Motståndarkollen: GIF Sundsvall

29 jun 2019

Lördagens motståndare GIF Sundsvall bildades 1903 och har länge varit Norrlands stolthet på fotbollssidan. Klubbens första allsvenska säsong var 1965 och totalt har man spelat 18 säsonger i Sveriges högsta serie. Antalet säsonger samt resultaten i matcherna har placerat Giffarna på plats 24:e i den allsvenska Maratontabellen. Klubbens bästa placering i den högsta serien någonsin är femteplatsen från 1988. Sedan 2015 spelar GIF Sundsvall åter i Allsvenskan och laget spelar sina hemmamatcher på NP3 Arena med en publikkapacitet på 8000. I Giffarna spelar två före detta AFC-spelare, mittfältaren Omar Eddari och forwarden Chedi Omeje som till denna match är tillbaka efter ett års skadefrånvaro. Ordförande i klubben är Hans Selling.

I omgångens Motståndarkoll tar du del av tankarna från Gif Sundsvalls klubbchef Henrik Lundgren, deras målvaktstränare och spelarkoordinator Tommy Naurin, AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic samt lagkapten Anel Raskaj, tillbaka från ett succéfyllt EM-kval med sitt kära Kosovo.

När AFC Eskilstuna spelade sin premiärsäsong i Allsvenskan 2017 var det GIF Sundvall klubben ställdes mot i sin första match i högsta serien i historien. Det började också bra efter att Sasa Matic gett AFC ledningen i den 27:e minuten. Ledningen höll dock bara i sig till matchminut 31 då Peter Wilson kvitterade på nick bakom Tim Erlandsson efter ett fint vänsterinlägg som letade sig över Alex Michel i mittförsvaret. Fem minuter senare sköt Lars Krogh Gerson 2-1 till hemmalaget och direkt i andra halvlek avgjorde Eskilstunasonen och Sundsvalls dåvarande lagkapten Marcus Danielsson när han nickade in en hörnretur till 3-1.

I returen i Eskilstuna vann Sundsvall även då, 1-2 slutade matchen sedan AFC skapat mycket men missat många målchanser. Hör dåvarande AFC-spelaren och nuvarande GIF Sundsvallspelaren Omar Eddari samt se hans reduceringsmål i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/3935076/ilska-i-afc-vet-inte-vad-jag-far-saga-utan-att-det-blir-kaos/

Noterbart är att GIF Sundsvalls unga och lovande målvakt, William Eskelinen, gjorde allsvensk premiär just på Tunavallen mot AFC sedan Giffarnas dåvarande förstemålvakt Tommy Naurin, som för övrigt intervjuas i veckans Motståndarkoll, skadades i den 35:e matchminuten. Eskelinen gjorde flera bra räddningar och var en bidragande orsak till att AFC inte tog poäng på Tunavallen.

Hör William Eskelinen efter sin allsvenska debut i Eskilstuna den 18 september 2017.

https://www.fotbollskanalen.se/video/3935081/debutanten-eskelinen-jag-hann-inte-tanka/

Sundsvall har inför denna säsong inte höjt spelarbudgeten men därmed minskat truppens storlek och därmed kunnat höja lönerna. Trots detta fick klubben ekonomiska bekymmer vilket offentliggjordes under säsongen med ett underskott på över 12 miljoner kronor. Just nu håller klubben på med en räddningsaktion för att klara elitlicensen framåt och det ser ut som att klubbledningen med hjälp av det lokala näringslivet och spelarförsäljningar kommer att lyckas väl. Som en konsekvens av den ekonomiska situationen i föreningen har klubben tvingats sälja sin lagkapten och såväl förra säsongen (18 mål) som årets skyttekung (6 mål), Linus Hallenius. Oavsett vem man kommer att ersätta honom med kommer det att bli ett kännbart tapp under resterande säsongen.

Noterbart är också att GIF Sundsvall inför året var uppskrivna med siktet att förbättra fiolårets starka säsong och fina tabellplacering. Något laget i år ännu inte lyckats infria efter 13 av 30 matcher spelade. Laget ligger på 14:e plats med 10 poäng efter 13 omgångar (laget har spelat omgång 18 mot Malmö som man förlorade med 2-1). Två vinster, fyra oavgjorda och sju förluster har det blivit för Allsvenskans näst nordligaste klubb. Målskillnad 15-20. Den skrala inledningen av säsongen och svåra ekonomiska läge är något som talar för att kvällens match blir extremt viktig för Sundsvall ur många aspekter, liksom den är för AFC Eskilstuna. En häftig och avgörande match spelas alltså i Sundsvall ikväll, med matchstart inom svensk och internationell fotboll smått osannolika matchtiden 23.00. Men så är det ju så att Allsvenskan spelas på det norra halvklotet där midnattssolen i Norrland möjliggör denna fantastiska inramning sommartid.

