Motståndarkollen: Malmö FF

23 maj 2019

Malmö FF är Sveriges största fotbollsklubb, etta i Allsvenskans Maratontabell och Mesta Mästarna. Med 83 allsvenska säsonger, 20 SM-guld och 14 cupsegrar är den inledande beskrivningen både ärlig och välförtjänt. Särskilt som man också tänker på klubbens stora och ökande dominans inom svensk fotboll under de senaste 10 åren. Malmö FF är dock så mycket mer än bara fotboll. I veckans motståndarkoll får du intervjuer av MFF:s VD Anders Carlnén, samordnare Karin Heri, assisterande tränaren Andreas Georgson, mittfältaren Anders Christiansen samt AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic och MFF:s utlånade AFC Eskilstunaspelare Adi Nalic, som på lördag ska försöka sänka sin egna klubb.

I Motståndarkollen lär du även känna Malmö FF utanför sporten, genom deras stora samhällsengagemang. Klubben har nämligen en ambition och ett pågående arbete i att vara något mycket mer än bara en fotbollsklubb, också en viktig samhällsbyggare. Utifrån klubbens värderingar och förhållningssätt bidrar man starkt i det viktiga arbetet mot rasism, för att fler malmöbor ska få ett arbete, att Skåneungdomar ska klara av skolan och att kunskap om människors likheter och olikheter ska öka. Malmös samhällsengagemang är äkta, genuint och strukturerat, med goda resultat som följd. Malmö FF:s VD Nicklas Carlnén berättar varför samhällsengagemanget är så viktigt för föreningen.

-Det är DNA:t i föreningen, vi finns i samhället. När man är en förebild, både som förening och ledare, så har man en skyldighet att använda det på ett positivt sätt så att man kan stödja och hjälpa människor. Och vi blir trovärdiga utifrån den framgång vi har genom fotbollen. Fotbollen väcker känslor och då gäller det att använda det på ett så positivt sätt som vi kan. Ett exempel är fotbollsakademierna i årskurs 7-9, där den första startades för 12 år sedan. Syftet var att fler skulle kunna söka in på gymnasiet och så har det också blivit. Det visar att fotbollen kan vara den positiva kraften så att ungdomar och barn anstränger sig för framtiden.

Efter att Malmö FF:s VD Anders Carlnén berättar mer om klubben nedan kan ni läsa en fördjupad del om MFF:s samhällsengagemang, då samordnaren Karin Keri berättar om detta viktiga arbete.  

Ja på lördag väntar alltså årets på förhand svåraste bortamatch för AFC Eskilstuna, då laget ställs mot stjärnspäckade Malmö FF på Stadion. När Malmö FF tar emot AFC Eskilstuna är det serieledaren mot nästjumbon, den största ekonomin mot den minsta, David mot Goliat? Ja på förhand finns det egentligen ingenting som talar för att AFC ska kunna ta poäng i Malmö. Glöm då inte att förhållandet var exakt det samma 2017. Då vann AFC mot Malmö med 3-1. Enda skillnaden var att segermatchen spelades i Eskilstuna. På Stadion vann Malmö, men blott med 3-2 och dessförinnan hade Eskilstunalaget vunnit lagens sista träningsmatch innan Allsvenskan drog igång, med 1-0. Detta innebär att AFC Eskilstuna leder inbördes möten mot Mesta Mästarna med 2 vinster mot 1 förlust, målskillnad 6-4.

Så här säger Malmös assisterande tränare Andreas Georgson om den troliga matchbilden.

-Jag tror nog att AFC kommer in i matchen med en del respekt för vår offensiv och att de kommer lägga mycket kraft på det. Sen ett lag som vill ha ett eget spel och som i perioder kommer att ha bollen själv och försöka straffa oss.

Längre intervju med Georgson längre ner i Motståndarkollen.

I Malmö FF spelar den danska stjärnspelaren Anders Christiansen, utsedd till Allsvenskans bästa och mest värdefulla spelare 2017. Christiansen har spelat professionell fotboll i över tio år och representerat danska Lyngby och Nordsjälland, italienska Chievo, belgiska Gent och Malmö FF 2016-2017 och är efter äventyret i Belgien nu tillbaka i Malmö. Han har också spelat fyra landskamper för Danmark och var den Malmöspelare som till slut fick hål på Kalmar i förra helgens hemmamatch mot Kalmar (1-0). Se Malmös och Christiansens segermål i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-malmo-ff-fick-hal-pa-kalmar-ff-till-slut—christiansen-brot-malnollan/

Så här säger Anders Christiansen om hur det är att representera Malmö FF, en klubb som engagerar och betyder så mycket för så många.

-Det är ett privilegium, något jag är stolt över. Jag är glad att komma till träningar, har fantastiska lagkamrater och det är en bra miljö att vara i. Samtidigt betyder det mycket när många bryr sig. Vi har fantastiska supportrar. Man känner en förpliktelsekänsla till supportrarna, till tränare och till klubben att göra sitt bästa, det tycker jag är roligt.

Längre intervju med Christiansen längre ner i Motståndarkollen.

För AFC Eskilstuna väntar nu en magisk fotbollsvecka och samtidigt säsongens kanske största utmaningar. Ett formstarkt Malmö borta på lördag, ett formstarkt Häcken i cupfinalen på torsdag och så ett formstarkt IFK Norrköping på Tunavallen nästa söndag den 2 juni i sista matchen innan sommaruppehållet. Betydelsefulla matcher av största vikt, såväl sportsligt som ekonomiskt. Inför mötet med Malmö FF säger AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic så här om motståndarna som klubb och lag.

-Det är klubben som leder maratontabellen, har flest vunna SM-guld, sen är det väl laget som etablerat sig som nr 1 i Sverige de senaste 10 åren. De har en liknande epok nu som IFK Göteborg hade på 90-talet när de var överlägsna. De har lyckats både sportsligt och ekonomiskt. De lyckades gå till slutspel i Champions League två gånger vilket gett dem en fördel. Sen har man lyckats med sina försäljningar utomlands. Det finns ett visst pris när en spelare lämnar Malmö. Sen har de såklart en bra ungdomsverksamhet och är det lag som har lättast att värva spelare, så de har en fördel gentemot andra klubbar just nu. De har också köpt sin egen arena och har 400-500 miljoner på kontot vilket innebär att de är ganska långt från alla andra.

