Motståndarkollen: Helsingborg

16 maj 2019

Helsingborgs IF är AFC Eskilstunas nästa motståndare i Allsvenskan. Den orangea Eskilstunaklubben välkomnar HIF till Eskilstuna och Tunavallen på lördag den 18 maj kl. 16.00. Den stolta Skåneklubben, som bildades 1907 och innehar en sjätte plats i den allsvenska maratontabellen, är nykomlingar i 2019 års Allsvenska. Med 7 SM-guld, 5 cupguld och 2 supercupguld är det en både framgångsrik och anrik fotbollsförening som AFC ställs emot i helgen. Klubbens senaste och enormt framgångsrika år var 2011 då Helsingborg vann såväl Allsvenskan, cupen som supercupen under samma år, en enorm bedrift. Sedan dess har man också varit med om motgångar med degradering till Superettan där man spelade 2017 och 2018, samt en på senare år ansträngd ekonomi.

Tränar HIF, som klubben kallas i folkmun, gör den rutinerade Per-Ola Ljung. Säsongen 2019 blir hans tredje säsong i klubben och alltså den första i Allsvenskan med Helsingborg. Detta efter att laget som nedflyttad i Superettan 2017 kom på 7:e plats med 45 poäng efter 11 vinster, 12 oavgjorda och 7 förluster på 30 matcher varefter man stod som Superettans seriesegrare förra året efter 18 vinster, 9 oavgjorda, 3 förluster och totalt 65 poäng. Bakom sig och med sig till Allsvenskan hade man Falkenberg på 59 poäng som tog den andra direktplatsen och AFC Eskilstuna på 54 poäng och en efterföljande kvalseger mot Brommapojkarna.

Under fjolåret, då HIF storsatsade och bestämt sig för att gå upp i Allsvenskan, hade man det fina publiksnittet 7889 på nyrenoverade Olympia. Den fina hemmaarenan är nyrenoverad och har en publikkapacitet på 16 500 åskådare. Mer om Olympia senare i Motståndarkollen. Förra säsongens personalkostnader i Superettan var 25,5 miljoner vilket om man översätter det i allsvenska mått mätt placerar HIF på plats 11-12 i den allsvenska löneligan. Förutom 66 säsonger i Allsvenskan har Helsingborg också 23 säsonger i Sveriges näst högsta division, idag kallad Superettan, bakom sig i historien.

Helsingborg inledde Allsvenskan med en stark hemmaseger mot IFK Norrköping på ett kokande Olympia. Klubben plockade även en del fler poäng inledningsvis. Den senaste tider har det dock tyngre poängmässigt, bland annat till följd av skador på flera nyckelspelare. Efter 9 spelade omgångar placerar sig HIF därför inför lördagen på negativt kval på plats 14 med 8 poäng, efter 2 segrar, 2 oavgjorda och 5 förluster, målskillnad 10-16. Än sämre poängskörd har hemmalaget AFC med 1 seger, 2 oavgjorda och 6 förluster, 5 poäng och en 15:eplats i tabellen. Lördagens möte är således en sexpoängsmatch och vinner AFC Eskilstuna placerar man Helsingborg i tabellen. Vid förlust skiljer det sex poäng.

Förra säsongen möttes AFC och Helsingborg i Superettan och Eskilstunalaget vann 4 av 6 poäng mot seriesegraren. AFC:s skalp på Olympia i inledningen av säsongen var en viktig del av AFC:s fina start 2018. 0-2 slutade matchen efter att Kadir Hodic slagit in en fin frispark till 0-1 och Kermit Erasmus satt 0-2 på ett friläge i den andra halvleken.

I returen på Tunavallen den 15 september spelade AFC-Helsingborg 0-0.
Se höjdpunkter från matchen på Tunavallen i länken nedan.

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/superettan/highlights-afc-eskilstuna-helsingborg/

Följande har hänt i Helsingborgs trupp sedan 2018.

Spelare in:

Mattias Almeida Sundell, Ängelholm (avslutat lån)
Kundai Benyu, Celtic (lån hela året)
David Boysen, Elfsborg
Alexander Farnerud, klubblös
Kalle Joelsson, Ängelholm (avslutat lån)
Noel Mbo (Gillingham)

Spelare ut:

Daniel Andersson, slutat
Darijan Bojanic, Hammarby
Mikael Dahlberg, slutat
Carl Johansson, Falkenberg
Jonathan Larsson, Öster
Carl Thulin, Eskilsminne (lån hela året)
Thierry Zahui, Varberg

Klubbdirektör i Helsingborgs IF är Joel Sandborg som nyligen tillträtt på sin tjänst men som tidigare jobbat i klubben under många år. Så här berättar han om Helsingborg som förening?

-HIF har ju haft två riktigt tunga år i Superettan och äntligen är vi tillbaka i Allsvenskan där vi känner att vi ska vara. Vi har ju under många år spelat i Allsvenskan tidigare. Vi har en ny Arena som byggdes om och invigdes fullt ut 2017. Den har tak över alla platser och 1000 matplatser till varje match. En perfekt arena som ligger mitt i stan. Vi ser verkligen fram emot att spela i Allsvenskan på Olympia och i Helsingborg framöver.

Längre intervju med Helsingborgs klubbdirektör Joel Sandborg längre ner i Motståndarkollen.

Huvudtränare i Helsingborg är Per-Ola Ljung och assisterande tränare Christoffer Andersson. Så här säger Andersson om lagets styrkor i år.

-Vi är ett spelskickligt lag med skickliga spelare, både centralt och på mittfältet. Vi bygger upp sedan förra sommaren med de nyförvärv vi tagit in, bygga anfallen som vi vill. Vi har en bra organisation defensivt. Men så fort man får in några nyförvärv så får man börja om. Det är en utmaning man har, att utveckla allt vidare men att grunderna samtidigt fungerar.

Längre intervju med Helsingborgs tränare Christoffer Andersson längre ner i Motståndarkollen.

I Helsingborgs mål står unge och lovande målvakten Kalle Joelsson. Så här säger han om lördagens motståndare AFC Eskilstuna?

-Vi mötte dem förra året. Vet att de väldigt skickliga på hemmaplan och på konstgräset. Det gäller att se upp och gå in med all kraft och försöka driva det. Det känns som att alla kan vinna mot alla i Allsvenskan i år. Det känns som vi måste göra vårt bästa för att ta poäng men gör vi det och det klickar för alla så tror jag att vi har alla möjligheter att få med oss poäng därifrån, men vi måste göra jobbet

Är det en poäng ni siktar på i Eskilstuna?

-Nej, vi går in med inställningen i varje match att vi ska vinna matchen, helt klart.

En längre intervju med Helsingborgs målvakt Kalle Joelsson längre ner i Motståndarkollen.

Under onsdagskvällen spelade såväl AFC Eskilstuna som Helsingborg viktiga matcher i omgång 9. AFC åkte på ett sent baklängesmål borta mot Elfsborg och Helsingborg föll hemma mot AIK med 1-3. Detta innebär att alla tre nykomlingar ligger tillsammans på plats 14,15 och 16 i Allsvenskan efter 9 spelade omgångar. Så här säger AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic om Helsingborg som klubb och lag.

