Motståndarkollen: IFK Göteborg

20 jul 2019

IFK Göteborg, som bildades 1904, ligger tvåa i den allsvenska maratontabellen med 86 allsvenska säsonger. Under åren har den anrika storklubben vunnit 18 SM-guld, 7 Cup-guld och två UEFA-cuptitlar. Blåvitt tränas av Poya Asbaghi som gör i årsin andra säsong på posten och ny assisterande tränare är Ferran Sibila, senast i GIF Sundsvall. IFK Göteborgs trupp har en snittålder på 24,8 år, en medellängd 182,5 cm och en medelvikt på 76,3 kg. 2018 var lagets bästa målskytt georgiern GiorgiKharaishvili med 9 mål, varav 4 straffar. Inför säsongen skrev Motståndarkollen att lagets nyckelspelare i år blir målvakten Giannis Anestis, backen/mittfältaren Sebastian Ohlsson, tidigare nämnda offensiva poängspelaren Giorgi Kharaishvilioch hemvändande samt numera skadefria mittfältaren Sebastian Eriksson. Dessa spelare är fortsatt viktiga men flera spelare har tagit stora utvecklingskliv och det är framför allt kollektivt som IFK Göteborg utvecklats och tagit steg framåt i år.

I Motståndarkollen IFK Göteborg får du lära känna föreningen genom intervjuer med dess tränare Poya Asbaghi, nytillträdde sportchef Kennet Andersson, mittfältaren och fanbäraren August Erlingmark, klubbdirektör Max Markusson och AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic. Dessutom fakta och historik om klubben och mötena lagen emellan.

I Allsvenskan har Blåvitt på sina 15 matcher vunnit 7, kryssat 5 och förlorat 3. Detta innebär i dagsläget en imponerande femteplats, före lag som Hammarby och IFK Norrköping. 26 inspelade poäng och 23-14 i målskillnad. Det var det få som trodde om Blåvittinför säsongen och än mindre efter lagets inledande förlust mot Eskilstuna den 31 mars. För AFC:s del har de 15 spelade matcherna gett 11 poäng efter 2 segrar, 5 oavgjorda och 8 förluster. Målskillnad 13-25.

Efter IFK Göteborgs starka inledning av Allsvenskan har klubben haft en svagare trend under de fyra senaste matcherna då man vunnit 1, kryssat 2 och förlorat 1 match. Samma trend har AFC Eskilstuna men för Eskilstunalaget innebär det en starkare trend, att jämföras med Eskilstunalagets inledning på säsongen.

Hittills under säsongen har IFK Göteborg, inkluderat träningsmatcher och cupspel, spelat 25 matcher. Av dessa har man vunnit 12, kryssat i 8 matcher och förlorat 6. Totalt har man gjort 35 mål vilket ger ett snitt på 1,4 mål per match. Bästa målskyttar under säsongen i alla matcher inräknade är GiorgiKharaishvili med 6 mål, Patrik Karlsson Lagemyr 6 och Robin Söder 5. Den interna assistligan toppas även den av Giorgi Kharaishvili med 8 framspelningar följt av Victor Wernersson, Sebastian Ohlsson, Patrik Karlsson Lagermyr och Benjamin Nygren som alla gjort 4 assist var. 32 gula kort och 1 rött finns noterat. Flest matcher och mest speltid har Victor Wernersson som startat alla 25 matcher och spelat 2191 minuter så här långt under säsongen. Internt följs detta av målvakten Giannis Anestis med 24 matcher, Patrik Karlsson Lagermyr med 22, Sebastian Ohlsson med 21 och August Erlingmark med 20 matcher. Noterbart är att den före detta lagkaptenen och fanbäraren Sebastian Eriksson är tillbaka i spel efter sin svåra ljumskskada från Greklandstiden och nu spelat 4 matcher på sistone.Revanschsugen, både p.g.a. den spolierade våren men även över det sena poängtappet mot Falkenberg i senaste omgången i matchens sista sekund. Det är med andra ord ett heltaggat IFK Göteborg som AFC Eskilstuna ställs emot på Gothia Cups finaldag i Göteborg på söndag.  

