Motståndarkollen: Djurgården

06 jul 2019

Djurgårdens IF, som gärna själva benämner sig som Stockholms stolthet, bildades 1891 och har genom historien blivit svenska mästare 11 gånger och cupmästare 5 gånger. Klubben hade sin senaste storhetstid inom svensk fotboll i början av 2000-talet då man med Kim Källström och Andreas Isaksson i spetsen dominerade stort. SM-guld 2002, 2004 och 2005 samt cupguld 2002, 2003 och 2005 var såklart en enorm bedrift.

Efter några år av sämre sportsliga resultat och en svagare ekonomi har klubbens VD Henrik Berggren och sportchef Bosse Andersson, tillsammans med sin personal och spelarna, nu fått klubben att blomstra igen, såväl sportsligt som ekonomiskt. Förra året slutade Djurgården på sjunde plats i Allsvenskan efter 13 vinster, 9 oavgjorda och 8 förluster, målskillnaden 40-31 och 48 poäng. 2018 vann Djurgården också Svenska Cupen efter att klart ha besegrat Malmö FF med 3-0 i finalen på Tele 2. En tydlig signal om Stockholmsklubbens återkomst till toppen av svensk fotboll.

I veckans Motståndarkoll tar vi pulsen på Djurgården genom intervjuer med tränare Kim Bergstrand och dess lagkapten Marcus Danielsson, uppväxt i Eskilstuna och fostrad i Skogstorp GOIF och IFK Eskilstuna. Du läser också vad AFC Eskilstunas mittfältare Wilhelm Loeper, med förflutet i Djurgården, tänker om sin gamla klubb och sitt eget lags säsongsinledning samt hör Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic tankar inför matchen.

I slutet av mars genrepade AFC mot Djurgården på Tunavallen, en match Eskilstuna vann med 3-2 sedan nyförvärvet Denni Avdic bland annat gjort sitt första mål av tre i eskilstunatröjan, en mycket elegant lobb. Inför matchen intervjuade Motståndarkollen Djurgårdens sportchef Bosse Andersson, tränare Kim Bergstrand, lagkapten Marcus Danielssonsamt AFC:s Wilhelm Loeper och Nemanja Miljanovic. Längre intervjuer med dem i länken nedan.

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/03/20/motstandarkollen-djurgarden/

Så här beskrev AFC Eskilstunas tränare och sportchef Miljanovic Djurgården som klubb och laginför mötet i mars.

Djurgården är ett topplag i Sverige, med alla resurser bakom sig som behövs för att kunna utmana i toppen av svensk fotboll, både vad gäller ekonomi, publik, stad och det sportliga. Klubben har fått en ny tränarduo som har gjort ett väldigt bra jobb i Sirius, som är kända för en bra organisation och en klar spelidé. Djurgården kommer att vara ett disciplinerat lag med en klar spelidé och en framåtriktad fotboll.

 

Djurgårdens IF kommer till Eskilstuna med ett stort bortafölje från supporterklubben Järnkaminerna och övriga DIF-fans. Djurgården har också inlett säsongen mycket starkt och ligger inför omgång 14 på andra plats i Allsvenskan, blott fyra poäng efter Malmö FF med en match mindre spelat. DIF har inkasserat imponerande 27 poäng på 13 matcher efter 8 vinster, 3 kryss och blott två förluster, båda i Stockholmsderbyn. Målskillnad 23-10.

Säsongen 2017, när AFC åkte ur Allsvenskan, var säsongen desto mer lyckad för måndagens motståndare. Klubben slutade då trea på 53 poäng, 4 poäng efter tvåan AIK och 11 poäng från Malmö som vann SM-guld. Just 2017 mötte AFC Eskilstuna Djurgården på Tele 2 Arena den 27 maj och det blev en av årets största förluster då Djurgården vann med hela 4-1 (1-0) efter två mål av Kevin Walker, ett av Kerim Mrbati och ett av förre AFC-spelaren Othman El Kabir. I den 60:e minuten reducerade Omar Eddahri till 1-2 för AFC. 18-12 i skott för Djurgården och 525 korrekta passningar för stockholmslaget mot AFC:s 404. Utifrån ovan nämnda statistik vanns naturligt nog Djurgården även bollinnehavet, dock med knappa 57 % mot AFC:s 43.
Se höjdpunkter från Djurgården-AFC Eskilstuna 2017 i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3917188/hojdpunkter-djurgarden-krossade-afc/

