Motståndarkollen: Hammarby

25 jul 2019

Motståndarkollen kastar strålkastarljuset på klassiska och mytomspunna Hammarby IF. 1887 i Stockholm bildades Hammarby Roddförening och 12 år senare breddades verksamheten då Hammarby Idrottsförening bildades, 1897. 1915 invigde senare kronprins Gustav Adolf en fotbollsplan på Södermalm, Hammarby IP som senare, i folkmun,har kommit att kallas Kanalplan. Detta innebar grunden för bildandet av Hammarby IF:s fotbollssektion.

I veckans Motståndarkoll lär du känna Hammarby genom intervjuer med assisterande tränare Joakim Björklund, sportchef Jesper Jansson, lagkapten och mittback David Fällman samt AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic. Därtill historia, statistik och kuriosa om Bajen, Sveriges största publiklag och för tillfället Allsvenskans bästa offensiva lag.

Grönvita Hammarby kommer till mötet mot AFC Eskilstuna som sexa i tabellen, med 28 poäng efter 16 omgångar. 8 vinster, 4 oavgjorda och 4 förluster har Bajen mäktat med, samt den någon udda målskillnaden, 34-24. Det är således seriens i särklass starkaste offensiv, eller i varje fall målfarligaste lag med i snitt nästan 2 mål per match i Allsvenskan, som Eskilstuna ställs emot på lördag. Samtidigt har Hammarby släppt in på tok för många mål i jämförelse med övriga topplag. Detta är också något tränare Stefan Billborn och Joakim Björklund jobbar med för att komma till rätta med. Samtidigt vet man laget oftast gör flera mål vilket alltså räckt till seger, men alltså bara i hälften av matcherna.

Så här säger klubbens assisterande tränare, tillika förre storbacken och bronshjälten Joakim Björklund, om Hammarbys spelidé.

Hur vill du Jocke och Stefan Billborn att Hammarby ska spela fotboll, försvarsmässigt och anfallsmässigt?

-Vi är ju ett lag som vill ha mycket boll och känner att vi är ganska bollskickliga. Vi försöker alltid bygga bakifrån, spela genom alla lagdelar. Väldigt lite långbollar. Anfalla med mycket folk. Och när det gäller försvarsspelet försöker vi pressa högt upp och jobba med snabb återerövring av boll, så vi kan ha mycket boll. Sen är vi medvetna om att vi tar lite risker i försvarsspelet, visst vi kanske släpper in lite fler mål och vi kanske inte kommer vinna 10 matcher med 1-0 men kanske tio matcher med 3-2 eller 4-1. Det är en filosofi, en medveten risk vi tar i försvarsspelet för att vi tror att helheten blir bättre. Så länge vi vinner matcher så ska vi inte sitta och klaga på att vi släpper in si och så många mål. Vi har fått ett mandat av styrelsen att spela en offensiv och underhållande fotboll.

Varför är ni så svårslagna i år?

-Vi känner att vi sakta tar kliv, speciellt på hemmaplan. På hemmaplan är vi bättre än vi var i fiol. Motståndarna kommer med lite respekt, de lämnar initiativet till oss och då tycker vi att vi är som bäst. Sen är vi inte lika svårslagna på bortaplan. Det är något vi känner att vi har på gång nu. Det finns några matcher nu då vi känner att vi har chans att vinna, säger Björklund.

En längre intervju med assisterande tränare Joakim Björklund tidigt in i Motståndarkollen.

50 allsvenska säsonger senare innehar Hammarby idag 12:e plats i den allsvenska maratontabellen. Hammarbys enda men minnesvärda SM-guld vanns 2001. Förra säsongen slutade Bajen på fjärde plats i Allsvenskan efter att klubben lett ligan i elva omgångar, legat tvåa till omgång 21 och därefter trea och tvåa fram och tillbaka till sista omgången. Laget förlorade då omgång 30 i Östersund och missade därmed den så viktiga Europacupplatsen med uteblivna miljoner som följd. Klubben är dock fast beslutsamma om att stanna i toppen av den fotbollen och fortsätta att utveckla ekonomi, organisation och den sportsliga verksamheten. Man har onekligen en bra grund att stå på, med Allsvenskans i särklass största publikstöd och en offensiv framåtriktad fotboll som filosofi.

Matchen på lördag kl. 18.00 i Eskilstuna, är en av AFC:s och hemmapublikens stora höjdpunkter för säsongen. Det är därför självklart att även du ska uppleva denna stämningsfulla och för båda lagen så viktiga match på plats på Tunavallen.Slutsåld arena förväntas, köp dina biljetter redan idag:

https://www.afc-eskilstuna.se/ eller direkt i AFC:s Fanshop på Kungsgatan 7.

Så här säger AFC Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic om varför du och eskilstunaborna ska komma och se AFC-Hammarby på lördag.

-Det är en rolig match med mycket folk, bra stämning och bra väder. Sen är Hammarby ett bra lag, med flera bra spelare och som spelar fin fotboll.

Hur är lördagens motståndare som klubb och lag?

-Hammarby är en av Sveriges största klubbar, bäst publikmässigt. Har haft framgångar de senaste åren, etablerat sig i Allsvenskan. Nu försöker de etablera sig i toppen av Allsvenskan och det är de på god väg att göra. Publiken är där och ekonomin är där. Som lag känns det som att de aldrig värvat som de gjort i år, väldigt många bra spelare. Förra året låg de i toppen länge, tappade lite på slutet. I år känns det som att de försöker vara minst lika bra eller ännu bättre. De förstärkningar de värvat är starka namn och det tyder på att de satsar.

Vad minns du från matchen mot Hammarby på Tele 2 den 21 april?

