. Sen har vi väldigt bra ledare, väldigt bra personal och väldigt hårt arbetande spelare som alla brinner för föreningen och vill göra sitt bästa för föreningen.

Vad lägger du i ordet kontinuitet som du säger varit avgörande för er?

-Då tänker jag att vi haft kontinuitet på ledare i A-truppen med Hasse och Jonas, en sportchef som varit här längre än mig, sedan 2007. Vi hade en ordförande som visserligen avgick nu vid årsmötet men som innan dess hade varit ordförande i 27 år, Lars-Erik Nilsson. Det tror jag gett oss en möjlighet att jobba långsiktigt och göra det vi tror på.

Vad har ni för strategi för att befästa en position som Allsvensk klubb, stärka ekonomin och organisationen?

-Man kan väl säga att vi haft en strategi ganska länge och följt den väl. Vi har långsamt förbättrat organisationen och idag tycker jag vi har en bra organisation på plats. Det är klart att vi skulle kunna vara ännu fler men 2012 hade vi nästan ingen som arbetade administrativt, idag har vi sex personer. Vår strategi idag är att fortsätta det vi gör bra och göra det ännu bättre. Vi vet att det är svårt för Falkenberg att behålla en plats i allsvenskan i många år men vi vill vara ett lag i elitfotbollen. Vi vill vara kvar i Allsvenskan men vet också att vi kommer kunna åka ner i Superettan något år men då vill vi arbeta för att ta steget upp igen. Målsättningen i år är såklart att klara oss kvar i Allsvenskan och på så sätt se möjligheterna att utveckla oss framåt.

Vad är Falkenbergs kortsiktiga och långsiktiga målsättning med verksamheten?

-Kortsiktigt är det såklart att vi vill göra allt för att stanna kvar i allsvenskan med de medel vi har, vi vet såklart att det är en jätteutmaning att klara oss kvar. Den kortsiktiga kan man säga är att för tillfället är vi här och nu i Allsvenskan och det långsiktiga får vi titta på ännu mer under året men att behålla det som vi är bra på, vi står på en bra grund och vi känner att vi är en förening som mår väl och det ska vi fortsätta göra.

Hur ser er träningsanläggning ut?

-Vi bor alla i vår nya arena som byggdes och var klar 2017 och här har vi egentligen all vår verksamhet. Tre gräsplaner precis utanför arenan varav en konstgräsplan och en sjumanna konstgräsplan. Här bedriver vi hela vår A-lagsverksamhet, ungdomsverksamhet och talangverksamheten med Tipselit.

Berätta om er akademiverksamhet?

-Vi har framför allt U-15, U-17 och U-19. Vi har väldigt bra ledare i verksamheten och talangfulla spelare i vår närmiljö. Vi har också som ambition att ha 50 % spelare i A-laget som kommer från den egna talangverksamheten och det har vi faktiskt lyckats med, vi har idag 50 % av spelarna i A-lagstruppen som kommer från Falkenbergs närområde. Vissa har gått genom talangutvecklingen och andra har varit i andra lag och kommit till oss senare.

-Vi har tre poäng inom rankningen av akademiverksamheten och vi har några framgångsrika spelare som kommit fram hos oss. Niklas Eliasson som nu är i Bristol City är en av dem, sen Gustav Nilsson som köptes från oss till Brönby och nu är han i Vejle. Vi har Astrit Ajdarevic och Erik Berg (tidigare Johansson) som gått igenom vår ungdomsverksamhet och idag båda spelar i Djurgården. Astrit gick ju tidigt till Liverpool men var uppe i A-laget redan när han var 15 år. Jesper Karlsson gick till Elfsborg för 2 år sedan.

Hur ser ert upptagningsområde ut?

-Falkenberg ligger mellan två bra fotbollsstäder, mellan Varberg och Halmstad. Vi är en mindre stad. Vi har ett superettanlag söder om oss och ett norr om oss.  Upptagningsområdet är Falkenbergsområdet, det är väl egentligen det området vi arbetar med. Vi har många klubbar och försöker ha ett gott samarbete med alla klubbar i området, de heter t.ex. Stafsinge, Skrea m.fl. Sen är det klart att spelare idag också kommer från Göteborgs- och Skånetrakten till oss.

