Motståndarkollen: IFK Norrköping

31 maj 2019

IFK Norrköping är en av Sveriges mest klassiska och anrika klubbarKamratföreningen och storklubbenfrån Östergötland bildades 1897 och ligger på fjärde plats i den allsvenska maratontabellen. Totalt har Peking, som klubben också kallas, vunnit hela 13 SM-guld och sex cupguld. Det senaste SM-guldet vanns 2015. Norrköpings hemmaarena är Östgötaporten som rymmer 16 000 åskådare. På senare år har klubben verkligen blomstrat, såväl sportsligt, publikmässigt och ekonomiskt. Ordförande är Peter Hunt och manager Jens Gustafsson. Motståndarkollen har försökt nå Norrköpings manager Jens Gustafsson, utan resultat. Så här sa Gustafsson om AFC Eskilstuna inför det avgörande cupmötet tidigare i år. 

– Jag är i grunden väldigt imponerad av AFC Eskilstuna. Hur man uppträder och hur man utmanar andra klubbar med annorlunda och andra medel. Det är samtidigt väldigt svårt att få grepp på de individuella spelarna i AFC. Hur de är som spelare. Jag kan nog rabbla de allra flesta spelare i de övriga allsvenska lagen men inte när det gäller AFC. 
– Förra året i Superettan var det deras förmåga att hålla sitt eget mål från bollar som imponerade allra mest. AFC har en stark förmåga att ha skickliga bollspelare, blandat med att ha en grupp som arbetar tillsammans, säger Gustafsson

Ett lag som också var ramstarkt bakåt förra säsongen, fast i Allsvenskan, var hans egna IFK Norrköping. Förra säsongen imponerade Peking stort och var när Allsvenskan spelats klart endast två poäng från AIK och SM-guldet. Den avgörande matchen i omgång 30 vann man mycket starkt borta mot Häcken på Bravida Arena. AIK:s och Robin Janssons 1-0-mål i Kalmar snuvade dock blåvita Norrköping på ett andra SM-guld sedan 2015. På 30 omgångar 2018 vann laget 19 matcher, kryssade i åtta och förlorade blott tre fighter vilket gav 65 poäng och den imponerande målskillnaden 51-27. Om man jämför detta med AFC:s starka 2018 i Superettan med 13 vinster, 15 kryss och två förluster, 54 poäng och målskillnaden 40-16, så inser man lätt hur skickliga och tunga Norrköping är, såväl framåt som bakåt. 

Klubben har också lyckats utveckla och sälja flera stora spelare under flera års tid vilket stärkt ekonomin, samtidigt som man lyckats bibehålla den höga kvalitén i spelet med sportsliga framgångar som följd. Sedan guldet 2015 har laget slutat 3:a 2016, 6:a 2017 och alltså 2:a 2018. 

I måndags spelade Norrköping sin senaste match, 2-2borta mot Hammarby efter att ha vänt 0-1-underläge till ledning men inte orkat hålla undan på Tele2 Arena. För AFC Eskilstunas del har som bekant laget tillbringat veckan i Göteborg, med cupfinalen igår torsdag som avslutning (0-3 mot BK Häcken). 
Så här går AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic tankar inför den sista matchen innan sommaruppehållet i omgång 12, mot IFK Norrköping. Hur jobbar han med mentala delen, hur ser han på Norrköpings inledning i Allsvenskan och på det kommande sommarfönstret och eventuella förstärkningar inför hösten?

Vad tycker du om Norrköpings inledning?

-Kanske de själva räknat med att de skulle inleda bättre men det är fortfarande början av serien. Det är bara tio matcher spelade och de är väl där och nosar på plats 4-5 som de ska tillhöra. Jag tror att de till slut slutar bland de fyra bästa till slut.

Hur känns det att spela en ny viktig match tre dagar efter?

-Det kommer lite olägligt men vi får ta det som det är. Vi kan inte flytta på matchen, vi kan inte göra något åt det. Det blir mer en mental grej att kunna spela matchen. Kanske kan vi komma tillbaka efter cupen och efter inga positiva fibrer under de senaste matcherna. Malmö var ju vår sämsta match vi spelat. Cupen var inte lika dåligt men det kändes inte som vi kunde hota, det kändes som att det blev lite billiga mål. Klart, det var 1-0 ganska länge och kunde vi gjort 1-1 i slutet hade vi haft chansen.

