Motståndarkollen: Kalmar FF

12 jul 2019

Kalmar FF bildades 1910 men först 1927 fick klubben sitt nuvarande namn, sedan man tidigare hetat IF Göta, Gothia och Kalmars Idrottssällskap. 1918 togs Kalmars före detta hemmastadion Fredriksskans Idrottsplats i bruk som man spelade på fram till 2011 då klubbens nya hemmaborg, Guldfågeln Arena med plats för 12 000 åskådare, var klar för spel. Arenan ligger inte i centrala Kalmar som Fredriksskans utan en bit utanför, i det expansiva Hansa City vid den gamla Volvofabriken. Föreningen debuterade i Allsvenskan 1949 och ligger idag på 14 plats i maratontabellen.

Kalmar har ett SM-guld, vilket vanns 2008 med Nanne Bergstrand som tränare. Till i år är skickliga och rutinerade Magnus Perhsson ny tränare med Jesper Norberg som assisterande. Perhsson och Norberg har tidigare varit förbundskaptener för Estland och Pehrsson tränade bland annat Malmö FF till SM-guld 2017. Noterbart är att Jesper Norberg tillfälligt tog över som ansvarig AFC-tränare efter Pelle Olsson, våren 2017.  

I Motståndarkollen Kalmar FF får du lära känna den rödvita småländska föreningen genom intervjuer med dess tränare Magnus Pehrsson och lagkapten Viktor Elm. Dessutom intervjuer med AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic och lagkapten Anel Raskaj. Inför returmötet kommer Motståndarkollen borra djupare i Kalmar som förening och då intervjua klubbchef Mattias Rosenlund.

2018 slutade Kalmar på 10 plats med 34 poäng och klubben ligger även på 10:e plats i löneligan. Förra säsongen var publiksnittet på hemmaplan 5563. Klubbens spelarstrategi är att satsa på en mix av skickliga Kalmarfostrade erfarna spelare som bröderna Elm, unga lovande som Isak Magnusson kombinerat med värvningar utifrån med spetskompitens. Klubben har under många år bland annat värvat mycket framgångsrikt från Brasilien. I år är Kalmar i en situation där man brottas med valet att spela med yngre mer oerfarna spelare som då kan utvecklas och lyfta klubben på sikt eller välja mer rutinerade allsvenska spelare för tillfälliga resultat. Hittills har Kalmar varit mycket svårslagna men heller inte vunnit ofta, blott två segrar på 14 matcher talar sitt tydliga språk och vid vinst för AFC ikväll är Kalmar rejält inblandad i bottenstriden. Så här säger AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic om lördagens motståndare som klubb och lag?

-Som klubb har Kalmar lyckats etablera sig som en allsvensk klubb och lyckades vinna med Nanne 2008. Sen kan man säga att därefter ställdes det större krav på Kalmar. Jag tycker att de borde vara lite mer ödmjuka, det är en liten stad och man ska inte ställa för höga krav. Klarar de sig, siktar på att vara ett mittenlag, något år bättre så är det bra gjort. De har en stark ungdomsverksamhet, de har varit kända för bröderna Elm, som bidragit väldigt mycket. Men framför allt mer ödmjukhet, att inte ställa för stora krav på laget. Inse att det framför allt gäller att överleva och jobba bättre än Stockholmsklubbarna, Malmö, Norrköping och Helsingborg, klubbarna som har bättre resurser.

-Kalmar har även varit duktiga på att värva, rekrytera och utbilda spelare, som man kunnat sälja vidare och tjänat bra med pengar på. Jag tycker att de gjort det bra, framför allt med ungdomsorganisationen. Skickliga spelare är bröderna Elm och Romario som inte är med på lördag. Laget har gjort en del förändringar, satsat mer på organisation och den defensiva balansen, för att börja bygga laget därifrån, det tycker jag är helt rätt. Sedan för deras del handlar det om att ha de äldre spelarna utan skador, säger Miljanovic.

Mer från Nemanja Miljanovic längre ner i Motståndarkollen.

Kalmar parkerar i dagsläget på 13 plats i tabellen, med 13 poäng på 14 spelade matcher, målskillnad 10-15 efter 2 segrar, 7 oavgjorda och 5 förluster. Kalmar är likt AFC försvarsstarka men har också svårt med målproduktionen framåt. Noterbart är att AFC Eskilstuna för exakt två år sedan, denna lördag i juli, tog sin första allsvenska seger någonsin då just Kalmar besegrades på Tunavallen med 1-0 i omgång 14. Nu är omgången åter 14 och AFC ska försöka ta sin första seger på de 13 senaste matcherna.

Kalmars tränare Magnus Pehrsson säger så här om vad han vill ska känneteckna sitt lag när de spelar, offensivt och defensivt.