Hur många bor i kommunen?

-42 000, i innerstan cirka 20 000. Tidigare har Halmstad Bollklubb varit den stora föreningen i Halland, det är främst Falkenbergsborna som kommer på våra matcher. Även företagsmässigt känner vi att vi har väldigt lojala och bra samarbetspartners. Det är vi väldigt glada och stolta för.

Vilken är er budget i år som allsvensk klubb?

-Vi kommer omsätta ungefär 33 miljoner i Allsvenskan. Det är hela föreningen, från ungdomsverksamheten till A-lagsverksamheten.

Vad låg budgeten på förra året?

-27 miljoner.

Ska du se matchen på plats i Eskilstuna Patrik?

-Det är helt otroligt för detta är egentligen den enda bortamatchen jag missar. Det är en resa som varit planerad sedan november jag ska åka på. Jag åker med på alla matcher, det är grädden på moset.

Du som kan Superettan och er region. Vad tror om Varbergs chanser att hålla sig kvar i toppen och ta klivet till Allsvenskan?

-Jag tror helt ärligt att utifrån det jag sett av Varberg i år så tror jag med all säkerhet att de kommer vara med i toppen under hela året, De har spelat en bra fotboll, gjort det svårt för motståndarna och de har dessutom gjort mål. Tittar man historiskt på Superettan så är det också så att är man med från början så brukar man vara med i slutet. Vi hade en sådan resa att vi fick kvala för att hålla oss kvar i Superettan 2012 och så gick vi upp 2013. Varberg fick kvala sig kvar 2018 och nu är man i topp 2019.

Har klubben några utmaningar?

-Ja, det har vi väl alltid. De vanliga utmaningarna är att höja sin omsättning än mer för att kunna etablera oss i Allsvenskan. Sen utmanas vi ju naturligtvis i sporten, vi möter bra lag. Vi utmanas ständigt i vardagen och det är det som är så kul med att jobba inom föreningslivet, där det är allt från ungdomsfotbollen till verksamheten på A-lagsnivån.

Hur är det att verka som bästa fotbollsklubb i Falkenberg och regionen?

-Det känns bra tycker jag. Vi är väldigt stolta över att vara en ödmjuk förening och försöker att ha ett bra samarbete med alla föreningar som ligger i Falkenbergstrakten och det behövs ju för att kunna bedriva verksamheten som är högst upp i den svenska fotbollspyramiden.

Vad får ni för stöttning av näringslivet i Falkenberg och vad har ni för budget på marknadssidan?

-Vi är oerhört tacksamma och stolta och glada över det stöd vi får. Vi har långa och goda relationer med näringslivet och de är på de flesta matcher och stöttar oss och det är riktigt kul. När man är en liten stad så har man nära till alla och det är riktigt kul att de flesta företag är med oss. Vi ligger väl ungefär på en budget på 9 miljoner på marknadssidan och det ser ut som vi kommer att lyckas med den.

Vad får ni för stöttning av kommunen? Sponsring?

-Jag brukar inte uttala mig om de siffrorna men de är säkert offentliga om ni vänder er till kommunen.

Har ni en verksamhet för tjejer och damspelare också?

-Vi har en tjejverksamhet men har inget damlag för tillfället. Det har skett en sammanslagning mellan IF Böljan och Falkenbergs FF och det blev så att man gick in under Böljans regi. Förra året åkte man tyvärr ur Norrettan. De är möjligt att frågan om damlag kommer upp på bordet igen men det är en styrelsefråga.

Med dina erfarenheter av svensk elitfotboll, vad tycker du om AFC:s bedrift att två gånger ta sig upp i Allsvenskan?

-Det är alltid svårt att ta klivet upp. AFC var oerhört starka förra året, det var en slitsam kamp vi hade mot er. Vi hade möjlighet att gå upp i Eskilstuna men klarade det inte. Det är som jag brukar säga, vi har respekt för alla föreningar. Vi vet hur svårt det kan vara att lyckas i elitfotbollen och det är stort att ha ett lag i Allsvenskan. Passa på att njuta av tiden för det är verkligen kul att få vara i Allsvenskan, avslutar Falkenbergs klubbchef Patrik Lundgren.

