Motståndarkollen: Djurgården

17 aug 2019

I veckans Motståndarkoll tar vi pulsen på Djurgården genom intervjuer med dess tränare Thomas Lagerlöf och lagkapten Marcus Danielsson, uppväxt i Eskilstuna och fostrad i Skogstorp GOIF och IFK Eskilstuna. Du läser också vad AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic tänker inför mötet med serieledaren, vad AFC:s nyförvärv, Dzenis Kozica säger om Djurgården, den klubb han tillhör och är utlånad från samt hur AFC:s mittfältare Wilhelm Loeper, med förflutet i Djurgården, känner inför returmötet.

Djurgårdens IF, som gärna själva benämner sig som Stockholms stolthet, bildades 1891 och har genom historien blivit svenska mästare 11 gånger och cupmästare 5 gånger. Klubben hade sin senaste storhetstid inom svensk fotboll i början av 2000-talet då man med Kim Källström och Andreas Isaksson i spetsen dominerade stort. SM-guld 2002, 2004 och 2005 samt cupguld 2002, 2003 och 2005 var såklart en enorm bedrift.

Efter några år av sämre sportsliga resultat och en svagare ekonomi har klubbens VD Henrik Berggren och sportchef Bosse Andersson, tillsammans med sin personal och spelarna, nu fått klubben att blomstra igen, såväl sportsligt som ekonomiskt. Förra året slutade Djurgården på sjunde plats i Allsvenskan efter 13 vinster, 9 oavgjorda och 8 förluster, målskillnaden 40-31 och 48 poäng. 2018 vann Djurgården också Svenska Cupen efter att klart ha besegrat Malmö FF med 3-0 i finalen på Tele 2. En tydlig signal om Stockholmsklubbens återkomst till toppen av svensk fotboll.

I år har AFC Eskilstuna och Djurgården mötts fyra gånger, två mellan A-lagen och två matcher i U21-serien. Det började i U21 i februari då lagen spelade 2-2 på Tunavallen, innan AFC vann genrepet inför Allsvenskan med 3-2 på Tunavallen efter att ha vänt 0-2. I somras vann sedan AFC returmötet i U21-serien på bortaplan med 2-0 varefter lagen spelade 1-1 i Allsvenskan på Tunavallen den 8 juli. Inför träningsmötet i våras intervjuade Motståndarkollen Djurgårdens sportchef Bosse Andersson, tränare Kim Bergstrand, lagkapten Marcus Danielsson samt AFC:s Wilhelm Loeper och tänare Nemanja Miljanovic. Längre intervjuer med dem i länken nedan.

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/03/20/motstandarkollen-djurgarden/

Även inför det allsvenska mötet den 8 juli intervjuades nämnda personer förutom Bosse och ni kan läsa artikeln här.

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/07/06/motstandarkollen-djurgarden-2/

Så här beskrev AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic Djurgården som klubb och lag tidigare i år.
– Djurgården är ett topplag i Sverige, med alla resurser bakom sig som behövs för att kunna utmana i toppen av svensk fotboll, både vad gäller ekonomi, publik, stad och det sportliga. Klubben har fått en ny tränarduo som har gjort ett väldigt bra jobb i Sirius, som är kända för en bra organisation och en klar spelidé. Djurgården kommer att vara ett disciplinerat lag med en klar spelidé och en framåtriktad fotboll.

På måndag åker AFC Eskilstuna till Tele 2 Arena med 14 inspelade poäng på 19 matcher. 3 segrar, 5 oavgjorda och 11 förluster placerar AFC på en i dagsläget 15:e plats, två poäng före Sundsvall, en poäng upp till Kalmar på kvalplats och två poäng upp till Falkenberg på säker mark. Målskillnad 18-37. Motståndaren Djurgården ligger i andra änden av tabellen. Efter 12 vinster, 5 oavgjorda och 2 derbyförluster har klubben redan spelat in imponerande 41 poäng och har hämtat in att vara över sex poäng bakom topptippade Malmö till att nu leda serien med en poäng före AIK och två före Malmö FF.

