Motståndarkollen: Östersund

01 aug 2019

Den unga fotbollsföreningen Östersunds FK bildades 1996 efter en sammanslagning av klubbarna IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. I slutet av 90-talet och år 2000 blev även Frösö IF och Fältjägarens IF fullvärdiga medlemmar i ÖFK-konceptet men 2006 upphörde avtalen med dessa två samarbetsföreningar. ÖFK ligger på 34:e plats i den allsvenska maratontabellen och har som uttalat mål att tillhöra den absoluta toppen av svensk elitfotboll och spela europeiska tävlingsmatcher i Östersund. ÖFK har i årets Allsvenskan tagit poäng av alla lag förutom i de fem förlusterna mot Malmö FF borta i omgång 3 (2-0), Hammarby borta i omgång 9 (4-0), Örebro hemma i omgång 10 (1-3), Djurgården borta i omgång 11 (3-1) och Norrköping borta i omgång 13 (3-0).

Så här kommenterar Östersunds engelske huvudtränare Ian Burchnall klubbens säsong så här långt in på säsongen.

Tell us about your season so far with your eyes?

-I think it has been up and down. We had some reallygood games, at home we are very strong. We have had a lot of problems with key players injured, it affected the team. Also many new players. It´s a very young team that are progressing well.

Only five losses in 17 games, why is Östersund so hard to beat this season?

-I think we got character, we are resiliant, hard to break down, certainlty at home.

Why haven´t you win more than four out of 17 games?

We draw to much, 8 games. We have only scored 16 goals, that´s why we have not taken games from drawn to wins.

Mer från Ian Burchnall längre fram i Motståndarkollen.

Östersunds FK tre första allsvenska säsonger har slutat med placeringarna 8, 5 och plats 6 i Allsvenskan 2018. Den senaste säsongens sjätteplats var nog en missräkning för klubben då man behållit laget som imponerade så stort i Allsvenskan och Europacupspelet under 2017. Flera stora spelare lämnade dock under sommaren 2018 som BrwaNouri (indonesiska Bali United), Saman Ghoddos(franska Amiens), Ken Sema (Watford), FouadBachirou (lämnade tidigare för Malmö FF) och Sotirios Papagiannopoulos (FC Köpenhamn).

Han är en av Allsvenskans bästa mittbackar och var starkt bidragande till att Östersund kunde stå emot storlag som Galatasaray, PAOK och Herta Berlin i Europa Leuage när ÖFK charmade hela fotbolls-Sverige. Motståndarkollen pratar med ÖFK-kaptenen under onsdagskvällen, mittbacken som nu är tillbaka på allvar efter en hel del skadebekymmer under året. För AFC:s del är det inte bara positiva nyheter, då ÖFK sällan förlorar med Tom Petterssonpå planen.

Hur har årets säsong varit, för dig personligen och för laget?

Ahh, den har varit tung för oss. Det har inte alls gått sig som vi förväntat oss. Vi har inte kommit upp i bra standard. För mig tycker jag att det började bra tills att jag skadade mig. Först skadade jag mig redan mot Elfsborg i fjärde omgången, ett ledband i foten. Jag spelade några matcher tejpad. Sen slog jag upp det efter 30 sekunder mot Hammarby. Jag gjorde comeback mot Norrköping för tre matcher sedan och vi vann på sista sparken.

Varför har det inte gått som ni förväntat er?

-Bra fråga, jag tycker väl att vårt anfallsspel, vårt passningsspel över hela banan inte stämt. Vi har inte skapat så mycket målchanser som vi borde göra, sedan vad det beror på vet jag inte riktigt, säger Pettersson.

Mer från ÖFK:s lagkapten Tom Pettersson längre ner i Motståndarkollen.