Hemma på Tunavallen möttes lagen den 31 juli i en match som slutade 1-2 (0-1). Aliou Badji gav Djurgården ledningen efter 30 minuter och Othman El Kabir nätade åter mot sin gamla klubb i minut 51. AFC reducerade efter 81 minuter spelade genom Mohammed Buya Turay men närmare än så kom inte eskilstunaklubben. Vindsnabbe Buya Turay spelar idag i Djurgårdens blårandiga dress och är van att göra mål på Tunavallen, flertalet i Allsvenskan och dessutom två strutar mot AFC i träningsmatchen den 20 mars.

Vad gäller bollinnehavet på Tunavallen i det allsvenska mötet 2017 kontrollerades det till 65 % av Djurgården mot AFC:s 35 % vilket också passningsstatistiken ger en vink av, Djurgården slog nästan dubbelt så många passningar i den matchen, 584 mot AFC:s 308. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Djurgården 2017 i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3926361/hojdpunkter-djurgarden-ny-tabelltvaa-efter-segern-mot-afc/

Nedan läser du längre intervjuer med i tur och ordning Kim Bergstrand, Marcus Danielsson, Nemanja Miljanovic och Wilhelm Loeper.

Efter sju imponerande år i IK Sirius tillsammans med Thomas Lagerlöf, där duon tog Uppsalaklubben från division 1 till att hålla sig kvar i Allsvenskan två säsonger, fick Djurgården upp ögonen för tränarparet. Detta är Bergstrand/Lagerlöfs första säsong i huvudstadslaget och de kunde inte fått en bättre start på tränarjobbet, förutom att man var nära att ta sig ända till cupfinalen. Motståndarkollen pratar med Kim Bergstrand under torsdagen.

Hur har sommaren varit, har du fått någon semester och har du gjort något kul?

Jajemän, vi hade ett uppehåll på10-11 dagar. Det blev lite av varje.

Hur känns det efter de 13 inledande omgångarna?

-Vi är väl rätt så nöjda med resultaten, vi jobbar på och försöker utveckla spelet. Det går väl två steg framåt och ett steg bakåt. Vi har haft en lite stökig vår med en influensaepidemi med en 8-9 spelare sjuka under 2-3 veckor.

Vad är du mest nöjd med i ert spel så här långt?

-Det vi är nöjda med är att alla spelare försöker spela efter de idéer vi har, alla är lojala mot idén och laget. Varje spelare får ut tar mycket av sin kapacitet varje vecka.

Vad vill du, Tolle och spelarna förbättra?

-Vi vill bli jämnare i våra prestationer och höja nivån på våra prestationer över tid.

Är det något särskilt ni vill förbättra om du är lite mer specifik?

-Man delar ju in fotboll i försvarsspel, anfallsspel, kontringar och fasta situationer. Det går inte bara att vara bra på en del utan det måste sitta ihop.

Ni har ett väldigt starkt försvarsspel med bara tio insläppta mål, behöver ni förbättra något i defensiven?

-O ja, vi behöver bli bättre på att vinna boll. Man vill ju springa så lite som möjligt när motståndarna har bollen, det är bättre att lägga energi på offensiven. Men vi släpper till ganska lite målchanser och avslut emot oss.

Vad behöver ni förbättra i anfallsspelet?

-Vårt passningsspel kan definitivt bli bättre och det jobbar vi på varje dag.

Ni vann ju senast mot Kalmar i måndag, 2-0hemma efter ett sent avgörande, vad tar ni med er från den matchen?

-Vi visar bra tålamod, vilket är viktigt om man ska vinna. Visar att vi är vältränade, ödmjuka och som sagt har tålamod, det kommer man långt på.

Sist vi pratades inför genrepet mot AFC innan Allsvenskan drog igång sa du att ni behöver få längre perioder med bra försvarsspel och anfallsspel under matcherna, att det behöver bli mer homogent. Har ni kommit dit ni vill med detnu?

-Ja, lite bättre är det väl men fortfarande är det framför allt offensivt som vi pendlar, men det går åt rätt håll och vi blir mer samspelta och får mer och mer samsyn.

Hur ser skadeläget ut och eventuella avstängningar inför måndag?

