Motståndarkollen: AIK

04 aug 2019

Allmänna Idrottsklubben, AIK, är en av svensk fotbolls absolut största och mest meriterade klubbar. Med 90 allsvenska säsonger, 12 SM-guld (de fyra senaste 1992, 1998, 2009 och 2018), 8 cuptitlar (de fyra senaste 1996, 1997, 1999 och 2009) samt ett stort supporterstöd, är det få klubbar i Skandinavien som kan mäta sig med Solnaklubben. Sedan maj 2016 är AIK:s huvudtränare Rikard Norling och nyligen förlängde han med klubben över ytterligare en säsong. Även assisterande tränare Patric Jilderfalk har jobbat med Norling och A-laget sedan 2016.

AIK ligger på delad förstaplats i Allsvenskan efter 18 omgångar och kommer till Tunavallen med fyra raka segrar i Allsvenskan och 0 insläppta mål i de fem senaste matcherna. Efter den allsvenska inledningen där AIK inledde svagt med bara 8 poäng på 6 omgångar (10 tappade poäng!) har maskinen AIK kommit igång på allvar. Så här, efter 18 spelade matcher ligger AIK på delad förstaplats med Malmö, båda på 37 poäng. 29 poäng på senaste 12 matcherna imponerar. AIK har hittills vunnit 11 matcher, kryssat 4 och förlorat 3, målskillnad 24-11. Med blott 11 insläppta mål är man defensivt starkast i Allsvenskan hittills, men har samtidigt gjort färre mål än övriga toppklubbar.

I klubbarnas första möte i Allsvenskan i år i omgång 7, vann AIK hemma på Friends med knappa 2-1 inför 12314 åskådare. Daniel Sundgren sköt 1-0 till AIK på straff i den 31 minuten och innan halvleken var slut blev AFC:s målvakt Ole Söderberg också utvisad sedan han utan mening sparkat ner en framrusande Henok Goitom. I andra halvlek ökade AIK på till 2-0 genom vårens hetaste forward i kamp med Jordan Larsson, Tarik Elyounoussi. Samuel Nnamani reducerade till 2-1 fem minuter senare sedan AIK tappat boll på mittplan och AFC ställt om snabbt. I slutskedet var Eskilstunalaget också nära att kvittera genom en farlig nick av starke Denni Avdic och ett skott av spanske backen José Leon, numera tillbaka i Raye Vallecano efter lånespelet i AFC.

Se höjdpunkter från det allsvenska mötet mellan AIK – AFC Eskilstuna den 5 maj i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/norling-bade-nojd-och-irriterad—vill-inte-skrota-4-3-3-helt-nedstamd-i-min-p/

Motståndarkollen samtalar med AIK:s assisterande tränare Patrik Jilderfalk under lördagen då laget är lediga.

Hur är läget i AIK-truppen?

-Jo, det är ganska bra. Vi skiljdes åt efter Maribor och har haft lite olika återhämtning. Vissa behövde vila lite mer, andra tränade. Det är klart, det var surt att åka ur så sent i matchen. Nu får vi testa att ta oss till Euro League, vi ska kvala in till Euro League, vi ska möta AFC. Det känns som att alla spelare verkligen gillat att spela två matcher i veckan, de har varit sugna hela tiden.  

Vad tar du med dig från det första allsvenska mötet mot AFC?

-Oj, den är ganska långt bak i minnet men för oss var det en liten, jag vill inte säga brytpunkt, men vi kom från en förlust mot Göteborg och ett poängtapp mot Örebro. Så den matchen var livsviktig för oss att vinna. Vi hade dessutom färskt i minnet av att förlora mot AFC i Svenska Cupen. Det tog tid för oss att luckra upp dem och komma in i matchen. Det var en väg för oss att komma på tåget igen och det var jäkligt viktigt för oss att vinna den matchen.

Är det några särskilda AFC-spelare att se upp för?

-Det viktigaste för oss förra gången, det hotet har vi just köpt. Men vi vet att AFC har väldigt duktiga och individuellt skickliga spelare. Har de spelare som kommer starta som lyckas, då kommer vi att få det tufft. Lika desperata som vi är att haka på i toppen, lika desperata tror jag de är att försöka vinna för att komma från botten. Så det kommer vara två lag som vill vinna.

En längre intervju med AIK:s Patrik Jilderfalk längre ner i Motståndarkollen.

AFC Eskilstuna gjorde det supportrarna, staden och sponsorerna hoppades på, studsade tillbaka direkt efter Hammarbymatchen och tog en mycket meriterande bortaseger mot Östersund på lördagseftermiddagen. Årets första bortaseger och den blott andra i klubbens allsvenska historia.

Motståndarkollen pratar med AFC:s tränare Nemanja Miljanovic strax efter klockan 23 på lördagskvällen. Laget har då stannat till i Sundsvall för att chauffören ska få sin berättigade vila.

Grattis till segern Nemanja!

-Tack!

Hur är stämningen i bussen på väg hem?

-Bra, killarna är glada faktiskt. Det märktes att de var revanschsugna efter sista matchen mot Hammarby.

Vad for genom din kropp när Adi Nalic smekte in 2-1 bakom Aly Keita med en och en halv minut kvar?

-Det är ju glädje naturligtvis. Det är ju spänt läge och matchen kan gå åt vilket håll som helst. De tappar ju också lite struktur och anfaller med flera spelare på slutet. Och då händer det ju att man kan straffa dem. Sen efter målet tänkte man, nu måste vi stå ut, nu har vi fått chans att få tre poäng. De hade ju flera spelare som är ganska långa och vi visste att de var tunga på fasta situationer. Vi saknade ju Felix och Samuel som är bra att försvara sig i luften. Där var vi lite korta idag men vi gjorde det bra.

Nu väntar ett nytt storlag på hemmaplan på söndag kl. 15.00, AIK. Varför ska eskilstunaborna och sörmlänningarna ta sig till Tunavallen och se Er mot AIK?

-För att det blir en ny fest där det kommer bli fullsatt och det är mycket på spel för båda lagen. De slåss om att vinna ligan och vi slåss för att klara oss kvar. Så det kommer bli en väldigt bra match.

En längre intervju om Nemanjas tankar om AIK och inför matchen längre ner i Motståndarkollen. 