-Helsingborg kanske också tillhör den övre halvan av storklubbar i Sverige. Det var väl inte länge sedan de blev svenska mästare. Sen är det en klubb som är kända för att ha bra publik. De hade väl lite otur att för något år sedan åka ur Allsvenskan, var två år i Superettan men klubben visade styrka genom att komma tillbaka på ett starkt sätt. De har en bra ungdomsverksamhet, har en förmåga att locka till sig bra spelare, är attraktiva. De har fräschat upp arenan och har nu en av Sveriges finaste arena. Man har byggt nya läktare och allt sitter ihop. Den är riktigt mysig.

-Som lag vann man ju Superettan förra året ganska klart måste man säga. Värvade redan då under andra delen av säsongen väldigt bra spelare. Så de förberedde sig väldigt bra när de tog klivet upp till allsvenskan. Så redan då hade de ett slagkraftigt lag. Den enda man kanske tappade var Bojanic som var poängbäst i Superettan förra säsongen. Sedan förstärkte man ju med framför allt Farnerud och någon utländsk spelare som jag inte minns namnet på.

-De har en bra blandning av erfarna spelare med några yngre spelare med en bra framtid. De borde inte ha några problem att klara sig i Allsvenskan men kanske en något tunn trupp om de skulle få många skador. Kanske kommer de vara lite beroende av skadeläget, så det inte blir för många skador på nyckelspelarna. De spelar bra fotboll, försöker spela. Sen har de väl de här nyckelspelarna i Granqvist och Rasmus Jönsson där uppe, Wanderson. Holgersson är också en erfaren spelare med mycket rutin liksom Adam Erikson och Mohammed Abubakari på mitten. Sen har de lite yngre spelare som kommit, Mamudo Moro som kom förra året och gjorde en bra säsong i Superettan där han gjorde en del poäng liksom Max Svensson som hade en väldigt lyckad säsong förra året.
Längre intervju med AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic längre ner i Motståndarkollen.

En av AFC Eskilstunas två profiler som tidigare spelat i Helsingborgs IF är skickliga och alltid hårt arbetande mittfältaren och backen Gustav Jarl. Så här berättar Gustav om hur det ska bli att möta sin gamla klubb Helsingborg i Allsvenskan?

-Det är klart att det kommer att bli speciellt. Jag har ju inte mött Helsingborg sedan jag lämnade, jag missade ju matcherna förra säsongen. Samtidigt har det gått ett par år och det är inte så många kvar sedan jag spelade där. Samtidigt tror jag att det varit än mer speciellt om det skett något år tidigare.

Vilka är Helsingborgs styrkor i år enligt dig?

-Det är rutinen, erfarenheten och den spets de har i spelare som Granqvist, Farnerud, Rasmus Jönsson och Holgersson.

Längre intervju med Gustav Jarl längre ner i Motståndarkollen där han bland annat berättar om sin tidigare karriär i Helsingborgs IF, minnen från sina många år i klubben och hur han följer Helsingborg idag.

Den andre mycket viktiga Eskilstunaprofilen med Helsingborgbakgrund är nyförvärvet och stabila mittbacken Jesper Björkman. Följande menar Björkman kännetecknar Helsingborg som klubb?

-HIF är en väldigt fin förening som har en stor supporterbas och som har en väldigt bra ungdomsakademi. Kollar man på truppen de har idag så är det många hemvändare och en hel del lovande unga spelare som är på väg uppåt i karriären.

Hur minns du tiden i Helsingborg?

-Jag har väldigt bra minnen ifrån tiden i Helsingborg och jag har dem att tacka för mycket. Jag har varit 8 år i klubben och de har format mig till den fotbollsspelaren jag är idag. Dessutom är det alltid speciellt att få ha representerat staden du kommer ifrån och laget jag växt upp med.

Längre intervju med AFC:s mittback Jesper Björkman längre ner i Motståndarkollen där han bland annat berättar om sin tidigare karriär, hur det blir att möta Helsingborg samt om hans känslor inför lördag.

Helsingborgs klubbdirektör Joel Sandborg berättar nu om klubbens nuläge och tankar framåt med föreningen men dessförinnan presenterar  Sandborg själv sin bakgrund och uppdrag i Helsingborg?

-Jag kom tillbaka som klubbdirektör den 1 nov 2018. Har tidigare jobbat inom flera delar inom svensk fotboll och hockey. Detta är min fjärde gång jag är i HIF. Jag har bland annat varit tillförordnad klubbdirektör i HIF tidigare. Jobbat på Svenska Fotbollsförbundet där jag jobbade med huvudfokus på försäljning av nationella partnerskap och så jobbade jag som kontaktperson med SEF. Sen jobbade jag för SEF, Svensk Elitfotboll där jag var marknads- och försäljningsansvarig mot nationella partners till Allsvenskan och Superettan. Senast i Rögle var jag kommersiellt ansvarig.

Varför tog du uppdraget i som klubbdirektör i HIF?

-Det handlar om flera delar, jag har varit med länge i HIF. Jag började arbeta i klubben 2003 och har jobbat på olika sätt. Jag var ju kommersiell projektledare när vi skulle bygga om Olympia. Jag var med i planeringen och fram till man skulle riva Arenan. Så jag var sugen på att komma tillbaka och se arenan i action, med alla dess kommersiella delar. Vara med och driva föreningen och se hur långt vi kan ta den med denna arena.

Hur är det att verka som fotbollsklubb i Helsingborg och regionen?

-Det är på något sätt speciellt, det är en väldigt speciell bransch. Precis alla människor har åsikter om HIF och man har åsikter om allt vi gör. Det finns också åsikter exempelvis bengaler eller om det sker något bråk på stan. Det är oftast de som inte går på Olympia som har de tydligaste åsikterna.

-I Helsingborg och i den här regionen finns det ett stort fotbollsintresse och engagemang och det är fantastiskt och en stor ära att få vara klubbdirektör och att leda en förening som engagerar så många. Överallt man går är folk engagerade och det är jag väldigt glad för, för skulle det inte vara så hade vi inget berättigande som förening.

Berätta om den utvecklingsresa Helsingborg gjort under åren efter degraderingen till Superettan?

-Det blev ju två år i Superettan innan vi kom tillbaka. Tack vare att både näringslivet och supportrarna stannade kvar. Det gav oss möjligheter att snabbt kunna ta oss tillbaka. Vi har en fin arena och ganska mycket publik oavsett fotbollsresultat. Sedan är det ett jobb för oss att få folk att gå på matcherna. Här i stan blir det alltid en stor besvikelse om det inte kommer minst 7000 till matcherna.

Vad är HIF:s kortsiktiga och långsiktiga målsättning med verksamheten?

-Kortsiktigt är det ju definitivt att vi ska hänga kvar i Allsvenskan. Vi har fokus på att nå de 33-35 poängen som krävs för att hålla oss kvar. Sedan har vi ju också ett mål att ha en hållbar ekonomi. Den här klubben har haft en väldigt svajig ekonomi över tid. Hela mitt mål som klubbchef är att ha en hållbar ekonomi, hålla en sansad ekonomi utifrån det klubben genererar själv, där vi minimerar risktagandet. Sedan planerar vi att kunna ha en femårsplan klar när vi vet att vi klarat det allsvenska kontraktet.

Du säger att ni minimerar riskerna, men har ni inte satsat rätt rejält och dragit på er stora kostnader nu inför och under första året i Allsvenskan?