-Första halvlek att vi släppte in lite billiga mål och hamnade i 0-2-underläge, sen 0-3 i andra. Men sen i andra halvlek var vi bättre än Hammarby och vi gör också mål och hade bud på 2-3 mål till, säger Miljanovic.

Längre intervju med AFC:s tränare Nemanja Miljanovic längre ner i Motståndarkollen.

Hammarbys duktiga mittback och ledargestalt David Fällman har efter spel med Eskilstuna City, allsvenskt spel med Gefle och två säsonger med Kinesiska Dalian Transcendence, hittat sin drömtillvaro i Hammarby och Stockholm.

David, ni har nu spelat 16 av 30 matcher i Allsvenskan. Hur vill du sätta ord på er prestation och spel hittills i ligan?

-Jag tycker att i början var det för snålt med poäng men vi hade fortfarande ett bra spel i många matcher. Men sedan har även poängen kommit in och vi har haft väldigt jämna och bra prestationer, förutom en dip mot AIK innan sommaruppehållet.

Varför ska eskilstunaborna och Hammarbyarna ta sig till Tunavallen på lördag kväll?

-Först och främst för att stötta sin klubb och för att det är en väldigt viktig match. Man börjar gå in i andra halvan av säsongen nu och det är viktigt att plocka alla poäng som går.

Längre intervju med Hammarbys David Fällman längre ner i Motståndarkollen.

När Hammarby och AFC Eskilstuna möttes tidigare i år, den 21 april, vann Bajen med 3-1 efter två mål av Imad Khalili och ett av Vidar Örn Kjartansson inför 19 445 åskådare i Stockholm. Ivan Bobko stötte in AFC-s tröstmål efter en tilltrasslad situation efter en vänsterhörna av Kristijan Miljevic´. Se höjdpunkterfrån Hammarby vs AFC Eskilstuna 21 april 2019 i länken nedan.  

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-khalili-fixade-forsta-bajen-segern-i-forsta-starten—blev-tvamalsskytt-mot-/

Just nu är Bajen inne i en längre period med nio matcher mot lag i den nedre halvan av tabellen. Innan dessa matcher startade föll Hammarby med 2-0 borta mot Häcken i den första matchen efter uppehållet. Därefter, inför dessa nio på förhand enklare matcherna, sade Billborn att det är svårt för alla lag att vinna alla matcher men vinner laget sju av de nio matcherna är de med i toppen inför Allsvenskans slutspurt. Hittills har Hammarby också vunnit de första tre av dessa nio matcher. Först blev det 6-2 den 7 juli hemma mot Falkenberg efter ledning 6-0. Därefter 3-2 borta mot Sundsvall den 15 juli i en match där Sundsvall var minst lika bra eller till och med bättre, men där Hammarbys vulkanheta islänning Kjartansson avgjorde i sin sista match för klubben. Detta dessutom i den 92:a minuten efter en fin upprullning av hemmaförsvaret på vänstersidan. I måndags kom nästa urladdning och överkörning då Elfsborg pulveriserades med 5-2 på Tele 2 Arena efter att Bajen gått fram till 4-0 redan i första halvlek. 14 mål framåt i de tre senaste matcherna ger AFC:s försvar och målvakt på lördag all anledning att tänka till ordentligt och förbereda sig väl.

Sedan förra säsongen är Hammarbys nya tränarduo huvudtränare Stefan Billborn och assisterande tränare f.d. landslagsspelaren, utlandsproffset och bronshjälten från VM i USA, Joakim Björklund.  

Intervju med Joakim Björklund

Först av allt Jocke, tack för den magiska VM-sommaren du gav mig och Sverige 1994, jag var 8 år då och minns allt som igår. Vad har du för relation till din karriär och det du uppnådde idag?

-Ja, det är en ganska avslappnad relation. Jag föredrar att fokusera på nuet och arbetet nu, men det är klart att det händer att man blir påmind om det. Det är klart, det var en ganska bra karriär, även om jag hade brist på talang, Men det är inget jag går och tänker på eller pratar om särskilt ofta.

Hur hamnade du i Hammarby, berätta lite om din bakgrund som tränare?

-Min bakgrund innan jag kom till Hammarby, den var ganska kort. Jag slutade att spela fotboll och efter det jobbade jag 7-8 år på TV, med fotboll givetvis. Jag hade väl inget jättesug efter fotbollen då, men även om det var kul, så saknades det lite adrenalin. Jag var sedan lite scout åt Valencia och tränare i Valencias ungdomsakademi i tre år. Sen ringde Jesper Jansson som är en gammal god vän till mig och berättade om projektet i Hammarby med Billborn som tränare, så förra året flyttade jag och familjen tillbaka till Sverige efter att ha bott 25 år utomlands. Jag flyttade hem med nästan hela familjen, tre barn följde med medan ett flyttade till Tokyo.

Vad har du för intryck av att ha bott och arbetat 25 år utomlands, längst i Spanien?

-Jag har fått erfarenhet av annan fotboll. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte kände till Allsvenskan så mycket när jag bodde utomlands. Jag har fått nya intryck om hur fotboll spelas, som vi försöker implementera här i Hammarby. Sen efter karriären stannade vi kvar i Valencia, det är en trevlig stad med bra klimat och där vi har många goda vänner.

Hur är Valencia mer som stad, är det värt att åka dit?

-Absolut, Valencia är Spaniens tredje största stad och det är inte vansinnigt med turister där, mest spanska turister som åker dit. Det ligger fint, är ett underbart klimat och genuint spanskt.

Vad tycker du då om kvaliteten på Allsvenskan efter att ha varit iväg så många år och kommer hem och granskar den noggrant från insidan?