En av förra och årets viktigaste AFC-spelare var 25-årige Felix Michel. I sommarfönstret köptes han av AIK och gjorde därmed sin sista match i AFC-tröjan, för nu, i 1-1-matchen hemma mot Djurgården.

Först av allt, innan vi kommer in på AIK. Om du ska beskriva din tid i AFC Eskilstuna med egna ord, hur låter det då?

-Jag skulle säga att det var en bra tid. Det var där jag fick komma tillbaks och hitta glädjen med fotbollen igen. Det var också min plan, att ta ett steg tillbaka för att sedan kunna ta två steg fram. Överlag var det en jättebra tid med bra lagkamrater och bra ledare. Bara positivt överlag!

Har du fått den utveckling i AFC du önskade när du gick till klubben från Turkiet och om, vad har du främst utvecklat i ditt spel och mentalt?

-Det som är lite kul skulle jag säga är att jag tog ett steg från mittback till mittfältare i AFC. Under hela min ungdomsperiod spelade jag mittfältare, men slog igenom som seniorspelare som mittback. Det var kul att hitta tillbaka till mittfältsrollen. Jag skulle säga att det varit en jättebra utveckling på det sättet. Jag känner ändå att jag haft lite av de offensiva kvalitéerna men att jag inte riktigt fått ut dem. Så att jag har fått ut det också, med ett passningsspel och att få gå framåt, det har varit väldigt kul. En avslappnad känsla, att jag äntligen fick visa, framför allt för mig själv, vem jag egentligen är som fotbollsspelare.

Du har skrivit ett kontrakt med AIK över 2022, det visar att klubben tror mycket på dig och de har också sagt att de kan använda dig på flera olika positioner, en styrka hos dig som spelare. Hur känns det att få det förtroendet från en av, som du sa själv, Skandinaviens största klubbar?

-Absolut, det känns jättekul. Bara kul, samtidigt en ny utmaning. Vilket jag känner att man behöver för att utvecklas och ta nästa steg, detta är vad jag behöver.

Den 11 augusti väntar AFC Eskilstuna på Tunavallen? Dina tankar och känslor inför den matchen Felix?

-Ja alltså, det är klart att det kommer vara speciellt. Man känner ju alla i laget, samtidigt roligt måste jag säga. Man ska ju se det positiva också och njuta av det här. Det är ju väldigt blandade känslor, speciellt såklart men framför allt roligt.

Hur ska det bli att möta dina gamla lagkamrater och din gamla publik, när du själv kämpat så enormt mycket för att spela dem upp i Allsvenskan och i år för att hålla dem kvar?

-Ja precis, det är det jag menar gör det väldigt speciellt, på grund av de anledningarna du nämner. Du har AFC väldigt nära, på det sättet kommer det bli speciellt.

En längre intervju med före detta AFC-spelaren och numera AIK-spelaren Felix Michel längre ner i Motståndarkollen.

AIK träningsanläggning heter Karlberg men man letar efter mark i Solna för att bygga en helt ny. Nu i sommar har AIK gått mycket starkt i Allsvenskan och har fyra raka segrar och en stabil formkurva. I laget har samtliga toppforwards, Norges anfallsstjärna Tarik Elyounoussi, veteranen och lagkaptenen Henok Goitom, nigerianske powerforwarden Chinedu Obasi och nyförvärvet Kolbeinn Sigborsson, kommit igång ordentligt med både målskyttet och rörelsemönstret. Därtill börjar vi känna igen AIK:s defensiv från 2018. Laget är oerhört kompakt och svåra att göra mål på och när de väl fått 1-0 brukar de inte släppa taget. Mittbackarna Karol Mets och Pär Karlsson har varit starka och på mittfältet fortsätter outtröttlige eskilstunabon och landslagsmannen Sebastian Bissen Larsson att leverera arbetsinsatser, inlägg, assist och även något enstaka mål.

Under några hektiska sommarveckor nu i juli och augusti kombinerar AIK spel i Allsvenskan med tuffa europakvalmatcher. Sedan den 25 juni, efter uppehållet, har AIK spelat 10 matcher (när artikeln skrivs, den 11:e spelas i Moldavien då AIK möter FC Sheriff Tiraspol borta den 8/8). Av dessa har man spelat 6 matcher i Allsvenskan och vunnit de fyra senaste, mot i tur och ordning Kalmar borta med 1-0, Elfsborg hemma med 3-0, Helsingborg hemma med 2-0 och Sirius borta med 2-0. Dessförinnan kryssade man hemma mot Malmö FF, 0-0. Enda förlusten efter uppehållet i Allsvenskan kom i första matchen då Gnaget lite överraskande torskade hemma mot ett för dagen starkt IFK Norrköpings om vann med 2-0 på Friends.

Intressant att lyfta fram är alltså att AIK inte släppt in ett enda mål i de fem senaste Allsvenska matcherna som man vunnit med totalt 8-0. AIK är alltså inget Hammarby som gör 20 mål på de senaste 4 matcherna, men man släpper alltså inte in ett enda mål, mot Hammarbys 7 i baken i de senaste fyra. Vi ska också minnas att AIK fick mittbacken Panajotis Dimitriadis utvisad redan i den 55:e minuten i matchen mot IFK Norrköping, som gjorde 1-0 när man spelade 11 mot 11 och 2-0 i spel 11 mot 10.

Motståndarkollen frågar AIK:s assisterande tränare Patrik Jilderfalk om lagets defensiv och offensiv.

Ni har inte släppt in ett enda mål på fem allsvenska matcher, vad ser du i er defensiv just nu?

-Den har ju definitivt blivit bättre än under våren. Jag tror att spelare blivit mer samspelta. Det som var vår styrka i försvarsspelet har vuxit in igen. Sen så är jag mycket besviken på att vi inte varit lika bra i Europaspelet. Vad har det berott på är för tidigt att säga, är det mer skickliga offensiva lag i Europa än i Allsvenskan. Sen måste jag säga att vi får en tidig utvisning borta mot Ararat som påverkar utgången på den matchen. Maribor borta är ok, men inte mer.

Ni har gjort mycket mål i Europa och har fått igång alla anfallare, vad ser du i er offensiv just nu?