-Det handlar om balans, för mig innebär det i anfallsspel, många spelare i fart, för att snabbt kunna spela bollen framåt. Men balansen i det är ju ändå att utgå från de spelare vi har. Hitta tillfället när det ska gå snabbt och när vi ska ha bollen under kontroll. Försvarsmässigt, att pressa högt, intensivt. Hitta en balans med hur laget ser ut, om vi spelar på konstgräs o.s.v. Huvudordet är balans, när gör vi vad?

Längre intervju med Magnus Pehrsson nedan, i början av Motståndarkollen.

Kalmars lagkapten Viktor Elm säger följande omklubbens säsongsinledning.

-Fram till Malmömatchen (omgång 10, den 19 maj) borta hade vi tillräckligt bra prestationer för att ta betydligt fler poäng än vi gjort. Efter det har vi tappat lite i fart och fläkt. Det kanske har satt sig på självförtroendet lite. Men när vi är bra kan vi vinna de flesta matcherna, men när vi är sämre så kan vi förlora mot alla. Så det är ojämnt, men lägstanivån är inte alls så låg, men det är så att vi gjort alldeles för få mål. Vi har bara släppt in 15 bakåt vilket är väldigt bra men endast gjort 10 framåt, jag tror det är vi och AFC som gjort minst antal mål i Allsvenskan. Alla börjar prata om det, alla börjar skriva om det, Vem ska göra mål? Det är något man får leva med som fotbollsspelare men det kanske inte är gynnsamt.

Varför är ni så svårslagna?

-För att vi har en bra defensiv. Jag tror att vi är ett ganska jobbigt lag att möta. Vi har inte vunnit för att vi missat våra chanser. Vi är bra spelare på att hålla i bollen, vi vinner dueller, vi har en bra organisation. Sedan har Lucas Hägg i målet varit jäkligt duktig.

En längre intervju med Viktor Elm efter intervjun med tränare Magnus Pehrsson.

För AFC Eskilstuna har matcherna efter sommaruppehållet inneburit två inledande kryss, 0-0borta mot Sundsvall och i måndags 1-1 hemma mot Djurgården. Motståndarkollen frågar lagkapten AnelRaskaj hur stämningen i truppen är efter poäng både mot Sundsvall och Djurgården, samtidigt som laget inte tagit någon seger på 13 raka matcher?

-Klart att vi velat ha någon mer vinst hittills men efter uppehållet jätteviktigt att vi inte förlorade dessa matcher. För moralen i laget och för fortsättningen. Det är två poäng som ger oss hopp för framtiden.

Längre intervju med AFC:s Anel Raskaj sist i Motståndarkollen.

2017 möttes AFC Eskilstuna och Kalmar FF i Allsvenskan för första gången. Den 15 juli, också i den 15:e omgången vann jumbon AFC Eskilstuna mot nästjumbon Kalmar FF med 2-1. Papa Diouf gav Kalmar ledningen redan i den 8:e minuten men AFC lyckades vända och vinna genom mål av ChediOmeje i minut 47 och Ludvig Öhman Silverfeldt i minut 78. Eskilstuna vann bollinnehavet med 59 % mot 41 och skotten på mål med 9 mot 5.

Returen spelade i nästa omgång och då tog Kalmar revansch. 2-0 till Kalmar den 23 juli efter att Romario gjort 1-0 på straff och Papa Diouf avgjort i den 81:a minuten. Kalmar vann bollinnehavet hemma med 64 % mot AFC:s 36. Noterbart är att Romario är avstängd i lördagens match medan Papa Diouf spelar kvar och finns tillgänglig i Kalmar. Se höjdpunkter från Kalmars 2-0-seger mot AFC den 23 juli 2017 i länken nedan.  

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-kalmar—afc-eskilstuna/

Intervju med Kalmars tränare Magnus Pehrsson

Kalmar FF:s tränare Magnus Pehrsson gör i år sitt 16:e år som tränare efter den aktiva och framgångsrika spelarkarriären. Han vann bland annat SM-guld 2003 med Djurgården som lagkapten. Pehrsson inledde sin tränarkarriär som assisterande tränare i Åtvidaberg och har därefter hunnit med att träna såväl Sirius, Gais, danska Ålborg, Djurgården och Malmö innan han inför denna säsong skrev på ett treårskontrakt med Kalmar FF. Dessutom var han förbundskapten för Estland i tre år mellan 2015-2018.

Hur har sommaren varit, fick du något ledigt och gjorde du något kul med familjen?

-Ja, vi hade tio dagar ledigt och då tog jag tillvara på min familj som bor i Skåne. Vi var både hemma i Sverige och i Spanien.

Vad betydde tiden som förbundskapten för din utveckling som tränare?

-Jag tror alla olika uppdrag ger en erfarenheter och man blir aldrig fullärd, men specifikt som så var det väldigt bra att få perspektivet att jobba med ett landslag där det bara handlar om scouting och att ta ut rätt spelare. Hur värderar jag spelare mot varandra? Det har varit värdefullt ur ett laguttagningsperspektiv, men också för hur man scoutar spelare.