Ännu längre kontinuitet får Falkenberg genom att dess sportchef Håkan Nilsson arbetat i klubben sedan 2006. Inför AFC:s möte med gulsvart har Motståndarkollen även talat med Falkenbergs sportchef.

Berätta om din tid i Falkenberg och ditt uppdrag?

-Jag har varit i Falkenberg sedan 2006 men hade min huvudsakliga inkomst från ett annat arbete fram till 2014 då jag heltidsanställdes som sportchef. När vi väl gick upp i Allsvenskan fick jag möjlighet att arbeta med fotboll på heltid. Det är en förmån, att 95 % av tiden kunna få jobba med sin fritid och hobby. Sen går ju inte alltid resultaten ens väg så man kan dansa på moln varje dag.

Vad ingår i ditt uppdrag som sportchef?

-Imorgon ska vi köra möbler till en av spelarnas lägenhet, vi är en liten klubb med mindre resurser så man får hjälpas åt och göra allt. Igår mot Malmö hade vi 5200 åskådare och då får man vara beredd på att koka kaffe och skära upp bröd. Men mitt huvudsakliga uppdrag är seniorverksamheten och ner till fotbollslekis. Jag brukar ha en budget med spelarlöner och det är ju min uppgift att försöka ligga inom den ramen. Vi har en spelarbudget på 8 miljoner.

Hur jobbar du med scouting av intressanta spelare, åker du på matcher och videoscoutar?

-För det första har vi instrumentet Wyscout och där kan man sitta och kolla på spelare så man blir vimmelkantig i ögonen. Sen när man jobbat med detta länge har man arbetat upp en relation med ett antal agenter som vet vad de kan erbjuda Falkenberg i form av spelare och lönenivåer. Även om fotbollsagenter har ett visst rykte så är det helt nödvändigt med ett samarbete här. Sen har jag en kille som hjälper mig att scouta division 1 Södra och sen ser han även mycket matcher i Superettan. Jag är övertygad om att det finns en uppsjö spelare som är ratade av våra stora klubbar, där de inte lyckats slå sig in i deras A-lagstrupper och då får de ta ny sats i division 1. Det gäller bara att hitta dem men det finns jättemånga bra fotbollsspelare i de serierna, avslutar Falkenbergs sportchef Håkan Nilsson.

Hur ser du på dagens trupp?

-Vi har sagt från årets början, det är den bästa truppen kvalitetsmässigt som vi haft, åtminstone så lång tid jag har varit med i klubben. Även om resultaten inte visat det ännu. Det känns ju som att de större klubbarna drar iväg och att skillnaderna mellan stora och mindre klubbar blir större men det känns som att vi har en bra trupp och att vi ska kunna vara med och fajtas om att spela i Allsvenskan även 2020.

Har ni någon del av budgeten som är försäljningar?

-Nej, det har vi aldrig, det får komma som en julklapp till föreningen.

Hur ser du på sommarfönstret som kommer, kommer ni behöva sälja eller förstärka?

-Jag har varit med så länge, för att man ska kunna förstärka med någon form av poänggaranti ska man antingen, ursäkta det halländska uttrycket, ”ha en jäkla bonntur” eller måste man ha mycket mer pengar än vad Falkenberg har.

Hur ser du på Hasse Eklunds arbete i klubben och vad är hans styrkor som tränare?

-Han går ju in på sitt sjätte år i klubben och vi har skrivit ett nytt tvåårskontrakt med honom, det säger väl det mesta. Hasse är en duktig instruktör och pedagog. Det är också en tränare som ser mycket och är bra på att kunna utbilda unga spelare vilket är en jätteviktig del för vår verksamhet, att kunna se vad en spelare behöver utveckla 2-3 år framåt i tiden. Han har ett intresse och engagemang att utveckla unga spelare till att bli både A-lagsspelare och säljbara spelare.

Assisterande tränare är Jonas Axeldahl, målvaktstränare Björn Nordberg och tränare/analytiker Tobias Tuvesson. Hur är de som tränare?

-Man kan väl säga att vi totalt sett är ett bra team runt laget. De är duktiga tränare på plan och vid sidan av plan. Vi har ett väldigt avslappnat och trevligt umgänge när vi umgås på och utanför plan. Det tror vi leder till framgång, att vi har skoj på jobbet.