Längre intervju med Nemanja Miljanovic längre ner i Motståndarkollen.

AFC:s kanske bästa spelare så här långt i Allsvenskan är Adi Nalic, 21-åringen med bosniska rötter och med en stor fotbollstradition inom familjen. Spelaren som gjorde succé i Landskrona BOIS och inför den här säsongen skrev på ett längre kontrakt med Malmö FF. I samförstånd med sin nya klubb och AFC Eskilstuna, kom han som bekant till AFC i våras på ett låneavtal över säsongen 2019. Efter en succéartad inledning på hans allsvenska karriär, med flera mål och målgivande passningar, är det nu dags för den matchen han säkert väntat på sedan han skrev på för både Malmö FF och AFC Eskilstuna. Att spela allsvensk fotboll på Stadion i Malmö inför 17 000 himmelsblå supportar. I orange tröja. Så här säger Adi Nalic om hur det ska bli att möta Malmö FF på Stadion.

-Det blir lite speciellt att möta sina gamla lagkamrater men det ska bli väldigt kul att spela på Stadion. En fin arena och det kommer blir en bra inramning, de har fantastiska supportrar. Självklart måste jag vara professionell och göra mitt bästa för laget och jobba på!

Längre intervju med AFC:s Adi Nalic längre ner i Motståndarkollen.

Nu dags att lära känna Malmö FF mer som förening och organisation samt hur de arbetar kring deras stora samhällsengagemang. Först ut att berätta om klubben är dess VD, engagerade och erfarna Niclas Carlnén.

Berätta om Malmö FF som förening?

-Malmö FF är en förening som bildades 1910 och som har en lång och framgångsrik historia. Tittar man på den vision som vi har, att vara bäst i Sverige, ledande i Norden och försöka etablera oss i Europa, kan man se att det arbetssätt vi har lett till något bra. Malmö har flest seriesegrar i Sverige och leder den historiska tabellen. Det finns en vilja att hela tiden göra allting bättre, en förening som ständigt är i utveckling, det är otroligt roligt.

Hur länge har du arbetat i klubben och var har du för bakgrund?

-I fem år, lite mer, innan dess arbetade jag i fem år med FC Rosengård, damklubben som också fick herrfotboll. Innan dess i 10 år i kommunen, både inom gymnasium och yrkeshögskolan och innan dess 10 år i försvaret.

Vad är ditt uppdrag i Malmö FF?

-Det är egentligen att leda oss mot den vision och de mål som vi satt upp. Vi ska vara bäst i Sverige, bäst i Norden och etablera oss i Europa. Sen handlar det inte bara om fotbollen och A-laget utan vi ska fortsätta utbilda bra spelare och fortsätta med det stora samhällsengagemang som vi har. Inom Malmö FF har vi 300 barn i vår fotbollsskola och ett lag i varje åldersgrupp. Och tittar vi på antalet aktiva så aktiverar vårt samhällsengagemang många fler än de som är aktiva i våra egna lag, så samhällsengagemanget är väldigt stort och viktigt för oss.

Varför tog du uppdraget i MFF?

-Malmö FF är Sveriges största förening, oavsett sport. Och det är klart att möjligheten att leda den föreningen, som också är min förening, är svårt att man ska säga nej till.

Berätta om den utvecklingsresa Malmö FF gjort under de senaste åren när ni bland annat vunnit fem SM-guld

-Jag tror man måste börja 1999 när vi åkte ur Allsvenskan, och man satte en femårsplan för att ta sig tillbaka. Man hade det tungt ekonomiskt och 20 miljoner i skulder. Man gjorde en plan, samordnade partners och sponsorer. Nätverket består idag av 75 företag. Man nådde Allsvenskan som planerat. Då sa man att inom fem år ska vi vinna SM-guld. 2004 var lite tidigare än planerat. Sedan har utvecklingen fortsatt.

-Sen måste jag säga att styrelsen som fanns då tog ett modigt beslut, att bygga Stadion som stod klar 2009. Det är förutsättningen för de framgångar vi haft, att kunna utveckla ekonomin och sporten. Den nya arenan ledde oss in i den bästa period vi haft med fem SM-guld och fyra europaslutspel, vilket gett oss förutsättningar att kunna köpa Stadion och amortera på våra lån.

Vad är Malmös kortsiktiga och långsiktiga målsättning med verksamheten?

-Sportsligt att fortsätta den vision vi har, att vara bäst i Sverige, bäst i Norden och etablera oss i Europa. Vi vill alltid vinna allsvenskan men vi får aldrig bli sämre än 3:a.

-När det gäller allt annat så handlar det om utveckling. För 12 år sedan startades den första fotbollsakademin och nu har vi 17 stycken. Vi startar inga projekt bara för att och vi har väldigt få projekt, det ska vara ordinarie verksamhet och vi försöker basera dem på de behov vår region har. Exempelvis när det kom många flyktingar startade vi fotboll för ensamkommande, det behovet finns inte längre.

-Kommunen, staden, regionen och landet kan göra vissa saker, Föreningslivet har en viktig roll att vara en brobryggare mellan alla de delarna och civilsamhället. Alla våra invånare som bor i regionen, integrationen. Alla de känslor som fotbollen väcker. Vi ska självklart vara med och hjälpa till där. Ett exempel är karriärakademin som vi utvecklat från att vara lokal till att nu vara på nationell nivå.

-Sen ska vi bli ännu bättre på att utbilda unga spelare. Vi hade näst flest spelare utbildade i Malmö FF i de 31 bästa ligorna i Europa förra säsongen. Det ska vi bli ännu bättre på framöver. En förutsättning för det är att det finns en ekonomi. Vi blir aldrig nöjda, vi vill bli bättre.

Kommer hela Malmös befolkning på matcherna eller kan ni bli bättre på att nå alla?