När Östersund i våras bortabesegrade AFC Eskilstuna med 0-1 kom ÖFK till Eskilstuna med 5 poäng efter 4 spelade matcher. Nu har ÖFK likt AFC spelat 17 av 30 matcher och efter 20 inspelade poäng,via 4 segrar, 8 oavgjorda och 5 förluster, parkerar jämtlänningarna på en stabil tiondeplats. Målskillnad 16-23 och laget har likt AFC, Falkenberg, Helsingborg och Kalmar gjort klart minst antal mål i Allsvenskan. ÖFK har dock varit relativt stabila bakåt. Laget går därmed inte mot någon toppsäsong men ser ut att få en bekväm resa mot nytt kontrakt vilket ändå måste ses som viktigast för Ian Burchnalls lag denna allmänt tuffa säsong 2019.

För AFC:s del innebar förra omgångens storförlust mot Hammarby hemma (1-6) att laget halkade ner till jumboplatsen då man står kvar på 11 poäng, tillsammans med Gif Sundsvall, dock med sämre målskillnad. Falkenbergs vinst i bottenmötet över Giffarna sköt hallänningarna över kvalstrecket som numera innehas av Kalmar FF som i sin tur åkte på en mycket svidande 2-1-förlust på Borås Arena i måndags sedan Elfsborgs vänt en 0-1 underläge till vinst med 2-1 sista sju minuterna.  

Så här säger AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic om Östersund som klubb och lag?

-Klubben Östersund har gjort en fantastisk resa från Division 2. Graham tog dem ända upp i Allsvenskan och de vann Svenska Cupen, spelade i Europa League och gjorde fantastiska matcher där. En saga inom svensk fotboll och svensk fotbollshistoria. Tack vare ordförande, kommunen och staden som gjort detta möjligt. Ordförande som trots sin polemik gjort det väldigt bra och Graham Potter med sin tränarstab som gjort det väldigt bra.

Vad har ni dragit för lärdom av matchen mot Hammarby?

-Att man måste sköta sitt jobb på rätt sätt, säger Miljanovic.

Mer från Nemanja Miljanovic längre ner i Motståndarkollen.

Motståndarkollen pratar även med AFC Eskilstunas lagkapten Anel Raskaj under onsdagskvällen och han låter väldigt revanschlusten och beslutsam inför lördagens möte.

Anel, hur går man vidare som lag efter förlusten senast, vad är viktigt för dig som lagkapten att laget visar nu mot Östersund?

-Först och främst gäller det att man mentalt går in i matchen och är förberedd 100 %. Att man visar genom våra aktioner att vi vill något med matchen. Det gäller att man spelar tufft och att man vill något. Det gäller varje match men det blir extra mycket motivation i denna match. Back to basic. Där börjar man. Självklart går man ut för att vinna matchen också. Men att gå ut med full kraft i närkamper direkt är jätteviktigt.

Vad har ni sagt till varandra efter matchen?

-Vi är överens om att det var en mardröm, speciellt andra halvlek. Och att det inte var ok, på den här nivån får det inte se ut som mot Hammarby. Man kan förlora en match mot ett bra lag som Hammarby, men man får inte förlora på det sättet som vi gjorde. Det tar väldigt mycket energi det här, och jag personligen och killarna i laget mår inte bra efter en sådan prestation. Vi är överens om att det här får inte hända igen. Alla får se sig själva i spegeln och rätta till det som gick fel. För det är något som syns, alla måste helt enkelt ta sitt ansvar och förbättra sig till nästa match, säger Raskaj.

Mer från AFC Eskilstunas lagkapten Anel Raskajlängre ner i Motståndarkollen.

Under ÖFK:s tre säsonger i Allsvenskan 2016, 2017 och 2018 har man lyckats att etablera sig i landets högsta serie. 2016 spelade klubben in 42 poäng, under 2017 50 poäng och förra säsongen 49 poäng.