-Det är bara att ladda om nu, det är hemmamatch. Det blir viktigt att få spelarna fräscha mentalt, fysiskt känns det som att spelarna är bra. Innan semestern känns det som att det vore positivt att få ett positivt resultat, en poäng eller helst en seger. Det gäller bara att ladda om och gå in och ge allt!

-Vi har mött Norrköping i två matcher och gjort två jämna matcher. Vi förlorade träningsmatchen med 1-0 efter en sen frispark i 80:e minuten och spelade 1-1 i cupen. Framför allt måste vi hitta tillbaka till en stabilitet, i allt, både mentalt och på planen. 

Du återkommer till det mentala, hur jobbar ni med den mentala delen just nu när självförtroendet kan vara lite stukat?

-Det gäller att prata, snacka och ha en dialog. Peppa upp spelarna och inse att det fanns bra detaljer i matcherna också, vi har ju gjort bra matcher också!Nu är det viktigt att alla hjälps åt! 

Ni spelade ju cupfinal i torsdags och Norrköping mötte Hammarby i måndags. Vad tycker du om att Norrköping får så mycket längre vila inför matchen än er?

-Det är inte mycket att göra, cupen var ju bestämd så. Naturligtvis är det jobbigt mentalt jobbigt för oss, negativt mentalt efter de två senaste matcherna. Men fysiskt finns det reserver att plocka fram under matchen.  

Har ni försökt att flytta matchen?

-Ja, vi har undersökt möjligheten att flytta fram matchen men det var inte möjligt då det inom kort kommer en landslagssamling. 

Nu är det ju snart uppehåll men sommarfönstret öppnar inte förrän den sjuttonde juli. Matcherna i Allsvenskan börjar igen den 30 juni. Hur ser du på möjligheterna och behoven av eventuella förstärkningar i sommarfönstret.

-Möjligheterna är begränsade, samtidigt kommer vi säkert att ta in nya spelare, absolut. Det kan säkert bli att vi rensar lite i truppen också för att få in nya spelare. 

Ni har släppt in mål på fasta situationer och inlägg på sistone, är det något ni jobbat med för att undvika?

Faktum är att vi inte släppt in mål alls på fasta situationer, jo frisparken mot Helsingborg. Men inte annars innan målen mot Häcken. Men flera mål efter inlägg stämmer. Ja, det har vi jobbat med och påpekatför spelarna men det beror också på hur målen kommer. Omställningsspelet, var vi tappar boll. Men vi måste också pressa och försvara oss bättre i egna boxen. 

Tittar man på alla lag vi analyserat så ser man också att alla lag släpper in mål på inlägg, men absolut, huvudsaken är att inte tillåta motståndarna att komma till inlägg, för även dåliga inlägg kan bli mål i andrabollsspel. 

Följande har hänt i IFK Norrköpings trupp sedan 2018. 

Spelare in: 
Christofer Nyman, Eintracht Braunsweig
Sead Haksabanovic, lån från West Ham
Kevin Alvarez, FC Moravia
Rasmus LauritsenVelje BK 
Carl Björk, uppflyttad från samarbetsklubben IF Sylvia
Manasse Kusuuppflyttad från samarbetsklubben IF Sylvia
Isac Bergman JohannessonIA Akranes
Oliver StefánssonIA Akranes.