-Absolut finns det en utvecklingspotential här. Hälften av vår publik kommer från Malmö som postort och hälften från regionen. Men det jag har känt är att fotbollen enar, oavsett var man kommer ifrån så enar fotbollen. Det enda vi kan göra är att skapa verksamheter som gynnar alla.

Vad finns det för möjligheter till intäkter på Stadion?

-Nu har vi precis tagit över restaurangen och kiosken, så vi tror att vi kan hitta en bättre inkomst på de delarna. Sen såklart öka publikintäkterna och arrangemang runtomkring. Där har vi konferenser som en del.

-Vi har 2800 matplatser när det är match. 1850 av de är sålda i vår restaurang genom årsabonnemang. 1350 av dem är bokade genom årskort. Så det varierar från 1350 till fullsatt. Sen har vi 700 logeplatser. Det finns en variation från 350 och uppåt beroende på match och tabellplacering. Vi har aldrig under 1600 ätande per match.

Hur många anställda har Malmö FF?

-Det beror på hur man räknar, ungefär 100 anställda inklusive spelare och tränare. Sen avlönar vi ungefär 1500 personer om året. Det är nästan 500 personer som jobbar varje match. Vi har omkring 50 kiosker med fem personer i varje, så det är 125 personer som jobbar bara där. Så det är många personer, men det flesta timanställda.

Har klubben några utmaningar?

-Det har alla, den största är att se till att vi utvecklas snabbare än alla andra föreningar. Vi är jagade av alla och är man jagad måste man göra nytt och fortsätta göra saker som ingen annan gjort. Annars kommer de andra komma ifatt. Och gör man nytt blir det inte alltid rätt men det måste man orka med och ända fortsätta. Vi måste fortsätta testa nytt så att vi kan vara kvar i ett försprång i förhållande till alla andra

Vad är klubbens omsättning?

-I fiol 340 miljoner, men det var med gruppspelet i Europa League inkluderat, det ska man känna till. Vi äger vår egen stadion, har externa hyresgäster men vi betalar driften själva.

Vad kostar driften av Stadion per år?

-Det har jag inte i huvudet.

Vad får ni för stöttning av näringslivet i form av sponsring?

-Ungefär 70 miljoner.

Vad får ni för stöttning av kommunen i form av sponsring?

-Inget från kommunen, vi har kommunala bolag som sponsrar oss men ingen av våra större partners är kommunala bolag.

Vad har ni för strategi för att etablera er som Sveriges och Skandinaviens största klubb samt nå Europaspel varje säsong?

-Man vet ju att korrelationen mellan sportslig framgång och ekonomi är oerhört avgörande, 97 tror jag var den senaste siffran jag såg. Ekonomin styr mycket. Det handlar om att skapa förutsättningar till ökade intäkter som kan ge sportsliga resultat, som i sin tur ger bättre ekonomi.

Vad tycker du om AFC Eskilstunas bedrift att ta sig upp i Allsvenskan igen med en budget på 20 miljoner?

-Jag tror att det är så här med alla klubbar som kommer från Superettan. Att ta sig upp kan man göra men det krävs en kontinuitet och en grundstabilitet för att klara sig kvar, och det är väl det som ofta är utmaningen. Att kravet ökar på allting. På organisation och hur allt ska vara. Att hinna med det och inte trötta ut organisationen, samtidigt som man måste öka intäkterna för att få en grund att stå på och kunna utveckla förningen. Att ta sig upp och på det sättet man gjorde det var fantastiskt, men det är allt det andra som är utmaningen framöver, för att bli etablerad. Att stanna kvar i Allsvenskan i år kan man göra på ren energi, men år 2 och 3 är ofta då de här utmaningarna kommer fram, berättar Malmö FF:s VD Niclas Carlnén.

Karin Heri, samordnare för Malmö FF:s arbete inom dess samhällsengagemang utvecklar nu mer om vad det är föreningen gör och varför det är så viktigt.

-Vi tycker att det är en självklarhet att engagera oss i samhället. Vi är en stark aktör som får mycket av de som stöttar oss, vår stad och våra samarbetsföretag. Vi ser att vi har goda möjligheter att bidra till ett bättre samhälle och då gör vi det.

Hur ser organisationen kring Malmö FF i samhället ut och vad är det ni gör?

-Vi är organiserade så att vi inte har samhällsfrågorna i en avdelning utan vi har en bred förankring i föreningen. Alla ska jobba med värdegrundsfrågorna hela tiden. Vi är fyra avdelningschefer som ansvarar för olika delar av vårt samhällsengagemang, vi kallar det för Karriärakademin, Fotbollsakademier, Grundskolefotboll mot rasism och MFF Stödjer. Vår ambition är att det ska beröra alla, att alla i föreningen är med på tåget. Jag har utöver min avdelningschefstjänst, ett samordningsansvar. Vi fyra avdelningschefer sitter ner och tittar på alla nya projekt, förslag, idéer och propåer. Vi tror att det blir mer hållbar och att det leder till at man får med fler och olika perspektiv.

Karriärakademin ansvarar jag för. I vår stad är arbetslösheten en stor utmaning, Tidigare var det ungdomsarbetslösheten men nu har vi breddat arbetet. Vi jobbar med matchning av arbetslösa till klubbens samarbetspartners. Våra sponsorer anställer arbetslösa med hjälp av oss och det är kostnadsfritt för sponsorerna genom ett partnerskap med Malmö Stad.

MFF och staden delar på kostnaden för den verksamheten. Det är 206 personer som har fått jobb i sponsorernas företag sedan sommaren 2015.

-Utöver det har vi inom Karriärakademin en vägledande verksamhet. Där det största initiativet är Karriärsdag med fotboll. Det innebär en dag där arbetssökande får möjlighet att träffa yrkesverksamma personer i våra sponsorföretag. Den dagen består av många olika typ av möten. Det handlar om en karriärmässa och fotboll där vi blandar arbetssökande och arbetsgivande och så möts man genom fotbollen. Det är ett koncept vi nu sprider inom Svensk Elitfotboll. Det är självklart hårt arbete bakom en sådan dag men själva genomförandet kan vilken svensk fotbollsklubb som helst genomföra. I dagsläget är det tre andra föreningar som valt att göra en sådan dag, Trelleborg FF, Sirius och Hammarby.