-Jag skulle säga att den risken faktiskt inte är stor, om man ska vara väldigt ärlig så har vi haft tuffa ekonomiska år. Vi har inga marginaler att göra några satsningar. Vi har en ganska låg spelarbudget än många andra, tror att 9-10 klubbar i Allsvenskan har en större omsättning på spelarlöner än vi. Vi har värvat spelare med stora HIF-hjärtan som älskar denna förening, Granen, Jönsson, Holgersson. Sen har vi unga spelare underifrån, Charlie Weberg, Max Svensson, Kalle Joelsson som alla spelar. Sedan krydda det med spelare utifrån. Många hade kunnat tjäna mycket större pengar på andra plaster men man har valt att komma hem och hjälpa HIF.

Kan du berätta om Olympia som arena?

-Olympia har alltid varit känd som en fin fotbollsarena, den ligger mitt i stan. Man kan ta tåget till centrala Helsingborg och gå till arenan på åtta minuter. Många supportrar har därför alltid åkt till Helsingborg och tittat på fotboll.

-Vi har full fokus på servicen gentemot besökarna. Arenan har tre olika restauranger. En sportsbar för alla fans, den är på markplan och helt glasad ut mot planen. Så man kan stå och äta och dricka där och titta ut över planen och ladda upp inför matchen. Sen kan man gå direkt från sportsbaren och upp på läktaren. På sportsbaren snittar vi 200 ätande i samband med en match och den tar upp till 1000 personer. Det är i princip fullt inför varje match och i halvlek.

-Sen har vi en Bistro på långsidan som säljs både som restaurangplatser och till företag och där har vi 350 platser. Vi ligger idag på strax under 280 ätande per match i Bistron.

-Därtill har vi en tredje restaurang på Olympia kopplat till vårt företagsnätverk. Där har vi en kapacitet på 350 matgäster och där snittar vi också runt 270 ätande per match. Där kan man bara äta om man är deltagande i företagsnätverket.

-Vi ser att trenden går mot att företag i allt högre utsträckning vill representera med kunder, att de har kund- och personalevent vid matcherna. Vi ser att man istället för att äta på stan, vill komma upp hit till Olympia och äta och sitta bra. Så det har vi fokuserat på. Vi ringer också upp alla företag och frågar om de trivts och haft det bra.

-Vi har byggt en arena där man kan röra sig runt hela arenan. Det är en öppen arena där det blir ett större flöde av människor. Idag kan man gå in och dricka två öl eller äta en korv på den ena sidan och sedan gå till sin plats var den än är på arenan. Man kan ha platser på olika ställen på arenan men mötas med kompisar och andra både innan, under och efter matchen på ett enkelt sätt.

Är Olympia kommunal eller äger ni Arenan?

-Kommunen äger Arenan. Den finansierades av Dunkerfonden, så det är inte skattebetalarna som fått betala för den. Vi är bara en hyresgäst i arenan. Samtidigt som vi under projektet hade stor påverkan på arenan, då vi med vår eliterfarenhet har mycket kunskaper om arena och event. Vi är huvudhyresgästen på Olympia även om det spelas ett antal landskamper här också. Ingen annan klubb spelar där just nu. Däremot hoppas vi på sikt att HIF ska ha en flick- och damverksamhet framöver. Vi har ett jättearbete med hur vi ska kunna bedriva och starta flickfotboll 2020 med en genomtänkt satsning. Det är ett ganska stort jobb som just nu pågår kring det.

Vad finns det för möjligheter till intäkter på Olympia?

-Det stora är ju företagsarrangemang och biljetter. Sen kanske staden kommer satsa på att göra andra evenemang runtomkring men det är inget vi i HIF är involverade i just nu.

Har klubben några utmaningar?

-Ja, kortsiktigt väldigt många. Ekonomin som jag redan pratat om, jätteviktigt. Vi har ett eget kapital på ungefär 1 miljon så vi är ju väldigt känsliga på att gå fel. Så det jobbar vi stenhårt med, intäkter på kort sikt. Att hålla väldigt hårt i våra pengar så vi inte går fel.

-Vi jobbar med att sätta ett publikintäktsmål per match. För vår del handlar det om att i varje match nå ett intäktsmål. Det är fokus på att hela tiden nå intäkterna och inte gå fel. Och ser vi att de avviker mot budgeten så kan vi tidigt justera kostnader för att inte gå fel. Intäkterna varierar varje match, det är inte generellt. Beroende på om vi möter AFC, Falkenberg eller AIK så har vi olika intäktsmål som vi jobbar mot.

Vad är er budget?

-Det är väl mer att vi siktar på en omsättning på mellan 60-70 miljoner.

Inkluderar ni spelarförsäljningar i budgeten?

-Väldigt lite i jämförelse med andra. Vi har tittat på ett snitt, vad vi haft över tid och så tittar vi på vad vi har i truppen. Men för oss handlar det om extremt lite i jämförelse med andra föreningar. Vi har tidigare budgeterat med spelarförsäljningar som inte gått i hamn och det är intäkter som är oerhört svårt att täcka upp och därför är jag motståndare till det.

Vad får ni för stöttning av näringslivet i form av sponsring?

-Vi får egentligen inget stöd alls, för sponsring idag handlar om affärsmässiga upplägg. Det handlar om att företag ska investera hos oss. Vi har kund- och personalevent, marknadsföringsupplägg och kampanjer. Vi jobbar med skräddarsydda kampanjer i sociala medier. Vi ligger historiskt lågt på sponsorsidan efter två säsonger i Superettan. I år har vi ett mål på 24 miljoner i lokal sponsring men inom fem år tror jag att vi är uppe i 40 miljoner.

Vad får ni för stöttning av kommunen och kommunala bolag vad gäller sponsring?

-Det är oerhört varierat. Vi behandlar alla bolag lika oavsett om det är kommunala eller privata bolag. Allt handlar om en affärsmässig relation, utifrån vad företaget har för syfte och ambition kring att samarbeta med oss.

Vad får företagen ut av, för mervärde av att samarbeta med HIF?

-Vad de får av oss som partner är att vi jobbar betydligt mycket mer som ett mediahus när det kommer till marknadsföring och exponering. Vi jobbar mindre med fasta skyltar och mer med digitala lösningar. Vi producerar contents som de kan ha i sin marknadsföring där de visar vad vi gör tillsammans. Vi hjälper alltså företaget att skapa materialet till dem, istället för att de skulle de gå till en byrå.  En content är till exempel att istället för att bara sälja ett sponsorpaket, guld, silver, brons, så kan det vara alltifrån att företagen investerar i våra sociala projekt, att de går in i något specifikt eller att de är leverantörer till oss. Vi kan filma material, där vi beskriver samarbetet som de kan använda i sina sociala kanaler och för att marknadsföra företaget och vad de gör.

Hur många anställda har ni för att klara av detta jobb?

-Vi har inte särskilt många, vi är 14 anställda som jobbar på kontoret om man uttrycker det så. Sen har vi ytterligare tre på restaurangsidan. Sen har vi mängder av personal som kommer in och jobbar innan och efter matcher. Men 17 heltidsanställda om vi räknar bort sportdelen.

Vad har ni för strategi för att etablera er och blicka högre i Allsvenskan, stärka ekonomin och organisationen?

-Vi har ett fokus på de kortsiktiga målen. Strategin framåt är inte tydlig just nu utan det handlar om det kortsiktiga målet. Först var det att ta oss till Allsvenskan och nu är vi där. Nu handlar det om att säkerställa Allsvenskt spel nästa säsong.