Vad tänker du Falkenbergs inledning på Allsvenskan?

-Du vet lika väl som jag i vilken del av tabellen vi ligger och då hjälper det ju inte att man tycker att man gjort jättebra matcher mot Malmö, Norrköping och Östersund, Vi har 4 poäng. Vi känner väl att vi varit med i alla matcher förutom mot Häcken. Vi har långt utifrån tappat modet ännu utan snarare tvärtom, vi känner att vi kan vara med och hota de stora drakarna.

Ni har haft ett ganska svårt matchschema, hur känns det nu när ni ska möta ett bottenlag?

-En viktig match för båda lagen. Det är ju fortfarande ganska jämnt där nere. Självklart är vi ju i behov av poäng. Sen är det ju ingen i hela fotbollssverige som tror att vi skulle kunna ta poäng av Malmö. Sen finns det ju ganska många här nere som både tror och hoppas att vi ska kunna ta poäng och det blir ju en lite annorlunda situation.

Vad skulle det betyda rent sportsligt om ni håller er kvar i Allsvenskan?

-Det skulle ju betyda en hel del ekonomiskt, men det var ju inte det du frågade om. Men håller man på med en idrott så vill man ju vara så högt upp som möjligt, att få möta de bästa lagen i Sverige betyder mycket för vår ungdomsverksamhet. Våra spelare idag är ju mycket mer ”idoler” än när vi kom upp i Superettan 2003 och i början låg i de lägre delarna av serien. Vid den tiden hade fotbollsknattarna här hemma sina idoler i Malmö, Göteborg o.s.v. Nu finns ett driv och ett intresse i lilla Falkenberg och det betyder ju mycket att ligga i Allsvenskan. Folk kommer och tittar på våra träningar.

Har ni mycket folk och tittar på träningarna?

-Oja, framför allt en äldre skara pensionärer och det är väl kanske inga vi kan sälja (skratt!). Men vi har många barnfamiljer som kommer och tittar på matcherna.

Hur många poäng tror du behövs för att klara sig kvar i Allsvenskan?

-Jag tror det krävs mellan 34 och 36 poäng.

Vad bygger du det på?

-Jag tänker så här, alla lag vet att 2020 tillfaller det X antal mer kronor i en kassa om man är kvar i Allsvenskan. Jag tror det finns ett antal lag som försöker teckna in de miljonerna redan i sommar och förstärka truppen. Det kan innebära att fler lag i botten kommer ta poäng av lag som ligger i ingemansland under de sista 7-8 omgångarna, och därav få fler poäng än vanligt.

Hur jobbar ni med scouting av motsåndarna?

-Under denna vecka kommer vår scout att titta på de flesta av AFC:s matcher. Sedan möttes vi ju under förra året så har man med sig en viss bild från det, ni har ju kvar samma tränare. Tobias sätter ihop ett antal klipp på AFC:s starka respektive svaga delar. Sen är det Hasse som avslutningsvis bestämmer vad vi ska visa för spelarna. Till slut är det ändå elva fotbollsspelare som är ute på planen som avgör och man har en form och en dagsform och ibland möter man spelare som helt enkelt är bättre spelare och då spelar det ingen roll hur bra man scoutat spelare.

Ska du upp till Eskilstuna och se matchen?

-O ja, jag har inte missat många matcher, varken hemma eller borta sedan 2006, så jag ska självklart upp.

När åker ni upp till Eskilstuna?

-Vi tränar först hemma på fredag och vi sätter oss sedan i bussen vid 13.00-13.30 och åker upp till Eskilstuna.

Ni har inte sovit över vid alla bortamatcher, åkte exempelvis buss fyra timmar samma dag som ni mötte Norrköping borta och föll med 4-3 i slutminuterna, hur resonerar ni där?

-Vi flög till Östersund och i övrigt åker vi buss. Vi spelade mot Eskilstuna förra året och då hade vi samma upplägg, resa dagen innan och hotell. Det är möjligtvis att om matchen spelas sent en vardag så åker vi samma dag.

Vad tycker killarna i laget är bäst?