-Inom Karriärakademin ligger även ett ansvar för Grundskolefotboll mot rasism. Det är ett jättefint samarbete med Pedagogisk inspiration i Malmö stad. Det är ett utbildningskoncept för sjätteklassare som tar sitt avstamp i barnkonventionen. I år har över 1100 barn på 15 skolor deltagit i det här konceptet. Man pratar om hur en bra skola är, varför man tror att rasism finns, man bryter ner barnkonventionen på en konkret nivå. Barnen träffas på en konferens på Stadion där man jobbar tematiskt med exempelvis olika sätt att uttrycka sig, om att våga vara sig själv, diskussionsgrupper, dans, rita och skriva kring olika ämnen. I söndags i samband med matchen mot Kalmar hade vi en manifestation mot rasism där barnen fick gå in på innerplan i pausen och ge rött kort till rasism. Över 1000 barn deltog. Malmö FF är också med i Unesco LUCS.

-Nu den tredje juni har vi en skolturnering på Stadion och så jobbar skolorna och andra organisationer tematiskt kring antirasism, tillsammans med oss. Skolorna arbetar tematiskt mellan träffarna och så har vi fyra träffar per år. Gustavo Nazar från Pedagogisk inspiration är fantastisk och en eldsjäl som håller ihop allt, vi bidrar.

-Malmö FF har en avdelning som jobbar med Fotbollsakademier, som fotbollsskolor. Vår definition av det är att det är ett skolkoncept, där vi till hösten öppnar vår 17:e akademi. Alla skolor är kommunala förutom en som är privat. I kort går det ut på att möjliggöra en satsning på fotboll och skola samtidigt för våra ungdomar. Eleverna får spela fotboll en och en halv timme varje dag men då måste de vara i fas med sitt skolarbete.

-De allra allra flesta av de ungdomarna som går på fotbollsakademierna är inte medlemmar i Malmö FF. De spelar oftast i andra lag, runtom i hela Skåne. Det är ett sätt att erbjuda MFF-träning och MFF-tränare, med hög kvalité. Vi tror inte att man nödvändigtvis blir en bättre fotbollsspelare om man måste lämna sitt närområde och åka till Malmö och spela fotboll. Utan vi vill att killarna och tjejerna ska vara kvar i sitt närområde, i sina föreningar, men att vi ska kunna erbjuda dem extra utbildning i fotboll. Akademierna ligger överallt i hela Skåne, i Simrishamn, Kristianstad, Lund, Höör, Burlöv, Lomma, Staffanstorp.

-Det som är det fina i det här konceptet, som vi har varit igång med sedan 2005 då vi öppnade vår första akademi, är att vi ser en konsekvens med en ökad måluppfyllelse hos de deltagande eleverna, det är fler som uppnår betyg och därmed kommer in på gymnasiet. Och det är ju oerhört viktigt eftersom det finns ett stort samhällsproblem med ungdomar som inte klarar grundskolan och därmed inte kommer in på sitt önskade gymnasieval.

-Det hjälper fotbollsakademin till med, för vi har fotbollen som morot. Tittar vi på Malmö finns det en generell måluppfyllelse på 75 % i Malmö Stad. Bland eleverna i fotbollsakademierna har måluppfyllelsen som lägst varit 92 % men oftast ligger man på 98-100 %. Då ska man veta att det inte bara är studiemotiverade elever som går på våra fotbollsakademier. Bland tjejerna är det ofta det men inte alltid bland killarna. Genom att vara tydliga i sitt konsekvenstänk, för att du ska få spela fotboll så måste du klara skolarbetet. Vi vet ju också att rörelse främjar inlärning.

Sen har vi en gren som ligger under vår ungdomsverksamhet. Där har vi till exempel ett samarbete med fastighetsbolag, i detta exempel Malmös kommunala fastighetsbolag MKB. När det är lov, sommarlov eller höstlov till exempel och barnen inte går i skolan eller är i fritids, då är ungdomarna i sin stadsdel. Då vill MKB erbjuda dem en positiv och konstruktiv aktivitet. Då har vi helt enkelt organiserat spontanfotboll i stadsdelarna. Våra tränare åker ut till några av våra utvalda stadsdelar och så är vi där ute när det är lov. Vi har exempelvis vart på Lorensborg som är nära Stadion och i Hyllie. Vi har också samarbetat med andra fotbollsklubbar som ligger i närområdet. Det är ingen rocket science men det betyder mycket att det händer något positivt på loven.

Den sista biten kallar vi för MFF Stödjer, då väljer vi ut en eller flera organisationer som vi samarbetar med under en tvåårsperiod. I år och nästa år samarbetar vi med en stiftelse som heter Life Watch. De stödjer forskning om bland annat autism. Behrang Safari är vårt ansikte utåt, han har två barn själv som har autism. Vi vill lyfta fram att vi alla är olika. I våra fotbollsakademier finns barn med olika typer av neorupsykiatriska funktionsvariationer, också bland våra arbetssökande finns det många personer med funktionsvariationer samt hos våra medarbetares barn. Detta är något som berör alla. Det vi gör är att vi på olika sätt samlar in pengar som vi donerar till Life Watch men vi använder också våra kanaler för att lyfta frågan. Att vi måste lära oss mer om autism. Behrang brukar säga att det fint att vi är olika. Hans söner har bland annat målat motivet på våra årskort i år, vi har lyft fram det som världens viktigaste årskort. Se det i länken nedan.
https://twitter.com/malmo_ff/status/1070610090787520513

Vi har även gjort filmer med Behrang och hans söner där vardagen visas upp, alltifrån lyckliga till svåra stunder. I Expressens artikel berättar Behrang Safari själv om sin vardag med sina söner och fru Ivana.

https://www.expressen.se/kvallsposten/sport/jag-har-blivit-en-annan-manniska/

Sen gör vi många andra saker också i vårt samhällsengagemang men jag har nu berättat om huvuddragen, berättar Karin Heri. I länken nedan kan du läsa mer om Malmö FF:s samhällsarbete – MFF i samhället.

https://www.mff.se/

Hur tas ert arbete emot?