I lagens första möte i Allsvenskan på Tunavallen den 8 juli inför 6500 åskådare var Djurgården det bollförande laget med 69 % bollinnehav. AFC försvarade sig dock väl och efter Mohammed Buya Turays ledningsmål för DIF i den 48:e minuten stod hemmalaget för ett fint anfall när Camara, Lushaku, Michel och Gustav Jarl snurrade upp DIF rejält innan Nnamani kraftfullt hann före sin back och nickade in 1-1 i den 50:e spelminuten. Hörnor i matchen var 5 för AFC och 8 för Djurgården, avslut 14-19, avslut på mål 6 mot 7, gula kort 2 mot 1, passningar 307 mot 687 och passningsprecision 72 % för AFC mot 88 % för Djurgården.

Se höjdpunkter från mötet mellan AFC Eskilstuna och Djurgårdens IF den 8 juli 2019 i länken nedan:

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/hojdpunkter-afc-eskilstuna-djurgarden/

Så här sa Kim Bergstrand och Marcus Danielsson efter 1-1-matchen i Eskilstuna den 8 juli:

https://dif.se/nyheter/nyhetsarkiv/2019/bergstrand-och-danielson-efter-matchen-mot-afc

Nedan läser du längre intervjuer med i tur och ordning Thomas Lagerlöf, Marcus Danielsson, Nemanja Miljanovic, Dzenis Kozica och Wilhelm Loeper.

Efter sju imponerande år i IK Sirius tillsammans med Kim Bergstrand, där duon tog Uppsalaklubben från division 1 till att hålla sig kvar i Allsvenskan två säsonger, fick Djurgården upp ögonen för tränarparet. Detta är Lagerlöfs/Bergstrands första säsong i huvudstadslaget och de kunde inte fått en bättre start på tränarjobbet, förutom att man var nära att ta sig ända till cupfinalen så leder man nu alltså Allsvenskan efter 19 omgångar. Dessutom har laget anammat tränarnas spelidé. Motståndarkollen pratar med Thomas Lagerlöf under tisdagen för att bättre förstå bakgrunden till Djurgårdens framgångar i år.

Intervju med Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf

Hej Thomas, hur mår du?

-Jag mår fint, jag trivs med jobbet och livet och tycker det är ganska skönt att vara fotbollstränare just nu. Vi har en bra verksamhet och det mesta rullar på så jag har inget att klaga på. Man har varit allt i Sirius under sju års tid men nu är det skönt att fokusera på fotbollstränarjobbet, inte för att jag skulle vilja ha åren i Sirius ogjorda men just för att man nu kan fokusera på att vara fotbollstränare.

Hur har sommaren varit, har du fått någon semester och har du gjort något kul?

-Ja, min familj har ett radhus nere i Spanien, som det var nästan 40 år sedan min mormor och morfar köpte. Så där var vi nere i början av juni då fotbollssemestern var. Sen får man ta lite strödagar här och där och jag har bland annat varit ute i skärgården lite.

Om du jämför tränarjobbet i Sirius med de du och Kim har nu i Djurgården, vad är de största likheterna och skillnaderna?

-Likheterna är att själva tränarjobbet är likadant, det skiljer sig väldigt lite. Det kanske är någon mer människa i Djurgårdens organisation. Den största skillnaden är intresset runtomkring, både innan, under och efter matcherna. Sen är den stora skillnaden också att vi i Sirius gjorde väldigt mycket mer än att bara vara fotbollstränare. Det var inga problem i Division 1, men när vi klättrade i seriesystemet så blev det jobbigare. Man slipper nu sitta uppe varenda kväll när ungarna lagt sig och göra en massa arbete runtomkring fotbollen. Nu kan man sitta uppe och förbereda videos som man vill gå igenom med Karlis dagen efter, men det är inget måste. Nu kan man känna att man kan ladda batterierna och vara med familjen på ett annat sätt.

Kan du berätta om din bakgrund inom fotbollen?

-Jag har spelat i en herrans massa år i Allsvenskan och ett par år utomlands. Tränarbanan halkade jag in i under slutet av karriären när jag spelade i BP. Vi hade många unga spelare i laget och jag gillade att dela med mig till dem och utveckla dem. Jag hade utbildat mig på KTH och skulle jobba som civilingenjör men när jag fick chansen att arbeta som fotbollstränare så tänkte jag att det var dumt att tacka nej. Jag jobbade med Rikard Nordling i AIK 2008, som assisterande tränare. 2009-2011 tog jag Väsby United i Superettan, som då var AIK:s samarbetsklubb, som senare blev AFC. Sen var jag och Kim Bergstrand i Sirius från 2012-2018.