-Ett landslag har få träningstillfällen och tillfällen man träffas. Så det gäller att vara effektiv på plan men även noggrann i mötesform. Hur man pratar med spelare, att man är tydlig och effektiv.

Vad tar du med dig av att ha tränat Sveriges bästa och största klubb, Malmö FF där du också tog laget galant till SM-guld?

-Framför allt SM-guldet, det är få förunnat att vinna och även om vi var favoriter så ska det göras också. Det är toppen på min tränarkarriär. Sedan trivdes jag väldigt bra i Malmö med många likasinnade personer med väldigt hög kravställning. Även om det blev ett tufft slut där jag fick lämna efter en månads dåliga resultat så var det en fantastisk tid. Att jobba med så många högpresterande och duktiga runt omkring sig.

Du är ny tränare i Kalmar, varför valde du Kalmar?

-Det gjorde jag av två huvudanledningar. Jag tyckte det fanns en bra tajming och möjlighet att förbättra och bygga Kalmar utifrån nuläget. Att bygga upp ett lag med flera unga spelare. Ta ansvar för sportsliga framgångar och ekonomiska framgångar

-Sedan fanns det ett socialt perspektiv, att det inte behövde innebära en flytt från Skåne för min familj. Det är ändå pendlingsavstånd. Jag bor i Kalmar och de bor utanför Malmö och så sitter jag och åker emellan. Det tar tre timmar från dörr till dörr.

Hur känns det att vara i klubben?

-Jag tycker det känns bra. Som alla har vi våra utmaningar. Det är alltid en utmaning i sig att vara fotbollstränare. Du ska få ihop ett lag, det kommer hinder på vägen, skador, avstängningar, spelare i och ur form. Jag tycker det varit en bra tid. Men trots att jag tycker vi hade en vårsäsong som lovade gott har vi hamnat i ett tabelläge som gör att vi behöver förbättra våra prestationer ytterligare och göra bättre resultat som gör att vi hamnar högre upp i tabellen när säsongen summeras. Men jag har full tillit till vår kapacitet och att vi kan ta fler poäng. Men vi måste acceptera tabellpositionen och jobba utifrån var vi är nu.

Du vill ha Jesper Norberg som samarbetspartner, som tidigare varit i AFC. Varför är han så bra att samarbeta med i projektet Kalmar?

-Det handlar dels om att vi känner varandra väl sedan många år då vi arbetat i 3 år tillsammans i Estland. Det brukar kunna vara en bra förutsättning, vi är bra vänner och kompletterar varandra bra med våra olika bakgrunder, både när man ska jobba på plan och hur man ska bygga en organisation. Sedan är vi lite olika som personer, han kan både var den glada och den tuffa och det är bra att kunna växeldra det där lite.

Du är en mycket ambitiös, engagerad och analytisk tränare. Hur mycket tid tar det att vara allsvensk fotbollstränare idag?

-Jag kan inte svara för de andra men jag kan tänka mig att arbetsinsatsen och dedikationen är likadan hos mina kollegor. Det är ett arbete som jag skulle säga ligger på 60-70 timmar per vecka. Med tanke på att de flesta inklusive mig själv byter jobb efter två år, en tränare brukar i snitt arbeta 1,6 år per klubb. Nu finns det en avsikt från min sida att vara i Kalmar längre än så.

Berätta om jobbet, vad lägger du tiden på?

-Det handlar både om att planera och genomföra träningar, analysera matcher, analysera motståndare, analysera egna prestationer, analysera individuella prestationer, att ha samtal med spelare. Jag är jättetacksam att jobba med det på allsvensk nivå. Det är klart, det är inte alltid skitkul att sitta och analysera en motståndare en kväll när andra är ute och käkar middag. Samtidigt lever man för att vinna nästa match och det är allt som betyder något egentligen.  

Har du spelare med tillräcklig spelförståelse att värdera den där balansen du tidigare pratade om, med det där lilla extra för att verkligen skapa chanser och sätta bollen när läget uppstår?

-Ja det är en utmaning, det är det alltid. Det finns hos oss men det är fortfarande att vi jobbar med att hitta vår starkaste startelva och få alla att tänka likadant. Jag hade gärna sett att vi blir ytterligare rakare och snabbare i omställningar. Så att vi kan skapa lite mer chanser på ett lite rakare sätt. En del är lite snabbare och lite mer löpande.

Vilka är era styrkor som lag?

-Vi jobbar väldigt hårt och är välorganiserade. Man vet vad man får och vi är tunga på fasta situationer.

Vad är du tillfreds med i ert spel så här långt?

-Ska man ta ut en del är jag väl mest nöjd med det kollektiva försvarsspelet, men sen är man ju inte det egentligen.

Vad tycker du behöver utvecklas i ert spel framöver?

-Vi behöver förbättra vår effektivitet, vår kvalitet och skicklighet i motståndarnas straffområde. Det är tydligt, när vi gör det kommer vi vinna fler matcher. Och det tar vi på allvar.