Inga avstängningar, skadeläget får du läsa om på Djurgårdens hemsida på måndag.

Ni har varit väldigt starka på bortaplan i år. Hur har ni lyckats vinna fyra av sex bortamatcher?

-Vi har inte gjort någon större skillnad på att spela hemma och borta. Det är väl att vi har ett eget spel som funkar både på hemmaplan och bortaplan. Sen har vi ett bra bortastöd, så vi har inte känt oss särskilt borta när vi spelat borta.

Ni ligger tvåa efter 13 matcher och har inte förlorat mot klubbar utanför huvudstaden, hur långt kan ni nå i år?

Njae, vårt mål är att hota om Europaplatserna och gör man det kan man nå hela vägen men vi har inte ens spelat halva säsongen än. Men vi vet vad vår målsättning är och den ligger inom rimlighetens gräns.

Det pratas mycket om Marcus Danielson nu och röster har höjts för att han borde få chansen i landslaget. Hur bra är han och vad betyder han för er?

-Det är ingen som sagt att han ska vara med i landslaget, frågan som ställdes efter förra matchen var hur bra han är och vi sa då han är minst lika bra som Pär Karlsson som kom med i landslagstruppen senast. Men Marcus är en av Allsvenskans absolut bästa försvarsspelare och han betyder jättemycket för oss, både i träning och i match.

Mohammed Buya Turay, er anfallare spelade tidigare i AFC och var i Belgien innan han gick till er. Hur ser ni på hans insats i Djurgårdströjan så här långt?

-Godkänt, han har levererat sex mål. Han har spelat alla matcher och hållit sig frisk.

Det känns som han mognat lite som spelare under er och spelar mer för laget och fokuserar på rätt saker nu. Har ni jobbat hårt med detta med Buya?

-Vi har inte så bra koll på Belgientiden men vi jobbar hårt med att han ska vara fokuserad och vara fotbollsspelare och inte domare eller något annat. Och det har blivit bättre och sist var det riktigt bra.

Det kan bli 2000 Eskilstunabor och 5000 djurgårdare på måndag, vad tänker du kring det?

-Det låter väldigt bra! Då blir det mycket folk. Vi har haft bra stöd i alla bortamatcher.

Vad tycker du om AFC Eskilstunas spel så här långt?

-Man inledde säsongen i cupen och Allsvenskan mycket bra. Sen var det ju ett tajt matchande och har man inte den bredaste truppen är det tufft när det börjar gå lite sämre. Min upplevelse är att när cupfinalen var slut så var man slitna. Man bygger extremt hårt på sitt försvarsspel. Det var bra redan förra året och det är fortfarande bra. Välorganiserade!

Man är inte lika starka offensivt och har bara gjort nio mål framåt, hur tänker du kring det?

-Nej, men man är defensivt balanserade. Känslan är att det var defensiven först mot Sundsvall och då är det svårare att göra mål.  

Hur har ni scoutat AFC?

-Som med alla motståndare, man följer alla lag och sen kollar man på de senaste matcherna med laget man ska möta. Analyserar deras styrkor och svagheter.

Har ni sett AFC spela live i år?

-Ja, dels i genrepet alldeles nyss mot U21, sen har vi mött AFC i Eskilstuna. Men jag har inte sett dem live i en allsvensk match, men vi som klubb har det.  

Vilka spelare behöver ni se upp med?

Nalic har ju varit fantastiskt bra måste jag säga. Jag tycker fortfarande Raskaj är bra också, det är ganska många som är bra i AFC. Men Michel, Raskaj och Nalic är väl de som sticker ut mest, avslutar Bergstrand.

Inför säsongen gjorde Djurgårdens sportchef Bosse Andersson följande förändringar i truppen.

Nyförvärv:

Mohammed Buya Turay, Sint Trudien, Belgien
Per-Kristian Bråtveit, FK Haugesund, Norge
Aslak Witry, Ranheim IL, Norge
Jacob Widell Zetterström, IFK Lidingö
Elliot Käck, IK Start, Norge
Adam Bergmark Wiberg, Gefle IF
Astrit Ajdarevic, AEK Aten

Spelare ut:

Amadou Jawo (Klubblös)
Omar Eddahri, GIF Sundsvall
Niklas Gunnarsson, US Palermo
Marcus Hansson, IF Brommapojkarna
Souleymone Kone, DAC Dunajska Streda
Kerim Mrabti, Birmingham City
Joseph Ceesay, Dalkurd FF
Jonas Olsson, Wigan Athletic
Aliou Badji, Rapid Wien  

I mars intervjuade Motståndarkollen Bosse Andersson och så här sa han då om Djurgårdens trupp och strategi med truppbygget.