-Jag ser väl att vi fått igång forwards, men också att fler spelare är delaktiga i målen nu. Vi har gjort mål på lite olika sätt. Vi har haft inläggspel som fungerar bra. Vi gör mål på fasta situationer ofta. Men det är klart, nån ska ju sparka in eller nicka in bollen också, berättar Jilderfalk.

I cupspelet kvalade AIK som bekant till Champions Leuage där man skulle försvara de svenska färgerna och få oss att klättra på rankingen. Lättare sagt än gjort lyckades man slå ut armenska Ararat efter förlust 1-2 borta och seger med 3-1 hemma. Därefter åkte AIK till Slovenien och förlorade med 2-1 mot Maribor efter två relativt onödiga mål att släppa in. AIK behövde därmed vinna med 1-0 eller 3-1 hemma för att slå ut slovenerna. Efter 1-0 av Pär Karlsson på en kraftfull hörnnick (Se upp AFC!!) redan i den 4 minuten lyckades Maribor kvittera direkt efter pausvilan. Som så många gånger förr smekte Sebastian Larsson in en fin och precis frispark då han lurade målvakten i den 61:a minuten. 2-1 vid full tid gav totalt 3-3 och 30 minuters förlängning där bortamål räknas dubbelt. Detta skulle också bli AIK:s fall, för trots en perfekt start då Tarik Enyounoussi frälste det gulsvarta hemmalaget direkt i inledningen av förlängningen så lyckades Maribor i en slutforcering kvittera till 3-3 i matchen med blott 3 minuter kvar av extratiden. Ridå och många besvikna spelare, ledare och supportrar som drömt om stora Champions Leaguefester i vinter.

I torsdags förlorade ni CL-kvalet över två matcher mot slovenska Maribor, en jättebesvikelse för klubben och er spelare förstår jag Felix?

-Ja, verkligen. Ok att man kan förlora men på detta sätt, vi gör en grym insats hemma på Friends. Jag skulle säga att vi överlag var det bättre laget. Det kändes som att vi hade matchen under kontroll. Till och med efter deras sista mål i förlängningen skapade vi en chans för att vinna. Det är alltid jättetråkigt att förlora men detta var ännu tuffare med tanke på hur matchen såg ut, säger AIK:s nyförvärv Felix Michel, som inte var spelklar till kvalmatchen och därmed såg matchen från läktaren.

Nu finns dock chansen fortsatt kvar för AIK att spela i Europa i vinter, med många miljoner som hägrar. För detta krävs alltså att man till en början slår ut FC Sheriff Tiraspol i ett dubbelmöte som spelas före och efter matchen mot AFC Eskilstuna. AIK åker alltså till Moldavien (Sheriff kommer från ren autonoma men ej erkända utbrytarrepubliken Transnistrien inne i Moldavien, där undertecknad för övrigt åkt igenom med buss nattetid på en färd från Chisinau till Odessa). Första mötet, i huvudstaden Tiraspol, spelas torsdag den 8 augusti.

Efter utträdet i CL-kvalet väntar nu Europa Leuage-kval mot Sheriff Tiraspol i Transnistrien. Är du uttagbar i EL-kvalet Felix?

-Ja, nu ska jag vara uttagbar vilket jag inte var i den andra matchen mot Maribor.

Jag har faktiskt åkt genom den autonoma utbrytarstaten Transnistrien i Moldavien, på väg med buss från Chisinau till Odessa. Det är den enda gången på alla mina resor österut som jag och min kompis Andreas var tvungen att betala korrupta poliser för att både få komma in och ur ”landet”. Det är ingen direkt turistdestination ni kommer till. Ska det bli spännande?

-Ja alltså, det är klart att det ska bli spännande och det är tur då att vi är där för att spela fotboll och inte för att turista, säger Felix Michel.

Efter bortamatchen i Moldavien gästar AIK därefter AFC Eskilstuna på söndagen den 11 augusti, innan returmötet mot Sheriff spelas torsdag den 15 augusti. Onekligen ett tufft schema för Stockholmsklubben som måste gå vidare från dubbelmötet för att komma ur Europaäventyret med hedern i behåll, men främst av ekonomiska skäl. Det finns nämligen alldeles för många viktiga miljoner att spela hem vid ett senare avancemang till Europa Leuage, för att AIK ska ha råd att ge sig själv chansen att spela sig dit efter mötet med FC Sheriff.

I en längre intervju frågar Motståndarkollen AIK:s assisterande tränare Patric Jilderfalk om utträdet ur Champions Leuage-kvalet, varför man värvade Felix Michel och om det tuffa matchandet runt matchen mot AFC Eskilstuna.

Vad tar du med dig från det första allsvenska mötet mot AFC?

-Oj, den är ganska långt bak i minnet men för oss var det en liten, jag vill inte säga brytpunkt, men vi kom från en förlust mot Göteborg och ett poängtapp mot Örebro. Så den matchen var livsviktig för oss att vinna. Vi hade dessutom färskt i minnet av att förlora mot AFC i Svenska Cupen. Det tog tid för oss att luckra upp dem och komma in i matchen. Det var en väg för oss att komma på tåget igen och det var jäkligt viktigt för oss att vinna den matchen.

Är det några särskilda AFC-spelare att se upp för?

-Det viktigaste för oss förra gången, det hotet har vi just köpt. Men vi vet att AFC har väldigt duktiga och individuellt skickliga spelare. Har de spelare som kommer starta som lyckas, då kommer vi att få det tufft. Lika desperata som vi är att haka på i toppen, lika desperata tror jag de är att försöka vinna för att komma från botten. Så det kommer vara två lag som vill vinna.

Hur scoutar ni AFC inför denna allsvenska match?

-Vi har väldigt många matcher nu och kort tid, så det är bara video nu, man går tillbaks 5-6 matcher och tittar även på våra inbördes möten. Ok, hur gjorde sina matcher mot oss. Har de nya spelare nu och vad kan de tänkas göra i denna match? Man får ju gissa, det är halva grejen. De har ju fortfarande en tränare som sitter och tänker, vad har vi för nycklar som de kan använda nu.

Varför värvade ni Felix Michel?