Hur resonerar du kring att våga satsa på unga lovande talanger gentemot mer erfarna allsvenska spelare nu när ni hamnat i det tabelläge ni har?

-Alltid när man kommer in så ärver man en trupp som man kommer in och jobbar med. Vi rekryterade även en del i vintras och flyttade upp någon spelare. Sen vill vi bli bättre och det finns en långsiktig ambition att spela med fler spelare som har stor utvecklingspotential. Men det primära är att spela i Allsvenskan 2020. Oavsett ålder så handlar det om att vinna fotbollsmatcher.  Inte att ha en massa etablerade spelare på bänken, sedan finns det en möjlighet att unga spelare i 20-årsåldern att få spela. Men i år är vi inte riktigt där utan i år handlar det mer om att få ut det mesta av den truppen vi har just nu.

Har det påverkat moralen och energin i spelargruppen att poängen inte kommit som önskat?

-Ja alltså, resultaten påverkar alltid, det kan man inte ljuga om. Hade vi haft fler vinster och fler härliga stunder tillsammans när vi vann så hade vi haft en ännu större tilltro, självklarhet och beslutsamhet i matcherna. Däremot har vi alltid haft en stor arbetsmoral och rätt attityd.

Hur mycket tid lägger du, Jesper och övriga ledarteamet på individuell träning med spelarna utöver den kollektiva?

-Det är svårt att uppskatta exakt tid, men vi arbetar under att antal träningar med momentträning utifrån position, där vi bryter ner svårighetsgraden till ett mindre antal moment och färre motståndare. Det gör vi vid ett par tillfällen i veckan. Sedan finns det extraträning som vi lägger till för vissa spelare, både på gymet och på planen. Men i hierarkin där man planerar så handlar det i tur och ordning om att förbereda match med kollektiv träning, återhämtning, förberedelser och sen kommer egentligen den extra individuella träningen när man har kraft och ork och gjort det andra bra, då kan man lägga till saker.  

Arbetar du mycket med individuella samtal med dina spelare?  

-Inte tillräckligt mycket för att vara ärlig, men vi försöker, allt från informella samtal och samtal ute på plan. Där gäller det att skicka till ris och ros. Sedan försöker vi ha möten med spelarna och titta på matchsekvenser. I en perfekt värld hade vi någon från tränarstaben som satt med varje spelare minst en gång i veckan. Åt det hållet vill jag driva föreningen. Men det gäller att ha en organisation och stab som kan göra det också. Kan vi får varje spelare fokuserad och närvarande kommer vi fungera ännu bättre som lag.

Behöver ni stärka truppen under sommarfönstret?

-Vi rekryterade ett antal spelare inför säsongen och budgetmässigt använde vi de pengarna vi hade för att ha hela året att utveckla spelartruppen. Sen ska man aldrig utesluta det. Spelare kan bli skadade eller bli attraktiva och försvinna, men utgångspunkten är att vi har den trupp vi har.

Nu väntar AFC Eskilstuna, vad vet du om dem?

-Jag har sett en hel del och det är ett lag som liksom vi varit väldigt försvarsstarkt med också har ett giftigt omställningsspel offensivt.

Vad tycker du om AFC:s inledning på Allsvenskan?

-Det är klart att man inte lyckats ta så många poäng hittills men liksom vi själva har de flesta matcherna varit väldigt jämna och tajta. Men vi måste göra en mycket bra insats för att komma därifrån med poäng.

Några särskilda spelare att se upp för?

-Jag tycker att Nalic, när han varit frisk och spelat, har tagit för sig rejält. Han kommer ha en bra framtid tror jag. Sen tycker jag Raskaj är en underskattad spelare i Allsvenskan utifrån att han är jävligt klok och får spelet att flyta både offensivt och defensivt. Sen är väl inte Felix Michel med, men det är klart att han varit viktig med sitt fysiska spel.

Vad tror du om matchbilden på lördag?

-Det är två lag som är skickliga på att försvara, så jag har svårt att se att det blir en flödande match fram och tillbaka. Det blir en riktigt tajt match och jag tror att gör man första målet så kommer man ha en bra chans att vinna matchen. Jag tror inget av lagen kommer att öppna upp sig innan första målet kommer.

Får ni några supportrar med er från Kalmar?

-Det får vi alltid, sedan är det frågan hur många. Vi hade ganska många med oss till Djurgården borta och väldigt många borta mot Falkenberg.

Ni har naturgräs på Kalmar Arena. Hur pass bra är ni på konstgräs?

-Vi har väl tagit poäng i alla konstgräsmatcher förutom mot Häcken och Djurgården borta.

Hur ser det ut med avstängningar och skador?

-Romario är avstängd och Piotr Johansson och Filip Sachpekidis skadade.

Hur många poäng tror du krävs för att klara sig kvar i Allsvenskan i år?

-Jag vet inte, jag har inte funderat så mycket på det men det brukar vara så att kommer man över 30 så åker man inte ur.