-Sen under tiden jobbar vi med alla andra delar och så fort vi ser att vi är klara med kontraktet så ska vi lägga en femårsplan där vi inkluderar allt, sportdelen, hållbarhetsarbete och det kommersiella.

Vad krävs för att en klubb från en medelstor svensk stad ska kunna utmana om guldet med klubbarna från Stockholm, Malmö och Göteborg?

-Jag tror man behöver ha den typ av arena som vi har idag, som ger oss en kommersiell plattform. Det krävs att vi kan kapitalisera på arenan för att bygga upp en ekonomi så att vi har en omsättning på 100-120 miljoner.

-Sedan en tydlig strategi i fotbollsverksamheten med en tydlig brygga från ungdomsverksamheten och in till A-lagsverksamheten. Och A-lagsverkamhetens strategi är att med egna talanger, mixat med hemvändare och rätt värvade profiler bygga en bra mix i truppen.

Hur ser du på sommarfönstret som kommer, kommer ni behöva sälja eller förstärka?

-Vi har ju ingen stor ekonomi men vi jobbar ju hårt med det laget vi har och jag tycker att det finns en enorm potential med den truppen som vi har och vi har spelat en fin fotboll i inledningen men kanske inte fått med oss de poängen vi velat, kanske fem poäng för lite.

Hur ser du på Peo och Christoffers arbete i klubben och vad är deras styrkor?

-Vi har precis förlängt med Peo och jag kommenterar inte tränare så här tidigt in på säsongen. Vi jobbar stenhårt med både Peo och Christoffer och hela teamet med full fokus på att utvecklas och hålla oss kvar i Allsvenskan.

HIF:s tränarpar är ett spännande sådant, med erfarne Per-Ola Ljung och en ny och lovande tränare på allsvensk nivå, HIF-legendaren och f.d. landslagsmannen Christoffer Andersson. Kuriosa är att klubbens assisterande tränare Andersson är den spelare som gjort flest allsvenska matcher i Helsingborg, 350 matcher, en match mer än den legendariska Rio-Kalle. Nu utvecklar Christofer Andersson sina tankar kring vad som fungerat bra i HIF:s spel så här långt och vad de behöver utveckla.

Berätta om din bakgrund som spelare och tränare?

-Jag har varit många år i HIF. Började som 17 åring i U-laget och efter en och en halv eller två säsonger flyttades jag upp i A-laget. Där spelade jag i 8-10 år innan det blev en sväng utomlands i Norge och Tyskland. Först i Lilleström i två och ett halvt år i ett lag som fungerade bra. Vi kom på plats 4-6 i Tippeligan de åren. Det gick bra, jag spelade högerback och blev signad av Hannover men den tränare som värvade mig fick kicken efter tre matcher. Sen hade jag anbud från andra tyska klubbar men vi kände att det passade familjen bättre att flytta hem. Jag körde sen med HIF igen från 2007 och 8-9 säsonger till innan jag tog ett sista år i HBK då jag kände att jag inte riktigt var klar som spelare. Jag flyttade sedan tillbaka till Helsingborg och blev tränare i klubbens U17-lag. Körde det i ett år och efter det kom frågan om att vara med och hjälpa till att ta tillbaka HIF till Allsvenskan.

Du har spelat i landslaget också, berätta?

-Det har blivit lite landskamper, jag var med i många år, mest som reserv, mellan 2002 och 2008. Jag var med på många samlingar, spelade 24 landskamper, januariturnéer och en del kvalmatcher.

Vad har du för nytta som tränare i Allsvenskan att själv ha spelat på den absolut högsta nivån?

-Det är två helt skilda saker. Klart att närheten till fotbollen är viktig men det räcker inte. Det handlar om så många andra saker. Jag har lärt mig av tränare genom karriären och av Peo Ljung som är tränare nu. Så hela paketet är viktigt, bara för att man vet hur fotboll ska spelas behöver det inte betyda att man blir en bra tränare. Det är mycket pedagogik, att spelarna ska förstå en och göra det enkelt på ett konstruktivt sätt.

Varför var ni så bra i Superettan förra säsongen, vad var era styrkor?

-Vi hade ju en resa från första dagen vi började efter vi hade åkt ur Allsvenskan. Vi hade en trupp som vi var tvungna att ändra i. Resan tog en tid. Sedan förra året och under sommaren började truppen bli bra, att vi kunde leva med 2-3 skador utan att laget försämrades. Laget har förbättrats men vi har fortfarande flera steg att utvecklas innan vi är där vi vill vara.

Vad har ni för målsättning med året?

-Att vara kvar i Allsvenskan till nästa säsong, Den uttalade målsättningen är den. Vi har fått en bra start men inte fått in poängen vi hoppats på. I många matcher har spelet fungerat och fortsätter vi så tror vi att poängen kommer trilla in.

Har ni en trupp för att klara er kvar i Allsvenskan?

-Ja absolut, det tycker jag. Sen behöver saker och ting alltid spetsas till. Det är en resa som pågår hela tiden, hur vi som lag kan bli bättre med de förutsättningar och spelare vi har.

Hur skulle du beskriva er säsongsinledning?

-Bra start, gjort idel bra hemmamatcher på Olympia för vi trivs bra på bra gräs. Vi gjorde exempelvis en jättebra bortamatch mot Kalmar. Sen har vi haft några bortamatcher där vi fått slita och där vi inte kommit upp i en nivå där vi velat. I två av de matcherna kom vi i ett tidigt underläge, både mot Göteborg och mot Östersund.

Vad har fungerat bra i ert spel?

-Generellt sätt är vi solida defensivt, folk vet vad de gör mot oss. I många matcher har vi pressat högt och fått bollvinster på motståndarnas planhalva. I vårt offensiva spe har vi olika sätt att attackera och i många matcher har vi gjort det på ett bra sätt. Från uppbyggnad till att det ska leda till en bra målchans så är det en utmaning, det är svårare i Allsvenskan än i Superettan, men i flera matcher har vi skapar tillräckligt många chanser för att göra mål och vinna. Sen hade vi kunnat haft lite större utdelning i straffområdena, både offensivt och defensivt, vart lite skarpare.

Vad behöver ni utveckla?

-Fotboll är ju en sport där vi som lag måste utvecklats, Vi måste fortsätta kunna grunderna och sen är det spetsen som alltid måste blir bättre. Det handlar om hur spelare samspelar och förstår varandras spelsätt, att göra det så bra och skickligt som möjligt, Det är något som löper på hela tiden, en resa som aldrig tar slut.

Vad tycker du om årets Helsingborgtrupp och vad är dess styrkor?

-Framför allt att vi har många rutinerade spelare som varit med på absolut högsta nivå och är kunniga, det blandat med yngre spelare som Max Svensson, Charlie Weberg och Kalle Joelsson som alla fått spela mycket. En mix av gammalt och ungt. Sen kanske vi saknar ett mellanskift som det ser ut nu.

Om du jämför med förra årets trupp i Superettan?

-Det har blivit en viss förändring men stommen är kvar. Vi tappade en del spelare efter säsongen och det är naturligt när man vinner en serie. Vi tappade Micke Dahlberg, Darian Bojanic, Kalle Johanssoon m.fl., sex spelare försvann. Vi har ersatt dem med bland annat Alexander Farnerud, David Boysen, Noel Mbo och målvakten Tom Glover.

Vad tycker du om era nyförvärvs prestationer?