Är du nöjd och klar med truppen?

Vi har en bra trupp och en bra konkurrens och framför allt ett väldigt bra go i laget, en härligt team spirit. Vi har nya tränare i Kim och Tolle som började jobba den 8 januari som redan kommit väldigt långt med sina idéer. Framför allt ska vi jobba med de spelarna vi har och vi har insett att vi är ett bra lag. Sen ska vi inte sitta och spekulera om nya spelare. Vi ska ge tilltro och förtroende till de spelare vi har.

Trots att ni är nöjda med truppen vilket är kul att höra, är det ändå någon särskild position du vill förstärka på?

Man följer alltid med i utvecklingen och skulle vi ha någon egenskap vi skulle sakna så får vi ta ställning till det då.  

Vilken är Djurgårdens strategi i bygget av truppen för att både lyckas sportsligt men också för att bygga upp ett eget kapital?

Vi har väl kommit in i en fas två, vi var tydliga när vi började jobba för fem år sedan. Vi har haft en klar strategi från början. Vi har sänkt våra kostnader men haft en sportslig utveckling. Vi ska ha en ekonomi i balans. Vi hade som mål att ha 25 % av omsättningen i eget kapital och det har vi slagit med råge. Vi har nästan 75 % av omsättningen i eget kapital idag.

Sen är det så att vi ska ha ett positivt transfernetto. Vi har sålt spelare i 10 av 11 senaste transferfönstren. Men kontinuitet är väldigt viktigt för att nå sportslig framgång och jag tror inte att vi kommer att sälja i samma frekvens i de närmaste tio transferfönstren. Har man kontinuitet, en bra verksamhet och en ekonomi i balans så har man väldigt bra möjligheter att lyckas sportsligt. Vi kommer inte svänga vår strategi, vi vill vara med och utmana om Europa Leuage-platserna varje år de kommande åren.

Hur mycket resurser lägger ni på och hur jobbar ni med scouting?

Vi lägger mycket tid och vi jobbar på olika sätt. Vi är nog den klubb i Stockholm som har flest stockholmare i laget. Vi har tagit många spelare från Stockholmsområdet, även från AFC. Vi följer med i svensk fotboll. Som laget ser ut nu har vi tre norrmän. Vi tittar på Stockholm, Allsvenskan, Superettan och Norden. Sverige är en attraktiv liga dit många spelare vill komma till. Framför allt med skandinaviska spelare från Island, Danmark och Norge. Vi har också haft Afrika som en del där vi har haft goda kontakter och hämtat in spelare ifrån. Vi har gett dem tålamod och tid att utvecklas. Det är de bitarna vi fokuserar på, sa Andersson då.

Hela intervjun med Bosse Andersson i länk längre upp i Motståndarkollen.

Marcus Danielsson från Eskilstuna, är mittback i Djurgården och en av lagets nyckelspelare efter en stark fiolsäsong. Han inledde sin karriär i moderklubben Skogstorp GOIF och spelade sedan i IFK Eskilstuna innan han sommaren 2017 flyttade till Helsingborg. Marcus var sedan där i två år men lyckades inte ta sig in i deras A-lag. Så sommaren 2009 flyttade han till Eskilstunas grannstad Västerås för att spela kontinuerlig A-lagsfotboll med Västerås Sportklubb. Danielsson spelade i VSK i 2.5 år, 1,5 i division 1 och sedan 1 år i Superettan. Därefter blev det sex framgångsrika säsonger i GIF Sundsvall mellan 2012-2017 innan han till säsongen 2018 värvades till Djurgårdens IF, där han trots stenhård konkurrens om mittbacksplatsen slog dig in i laget direkt, gjorde flera mål under sina första matcher samt spelade ordinarie under i stort sett hela säsongen.

Så här säger Djurgårdens tränare Kim Bergstrand om hur Marcus är som fotbollsspelare, person och ledare?