Hur förbereder ni er under veckan för matchen och när åker ni upp till Eskilstuna?

Vi åker upp dagen innan, det gör vi inför alla bortamatcher. Denna vecka har vi tränat både tisdag, onsdag, torsdag och fredag mot match. Men denna vecka valde vi att träna alla dagar inför match, avslutar Kalmars ambitiösa och sympatiska tränareMagnus Pehrsson.

Intervju med Kalmar FF:s lagkapten Viktor Elm

Motståndarkollen ber först Viktor berätta om sin karriär med egna ord

-Jag började spela fotboll i Johansfors, en by med 300-400 personer. Pappa var tränare och vi hade ett väldigt bra lag i 84-85-kullen. Vi vann mycket, vi fick till slut vara med i pojkallsvenskan. Det var det sista vi gjorde, när jag var 13. Sedan efter det flyttade jag till Nybro IF 2004, där jag spelade ett år i juniorallsvenskan. För att sedan bli uppflyttad i deras A-lag i division 2 som 16-åring. Sen i slutet av den säsongen åkte jag på menisken som var av. Eftersom jag bara var 17 år så sydde de dit igen. Det tog åtta månader att läka, jag var borta länge och då kom många andra saker in i bilden. Så det var kämpigt att börja satsa på nytt. Men tack vara föräldrarna och Tony Westring som tjatade en del, du kan inte ge upp nu, du är alldeles för bra för det, så fortsatte jag spela.

-Jag gick sedan till Falkenberg och där spelade jag elitfotboll för första gången. 2006 började jag spela i Kalmar och andra året vann vi cupguld och då blev jag uttagen till januariturnén. Året efter vann vi SM-guld, 2008. Sen blev det Holland och Heerenveen i 3,5 år. Samtidigt var jag med i landslaget under dessa år, 2008, 2009, 2010 och en bit in på 2011. Klubbkarriären fortsatte i AZ Alkmar. Jag har spelat cupfinaler och vann cupguld med både Heerenveen och AZ, samt kom till kvartsfinal i Europa Leugemed Alkmaar säsongen 13/14. Vi förlorade då med 1-0 mot Benfica, som senare spelade final i vilken de föll mot Athletico Madrid.

Vad tror du det betytt för dig och din karriär att du inledde i en lite lantortsklubb i Johansfors?

-Jag tror mycket att man får med sig föreningskänsla, att alla ska hjälpas åt för att göra något bra. Det är inte givet, det blir efter de förutsättningar man har. Det är ingen slump att jag, Rasmus och David varit lagkapten i många lag vi spelat i. Och det klart att man fått kämpa lite mer, vissa killar var mer intresserade av att dricka läsk i halvtid.  

Och vad lärde åren i Holland dig?

-Jag har lärt mig mycket, mentaliteten är annorlunda. I Sverige är vi snälla mot varandra. Alla ska med. Jag gillar kravställningen som är utomlands,. Jag gillar att ”detta är det du ska göra och gör du inte det så duger det inte”. Jag gillar det på ett sätt och jag gillar det svenska på ett sätt. Så en mix av de bägge delarna vore att föredra.  

-Sen att spela de här matcherna mot bra motståndare. Man lär sig väldigt mycket taktiskt, utvecklar sina tekniska färdigheter, man lär sig väldigt mycket av att möta bättre spelare. Man får olika perspektiv, jag har haft både Van Baasten och Dick Advocat som tränare. Man snappar upp, det där var bra och det där mindre bra.

Hur var tiden i Holland, vad tar du med dig på det personliga planet?

-Det var jättebra! V har väldigt många vänner därifrån. Både jag och min fru tyckte väldigt mycket om Holland även om vi gärna vill bo i Sverige.

Hur var det att spela landskamper och företräda Sverige?

-Jag spelade två tävlingsmatcher, mot Danmark och Malta. Samt 8 träningslandskamper. Men jag var med i många fler landskamper.  

Hur är Kalmar som stad och bostadsort?

-Det är en jättetrevlig stad, särskilt på sommaren. Händer mycket, fint väder, mycket folk. Vi trivs jäkligt bra, sen har vi alla familjer här (bröderna David och Rasmus Elm bor också i Kalmar). Kalmar som stad är jättefin och väldigt trevlig.  

Vad gör du utanför fotbollen?

-Jag har ju tre barn så vi har mycket att göra där. Nu har de lite aktiviteter som man är med på så mycket man kan. Man har ett hus som man tar hand om. Jag tog grönt kort förra sommaren och hade gärna spelat lite men har inte gjort så än, haha. Har däremot börjat spela lite padel som alla andra, det tycker jag är skitroligt, det blir mycket sport.

Hur är det att företräda Kalmar FF?

-Det är stolthet, de har gett mig väldigt mycket och det känns som att jag gett mycket till dem. Det är klubben man bryr sig om mest, som man är stolt över. Sen går det hackigt ibland och de sköter saker och ting som inte alltid är det bästa, men jag är jätteglad och stolt över att ha tillhört Kalmar så länge.