AFC Eskilstuna har i Allsvenskt sammanhang mött Östersund vid tre tillfällen och samtliga tre matcher har ÖFK vunnit, totalt har det blivit 9 av 9 poäng mot AFC alltså och 7-2 i målskillnad. Onsdag den 24 april tidigare i år möttes lagen på Tunavallen och Dino Islamovic blev matchens enda målskytt då han bombade in 0-1 i den 24:e minuten. AFC tryckte sedan på under en stor del av matchen, utan att skapa några 100-procentiga målchanser mot ett starkt Östersundförsvar. Närmast att kvittera för Eskilstunalaget var Adi Nalic, Adnan Kojic, DenniAvdic och Ousmane Camara. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Östersund (0-1) den 24 april 2019i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/11981134/hojdpunkter-knapp-seger-for-ostersund-borta-mot-afc/

Innan årets säsong, möttes AFC och Östersund 2017, även då i Allsvenskan. Östersund var då överlägsna på Tunavallen den 26 april och hade avgjort matchen redan efter 35 minuter då ÖFK ledde med 3-0 efter mål av Curtis Edwards i minut 2 och 35 och Jamie Jopcutt i minut 32. Simon Alexandersson gjorde sitt enda mål i AFC-tröjan då han reducerade till slutresultatet 1-3 i matchminut 53 och Mohamed Buya Turay fick rött kort i den 90:e minuten. Bollinnehavet vanns knappt av Östersund med 52 % mot AFC:s 48. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Östersund (1-3) den 26 april 2017 i länken nedan.

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-afc-eskilstunaostersund-1-3/

I returmötet i Östersund vann ÖFK bollinnehavet med förkrossande 70 % mot AFC:s 30 och matchen med klara 3-0. ÖFK:s mål gjordes av Tim Björkström i minut 39, Saman Ghoddos efter 70 minuter och Johan Bertilsson som dödade matchen totalt två minuter senare. Se höjdpunkter från Östersund – AFC Eskilstuna (3-0) den 9 september 2017 i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-ostersund-hakar-pa-i-toppen—vann-sakert-mot-afc/

ÖFK spelar sina matcher på Jämtkraft Arena och hade förra säsongen ett imponerande publiksnitt på 6020 åskådare i kommunen med 60 000 invånare. Det betyder att var tionde kommuninvånare var på lagets alla hemmamatcher 2018. I årets första två hemmamatcher har snittet sjunkit till runt 4000. ÖFK har aldrig vunnit SM-guld och placerade sig på nionde plats i Allsvenskans löneliga 2018.

Klubben är en uppstickare inom svensk fotboll som inför årets allsvenska tappat många stjärnspelare som var med och vann Cupguldet och tog laget ända till slutspel i Europa Leuage, något som charmade de allra flesta inom svensk fotboll. I länken nedan återupplever du Östersunds sista cupmatch i Europa då laget sensationellt besegrade Arsenal på Emirates Stadium med 2-0 inför tusentals tillresta ÖFK-supportrar.

https://www.fotbollskanalen.se/europa-league/tv-ostersund-slog-arsenal-pa-emirates—anda-utslaget-ur-europa-league/

Givna förstamålvakten Aly Keita, mittbacken Tom Pettersson, anfallaren Jamie Hopcutt och mittfältaren Hosam Aeish var alla starkt bidragande i Östersunds tidigare framgångar och är snart de enda tongivande spelare som är kvar från denna nutida storhetstid.

Spelare in:

Charlie Colkett, Chelsea
Alhaji Gero, Esteghlal, nu lämnat för Helsingborg
Eirik Haugen, Hødd
Thomas Isherwood, Bradford
Francis Jno-Baptiste, Crystal Palace
Sixten Mohlin, Malmö FF
Ravel Morrison, Lazio, lämnat, ny klubb oklar
Isak Ssewankambo, Molde
Marco Weymans, Tubize

Spelare ut:

Andreas Andersson, Dalkurd
Frank Arhin (lån till Dalkurd hela året)
Jordan Flores, Wigan (avslutat lån)
Smajl Suljevic, Syrianska
Dennis Widgren, Hammarby