Han är lika dan i alla moment i livet, alltid förberedd, ganska lugn, både på fotbollsplan och utanför. Han utvecklas fortfarande, en jättebra fotbollsspelare. Han föregår med goda exempel, inte genom att snacka utan det han gör, det är positivt.

Danielsson gör 2019 sitt andra år av tre på sitt kontrakt med Djurgården och nickade snyggt in sitt första mål i årets allsvenska när han gjorde 1-0 mot Kalmar på hörna i den 85:e matchminuten i måndags.Dessutom har Djurgården i år inte förlorat med sin lagkapten med på planen. Det är med andra ord en formstark mittback som kommer tillbaka till sin tidigare hemmaplan som han spelade på med IFK Eskilstuna back in the days.

Hur mår du Marcus?

-Bra tack, har tränat idag och ska inte klaga.

Vad gjorde du under semestern?

-Jag var kvar i Sverige, var hemma i Eskilstuna några dagar och var i Stockholm också, spelade mycket golf.

Hur ser du på er säsongsinledning?

-Vi har gjort det väldigt bra, vi har nya tränare och ett nytt sätt att spela på. Vi är nöjda med de poäng vi tagit. Spelet har inte funkat 100 % men vi har jobbat stenhårt och då kommer poängen, trots att inte spelet funkat perfekt.

Ni har bara släppt in 10 mål på 13 matcher, varför är ni så starka defensivt?

-Vi jobbar som ett lag tillsammans, stenhårt tillsammans, alltid. Det är grunden. Sedan har vi skickliga spelare offensivt och defensivt. Det är inte bara backlinjen som gjort det bra utan sätter de en bra press längre fram så blir det så mycket enklare för oss längre bak.

Hur spelar ni defensivt i Djurgården?

-Det är varierat, vi har spelat 4-3-3 i de flesta matcher men även 3-4-3 i några matcher. Det handlar väl om att hålla motståndarna på utsidan och inte låta motståndarna spela igenom oss centralt. Samt att sätta hög press på motståndarna och vinna bollen tidigt, inte falla tillbaka. Det har fungerat relativt bra under hela våren. Vi släpper till väldigt lite målchanser emot oss.

AFC Eskilstuna har i sin tur bara gjort nio mål framåt, kan de göra mål på er?

-Det är väl klart att de kan göra det, men jag ska väl inte hjälpa dem med de hur de ska göra mål utan det får de försöka lista ut själva.

Du har inte förlorat i årets allsvenska, båda era förluster i derbyna har kommit då du varit skadad. Hur tänker du kring det?

-Jag har inte funderat så mycket på det. Det var surt att missa båda derbyna och att förlora dem. Jag försöker bara prestera så bra som möjligt när jag spelar.

Berätta om den otäcka skadan du råkade ut för under våren?

-Vi mötte Norrköping och det kom en längre boll över backlinjen. Jag krockade med vår målvakt. Slog i marken ganska hårt och fick en hjärnskakning.

Hur länge höll den dig borta från spel?

-Jag tror att det gick tre veckor från skadetillfället och till att jag var tillbaka i spel igen.

Du har väl varit väldigt skadebefriad i din karriär, har du råkat ut för andra skador tidigare?

-Egentligen bara en stor skada, jag hade problem med ett hopparknä 2015, men jag tränade upp muskulaturen runtom knät och det är inget jag har problem med längre.

Du har gjort en väldigt bra vår och dominerat stort, så pass att röster börjar höras för att du ska få chansen i landslaget, hur känns det att förekomma i sådana diskussioner?

-Jag lägger inte så mycket energi på det, händer det så händer det. Jag har full fokus på att prestera i Djurgården. Det är inget jag har någon förhoppning på. Det känns inte så jättenära.

Ni ligger på en andraplats just nu, hade du vågat hoppas på det?

-Ja absolut, vårt mål är att hänga med i toppen. Vi presterade jättebra även i Svenska Cupen så jag är inte förvånad.

Hur känns det att åka till Eskilstuna och att det kommer bli som en hemmamatch för er med det bortastöd ni kommer ha på måndag?

-Det är alltid kul att spela i Eskilstuna och kommer det mycket folk är det bara roligt! Vi mötte ju Sirius borta nyligen och det kändes som en hemmamatch (vinst 2-0 för Djurgården). Det är fantastiskt att få vara i en sådan här förening, med det stöd som finns.

Har du följt eller sett AFC något i år?