-Först och främst blir man imponerad av inramningen. Kanske allra mest för oss som jobbar i Bajen, men även för andra klubbar. När jag själv spelade var inramningen ganska taskig. Kvaliteten blir sakta bättre. Med förutsättningarna som finns och intresset som finns så finns förutsättningar att hamna en bra bit högre på rankningen. I stort sett har jag bara goda intryck av Allsvenskan. Bättre arenor nu. Då var det Vallen hit och dit, med löparbanor på nästan alla arenor. Idag är alla arenor och tajta.

Och på lördag väntar match på Tunavallen!  

-Jag har varit på arenan, vi var där och spelade U21 i fiol, jag minns att det var en jämn match och att Kennedy var med. Sen var jag där och scoutade AFC och Örebro när det blev 1-1 i våras. Det var alldeles innan vi mötte AFC.  

Hur har din sommar varit och har du gjort något roligt under semestern som jag vet är relativt kort för er fotbollsarbetare?

-Haha, relativt var en underdrift.  Semester light kan man kalla det. Men vi hade i alla fall en vecka och då åkte jag och min fru på semester till Valencia.

Hur vill du beskriva årets säsong hittills?

-Lite upp och ner. Vi har varit oerhört bra på hemmaplan, men vi har än så länge inte lyckats prestera på samma nivå på bortaplan. Även om vi lyckades vinna senast mot Sundsvall. När vi varit som bäst, har vi spelat en väldigt bra fotboll. Nu handlar det om att bli lite jämnare och börja plocka de poäng vi vill för att hamna där vi vill och hamna på Europaplatserna.

Hur vill du beskriva Hammarbys trupp anno 2019?

Bra trupp, många bra spelare, Framför allt är vi offensivt lagda, och då menar jag inte att vi inte har några bra försvarsspelare. Sedan årsskiftet har vi sålt försvarsspelare för 70 miljoner. Och framför allt ersatt dem med offensiva spelare. Och nu börjar det dessutom bli konkurrens på flera positioner, så vi ser med tillförsikt på den andra delen av säsongen. Vi har några poäng mindre än vi velat, det ska vi inte sticka under stolen med, men truppmässigt är vi där vi är, så nu är det upp till oss att blanda oss i toppstriden.

Har ni några nyförvärv sedan uppehållet?

-Richard Magyar som varit i Tyskland ett par år, han är mittback. Sen en anfallare som heter Aron Johansson med rötter i Island och USA, som varit i Werder Bremen och i Holland.

Varför är ni så bra framåt i år där ni gjort klart flest mål av topplagen?

-Vi har haft ytterligare ett halvår på oss att utveckla vår spelidé, dels har vi värvat lite, sen är det spelare som var här i fiol som tagit steg. Framför allt ett eget ansvar men också att man är tryggare med det spel vi spelar, man är lite lojalare i positionsspelet, att man förstår att det handlar om att göra varandra bättre.

Varför har ni släppt in klart fler mål än övriga fem toppklubbar?

-Vi försöker inte dölja att det dels varit för dåligt kollektivt och individuellt försvarsarbete till viss del. Vi har släppt in lite mer på fasta, det är vi missnöjda med. Det är en förklaring. Sen har vi släppt in ganska mycket mål efter att vi haft en klar ledning, som när vi hade 3-o mot Örebro och det blir 3-2, vi hade 6-0 mot Falkenberg och det blev 6-2 och nu senast när vi har 4-0 mot Elfsborg och det blir 5-2. Det är inte så att man som tränare satt och darrade men det är något man inte har råd med mot de bättre lagen, så det är något vi försöker jobba på.

Tränar ni mycket på defensiva fasta situationer för att komma till rätta med problemet?

-Uppenbarligen inte tillräckligt, men det har vi faktiskt tid att rätta till inför resterande matcher. I fiol var vi riktigt bra på detta, då hade vi Allsvenskans bästa huvudspelare, Björn Paulsen i laget, det har vi inte längre.

Vad är du mest nöjd med i ert spel så här långt?

-Det är ju offensivt, att när det stämmer för oss är det få andra lag som kan matcha oss. Och att vi i år gjort hemmaplan till en riktig borg. Vi har vunnit sex hemma och spelat två oavgjorda och vi borde faktiskt vunnit de två också. Vi är obesegrade i de sista 13 tävlingsmatcherna hemma. Med den publik vi har, 22-25 000 varje match hemma vill man bjuda dem på en upplevelse.

Vad behöver ni utveckla i ert spel framöver?

-Vi behöver utveckla allt, som alla lag. Släppa in lite färre mål, blir ännu lite bättre i toppmatcherna. Vi måste kunna vinna lite fler matcher när vi inte dominerar, för det kan inte ens vi göra varje gång.

Vad har det inneburit i ert spel att ni tappat Kjartansson?

-Det är lite för tidigt att säga, för nu gick ju Imad in och gjorde två mål direkt. Vi har samtidigt varit väldigt nöjda med Kjartansson. Han spelade alla matcher, alla minuter, missade inte en träning och gjorde sju mål. Tyvärr kunde vi inte behålla honom på grund av ekonomiska skäl. Men det är bara att önska honom lycka till och hoppas att vägarna någon gång i framtiden kan mötas igen.

Nu väntar AFC Eskilstuna på Tunavallen, först, vad är din analys av första mötet på Tele2?

-Lite svåranalyserad match. Vi vinner den på pappret ganska komfortabelt. Det var en viktig match för oss, vår första seger. Det var lite nerver som kanske spelade in, sen kanske det var en jämnare match än vad resultatet visar. Men vi är ett par snäpp bättre än då, sen ska jag inte spekulera i var AFC befinner sig på formskalan, även om jag sett dem ganska mycket på sistone.

Vad tycker du om AFC:s säsong så här långt?