Spelare ut:

Andreas Johansson, Halmstad BK
Daniel Sjölund, IFK Mariehamn 
David Moberg Karlsson, Sparta Prag

Till söndagens match mot AFC Eskilstuna kommer IFK Norrköping som åtta i tabellen. Förra säsongen låg man aldrig sämre än på femte plats, efter omgång 6, under hela säsongen. Med en match mindre spelad än ettan Malmö är man redan hela 12 poäng efter serieledaren. En stor missräkning då klubben innan serien var tippad som en av Allsvenskans största utmanare till Malmö FF. Norrköping storstjärnor har dock inte blomstrat i år, med undantag för Jordan Larsson. På 11 matcher har laget vunnit 3 matcher, spelat 6 oavgjorda och förlorat 2 matcher. Laget har således blott 15 poäng och 16-15 i målskillnad, en missräkning. Senast blev det 2-2 borta mot Hammarby i måndags. Se upp med Jordan Larsson som är stekhet och hittills gjort 7 mål i Allsvenskan i år. Christoffer Nyman är lagets näst bästa målskytt med 3 mål. Lika många som AFC:s bäste målskytt, Samuel Nmani står noterad för hittills i år. Manager Gustafsson utvecklar klubbens sportsliga målsättning för 2019.

 Vad har ni för mål i Allsvenskan 2019?

– Vårt mål är att fortsätta vara en tuff utmanare till klubbar som har bättre förutsättningar än oss. 

Och målet i Europacupspelet?

– Vi har revansch att utkräva i Europaspelet. Vi har varit i denna situation vid två tidigare tillfällen men inte tagit vara på möjligheten. Dels 2017 när vi mötte Pristina och Trakaj. Det var inga bra prestationer från vår sida. Vi var inte tillräckligt förberedda. Dels Rosenborg hemma 2016 i Champions Leuagekvalet, då vi var ännu mindre förberedda. IFK hade då vunnit sitt första guld på 28 år med allt vad det för med sig. Vi behöver vara väl förberedda och vi vill ta revansch i Europaspelet. Vi ska ta chansen och göra vårt yttersta för att lyckas där, berättar Gustafsson

Likt AFC:s Nemanja Miljanovic´, har Jens Gustafsson samma roll i IFK Norrköping, alltså såväl tränare och sportchef. Motståndarkollen är självklart nyfiken på rollen och vad den innebär. Hur är det alltså att både jobba som tränare och sportchef samtidigt? 

– Det är väldigt ansvarsfullt, man får ett ytterligare ansvar utöver tränarrollen där man ju tränar laget och är ansvarig för resultaten. Man jobbar ocksåmed transfers och tittar på hur föreningen långsiktigt ska lyckas utvecklas. Rollen är väldigt rolig och den är otroligt stor så man behöver ha många människor runtom för att kunna klara av den på ett bra sätt och det tycker jag att vi har. Vi är totalt 8-10 människor som dagligen arbetar för att laget ska kunna prestera på kort och lång sikt. 

Norrköping har en trupp med väldigt många utvecklingsbara spelare som vill vidare i sina karriärer, ut i Europa. Norrköping, med ordförande Peter Hunt och manager Jens Gustafsson i spetsen, har också på senare år varit väldigt lyckosamma i att utveckla sina värvningar och egna spelare för att sedan sälja dem vidare, dyrt. På så sätt har klubben på kort tid byggt upp ett imponerande kapital vilket gör att man nu också har satsat 10 miljoner kronor på att utveckla hemmaarenan Östgötaporten. Inför Allsvenskan frågade Motståndarkollen Jens om han såg några särskilda spelare som är aktuella att lämna klubben i sommar.

– Svaret är nog alla, alla och ingen. Vi kommer hålla emot allt vi kan för att vara slagkraftiga i Europa. Det blir tvådelat, man vill inte att det ska ske men samtidigt kan det ske. 

2017, under AFC:s första allsvenska säsong, möttes de båda klubbarna två gånger och IFK Norrköping vann båda matcherna. Den 12 maj på Tunavallen åkte Norrköping hem med 3 poäng efter seger med 1-2 (0-2). Redan i den 7:e minuten nätade Nicklas Eliasson, idag Bristol City, och i matchminut 36 ökade Kalle Holmberg på till tvåmålsledning. Omar Eddahri, som nyligen kritade på för Joel Cederlunds GIF Sundsvall, gav AFC nytt hopp i matchen då han reducerade till 1-2 i matchminut 57. Närmare än så kom inte det orangea Eskilstunalaget den gången och den stora sjungande IFK-klacken kunde jubla ikapp med sina spelare. 