-De skulle väl helst vilja åka ner till Helsingborg och sova på hotell om de fick bestämma men det finns ju något som heter ekonomi också som vi måste ta hänsyn till. De killar som varit med vet hur det är och de nya får lära sig. Malmö FF åkte upp dagen innan trots att de bara är 2,5 timme till Falkenberg men jag är inte säker på att de ens bodde i Falkenberg, kanske i Halmstad.

Så tillbaka till en av Falkenbergs mest omtyckta och respekterade personer, tränare Hasse Eklund. Så här går hans tankar om säsongsinledningen, lagets styrkor samt motståndaren AFC Eskilstuna.

Du har tagit upp Falkenberg till Allsvenskan två gånger, det är väl ganska unikt för en tränare?

-Ja, det är möjligt, jag har ingen koll på det om jag ska vara ärlig men ur Falkenbergs perspektiv är det unikt.

Berätta om de två avancemangen utifrån ditt och Falkenbergs perspektiv?

-Första året 2013 hade man ju kvalat sig kvar i Superettan året innan och den säsongen var förhoppningarna att klara sig kvar i Superettan. Då var vi mer en outsider som fick ihop det på rätt sätt. Sen 2017 ville man tillbaka och lyckades inte, kom på fjärde plats. Inför 2018 var vi tippade på 6-7 plats så vi överraskade även då men jag känner väl att överraskningen förra året inte var lika stor som 2013 året då vi var bottentippade.

Varför lämnade du Falkenberg för Kalmar när ni gick upp till Allsvenskan 2013?

Det var väl så att den största anledningen är att jag är från den sidan av Sverige och jag har gått i skola i Kalmar. Jag var själv och tittade på Kalmar som liten grabb, jag kände att Kalmar var en stabil klubb och jag kände många i klubben. Man hade kommit femma året innan. Sen är det ju så att Falkenberg har en omsättning på 30 miljoner och Kalmar 80 miljoner så det fanns ju större möjlighet att skapa bättre resultat med en sådan klubb.

Varför var ni så bra i Superettan förra året, vad var era styrkor?

-Vi är ju ett lag som är välorganiserade, vi jobbar hårt och förra året hade vi väldigt många olika matchvinnare som betydde mycket för oss. Erik Pärsson, Egbuchalam, Anton Wede kom in och gjorde många avgörande grejer för oss, Kristoffer Karlsson som spelat mittfältare tidigare kom in och spelade forward och gjorde det bra, Robin Östlind hade väl 18 poäng förra säsongen och sen bakåt var ju Hampus Nilsson väldigt bra i målet. Vi var hårt arbetande, gav inte upp något, kämpade hela tiden, välorganiserade och förberedda inför matcherna.

Och vilka är era styrkor i år?

-De här bitarna som vi pratar om har vi behållit tycker jag. Det som skiljer lite i år är att förra året var vi skickliga på omställningar, det har vi tappat lite med Erik Pärsson och Egbuchalam som gått vidare. Nu har vi fått in andra spelartyper så i år är vi kanske mer ett spelande lag. Vår styrka är vår offensiv, vi gör ofta mål i matcherna.

Ser du det som en fördel eller nackdel att ni är mer spelande i år och inte riktigt lika vassa vad gäller snabba kontringar?

-Det är jättesvårt att säga, vad som ger mest poäng eller inte. Man vill ju ha bägge delarna. Vissa matcher vill man kunna föra spelet och i vissa, som mot Malmö senast kanske det hade varit ännu viktigare att vara bättre på omställningar.

Vad är du tillfreds med i ert spel så här långt?

-Vi vill stå för att vi är ett bra lag, som kämpar och som aldrig ger upp och det har vi gjort bra. Det har vi lyckats behålla från i fiol även om vi haft det tufft och haft våra motgångar i matcherna. Man kanske kan vinna matchen mot Falkenberg men vi ska ha jobbat i 95 minuter. Det är jag nöjd med, att vi lever upp till det.

Och vad tycker du behöver utvecklas framöver?

-Det är väl tempot, att vi behöver komma in mer i det, mer effektivitet i bägge straffområdena.

Ni har varit nära poäng i flera matcher men åkt på snöpliga mål i slutskedet, varför då?

-Ja, jag skulle väl inte säga slutskedet. Vi har kommit i underläge i många matcher men jobbat oss in. Det har varit en hel del individuella misstag som man egentligen inte kan träna sig till. Men får man vara med på den här nivån så kommer man in i det och det kommer bli bättre. Vi har hamnat i underläge i fem av de sju matcherna.