Färsk klubbchef i GIF Sundsvall men med mycket erfarenhet och hjärta för klubben är Henrik Lundgren. Motståndarkollen låter honom själv berätta om GIF Sundsvall som förening?

-Vi ser ju oss som Norrlandslaget och vi har varit det främsta norrlandslaget i många år. Nu fått vi ju i och för sig fått konkurrens av Östersund men vi ser oss som det givnas laget i Norrland.

Vad har du för bakgrund och uppdrag i Sundsvall?

-Bakgrunden i Giffarna är att jag varit knattespelare och spelare fram till jag var 16 år. Men jag hade väl varken talang eller skalle att gå längre. Sen har jag engagerat mig i supporterklubben och suttit i styrelsen i fyra år. Jag blev mer operativ och började jobba som klubbchef den 1 januari 2019.

Varför tog du uppdraget som klubbchef?

-Man har ju varit Giffare sedan man var liten. Så det är ett drömjobb att få jobba heltid, få betalt för och engagera sig i klubben man älskar. Att få jobba med ett av sina stora intressen.

Hur är det att jobba som klubbchef så här efter ditt första halvår?

-Det är som i många andra klubbar med en liten organisation, det är händelserikt med många olika arbetsuppgifter och långa dagar. Det bygger mycket på engagemang och det är inget ”åtta- till femjobb” direkt.

Hur många timmar jobbar du per vecka?

-I viss mån är man alltid i tjänst, man lever med klubben dygnet runt. Det kan vara allt från 40-70 timmar per vecka. Sen vet jag inte, räknar man också när man tittar på fotboll. Men det är klart, man är alltid tillgänglig på telefon, tar med datorn hem, så arbete och fritid flyter ihop.

Berätta om den utvecklingsresa GIF Sundsvall gjort under åren från Superettan till ni gick upp i Allsvenskan 2015?

-Egentligen skulle jag vilja börja lite tidigare. Sundsvall hade ett par sejourer i Allsvenskan på 80- och 90-talet men när vi gick upp 2000 så hände det något i klubben. Det blev mer professionellt och spelarna blev heltidsanställda. Sen har vi varit ett lindansarlag som legat i botten av Allsvenskan eller i toppen av Superettan men på senare år har det känts att vi etablerat oss bättre i Allsvenskan, med åttondeplaceringen förra året. Även om vi ligger längre ner nu tror jag att vi kommer att kunna hamna på en mittenplacering i år. Vi har ett alldeles för bra lag för den placering vi nu ligger på.

Men är en mittenplacering realistisk med tanke på årets svaga resultat och klubbens tuffa situation ekonomiskt?

-Ja det tycker jag, det beror såklart på vad som händer i transferfönstret. Vi har inte presterat så bra i år resultatmässigt men vi har spelat ganska bra. Men vi har spelat bra i fel matcher. Vi har spelat sämre mot sämre lag och inte fått poäng, men spelat bra mot bättre lag men ända inte fått poäng. Blir vi bara mer jämna i våra prestationer kommer poängen att komma.

-Vi började ju bra med poang borta mot Djurgården och vinst mot Malmö. Då började folk i stan att prata om SM-guld. Sen förlorade vi några matcher och då pratade folk om att vi ska åka ur. Men det är ju så i den här branschen.

Vad är Sundsvalls kortsiktiga och långsiktiga målsättning med verksamheten?

-Det kortsiktiga är som för andra att hålla oss kvar i Allsvenskan. Att få ta del av det växande TV-avtalet. Det får man ju förvisso i Superettan också men det är högre i Allsvenskan. Sen det långsiktiga är dels att etablera oss i mitten eller högre i Allsvenskan och att få ordning på ekonomin. För att ha bättre förutsättningar att lyckas sportsligt måste vi höja vår omsättning och få en stabil ekonomi.

Vad finns det för kommersiella möjligheter till intäkter på NP3?

-Det är mest exponering,, reklamskyltar och annat. Vi äger inte arenan själv. Sen Arenanamnet inte minst. Det är andra företag som arrenderar restauranger och pubar på arenan.