-Jag kan väl tycka att när man ser potential i truppbygget och när det är möjligt att göra en affär, då ska man ta den. I Felix fall, en bra fysik, han har den där desperata stilen, att han är hård och tuff och är jobbig att möta. En sådan spelare behövs i en trupp som vill vara med och slåss om medaljerna. Vissa matcher kommer det behövas riktigt skickliga spelare i passningsspelet, i vissa fall spelare skickliga i det fysiska spelet. Ju fler spelare med olika spetsegenskaper i en trupp, desto bättre. I Felix fall kan man säga att han gjorde en klassisk AIK, är man bra mot AIK så håller vi ett extra öga på sådana spelare. Sen om det blir något eller inte vet man ju inte.

-Han fick faktiskt en bra vår, det har ju hänt förut att Hammarby, Norrköping med flera får tag i spelare i Superettan och Allsvenskan. Att de ser att spelare har en jäkla utvecklingspotential. Jag tycker det är intressant hur svensk fotboll tar sig nu, att man inte bara tittar utomlands utan även på Division 1, Superettan och Allsvenskan. Vi värvade ju vår guldhjälte från Division 1 förra året, Robin Jansson, så det går.

På tal om Jansson, efter ett kanonår hos er gick han vidare till MLS. Vet du hur det går för honom där?

-Jag har inte sett på några matcher han spelat men jag har läst att han får spela.

Hur vill ni använda Felix framöver?

Felix kan spela på olika positioner. Där vi är idag kommer det nog vara på olika positioner, tills det känns att här ska han spela. Det beror lite på hur det ser ut i truppen också. Förut i engelsk fotbolls var det vanligt med mittbackar som också kunde spela forwards. Jag ser lite den klassiska stilen, han kommer göra sig perfekt i båda straffområdena, box till box.

Vad tycker du om hans första insats, i segermatchen mot Sirius borta?

-Jag tycker han var så som man kan förvänta sig. Det är säkert mycket anspänning och nervositet i första matchen, som drar ner lite av prestationsförmågan. Man blir tröttare fortare, mer mentalt trött. Jag tycker att han gör en godkänd debut och visar att han kommer göra ännu mer. Så jag tycker att det var bra.

Har ni några skador och avstängningar?

-Skador, absolut inte, allt är bra. Sen är det klart att det är mycket känningar när vi haft ett tufft spelschema. Vi har ingenting nu, vi har så mycket fokus på torsdagen först och främst.

Sebastian Larsson gick ut mot Maribor?

-På honom var det kramp som för många andra spelare.

På tal om Sebastian, hur utvärderar ni hans insats hos er så här långt?

-Man måste ju säga så här, han kommer in och vinner SM-guld. Han var en starkt bidragande orsak till att laget växte förra säsongen. Poängspelaren Sebastian har kommit igång i år. Vi har redan gjort lika många mål på fasta situationer i år som på hela förra året. Han är väl topp tre på frisparksmål i Premier League genom tiderna, det är väl han, David Beckham och Tierry Henry tror jag, och då spelade han i Sunderland. Jag är oerhört tacksam över vad han har gjort för att vi ska fortsätta stegra i fasta situationer, för det ska fortsätta. När man har gjort något ett år, då vill man ju nästan dubbla det. Vi gjorde 17 mål förra året på fasta situationer och har redan gjort 17 mål på fasta i år, så nu vore det häftigt och se om vi kan komma upp i 30 mål genom fasta situationer.

Tror du att det tuffa spelschemat påverkar er mot Eskilstuna?

-Det kommer det ju göra, det kommer få oss att gå på den här rotationen igen. För att få ut spelare som är hela och friska. Vissa spelare kommer in i matchen och kanske har spelat 90 minuter och rest till Moldavien, vissa spelare kommer att ha rest men inte ha spelat lika mycket. Det kommer säkert vara 2-3 spelare som startar mot Eskilstuna som inte spelar från start i Moldavien.

Vad tror du om matchbilden mot Eskilstuna?

-Jag tror att den studsar tillbaka lite på det vi pratade om tidigare, vi vill vinna för att vara med i toppen och de vill vinna för att inte vara i botten. Jag tror att det kommer vara två lag som går för att vinna matchen. Fördel för oss är om vi gör första målet, men fördel för dem är om vi är för naiva och tror att vi bara ska åka dit och vinna matchen. Alla bortamatcher i Allsvenskan är tuffa!

Följande har hänt AIK:s spelartrupp sedan 2018.

Spelare in:

Daniel Granli, Stabæk
Karol Mets, NAC Breda
Chinedu Obasi, IF Elfsborg
Anton Saletros, Rostov (Lån till sommaren)
Saku Ylätupa, Ajax
Magnar Ødegaard, Tromsö
Felix Michel, AFC Eskilstuna
Nabil Bahoui, klubblös

Spelare ut:

Denni Avdic, AFC Eskilstuna
Samuel Brolin, Vasalund (lån till sommaren)
Christos Gravius, Degerfors (lån till sommaren)
Haukur Heidar Hauksson, Akureyri
Robin Jansson, Orlando City
Albin Linnér, Brommapojkarna
Rickson Mansiamina, kontraktslös
Alexander Milosevic, Nottingham Forest
Daniel Mushitu, Vasaland (lån hela året)
Kristoffer Olsson, Krasnodar
Nicolas Stefanelli, Anorthosis Famagusta (lån till sommaren)

AIK:s färska nyförvärv Felix Michel kom till AFC Eskilstuna på våren 2018 och var starkt bidragande, i ett kompakt AFC-kollektiv, att spela tillbaka klubben upp i Allsvenskan. Felix, som var mycket omtyckt av Eskilstunapubliken och AFC:s supportrar, hade också en mycket framgångsrik vår i Svenska Cupen där han drog intresse till sig, såväl från AIK som från klubbar i Mellanöstern. I en längre intervju samtalar Motståndarkollen med Felix om tiden i AFC, landslagsspelet med Libanon, steget till AIK och framtiden. 

Hej Felix, hur mår du?

-Bara bra tack!

Hur har din sommar varit, om vi bortser från fotbollen?

-Vi hade ju två veckor semester med AFC, så då var jag hemma en vecka och så åkte jag till Spanien en vecka, det var jättetrevligt. Annars har det varit mycket fotboll. En bra sommar, med fokus på fotboll. När man haft någon dag ledig, har man varit ute med vänner och gjort något roligt.

Berätta om din karriär med egna ord?