Hur känns det efter de 19 inledande omgångarna?

-Det känns bra, jag tycker att vi har en väldigt bra grupp att arbeta med, varje dag och det tycker jag att vi haft hela tiden. Tycker att gruppen tog stora steg under vintermånaderna men sen var det en rätt stökig vår där vi tappade en del poäng, p.g.a. skador, sjukdomar och annat. Vi hade 10 spelare borta under en tvåveckorsperiod i våras på grund av en influensa. Sen efter sommaruppehållet har vi tränat otroligt bra, nästan alla veckor har varit bra träningsveckor och då går gruppen fram snabbt. Vi blir samspelta och går fram som grupp. Man vet mer och mer när man ska gå i press, när man ska attackera och när man ska hålla i bollen.

Vad är du mest nöjd med i ert spel så här långt?

-Nu hade vi väldigt bra tempo i passningsspelet och offensiven mot Sirius senast, men det som vi utvecklat mest är vårt försvarsspel. Att vi är mycket bättre på att känna av när vi ska gå i press och i vilken höjd vi ska gå i press. Vi pressar inte en och en utan kollektivt. Förmågan att pulsera försvarsspelet, känna när man kan gå i press och att man inte bara springer en och en. Då kan man driva tempot även i försvarsspelet, även när man inte har bollen. Inget lag orkar springa i konstant press i 90 minuter utan man måste känna när det är läge att gå och när man mer ska avvakta.

Hur har ni presterat på fasta situationer, försvarsmässigt och anfallsmässigt?

-Vi har släppt in två fasta på frisparkar, frisparkar från mittplan. Det var horribelt mot AIK men samtidigt en fantastisk prestation av Sebastian och Tarik. Vi har noll insläppta på hörnor och vi har försvarat bra där. Jag kommer inte ihåg hur många vi gjort framåt på hörnor men det är några. Sen beror det lite på hur man mäter också. Vi mäter hela situationen, vi räknar också in andrabollar. Det är viktigt att man behåller koncentrationen och försvarar klart situationen ut och anfaller klart situationen ut.

Ni har ett väldigt starkt försvarsspel med bara 12 insläppta mål på 19 matcher, varför är ni så starka defensivt?

-Vi har ju väldigt bra spelare, hela laget är bra på att försvara sig. Jag tror också att vi haft bollen mer än motståndarna i alla matcher förutom i derbyt mot Hammarby och det är ju också en stor anledning, när man har bollen kan inte motståndarna göra mål. I några matcher har vi varit tvungna att försvara oss lägre och där är spelarena väldigt lojala och täcker upp för varandra. Men främst handlar det om att vi har bollen mycket och är duktiga på att döda motståndarnas kontringar. Mackan och Une Larsson är väldigt skickliga på att känna när de ska gå fram och när de ska täcka.

Försvarsspelet är också bra längre fram, när vi ska gå fram och vinna boll. Den stora grejen är skickligheten i omställningsspelet, när man tappar boll, att vi har balans i laget. Och det sista, vi har tre bra målvakter. Det är nästan alltid misstag involverade när man släpper in mål, flera misstag på rad, så vi jobbar väldigt mycket med att täcka upp för varandra.

Är det något ni behöver förbättra i defensiven?

-Ja, det är det alltid. De största framstegen är att vi blivit bättre på att pulsera, men vi är ju inte Liverpool än. Det finns mycket att jobba på, att kunna driva tempot genom försvarsspelet. För fotboll är ju en underhållssport och kan man inte driva tempot även i sitt försvarsspel blir det snabbt tråkigt att titta på, om alla spelare springer hem och ställer sig, så man bör kunna pulsera sitt försvarsspel också. Vi vill ju även spela en attraktiv fotboll som lockar mycket publik.

33 mål framåt, vad är du mest nöjd med i ert anfallsspel?

-Att vi är kollektiva, att vi spridit ut målskyttet ganska bra. Alla vill ha en spelare som stänker in 15 mål men det är inte alltid bra, om spelaren blir skadad eller såld. Vi är kollektiva där också, en stark grupp och ett starkt lag som sprider ut sättet att göra mål och som sprider ut poängen.