-Jag vet inte vad ni själva tycker, men jag tror att även om man bara har 11 poäng så har man hängt med, det är tre lag på 11 poäng och sen är det väl Kalmar på 13, Örebro på 14 och jag tror inte Elfsborg heller känner sig säkra. Sen har Helsingborg ju fått en bra start med ny tränare men de spanar nog också nedåt. AFC är inte avhängda och har värvat en del spännande spelare. Man har allt i egna händer, Det är många lag inblandade. Sen har man lite svårt att göra mål. Sen sist mot Blåvitt var kanske inte den bästa matchen men mot Kalmar i matchen innan, som var lite av en måstematch, den kanske man vinner ganska komfortabelt. Då tycker jag Raskaj och Dresevic var bra. Sen är Nmani är en hyfsad lirare.

Vad är AFC:s kvalitéer?

-Det är ett ganska bollskickligt lag, det är inte så lätt att få tag i bollen utav. Defensivt är de inte riktigt lika stabila som man var i Superettan, men det är ganska naturligt, det beror mer på att motståndet är bättre. Med boll ett ganska bra lag, svårlästa. Vi har sett på många matcher nu och är fortfarande inte hundra på hur vi ska möta dem. Sen finns det många spelare med individuell kvalitet. Så vi är beredda på en tuff fajt, men sen har jag gärna fel idet.

Vad är AFC:s svagheter enligt dig?

-Det är lite som jag sa, de har kanske lite för svårt att komma till avslut och har inte den bästa kvalitén i avslut och inlägg, vilket påverkar kvaliteten i avsluten. Men det är små siffror i deras matcher, jämna matcher. Sen förstår jag att man hellre tar tre poäng mot Falkenberg än en mot djurgården, även om det ju ger lite moral att se att man kan mäta sig mot de bästa lagen.

Vilka AFC-spelare måste ni se upp med?

-Ni har en del. Nalic och Nnamani har vi nämnt, jag vet inte om Avdic lirar eller inte. Kozica är en bra spelare. Raskaj är viktig för ert spel, men det vet ju de flesta.

Vad tror du om matchbilden?

-Jag hoppas att vi tar kontroll över matchen, det är tanken i alla fall. Öser på framåt. Visar att det är vi som vill vinna. Jag tror och hoppas att det kanske är vi som kommer att ha lite mer boll än AFC. Vi åker dit för att vinna! Det är en match som vi kan och bör vinna om vi ska hänga med i toppen, och jag ska inte sitta vara här och vara blygsam, det gör vi i varje match, det handlar inte om AFC.

30 grader och strålande solsken i Eskilstuna under matchdagen, vad tänker du om det?

-Underbart, jag ska njuta, avslutar Hammarbys assisterande tränare Joakim Björklund.

2018 innehav Hammarby fjärde plats i Allsvenskans löneliga, vilket faller sig naturligt då klubben haft över 20 000 betalande åskådare på sina hemmamatcher i fem år i rad. Laget tränas och leds av Stefan Billborn som gör sin andra säsong som huvudtränare. Motståndarkollen har sökt Billborn för en intervju utan resultat. I klubben finns alltså David Fällman men också en annan före detta Eskilstunaspelare, André Alsanati (19 år, inga allsvenska matcher och utlånad till samarbetsklubben IK Frej i Superettan). Klubben har under den senaste allsvenska sejouren 2015-2018 inför denna säsong slutat på plats 11,11, 9 och 4. Hammarby har under de säsongerna hängt kvar på 33, 39 och 38 poäng innan succéåret 2018 då laget plockade hela 58 poäng.

Intervju med Hammarbys David Fällman

Hammarbys 1.88 cm långe och 85 kilo tungemittback, 29-årige småbarnspappan David Fällman, har ett förflutet i Eskilstunafotbollen. Här berättar han själv om sin karriär, tidigare erfarenheter och om sitt fulla fokus på nuet och framtiden i Hammarby IF.

-Jag började spela i IFK Mariefred, sedan skulle jag börja högstadiet och flyttade då till Eskilstuna. Jag gick i fotbollsklass på Stålforsskolan, sedan fotbollsgymnasiet på Rekarnegymnasiet. Först spelade jag i Triangeln och sedan i Eskilstuna City, i juniorerna och sen i A-laget. Därefter två år i Superettan och ett år i Division 1 med Väsby United följt av fyra år i Gefle och två år i Kina.

Motståndarkollen samtalar med Fällman under onsdag eftermiddag, när solen samtidigt trycker på över Eskilstuna och Tunavallen.

Hej David, hur mår du och vad har du gjort idag?

-Bara fint! Vi är lediga idag (onsdag) och jag har varit i 08-studion, det är ett program de kör en gång per vecka som handlar om Stockholmsfotbollen. Det är en supporter från Hammarby, Djurgården och AIK som intervjuar olika spelare. Nu ska jag åka och umgås med min son.  

Hur är Joakim Björklund som tränare?

-Han är väldigt tydlig, väldigt engagerad och jag tycker att han är kunnig. Man ser att han brinner för det, han har ett stort engagemang.  

Vilka är era topprestationer hittills i år?

-Vi är ju väldigt bra vissa perioder, första 20 mot Östersund är otroligt bra. Hela 90 mot Djurgården är väldigt stabila och bra.

Har ni några bottennapp?

-Vår sämsta match är mot AIK och andra halvlek Malmö borta.

Vad säger du om din egen insats hittills i Allsvenskan i år?

-Den har väl varit lite som lagets tycker jag. Den började lite halvdant men jag tycker att jag också blivit jämnare, som laget. Det har känts bättre och bättre.

Vad har du utvecklat i år?

-Jag utvecklas hela tiden, spelet med bollen.

Din 89-åriga farmor är ju en stor supporter, hur många av dina matcher har hon sett på CMoreoch vad har du fått för recensioner av henne?