Det är ju det man drömmer om som barn. Så här efteråt är jag jättestolt att mitt namn står med bland alla duktiga spelare som spelat i landslaget. Så jag känner mig väldigt nöjd med att jag kommit så långt i min karriär.

Vad fick dig att välja Kalmar?

-Första flytten var att de låg på så mycket och visade att de ville ha mig. Sen kändes det som hemma. Rasmus var redan där. Sen hade jag varit inne och tränat med Kalmar när jag spelade i Nybro, de tyckte att jag var bra. Samma sak när jag flyttade hem, det fanns inget annat lag som lag ville flytta till.

Så det var aldrig aktuellt att försöka komma till exempelvis Malmö FF eller AIK för att få försöka vinna ytterligare ett SM-guld?

Det kanske varit en annan sak om man aldrig vunnit SM-guld, men nu hade vi ju vunnit SM-guld, tillsammans med mina bröder. Det går inte att toppa det.

Hur är Kalmar som fotbollsstad?

-Jo men jag tycker att intresset för Kalmar FF är stort. Folk älskar att komma fram och prata. Idag var jag på Vårdcentralen och då var det två personer som kom fram och pratade fotboll. Sedan stannade vi på City Gross och skulle handla ett bröd och då var det en kille som stack in huvudet i bilen och började prata. Intresset är stort, med tanke på att stan inte är så stort har vi ganska stor publik. Fotbollsintresset är som man kan förvänta sig och kanske lite större faktiskt. Sen har nog alla byggt upp stora förväntningar, särskilt efter SM-guldet, som kanske inte är rimliga. Men faktum är ju att vi som kommer från en relativt liten svensk kommun varit i Allsvenskan i 15 år i rad. Det är jättesvårt att hålla sig kvar i allsvenskan. De bra lagen bara satsar pengar. Det är jättesvårt för de mindre klubbarna som kommer upp och inte satsar.

Berätta om er träningsanläggning och faciliteter?

-Vi har fantastiska träningsmöjligheter. Vi har två gräsplaner, förutom arenan som vi tränar på två gånger i veckan. En nylagd konstgräsplan, bra gym, sen Wellnes Studio, ett gym i arenan som vi får fri tillgång till. Vi har inget att klaga på när det kommer till faciliteter.

Då Allsvenskan spelas på både naturgräs och konstgräs, tränar ni på båda underlagen?

-Vi tränar bara på naturgräs. Men tidigare ibland på konstgräs innan en match på konstgräs tidigare. Det har vi inte gjort i år, men nu vet jag att vi kommer träna på konstgräs innan matchen mot AFC.

Hur är Magnus Pehrsson och Jesper Norberg som tränare?

-De är väldigt noggranna och tydliga. Väldigt analytiska. De har en klar plan på hur de vill att det ska vara. Lätt att förhålla sig till det. De har kommit in med en professionalism som vi kanske inte riktigt haft förut. De har många tankar och vrider och vänder och tittar på matcher hela tiden.

Vad tycker du om årets Kalmartrupp?

-Vi har en bra trupp, vi har en stor trupp, med tanke på att vi till och med har spelare som sitter på bänken på matcher under träningar kanske den är lite för stor. En trupp med väldigt många bra fotbollsspelare. Om vi bara kan få behålla spelare och bygga på sikt så, behålla en stomme som vi kan bygga runt på, så tror jag att det kan bli bra.

Vilka nyförvärv har presterat bra?

-Då vill jag lyfta fram min backkollega, Fidan Aliti. Han leder vår interna poängliga med 3 poäng och han är klok, han har bra åsikter och värderingar och sen har han en jävla vilja att vinna. Vi får vara glada så länge vi får behålla honom för han är inte så gammal.

Vad har ni för målsättning med 2019?

-Vi har som målsättning att komma på den övre halvan. Så vi får snart lägga in en högre växel. Jag hoppas att vi kan sätta in den växeln redan på lördag.

Hur är det att spela sina hemmamatcher på Guldfågeln?

-Gräsplanen är fantastisk, sedan har de haft lite glädjekalkyl när de byggde en arena för 12 000. Nu ekar det lite tomt med många tomma stolar, som nu i år när det inte är mer än 3000-4000 på matcherna. Givetvis hade det varit roligare om det varit en tajtare arena eller lite mer folk. Men vi har engagerade fans, de få vi har.

Vad är det som fungerat bra i spelet hittills och vad vill ni utveckla?

-Försvarsspelet har fungerat väldigt bra. I många delar har vi spelat bra upp till en viss punkt, sen har det blivit krampaktigt kring att skapa bra målchanser. I stora delar av spelet är det bra, det är den sista finessen och delen vi behöver spetsa till det lite.

Är det bara inte så att ni helt enkelt inte har tillräckligt skickliga offensiva spelare som kan göra det där kliniska avslutet eller lilla extra?