Vad vill du, Kim och spelarna förbättra framöver?

-Ja du, om vi nu tycker att rytmen i försvarsspelet gått framåt så tycker vi också att vi måste bli skickligare i att styra rytmen i anfallsspelet. Det är det svåraste i fotbollen. Ska vi gå på genombrott nu eller ska vi ta några passningar till. Både att bli skickligare i genombrottsspelet men också i tempokontrollen, rytmen i anfallsspelet. Det kollektiva, att alla känner samma sak, nu kommer det där läget när vi ska gå på genombrott.

Kim har tidigare pratat om att ni jobbat med att få längre perioder med bra försvarsspel och anfallsspel under matcherna, att det behöver bli mer homogent. Har ni kommit dit ni vill med det nu?

-Nej, man blir ju aldrig färdig. Blir man nöjd så springer andra lag ifrån en snabbt. Men vi har tagit stora steg, inget lag spelar bra i 90 min, men vi har längre perioder som är bra. Och vi har blivit bättre på att acceptera när motståndarlaget har en bra period.

Ni vann ju senast mot Sirius i lördags, 4-0 hemma, vad tar ni med er från den matchen främst?

-Tempot i anfallsspelet, det var väldigt bra tempo, framför allt i första halvlek.  Lite svårare i andra när de bara vill hålla ner siffrorna. Bra tempo i passningsspelet och i rörelserna, att det hela tiden kommer nya spelare på väg i djupled, då blir det svårt att försvara sig.

Hur ser skadeläget ut och eventuella avstängningar inför matchen mot Eskilstuna?

-Ingen avstängning, däremot är väl Astrit Ajdarevic väldigt tveksam, honom kan vi nog stryka redan nu och sen är ju Erik Berg skadad sedan tidigare.

Ni har varit väldigt starka på hemmaplan i år. Vad gör er så starka på Tele2?

-Vi har en fantastisk publik som inte börjar misströsta så fort det går lite emot utan fortsätter bära fram laget. För det första är det alltid kul att spela hemma, det är också en snabb plan. Det började efter sommaruppehållet mot Kalmar, och sedan dess har vi haft väldigt bra tryck på läktarna. Vi vill spela en fotboll som gör att vi får trycket på arenan och där publiken hjälper fram laget, det bidrar till de sena målen. Vi har bra tryck på bortaplan också, men det blir alltid ett större tryck hemma när man får med alla sidor.

Ni leder nu Allsvenskan med 11 matcher kvar, har ni reviderat målsättningen om att nå en Europaplats?

-Målsättningen var väl inte ens Europa, utan att vara med och hugga om europaplatserna. Det är väl bara AIK och Malmö som kan säga att de ska ta en plats, sen är det många lag som vill vara med och ta de där europaplatserna. För oss handlar det bara om att ta så många poäng som möjligt, att sitta nu och tänka på hur det går i de andra matcherna, det är inte intressant.

Ni förlängde nyligen med er lagkapten Marcus Danielsson, vad betyder det för er tränare och laget?

-Det är klart att det är kul att veta att Mackan blir kvar, det är en otroligt bra spelare och en bra ambassadör för Djurgården på alla plan.

Du har ju själv studerat på universitet och har en lagkapten som utöver fotbollen arbetar som revisor. Kanske fler av era spelare i Djurgården gör annat utanför fotbollen. Vad tror du det innebär för fotbollsspelare i Allsvenskan att ha en annan sysselsättning vid sidan av sitt fotbollsspelande, t.ex. studier eller ett deltidsarbete? 

-Jag tror det är grymt bra, sen kanske inte plugga passar alla. Men ha något annat som både får en att koppla bort fotbollsvärlden och förbereder en på livet efter fotbollen. Så att man får en balans utanför fotbollen. Det är lätt hänt att folk bara vill prata fotboll med en hela tiden, så det är bra att ha. Sen är de ju heltidsbetalda fotbollsspelare som såklart primärt ska fokusera på att spela fotboll men jag tror inte det finns någon klubb i Sverige som belastar sina spelare så hårt så de inte kan lägga tio timmar i veckan på något annat, exempelvis att vara på en skola.

Är det något ni uppmuntrar era spelare till?