-Jag tror helt ärligt att hon ser varje match på CMore, eller jag vet att hon ser varje match. Hon ska komma och titta på lördag. De enda recensionen jag får är, se till att du inte gör dig illa David eller kanske grattis om vi vunnit, haha.

Bjuder du henne på matchen på Tunavallen?

-Hon vet ju att vi kommer dit och spelar så frågade jag henne om hon ville komma och kolla och så ville hon det. Så då går hon med resterande familj och kan kollar live. Det är klart jag bjuder henne på matchen! Hon har även varit på Tele2 och på Bern Arena och sett oss spela.

Det måste ju öka motivationen, att ha sin gamla fina farmor på plats när man spelar Allsvenskan i Eskilstuna med sitt Hammarby, eller?

Ja fan, hon är ju grym! Hon är pigg och tycker att det är roligt och är intresserad. Hon får ju åka en hel del eftersom Mackan (Läs Marcus Danielsson) spelar i Djurgården också.  

Vilket Stockholmslag slutar högst upp i Allsvenskan till sist i år?

-Det tror jag att vi gör!

Vad bygger du den gissningen på?

-Det är en helhet och att jag tycker att vi har den bästa truppen.

Du spelar ju back och startar spelet bakifrån och ser dina offensiva lagkamrater bakifrån. Ni har gjort överlägset flest mål i ligan, varför?

-Först och främst har vi en väldigt tydlig anfallsidé och när du har det, blandat med väldigt bra individuellt skickliga spelare så blir det en väldigt bra slutprodukt. Vi vill spela ett offensivt spel och då leder det till många mål, men sen kan det leda till att man släpper in några också.

Du spelar ju back och kan ditt lag och de andra allsvenska toppklubbarna utan och innan. Varför har ni släppt in så pass många fler mål än övriga fem topplag tror du?

-Vi har varit lite slarviga när vi lett med några bollar, då har vi slappnat av lite och det har man inte råd med i Allsvenskan. En annan orsak är att vi släppt in väldigt många mål på fasta situationer, så kan vi bli bättre där så kan man ta undan en del mål.

Du spelade med Gianluca Cursi under våren, hur bedömer du hans insatser i Hammarbytröjan?

-Jag tycker att Gianluca kom in bra och han hade ett stort engagemang och var väldigt seriös. Man såg att han var glad att vara där. I helhet en väldigt bra målvakt och en fantastisk person. Man förlängde kontraktet med honom till juli ut så han kommer vara med i truppen mot AFC nu.

Senast ni mötte AFC hade ni inlett säsongen svagt och det såg ut som ni bestämt er för att vinna och gav aldrig AFC en chans. Vad minns du från matchen och er insats David?

4- eller 3-1 slutade det väl? Det jag kommer ihåg också är att vi gör en bra hemmamatch och att det är en stabil seger. Jag vet också att det är skillnad på hemma- och bortaplan. AFC har ett bra lag och det är tuffare att komma till Tele2 än att möta oss hemma.

Vad tycker du om AFC:s insats i första mötet?

-Jag kommer inte ihåg. Jag har bara en helhet av matchen i större drag.

Senast vi pratades vid inför AFC hemma i fjärde omgången sade du att ni måste komma upp i höga nivåer under matcherna och att vara bra i bägge straffområdena. Har ni nått fram dit ni vill än?

Njae alltså, jag tycker att vi förlängt de bättre perioderna lite men det kan höjas mer, det kan bli fler minuter. Offensivt har det blivit bättre i offensivt straffområde. Defensivt, där har vi släppt in en hel del mål och där har vi en del att jobba på.

En allsvensk tränare sade nyligen efter en storförlust på Tele 2 att konstgräset på er hemmaarena är mycket snabbare än andra konstgräs i Allsvenskan och att de helt enkelt inte hunnit med er. Stämmer det att Tele2:s matta är snabbare än övriga konstgräs du spelat på?

-Jag tycker att konstgräset i sig är väldigt bra och det kanske gör att det blir snabbare. Vi behärskar det väldigt bra. Det går väldigt fort och det känns väldigt stort på Tele 2. Jämför jag det konstgräset med det i Sundsvall så är det stor skillnad.

Din kusin, Marcus Danielsson i Djurgården, förlängde nyligen med dem. Vad tycker du om hans säsong så här långt?

-Jag har ju följt Mackan länge så jag är inte förvånad att han gör det bra. Jag har alltid tyckt att han är en av de bättre mittbackarna i Allsvenskan. Även om jag aldrig kommer unna Djurgården något bra så kan jag unna honom att det går bra. Det är lite kul att det är två personer i samma släkt som har likande roller i två storklubbar.

Du är ju lagkapten i Hammarby precis som Marcus är i Djurgården, hur känns det för dig?

-Vi har uttalat två lagkaptener, där Jeppe Andersen bär bindeln. Jag fick frågan nyss hur det känns och det är svårt att beskriva med ord. Jag trivs ju väldigt bra i klubben och jag gillar att ha en ledarroll, så bara det säger att det är härligt. Man blir stolt, för Hammarby är en stor förening med en stolt historia, en klubb som betyder väldigt mycket för väldigt många människor! Så man blir stolt och glad.

När vi pratades vid i våras sa du att du vill försöka spela dig till en förlängning i Hammarby, har ni inlett diskussioner om det?

-Nej, jag har 1,5 år kvar på kontraktet.

Hur ska det bli att spela allsvensk fotboll i Eskilstuna och på Tunavallen inför storpublik, där du startade din seniorkarriär?

-Det blir som för många andra som gör samma sak, det är speciellt. Det blir speciellt innan matchen men när matchen blåser igång är det borta och det är fokus på varje minut, att vinna. Men det är klart att nu finns tankar om hur det blir att spela där jag tränat flera hundra timmar tidigare i karriären. Senast jag spelade där, var ju med ett Eskilstunalag, Eskilstuna City, så jag har ju aldrig kommit dit som bortalag. Det blir roligt, jag vet ju också att det finns väldigt många Hammarbyare i Eskilstuna och att det kan bli så gott som fullsatt.