-Nu är vi där vi är, en självklar partner. Man tänker på oss när man tänker på samhällsfrågor. Vi blir till exempel inbjudna av kommunen till seminarium och konferenser, exempelvis kring arbetsmarknadskunskap samt i referensgrupper och vid reformarbete.

Och av befolkningen i kommunen och regionen?

-Det tas emot med stor nyfikenhet. Vi är något annat, vi är inte kommunen, inte arbetsförmedlingen, inte mamma och pappa, vi är något nytt.

Vilka samarbetspartners har ni inom ert samhällsarbete arbete?

-Detta är jätteviktigt, för här handlar det ju inte om att vi gör det ensamma, utan kraften finns ju i att vi arbetar tillsammans. Och då är jag stolt över att vi lyckats arbeta med kommunen, på många olika nivåer, politiskt, med kommunledningen, men också med medarbetare. Och sen att vi arbetar med andra civila organisationer. Och sen får vi inte glömma näringslivet i form av våra sponsorer. Vi jobbar med alla som delar vår värdegrund.

Hur mycket är spelare och tränare involverade i Malmö FF i samhället?

-Det är varierat skulle jag säga. Vi har en del spelare som tar större ansvar som Berang och Molins. Våra tränare hjälper exempelvis med ett parafotbollslag, avslutar MFF:s samordnare Karin Heri.

2017 möttes AFC Eskilstuna och Malmö FF i Allsvenskan och lagen vann varsitt möte. Den 1 juli drabbades lagen samman i Malmö och det var Malmö som förde spelet, eller vad sägs om 70 % i bollinnehav för hemmalaget. Malmö tog också ledningen i den 18 minuten genom Mattias Svanberg och då var det nog många som trodde att det skulle bli en promenadseger för ”di himmelsblå”. AFC ville dock annorlunda och hann såväl kvittera genom Omar Eddari i minut 31 samt ta ledningen innan pausvilan, då Ferid Ali gjorde ett av AFC:s lätträknade mål på distansskott under de tre senaste säsongerna. Vackert borrade sig bollen in i nät och tystade Malmö Stadion i den tredje tilläggsminuten innan pausvilan. Dock bara tillfälligt. Malmö vände snabbt i andra, 2-2 genom Yoshimar Yotun i minut 53 och Oscar Lewicki sköt segermålet 3-2 i matchminut 65. Ordningen var återställd men Malmö fick sig nog en tankeställare.
Se höjdpunkter från Malmö FF – AFC Eskilstuna den 1 juli 2017 i länken nedan.
https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-inhopparna-raddade-mff—vande-och-vann-mot-afc/

Läxan att AFC kunde göra mål på Malmö hade man dock inte lärt sig. På Tunavallen i returen svarade AFC för 2017 års kanske största taktiska triumf när Malmö lästes sönder och straffades stenhård i första halvlek, som AFC vann med 3-0. Redan efter en halvtimme hade Eskilstunalaget punkterat matchen efter att Mohammed Buya Turay gjort 1-0 i minut 5, Omar Eddari 2-0 i minut 15 och Buya Turay 3-0 i matchminut 28. Då gjorde det inget att Jo Inge Berget reducerade till 3-1 på straff i minut 59 och att Malmö vann bollinnehavet med hela 71 % mot 29, på Tunavallen. AFC gick segrande ur matchen.
Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna – Malmö FF den 19 augusti i länken nedan.

https://www.expressen.se/kvallsposten/sport/fotboll/allsvenskan/afcs-skrallstart-mot-malmo-ff/

Malmö FF:s huvudtränare är tyske Uwe Rösler och under sig har han två assisterande tränare, Andreas Georgson och Rob Kelly. Så här berättar Andreas Georgson om Malmös inledning på Allsvenskan, deras trupp och tankar inför mötet med AFC Eskilstuna.

Berätta om din bakgrund som tränare Andreas?

-Min bakgrund är att jag började känna på tränarskapet i GIF Nike från Lomma, först som ungdomstränare och sedan som assisterande i A-laget. Efter de säsongerna började jag sedan jobba i MFF, inom deras akademi. I 12 år jobbade jag då med skolträning i grundskolan, på gymnasieskolan och de sista 6-7 åren med scouting, metodik, och matchmetodik. Inför 2018 blev jag erbjuden att jobba i A-laget som assisterande tränare och detta är nu mitt andra år.

Berätta om ditt arbete som assisterande tränare i Malmö FF

-Jag började 2018 och då var det ett tydligare fokus på yngre spelare och deras långsiktiga utveckling samtidigt som jag var en del av ledarskapet runt A-laget. Efter ett halvår bytte vi huvudtränare och Uwe Rösler kom. Nu har jag mer en traditionell roll som assisterande tränare. Jag och vår andre assisterande tränare Rob Kelly är mycket ute på träningsplanen, det är också förberedelser inför träning, analys av träning, motståndaranalys och vanlig analys. Vi har en analytiker men vi assisterande är med. Jag har lite mer fokus på det offensiva.

Hur fungerar samarbetet med Uwe Rösler?

-Det fungerar bra, det är en stor tydlighet kring våra roller, Vi är två assisterande tränare, en målvaktstränare och en fystränare runt A-laget. Fystränaren är närvarande i vardagen och med i upplägget kring att balansera belastning och återhämtning. Vi har ett team som hela tiden lägger upp träningar och matcher tillsammans.

Vad har du lärt dig av Uwe?

-Hög kroppsställning, hur förberedda vi är som tränare. Vilka krav vi kan ställa på spelarna, mental närvaro, ansträngning, koncentration. Att vi utnyttjar varje minut vi har. Han är duktig på att få alla spelare påkopplade på träningarna. Han har också ett taktiskt öga och är öppen för diskussion samt gillar när inte alla tycker som honom. Det är mycket fotbollsdiskussioner där vi utvecklar varandra. Han är ganska impulsiv och krävande men har inga problem att släppa fram andra. Han är bestämd, en fast hand, men är också lyhörd och bra på att bejaka ta andras idéer. Inte sällan väljer han att ompröva sina tankar och gå på andras linjer.