Har styrelsen diskuterat att föreningen ska ta över försäljning av mat-och dryck på arenan för att öka intäkterna härifrån?

-Nej, vi har inte diskuterat det då vi varken har ekonomin eller organisationen för att klara det i dagsläget.

Hur är det att verka som fotbollsklubb i Sundsvall och i regionen?

-Vi känner att vi har ett starkt stöd i regionen. Vi är det enda elitlaget i fotboll på 20 mils radie. Sen är det klart att vi har konkurrens, framför allt från Timrå på hockeysiddan. Men de ser jag mest som kollegor än som konkurrenter. Vi försöker samarbeta kring en hel del. Vi har ett starkt stöd i stan för Giffarna, vi är Sundsvalls lag.

Ni snittar ju ungefär 4000 åskådare hemma, för lågt kan man tycka för ett etablerat allsvensk lag. Har ni mest publik från Sundsvall som kommer eller åker folk från regionen och stöttar er?

-Folk åker från en tio mils radie men det är klart att med utvecklingen som skett på TV-sidan, så är det till och med så att vissa i stan väljer att sitta och se matcherna hemma. Sedan är vi såklart väldigt beroende av tv-avtalet så vi kan inte gnälla över det. Men vi jobbar med att förbättra arrangemangen så att fler ska vilja komma till arenan. För fotboll är ju roligast att se live! Men det är klart, regnar det och det inte finns något tak på vissa delar av arenan, så får man ha respekt att folk väljer att stanna i tv-soffan. Det är kommunen som äger arenan så vi får föra dialog med dem om hur vi kan utveckla arenan på sikt.

Vad är er omsättning 2019?

-43 miljoner.

Vad får ni för stöttning av näringslivet i form av sponsring?

-Vår budget på marknadssidan är 20 miljoner.

Vad får ni för sponsring av kommunen?

-Vi får ett avtal på 1.65 miljoner från kommunen och de kommunala bolagen tillsammans.

Vad har ni för strategi för att etablera er och blicka högre i Allsvenskan, stärka ekonomin och organisationen?

-Dels måste vi stärka organisationen, så vi kan göra mer saker. Dels måste vi få ordning på ekonomin. Dra in mer marknadsintäkter. Jag tror vi kan bli mycket bättre på att sälja överlag. Sen är det en viktig del av att utveckla talanger och att sälja talanger.

Kan du berätta om er talangverksamhet?

-Vår tipselitverksamhet är rätt så bra tycker jag,. Vi har ett bra samarbete med fotbollsgymnasiet som har ett riksintag i Sundsvall. Vår ansvarige för tipselitverksamheten, Benny Matsson som också är en gammal Sundsvallsspelare, är halvtidsanställd på skolan och halvtidsanställd hos oss. Så det har fått ett bra rykte och nu är det till och med så att landslagsspelare söker sig till oss. Under 2018 hade vi 25 spelare som på olika sätt var kallade till landslandsläger eller landskamper. Det var allt från Future Team till U -16.

Vad krävs för att en klubb från en medelstor svensk stad ska kunna utmana om topplaceringar i Allsvenskan?

-Det är mer pengar rent krasst. Tittar man på Allsvenskan och radar upp vad de har för omsättning så ser man ett tydligt samband. Så det gäller att hitta fler intäkter på marknadssidan, att ha andra intäktssidor som exempelvis Häcken med Gothia Cup eller att förädla talanger och sälja.

Hur ser du på Joel Cedergrens arbete i klubben och vad är hans styrkor?

-Joel har gjort ett fantastiskt jobb hos oss. Han har byggt en bra organisation kring A-laget och är duktig på att få ihop gruppen. Han har tillsammans med Urban (Sundsvalls sportchef) byggt en bra trupp med rätt små resurser. Han är nyfiken och vetgirig och har utvecklats enormt som tränare. Så Joel har varit jättevärdefull för oss.

Hur länge har han kontrakt?

Det går ut efter säsongen.

Vill ni förlänga?

Ja, vi har inlett lite förhandlingar.

Vi har ju alla hört om er dåliga ekonomi som ni berättat om offentligt. Vad har klubben för utmaningar?

Ja, det handlar framför allt om ekonomin. Vi har ju gått ut med en prognos som i worst case pekar på minus på 12.4 miljoner i år. Så det är såklart en jätteutmaning som vi jobbar dagligdags med att försöka rätta till.