-Nej absolut inte, vi har spelare som är snabba, har bra skott och är bra på huvudet. Det handlar är inte bara om de offensiva spelarena heller. Vi måste ta tag i det tillsammans. Vi måste hjälpa de offensiva spelarna att göra de poäng som förväntas. Sen är det en självförtroendesak, om vi gör ett mål så kan det trilla in två till.

Hur är ditt skadeläge, form och dina prestationer under inledningen av säsongen?

Jag har varit frisk hela säsongen, spelat alla minuter jag varit tillgänglig utom mot Falkenberg då jag var avstängd. Formen är god, det känns som att jag snäppat upp mig ett steg till efter uppehållet. Jag känner mig stark, även om man som gammal spelare har en del småskavanker här och där. Men det känns bra.

Så Eskilstuna får se upp på lördag?

Ja, det är klart, vi är inte dåliga. Samtidigt, det kommer säkert bli en tajt match, det är jag helt övertygad om.

Är det viktigast att hålla avståndet till AFC och inte förlora eller går ni för seger på lördag?

-Vi vill gärna vinna, vi har bara vunnit två matcher än så länge. Vi kommer göra allt vi kan för att vinna den matchen, så enkelt är det.

Vad vet du om AFC Eskilstuna?

-Jag känner ju både Ole Söderberg och Denni Avdicrätt bra. Men jag har bara sett dem en och en halv match i år. Jag har lite koll på dem men jag misstänker att vi kommer få väldigt bra koll imorgon (läs onsdag) av Magnus och Jesper. Jag ser inte så många allsvenska matcher överlag. Jag är rätt dålig på att titta på fotboll överlag. Det blir mer när det är VM och Champions Leuage.

Är det några särskilda AFC-spelare ni måste ha koll på?

-De har ju inte gjort mycket mål heller, så jag kan inte säga någon spelare som shit, han sticker ut jättemycket. Det handlar mer om att vara medveten om att det är ett lag som förlitar sig på att vara starka som ett kollektiv.  

AFC har ju likt er endast gjort 10 mål så här långt, och ert försvar är väldigt starkt. Kan de göra mål på er?

-Jag vill ju svara nej, det kan de inte, men det är klart att gör de något jäkligt bra så kan de det. Men vi får se till att göra ett mål mer.

Hur tänker ni spelare kring tabelläget?

-Nej, vad ska man tänka. Man är inte orolig på riktigt. Men vi behöver vässa det spel vi har byggt upp under försäsongen, utan att bli desperata. Vi har skruvat på vissa detaljer och förhoppningsvis kan det leda till att vi börjar vinna. Men man vill ju inte vara där nere. Vi måste fokusera på det vi kan påverka, vi kan inte tänka på vad lagen under oss gör. Vi får tänka på vad vi kan göra.

Vad har du för mål och drömmar framåt med fotbollen och vill du testa på ett utlandsäventyr en vacker dag?

-Jag är ändå 34 i år och har kontrakt nästa år också, så det blir nog Kalmar FF resten av tiden. Sen ska man aldrig säga aldrig för man vet aldrig vad som dyker upp. Men Kalmar FF är Kalmar FF och det är där man vill vara.

Avslutningsvis, du spelade ju nyligen med AFC:s målvakt Ole Söderberg. Vilken är din relation till Ole?

Vi har spelat i samma lag i fyra år så vi har träffats i stort sett varje dag under lång tid. Vi känner varandra ganska bra, sedan har vi väl inte umgåtts så mycket privat. Jag gillar Ole, jag tycker han är en riktigt bra och skön kille.

Vad är hans styrkor som målvakt?

Han är orädd, han är stor och stark. Han har bra reflexer.

Han var ju bra mot Sundsvall och fantastiskt stark mot Djurgården, ser ut som han börjar spela sig i form. Hur ska ni få hål på Ole?

Kryssen är väl alltid lediga, är det inte så, avslutar Sveriges före detta landslagsman och Kalmars försvarsgeneral Viktor Elm, halvt på skämt, halvt på allvar.

Återstår att se på lördag om Elm och Co ställt in siktet rätt eller om Ole gör som mot Sundsvall, enhandsräddar skott på väg just mot krysset.  

Intervju med AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic

Några särskilda spelare att se upp med?

-De är bra defensivt och har spetsspelare i bröderna Elm, Romario och Papa Diouf som varit lite till och från men som har allsvensk rutin.

Kalmar har ett starkt försvar med bara 15 insläppta mål och har samtidigt förtvivlat svårt att göra mål, vad tänker du kring det inför lördag?

-Det kan bli en tajt match igen, likande som de två sista matcherna. Då är det viktigt att ta tillvara på de chanser vi får.

Vad tar du med dig från matchen mot Djurgården?

-Ganska mycket, igen var det en bra laginsats, bra försvarsspel, bra koncentration. Vi skapade en hel del framåt och vi lyckades till slut göra mål också. Och naturligtvis också poängen.  