Vilka egenskaper är dina styrkor som utvecklar ert gemensamma ledarskap?

-Dels har jag jobbat mycket med analys, har varit analytiker i ungdomslandslagen. Sen har jag jobbat mycket med metodik, hur man kan få en match att bli kreativ och dynamisk. Det blir bra dynamik med Uwes tyska, Robs engelska och min svenska bakgrund. Jag har också inspel kring träningsövningar, övningsval och idéer kring genomförande på planen.

Vad har ni för målsättning med året?

-Jag har varit i Malmö så länge nu, vi pratar inte så mycket om placering som är godkänd. I Malmö ska man vinna. I varje match vi går ut i är vi favoriter. Vi vet om att vi är bra, vi har bra förutsättningar och vi njuter av det. Vissa andra klubbar vill tona ner favoritskap men det är inte vår stil, vi tycker om det för det visar att vi gjort något bra innan.

Vad tycker du om årets trupp, vad är dess styrkor?

-En trupp som både har spets och bredd, inte minst bredd. Det finns spelare på bänken som håller en väldigt hög nivå. Som kan komma in och förändra matchbild, som kan gå in och spela på olika positioner. Sen är det klart att vi även har spets, ingen tvekan om det.

Ni behöll hela truppen från 2018 och förstärkte dessutom med Jo-Inge Berget, Adi Nalic, Erdal Rakip och Dusan Melicharek. Vad betyder det att få behålla en hel trupp?

-Kontinuitet är i utgångsläget något bra. Vi måste se till att gruppen är hungrig och även att de duktiga spelarna som inte spelar denna helg är fortsatt motiverade att vara på topp när de får chansen. Vi får inte slå oss till ro. Vi försöker sätta hög standard på hur vi tränar och hur vi utvecklar vårt spel. Vi har haft några matcher då vi vunnit men då vårt spel inte varit på den nivå vi förväntat oss. Vi fick en väldigt bra reaktion mot Kalmar sist då vi såg ut precis som vi vill göra i många delar av spelet.

Hur skulle du beskriva er säsongsinledning?

-Jag tycker att första matchen mot Häcken är jämn men vi får inte riktigt igång spelet men skapade lägen, vi borde vunnit den. Efter den hade vi flera matcher vi var nöjda med, Sundsvall borta även om vi förlorade och flera matcher som följde. Inte minst är vi nöjda med att det är få chanser som skapats emot oss. Sedan mötte vi Falkenberg, Elfsborg och Göteborg där vi varit sämre men ändå vunnit två matcher och så 0-0 mot Göteborg. Vi har fortsatt haft en bra defensiv som gjort att vi kunnat vinna matcherna. Men där vi spelmässigt inte haft 100-procentiga matcher, men mot Kalmar klickade det.

Vad behöver ni utveckla framöver?

-Det är väl allting, en sak som är tydlig när vi möter lag på hemmaplan är att ha tålamod, att man inte alltid får hål på dem direkt. Det gäller att vi behåller vår metod. Då vet vi att det är många lag som till slut sätter fötterna fel eller som blir trötta.

Nu väntar AFC Eskilstuna, vad vet du om dem?

-Vi har ju sett dem en hel del, ett lag som i fiol hade en extremt tät defensiv. Vi vet att det kommer ta lite tid för att öppna upp dem och att det kräver hårt jobb från vår sida. Även några offensiva spelare som vi måste ha koll på vid kontringar och vid inlägg. De har också ett spel och det kan jag gilla hos nykomlingar, att man har en egen idé om hur man vill spela och inte bara backar hem. Sen är det klart att jag extra nog följt Adi som gjort en mycket fin start. Det är såklart roligt även att han varit med i nästan alla målchanser som skapats, det visar varför vi tog in honom.

Några särskilda spelare att se upp med?

-Adi Nalic.

Vad tycker du om AFC:s inledning på Allsvenskan?

-Cupen var det ju extremt imponerande, de kunde hota alla lag på vägen till finalen. Sen i Allsvenskan, det kanske är svårt att hantera den medgången man fick när det kommer en vardagslunk. Sen har det också varit en del skador i AFC som säkert påverkat en del av prestationerna som varit lite sämre. Resultatmässigt var man starkare under försäsongen.

Hur ska ni scouta AFC?

-I regel tittar jag på en eller de två senaste matcherna. Sen ofta en match där laget mött samma formation som vi har. Sen tittar såklart våra analytiker på fler matcher än så.

På Stadion där AFC ska göra upp om poängen med Malmö har Skåneklubben skördat stora framgångar de senaste åren och så även i år. På fem hemmamatcher i år har Malmö vunnit fyra matcher och kryssat i en, målskillnad 12-3. För AFC Eskilstuna har det varit tyngre på bortaplan, med fem raka förluster och målskillnaden 4-12. Dags för årets första bortapoäng på Stadion med andra ord!

En som vill sätta stopp för det och fortsätta jakten mot klubbens 21:a SM-guld är MFF:s Anders Christiansen. Här berättar han hur det är att spela för MFF, tankarna inför lördagens match mot AFC Eskilstuna och vad det var som fick honom att välja Malmö 2016 och sedan komma tillbaka till Malmö FF?

-Jag kan väl fråga, varför inte? Jag tycker att det är den största klubben i Skandinavien, i Sverige. En klubb som har haft stor framgång sista tio åren i Allsvenskan och med Europaspel. För mig var det upplagt, jag kände till staden och klubben sedan tidigare.

Hur är du som spelare, vilka är dina styrkor och utvecklingsområden?

-Det är mycket som kan förbättras. Till denna säsong har jag en ny position som tränaren vill att man ska spela på. Oavsett ålder kan man alltid utvecklas.

Vad är det för ny roll du har?