-Det har varit blandat, vissa har slitit lite med att få speltid och lära sig vårt spel. Det är en utveckling som krävs för att kunna spela i Allsvenskan. I Allsvenskan finns det inte riktigt samma tid som i Superettan. För många spelare tar det tid. Alexander Farnerud var med sedan förra sommaren och det var en fördel. Det är spelare som har potential och som kanske inte fått den speltid de själva velat ha men det är upp till individen att lära känna spelsätt, lagkamrater och få det att fungera.

Hur många poäng tror du krävs för att hålla sig kvar i Allsvenskan i år?

-Det finns väl statistik på det där, det brukar vara mellan 30-35, men jag har inte så bra koll på det.

Hur är eran målvakt Kalle Joelsson?

-Han har varit superduktig, han fick stå i sex omgångar förra året, han spelade i slutet av säsongen och gjorde det bra, Sen visade det sig att Pärs skada tog längre tid än vad vi trodde. Kalle fick hela försäsongen och har stått för ett stabilt målvaktsspel och gjort fina räddningar.

Hur ser truppens skadeläge ut inför lördag?

-Ja, det är lite sådär. Blandat. Vi får se vad vi kommer med för lag.

Ni har fått ganska många skador i inledningen av säsongen, har ni analyserat varför?

-Ja, och vi tycker att sedan vi tillträdde har vi haft ganska få skador, vi har statistik på det sedan tidigare år. Vi har legat väldigt bra. Sedan har vi en trupp som är ganska ålderstigen och tunn så vi har svårt att göra rotationer som kanske andra lag kan. Och i matchtäta perioder sliter det en del. Men det finns inget att lägga luppen på och säga att det var fel här. Pär har varit skadad sedan tidigare, en olycklig skada.

Ser ni det som ett problem att er trupp är tunn som du beskriver?

-Det är något vi vet om, vi har en stark trupp men kan inte ta fram 25 spelare som går in i Allsvenskan som andra lag. Vi har de vi har i truppen och inte lika många. Blir det därför tajt med matcher, avstängningar och skador så det är klart att bänken blir tunnare för varje match.

Nu väntar AFC Eskilstuna, vad vet du om dem?

-Vi känner till dem hyfsat bra. Jag har tittat på dem lite smått men kommer lägga mer fokus på dem efter AIK (onsdag kväll). Vi känner ju till dem sedan förra året. AFC har en stomme av spelare som är kvar från förra året, sen har det vart en hög rotation på övriga spelare. Det är ett extremt skickligt lag defensivt och ett lag som jobbar hårt för att hålla tätt bakåt och som kan hota framåt.

Några särskilda spelare att se upp med?

-Nmani är en kraftfull spelare, sen Gustav Jarl och Jesper Björckman som är två gamla Helsingborgspelare som jag själv spelat med bägge två. Sen har de Michel, en stabil pjäs på mitten tillsammans med Raskaj. Ett lag som är svårbemästrat, framför allt på bortaplan. Offensivt har de skickliga spelare, spelskickliga ytterbackar, Nmani, Jarl, Avdic, Nalic, Camara. Avdic, Nmani och Michel på fasta situationer. Men vi försöker fokusera på det vi ska göra kryddat med att man väver in det motståndarna är bra på.

Vad tycker du om Gustav Jarls utveckling sedan du spelade med honom?

-Jag har sett en del, han spelade mest som ytterback hos oss, men han är en snabb spelare som lidit i sin karriär av en del bristningar på grund av sin snabbhet, som gjort att han fått en lite stökig karriär. Han är en kvick spelare med hög tempoväxling och snabbhet, det är kul att han kämpat och krigat till sig en allsvensk startplats.

Vad tycker du om AFC:s inledning på Allsvenskan?

-De började starkt mot Göteborg hemma, som visat sig gå som tåget sedan dess. Sen har det varit knaggligare Jag har inte sett dem tillräckligt mycket utan ska börja kolla på dem nu (intervjun sker under sen måndagseftermiddag).

Hur ska ni scouta AFC?

-Man försöker titta på det mesta. Man väljer lite motstånd vad man haft hemma borta. Sen tittar man på inlägg, hur man anfaller sista tredjedelen, fasta situationer och så vidare. Man har bra koll på AFC, det har AFC på oss också, det är svårt att lura motståndarna.

Vad tror du om matchbilden på lördag?

-Det är två lag som gärna vill ha poäng och att lagen utifrån det kommer ha ett kontrollerat spel, men det återstår att se hur den matchbilden blir.

Hur påverkas ni av att spela på konstgräs?

– Vi har inga problem att spela på konstgräs, vi gjorde det hela försäsongen med bra facit.

Varför är naturgräs bättre att spela på enligt er?

-Det är bättre för alla, den som säger att konstgräs är bättre vet jag inte om den tycker det självt. Sen förstår vi också att det är olika förutsättningar för olika klubbar ute i landet. Det krävs ekonomi och förutsättningar att hålla en gräsplan bra, det kräver såklart resurser. Jag skulle säga att det handlar om ekonomi rakt igenom, det är en kostnadsfråga.  Vi tycker nog att i en serie som Allsvenskan så ska man spela på gräs.

Helsingborgs målvakt Kalle Joelsson har tillsammans med laget släppt in 16 mål på de inledande 9 allsvenska premiäromgångarna, bara Falkenberg har släppt in fler mål. Den unge lovande målvakten har dock svarat för idel starka insatser mellan stolparna, sedan den tidigare förstamålvakten Pär Hansson är långtidsskadad. Till säsongen kom Joelsson tillbaka till HIF efter utlåning till Ängelholm. Motståndarkollen låter Kalle Joelsson berätta om sin karriär med egna ord.

-Jag började spelade fotboll när jag var 5-6 år, i IF Lödde från Löddeköping. Började sedan spela i HIF en gång i veckan i 12-13 års ålder. Sen gick jag över till HIF när jag var 16, till U17-laget, var där ett halvår. Blev uppflyttat till U19 eller HIF akademi som det heter i div 2, där spelade jag i två år innan jag fick ett A-lagskontrakt och sedan dess har jag tillhört A-laget. Detta är mitt tredje år i A-laget.

Vad fick dig att välja Helsingborg?

-Helsingborg, jag minns inte första kontakten men jag var med och spelade lite cuper med HIF parallellt med att jag spelade i Lödde. Jag lärde känna killarna och tränare. Sedan dess känns att HIF varit rätt för mig. En bra miljö att utvecklas i med många duktiga ungdomstränare, så det har känts rätt från början.

Hur är det att spela i Helsingborgs IF

-Det är såklart härligt, roligt och fantastiskt kul att få representera HIF i Allsvenskan. Jag fick göra några matcher i HIF i Superettan förra året och har fått förtroendet från start nu. Extra kul att få göra debut i Allsvenskan i den klubb jag representerat som ungdom och kommit upp igenom ungdomsleden.

Hur är Helsingborg som fotbollsstad?

-Det är en otroligt härlig stad, många bra människor och vi har alltid ett bra publiksnitt och ett härligt tryck och stöd från supportrarna, så det är härligt att spela fotboll här.

Hur är det att spela på Olympia?

-Det är en av de finaste arenorna i Sverige enligt mig. Man har gått igenom ungdomsåren och tittat på A-lagsspelarna och det är dit man strävat. Och med det trycket som supportrarna och arenan står för så är det helt underbart.

Vad är det som gör det till en så bra fotbollsarena?