-Nej, jag har inte sett en enda match så jag har inte jättebra koll på dem. Jag har koll hur det gått resultatmässigt. Matchgenomgången kör vi på söndag.

Hur har ni tränat under veckan och hur tränar ni i helgen?

-Vi spelade match i måndags, tränade lätt på tisdag, var lediga i onsdags, sen har vi tränat hårt torsdagoch fredag, är lediga lördag och har en lugn träning på söndag.

Varför ska Eskilstunaborna komma och kolla på matchen på måndag?

-Bara att hoppas att det kommer så många som möjligt, vi siktar på att göra en bra match och det kan bli kul att kolla.

Har du några egna supportrar, familj och vänner som kommer när du nu spelar i din hemstad?

-Ja, det blir mamma och pappa och mina bröder, farbröder, så det kommer vara många ”Danielsonare” på plats på måndag.

Hur slutar matchen?

-Jag tror på 2-0 till oss!

AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovicplockade sin första allsvenska bortapoäng senast som huvudtränare när hans lag spelade 0-0 uppe i Sundsvall förra fredagen, en match som startade klockan 23.00 och som AFC spelade mycket defensivt bra i och där laget också skapade tre högkvalificerade chanser att avgöra.

Vad tar du med dig från matchen mot SundsvallNemanja?

-Framför allt den koncentrationen och disciplinen som kilarna visade. Och attityden, framför allt på grund av att killarna spelade lite sent. Sundsvall hade fördelen med att ha tränat lite senare några dagar innan match och vi hade inte kunnat göra det och hade dessutom resan. Så det var starkt av killarna att kunna hålla koncentrationen och det mentala i 93 minuter.

Hur viktig var det att ta första poängen borta?

-Det var viktigt, framför allt handlade det om ett lag, vi, Falkenberg och Sundsvall i första hand får slåss om kvalplatsen och då är det viktigt att de inte drar iväg. Det är klart, helst skulle vi vunnit. Tycker att resultatet är rättvist, de har mer boll och vi har bättre.

Hur har ni tränat i veckan och hur förbereder ni er i helgen för matchen mot Djurgården?

-Vi har haft en normal träningsvecka, nu är vi ju igång. Vi kanske använder någon övning, nåt spel som man kan använda i Djurgården. Vi var lediga i tisdags.

Djurgården, vad tycker du om deras säsongsinledning?

-Djurgården är väldigt bra och har inte släppt till mycket mål. De har hittat en bra defensiv. De hade redan bra defensiva spelare förra säsongen, har en bra balans defensivt. Nu har man fått offensiva förstärkningar med Astrit och Buya. Ring har kommit igång ordentligt, Buya likaså. Defensivt hade de ju redan bra stomme och så har det bara flytit på, de har hittat den rätta balansen i laget. Offensivt har de individuellt skickliga spelare och då pratar vi framför allt om Ring, Buya och Astrit.

Spelare att se upp med, som imponerat på dig i Djurgården?

-Många har imponerat! Danielsson, Ulvestedt, Ring mycket bra, Buya också. Målvakten har varit stabil. Resten har vuxit också, nu ligger de ju tvåa.

Djurgården har inte förlorat mot lag utanför Stockholm i år, ska AFC Eskilstuna bryta den trenden?

-Ja, vi vet att vi möter ett av de mest formstarkaste lagen som ligger tvåa i tabellen och det blir ingen lätt uppgift men vi ska göra vårt bästa, vi måste plocka poäng för att hänga med. Vi har hittills gjort en skitmatch, borta mot Malmö, men annars har vi matchat alla lag.

Djurgården har bara släppt in 10 mål och ni har bara gjort 9, vad tänker du om det inför måndag?

-Inget, så länge vi fortsätter skapa så är det bra. Det måste ju lossna någon gång, Vi kan inte göra mer än att skapa chanser. Så länge vi skapar chanser och håller tätt bakåt har vi chansen.

Ni är ju starka hemma, hur ska ni dra fördel av hemmaplan på måndag när Djurgården samtidigt kommer ha stöd på läktarna som en hemmamatch för dem?

-Det finns ingen fördel på hemmaplan för oss, möter vi Norrköping är det mycket större stöd för dem, möter vi Djurgården likaså. Det är vi inte ovana med, det är bara att kämpa på. Men vi känner planen bättre, vi tränar där varje dag och så hoppas jag att det kommer lite eskilstunabor och stöttar oss.