-Vi spelar en ny formation, 5-3-2. Det handlar om att få bollar på sista tredjedelen. Jag har en högre startposition men en mindre fri roll än tidigare.

Har du någon personlig målsättning under 2019?

-Ja det har jag. Jag har haft det även under de två andra säsongerna i Malmö men det behåller jag för mig själv. Men jag har ambitioner och målsättningar.

Vad gör du utanför fotbollen?

-Jag blev pappa nyligen så det tar mycket tid. Han är snart nio månader så det gäller att hitta nya rutiner, jag är mycket med familjen och min sambo gör ett mycket bra jobb där hemma.

När får vi se dig i det danska landslaget härnäst?

-Ja det blir tufft tror jag. Först och främst konkurrerar jag med spelare som spelar i Bundesliga, Premier League, Italienska ligan och La Liga. Det danska landslaget har också gjort en generationsväxling och fått in många nya unga spelare. Jag vill gärna representera det danska landslaget men jag är också realistisk och tror inte att det kommer hända.

Berätta om er träningsanläggning och faciliteter?

-Den är under utveckling, sedan jag kom för tre år sedan har det hänt mycket. Det har kommit fler folk runt laget med tränare, fystränare, vi har fått en hybridplan att träna på och ändrat Stadions plan till hybridgräs. Så det händer mycket.

Hur är Uwe Rösler och Andreas Georgson som tränare?

-Mycket engagerade tränare, med positiv energi tre olika personligheter och man kan ta lite från alla. Det är och måste också finnas en skillnad mellan huvudtränare och assisterande tränare och det är det även här.

Hur skulle du beskriva er säsongsinledning?

-Som två etapper, första etappen handlade mycket om att förbereda sig inför Chelseamatcherna. Vi gjorde bra prestationer där även om inte resultatet gick vår väg. Men vi kan ta med oss det till nästa Europaspel som startar till sommaren. Efter matcherna mot Chelsea tog det ett tag innan Allsvenskan kom igång. Vi fick en dålig start men har efter det haft ett bra poängsnitt, men vi kan bli bättre prestationsmässigt så det ser gott ut för framtiden.

Har du mött AFC Eskilstuna förut?

-Ja, vi vann med 3-2 hemma, då låg vi under med 1-2 i paus. Vi förlorade 1-3 borta 2017. Matcherna spelades på sommaren.

Vad minns du från matcherna?

-Jag tror inte man kan jämföra laget de hade då mot laget de har nu. Båda matcherna var under en period då vi hade vunnit massor av matcher innan. Jag tror vi ledde Allsvenskan med 10 poäng när vi spelade på konstgräs i Eskilstuna inför 100 personer så motivationen kanske inte riktigt var där.

Vad vet ni om AFC, ser du på andra matcher i Allsvenskan?

-Jag är absolut inte ointresserad men jag har inte de svenska kanalerna. Men vi har ett bra team som analyserar motståndarna och vi har respekt för alla lag, så också för AFC. Det är ett lag som inte tagit många poäng men vi tar dem seriöst.

Du har ju spelat i både den danska Superligan, Italienska ligan, belgiska och svenska högstaligan. Är det något som skiljer Superligan mot Allsvenskan?

-Det är svårt att jämföra ligorna, det beror också på hur man ser på fotboll, vilken fotboll man tycker om. Jag tycker det är roligt att spela i den svenska fotbollen, Malmö är en stor klubb och de drar mycket folk både hemma och borta. Man ska värna om supporterkulturen i Sverige. Det spelas många stora matcher i svensk fotboll. Detta ska man vara stolt över och det gör det roligt för oss som spelare. Vi älskar att spela inför supportrarna, både hemma och borta. Men jag ska inte jämföra 16 lag i Allsvenskan med 14 i den danska ligan.

Avslutningsvis, hur är det att möta lag som backar hem med hela laget?

Det är en utmaning, man kan säga att det är många lag i starten som försökt att pressa högt. Sen pressade vi tillbaka dem och då föll det mycket. Det är en naturlig del. Det är något vi måste acceptera och hitta bästa lösningar att vinna matcher på, förklarar Anders Christianson.

Anders tidigare lagkamrat och numera motståndare är AFC:s Adi Nalic, poängspelaren med det härliga flytet på planen. Nalic har följande tankar om Malmös trupp, sin första tid i Allsvenskan och matchen på lördag.

Hur är du som spelare Adi, vilka är dina styrkor och utvecklingsområden?

-Jag har väl en stor arbetskapacitet, jobbar mycket i offensiven och defensiven, en bra spelförståelse kryddat med en bra teknik. Som varje spelare kan man bli bättre på allt, det är ett lite tråkigt svar, men speciellt i den åldern jag är i kan man alltid utvecklas.

Vad fick dig att välja Malmö FF efter säsongen i Superettan?

-Kände väl att jag hade alla utvecklingsmöjligheter där. Känner fortfarande att jag gjorde rätt val. Jag hade många klubbar att välja mellan i både Sverige och utomlands. MFF är en klubb jag känner till väl sedan jag var luten. Valet var enkelt.

Har du sett Malmö spela under uppväxten?

-Ja, jag har kollat på MFF många gånger sedan jag var lite. Lite mindre på senare år när jag började spela själv.

Vad lärde du dig av tiden i Landskrona och Superettan?

-Jag lärde mig mycket, det var mina första år på seniornivå, jag mognade som spelare. Det var en omställning att ställa om från juniorfotboll till seniornivå. Jag kom in i det mycket snabbt. Jag lärde mig också att ta ansvar och allt vad det innebär. Mognade mycket som spelare men även som person.

Det känns som att du kom in i det allsvenska tempot direkt också, redan i din första match övertygade du spelmässigt och gjorde även gjorde du assist och mål. Vad är din upplevelse av att ha tagit ytterligare ett steg upp, nu till Allsvenskan?

-Jag tycker inte att det varit ett jättesteg för egen del. Det går lite snabbare, lite bättre spelare givetvis som man möter. Det är bättre kvalité på spelarna men jag tycker att det gått väldigt bra.

Vad fick dig att vilja komma och spela för AFC Eskilstuna?