Motståndarkollen når IFK Göteborgs tränare PoyaAsbaghi under fredagseftermiddagen när han står och spanar in framtidens storspelare under just Gothia Cups slutspel. Varför går du på Gothia Cup Poya?

-För att jag kollat väldigt mycket på vårt juniorlag, för att det är världens största turnering och finns mycket bra fotbollsspelare. Helt enkelt väldigt roligt att titta på fotbollsmatcherna.

Till IFK Göteborg, hur vill du beskriva årets säsong hittills?

-Hittills har den varit bra på många sätt. Vi har tagit många poäng och samtidigt fått bra utveckling på många spelare. Vissa har lämnat för rekordförsäljning, andra är kvar och tar Blåvitt framåt. Vi har gjort många bra saker men vi är inte klara än.

Varför är ni så svårslagna i år?

-Jag tycker framför allt att vi är kollektivt starka, tack vare det hårda jobbet alla gör, alltid, i alla matcher. Vi har en hög lägstanivå. Det har inte riktig funnits någon match i år då vi känt oss uträknade på förhand eller i matchen.

Vad är du mest nöjd med i ert spel så här långt?

-Framför allt att vi är så variationsrika. Att vi kombinerar högt försvarsspel med kontringar. Och att vi har en bra speluppbyggnad.

Vad behöver ni utveckla i ert spel framöver?

-Det är väl egentligen inget specifikt utan alla delar. Bli bättre i alla spelets skeenden utan att nämna någon del mer än någon annan.

Vad har det inneburit för ert spel att ni tappat Nygren och Starfeldt?

-Det är väl framför allt att de tillsammans med Pakasom är skadad och Sebastian Ohlsson som är skadad, har utgjort en stor del av högerkanten. Det har blivit en helt ny konstellation och jag tycker att de som kommit in gjort det bra.

Vilka tänker du på, som kommit in och ersatt och gjort det bra?

Till exempel Nzuzi Toko som först och främst backat upp bakom Ohlsson som högerback och SargonAbraham som har visat mycket av sina fina kvalitéer när han fått spelat.

Vad ser du för utveckling i ert spel från förra säsongen?

-Det är överlag att vi är mycket mognare som lag och tar många fler rätt beslut, både i försvaret men framför allt i anfallsspelet.

Vad tycker du om AFC Eskilstuna i årets Allsvenska?

-De inledde bra och slog oss när de hade bra självförtroende. Sedan kom en lång dip när de inte riktigt fick till det. Nu har de ett nyfunnet självförtroende när de slog Kalmar senast. Och när de har självförtroende är det ett lag att se upp med.

Några särskilda Eskilstunaspelare att se upp för?

-Jag tycker hela deras offensiva spelare är bra. När man tittar spelare för spelare tycker jag att tabellpositionen ljuger lite, när man tittar på vad varje spelare har för kvalitéer. Nmani, Avdic och Camara.

Vad tror du om AFC:s nyförvärv Kozica och Vagic?

-Det är väl bra spelare som kommer komplettera AFC:s trupp offensivt på ett bra sätt tror jag.

Hur vill du beskriva mötet i Eskilstuna i premiärmatchen?

-Som en ganska jämn match där AFC drog det längtsa strået genom att vara mer effektiva än oss. Samtidigt, sådan är fotbollen och det gäller för oss att göra en ännu bättre match på söndag.  

Vad behöver ni förbättra från den matchen?

-Alla delar behöver vi bli bättre i.

Så här går AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic tankar om IFK Göteborg, sitt eget lag och söndagens returmöte.

Hur är IFK Göteborg som klubb och lag?