-Jag är uppvuxen fotbollsmässigt i Syrianska, där jag spelade alla mina ungdomsår. Jag gick upp till A-laget i Syrianska under tredje året i gymnasiet då vi spelade i Allsvenskan. Jag var där i tre år och jag växte väldigt mycket under den tiden. Hade ganska mycket problem med skador och ryggen. Efter tre år slog jag igenom under Svenska Cupen och så var jag kvar ett halvår där innan jag flyttade till Turkiet och Eskisehirspor 2016. I Turkiet var jag i drygt två år. Jag hade ett år kvar på kontraktet men valde att lämna med ett år kvar och åka hem till Sverige.

-Jag tog nästan ett litet steg tillbaka för att hitta glädjen med fotbollen igen. Det var lite tufft i Turkiet när det kom till vissa bitar. Jag kom tillbaka till Sverige och AFC i mars 2018. Inledningsvis hade jag lite problem att få över licensen så jag blev inte spelklar på några matcher. Sen började jag spela och jag var med AFC och gick upp till Allsvenskan. Nu i år hade vi en fantastiskt fin start på året, sedan hamnade vi någon form av negativ trend. Jag blev skadad i sista träningsmatchen inför Allsvenskan men jag spelade ändå premiären. Jag kände att jag hade ont men det gick att träna. Sedan under träning så hände det något mer med foten, då ledbandet i foten gick av. Det höll mig borta 4-5 matcher men jag lyckades rehaba mig tillbaka och kunde spela varenda match efter det tills uppehållet.

-Förra året blev jag ju också klar för Libanons landslag, precis innan våra kvalmatcher mot Brommapojkarna. Då åkte jag och Alex över till Australien och gjorde vår första landskamp. Vi mötte Uzbekistan i första matchen. Sen skulle vi mött Australien i Sydney, det skulle varit jättemycket folk och Cahills sista match. Men vi var tvungna att flyga hem till kvalet.

Hur känns det att vara landslagsspelare och att representera Libanon?

-Det känns faktiskt väldigt kul att få representera ett landslag. I januari spelade vi ju Asian Cup, det är som Asiens EM, som var i Dubai. Så jag och Alex var ju där i princip hela januari.

Och att dessutom få göra det tillsammans med sin bror?

-Nästan allt jag får göra tillsammans med brorsan gör att man njuter av det ännu mer. Eftersom han också spelar på hög nivå så är det möjligt och ju mer vi får göra det tillsammans, det mer fantastiskt är det.

Vad har ni och familjen för koppling till Libanon?

-Vi är ju syrianer, vår pappa är syrian. Kopplingen är att vår farfar är syrian från Libanon. Han flyttade till Libanon som ung och bodde en stor del av sin uppväxt där. Vi syrianer är ju egentligen ett eget folk som inte har något eget land, vi härstammar från Libanon, Turkiet och Syrien.

Vi minns ju med glädje din bror Alex Michels hårda arbete för AFC Eskilstuna och han blev ju liksom dig också en stor publikfavorit för sitt uppoffrande spel för laget. Hur har det gått för honom sedan han lämnade för proffsspel i Qatar och var spelar han idag? 

-Han lämnade för klubben Al Khor i Qatar och fick starta varje match förra säsongen. Det gick bra för honom. Målet var att de skulle klara sig kvar vilket de också gjorde med god marginal, jag tror 7 poäng. Nu är han i samma klubb och har skrivit på ett nytt kontrakt med klubben, 1 + 1 år. Han är redan där och tränar inför säsongen.

Har han familjen med sig?

-Hans fru är hemma i Sverige nu för jobb men kommer att åka ner om ett par månader.

Vad tar du främst med dig och minns bäst från tiden i klubben och Eskilstuna?

-Jag skulle säga BP-matchen borta som tog oss till Allsvenskan och Svenska Cupen i år.

Vad har din numera före detta tränare Nemanja Miljanovic betytt för dig?

-Man har ju en hel del tränare under åren, men han har varit en av dem som betytt mycket för mig och min utveckling. Det var ju med honom jag fick glädjen tillbaka med fotbollen och som gjorde att jag fick ta fram de här delarna. Så han har absolut betytt en hel del för min utveckling och karriär.

Vad blir nästa steg för dig, vad vill du fortsätta utveckla hos dig som spelare i AIK?

-Jag skulle säga att nu är mitt fokus att komma in i det ordentligt, i laget och i AIK:s system, hur Rikard vill att vi ska spela, komma in med grabbarna. Jag vill bara vara den jag är, försöka få ut mitt bästa och det jag är värvad dit för. Det tar ju ett tag innan man kommer in i det ordentligt. Vi har haft så mycket matcher nu, det har knappt varit en full träning.

Jag tycker att du bara växte och växte under förra säsongen i Superettan. Väl i det allsvenska kvalet i november och under Svenska Cupens slutspel i år, exempelvis mot AIK i semifinalen, var du också ruskigt bra och stundtals dominerande med ditt fysiska närkampsspel, säkra passningsspel och den mentala delen, att du visar stort hjärta och alltid ger allt för laget från första till sista sekund.

-Ja alltså, det är kul att höra. Jag gör alltid det bästa jag kan och att man får de orden är jättekul. Jag skulle också säga att jag gör bra matcher men det är alltid ett lag, för att jag ska kunna funka på den nivå jag gör måste spelarna runtomkring mig funka. Alla bitar måste funka för att det ska gå bra, både för mig individuellt och som lag. Det är det som är så häftigt med fotboll, att det är ett lagspel.

Hur kändes det att lämna AFC om du bortser från glädjen att få kontrakt med AIK?

-Ja alltså, självklart var det lite tråkigt måste jag säga. För man har ju skapat jättebra relationer med spelarna i laget och även med ledare och folk runtomkring klubben. Jag har ju varit där ett tag så de har ju blivit vänner, men så är det med fotboll generellt, det är något som man måste ta, som alla fotbollsspelare är med om.

Hann du säga hej då till laget och personal i klubben?

-Ja alltså, allt gick så jäkla snabbt. Jag packade mina saker och då visste jag inte om jag skulle komma tillbaka eller inte. Den dagen jag packade så sa jag hej då till alla som var där i omklädningsrummet.