Vad har ni vidtagit för strategier?

-Budgeten måste vara i balans, annars klarar vi inte elitlicensen. Vi jobbar framför allt med olika investerare och har ett möte med företag nästa vecka (intervjun gjord den 13/6) och ska då presentera ett projekt som vi jobbar på. Vi har inte gått ut med vad det handlar om än, företagen ska få höra det först.

-Sen måste vi säkert sälja någon spelare, men vi måste få marknadsmässiga bud.

-Sen är det ju så att vi inte tappar elitlicensen utan man får ett kontrollår och måste nästa år visa ett positivt eget kapital i augusti nästa år.

Vad ska de få i utbyte för att vilja gå in med mer pengar och inte bara täcka ett underskott?

-De ska få något tillbaka, de ska investera i klubben.

Kommer ni klara att få in 12,4 miljoner i år, så ni får en budget i balans?

-Ja, det är min absoluta tro.

Före detta målvakt och lagkapten med 10 säsonger i klubben. Idag målvaktstränare och spelarkoordinator, Tommy Naurin ger sin syn på klubben, AFC och fortsättningen av Allsvenskan.

Berätta om din tid och uppdrag i klubben?

-Jag har gjort tio år i klubben. Jag kom hit 2010 som en 25-åring som skulle fylla luckan efter Fredrik Sundfors och gjorde det bra. Vi hade ambitionen att ta oss uppå i Allsvenskan och gjorde så. Jag fick ett lite olyckligt år i Allsvenskan med en korsbandsskada men året efter gick vi upp igen. Jag hann göra comeback i Allsvenskan innan jag drog korsbandet igen, så jag hade två rehabiliteringsår. Av den anledningen blev jag kvar i föreningen. Allt ont har något gott med sig, Jag blev förälskad i klubben, vi lyckades ta oss tillbaka till Allsvenskan. När vi gick upp igen drog jag korsbandet igen. 2015 kunde jag spela fram till i fiol då jag var tvungen att kasta in handskarna.

På grund av min skadehistorik har jag arbetat inom föreningen, så steget över efter karriären var naturligt och frågan kom relativt tidigt om jag kunde tänka mig en tjänst i klubben efter karriären. Jag klev in på marknadssidan i fiol och under hösten och hann med en införsäljningsperiod från november till april. Det var en rolig tid och jag hann lära mig mycket och det gick bra. Sedan dess har min tjänst utvecklats och nu är jag både målvaktstränare, spelarkoordinator och arbetar även lite på marknadssidan.

Vilka klubbar representerade du under din aktiva karriär?

Lundby IF, Örgryte IS, Falkenberg FF, Qviding och sen 10 år i Sundsvall. Jag hann dra av tre korsband och tre miniskar, så jag är glad att jag hann bli över 30 inom fotbollen.

Vad gör en spelarkoordinator i GIF Sundsvall?

`-Det är väl egentligen ett svenskt ord för en Player Manager. Jag tar hand om spelarna utanför fotbollen. Allt som kommer till när man flyttar till en förening och en stad. Det kan handla om allt från försäkringar, bostäder, bilar, skatter och så vidare. Om någon kommer utifrån och behöver hjälp med skola till barnen. Allt som behövs för att spelarna ska trivas och deras liv ska funka. Det föll än mer naturligt då jag själv varit spelare tidigare.

Hur mycket tid tar arbetet som målvaktstränare?

-Jag är på varje träning och känner målvakterna sedan tidigare. Inlärningen och träningen har vart enkelt att anamma, eftersom jag varit med om att sätta ihop träningsprogram tidigare då jag själv var aktiv. Nu handlar det mycket om att bygga ett förtroende och nu ska jag hjälpa målvakterna att utvecklas och bygga sina karriärer.

Och du måste ju då varit bidragande till den fina utveckling som er förstemålvakt William Eskelinen haft?

-Han kom till oss som en väldigt talangfull målvakt som gått i Stockholm, han hade en bra grundskola. Sen handlade det om att bygga på erfarenhet. Han tog uppgiften på rätt sätt och gjorde en kanonsäsong förra året.

Får ni behålla honom nu när vi vet att det finns intresserade klubbar och ni är i behov av kapital?

-Vi jobbar ju hårt för att behålla honom. Alla målvakter hade inte haft det lika lätt i Sundsvall. Man måste ha riktigt bra fötter som målvakt om man ska spela här. Man måste kunna behärska spelet med fötterna och ha ett bra spelsinne och det har William i allra högsta grad.