Kan du säga något om nyförvärv framöver eftersom truppen är tunn och skadekänslig?

-Det finns väl en tre, fyra spelare som vi håller på med och sedan kommer det också två eller tre provspelare från Ghana när som helst.

Det är många som undrar över varför du hade två målvakter på bänken senast?

-Vi hade ingen annan att sätta på bänken i den matchen, dessutom är det bra för Wille att vara med och lära sig. Vi hade inte fler spelare tillgängliga.

Stort lycka till i matchen mot Kalmar!

-Tack så mycket, avslutar Miljanovic.

Intervju med AFC Eskilstunas lagkapten AnelRaskaj

En spelare som önskar att Söderberg fortsätter sin stigande form är AFC Eskilstunas lagkapten AnelRaskaj. Motståndarkollen når honom efter torsdagsträningen och den gemensamma lunchen efteråt.  

Hur känns det efter träningen Anel?

-Det känns bra, det finns energi i spelarna efter att vi tagit poäng.

Vad har du för minnen av mötena med Kalmar genom din karriär?

-Mina minnen är att jag faktiskt gjorde min debut i Allsvenskan mot Kalmar. Jag hade just fyllt 18 och gjorde debut mot dem. Jag kom i när Kalmar ledde med 2 eller 3-0. Jag kom in den sista kvarten och det gick ganska bra för mig.

-Det har alltid varit tuffa matcher och några gånger har jag vunnit och några gånger förlorat. Jag kommer ihåg att jag mötte bröderna Elm 2008 och de var jättefysiska och väldigt bra på fasta situationer, det var en specialitet de hade. Så nu blir det roligt att möta dem igen efter många år.

Brukar du prata lite med motståndarspelare som du känner igen och mött flera gånger tidigare, i samband med matcher?

Njae, det kan hända om man känner till en spelare bra. Till exempel nu i Kalmar finns det en spelare som spelare i Kosovos landslag, Fidan Aliti, så honom kommer jag säkert prata lite med.  

2017 blev det seger på Tunavallen, den första i Allsvenskan med AFC. Sen förlust 2-0 i Kalmar i omgången efter. Hur var matcherna minns du?

-Första matchen hemma var en ganska tajt match med inte så många chanser, där vi lyckades sätta de chanser vi hade och göra mål, det var en mycket viktig seger. Borta var Kalmar det bättre laget och de vann rättvist.

Vad är ditt perspektiv på starten efter uppehållet?

-Jag tycker vi har gått tillbaka till grunderna och helt enkelt spelat disciplinerat och för laget. Vi har helt enkelt gjort det som krävts och börjat ta poäng. Vi har varit mer cyniska i vissa situationer vilket lett till att vi inte öppnat upp oss bakåt, inte släppt in mål och dessutom skapat en del framåt. Vi har börjat på rätt väg och jag hoppas att det fortsätter så här för då kommer vi ta många poäng framöver.

Tappade ni grunderna efter den fina försäsongen och inledningen av Allsvenskan menar du?

Det känns som att det blev lite obalans. Vi hade lite skador och det störde oss lite och sen helt enkelt spelade vi lite orutinerat i vissa lägen. Många spelare som inte varit med på denna nivå tidigare, lite enkla misstag vilket ledde till att vi gjorde lite enkla misstag som vi blev straffade för. Nu ser man att spelare som inte varit med så mycket tidigare, samt lagdelar, börjar se stabilare och stabilare ut. Det är helt normalt att man behöver lite tid för att komma in i det. Sen gäller det att vi håller vår trupp frisk och inte har så mycket skador, avslutar Raskaj.

Kuriosa om Kalmar FF. En känd Kalmarlegend är Billy Lansdowne som kom till klubben från England 1983 och direkt grejade ett allsvensk kontrakt. Billy gjorde fem år i klubben och blev bland annat allsvensk skytteligavinnare cupmästare med de rödvita.

För Kalmars del väntar efter matchen mot Eskilstuna möten med Djurgården hemma, Elfsborg borta och Hammarby hemma. För AFC Eskilstunas del väntar IFK Göteborg borta, Hammarby hemma lördagen den 27 juli 18.00 följt av Östersund borta.

Undertecknad tackar Kalmars tränare Magnus Pehrsson, lagkapten Viktor Elm, Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic och lagkapten Anel Raskaj för sina tankar inför lördagensdrabbning lagen emellan på Tunavallen. Köp biljett till Kalmarmatchen och Hammarbymatchen redan idag och ta med både familj och vänner. Imorgon lördag den 13:e juni väntar en fin sommarkväll för allsvensk fotboll då Tunavallen bjuder på 18 grader, uppehåll, två högmotiverade lag, spänning och livsviktiga poäng att spela om.

Motståndarkollen önskar all publik en trevlig upplevelse samt samtliga spelare och ledare i såväl Kalmar som AFC Eskilstuna stort lycka till i matchen!

Joel Hamberg