IFK är en storklubb, en av Sveriges största klubbar. Två gånger UEFA-mästare, tvåa i maratontabellen efter Malmö. En storklubb med svenska mått, mycket publik, jättebra publik. Man har en liten svacka nu ett par år men försöker hitta tillbaka till sin storhet.

När det gäller spelet kanske de har ändrat lite i filosofin och idén. Tidigare spelade man lite rakade, med en 4-4-2-uppställning. Sen Poya kom in försöker man vara ett mer spelande lag, ha mer bollinnehav, ett lag som vill styra spelet och kanske spela lite mer teknisk fotboll och inte lika rakt som tidigare.

Vad tycker du om IFK Göteborgs säsong så här långt?

-Innan vi mötte dem så tänkte att får de till det så kan det bli en bra säsong för IFK, för de hade flera bra spelare. Så det förvånar mig inte. Nu kan det bli lite tuffare eftersom de blivit av med en del spelare,också beroende på vad de får in. Sen har de fått tillbaka Sebastian Eriksson från skada, en spelare som varit lagkapten och är rutinerad.

Vad är deras styrkor som lag?

De jobbar kopiöst, orkar mycket, har högt tempo i sitt spel och har individuellt skickliga spelare med spets framåt.

Några särskilda Göteborgspelare som imponerat på dig?

Det är Kharaishvili, Söder är en bra spelare. målvakten är bra, Victor Wernersson gör en bra säsong, Erlingmark, Sargon Abraham. Framför allt framåt måste vi se upp med deras spetsspelare. De har lyckats sälja Nygren och Starfeldt också, det är ett bevis på att laget fungerat bra.

Vad vet du om Poya Asbaghi som tränare?

Inte mycket, att han gjorde ett bra jobb i Gefle, var U19-tränare i AFC innan, var i Dalkurd. Att hans filosofi är att försöka spela fotboll, att hans lag ska ha boll och försöka spela. En ung kille, ambitiös.

Stort grattis till segern också förresten, hur kändes det att vinna igen i den så viktiga sexpoängsmatchen mot Kalmar?

-Det kändes bra, varje match är stress för vår del så det var viktigt att få kontakt med de lagen som är inblandade i bottenskiktet. Men det finns inget att fira, varje match är kniven på strupen. Det viktigaste var att vi fick poäng, fick tillbaka lite självförtroende och att vi kan fortsätta på samma spår framåt.

Hur är känslan i truppen efter segern mot Kalmar?

Bra, det känns att killarna fått tillbaka självförtroendet. Det har också kommit in några killar med lite ny energi. Träningen har alltid varit bra, det har aldrig känts att vi legat i skiten där nere. Spelarna har varit professionella. Nu är det viktigt för vår del att vi gör en bra match igen och att vi fortsätter så häroch tar poäng. Nalic är tillbaka från skada och Felix tillbaka från avstängning.

Hur har ni förberett killarna inför söndagens stormatch?

Som vanligt, vi har tränat på som vanligt, haft lite ledigt och haft lite provspelare som vanligt. Imorgon ska vi börja med analys av IFK. Vi kör kollektiv och individuell analys som vanligt. Vi kör både på Tunvallen i samband med träningen och i Göteborg, i samband med att vi går igenom matchplanen.

Vad betyder det att AFC slog Göteborg i premiären och dessutom har vunnit 7 av 9 möjliga poäng mot IFK i Allsvenskan på tre inbördes möten 2017 och i år?

Jag tror inte det har någon betydelse, det är en ny match på söndag. Göteborg kan spela avslappnateftersom de gjort en så bra säsong.

Vad betyder förstärkningarna av laget för er?

Det betyder mycket för det ökar konkurrenskraften i laget och det är bra spelare.

Är det Kozica och Vagic som är nyförvärven, två spelare ni tagit in på lån från Djurgården IF respektive Malmö FF?

Det har kommit in en rysk spelare också, Sandro Tsveiba. En defensiv mittfältare som kan spela både defensiv mittfältare och mittback om det behövs.