Hur fungerar samarbetet med Joel och övriga ledarteamet?

-Kanonbra med tanke på att jag haft Joel i så många år tidigare som tränare själv. Det är han och Urban som plockat in oss i ledarstaben. Vi har gått igenom mycket skit men även delat många lyckosamma stunder ihop. Som spelare och lagkapten som jag var tidigare. Vår relation är väldigt stark. Andreas Pettersson och Henrik Åhnstrand som är assiterande tränare är två kanonbra killar. Vi är ett väldigt socialt gäng. Joel vill ha det som prägel i både spelargruppen och i ledarstaben. Det ska vara kulturen. Det är så när man flyttar hit också, tradition är det inte många spelare som kommer härifrån. När jag spelade var det inte en enda spelare förutom Emil Forsberg och någon mer som kom från Sundsvall. Det blir en sådan magi då, det är nytt för alla, det är mycket snö på vintrarna, mörkt och så vidare. Ljust på somrarna. Det bygger gruppen väldigt väl. Det är ingen som sticker hem till sitt utan man umgås tillsammans. Nu har det kommit mycket ny kultur med våra spanska vänner.

Jag har hört talas om er unika matlagningskurs för spelare där de får lära sig att laga bra mat från grunden med professionella kockar i ett riktigt kök. Något som både varit bra för sammanhållningen och det sociala för spelarna samt för att säkerställa att de lagar och äter näringsrik mat. Berätta, är det något ni har fortsatt med?

-Absolut, det kommer en matlagningskurs i höst igen men nu blir det mer fokus på gourmetmat och det är en riktigt fin restaurang de får vara på.

Vad tycker du om årets trupp?

-Truppen är kanon, den är vass och lika spetsig som i fiol. Nu har vi ju tyvärr tappat Linus som försvagar oss mycket. Det är en ledare och han gjorde 18 mål i fiol så det kommer vara kännbart.

Ni hade en stark start på säsongen men hade sedan en tyngre period och har bara vunnit två matcher och spelat in 10 poäng på 13 matcher. Vad är dina tankar och reflektioner om säsongen så här långt?

-Den började ju starkt. Malmö och Djurgården och fyra poäng direkt. Klart att efter fiol så kände man att detta kan gå bra. Sen tappade vi onödiga poäng både mot lag vi dominerade mot på planen och som vi kanske hade lite lättare för. Men vi har allt i egna händer att göra en bra säsong. Vi ska få till en bra ersättare för Linus också.

Ni ska värva en ny anfallare?

-Det ska vi göra men vi ska vara noggranna för det ska vara en spelare att bygga vidare på även 2020. Våra spelare hoppas vi på utveckling på, så det måste vara optimalt både i gruppen och för framtiden.

Vad är du nöjd med prestationsmässigt vad gäller anfallsspelet och försvarsspelet?

-Stora delar är jag nöjd med, som att vi behållit identiteten i spelet, generellt sätt. Vi har ändå ett varumärke som är förknippat med vårt spel. Vad gäller dagens Sundsvall är även spelarna som kommer hit medvetna om hur man ska kunna behärska ett spel och spelidén. Vi går för idén men sen har vi skapat lite för lite målchanser och gjort för lite mål.

Vad behöver ni förbättra?

-Vi behöver producera mer målchanser, det är viktigt för oss. Vi behöver vara mer resoluta framför mål. Behålla bollen är vi bra på. Sen vill jag att vi ska hålla tätt i någon mer match, vi inte lyckats hålla nollan än.

Vad tänker du om Eskilstunas start på säsongen med sex poäng på 12 matcher?

-Jag har sett AFC en del och vet vad de var bra på i fiol. Att hålla tätt. Det ska man inte underskatta. Men skillnaden är stor i Allsvenskan och är man van att hålla tätt men inte gör det så kan det sätta sig i huvudet.

Vad tror du om AFC Eskilstunas chanser att stanna kvar i Allsvenskan efter det du sett hittills?

-Ja du, det är svårt, det är inte bara att vara vänlig. Ligger man där man ligger får man inte mycket gratis. Det är upp till tränaren, att se o man fått ut max av spelarna och spelidén. Om de tror på spelidén och att de inte fått ett bra utfall ska de fortsätta med den men om de inte gör det måste de ändra. Men jag vill ju såklart att vi ska lyckas!

Hur länge var era spelare lediga i juni?