Lite nutidshistoria om den magiska fotbollsresa som Östersund gjort under de senaste åren inom svensk fotboll. Östersunds FK vann aldrig division 2 säsongen 2005 men på grund av Svenska Fotbollförbundet beslut om en serieomläggning inför säsongen 2006 innebar placeringen topp fyra 2005 att ÖFK kvalificerade sig för 2006 års nybildade serie Division 1 Norra. Säsongerna 2006-2009 lyckades man med nöd och näppe hålla sig kvar i Division 1 efter placeringarna 11-11-10-11. En förlust i den sista omgången 2010 innebar dock nedflyttning till Division 2 säsongen 2011. Klubben studsade dock tillbaka till ettan direkt och vann året därpå, 2012, Division 1 efter seger mot Sirius i sista omgången med 0-1 på Studenternas. Den 27 oktober 2015 blev ett historiskt datum för ÖFK då klubben via 1-1hemma mot Syrianska i Superettans näst sista omgång säkrade andraplatsen bakom Jönköping Södra och därmed den allsvenska platsen.

Den 4 april 2016 tog ÖFK sin första allsvenska poäng genom tiderna efter 1-1 mot Hammarby på Tele 2 Arena, målskytt en viss Samman Ghoddos. ÖFK vann det året sin första match i omgång 3 mot Falkenberg och klubben slutade på en stark 8:e plats under sin debutsäsong i Allsvenskan.

Succéåret 2017 blev Östersund alltså svenska cupmästare efter att ha semifinalbesegrat AFC:s finalmotståndare Häcken på Hisingen med 3-1 och därefter IFK Norrköping i finalen hemma i Östersund. En final som sågs av hela 8369 personer, nuvarande publikrekord på Jämtkraft Arena. Samuel Mensiro, Hosam Aiesh, Alhaji Gero och SamanGhoddos gjorde ÖFK:s mål i 4-1-segern i finalen vilken alltså blev nyckeln ut i Europa samma år. Sju år efter att klubben alltså ramlat ner i division 2 år 2011 hade dåvarande tränaren Graham Potter alltså lyckats få spelare från Superettan och lägre divisioner att spela ut allsvenska lag och besegra Galatasaray, PAOK Tessaloniki, Herta Berlin, Zorja Luhansk och Arsenal. Oerhört imponerande!

Intervju med Östersunds tränare Ian Burchnall

Under sommaren förra säsongen ersatte ÖFK:stränare Ian Burchnall tidigare och hyllade Graham Potter.

What made you take the job in Östersund last season Ian?

-I had been out since my prevuous job in six months. The club played in a style I like. I wanted a new challenge. I knew the previous coach since before, Graham Potter and I knew it is a great place to be in an to develope as a coach. A good fit for me. I hadbeen in Norway in five years before. I know the Scandinavian Leuage so it was an easy decision for me.

What are the strenghts of Östersund as a city to work in as a football club?

It´s a nice town, a lot of friendly people. A good environment to be in, especially for my family. The people support us, a place where you feel great.

Whats the clubs strategy to be in top of Allsvenskan, play in Europe again and to let the economy growth?

-I think it is just to be clear to keep the culture in the club, the way we want to play and how to behave. We want to be quite creative. We do not have the same money as before so we need to do things a bit different.

How do you want Östersunds to play in defenseand offensive?

We want to play in high tempo, aggressevie in ourmanner, both with and without the ball.

What are the strenghts of your team?

Very technical, good ball players, We work hard for eachother and combine that with good teknik.

Innan Ian ska få berätta mer om sitt lags säsongfrågar Motståndarkollen självklart hur tränaren hade det under den korta semestern i juni.

Did you get any vacation and what did you and your family do?

Yes we did, we had 10 days of and I took my family to Greece to relax and get some new energy.

Last game against Malmö, what kind of answersdid it get you?

-I think we showed really good character, we got down to 10 players early. We were brave with the ball.

And goalkeeper Ali Keita was fantastic and savedyou several times?

Yes he was exellent, he is a very good goalkeeper and he has been very good for us.

Talking about the defense, the team do not letmany goals in, 23 goals in 17 games?

Yeah, we had a couple of games that we let more goals is, like Hammarby away. But in general wehave been quite good defensively.

Östersund has been a bit up and down did seasonwith high quality games but also some weakperformances. What is your thoughts about that?