När åker ni till Göteborg?

-Under lördagen efter träningen

Inför säsongen 2019 hade följande hänt på spelarfronten i IFK Göteborg.

Spelare in:

Giannis Anestis (Klubblös)
Junes Barny (Hammarby)
Sebastian Eriksson (Panetolikos)
Nzuzi Toko (Al-Fatah)

Spelare ut:

Prosper Kasim (Birmingham Legion)
Lawson Sabah (Linköping City)
Billy Nordström (IF Brommapojkarna)
Emil Salomonsson (Sanfrecce Hiroshima)
Andreas Öhman (Utsiktens BK)
Jake Weisbrod (IK Oddevold)
Vajebah Sakor (OFI)
Tobias Hysén (Avslutat karriären)
David Boo Wiklander (Avslutat karriären)

Numer är även Benjamin Nygren såld till belgiska Genk för en rekordsumma och Carl Starfeldt till ryska Rubin Kazan. Enligt fotbollspodden Studio Allsvenskan har dessa två försäljningar gett IFK Göteborg intäkter på 63 miljoner kronor. Samtidigt är de två tidigare nyckelspelarnas frånvaro en rejäl försvagning för Blåvitt som är svår att ersätta omgående inom truppen. Samtidigt har Göteborg fått in klasspelaren Lasse Vibe som dock varit skadad en hel del sedan återkomsten till Sveriges näst största stad.

Eskilstunasonen Kennet Andersson, som själv spelat för IFK Göteborg och har två SM-guld med klubben, inledde sin karriär i IFK Eskilstuna, där han spelade i A-laget 1985-1988. Andersson gjorde sedan 11 år som utlandsproffs och vann bland annat ligaguldet med turkiska Fenerbache. Under sin karriär i klubblagen i Sverige, Belgien, Frankrike, Italien och Turkiet spelade han 470 matcher och gjorde 164 mål samt 83 landskamper med 31 mål som facit. Eskilstuna och Sverige minns och älskar fortfarande Kennet för hans insatser inom fotbollen med de fem målen i VM 1994 som crescendo, något som ledde till en delad tredjeplats i skytteligan och ett brons med Sverige i USA. Sedan proffskarriären avslutades 2002 valde Kennet och hans familj att flytta tillbaka till Göteborg och Långedrag ute vid havet. När Motståndarkollen intervjuade Kennet inför den allsvenska premiären i Eskilstuna arbetade han som styrelseledamot med visst utökat ansvar för vissa sportsliga delar. Precis innan premiärmatchen hoppade Andersson på jobbet som tillfällig sportchef, i Blåvitts fortsatta sökande efter en ny ordinarie. I slutet av maj stod det sedan klart att IFK Göteborgs nya permanenta sportchef blev Kennet Andersson, med Pontus Farnerud som assisterande sportchef. Motståndarkollen frågar den nytillträdde sportchefen om uppdraget.

Hur känns det att vara ny sportchef i IFK Göteborg?

-Det känns naturligtvis till slut jättebra. Det var inget jag ens hade en tanke på att syssla med när jag gick in mer arbete som styrelseledamot. Men efter att ha hanterat uppdraget en tid känns det jättebra, jag är glad.

Vad är det som är viktigast nu i början av ditt nya arbete?

-Att ta tag i helheten. Att följa det strategiarbete som beslutats och göra det tillsammans med hela föreningen. Styrelsen, marknad, IFK i Samhället, alla avdelningar.

Vad har ni för strategi med truppbyggetframöver?

-Vi har tittat på 3-5 år. Det är ingen hemlighet att vi varit pressade ekonomiskt. Den biten har vi fått titta på först, att balansera det. Jobba på rätt sätt, att jobba på vår akademi, att hämta upp spelare, utveckla dem än mer. Därigenom hålla ner kostnader och få ut mycket av den, att bygga ett starkare blåvitt i framtiden.