-Den är stor och fin och framför allt att det är en riktigt bra gräsmatta. Föredrar såklart att spela fotboll på gräs och när den ser ut som den gör på Olympia så ligger inte ett grässtrå fel. Och när den är byggd som den är, hela arenan är hopbyggd, så skapar det en väldigt bra atmosfär.

Vad är dina styrkor som målvakt?

-Mina främsta styrkor är att jag är reflexsnabb och duktig med fötterna. Passningsspel och kunna läsa spelet också.

Låter som en modern målvakt, en framtidsmålvakt inom svensk fotboll?

-Ja det kan man väl säga, man brukar väl kalla målvakter som är bra med fötterna för moderna målvakter, så det kan man väl säga,

Vad har du för utvecklingsområden?

-Det är väl det mesta, man kan ju alltid förbättra allting. Att dominera straffområdet, att styra lagkamraterna, vilket jag ändå tycker jag gör bra. Man kan ju utveckla allt men ju fler matcher man får spela desto mer utvecklas man också.

Vad har du för erfarenheter av landslaget?

-Jag har en U19-landskamp på CV:t, sedan har jag varit med på en 4-5 läger på Bosön för spelare födda 1998. Min landskamp spelade jag för två säsonger och vi mötte Slovakien uppe i Hälsningsland.

Hur har det varit att gå upp i Allsvenskan?

Fantastiskt såklart. Vi hade ett bra år i Superettan förra året och gjorde det väldigt bra där. Sen tycker jag vi gjort det väldigt bra i Allsvenskan hittills. Spelat väldigt bra och stått upp väldigt bra, sen har vi kanske inte fått med oss alla poäng vi velat men det har varit väldigt roligt att fåt vara med på resan.

Du stod i sju matcher i Superettan förra säsongen och har stått i 8 matcher i Allsvenskan i år. Hur är det att spela i Allsvenskan jämfört med Superettan?

-Det är klart att det är ett steg upp både fysiskt och tempomässigt. Även kvalitén är bättre och man måste vara påkopplad hela tiden, det kan komma ett skott när som helst. Kvalitén är helt enkelt bättre.

Hur är det att stå i Allsvenskan som ordinarie och med väldigt lite erfarenhet just denna serie?

-Det är klart att det är lite speciellt, målvakt är ju också en väldigt utsatt position. Jag tycker det gått bra än så länge. Jag har fått bra backning av bra lagkamrater.

Nykomlingarnas målvakter har gjort flera grova tabbar under starten på Allsvenskan, vad tror du det beror på?

-Jag vet inte om det beror på något speciellt, ibland kommer det i början, ibland i slutet och ibland inte alls. Ingen är perfekt och alla gör misstag. Jag tror inte det beror på något speciellt med att det är lag som kommer från Superettan. Ingen är perfekt och ibland kommer de i olämpliga lägen.

Kan det innebära några fördelar och nackdelar för dig för dig att man har lite erfarenhet av ämnet innan?

-Nackdelen är att man har lite rutin, att man inte känt på Allsvenskan innan. Fördelen är att man är väldigt sugen när man får chansen. Spelmässigt vet jag inte om det är någon nackdel.

Är det svårt som målvakt att möta spelare man aldrig mött förut?

-Nej, svårt och svårt, det händer hela tiden. Det kommer in spelare, starka namn hela tiden som man aldrig mött, Det tänker man inte på. Man fokuserar på sig själv och sitt eget spel istället för vilka namn som står på andra sidan. Vi har ju genomgångar innan matcherna och tittar på spelare. Men fotboll är mycket att tänka. Man kan scouta hur mycket som helst och så ser det helt annorlunda ut på planen. Man får förbereda sig till en viss nivå men fotboll är fotboll och man måste vara beredd, allt kan hända. Så bra som man kan och sen får man helt enkelt agera utifrån.

Vad har du för konkurrens på målvaktsposten?

-Vi har sedan innan Pär Hansson som är skadad. Annars är det Tom Glover från Australien som vi tog in i mars innan fönstret stängde. Så det är Tom som ett äldre än mig som är inlånad från Tottenham. Tom är en riktigt bra kille och en riktigt bra målvakt, han håller mig på tårna. Vi pushar varandra hela tiden och vi hjälper varandra och har roligt ihop.

Berätta om er träningsanläggning och faciliteter?

-Vi har en fotbollsplan om ligger utanför arenan, gräs såklart. Ligger bakom arenan. På Olympia området har vi två konstgräsplaner och fyra gräsplaner, så det är en rätt stor yta. Olympia ligger rätt centralt i Helsingborg, tar bara 5-10 minuter att gå från centrum. Sen har man byggt ihop alla planer runtom med gångbanor, tennishallar, idrottshallar och skolor runtomkring så det ligger väldigt centralt. Över gatan är det bostäder. Efter träningen kan man gå ner och ta en lunch med kompisarna.

Äter ni frukost och lunch gemensamt i laget?

-Vi har frukost en gång i veckan, annars brukar man sköta det själv. Vi har en sportbar i Arenan där vi kan köpa lunch och det brukar de flesta göra. Det är husmanskost och buffé så det är bra mat.

Vad gör du utanför fotbollen?

-Jag håller mig rätt aktiv faktiskt. Det finns många som går hem och spelar tv-spel. Hag försöker träffa kompisar och har studerat några kurser på högskolan på distans. Sen har jag faktiskt haft ett lite jobb som butiksförsäljare. Just nu pluggar eller jobbar jag inte vid sidan av, just nu är det bara fotboll men jag håller mig aktiv. Man har ju rätt mycket tid som helst. Det gäller att hitta en balans mellan att återhämta sig och en betydelsefull vardag.

Hur är Per-Ola Ljung och Christoffer Andersson som tränare?

-Jag kommer bra överens ihop med dem. Jag hade ju Peo i HIF Akademi i slutet. Så jag är väldigt tacksam att man har fått chansen och förtroendet i början av Allsvenskan. Sen har jag ju mycket målvaktsträning med Sven Andersson. Han har ju själv spelat och har varit målvaktstränare i många år, det är en väldigt bra kombo att ha spelat själv.

Både Peo, Christoffer och Sven har alla spelat många matcher i Helsingborg och har mycket rutin och erfarenhet. Hur är Sven som målvaktstränare.

-Han är såklart väldigt bra. Han har utvecklat mig hela tiden. Vi sitter och tittar på video om varje match, pratar och situationer och så. Med hans erfarenhet och kunnighet så är det jäkligt bra.

Hur är Joel Sandborg som klubbdirektör?

Helt ärligt så vet jag inte riktigt, han är en trevlig person och har mycket energi.

Vilka nyförvärv har presterat bra enligt dig?

-Utan att lyfta fram någon enskild så har vi en jäkligt bra trupp där alla försöker hjälpa andra. Vi har en bra mix mellan äldre rutinerade spelare och yngre som kommer underifrån. Vi har en intressant och bra grupp.

På tal om ålder, är inte Helsingborgs backlinje för långsam?

-Det kanske man kan tycka, men det tycker inte jag. Vi har en väldigt bra och stabil backlinje som har mycket erfarenhet av spel i Sverige och utomlands. Sen har vi några som kommer underifrån, exempelvis Charlie Wedberg, så jag skulle inte säga att vi har en för gammal eller för långsam backlinje.

Hur är det att spela med Andreas Granqvist framför sig under sitt första allsvenska år?