-10-11 dagar. Många var iväg på semestern. Nån var i Los Angeles och nån annan i Paris, så det var mycket flygande.

Hur länge och mycket har ni tränat sedan uppehållet?

-Vi kom väl tillbaka den 13:e och har tränat i två och en halv vecka. Samma pulsering som tidigare. Vi har träningsledigt var tredje eller var fjärde dag. Vi har haft en träningsmatch där vi mötte Östersund och vann med 1-0.

Hur är stämningen i gruppen och formen på spelarna?

-Stämningen är bra, vi har haft lite aktiviteter och roligt runt omkring. Sista veckan har träningen sett riktigt bra ut.

Matchen mot Eskilstuna spelas klockan 23. Hur tror du det kommer att påverka era spelare?

-Ingenting, vi har ju internationella spelare. Det här är gött för dem, de kan ta en siesta. Vi är väl vana vid ljusets makter eftersom solen aldrig går ner här. Det är också roligt att visa upp Norrland. Efter matchen ska vi städa undan hela arenan och sen blir det konserter här veckan som följer.

Hur många biljetter är sålda till matchen?

-Det var någonstans kring 3500 (torsdag kväll) och det är bra för Sundsvallspubliken brukar vara svåra att få att köpa förköp. Vi siktar på 5000-5500, sen kan man alltid hoppas på fler.

Hur förbereder ni er dagarna innan match och på matchdagen för att prestera på topp denna ovana speltid?

Vi vränger ju tiden lite. Sover ut lite längre på mornarna, skjuter upp lunchen några dagar innan och sen får de sova på eftermiddagen på matchdagen.

Hur påverkas spelarna och laget av den stora uppslutning klubben fått från näringslivet i Sundsvall för den räddningsaktion ni arbetar med för att rädda klubbens ekonomi och elitlicens?

-Vi bygger ju en produkt och det känns väldigt bra att man ställer upp. Vi tar ett väldigt stort samhällsansvar också som enda elitförening i stan. Det är väldigt få som jobbar kring föreningen och det är mycket som ska göras och det tror jag man börjar inse nu.

I AFC Eskilstuna är tränare och sportchef Nemanja Miljanovic tillbaka efter några dagars semester och han har tränat laget hårt för att komma väl förberedda till omstarten av Allsvenskan och den hyperviktiga matchen mot Sundsvall ikväll.

Hur har semestern varit Nemanja?

-Bra, jag var tio dagar i Spanien och har hunnit vila lite. Jag var i Alicante.

Gjorde du något kul?

-Jag såg lite på fotboll, var lite på playan och träffade lite kompisar och bekanta.

Vad vet du om Sundsvall som klubb och lag?

-Sundsvall är en klubb som spelat mellan Allsvenskan och Superettan i många år. Kanske var IFK Sundsvall bättre på min tid. Men Giffarna har gjort det bra de sista åren. Man kan säga att de gått upp och klarat sig några år i Allsvenskan. De har kunnat ta fram spelare och lyckats sälja dem vidare. Så att de lyckats tjäna lite pengar på försäljningar. Sen har de spelat en riktigt bra fotboll de senaste säsongerna, en passningsorienterad, anfallsorienterad fotboll. De har haft några spanjorer och tränare som satt en prägel på laget, de har spelat en positiv fotboll. Marcus Danielson som nu är i Djurgården har varit där, Joakim Nilsson som nu spelar i Elfsborg, Johan Larsson som nu i Malmö och amerikanen Gall i Malmö, han är också därifrån. Jag tror att också Silva var där och sedan gick vidare till Italien och nu har man lyckats med Hallenius också.

Hur har du scoutat Sundsvall?

-Jag har sett de fyra senaste matcherna i Allsvenskan.

Har du också tittat på deras träningsmatch mot Östersund under uppehållet? 

-Ja.

Hur länge var ni lediga med AFC?

-I 13 dagar.

Hur mycket har ni tränat efter det?

-Vi har egentligen haft en vecka helt ledigt då spelarna inte skulle träna något. Den andra lediga veckan hade de ett program de skulle följa med lite löpning och styrka. Sen körde vi en ganska tuff första vecka med längre träningspass och högre belastning. Den här veckan har varit en vanlig träningsvecka.

Hur har spelarna skött sig under uppehållet träningsmässigt?

-Det känns bra, det märks inte att de tappat något. De känns fysiskt bra.

Hur har spelarna sett ut under träningarna?