Vad tycker du om IFK:s inledning på Allsvenskan?

-Den har varit klart positiv. Vi har sett en bra utveckling av vårt spel och hur vi jobbar i veckorna. Vi är särskilt nöjda med att vi ser utveckling. Sen för det med sig resultat här och där. Vi måste bara konstant ha utveckling.

Har ni haft några spelarförluster i sommar?

-Nygren och Starfeldt.

Hur mycket har ni fått för dem?

-Vi pratar inga intäkter.

Har ni några nyförvärv eller plockat upp någon ny spelare från akademin?

-Inga nyförvärv. Vi har tagit upp Noa Alexanderson från akademin i månadsskiftet juni/juli.

Hur går det för IFK:s lag i Gothia Cup?

-Både U17 och U15 gick till kvartsfinal där de åkte ut.

Hur bedömer du AFC:s inledning av Allsvenskan?

-Fantastisk bra inledning, overkligt bra. Sen har väl resten av inledningen inte varit lika imponerande men den senaste matchen var väldigt bra. Det känns som att de är på uppgång.

En spelare som har stort förtroende hos PoyaAsbaghi och dessutom växt ut till en nyckelspelare i klubben är hårt arbetande August Erlingmark, född 1998. Förra säsongen spelade den hårt arbetande mittfältaren 21 matcher och gjorde ett mål. I år har det ännu inte blivit någon poäng för August, som är son till klubbikonen Magnus Erlingmark, men åter har han fått stort förtroende i ledarstaben med start i stort sett i samtliga matcher. Så här säger Poya om sin lojale mittfältskugge som person och spelare.

-Det är en spelare med stort blåvitt hjärta. Han är en ambassadör för hela klubben och framför allt en väldigt bra spelare. Som med sin tuffhet höjt vårt spel också.

Så här funderar August Erlingmark själv om säsongen och mötet med AFC. Motståndarkollen ber dock inledningsvis mittfältaren att berätta om sin egen karriär med egna ord,

-Jag spelade i Sävedalens IF fram till jag gick till IFK2015. Först spelade jag i U17 i ett år, därefter i U19 i ett år och nu är det tredje året i A-laget.

Hur vill du beskriva din roll i laget? 

Blivit större för varje år. Tar mer ansvar nu och r har jag hittills fått spela varje match jag kunnat.

Hur är det att företräda IFK Göteborg?


Stort! Mitt favoritlag, så det är en stor stolthet. 

Vad fick dig att välja att gå till Blåvitt från Sävedalen 2015?

Att de var angelägna att få dit mig och att det är mitt lag.

Hur är din form, skadeläge och prestationer under säsongen?

-Det känns bra tycker jag. Har hittat jämnhet i prestationer som jag letat efter så det känns bra. 

Hur är Göteborg som fotbollsstad och Ullevi som arena?

Jättebra, finns ingenting att klaga på! Ullevi är häftig att spela på.

Hur är det att ha Kamratgården som arbetsplats och träningsanläggning?

Kanon!

Berätta om Poya Asbaghi som tränare?

Jättebra, enormt kunnig och duktig motivator.

Hur vill du beskriva årets säsong så här långt?

Bra! Gjort en jättefin vårsäsong som vi vill svara upp med en lika bra höst.

Vad är det främst som gjort er så framgångsrika i årets allsvenska? 

Kollektivet! Alla jobbar hårt.

Vad har ni främst utvecklat sedan förra säsongen?

Helheten.

Vad minns du av matchen mot Eskilstuna i april?

Att vi var väldigt besvikna efter slutsignalen.

Vad funkade inte i den matchen?

Svårt att svara på.

Är det några särskilda AFC-spelare som imponerat på dig?

Nmani är duktig.

Hur är energin i truppen efter det sena poängtappet mot Falkenberg? 

Den är hög, revanschsugna.