-Den dag jag tog med mig grejerna så ville AIK att jag skulle komma och träna på kvällen, sen blev det ingen träning den dagen. Jag tränade sista dagen med AFC onsdag den 24 juli, sedan på torsdag den 25:e skrev jag på för AIK. Fredag den 26:e gjorde jag mitt första träningspass, men då var vi bara sju spelare på träningen då laget spelat CL-kval mot Maribor borta på onsdagen. Sen på lördagen mötte vi Sirius borta och jag gjorde då min debut, så det gick nästan lite för snabbt. Det var också fruktansvärt varmt den dagen, jag har spelat i Libanon och i Dubai innan men denna värme hade jag faktiskt aldrig känt tidigare. Sen hade jag inte spelat på tre veckor innan Siriusmatchen. Sista matchen var mot Djurgården då vi kryssade. Mot Kalmar var jag avstängd och mot Göteborg borta spelade jag inte efter ett beslut mellan AFC och mig.

Vill du säga något till alla AFC-supportrar och publik som stöttat dig under de här två åren och där många haft dig som en stor favorit och som gärna sett dig kvar i klubben?

-Ja, trots en lite mindre publik har det betytt väldigt mycket med allt positivt från fansen, att man blivit uppskattad för det man har gjort har också gjort att man växt som spelare. Så jag vill verkligen tacka alla runtomkring klubben och alla fans för allt gott under dessa år.

Hur gick tankarna och känslorna när du fick höra om intresset från AIK?

-Det var såklart jättekul, första tanken. Och ganska stort såklart. Samtidigt en tanke att mitt hårda arbete och det jag gjort lönat sig. De är ju intresserade av en anledning, för det jag visat. Så båda de bitarna. Från att de var intresserade, då börjar det snurra i huvudet. Man kan knappt fokusera på träningen för det är så många tankar, att komma in i ett nytt lag och så vidare.

På vilken position spelar du helst i AIK framöver, om du får önska?

-Nu spelade jag ju offensiv mittfältare mot Sirius, de kör ju en sittande och två offensiva mittfältare. Den rollen är krävande defensivt men det är ändå kul för man får vara med offensivt. Det har ju varit kul att få gå med i anfallen och jag har ju kvalitéer för det, samtidigt. På träningar på sistone har jag också spelat mittback och jag vet vad jag kan göra på den positionen. Sen var det ju också som mittback jag spelade med Syrianska i Allsvenskan och i Turkiet. När jag slog igenom i Syrianska hade vi gått ner till Superettan, då spelade jag i stort sett varenda match som mittback och slog igenom i Svenska Cupen.

Hur har du blivit mottagen av klubben?

-Fantastiskt bra, väldigt skön atmosfär. Spelarna i laget är sköna, trevliga, tar hand om en bra, så bara bra måste jag säga. Och alla runtomkring mig också!

Hur har den första tiden varit, dina första intryck av klubben, lagkamrater, tränare och personal?

-Bara bra intryck, det är mer professionellt runtomkring. Det är också ganska naturligt eftersom det är en av Skandinaviens största klubbar. Första tiden nu har varit mycket matcher, så det har inte blivit så mycket fulla träningar med laget. Så man kom in i en tuff period för mig, eftersom AIK är ett så pass bra lag nu och spelar så bra. Så det kommer bli ännu svårare för mig att ta en plats.

Hur ser du på din debutmatch mot Sirius som ni vann med 2-0 på Studenternas?

-Efter alla omständigheter är jag nöjd, jag spelade enkelt. En helt godkänd match efter alla omständigheter, men jag vet att jag har mycket mer att ge.

Hur är era faciliteter i AIK?

-På Karlberg är det jättebra, allt finns, Det är professionellt. Vi har allt som man ska ha som en professionell klubb. Vi har en duktig kock som lagar supergod frukost och lunch varje dag. Gym på anläggningen, fysio, massörer och en läkare som kommer några dagar i veckan.

Du fick spela direkt, hålla nollan och vinna borta mot Sirius. Hur kändes det att direkt kastas in i hetluften och tvingas prestera för regerande mästarna med ett för dig nytt spelsystem?

-Som jag sagt innan, det var lite blandat. Allt gick väldigt snabbt. De hade gått igenom mycket video med mig, så det var väldigt mycket i huvudet, men det är också så det blir när man går i sommarfönstret. Men det var också ett bra sätt att få premiären avklarad och komma in i det.

Vad har ni och du för mål med resten av säsongen med AIK?

-Om vi börjar med mig, så är mina mål att komma in i laget så snabbt som möjligt. Försöka få så mycket speltid jag kan, kriga till mig det. Få ut det jag vet att jag kan på bäst sätt. Det är ingen stress så, men det är mina mål nu. Sen lagets mål är självklart att vinna SM-guld och samtidigt att kvalificera oss till Europa League.

Och ditt mer långsiktiga mål i klubben?

-Det är att försöka ta min plats och försöka bli så ordinarie man kan bli. Jag har inte tänkt så mycket långsiktigt, nu fokuserar jag på nuet och att komma in i det. Att få ut det jag vet att jag kan och etablera mig ordentligt i laget.

Du är bara 25 år och kommer vara 28,5 när kontraktet med AIK löper ut. Känns som att du har en fantastiskt fin möjlighet till en lyckad framtid nu om du får fortsätta utvecklas och vara skadefri. Vad har du själv för tankar om framtiden?

-Mitt huvudfokus är bara AIK. Jag vill prestera för klubben. Sen, om man får vara skadefri och det går bra, såklart att försöka ta ytterligare ett steg i framtiden. Precis som alla spelare på den här nivån vill. Att göra det så bra som möjligt som möjligt för AIK, så att det på sikt gynnar alla parter så bra så möjligt.

Och du kommer faktiskt tillbaka till Tunavallen och spelar innan du hinner spela på Friends för hemmapubliken, tankar kring det?

-Det har jag faktiskt inte tänkt på själv, men det var en lite rolig tillfällighet att det blev så.

Du har ju en fördel på söndag, du känner ju till AFC:s styrkor och svagheter?

-Ja, fördel och fördel. Å andra sidan känner de till mig också, så det är ganska hugget som stucket det där.