Har det påverkat moralen och energin i spelargruppen?

-Nej inte alls, jag är jättenöjd med hur vi levt upp till detta, Falkenbergs ideal, att alltid kämpa och kriga in i det sista.

Hur gör du som tränare för att hålla uppe energin i gruppen när ni spelat så bra och ändå fått åka hem med 0 poäng från både Östersund, Norrköping och nu senast mot Malmö?

-Det gäller att hålla fokus på vår utveckling, att vi gör rätt saker i matcherna. Att vi behåller den energin som är vår starka sida så klart. Vi vet ju om att vi gjort en del misstag men det gäller att vi lär oss av dem och ser vad vi ska korrigera. Jag har ju ändå varit med ett bra tag och vi har ett bra team runt laget, och bra karaktärer i laget som hjälper till och håller energin uppe.

Har ni en trupp idag som klarar att hålla sig kvar i Allsvenskan?

-Ja det tycker jag, jag tycker att vi har en trupp som är ganska stor men vi har ändå en 16-17 spelare som klarar av det allsvenska tempot.

Räcker 16-17 allsvenska spelare för att hålla sig kvar?

-Jag tycker att går man in med den så är det bra och så hoppas man att några ska ta kliv som förra året då vi fick fram flera bra spelare. Sen vet vi om att med den spelarbudget vi har så gäller det att gilla läget. Helsingborg har ju exempelvis tre gånger så stor spelarbudget som oss. Vi vill inte riskera någon ekonomi på något sätt utan vi kommer att kämpa på för att klara oss kvar med den budget som vi har.

Vilka är truppens styrkor?

-Det är att vi vill vara ett väldigt bra lag, vi är ett lag hela tiden och att laget hela tiden försöker bli bättre. Vi vet om att vi inte har spelare som spelat i landslaget och har höga löner, men vi har spelare som hela tiden vill utveckla sig och bli bättre.

Var behöver ni stärka upp i truppen?

-Det får vi se, som det se ut nu så är det ok, så behöver vi inte det. Sen får vi se i sommarfönstret om vi ligger kvar på få poäng så får vi se om vi måste stärka upp någonstans men det får vi titta på och bedöma då, men som det ser ut nu tycker jag inte det brister någonstans.

Ni tappade era två bästa forwards förra säsongen, Erik Pärsson och Chisom Egbuchalam. Vad betyder det för er?

-Det betyder att vi varit tvungna att ta in andra spelare. De var inkörda i vårt arbetssätt. Nu har vi fått hitta andra forwards. Man får ju ofta börja om på nytt och börja bygga nytt så det är inget konstigt för oss.

Hur har era nya forwards, John Chibuike och Nsima Peter presterat?

Ja sen fick vi in en ryss också, Kirill Pogrebnyak som började väldigt bra men som blev skadad och bara spelade de två första matcherna. Nsima och Chibike var dåligt tränade när de kom och har fått en del skador och sjukdomar på försäsongen som vi inte önskat men nu har de börjat komma igång och ser bättre ut.

Nu väntar AFC Eskilstuna, vad vet du om dem?

-Det är ett lag som precis som Falkenberg har bra spelare som man kanske inte känner till jättemycket och man inte analyserat dem. De hade ju en väldigt fin försäsong med Svenska Cupen. De är svårspelade, det brukar vara täta och tuffa matcher när vi möts.

Vad tycker du om AFC:s inledning på Allsvenskan?

-Ja den är väl som Falkenbergs. De hade väl hoppats på och borde väl fått någon mer poäng som vi. Men de har väl fått uppleva att de andra lagen har många bra spelare, tunga och effektiva, att det är lite skillnad mot Superettan.

Några särskilda spelare att se upp för?

-Jag tycker ju om Nalic som ni lånat från Malmö som kommit in med fart och fläkt och med en bra funktionell teknik. Sen tycker jag att Anel Raskaj är en bra och skicklig fotbollsspelare som gjort det bra.

Vad tror du om matchbilden på lördag?