I matchen på Tunavallen slog IFK Norrköping 622 korrekta passningar inom laget mot AFC:s 324. Norrköpings bollinnehav på 66 % speglar också den statistiken. IFK sköt 17 skott i matchen varav 7 träffade mål. AFC hade 3 skott på mål på 12 skottförsök. 

Ännu bättre stämning var det i Norrköping en magiskt ljummen och fin fotbollskväll den 7 augusti 2017 som undertecknad med far och bror inledde med husmanskost och ett par kalla maltdrycker med Peking Fanz på restaurang Saliga Munken på Sankt Persgatan. Alltid lika trevligt att besöka den klassiska Norrköpingrestaurangen och tugga fotboll med familj och IFK-fans inför match. 

Väl på Östgötaporten fick vi se ett defensivt starkt och strukturerat AFC som var en ribbträff av Mohammed Buya Turay från att ta ledningen framför Curva Nordahl i första halvlek efter en tekniskt fin prestation. I matchen var det åter Norrköping hade mestadels av bollinnehavet (61 % mot AFC:s 39 %) och med 556 korrekta passningar mot 308 för AFC som följd. Trots spelövertaget var det AFC som var mest skottvilliga och hade flest målchanser. 16 AFC-skott gav 6 träffar på mål sett till Norrköpings bleka 2 skott på mål på 11 skottförsök. IFK Norrköping tryckte dock på matchen igenom och som så ofta avgjorde favoriten och hemmalaget i slutfasen av matchen. Efter en heroisk insats av AFC gjorde IFK Norrköping matchens enda mål i minut 87 då Sebastian Anderssons vann en nickduell med Alex Michel på hörna som fick Alireza Haghighi att kapitulera. Se höjdpunkter från matchen i länken nedan.

Till matchen på söndag väntas IFK Norrköping komma med ett stort bortafölje som stöd, då klubbens supporterklubb Peking Fanz anordnar Pubresa till Eskilstuna. Tillsammans med AFC Eskilstunas fans Tuna Towers väntas man skapa en härlig och ljudstark inramning på Tunavallen i den för båda lagen så viktiga sista matchen innan sommaruppehållet. Norrköping är i absolut behov av en vinst för att inte halka för långt bakom topplagen och Europaplatserna. För AFC är poängbehovet om möjligt ännu större då klubben slåss om överlevnad i Allsvenskans bottenskikt. På grund av att alla bottenlagen förlorat mycket samt kryssat mot varandra har inga lag dragit ifrån ännu. Seger eller poäng för AFC mot Norrköping tillsammans med eventuella förstärkningar av spelartruppen i sommarfönstret kan ändra förutsättningarna inför den så viktiga och spännande fortsättningen av Allsvenskan då alltså 18 matcher av 30 återstår efter Norrköpingmatchen. AFC vet också att det är möjligt. Senast lagen möttes i mars, i den avgörande gruppspelsmatchen i Svenska Cupen, spelade man 1-1 på Östgötaporten. Detta efter en mycket stark kollektiv insats och många individuellt starka insatser av Eskilstunas spelare. Efter mycket fint presspel, och spel på vänsterkanten sköt Felix Michel ett skott som Samuel Nmani krigade in returen på till 0-1. Jordan Larsson kvitterade för Norrköping i den 70:e minuten men AFC försvarade sig mycket väl och gick vidare som gruppsegrare. Se själv hur laget krigade, spelade fin fotboll och plockade poäng av Norrköping i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/11971273/hojdpunkter-peking-utslaget-ur-cupen–afc-vidare-efter-kryss/

Motståndarkollen har försökt att få intervjua IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt och manager Jens Gustavsson utan att nå dem. Motståndarkollen tackar Nemanja Miljanovic för hans tankar inför matchen och önskar båda lagens spelare och tränare lycka till i matchen! 

Till matchen på söndag väntar en strålande försommardag med 17 grader och solsken. Det är alltså verkligen läge för att köpa biljett till matchen och komma och stödja Eskilstunas allsvenska fotbollslag i jakten på den andra hemmasegern och nytt allsvenskt kontrakt 2020.

Joel Hamberg