Hur slutar mötet med AFC på söndag?

Förhoppningsvis med seger, avslutar Erlingmark.

Blåvitts senaste storhetsperiod skrivs till 80- och 90-talet då man totalt dominerade svensk fotboll. Eller vad sägs om SM-guld 1982, 1983, 1984, 1987, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, Cupguld 1982, 1983 och 1991 samt UEFA-cupmästare 1982 och 1987. Senaste SM-guldet vanns 2007 och senaste cupgulden spelades hem 2008, 2013 och 2015. En oerhört imponerande och mäktig historia. Inför AFC Eskilstunas premiärmatch mot IFK Göteborg intervjuade Motståndarkollen den då nytillträdda klubbdirektören Max Markusson som berättadeom klubbens styrkor, faciliteter och framtidsplaner.

En av styrkorna är såklart historiken, klubben har åstadkommit sjukt mycket under en lång period, både i Sverige och i Europa. Samtidigt måste vi använda historien på ett klokt sätt, så man refererar till den på rätt sätt.
En annan styrka som klubben har är att vi har en fantastisk infrastruktur med mycket erfarenhet från den tiden. Vi är väl förberedda, har oerhört kompetenta människor i klubben och en fantastisk träningsanläggning.
Varumärket och supportrarna är också en väldigt stor styrka. Det är väldigt speciellt att arbeta i IFK Göteborg. Det är ett enormt intresse kring IFK Göteborg och det stöd vi fick från våra supportrar förra året betydde så oerhört mycket. Varumärket IFK Göteborg är otroligt starkt, som man behöver vårda och värna.

Klubben och laget har sin sportsliga och logistiska bas på Kamratgården.

Berätta om Kamratgården som plats och träningsanläggning för den som inte varit där, hur är den?

Kamratgården är en oas som ligger centralt i Göteborg. Det tar bara 5-10 minuter att cykla hit. Ett naturområde med Delsjön runt hörnet, extremt tillgängligt nära ett koloniområde och ett bad. Det är en ny träningsanläggning med två fullstora planer. Vi äter, tränar och alla som jobbar i klubben finns här. Jag ser rådjuren gå runt på parkeringen varje dag så det är en skön plats att arbeta på, nånstans i stormens öga så är det lugnt. Det är en öppen anläggning så vi har supportrar eller vem som helst som kommer och tittar på träningar.

De senaste åren i klubbens historia har varit desto tyngre för klubben, såväl sportsligt som ekonomiskt. En tiondeplats i Allsvenskan 2017 följdes upp med plats 11 förra säsongen, en historiskt svag placering. Förra säsongen låg IFK på sjätte plats i den allsvenska löneligan. Inför 2019 har klubben gjort en omorganisation och kraftigt sänkt spelarlönerna, i syfte att få kontroll på sina tidigare årliga driftsunderskott, bygga upp ett eget kapital och komma tillbaka och tävla om topplaceringarna i Allsvenskan igen. Nu ska klubben långsiktigt bygga upp sin ekonomi och satsa på fler unga spelare från sin egna akademi.

Max, berätta om er strategi att få ordning på och stärka ekonomin i klubben?

Jag tror att det viktigaste handlar om konsten att skapa resultat på kort sikt fast ha en långsiktig plan för det. De flesta klubbar brottas med en balansgång kring detta. Det är lätt att nu inför 2020 fatta väldigt kortsiktiga beslut och ta stora risker. Vi försöker vara väldigt noggranna, vara medvetna om hur vi lockar publik, vilka värden våra partners och supportrar ska ta del av.
Det handlar om att vara kloka vid spelarrekryteringar. Det är en kombination av väldigt många parametrar. Vi har beslutat och fäst en målflagga fem år framåt. Sedan viktar vi varje beslut mot detta och ser om det stödjer detta mål. Det är nyckeln. Det handlar om att vara noggrann, långsiktig och klok.