Kommer några vänner och bekanta och kollar?

Det gör det ju. Farmor, mamma, min sambo och mitt barn. Tyvärr är min pappa bortrest.

Intervju med AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic.

Vad tänker du om Hammarbys målskillnad, 34-24, som sticker ut mot övriga toppklubbar?

-De spelar en offensiv glad fotboll med många duktiga offensivt lagda spelare. Som kanske prioriterar offensiven mer än exempelvis AIK. De har spelartyper som vill framåt, då blir det lite bud bakåt. De har ju gjort flest mål, men nästan släppt in lika många som vi. Men det är klubbens filosofi att spela en offensiv fotboll.  

Hur är stämningen i din grupp Nemanja?

-Bra!

Är din trupp bättre nu än i våras?

-Det är den nog på grund av att killarna spelat en 15-16 matcher i Allsvenskan, mött de här lagen, vuxit och mognat.

Hur tycker du att nyförvärven sett ut i träning och mot Blåvitt?

-Bra, alla har skött sig bra. Vagic, Kosiza och Sandro.

Hur ser konkurrensen ut i laget?

Det ser bra ut, kanske spetsas till med någon mer spelare till.

Vad tar du med dig från matchen mot Göteborg?

-Tycker det som är positivt är att vi håller bra moral genom hela matchen. Framför allt i andra halvlek där vi inte tillåter Göteborg att dominera. Men framför allt lyckas vi inte komma till andra halvlek med 11 spelare. Vi försökte med en taktisk plan att försöka komma till slutet med ett 0-1-underläge och trycka på. Vi skapar också några halvchanser som hade kunnat gett resultat.  

När Motståndarkollen skrev om Hammarby inför vårmötet i april samtalade man med Hammarbys sportchef Jesper Jansson. Så här berättadeJansson om det arbete han gjort i Hammarby som sportchef de senaste åren och om Hammarbys strategi för att befästa rollen som en toppklubb i Skandinavien och som tar nästa steg ut i Europa?

-Det var väl ett rätt så tydligt uppdrag jag fick när jag började. Jag hade väl egentligen inte tänkt att jobba så mycket mer i skandinavisk fotboll men jag såg Hammarby som en klubb med jättestor potential och hade väl pinpointat Hammarby att de ville jag gärna jobba för. Så fick jag erbjudandet. Dels så har det handlat om att börja sälja spelare. Att vara mer strategisk och bli mer klubbstyrda. Mycket i Hammarby tidigare har varit stor press och ansvar på tränaren. Så vi började jobba mycket mer med strategi, kring spelidé, till hur vi ville bygga truppen och vilken identitet vi ville ha. Man försöker synkronisera det med det oerhörda trycket som finns bland våra supportar och intresserade. Sen hade Hammarbys styrelse en väldigt bra och långsiktig plan på hur man byggt klubben i en sjuårsplan och var man var i den fasen.

-Man har byggt klubben med en ny arena, ett oerhört intresse och en ekonomi utan egentligen sportsliga resultat. Ofta ska man bygga en ekonomi genom att ligga i topp sportsligt. Hammarby har gjort lite tvärtom.

Jag sa det när jag började att kan vi bara sportsligt komma upp i 25-50 % av den nivå klubben har utanför planen, med arenan, stöd, publik, föreningen har en stor akademi och mycket bra folk i klubben. Så det var bara att haka på tåget och bli lite tydligare i hur vi vill framstå. Vi har tagit stora tuffa beslut. Vi bestämde en spelidé sommaren 2017. Jag tittade mycket på Hammarbys historik och det DNA som fanns i klubben. Vi jobbade mycket med att få in vinnarmentalitet i klubben. Sen var det ju också vilken fotboll som vi trodde supportrar ville se, en offensiv och kontrollerande fotboll. Den tredje pusselbiten med att sälja spelare, ska man sälja och utveckla spelare gör man det bäst med den sortens fotboll.

Vi har tre ledord; vinnarmentalitet, utvecklingsfokus och tydliga roller, på och utanför planen. Vi måste veta var vi är i fotbollsstegen i Europa och i Sverige. Vi måste hela tiden titta på att utveckla spelet, spelarna och då måste man ha en viktig bit, balansen i laget mellan olika åldrar, olika spelartyper.

Hur jobbar ni med scouting i allmänhet?

-Vi går i en cirkel ut från Södermalm. Vi hoppas att alla spelare kommer från akademin och är uppväxta från Götgatan på Södermalm. Sedan är det Sverige, Skandinavien och sen har vi även satsat på Brasilien och Afrika. Hjelmberg har jobbat länge mot Afrika och byggt upp ett stort kontaktnät, främst västra Afrika med bland annat Ghana och Tanzania. Vi har tagit in en afrikansk spelare i varje årskull, för att bygga en relation. Det finns akademier där och spelarna flyttar tidigt hemifrån till dessa. Det gäller att bygga relationer och visa en bra produkt, att man kan utveckla dem. Joseph Aidoo på senare år och nu Kossounou Odilon är två spelare vi hämtat från Ghana. Brasilien har en fantastisk tradition av att fostra ytterbackar som passar den spelstil som vi vill spela.

Vad har ni för utmaningar i Hammarby?

Det är väl just nu att hantera att det är lätt att göra resan upp men det är svårare att hålla sig kvar. Det gäller att jobba utifrån den strategin man satt upp och inte dras med av hausen som lätt kan bli runt en sånhär klubb. Kunna hantera förväntningar som finns. Sedan tror jag att det blir en utmaning att inte sväva iväg om man får en bra ekonomi, så att man fortsätter att jobba utifrån sina ledord och inte hela tiden tro att det är dyra och nya spelare som är lösningen, avslutar mycket kloka och strategiska Jesper Jansson.  