Vad tror du om matchbilden?

-Djurgården kommer med mycket självförtroende och vågar spela och göra saker och ting. För vår del gäller det att störa dem, det de är bra på. Försöka göra en taktiskt disciplinerad match. Försöka spela, ha boll så vi inte bara försvarar oss, att vi vågar också stundtals när vi möter ett bättre lag, avslutar Miljanovic.

Ett av AFC:s nyförvärv för säsongen är fostrad i Djurgården, Wilhelm Loeper. AFC:s snabba, arbetsvilliga och tekniska 20-åring spelade i Djurgården sedan barnsben innan han inför förra säsongen lämnade för spel i Armeisk-Syrianska IF i div 1. Han har både startat och hoppat in i årets allsvenska matcher och på kort tid i klubben visat att framtiden är ljus och mycket intressant.Motståndarkollen pratar med AFC-spelaren under fredagseftermiddagen.

Hur mår du Wilhelm?

-Jag mår bra tack!

Hur hade du det på semestern?

-Jag hade det supertrevligt. Var med min flickvän nere i Skåne där vi har ett landställe. Sen var jag även på min systers examen i Grythyttan där hon studerat på en på en hotell- och restaurangskola. Sen firade vi även min brorsa som tog studenten i Stockholm.

När jag pratade med Ole inför Cupfinalen hörde dig remixa i bakgrunden på hotellrummet som ni delade. Han skvallrade då om att du kanske skulle DJ:a i Stockholm i sommar, hur har det gått med det?

-Jo, jag skulle ha spelat uppe i Stockholm men det har inte blivit av på grund av tidsbrist, men jag hoppas det blir av senare under sommaren om jag har tid till det.

Vad tycker du om din gamla klubb Djurgårdens säsongsinledning med semifinal i cupen och en andraplats i Allsvenskan?

Jag är imponerad över hur effektiva Djurgården har varit i år. Tycker kanske inte dem har imponerat rent spelmässigt men ändå är dem med i racet om guldet.

Är det några särskilda djurgårdare som imponerat på dig i år?

Jag tycker att den spelaren som håller högst lägsta nivå, som ändå har stuckit ut i flertalet av matcherna på vårsäsongen är Aslak Witry. Kalmarmatchen senast exkluderad, då han svarade för sin svagaste prestation i år.

Hur långt tror du de kan nå i år?

Jag har svårt att se att Djurgården tar guldet i år. Men en Europaplats finns inom ett rimligt räckhåll.

Har du sett dem spela live eller på tv i år, förutom matcherna mot AFC?

Jag följer nästan varenda Djurgårdsmatch. Men har inte varit på plats på Tele2 i år. Känns inte helt professionellt att stötta ett lag i samma serie på det sättet.

Hur ser du på er säsong hittills?

-Vi hade en väldigt bra start på säsongen med framgångarna i Cupen där fick vi mycket självförtroende. Vi hade ett bra go och trodde på oss själva som vi plockade med oss till Göteborgsmatchen där vi tog tre poäng. Sen kom några förluster och oavgjorda matcher, vi tappade självförtroendet. Stundtals spelade vi rätt bra men det är små marginaler. Vissa matcher gjorde vi sämre prestationer där vi inte var värda att ta poäng. Ledigheten kom välbehövligt. Nu har vi haft chansen att ladda upp batterierna och komma in med fräscha ben och fräscha huvuden. Så jag tror stenhårt på att vi kan hålla oss kvar! Men det är klart att det inte varit en godkänd vårsäsong eftersom vi ligger där vi gör.

Vad gör att ni ligger där ni ligger?

-Svårt att säga, fotboll på denna nivå handlar mycket om små marginaler. Från match till match har det varit olika. Jag kan inte se någon röd tråd. Det vi gjorde bra i Cupen var att vi trodde på oss lite mer vilket kanske gjorde att vi tog de där extra metrarna för att täcka ett skott, göra en extralöpning för varandra. Det är sådana saker som behövs och som är skillnaden mot att förlora med 1-0 eller att ta ett kryss i en svår bortamatch.

Vad behöver ni förbättra framöver?