-Jag tror att det kommer bölja fram och tillbaka och jag tror att det kommer att bli en öppen historia. En poäng för vardera laget ger varken till och ifrån, båda lagen kommer att vilja ha den där trean och det tror jag kommer synas i spelet också.

Får ni några supportrar med er från Falkenberg?

-Ja det får vi, sen vet jag inte hur många det blir. Det blir allt från 5 till 50. En sån här match kanske det blir runt 20, vi är inte en så jättestor klubb men på något sätt känns det som att vi blir fler och fler varje år, vi bygger långsamt.

Ni har naturgräs på Falkon Alkoholfri Arena och det ska enligt uppgifter ofta blåsa i Falkenberg. Är det en fördel för er i Allsvenskan tror du?

-Jag hoppas det, det är många lag som inte har naturgräs. Man märker på lagen som kommer hit att planen är ganska tung så sista 20 minuterna brukar konstgräslagen bli ganska trötta.

Är det en fördel eller nackdel att börja borta mot AFC i Allsvenskan?

-Det spelar ingen roll, vi ska möta alla lag hemma och borta.

Hur vill du att ditt Falkenberg ska spela fotboll, defensivt och offensivt?

-Jag vill att vi ska vara ett passningsorienterat lag som sätter offensiven främst, man kan vinna matcher på två sätt, antingen spela defensivt och hoppas på att motståndarna ska göra ett misstag, eller gå framåt och försöka göra första målet och jag vill gärna gå framåt.

Du är känd för att vara en tränare som får ut max av dina spelare. Vilka är dina metoder för att få dem att prestera så bra så att du tar lilla Falkenberg upp i Allsvenskan två gånger inom sex år samt är riktigt starka spelmässigt i inledningen av årets Allsvenska?

-Jag tror det handlar mycket om ledaregenskaper. Att ha en ledarskapsfilosofi så att människan och spelaren kommer fram på ett bra sätt. Sen är det såklart att Falkenberg har ett bra team runt laget som gör att vi kan plocka fram max ur spelarna.

Har ni någon starkaste lagdel och varför?

-Nej, det tycker jag inte. Vi är ett jämnt lag från målvakt och framåt.

Hur ser det ut med avstängningar och skador?

-Det ser väl rätt så bra ut. Vi har Marcus Mathisen, innermittfältare, avstängd och Dominic Chatto och Mahmut Özen skadade sedan tidigare.

Hur många poäng tror du krävs för att rädda kontrakt i år?

-Det är jättesvårt att säga men normalt sätt 35-36 poäng för att klara sig kvar. Får man 30 poäng så kan det räcka långt.

Avslutningsvis Hasse, en fråga om domarnivån i Allsvenskan. Motståndarkollens bedömning är att nykomlingarna, inte bara Falkenberg och AFC Eskilstuna i år, utan även tidigare år, har väldigt svårt att få med sig domslut men får väldigt många domslut emot sig. Det kan exempelvis vara de mycket tveksamma offsideavblåsningarna på era anfallare eller straffen ni fick emot er sist mot Malmö, eller när Malmö tillåts fördröja spelet i slutet när ni jagar en kvittering, utan reprimand från domarna. Oavsett dessa situationer som du inte behöver kommentera, är det för oss som följt Allsvenskan noggrant och över lång tid väldigt tydligt att domarkåren generellt tenderar att på olika sätt premiera storklubbarna med starka supportergrupperingar medan nykomlingarna och klubbar utan publiktryck inte får samma domslut med sig, däremot ofta emot. Är det även din åsikt att det förhåller sig på detta vis för nykomlingarna i Allsvenskan efter den erfarenhet och fotbollskunnande du har?

-Jag tror att domarna vill hävda motsatsen och vill behandla alla rättvist men summerar man allt i efterhand så är det som du säger, avslutar den erfarne och framgångsrika Falkenbergstränaren Hasse Eklund.

Åter till en av huvudrollsinnehavarna på lördag, AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic. Motståndarkollen låter Nemanja berätta om lördagens motståndare.

Varför var Falkenberg så bra förra säsongen?

-Falkenberg har lite kännetecken sedan några år sedan. De jobbar väldigt bra kollektivt, de jobbar hårt, de har spelare som också ställer laget före jaget, som är väldigt ödmjuka. De har inte haft några stjärnspelare utan spelare som jobbar hårt, disciplinerat, vi tillsammans. Sedan har de alltid varit bra på omställningar och fasta situationer. De har alltid kört på långa inkast, hörnor, frisparkar, allt.