-I think it´s been a mixure of reasons. Tom Petterson, Aly Keyta and Ronald Mukiibi has all been injured a lot and new players has come in that makes it inconsistence. We got a very young team. Consistence will come with more experiences for the players. The players are learning a lot in every game they play.

Are there any players that have done extra well?

-I think Dino Islamovic has been exellent, also Erik Haugen and Charlie Colkett. So we had some interesting development of the players.

And what about the more experienced playersthat we all got to learn from Allsvenskan and Europe Leuage?

-I mean, obvioulsy, Ali Keyta, Mukibi and Tom Pettersson has all been injuried but they all played in the last game.

Are you happy about your squad or are you going to strenhtgen it more before the wondow closes?

We keep our options open, if we looses some players, that can always happen. But I am quite satisfied with the squad we got.

I read Batanero, Sundvalls player, is going to sign for Östersund, will it happen?

I have not heard anything about that.

First game against AFC Eskilstuna, you won 1-0.Your thoughts about the game?

-I thought that we started the game very well. First part of the first half we did well but then I think Eskilstuna was good in the last part of the first half. The second part Eskilstuna was very strong and wehad to defend very well to come out with three points. That game was vary tough for us.

And what is your thoughts about AFC:s season?

-I guess it´s never easy when you come up a leuge but now they have put themselves into a good position. They have some talented players and they are probably like us, they have potentinal and have shown it in parts but maybe would like to do it more.

Any Eskilstuna players to watch out for?

-I mean, Adi Nalic has been exellent, Nnamani the striker and Anel Rashkaj the captain, they have all been good this year.

How do you scout Eskilstuna?

Of course, we look at many of there games and look at their strenghts and weaknesses and how we can match it up.

How do you prepare for the game this week?

We had a restday today (tisdag) and we are going to train Wednesday, Thursday and Friday. It´s a bigweekend for the town and hopefully it will be a lot of supporters and good athmosphere at the game.

Your technical director, David Webb left his job in Östersund after less than one year, for a new jobin british Championship Club Huddersfield Town, why?

-David has a family and a young daugher in England and he has been based a lot in England. This is goodboth for him and us. A possibility for us to restructurea bit, bring our scouting closer to home, to Sweden.

This is your second summer in Sweden, coming from the British Islands, how has it been for youliving in the north of Scandinavia?

It´s good, both my wife and my family likes it. We are enjoying the lifestyle and feel a part of the town.

Finally, what else except from Östersunds playersdo AFC has to look up for on Saturday, how arethe mosquitos doing in Östersund this year?

Haha, yeah there are a few actually! They like the english skin so they certainly enjoy me I think.

Tillbaka till Trollhättanfostrade mittbacken Tom Pettersson, som även hunnit med att vara proffs i Belgiska högstaligan och som gärna vill testa vingarna ute i fotbollsvärlden igen.

Intervju med Östersunds lagkapten Tom Pettersson

Hur har din sommar varit Tom, har du gjort något roligt?

-Sommaren har ju varit bra, vi var lediga i juni som alla andra. Jag är från Trollhällan och sambon från Borås så vi var på västkusten och tog barnen till Liseberg.

Berätta om din karriär?

-Jag är född och uppvuxen i Trollhättan. Har Trollhättans FK som moderklubb men jag spelade i Trollhättan FC i fem år i div 1 och i Superettan. Sen gick jag till Åtvidaberg i Allsvenskan och sen till belgiska högstaligan i ett lag som heter Leuven, de spelar idag i andraligan. Sen hade jag två år i Blåvitt 2015 och 2016 innan jag kom hit 2017.

Vad tar du främst med dig från proffslivet i Belgien?

-Framför allt att man utvecklas som människa när man lämnar tryggheten och ställs inför nya utmaningar. Man uppskattar Sverige otroligt mycket, den trygghet man har hemma. Sen var det intressant och utvecklande att prova på en ny kultur och en liga som är bättre än Allsvenskan och att spela på nya arenor och så vidare.

Många säger att Belgien är ett svårt land att lyckas i som svenskt fotbollsproffs, hur upplevde du det?