-I Sirius var vi ju ett akademikerlag, där pluggade nästan alla och så hängde nya spelare på, de drogs med och sökte också in på någon kurs.

Ni har tagit in Curtis Edwards nu under sommarfönstret, varför?

-Vi har varit otroligt imponerade av Curtis sedan vi såg honom första gången i Östersund. Vi är väldigt nöjda att vi fick in honom för vi tror att han kommer göra väldigt bra ifrån sig över lång tid, han passar in i Djurgårdens sätt att spela. När man pratar med honom förstår han allt redan från ruta ett.

Sista dagen av fönstret gjorde ni klart med Emir Kujovic, Allsvenskans skyttekung 2015 med 21 mål för IFK Norrköping och som på senare tid varit i frysboxen i tyska Fortuna Düsseldorf. Varför tog ni in honom och vad kan han betyda för ert spel framöver?

-Först och främst är det en bra fotbollsspelare, en bra avslutare och boxspelare, med helt andra egenskaper än Buya. Men först och främst är det en värvning på sikt. Tar man in en spelare sista dagen på fönstret ser jag det mer som en värvning på sikt. Det han kan bidra med under hösten är en bonus. Ska man förvänta sig att spelare ska kunna leverera under hösten ska de stå här vid midsommar. Ta in spelare sista dagen på transferfönstret och tro att de ska gå in och leverera är inte rättvist mot någon. Och Buya är inte kvar här nästa år, med allra största sannolikhet, så det blir en bra lösning både på kort sikt då vi får in ett alternativ till Buya och på lång sikt med en bra forward.

Hur har sommarfönstret sett ut annars?

-Curtis in och så tog vi in en målvakt, Benjamin Machini, eftersom vi fick vår tredjemålvakt skadad med en hjärnskakning och det måste man ju vara försiktig med. Sen har vi lånat ut Johan Andersson till Carlstad och Dzenis Kozica till er.

Hur är Dzenis som person och spelare?

-Dzenis är lugn och trygg som person, ganska cool av sig, med lite underfundig humor som jag lärde känna honom under det halvår vi jobbade ihop. På fotbollsplan har han bra förståelse för spelet, är klok i sin beslutsfattning och ganska bra i försvarsspelet också för att vara en offensiv spelare.

Följer ni honom i AFC nu?

-Ja, Bosse försöker åka runt och se de spelare som vi har utlånade, i alla fall ser vi matcherna på tv.

Tycker du han lyckats bra hittills i AFC?

-Det får man väl säga, sen vet jag att han precis fått barn och det förändrar ju livet ganska mycket när man får sitt första barn, med sömn och så. Men det är en klok spelare som det bör gå ganska snabbt att få in hur man vill spela.

Vad tar du med dig från första mötet i Eskilstuna?

-Egentligen som vi visste innan den matchen, att Eskilstuna är ett välorganiserat lag, som alla Nemanjas lag. Välorganiserade och inte så lätta att få hål på och bra i omställningsspelet. Framför allt offensivt, att ställa om från försvar till anfall.

Och så blev ni ju rejält uppsnurrade av Eskilstuna vid deras kvitteringsmål, ett väldigt vackert spelmål.

-Ja, det var inget bra agerande från vår sida. Där gör vi en 3-4 misstag på rad och då blir det ofta mål. Det var ett av de kollektiva misslyckanden där vi gör flera misstag på rad och inte lyckas reparera det och AFC gör det bra.

På senare tid har AFC:s defensiv blottats rejält, med 11 insläppta mål på de tre senaste matcherna varav 10 på hemmaplan. Har de så stark defensiv som du säger?

-Nej, den kanske inte är det, men jag tycker att de varit välorganiserade fram till vi mötte dem. Sen är det lätt hänt att det rinner det iväg så är det blir ett par extra bollar. Men definitivt har det väl varit några fler bollar än vad AFC önskat på sistone. Men de har mött bra lag och det är inte så enkelt om man hamnar i underlägen, exempelvis mot Hammarby.

Vad tycker du om AFC Eskilstunas spel så här långt?

-Jag såg inte så mycket i början, såg en del innan vi skulle möta dem. Det är väl ganska som väntat. Alltid välorganiserade bakåt. Poängmässigt ganska ok, för det såg ju ganska mörkt ut ett tag, nu är man med och har en bra möjlighet att rädda kontraktet till nästa år. Det är väl ganska som förväntat.