Ni kommer spela i Moldavien på torsdagen och i Eskilstuna på söndagen inför returmötet med Sherif Tiraspol söndagen efter, hur tror du det påverkar er spelare i mötet mot Eskilstuna, att EL-kvalet är så otroligt betydelsefullt att inte förlora?

-Jo det är klart, det blir mycket matcher. Å andra sidan har AIK en väldigt bred trupp med väldigt bra kvalitet. Det var som när vi mötte Sirius, då vilade de spelare som spelat i kvalet. Från CL-kvalet tror jag att vi spelade med 6-7 nya spelare och ändå lyckades vi vinna. Så det är en otrolig styrka. Fungerar ett lag så kan nya spelare komma in och göra det bra. Att man vet vad man ska göra och det är en bra atmosfär, då är det lätt för nya spelare att komma in. Jag är inte 100 % men jag tror att AIK är ett av de lag som haft mest rotation på spelarna under säsongen, vilket visar på kvalitén på spelarna och att det är ett väldigt bra lag.

Vad gäller det att se upp med mot AFC för er del?

-För vår del skulle jag säga, vi vet att det finns individuellt skickliga spelare i AFC, så det gäller att vara 100 % ödmjuka inför uppgiften och att ta det 100 % seriöst. Spelare man måste se upp för och respektera.

Vad är AIK:s styrkor som du känner som både spelat väldigt bra mot dem men nu även spelar med dem under samma säsong?

-Jag skulle säga att AIK:s styrka är ganska många, inte något specifikt. Dels att AIK har väldigt skickliga spelare, en bred trupp där alla är bra spelare. Väldigt bra ledarstab och att allt runtomkring funkar bra.

När det gäller Allsvenskan, hur går det i toppstriden till slut?

-Bra fråga, men jag hoppas och det är fullt realistiskt att vi ska kunna vinna SM-guld och jag tror väldigt starkt på det.

Och vad gäller bottenstriden, vad tror du om AFC:s chanser att lyckas knipa en kvalplats eller till och med en direktplats till Allsvenskan 2020?

-Jag kände det nu när serien vände, innan förlusten mot Hammarby kändes det som att AFC var tillbaka till det AFC var innan. Att jobba som ett lag och respektera att när man är i den sitsen får man jobba mycket defensivt och att man måste ta tillvara på de chanser man får. Man måste alltid utgå från hur situationen ser ut och att man använder sig av sina starkaste fördelar. Respektera det, ta varje match 100 %, då tror jag att AFC kan lyckas, avslutar ödmjuka, sympatiska och numera hårt arbetande AIK-spelaren Felix Michel!

Efter blott 7 inspelade poäng på de 12 första omgångarna har AFC efter sommaruppehållet vunnit 2 matcher, kryssat 2 matcher och förlorat 2 matcher. 8 nya poäng på 6 senaste matcherna gör att klubben nu i omgång 18, i alla fall tillfälligt innan Kalmars hemmamatch mot Hammarby är spelad, tog sig upp på kvalplats med sina 14 poäng, 1 poäng bakom nykomlingen Falkenberg och 4 poäng bakom nykomlingen Helsingborg.

Så här säger AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic om Östersundsmatchen och tankarna inför AIK på söndag.

Om vi blickar tillbaka till förberedelserna, hur var uppresan och uppladdningen inför Östersundsmatchen?

-Den var bra, vi kom en dag innan och bodde på bra hotell. Vi gjorde våra grejer som vi brukar göra, video och så.

Hann du, ledarna och spelarna se något av Östersund?

-Nej, vi bodde lite utanför Östersund och många sov lite längre. Vi hade frukost, lunch, video och vila innan matchen.

Hur var matchen?

-Det var ganska tung dag, varmt och kvavt. Vi hade lite problem i början av matchen men kom in i det. Det kändes som de hade sina lägen och hade kunnat ta ledningen. Sedan avslutade vi inte första halvlek så bra. I andra halvlek tog vi tag i det och de tilläts inte skapa så mycket. Det kändes ändå som det hade kunnat gå åt vilket håll som helst. Det kändes som att vi var fysiskt starkare på slutet, de hade flera spelare med problem. Det känns som lite kompensation från första matchen där jag tycker vi styrde spelet och tryckte ner dem men de vann.

3 poäng borta mot Östersund, hur känns det?

-Det känns bra, det känns som att vi hänger med.

Vad hände med Pavle Vagic, har han skadat känt och hur är det med honom nu?

-Vi blev också oroliga att det kunde vara knät men han fick Hopcutts knä i låret när han täckte, så vi tror att det bara är en lårkaka. När det blir kallt och lugnat ner sig lite får vi titta närmare på det.

Hur är det med Samuel?

-Vi hoppas att han kan träna i veckan som kommer. Han har fått sin spruta för att få bort smärta i knät och sa att han kunde spela 15-20 minuter idag.

Varför vann ni matchen mot Östersund?

-Vi vann den matchen därför att det fanns den viljan hos spelarna. Att göra en bra match. Och har man den viljan så kan man sannolikt göra ett bra resultat också.

Fick du de svar du ville efter senaste hemmamatchen mot Hammarby?

-Ja, det var det från de flestas håll. Sen kan man säga att det var en tuff match med svåra väderförutsättningar, det var ganska varmt och kvavt. De visade mod, vilja och kunskap. Vi hade lite problem defensivt med individuella misstag i första halvlek men vi ordnade upp det i andra. Vi fick våra lägen för att kunna straffa dem och till slut gjorde vi det.

Så här säger AFC Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic om AIK som klubb och lag.

-AIK ligger trea i maratontabellen i svensk fotboll. Runt 10 gånger svenska mästare, en av de absolut största klubbarna i Sverige med Malmö FF och IFK Göteborg, som representanter för våra största städer. En klubb som etablerat sig i den absoluta toppen av svensk fotboll. Svenska mästare förra året med bra publik som efter Hammarby har mest publik, en trogen skara som stödjer sitt lag, som hörs. En storklubb med svenska mått på alla sätt och vis, både ekonomiskt, socialt och fotbollsmässigt.

AIK har flera forwards och Sebastian Larsson i storform och är dessutom väldigt starka på fasta situationer i år, hur undviker ni att något liknande som mot Hammarby händer?