Max Markusson kom till IFK efter ett jobb som Eventchef på Göteborg & Co. Ett bolag som har till syfte att få fler att upptäcka och välja Göteborg som res- besöksmål.

Vilka perspektiv och kunskaper från det jobbet tar du med dig som IFK Göteborg redan haft eller kommer ha nytta av framöver?  

Jag var ju evenemangschef i Göteborg, dessförinnan var jag VD på tidningen Faktum som är ungefär som Situation Stockholm. Det är svårt att peka på vad jag lärt mig från de olika jobben men det handlar om att driva strategisk utveckling, något jag blev anställd för av IFK. Att påbörja en resa i IFK Göteborg. Det är klart att det inte skadar att man varit inne i ganska tunga förhandlingar, att vara målmedveten och kunna genomdriva det man tycker.
Sen tror jag också att i och med att det händer så mycket runt omkring IFK, att arbeta i IFK får nästan ett eget liv. Att kunna höja sig över vad de dagliga frågeställningarna innebär, att lyfta sig över det och ta fasta på de strategier och visioner som man arbetat fram, det är mitt uppdrag. Vi har tagit fram en ny verksamhetsplan som vi har väldigt duktig och kompetent personal som arbetar med varje dag för att verkställa. Min roll handlar om att ha ett helikopterperspektiv och se att alla delar jackar i varandra och hänger ihop.

Om du får drömma men samtidigt vara realistisk, var ser du Blåvitt om fem år?

Om fem år tror jag att vi skapat den hållbara ekonomin som vi drömmer om idag. Då har vi lyckats få fler talanger från vår akademi in i A-laget. Lyckats balansera med fler rutinerade spelare som får våra yngre spelare att leverera och lyckas i allsvenskan. Om fem år vill vi kunna vara med och konkurrera om SM-guldet.

Motståndarkollen vill tacka Poya Asbaghi, Kennet Andersson, August Erlingmark och Nemanja Miljanovic för sina tankar inför söndagens match samt Max Markusson om tankarna om IFK Göteborg inför säsongen.  

Söndagens match mellan IFK Göteborg och AFC Eskilstuna spelas på Ullevi i Göteborg i den 16:e omgången. Förra säsongen slutade Blåvitt 11:a i Allsvenskan på 31 p efter 9 segrar, 4 oavgjorda och17 förluster på 30 matcher, målskillnad 38-53. I jämförelse med AFC som vann 13 matcher, spelade 15 oavgjorda och förlorade blott två matcher i Superettan.

2017 när AFC Eskilstuna och IFK Göteborg möttes i Allsvenskan slutade Göteborg 10:a på 37 p medan AFC kom sist med 20 p. Det var dock AFC som plockade flest poäng i klubbarnas interna matcher. Eskilstunalaget vann 4 av 6 poäng mot västkustens storklubb. Efter 1-3 borta mot GIF Sundsvall och 2-2 hemma mot Örebro SK åkte AFC till Göteborg den 17 april. Göteborg hade dessförinnan spelat 1-1hemma mot Malmö FF i premiären inför fantastiska 32 129 åskådare på Nya Ullevi samt vunnit borta mot Sirius med 2-0. Då hade Sirius förövrigt, som AFC möter i sin bortapremiär den 8 april, 7248 åskådare mot IFK i sin hemmapremiär. Hur slutade då det historiska första allsvenska mötet mellan IFK och AFC inför 10 116 i publiken på Gamla Ullevi?