AFC har gjort 16 mål framåt, hur tänker du kring det?

-Ja, vad tänker jag kring det. Det är ju det som är det svåraste i fotboll att göra mål, jag tycker det är ganska normalt för den tabellplaceringen, det sticker inte ut. Det hade varit om man gjort tio eller 25 i den tabellpositionen, då hade de stuckit ut.

Hur har ni scoutat AFC?

-Vi scoutar väl alla ganska lika, vi följer Allsvenskan i stort. Vi scoutar och tittar alltid i detalj på en 3-4 matcher med laget vi ska möta och det är inte alltid de 3-4 senaste matcherna. Ska de spela på Tele2 så kanske vi tittar på andra matcher de spelat där där de mött likvärdiga lag. Vi ser sällan live, det går att göra bra videoanalyser på allt. Live är mest om det råkar passa och man har någon ledig kväll.

Vilka spelare behöver ni se upp med?

-Ja, det finns flera. Det är klart att Nalic sticker ut, gör poäng och är spetsig. Hur blir det med Camara, blir han kvar? För han är ju jobbig att möta. Sen Nnamani är jobbig att möta, han är väldigt stark i det fysiska spelet, vi hade jobbigt mot honom senast. Sen får vi se upp med Dzenis såklart, det är alltid speciellt att möta egna spelare, även om han nu lämnat på lån. Han har ju två syften med sitt fotbollsspel nu, visa upp sig och hjälpa Eskilstuna att hålla sig kvar i Allsvenskan, så han blir farlig, avslutar Djurgårdens taktiskt skickliga och pedagogiska tränare Thomas Lagerlöf.

Inför säsongen och under sommarfönstret har Djurgårdens sportchef Bosse Andersson gjort följande förändringar i truppen.

Nyförvärv:

Emir Kujovic, Fortuna Düsseldorf (somras)
Curtis Edwards, Östersund (somras)
Benjamin Machini, klubblös (somras)
Mohammed Buya Turay, Sint Trudien, Belgien
Per-Kristian Bråtveit, FK Haugesund, Norge
Aslak Witry, Ranheim IL, Norge
Jacob Widell Zetterström, IFK Lidingö
Elliot Käck, IK Start, Norge
Adam Bergmark Wiberg, Gefle IF
Astrit Ajdarevic, AEK Aten

Spelare ut:

Dzenis Kozica, AFC Eskilstuna (somras)
Matteo Catenacci, slutar (somras)
Souleymane Koné, KVC Westerlo, (somras)
Mihlali Mayambela, SC Farense, (somras)
Johan Andersson, Karlstad BK, lån, (somras)
Amadou Jawo (Klubblös)
Omar Eddahri, GIF Sundsvall
Niklas Gunnarsson, US Palermo
Marcus Hansson, IF Brommapojkarna
Souleymone Kone, DAC Dunajska Streda
Kerim Mrabti, Birmingham City
Joseph Ceesay, Dalkurd FF
Jonas Olsson, Wigan Athletic
Aliou Badji, Rapid Wien

I mars intervjuade Motståndarkollen Bosse Andersson och så här sa han då om Djurgårdens trupp och strategi med truppbygget.

Är du nöjd och klar med truppen?

-Vi har en bra trupp och en bra konkurrens och framför allt ett väldigt bra go i laget, en härligt team spirit. Vi har nya tränare i Kim och Tolle som började jobba den 8 januari som redan kommit väldigt långt med sina idéer. Framför allt ska vi jobba med de spelarna vi har och vi har insett att vi är ett bra lag. Sen ska vi inte sitta och spekulera om nya spelare. Vi ska ge tilltro och förtroende till de spelare vi har.

Vilken är Djurgårdens strategi i bygget av truppen för att både lyckas sportsligt men också för att bygga upp ett eget kapital?

-Vi har väl kommit in i en fas två, vi var tydliga när vi började jobba för fem år sedan. Vi har haft en klar strategi från början. Vi har sänkt våra kostnader men haft en sportslig utveckling. Vi ska ha en ekonomi i balans. Vi hade som mål att ha 25 % av omsättningen i eget kapital och det har vi slagit med råge. Vi har nästan 75 % av omsättningen i eget kapital idag.