-Vi måste kanske äga mer boll och hålla i bollen mer så att vi kan vila med bollen och få ett mer etablerat spel på motståndarnas planhalva. Så att vi skapar fler chanser.

Hur ser du på din säsong hittills?

-Jag har ju fått chansen att spela många matcher från start som mittfältare. Jag har gjort en del bra insatser och en del mindre bra, precis som laget. Jag känner ändå att jag tagit en del kliv från första matchen och känner i de senaste matcherna att jag börjar komma in i den allsvenska, det känns positivt. Sen kanske jag skulle velat ha gjort poäng i några matcher, jag har kommit till lägen i varje match.

Hur är läget i truppen?

-Det känns bra, det var bra för alla att komma bort lite och få komma tillbaka med ny energi. Just nu känns inte stämningen som att vi är ett bottenlag utan vi är laddade och taggade för vår uppgift att ta de poäng som krävs för att hålla oss kvar i Allsvenskan. Jag är också helt övertygad om att vi kommer klara det, med den truppen vi har och med den kvalitén vi besitter. Det gäller bara att komma in i det flowet och självförtroendet vi hade i cupen, då är jag helt övertygad om att vi kommer klara oss kvar.

Hur är det mentalt att ligga sist och veta att poängen måste börja spelas in?

-Jag hoppas inte att någon känner någon form av stress. Då blir det inte bra. Man måste vara lugn och säker på sin sak, fortsätta göra det man är bra på, då kommer spelet att stämma och poängen att trilla in.

Tror du att ni rimligtvis kan ta er förbi några andra lag än Falkenberg och Sundsvall och nå högre än kvalplatsen?

– Falkenberg och Sundvall definitivt, men jag tror även vi kan nå andra lag som ligger lite högre upp. Efter att ha mött Örebro, Helsingborg och Östersund känner jag att vi är minst lika bra som dem.

Vad behöver ni förbättra för att börja vinna igen?

-Det är den ständiga frågan. Det gäller att vi börjar göra fler mål och för att göra det måste vi börja skapa fler chanser och för att skapa fler chanser måste man ha lite mer boll än vad vi har eller vara mer konkreta och direkta när vi vinner boll.

Hur skulle det kännas att få starta mot Djurgården?

-Det är såklart målet, det är en speciell match för min del. Jag är uppväxt och har spelat nästa hela min karriär i Djurgården. Sen är det såklart upp till tränaren vilket lag han tar ut, men det är bara att göra sitt bästa på träningar så får vi se.

Hur ska det bli att möta Djurgården med hög stämning på läktarna på måndag?

-Det ska bli skithäftigt såklart, det är alltid kul att spela inför mycket folk. Det är bara att njuta av trycket som kommer bli.

Varför ska eskilstunaborna köpa biljett till matchen och komma och stötta er?

-Vi behöver allt stöd som vi kan få, jag tror dessutom att det kommer bli en bra tillställning och det kommer bjudas upp till en bra match.

Har du några bekanta som kommer och hejar på måndag?

-Jag har många bekanta som ska komma och kolla. Både vänner och familj.

Hur slutar matchen på måndag?

-Jag tror vi vinner med 2-0, avslutar Loeper.

En för båda klubbarna mycket viktig match väntar på måndag, som dessutom förväntas bli nära slutsåld. Kommunen i samarbete med näringslivet anordnar dessutom event Strömsholmen innan matchen.

Boka redan nu också in AFC:s kommande hemmamatcher i Allsvenskan:

Kalmar FF hemma den 13 juli
Hammarby IF hemma den 27 juli  

För Djurgårdens del väntar två mycket viktigamatcher efter mötet med AFC Eskilstuna. Först Malmö FF hemma följt av Kalmar borta.

Undertecknad tackar Djurgårdens tränare Kim Bergstrand, lagkapten Marcus Danielsson, Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic och mittfältare Wilhelm Loeper för sina tankar inför måndagens drabbning lagen emellan på Tunavallen. På måndag väntar bra fotbollsväder i Eskilstuna, 19 grader och uppehåll. Prata med familj och vänner och gå på matchen tillsammans. Bra stämning, spänning och dramatik utlovas! Varmt välkomna och köp era biljetter till matchen redan idag. Motståndarkollen önskar all publik en trevlig upplevelse samt samtliga spelare och ledare i såväl Djurgården som AFC Eskilstuna stort lycka till i matchen!

Joel Hamberg