Hammarby hade under 2018 ett snitt på 23 979 åskådare på sina 15 hemmamatcher. Tusentals Bajensupportrar följde även laget på varje bortamatch, vilket vi med glädje minns från Tunavallen 2017. Hammarbys hemmamatcher innebar förra säsongen därmed intäkter från totalt 359 685 åskådare vilket inbringade 55 miljoner, endast i biljettintäkter.

I laget spelar duktiga spelare som Nicola Djurdjic, Mads Fenger, Jeppe Andersen, Alexander Kacaniklic, Muamer Tankovic, Vladimir Rogic, Darijan Bojanic och nämnda David Fällman. Det är med andra ord ett namnstarkt Hammarby som också kommer ha ett enormt publiktryck med sig på Tunavallen då det räknas ansluta cirka 4000 hammarbyare på matchen. Med det och den önskade topplaceringen kommer också ett enormt tryck på bortalaget att vinna mot AFC på lördag, som också har en stor press på sig att spela bra på hemmaplan och ta poäng.

Tittar man bakåt på Hammarbys senaste 10 säsonger minns vi att klubben slutade på 16:e och sista plats i Allsvenskan 2009 och därmed degraderades till Superettan. Till skillnad mot AFC Eskilstuna tog det hela fem säsonger i Superettan innan klubben 2014 vann landets näst högsta serie och tog steget upp i Allsvenskan igen. Plats 8, 11, 4 och 5 gav säsongerna 2010-2013 och klubben hade då som sämst 6884 åskådare i snitt per match på sin tidigare hemmaarena, klassiska Söderstadion. Inför 2014 bestämde sig klubben att man skulle vinna och påbörja den utveckling som skett under de senaste fem åren. Publiksnittet ökade från 12 101 den sista säsongen på Söderstadion säsongen 2013 till 20 451 när klubben flyttade till Tele 2 Arena och vann Superettan 2014. Klubbens bästa publiksnitt hittills genom tiderna kom efter återkomsten till Allsvenskan 2015, då laget spelade inför i snitt 25 507 personer per hemmamatch, mycket imponerande och bra för Allsvenskan och svensk fotboll.

När AFC och Hammarby möttes i AFC:s första Allsvenska sejour 2017 vann Hammarby 4 av 6 poäng efter seger hemma med 4-0 på våren och mållöst 0-0 på Tunavallen. Eskilstunaklubben väntar därmed på sitt första mål och första seger mot Stockholms publikfavorit i Allsvenskan. I lagens första möte blev det en nattsvart eftermiddag för AFC i Stockholm den 29 april i omgång 6. Efter att AFC inlett säsongen med förlust 1-3 borta mot Sundsvall, 2-2 hemma mot Örebro, 1-1 borta mot Göteborg, 0-0 hemma mot Halmstad och blivit utspelade hemma mot Östersund (förlust 1-3) föll AFC med hela 4-0 på Tele 2. Detta inför 20 741 åskådare sedan lagkaptenen Anel Raskaj också blivit utvisad i matchminut 68 efter sitt andra gula kort. Detta två minuter efter Hammarbys 2-0-mål, det andra kortet väl hårt dömt. Hammarby vann bollinnehavet med 61-39 i procent, skotten med 23-7 och slog 567 passningar mot AFC:s 377. Hammarby klarade sig utan varningar i matchen, AFC fick två gula kort varav det andra som sagt ledde till en utvisning.

Hammarbys mål på Tele 2 gjordes av Björn Paulsen 2 (idag i tyska Ingolstadt), Pa Dibba 1 (idag i kinesiska Shenzhen) och Arnór Smárason 1 (idag i norska Lilleström). Hammarbys mål föll i minut 46, 66, 78 och 91. Säsongen 2017 blev Björn Paulsen Bajens bästa målskytt med 9 fullträffar. Förra säsongen, 2018, gjorde Nikola Djurdic (se upp i boxen AFC!) 13 mål för Hammarby, Jiloan Hamad (idag i sydkoreanska Incheon United) 11 strutar, MuamerTankovic 7 mål, och tidigare nämnda Pa Dibba 7 mål. Se nedan när Hammarby vann på Tele 2 Arena med 4-0 den 29 april 2017 i en match där AnelRaskaj för övrigt blev utvisad.

https://www.fotbollskanalen.se/video/3912133/hojdpunkter-hammarby-numret-storre-an-nykomolingen—krossade-afc/

Returmötet lagen emellan spelades den 22 augusti2017. Inför 7500 åskådare i underbart sommarväder i Eskilstuna slutade matchen mållös, 0-0. AFC hade dåbreddat truppen, spelat ihop laget och den iranska målvakten med VM-meriter, Ali-Reza Haghighi, vaktade målet. På söndag kan en annan profil göra efterlängtad debut i AFC-målet, nyförvärvet från Kalmar FF, Ole Söderberg.

På Tunavallen vann Hammarby bollinnehavet med 64 % mot AFC:s 36. Hemmalaget gjorde blott 250 passningar mot Hammarbys 517 men AFC hade 6 hörnor mot Hammarbys 2. Skott på mål var 3 för AFC och 4 för Hammarby, 10-15 i skott totalt. I mötet fick AFC 2 gula kort och Hammarby 1. Den mållösa matchen var dock allt annat än tråkig och händelselös. Efter en första halvlek där lagen kände på varandra öste båda lagen på för seger i andra. I hemmalaget hade både Simon Alexandersson och Omar Eddari möjlighet att avgöra i slutskedet av matchen liksom Jesper Andersen och Björn Paulsen hade för Hammarby. Upplev AFC Eskilstuna – Hammarby IF den 22 augusti 2017 i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/3931259/hojdpunkter-ny-poang-for-afc—nollade-hammarby-hemma/

Följande hände på Hammarbys spelarfront inför 2019.