Bra, det har varit lite varmt mot vad vi är vana vid men annars har det gått bra.

Hur har kommunen skött vattningen av planen?

-Bra, inga problem med vattnet eller något. Förra året hade vi nästan en månad på sommaren då det var hett och den inte vattnades, men nu har det fungerat bra. Enda problemet är att gräsmattan är sliten så den behöver bytas ut så fort som möjligt.

Det skulle väl ha gjorts av kommunen nu under uppehållet om jag är rätt informerad?

-Ja, jag tror att det var tänkt så men man har beslutat sig att göra det efter säsongens slut.

Har ni fått någon förklaring av kommunen varför de inte bytt mattan nu i sommar?

-Nej, det är en fråga för klubben, det gäller ju inte bara oss heller. Det drabbar ju alla lag som spelar här, vi som är hemma och de som kommer och spelar här. Skaderisken ökar.

Vad risken med att spela på en sliten och uttjänt konstgräsplan?

-Bara att spela på konstgräs i sig ökar risken för skador och en sliten konstgräsplan ökar risken dubbelt upp.

Vad är det konkret som gör att skaderisken ökar då man tränar och spelar på en sliten konstgräsplan?

– Mattan är hårdare, gräset tappar sin längd och den blir torrare så knän och fötter fastnar lättare.

Hur förbereder ni er för att spela klockan 23?

-Det är ju en udda tid som kan ställa till med problem. Kan hända att Sundsvall har en lite fördel. Det handlar ju om det mentala, att ställa in oss på att det är en match som spelas klockan 23, att ha full koncentration och fokus. Matchen är väldigt viktig för oss. Vi möter ett lag som är ovanför oss, fyra poäng före. Det är viktigt att försprånget inte utökas, men självklart går vi ut för att vinna matchen. Fysiskt är vi väl förberedda men mentalt gäller det att killarna kan spela klockan 23.

Varför åker ni upp samma dag och inte dagen innan som ni brukar?

-Det har väl varit lite delat, vi har åkt dagen innan eller samma dag. Vi har ju både förlorat och vunnit när vi åkt dagen innan. Det kändes som att det var lite för mycket död tid om vi åkt dagen innan.

Hur tror du Sundsvalls ekonomiska bekymmer och att de tvingats sälja deras lagkapten och stora stjärna Linus Hallenius påverkar deras lag?

-Inte en aning, jag tror säkert att de höjt sina löner för att behålla spelare. För att kunna behålla Batanero, Hallenius, flera av spanjorerna. På sätt och vis har de gjort rätt om de klarar sig kvar i Allsvenskan då det ju kommer nya pengar nästa säsong. Man brukar ju säga att smakar det så kostar det.

Hur lägger ni upp matchdagen?

-Vi samlas klockan 08.00 och äter frukost tillsammans, sedan åker vi tidigt, klockan 09.00. Klockan 12.50 är det lunch och vi kommer upp kl. 14.40 och tar in på hotell. Från då fram till 19.15 har spelarna egen tid.

Avslutningsvis, hur går det med sportchefsarbetet att förstärka truppen med spelare som förbättrar laget?

-Ja, man kan säga att vi jobbar med namn som kommer in och vi får välja rätt och framför allt det som ekonomin tillåter.

Stort lycka till imorgon Mance och ha en fin fotbollsupplevelse i Sundsvall!

-Tack så mycket!

En AFC-spelare som inte fick semester när övriga truppen gick på ledighet efter Norrköpingmatchen den 2 juni var lagets lagkapten Anel Raskaj. Han packade istället väskan och bidrog i Kosovos succé i EM-kvalet mot Montenegro och Bulgarien på bortaplan. Anel berättar själv om erfarenheterna från landslagssamlingen och tankarna inför omstarten av Allsvenskan. 

Först och främst, fick du någon semester och om, hur var den?

-Jag vilade i 7-8 dagar och var med familjen i Halmstad.

Berätta om landslagssamlingen med Kosovo?

-Det var jätteroligt, jag har ju inte varit med på några år så det var lite oväntat men absolut en jätterolig upplevelse.

Och så fick du ju spela också, hur gick det?

-Det var bra, det började med träningarna som gick väldigt bra. Jag var faktiskt nära en startplats i båda matcherna men av taktiska skäl så fick jag inte starta. Sen fick jag spela mot Bulgarien då jag hoppade in när vi låg under med 2-1. Jag fick en ganska bra halvtimme och under den perioden jag var med spelade vi ganska bra. Det var roligt att vara med och bidra lite.