På förhand var en hemmaseger mest trolig och även vad IFK:s supportrar förväntat sig. Efter en relativt jämn första halvlek, där IFK hade mest boll men AFC försvarade sig väl, gick lagen till halvtidsvila med 0-0 på resultattavlan. I andra halvlek fick så IFK den start de verkligen ville, när då 35-årige IFK-ikonen Tobias Hysén satte 1-0 på ett närskott i straffområdet efter inspel från högerkanten av Sören Rieks och Henrik Björdal listigt hoppat över bollen i momentet innan.  Hemmaglädjen skulle dock bli kortvarig. När IFK tryckte på för ett 2-0-mål så rensade AFC:s Anel Raskaj ett inlägg till mitten av planen där Erik Salomonsson som ensam försvarare bröstade ner bollen, men inte bättre än att vindsnabbe Mohammed Buya Turay hann komma emellan och sätta fart mot mål. Efter ett långt friläge från halva plan placerade han säkert in 1-1 i 52:a minuten och fler mål än så blev det inte i Göteborg denna soliga aprildag. Detta sedan Tim Erlandsson bland annat räddat en hörnnick av Mattias Bjärsmyr (idag i turkiska Sivasspor) och ett par skott från Sören Rieks(idag i Malmö FF). Sett till statistik från matchen vann Blåvitt bollinnehavet med 66-34 i %, korrekta passningar med 597 mot AFC:s 323, skotten med 14-9 samt hörnorna med 6-4. IFK hade 2 offsidelöpningar mot AFC:s 7 och domaren hittade tre AFC-varningar och inga IFK-kort.

Se höjdpunkter från matchen IFK Göteborg – AFC Eskilstuna den 17 april 2017 nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3905372/hojdpunkter-ifk-goteborg-tappade-ledning-mot-afc/

På Tunavallen i returen den 25 september inför 4157 åskådare slutade även då första halvlek mållös. Bäst chans i hemmalaget i första halvlek hade kanske TayeTaiwo, som utmanade i straffområdet och klippte till med vänstern. Ett bra skott som dock träffade rakt på IFK:s då skickliga målvakt Pontus Dahlberg (idag Watford) som kunde reflexrädda till hörna. I andra halvlek skulle IFK Göteborg gjort 1-0 när man straffade ett bolltapp av vänsterbacken ZourabTsiskaridze. Tobias snodde åt sig bollen, drev upp och hittade elegant in till Sören Rieks som kom fri med Ali-Reza Haghighi som gjorde sig låg och täckte markskott. Istället för att skjuta vrickade Rieksistället bollen spelskickligt till Elias Mar Omarssonsom bara hade att placera in 0-1 i öppet mål. Utan IFK-supportrar som stöd bakom målet missade Omarsson dock grovt. Islänningen ville senare under andra halvleken ta revansch då han snurrade upp Ludvig Öhman Silwerfeldt och serverade Tobias Hysén som även han missade grovt med vänstern från nära håll. Som så ofta i fotboll, tar man inte vara på de målchanser man får blir man straffad och det var även det som skedde i denna match. AFC tog hem alla tre poäng efter att laget, genom ChediOmeje, avgjort i den 86:e minuten till publikens vilda jubel.  

Se höjdpunkter från matchen AFC Eskilstuna – IFK Göteborg den 25 september 2017 nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3936216/hojdpunkter-blavitt-foll-mot-afc-efter-omarssons-miss/

På söndag den 21 juli kl. 15.00 gäller det på Gamla Ullevi. IFK Göteborg mot AFC Eskilstuna. Allsvenskans femma IFK mot femtondeplacerade AFC Eskilstuna. Efter sedvanligt regn på västkusten under matchdagens morgon väntar perfekt fotbollsväder när domare Fredrik Klitte, assisterad av Niclas Ivarsson och Jonas Bäcklund blåser igång matchen kl.15.00. Molnigt, uppehåll och 21 grader innebär mycket folk på läktarna och skön fotbollstemperatur att spela i. Strålande solsken och heta sommardagar väntar därefter i Eskilstuna veckan som kommer och blir det poäng för AFC på söndag kommer det tillsammans med vädergudarna att höja temperaturen än mer inför AFC Eskilstunashemmamöte med Hammarby IF, lördag 31 juli kl. 18.00. Köp biljett till matchen redan idag!

Joel Hamberg