-Vi har ju mött dem två gånger i år och gjort bra matcher mot dem, så det handlar om att försöka hitta samma spel. Vi vann borta på straffar i cupsemifinalen, sen förlorade vi med 2-1 borta trots en man utvisad i hela andra halvlek. Vi hade till och med kunnat kvittera i slutet. Kan vi göra en något likande match som mot Djurgården, Sundsvall, Kalmar och Östersund, då kan vi matcha alla lag.

Samtidigt har AIK inte släppt in ett mål på fem allsvenska matcher. Dina tankar om det?

-De är bra, de är starka och kända för det. Det är därför de ligger uppe i toppen, starka defensivt över hela laget. Det brukar vara nyckeln till bra fotbollsresultat. Samtidigt måste vi komma ihåg att de har väldigt bara fotbollsspelare på alla positioner som spelar för laget.

Hur ska det bli att möta Felix Michel, en spelare du utvecklat och som alltid krigat 100 % för dig i Superettan och i Allsvenskan?

-Det är roligt, det vara bara positivt för Felix och klubben att han tagit nästa steg. Nu är vi i motsatta lag och det är inget man tänker på. Det är bara att önska honom allt bästa, hoppas att han spelar, det vore roligt.

Kan ni bräcka AIK, som ju har tätt matchande och kvalar till Europa Leuage både innan och efter mötet med er?

-Ja absolut, nu har vi fått tillbaka självförtroendet så varför inte. Är vi AFC som vi vill vara och tar fram det bästa från vår sida så kan vi slå alla lag i Allsvenskan, avslutar AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic.

Om vi blickar bakåt till 2017 när AFC Eskilstuna spelade i Allsvenskan och klubben slutade på jumboplats, gick det desto bättre för AIK som vann en silvermedalj efter 54 poäng på 30 matcher, 7 poäng efter Malmö FF och 4 poäng före trean Djurgården. Förra säsongen, när AFC slutade trea i Superettan och tog steget till Allsvenskan efter det minnesvärda dubbelmötet mot Brommapojkarna, vann AIK som bekant Allsvenskan efter en imponerande säsong.

Jämför man klubbarnas statistik i Sveriges två högsta serier från förra säsongen går att utläsa följande. AFC:s starka 2018 i Superettan innebar 13 vinster, 15 kryss och två förluster, 54 poäng och målskillnaden 40-16. AIK imponerade än mer i Allsvenskan där man vann hela 19 av 30 matcher, kryssade i 10 och förlorade blott en match. Målskillnaden var 50-16. Jämfört med sina toppkonkurrenter släppte både AFC och AIK in betydligt färre mål, samtidigt som de också gjorde betydligt färre. AFC:s 40-16 kan jämföras med ettan Helsingborgs 59-30 och tvåan Falkenbergs 61-34. AIK:s 50-16 kan jämföras med deras fyra toppkonkurrenter som alla gjorde fler mål men också släppte in fler mål, tvåan Norrköping 51-27, trean Malmö 57-29, fyran Hammarby 56-35 och femman Häcken 58-27.

I lagens matcher i Allsvenskan 2017 vann AIK på Tunavallen med 3-1 den 4 juni inför rekordpublik, över 7000. Detta sedan AFC lyckats stå emot till den 85:e minuten då AFC:s nuvarande anfallsstjärna Denni Avdic satte 2-1 för AIK efter inspel från Simon Thern. I 89:e minuten svarade Simon Thern återigen för ett magnifikt förarbete och serverade Eero Markkanen som punkterade matchen. Dessförinnan hade Daniel Sundgren gett AIK ledningen i den 20:e minuten och Omar Eddahri kvitterat i minut 37. Nämnde Sundgren nätade för övrigt senast för AIK i 1-0 segern mot Häcken då han som wingback snyggt kom in från högerkanten och distinkt sköt bollen i mål bakom en chanslös Häckenmålvakt. Tidigare samma vecka skrev Sundgren på för den grekiska ligafemman Aris dit han ansluter senare i sommar. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna – AIK den 4 juni 2017 i länken nedan:

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-afc-eskilstuna-aik/

Den 13 augusti spelades returmötet på Friends och AFC lyckades spela 1-1 sedan Mohamed Buya Turay gett AFC ledningen i den 18:e minuten på en soloräd och Kristoffer Olsson, numera såld till ryska Krasnodar, kvitterat i den 54:e minuten. Se höjdpunkter från matcher i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3928017/hojdpunkter-aik-tappade-poang-mot-tabelljumbon-afc/

AFC Eskilstuna lyckades inte bara bra mot AIK på Friends 2017 utan även under den magiska cupkvällen den 17 maj tidigare i år. På den mäktiga Nationalarenan slog AFC Eskilstuna som bekant ut AIK i Svenska Cupens semifinal efter en oerhört stark laginsats. 1-1 slutade matchen sedan Samuel Nmani kvitterat för AFC på nick efter en frispark. I förlängningen var det relativt avvaktande spel från båda lagen varefter AFC vann efter en skicklig straffsparksläggning. Återupplev den oförglömliga semifinalkvällen på Friends och matchen mot AIK som tog AFC Eskilstuna till cupfinalen mot BK Häcken.

https://www.fotbollskanalen.se/video/11975159/hojdpunkter-afc-eskilstuna-till-cupfinal—straffbesegrade-aik/

På söndag väntar 17 grader och växlande molnighet när AFC Eskilstuna och AIK från Solna gör upp om nya livsviktiga poäng i ligan vi alla älskar, Allsvenskan. Matchen väntas bli slutsåld så köp biljetter redan idag och prata med kollegan, kompisen eller släktingen och gör söndagseftermiddagen till en fantastisk fotbollsfest tillsammans med spelarna, Tuna Towers och Black Army. Varmt välkomna all publik och supportrar från bägge lag!

Biljetter till AFC Eskilstuna – AIK den 11 augusti kl 15.00 köper du här:

https://afceskilstuna.ebiljett.nu/List/Events

Undertecknad vill också passa på att tacka AIK:s Patrik Jilderfalk och Felix Michel samt AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic för givande tid och engagemang inför söndagens drabbning lagen emellan på Tunavallen. Matchstart redan kl. 15.00. Motståndarkollen önskar också samtliga spelare och ledare i såväl AIK som AFC Eskilstuna stort lycka till i matchen!

Joel Hamberg