Vad tar du med dig från landslagssamlingen?

-Först och främst att man var i en miljö där man fick spela med spelare som spelar i de absolut bästa ligorna i Europa. Mäta krafterna med dem. Det var en miljö som var bra för mig själv, både att se vad jag kan klara av och inte klara av. Och så tar jag med självförtroendet därifrån och försöker ta med sig det nu till matcherna med AFC.

Hur ser du på fortsatt landslagsspel och Kosovos chanser att nå EM?

-Först vann ju Kosovo gruppen i Nations Leuage och det var ganska bra. Sen har de senaste resultaten i EM-kvalet varit imponerande om man ser till matcherna på förhand. Men så som matcherna sett ut är det inte förvånande att vi tagit poäng i varje match. Laget har verkligen imponerat och det finns mycket kvalitet i laget. Nu ska man räkna Kosovo som ett seriöst landslag. Absolut är EM fullt möjligt! Förmodligen kommer England ta första platsen men andraplatsen kommer stå mellan oss och Tjeckien. Men om vi misslyckas med gruppspelet finns en andra chans i och med att vi vann vår grupp i Nations Leuage. Och då möter man Makedonien i semifinal och sen vinnaren av Georgien eller Vitryssland. Det är bra landslag alla tre men det är inte England eller Tjeckien så jag tror att chansen är störst att gå till EM den vägen.

Hur känns det i AFC-truppen nu inför hösten och de 18 avgörande omgångarna?

-Vi vet att vi ligger i en tuff position men det är helt enkelt så det funkar i fotboll, man måste tackla alla situationer som uppkommer. Vi spelare sätts på prov nu, hur man hanterar en svår situation. För vissa kommer det vara en stor lärdom för sin vidare karriär. För andra som varit med handlar det om att försöka hjälpa dem i sådana situationer och prestera. Fotboll handlar mycket om det mentala.

Hur ska det bli att spela klockan 23 i Sundsvall mitt i högsommaren och semesterfirandet?

-Det är svårt att säga i och med att jag aldrig gjort det förut. Jag spelade 20.45 nu i EM-kvalet och det var första gången för mig, men det gick bra. Jag var lite fundersam innan matchen för jag hade aldrig spelat 20.45 innan, men det var inga problem alls. Man fick vila lite mer på eftermiddagen. Nu blir det två timar senare men jag tror inte det kommer vara några problem, jag har själv inga problem att sova på eftermiddagen.

Hur ska det bli att spela i midnattssol?

-Det blir helt enkelt spännande att se i morgon, det blir en upplevelse eftersom man inte gjort det innan. Det har hänt när man var lite yngre att man spelade till 12 eller 01 på nätterna men det var i Halmstad och Sverige är ju avlångt så detta blir definitivt en ny upplevelse.

Vad hoppas du på för inramning?

-De sa att det kommer bli en boost för Sundsvallspubliken och det kommer säkert vara många där. I vanliga fall kanske det inte skulle kommit så många mot oss och det är alltid roligt att spela inför mer publik.

Hur ska du personligen förbereda dig för den nya speltiden?

-Vi åker buss till Sundsvall och vi kommer vara där hela eftermiddagen på hotellet så jag kommer säkert sova mellan 16 till sex eller sju på kvällen. Från 19 kommer jag ha någon form av aktivering med streckning i rummet.

Vad minns du själv av dina möten med Sundsvall genom din karriär?

-Det har alltid varit tuffa möten mot Sundsvall som jag tycker tidigare var ett mer fysiskt lag men nu är ett mer tekniskt och spelförande.

Klockan 23 ikväll, på NP3 Arena i Sundsvall, på 63 grader nordliga breddgrader, kliver blåa Sundsvall och orangea AFC Eskilstuna ut i en historisk nattmatch i Allsvenskan. Den som avgör matchen kommer för alltid att bli ihågkommen, dessutom sova väldigt gott till uppvaknande kvittrande fåglar i Norrlandsnatten. Dessutom är matchen en sexpoängsmatch och väldigt avgörande för vilket av lagen som spelar i Allsvenskan 2020. Låt bästa laget vinna!

Motståndarkollen önskar bägge lagens spelare, ledare och supportrar stort lycka till och en positiv fotbollsupplevelse som undertecknad själv mycket gärna hade upplevt på plats!

Joel Hamberg