In:

Darijan Bojanic, Helsingborg
Jean Carlos de Brito, Atlético Tubarao
Gianluca Cursi, AFC Eskilstuna
Marcus Degerlund, IFK Göteborg (Avslutat lån)
Alexander Kacaniklic, Nantes
Kossonou Odilon, Mimosas
Tim Söderström, Brommapojkarna
Zé Vitor, Atlético Tubaráo
Dennis Widgren, Östersund FK

Ut:

Rebin Asaad, klubb ej klar
Kennedy Bakircioglu, slutat
Junes Barny, IFK Göteborg
Neto Borges, Genk
Jiloan Hamad, Incheon
Dusan Jajic, Brommapojkarna
Benny Lekström, Brommapojkarna
Björn Paulsen, Ingolstadt

På lördag väntar 30 grader på dagen i Eskilstuna och 28 och skinande solsken när matchen sparkar igång 18.00. Då gäller det både spelare och publik att ha tankat med både mat och dryck innan matchstart, då en het och energikrävande lördagskväll väntar. Varmt välkomna alla Hammarbyare, AFC-fans och övrig publik till Eskilstuna, Tunavallen och det allsvenska mötet på lördag.

Motståndarkollen vill också tacka alla deltagande personer, Hammarbys Joakim Björklund, David Fällman och Jesper Jansson samt AFC Eskilstunas Nemanja Miljanovic för deltagandet och engagemanget. Undertecknad vill även passa på att önska samtliga spelare och ledare stort lycka till under matchen! Och som Nemanja Miljanovic säger, ”Må bästa lag vinna!”.  

/ Joel Hamberg

Avslutningsvis, lite kuriosa och historia om Hammarby IF, skrivet av Christer Johansson.

Hammarby IF deltog i den allra första upplagan av Allsvenskan där premiäromgången spelades 3 augusti 1924. Det allra första målet gjordes av Rikard Larsson i Hammarby när han efter elva minuter gav sitt lag ledningen borta mot Örgryte. ÖIS vann dock med 5-1. Hammarby slutade sist i denna historiska första serie och vann två matcher under säsongen, 2-1 mot Örgryte på hemmaplan samt 3-2 i Skåne mot Landskrona BoIS. Även IFK Eskilstuna medverkade i Allsvenskans första avsnitt.

Hammarbys största dag inträffade den 21 oktober 2001. Omgång 25 av 26 i Allsvenskan. Bajen besegrade Örgryte med 3-2 på Söderstadion i Stockholm, och var därmed svenska mästare i fotboll för herrar för första och hittills enda gången. En match som för övrigt dömdes av Karl-Erik Nilsson, nuvarande ordförande i Svenska Fotbollförbundet. I sluttabellen var det trippelt 08 i täten med Djurgården på andra plats och AIK på tredje. Efter halva serien var Bajen tvåa, strax bakom IFK Göteborg och just före Malmö FF. Finspångsgrabben Sören Cratz var framgångsrik tränare. Från läktarna ekade sången med enorm inlevelse: ”Jag har väntat så länge på just denna dag och det är skönt att den äntligen kommer, väntat så länge på just denna dag den ger lust när den kommer”.

Sedan bildandet 1897 har många profiler passerat revy, här är fyra av dem:

Lennart ”Nacka” Skoglund: Föreningens allra största ikon, född julafton 1929 och död en julidag 1975. Adressen Katarina Bangata 42 är klassisk. ”Den vajande majskolven” deltog i VM 1950 och 1958 när Blågult erövrade brons respektive silver. Spelade 13 säsonger i Italien för Inter, Sampdoria och Palermo. Står staty på Söder och hedras traditionsenligt av de entusiastiska och talrika fansen varje julafton med glögg och pepparkakor. Utsedd till Stockholms bäste fotbollsspelare genom tiderna. Ett levnadsöde lika ljust som mörkt.

Ronnie Hellström: Legendarisk målvakt som fyllde 70 tidigare i år. 192 cm lång som spelade tre VM, 1970-74-78 (totalt 10 matcher). Vinnare av det ärofyllda priset Guldbollen 1971 och 1978. Gjorde nio säsonger i Hammarby och elva i tyska Kaiserslautern.

Kenneth ”Kenta” Ohlsson: Född 1948. ”MrHammarby” med 18 säsonger som aktiv i A-laget där han även var huvudtränare under fyra år, 1989-92. Har spelat flest matcher för klubben, hela 396 stycken. En genuin profil i sin centrala mittfältsroll som deltog i SM-finalerna 1982 mot IFK Göteborg (seger 2-1 borta, förlust 1-3 hemma) när Bengt Persson tränade laget.

Kennedy Bakircioglu: En bollbegåvad kelgris utöver det vanliga. Född 1980 i Södertälje där han som tioåring vann Sörmlandscupen med Assyriska FF på Bruksvallens gräsplan i Åkers Styckebruk. Föräldrarna gav honom förnamnet som en hyllning till USA:s president John F Kennedy. Vann SM-guld 2001 och har gjort 14 A-landskamper för Sverige. Har även lirat i Grekland, Holland och Spanien.

Här är tio ytterligare spelare i Hammarby som gjort stort intryck och avtryck: Tom Turesson, Mats Werner, Janne Sjöström, Sten-Ove ”Putte” Ramberg, Billy Ohlsson, Peter Gerhardsson, Klas Johansson, Michael Andersson samt målvakterna Sven ”Svenne Berka” Bergqvist och Gunnar Wilhelmsson.

/ Joel Hamberg