-Jag kände att jag behövde speltid, spela varje match. Jag pratade med Nemanja och det kändes som rätt utveckling. Det handlar om fotboll och att få spela.

Hur trivs du i Eskilstuna?

-Trivs jättebra, en fin stad. Har börjat umgås med Medi mycket, en spelare som tog in mig väl i truppen. Jag trivs väldigt bra. Nemanja och Jawad är två duktiga tränare som jag fått stort förtroende av.

Vad gör du på din fritid?

-Jag umgås med kompisar, tar det lugnt och så återhämtar man sig till nästa träning. Som fotbollsspelare måste man vara professionell och förbereda sig på bästa sätt, då är återhämtning viktigt.

Hur skulle du beskriva AFC:s säsongsinledning?

-Tycker att det är lite missvisande när man kollar på tabellen. Vi har spelat bra i många matcher och jag tycker att vi har stått upp bra mot de flesta lag. Vi hade väl några dåliga minuter i Uppsala, första 25-30. Vi har varit värda mycket mer än vad vi har fått ut och förhoppningsvis ska det vända.

Hur stoppar man Malmös offensiv på Stadion?

-Det är väldigt många som undrar över det och det är inte många som lyckats med det. De är fantastiskt duktiga som spelare och som lag, Det gäller att vi ligger rätt i positionerna och jobbar från minut ett. Inga misstag.

Avslutningsvis, du kommer ju från en riktig fotbollsfamilj, berätta!

-Ja det stämmer, min farfar var en gammal jugoslavisk landslagsman som tillbringade en stor del av sin karriär i Jugoslavien. Han spelade i Sloboda och är en stor legendar där, han gjorde 746 matcher för dem i deras högstaliga. Sen debuterade även min pappa i Sloboda och han har varit en professionell spelare som fortsatte vidare till andra klubbar. Numera är han tränare för just Sloboda i Bosnien. Han har innan jobbat många år här i Sverige, bland annat U21-landslaget som konsulttränare. Samtidigt som han haft många uppdrag i klubbar som spelat i både Champions Leuage och Europa Leuage.

AFC Eskilstunas tränare och sportchef låter positiv när Motståndarkollen pratar med honom inför den stundande utmaningen nere i Malmö.

Hur känns det inför mötet med Malmö FF på Stadion?

-Vi ska göra en bra match, spelar ingen roll vilka vi möter. Vi måste försöka se våra möjligheter och våra chanser trots att vi möter det bästa laget i Sverige.

Några särskilda spelare att se upp med?

-Nu är ju Rosenberg avstängd men alla spelare skulle jag säga. Christiansen som var Allsvenskans bästa spelare 2017, Berget, Rieks, Miolins, Antonson, Traustason. Hur man än vänder och vrider på det finns det bra spelare över hela laget. Men framför allt får man se upp med den offensiva kvalitén. Alla spelare som spelar på mittfältet och framåt kan göra mål.

Tror du att ni behöver göra mål på lördag för att ta poäng eller kommer ni kunna hålla nollan?

-Det gäller att framför allt täta till bakåt och kanske göra dem nervösa och slarviga. Vi kanske kommer vaska fram någon chans men då gäller det att man sätter chanserna. De är ju ett spelande lag som anfaller med många spelare och då kan det öppna upp sig bakåt.

Hur förbereder ni er denna vecka när det åter väntar tre matcher på åtta dagar och dessutom mot tuffast tänkbara motstånd, Malmö borta nu på lördag, Häcken borta i cupfinalen på torsdag och så Norrköping hemma nästa söndag i den 12:e omgången som också är den sista matchen innan sommaruppehållet?

-Vi har väl en medeltung återhämtningsvecka. Vi har inte kört på hårt utan mer eller mindre tränat så att spelarna ska komma fräscha till matchen mot Häcken. Samtidigt behöver vissa spelare som inte deltagit i spel lite tuffare träning så det blir en balans där.

Hur känns det för dig som tränare att få gå upp med ditt lag mot Malmö på Stadion i Allsvenskan?

-Det är inget jag tänkt på, jag var där med Elfsborg för några år sedan. Det viktigaste är att vi gör en bra match inför Cupfinalen och försöker matcha Malmö så gott det går. Det handlar om att försöka få ett positivt resultat inför cupfinalen på torsdag.

Vad händer sedan efter Malmömatchen och inför cupfinalen?

-Vi kommer först hem till Eskilstuna efter matchen efter årets längsta resa och på måndag åker vi sedan ner till Göteborg. Så hinner vi vila och vara i Göteborg och träna under några dagar inför matchen mot Häcken. Vi kommer att träna på Bravida Arena och bo i närheten, avslutar Nemanja Miljanovic.

Precis, för på torsdag den 30 maj väntar alltså en av vårens och årets stora höjdpunkter den 30 majAFC Eskilstuna spelar cupfinal mot BK Häcken på en fullsatt Bravida Arena. Självklart ska du ta chansen att uppleva denna unika och historiska match inom Eskilstunafotbollen och stötta AFC Eskilstuna till seger på plats i Göteborg. Det blir garanterat en magisk dag som med rätt stöd från Eskilstunaborna kan ge AFC segern och en plats i kvalspelet till Europa Leuage, något som vore enormt stort för klubben och Eskilstuna. Boka din plats i Tuna Towers supporterresa med Tuna Trafiks bekväma bussar redan idag. Och du, ta med dina bästa kompisar, arbetskamrater och släktingar på resan och gör dagen till en mycket trevlig och minnesvärd resa tillsammans med 100-tals andra Eskilstunabor och fotbollsälskare!

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss

Boka också redan nu in AFC:s kommande matcher:

IFK Norrköping hemma i omgång 12 den 2 juni 15.00

Moståndarkollen tackar Niclas Carlnén, Karin Heri, Andreas Georgson, Anders Christiansen, Adi Nalic och Nemanja Miljanovic för er tid och deltagande i Motståndarkollen Malmö FF. Önskar också samtliga spelare och ledare stort lycka till i matchen på lördag!

Joel Hamberg