Vad minns du från matcherna mot Falkenberg förra året?

-Vi förlorade borta med 2-0, en jämn match där vi åkte på två omställningar. Det fanns lägen, en jämn match som vi förlorade. Hemmamatchen var vi något bättre och vann 1-0.

Några särskilda spelare i Falkenberg som AFC måste se upp med?

-Nsima Peter är en spelare som man alltid måste se upp för, sen Kalle Söderström känner vi till från förra året som har kvalitet. Christoffer Carlsson är alltid farlig, Marcus Mathisen är också bra. Sedan den unge spelaren John Björkengren som det funnits allsvenskt intresse för, en bra spelare som säkert kommer ta nästa steg i sin karriär. Sen måste vi såklart vara vaksamma på fasta situationer.

Hur är läget i din trupp Nemanja?

-Det är ganska bra, klart det är några dagar kvar. Sista matchen var det Adnan Kojic som blev sjuk, innan dess var det Ior Levshenko. Så nu är det väl Ole som är borta på grund av det röda kortet senast.

Hur tränar ni under veckan?

-Nu var det ju U21-match igår, då tränade laget som spelade mot AIK. Var bara Ousmane som. Idag tränar vi och vi tränar resten av veckan. Vi tog ledigt. Igår var det ändå återhämtningsträning för de som spelade och idag var det återhämning för de som spelade U21. Så man måste periodisera träningen så det passar alla, berättar Nemanja.

AFC Eskilstunas tränares svar på varför ska man komma och titta på hans Eskilstuna mot Eklunds Falkenberg på lördag är värt att upprepa.

-Det är den viktigaste matchen på vårsäsongen och en vinst ger oss möjlighet att hänga med samt att vi kommer på rätt spår igen, säger Miljanovic.

En annan av vårens och årets stora höjdpunkter. Den 30 maj väntar cupfinal för AFC Eskilstuna då laget möter BK Häcken på en fullsatt Bravida Arena. Självklart ska du ta chansen att uppleva denna unika och historiska match inom Eskilstunafotbollen och stötta AFC Eskilstuna till seger på plats i Göteborg. Det blir garanterat en magisk dag som med rätt stöd från Eskilstunaborna kan ge AFC segern och en plats i kvalspelet till Europa Leuage, något som vore enormt stort för klubben och Eskilstuna. Boka din plats i Tuna Towers supporterresa med Tuna Trafiks bekväma bussar redan idag. Och du, ta med dina bästa kompisar, arbetskamrater och släktingar på resan och gör dagen till en mycket trevlig och minnesvärd resa tillsammans med 100-tals andra Eskilstunabor och fotbollsälskare!

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss

Boka redan nu in AFC:s kommande matcher:

Elfsborg borta onsdag den 15 maj kl. 19.00 i omgång 9
Helsingborg hemma lördag den 18 maj kl. 16.00 i omgång 10.
Malmö FF borta i omgång 11 den 25 maj

I omgångarna efter mötet klubbarna emellan på lördag spelar Falkenberg hemma mot Djurgården i omgång 9 den 15 maj, borta mot AIK i omgång 10 den 20 maj och borta mot Helsingborg i omgång 11 den 25 maj.

På lördag väntar fantastiskt fotbollsväder i Eskilstuna. Sol och växlande molnighet och 15 sköna plusgrader. Köp biljett redan idag med andra ord och upplev en oerhört intressant allsvensk fotbollsmatch på Tunavallen på lördag kl. 16.00. En match som definitivt kan avgöra vilken av klubbarna som spelar i Allsvenskan säsongen 2020.

Undertecknad tackar Falkenbergs klubbchef Patrik Lundgren, sportchef Håkan Nilsson, tränare Hasse Eklund samt AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic för intressanta analyser och tankar om varandra och säsongen, inför lördagens drabbning lagen emellan på Tunavallen. Matchstart kl. 16.00. Motståndarkollen önskar också samtliga spelare och ledare i såväl Falkenberg som AFC Eskilstuna stort lycka till i matchen!

Joel Hamberg