-De flesta har misslyckats där på senare år. Jag upplevde att det inte alls var lika taktiskt som i Sverige men väldigt fysiskt. Det byts tränare väldigt ofta. Den tränare som tog dit mig fick sparken efter ett par månader. Sedan kom det en ny som ville ha sina spelare, sen fick han sparken också. Tar man inte chansen direkt är det lätt att bli utbytt.  

Du som var med under guldåren, hur kunde Östersund bli så bra och slå ut storlag som Galatasaray, PAOK och vinna över Herta Berlin och Arsenal?

-Ja du, det var väl mycket Graham Potter som kom redan när man var i div 2. Vi är från Östersund, vi har inte det bästa geografiska läget, en ung förening som måste locka spelare på andra sätt, sticka ut. Många spelare var ratade av andra klubbar när de kom hit. Mycket ligger väl i Grahams sätt att spela fotboll och hans arbetsmiljö varje dag, på träningsutveckling. Han utvecklar smarta spelare istället för fysiska. Han lade stor vikt vid det. På de flesta ställen jag varit har det varit tvärtom. Han är väl ett taktiskt geni som fått bestämma allt i klubben som han vill, på sitt sätt.

Hur är Östersund som fotbollsstad?

-Det är skitbra tycker jag, folk är väldigt positiva. Det finns ju såklart de som är frustrerade över resultaten nu, precis som vi är spelare, det var bara två år sedan vi var i Europa Leuage och härjade och det är många som vill uppleva det igen. Men det är väl kul att kolla på något annat än skidskytte för än gång skull.

Vad tar du främst med dig från det sagolika året 2017 och Europacupspelet?

-Att vi fick uppleva helt sjuka matcher och upplevelser. Det började med att vi vann cupfinalen. Jag tar med mig alla matcher. Galatasaray, hemma och borta. Paok hemma när vi vände 3-1 borta och vinner 2-0 hemma, det var det som tog oss till Europa Leuage.

Vilka supportrar var tuffast att spela inför?

-Galatasaray utan tvekan, arenan var inte full direkt, det var kanske 30 000 där. Men redan när vi anlände till arenan och gick ut på gräsmattan 1,5 timme innan match så visslade det till så det lät som 20 000. När de var missnöjda så visslade de och det var omöjligt att prata med varandra på plan. Det var ändå mäktigt att många av Galatasarays supportrar stod kvar och tackade och applåderade oss när det var över. Sen såg vi att det var någon supporter som brände sitt årskort redan då, de visade det i TV, de var inte direkt nöjda då. Men det var riktigt mäktigt att de hyllade oss. Känslan efteråt i omklädningsrummet när man åstadkommit något riktigt stort är oslagbar.

Hur är årets nyförvärv, kan du berätta lite om någon av dem?

-Charlie Colkett har kommit in och varit riktigt bra, fin vänsterfot. Han är en ödmjuk och skön kille, ambitiös. Han kom från Chelsea, verkligen världens skönaste kille.

Vad krävs av en fotbollsspelare och person om man kommer till Östersunds FK?

-Det finns ju för- och nackdelar med att bo i Östersund som ligger norrut. Om man vill komma upp hit och är ambitiös och vill utvecklas så är det perfekt. Du är här för att spela fotboll. Det finns bara fotboll. Det är inte så att du kan ta en bilresa till någon storstad och hitta på grejer. Så man fokuserar mycket på fotbollen. Sen är det en lugn och trygg miljö. Det finns inte riktigt den pressen utifrån heller.

Vad gör ni spelare på fritiden?

-Jag har ju två barn som kräver sitt, många andra hänger mycket tillsammans. Nu är det till exempel Storsjöyran och då kan man ju gå ner i något skönt restaurangtält och äta lite gött. Annars är det inte mycket. Det är mycket fin natur, fina skogar och vattenfall här runtomkring. Gillar man sånt är det som balsam för själen att bo här.

Jag har själv varit uppe både i svenska och finska Lappland och fiskat ett par somrar. Fiskar några spelare i laget?