-Det är klart att det är speciellt, egentligen tänker man inte så mycket på det, han är en lagkamrat som alla andra. Men det är klart att med han erfarenhet och fotbollsegenskaper så blir han en väldigt viktig spelare.

Har du som målvakt lärt dig någonting av din erfarne och rutinerade landslagsback?

Njae, det är svårt att jämföra målvakt- och mittbackspositioner. Men han är ju en ledare som styr och ställer så det kan man ju ta med sig. Sen är det klart att det underlättar som ny målvakt att ha en väldigt bra backlinje framför mig som jag haft.

Hur är ditt skadeläge och form inför lördag?

-Jag är frisk och min form, jag tycker det gått rätt bra. Det är tätt mellan matcherna, vi spelade ju i lördags och sen har vi AIK på onsdag hemma och Eskilstuna borta på lördag.

Vad tycker du om det täta matchschemat?

-Det är väl både positivt och negativt. Jag tycker det är otroligt kul med matcher. Sen när det ligger så tätt så tar kroppen stryk, framför allt för utespelarna. Men jag tycker bara det är kul med matcher hela tiden.

Vad tycker du om Helsingborgs prestationer så här långt i Allsvenskan?

-Jag tycker vi har gjort det bra, stått upp bra i alla matcher förutom mot Göteborg borta. Det känns som vi är på gång. Sen har vi kanske inte fått poäng i alla matcher, vi har spelat så pass bra så vi borde kanske skulle ha gjort något mål mer. Men jag tycker att spelmässigt gjort en bra inledning på allsvenskan.

Vem ska göra era mål?

-Ja du, så länge vi vinner matcherna så spelar det ingen roll vem som gör målen. Det är väl så jag ser på det. Sen är det klart att de offensiva spelarna får mer självförtroende om de gör mål.

Tillbaka till hemmalaget att kommentera Helsingborg. AFC Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic utvecklar här sina tankar om lördagens motståndare, vad man tar med sig från mötet med Elfsborg och inledningen av Allsvenskan.

Vad tycker du om Helsingborgs inledning av säsongen?

-Den är väl sådär, godkänt. Jag tycker inte man kan kräva för mycket av dem när de kommer från Superettan. De ligger ju klart före oss och Falkenberg i allt. De satsade ju redan förra året på vissa spelare och en större klubb, bra publik. Allt det har vikt och betydelse.

Några särskilda spelare att se upp med?

-Det är ju Rasmus Jönsson, Moro, sen är det ju lite frågan vilka som kommer spela men man får heller inte glömma att Farnerud är en kvalitetsspelare om han är med samt Granqvist som kan vara en viktig spelare i deras uppbyggnadsfas, en ledare. Vi pratar ju ändå om Sveriges lagkapten i landslaget.

Ni vann på Olympia med 2-0 förra säsongen, en mycket imponerande och meriterande seger mot Superettans seriesegrare. Vad minns du av matchen?

-Det var fortfarande i början av säsongen och de tog oss kanske inte riktigt på allvar. Det fanns heller ingen Granqvist, Jönsson, Holgersson eller Wanderson på andra sidan planen. Alla de kom ju i den andra delen av säsongen.

I returen på Tunavallen var flera av de spelarna med och då spelade ni 0-0. Din bild av hemmamötet med HIF?

-Mersmak för oss, det var en match där vi var något bättre kändes det som . Då hade vi en bra fas där det flöt på och vi var obesegrade ett tag. Det är lite annorlunda nu när vi är där nere, det är inte samma förutsättningar, nu är vi i Allsvenskan och är lite sårade. Nu har vi hamnat lite där nere, vi försöker leta efter självförtroendet och försöker växa in i det. Kanske Granqvist har fler matcher i Allsvenskan än hela vår trupp?

Vad tror du om matchbilden mot HIF?

-Det blir nog en jämn tillställning, kanske blir det något mer fotboll än mot Falkenberg som är ett lag som kämpar och jobbar hårt, springer i 90 minuter. Kanske Helsingborg är ett mer spelande lag där det går att spela mer och skapa mer framåt men där det är större risker att bli straffade bakåt.

Hur är din tränarkollegor Peo Ljung och Christoffer Andersson?

-Christoffer känner jag faktiskt inte riktigt men att han är en Helsingborgslegend känner jag till. Per-Ola Ljung är en etablerad tränare på toppnivå i Sverige som tränat Örebro, Gais och nu Helsingborg. Bra och väldigt metodisk tränare som känns väldigt professionell och noggrann med det han gör. Tycker de gjorde en väldigt bra säsong förra året. Trots att man hade bästa truppen förra året är det inte alltid lätt att vinna. Men det gjorde man klart och spelade bra fotboll också. Nu gäller det att etablera klubben i Allsvenskan och det är de värda, Helsingborg som stad, med den arenan och den publiken.

Det blir ett nytt bottenmöte på Tunavallen och en ny sexpoängsmatch, där AFC går om Helsingborg vid en vinst. Dina tankar inför det?

-Nu tänker man inte längre än sexpoängsmatchen. Vi är med alla matcher men det gäller att börja vinna, spelar ingen roll om man möter, på vilket sätt spelar ingen roll.

Vad tar du med dig från matchen mot Elfsborg?

-Matchen i sig är ganska bra genomförd. Det mesta stämmer ju, fortfarande är det ett billigt mål igen så vi faller fortfarande på samma. Förts halvlek är vi något bättre och vi ska kunna utnyttja några omställningar på ett bättre sätt. De har en del inlägg. Vi tar med oss en bra laginsats, en tapper insats från vår sida mot ett bra lag, Elfsborg på sin hemmaplan. Vi står emot de flesta men vi tar inte poäng. Vi måste fortfarande lära oss att spela på resultat och ta poäng i jämna matcher. Nu får vi hoppas att turen vänder och att vi får marginalerna på vår sida framöver. Det gäller bara att fortsätta jobba och att tro på det.

Vad behöver ni förbättra?

-Sista tredjedelen behöver vi mer kyla, vara noggranna med sista passningar, inläggen, avsluten, ta rätt beslut i sista tredjedelen.

1 mål framåt på 5 senaste matcherna, hur ska ni ändra på det?

-Ja, det är bara att köra på. Mot Falkenberg missade vi en straff och odag hade vi också ett jätteläge som räddas på mållinjen när Ali sköt, så det är inte så att vi inte haft chanser. Det handlar mycket om mer fokus och koncentration i den sista tredjedelen.

Detta blir tredje matchen på sju dagar. Hur förbereder ni er under en vecka med tre matcher?

-Finns inget annat än att återhämta oss från matcherna och det blir videoanalys av föregående match och nästa match. Vi försöker återhämta oss och att få spelare att bli så fräscha som möjligt, både mentalt och fysiskt så att vi kan prestera.

En av AFC Eskilstunas två profiler och som tidigare spelat i Helsingborgs IF är som sagt Gustav Jarl. Den mycket vältränade, professionella, på plan vindsnabba men utanför coollugna AFC-spelaren har i år blommat ut rejält och välförtjänt spelat till sig en ordinarie och viktig startplats som lagets höger yttermittfältare. Han är också född och uppväxt i Sundets pärla. Motståndarkollen bad Gustav Jarl berätta om sin tidigare karriär, minnen från Helsingborg och känslor inför lördag.