-Ludvig Fritzon är en jävla storfiskare.

Får han något då?

-Ja han säger det men jag är tveksam.

Vilka spelare i ÖFK ska AFC-supportrarnasärskilt hålla koll på?

-Det är väl Hosan Aeish på högerkanten. Han kan väl dribbla av vem som helst känns det som.

Vad vet du om AFC Eskilstuna?

-Att de rätt nyss kom till Eskilstuna. Och att ni väl haft det lite kämpigt, även att bli av med Michel till AIK. Jag var väldigt imponerad av laget under våren i Svenska Cupen. Det finns kvalité i laget. Det lär ju inte bli lätt för oss på söndag.

Några särskilda AFC-spelare att hålla koll på?

Anel Raskaj gillar jag, jag tycker att han är en smart fotbollsspelare. Han är klok med bollen, det lilla jag sett. Han har väl en del erfarenhet också, som man inte ska underskatta.

Av de fyra bottenlag du mött, AFC, Sundsvall, Kalmar och Falkenberg. Vilka tror du har störst chans att knipa direktplatsen och kvalplatsen och varför?

-Vi blev så otroligt utspelade av Kalmar borta. Vi fick ändå 1-1 med oss. Vi tog ledningen i början av matchen, sedan var det en kavalkad av stolpe, ribba och bollar på mållinjen för Kalmar. När jag mött dem trodde jag stenhårt på att de skulle klättra högt, men det har de ju inte gjort. Ingen aning egentligen, för Falkenberg var också bra när vi mötte dem. Sundsvall spelar ju rätt bra men de har ju sålt både Sema och Hallenius och det borde ju inte vara bra för dem. Men det är för tidigt också att säga, vi har spelat mer än drygt hälften av matcherna än. Det är nu på hösten allt avgörs. Kommer man in i ett stim kommer man upp i mitten och kommer man in i ett negativt stim så är man där nere.

Avslutningsvis, men inte minst viktigt, vad har du mål och drömmar framöver med fotbollslivet?

-Komma utomlands till en bättre liga. Jag har testat Belgien ett år och det vore roligt att komma ut igen.

Har du något önskeland om du får drömma?

-Jag har alltid drömt om Premier Leuage men det där tåget har lämnat för länge sedan.

Senast AFC mötte Östersund kom eskilstunalaget till mötet med endast två vilodagar efter den tuffa bortamatchen mot Hammarby. Lägg där till att Östersund hade två dagar extra ledigt innan matchen från sin senast match. Till denna match har det gått en vecka sedan AFC:s senaste match och sex dagars sedan ÖFK:s tuffa drabbning mot Malmö FF.

Om Östersunds tränare Ian Burchnall var glad efter poäng mot seriefavoriten Malmö FF var det allt annat än muntra miner hos AFC:s tränare och spelare efter storförlusten mot Hammarby i lördags inför drygt 7000 åskådare den varma fina fotbollskvällen i Eskilstuna. Motståndarkollen pratar med Nemanja Miljanovic och lagkapten Anel Raskaj på onsdagskvällen, med några dagars distans till Hammarbymatchen.

Intervju med AFC Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic

Hur mår du Nemanja?

-Jag mår bra nu faktiskt.

Vad är dina tankar om årets Östersundslag?

Östersund är inte lika bra som de varit för ett år sedan. En del spelare som lämnat klubben. De försöker hitta den där Potter-eftertiden. Jag tycker de gjort det bra, de är ju i mitten av tabellen och jag trodde nästan att de skulle haft lite mer problem. Så jag tycker de sköter det bra, det viktigaste för dem är ju att klara sig i Allsvenskan.

Några särskilda spelare att se upp för?

-Östersund har Aiech som kanske sticker ut och som varit bra länge, Islamovic, Teki. Det finns flera spelare, Tom Pettersson.

Hur förbereder ni er under veckan och när åkerni upp till Östersund?

-Vi hade ledigt idag (onsdag) och det var U21-match i tisdags. Vi tränade i förrgår. De här U-21-matcherna stör ju lite men det var välbehövlig vila idag efter dessa två senaste matcher. Sen tränar vi under torsdagen och på fredag innan vi tar bussen upp till Sundsvall.  

Är det ytterligare förstärkningar på väg in i truppen?

-Det kan dyka upp någon mer spelare framöver men inget är klart än. Just nu har vi en japansk provspelare hos oss som spelat i högstaligan i Japan. Han skötte sig bra i U21-matchen och är disciplinerad som japanska spelare brukar vara.

Intervju med AFC Eskilstunas lagkapten AnelRaskaj

Tillbaka till alltid hårt arbetande och sympatiska lagkaptenen i AFC Eskilstuna, Anel Raskaj.

Hur mår du Anel?

-Lite bättre idag faktiskt men det har faktiskt inte varit så roliga dagar igår och i förrgår, men det känns lite bättre idag.

Efter lite distans till Hammarbymatchen, varför gick det som det gick mot Bajen?

-Ja det är svårt att säga, det var en match där allting gick fel. När vi analyserade matchen såg vi att vi gjorde alla fel man kan göra på en fotbollsplan. Vi började matchen ganska bra, har ett ledningsmål och får matchen dit vi vill. Sen bjuder vi dem in i matchen med väldigt enkla mål. Inför andra snackar vi om att vi behöver ett tidigt mål, men det som händer är att de direkt skapar tre jättelägen. Vi gjorde många misstag, både individuellt och som lag. Det blev alldeles för många fel på en och samma gång. Det började med dåligt presspel, sen stoppade vi inte inlägg, sen var vi bolltittande och markerade inte spelare i straffområdet. Och det mot ett lag som gör flest mål i Allsvenskan, då blir det inte lätt.  

Hur är stämningen i gruppen?

-Stämningen är revanschlystnad och det är så det ska vara, annars vore det något som var fel. Vi har snackat ihop oss och vi måste inse allvaret att helt enkelt först och främst spela för laget, staden och fansen! Det måste man ha i åtanke när man går ut i en match, att man inte spelar för sig själv. Då räcker det inte att man bara ställer skorna på plan, det är stenhårt jobb som gäller.

Vad minns du från mötet med Östersund i våras?

-Jag minns att det var en väldigt jämn match. Tycker att vi förlorar matchen lite oförtjänt, vi skulle haft minst oavgjort. De visade kvalité på det anfall de gjorde målet. Vi tryckte ner dem mycket i andra halvlek och det känns som att det var en match där vi borde haft minst oavgjort.

Vad är dina minnen av mötena med Östersund genom din karriär?

-Jag mötte dem 2017 på Tunavallen och då var de i den bra perioden när Ghoddos och Sema m.fl. var med. Jag kommer ihåg att det var ett väldigt bra lag och jag var imponerad av deras spel. Det var häftigt att se ett svenskt lag spela så bra. Varje gång jag möter Östersund så tänker jag på den matchen. De är kanske inte på samma nivå nu men det är fortfarande ett väldigt stabilt lag i Allsvenskan.

Avslutningsvis, kan det finnas något positivt av att åka på en sådan pump som mot Hammarby sist?

-Ja, det kan det faktiskt. När saker och ting flyter på så kan det hända att man kanske slappnar av lite. Och så får man en smäll och då vaknar man till lite. Det har hänt flera gånger att man åkt på en smäll och så nästa vecka var det annorlunda och bättre hos alla och som lag.  

Matchen Östersunds FK vs AFC Eskilstuna spelas på Jämtkraft Arena på lördag klockan 16.00 och det hade varit väldigt roligt att vara på plats och kombinerat den mycket intressanta fotbollsmatchen med en fin Norrlandssemester. Bra tips till övriga AFC-supportrar om inte annat!

Motståndarkollen önskar båda lagens spelare, tränareoch ledare stort lycka till i matchen. Undertecknad vill också passa på att tacka Östersunds FK:s tränare Ian Burchnall och lagkapten Tom Pettersson samt AFC Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic och lagkapten Anel Raskaj för engagemanget ochintervjuerna.

Joel Hamberg