-Jag är från Helsingborg och började spela fotboll i sju års ålder i Höganäs United som de hette då. Sen kom jag till Helsingborg när jag skulle fylla 13. Jag tillhörde Helsingborg fram tills att jag var 20, med två utlåningar inkluderat. 2014 och 2015 var jag fyra månader i Assyriska och fyra månader i AFC United som vi hette då i Superettan. Inför säsongen 2016 skrev jag på för ett år i Assyriska i Superettan där jag spelade ordinarie men vi trillade ur efter kval mot Norrby. Säsongen 2017 gick jag till AFC Eskilstuna i Allsvenskan där jag varit fram till nu.

Hur trivs du i AFC?

-Mycket bra!

Och hur trivs du i Eskilstuna som stad och vad gör du på fritiden?

-Också mycket bra, numera. Det var en omställning i början när man inte kände så många. Men nu har jag bott här i två år, kommit in i det bra och trivs bra! Tidigare har jag läst lite på högskolan men just nu fokuserar jag på fotbollen, tränar en del extra och umgås med lagkamrater och vänner.

Kan du sakna Helsingborg som stad?

Ja absolut, särskilt under sommarmånaderna, närheten till havet och till Danmark också för den delen.

Hur minns du tiden i Helsingborg?

-Det var en lärorik period och jag blev ju vuxen i Helsingborg. Jag spelade där i många år och lärde känna många vänner för livet i den klubben.

Hur var deras fotbollsutbildning?

-Den är bra, man har fått en bra fotbollsutbildning och är skolad i svensk fotboll på ett bra sätt.

Vad tycker du kännetecknar Helsingborg som klubb?

-Stort engagemang, mycket supportrar, fin hemmaarena.

Har du kontakt med någon spelare eller ledare i HIF idag?

-Nej, de som jag har kontakt med har ju också lämnat. Jag spelade ihop med och har fortfarande kontakt med Jesper Björkman, min lagkamrat i AFC, Carl Johansson i Falkenberg och Alex Achinioti Jönsson som var i AFC och provtränade i vintras men som nu spelar i Kanada.

Följer du Helsingborg i Allsvenskan?

-Jag följer de lite närmre men det beror ju på att man har många vänner och bekanta i stan, så man nås ju av information om saker och ting som händer i klubben på ett annat sätt än med andra klubbar, men det är ju inte så att jag sätter igång tv:n extra bara för att Helsingborg spelar.

Den andre mycket viktiga Eskilstunaprofilen med Helsingborgbakgrund är nyförvärvet och stabila mittbacken Jesper Björkman som spelat samtliga allsvenska minuter för AFC i år förutom sista 65 i matchen mot Örebro då han var tvungen att utgå efter att ha offrat sig med huvudet i en närkamp med kraftpaketet Carlos Strandberg. Motståndarkollen bad Jesper berätta om sin tidigare karriär, minnen från Helsingborg och känslor inför lördag.

-Jag började spela i Hittarps IK som är en klubb som ligger 10 minuter utanför Helsingborg. När jag var 15 år gick jag till Helsingborgs IF och spenderade fyra år som junior där. 2012 gjorde jag mina första två matcher för a-laget. Jag fick a-lagskontrakt inför säsongen 2013 men då var jag utlånad till Ängelholm hela säsongen och fick 28 matcher i Superettan. 2014 spelade jag 17 matcher med Helsingborgs IF i allsvenskan och säsongerna 2015-2016 blev det endast 5 matcher. När kontraktet gick ut så flyttade jag upp till Gefle IF säsongerna 2017-2018. Första året blev det 15 matcher och andra året blev det 25 matcher, där vi tyvärr åkte ur Superettan. I januari i år skrev jag på för 3 år med AFC.

Hur trivs du i AFC?

-Jag trivs väldigt bra i AFC! Det kändes som ett spännande karriärval och det känns som om jag hamnat rätt.

Har du kontakt med någon spelare eller ledare i HIF idag?

-Jag har kontakt med Adam Eriksson och Rasmus Jönsson i HIF. Men jag känner väldigt många av spelarna och vi håller lite kontakt över sociala medier. Dessutom så känner jag ju tränarna, säkerhetsansvarig, materialare m.m, så jag har fortfarande väldigt bra koll på föreningen.

Hur blir det att möta din gamla klubb Helsingborg i Allsvenskan?

-Det blir självklart alltid lite speciellt att möta sin före detta klubb och kanske lite extra speciellt i och med att det är Allsvenskan nu. Jag har dock mött dem tre gånger med Gefle där vi både vunnit, kryssat och förlorat, så jag har mött dem några gånger redan.

Följer du Helsingborg i Allsvenskan mer än andra lag?

-Jag försöker alltid att kolla på HIF så länge de inte krockar med våra matcher.

Vad är Helsingborgs styrkor i år enligt dig?

-Vi har inte börjat analysera HIF än, men det jag själv upplever är deras styrkor är att det är ett rutinerat lag med många spelare som vet vad som krävs för att vinna matcher och att de har ett bra kollektiv med en hel del spets i.

Några särskilda spelare att se upp med?

-I Allsvenskan finns det alltid många bra spelare i motståndarlagen. Men om jag ska peka på några speciella så skulle det nog vara Bjarnarsson som alltid är farlig i boxen, Rasmus Jönsson som kan göra det där lilla extra och Adam Eriksson som konstant kommer löpa upp och ner längst med vänsterkanten.

En av vårens och årets stora höjdpunkter närmar sig på allvar, även om det nu bland tränare och spelare bara finns 100 % koncentration på att vinna mot Helsingborg. Men, boka in den 30 majAFC Eskilstuna spelar cupfinal mot BK Häcken på en fullsatt Bravida Arena. Självklart ska du ta chansen att uppleva denna unika och historiska match inom Eskilstunafotbollen och stötta AFC Eskilstuna till seger på plats i Göteborg. Det blir garanterat en magisk dag som med rätt stöd från Eskilstunaborna kan ge AFC segern och en plats i kvalspelet till Europa Leuage, något som vore enormt stort för klubben och Eskilstuna. Boka din plats i Tuna Towers supporterresa med Tuna Trafiks bekväma bussar redan idag. Och du, ta med dina bästa kompisar, arbetskamrater och släktingar på resan och gör dagen till en mycket trevlig och minnesvärd resa tillsammans med 100-tals andra Eskilstunabor och fotbollsälskare!

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss

Boka också redan nu in AFC:s kommande matcher:

Malmö FF borta i omgång 11 den 25 maj
IFK Norrköping hemma i omgång 12 den 2 juni 15.00

För Helsingborgs del väntar två superheta matcher efter mötet med AFC Eskilstuna. Först Falkenberg hemma den 25 maj följt av Malmö FF borta den 2 juni.

Undertecknad tackar Helsingborgs klubbchef Joel Sandborg, assisterande tränaren Christoffer Andersson, målvakten Kalle Joelsson samt AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic, mittfältare Gustav Jarl och mittback Jesper Björkman för sina tankar inför lördagens drabbning lagen emellan på Tunavallen. På lördag väntar fantastiskt fotbollsväder i Eskilstuna, 17 grader, växlande molnighet och ingen nederbörd. Prata med familj och vänner och gå på matchen tillsammans. Varmt välkomna och köp era biljetter till matchen redan idag. Motståndarkollen önskar samtliga spelare och ledare i såväl Helsingborg som AFC Eskilstuna stort lycka till i matchen!

Joel Hamberg