-Sen är det så att vi ska ha ett positivt transfernetto. Vi har sålt spelare i 10 av 11 senaste transferfönstren. Men kontinuitet är väldigt viktigt för att nå sportslig framgång och jag tror inte att vi kommer att sälja i samma frekvens i de närmaste tio transferfönstren. Har man kontinuitet, en bra verksamhet och en ekonomi i balans så har man väldigt bra möjligheter att lyckas sportsligt. Vi kommer inte svänga vår strategi, vi vill vara med och utmana om Europa Leuage-platserna varje år de kommande åren.

Hur mycket resurser lägger ni på och hur jobbar ni med scouting?
–  Vi lägger mycket tid och vi jobbar på olika sätt. Vi är nog den klubb i Stockholm som har flest stockholmare i laget. Vi har tagit många spelare från Stockholmsområdet, även från AFC. Vi följer med i svensk fotboll. Som laget ser ut nu har vi tre norrmän. Vi tittar på Stockholm, Allsvenskan, Superettan och Norden. Sverige är en attraktiv liga dit många spelare vill komma till. Framför allt med skandinaviska spelare från Island, Danmark och Norge. Vi har också haft Afrika som en del där vi har haft goda kontakter och hämtat in spelare ifrån. Vi har gett dem tålamod och tid att utvecklas. Det är de bitarna vi fokuserar på, sa Andersson då.

Hela intervjun med Bosse Andersson i länk längre upp i Motståndarkollen.

Marcus Danielsson från Eskilstuna, är mittback i Djurgården och en av lagets nyckelspelare efter en stark fiolsäsong. Han inledde sin karriär i moderklubben Skogstorp GOIF och spelade sedan i IFK Eskilstuna innan han sommaren 2017 flyttade till Helsingborg. Marcus var sedan där i två år men lyckades inte ta sig in i deras A-lag. Så sommaren 2009 flyttade han till Eskilstunas grannstad Västerås för att spela kontinuerlig A-lagsfotboll med Västerås Sportklubb. Danielsson spelade i VSK i 2.5 år, 1,5 i division 1 och sedan 1 år i Superettan. Därefter blev det sex framgångsrika säsonger i GIF Sundsvall mellan 2012-2017 innan han till säsongen 2018 värvades till Djurgårdens IF, där han trots stenhård konkurrens om mittbacksplatsen slog dig in i laget direkt, gjorde flera mål under sina första matcher samt spelade ordinarie under i stort sett hela säsongen.

Så här sa Djurgårdens tränare Kim Bergstrand om hur Marcus är som fotbollsspelare, person och ledare tidigare i år?—--Han är likadan i alla moment i livet, alltid förberedd, ganska lugn, både på fotbollsplan och utanför. Han utvecklas fortfarande, en jättebra fotbollsspelare. Han föregår med goda exempel, inte genom att snacka utan det han gör, det är positivt.

Marcus Danielsson gör 2019 sitt andra år av tre på sitt kontrakt med Djurgården och skrev nyligen på ett nytt längre kontrakt med klubben. Han står noterad för en fantastisk säsong defensivt och blev nu senast omnämnd som Månadens spelare i Allsvenskan. Två matcher har han dessutom avgjort genom sena 1-0-mål på nick. Hemma nickade Danielsson in ledningsmålet i den 87:e minuten varav Buya Turay definitivt avgjorde till 2-0 i minut 90. I returmötet i Kalmar avgjorde Danielsson också denna gång på nick, med matchens enda mål i minut 81. Dessutom har Djurgården i år inte förlorat med sin lagkapten med på planen i de 17 matcher han har spelat. Det är med andra ord en mycket formstark mittback med stort självförtroende som ska leda sitt Djurgården till 3 nya och nödvändiga på måndag. Senast mot Eskilstuna klarade DIF dock inte av det. Danielsson kommenterar i intervjun nedan årets säsong, sitt nya kontrakt, mötet i Eskilstuna och tankarna inför måndagens returmatch.

Intervju med Djurgårdens Marcus Danielsson

Först av allt, grattis till ditt nya kontrakt med Djurgården, hur känns det?

-Det känns bra, jag ville förlänga hela tiden så det känns helt rätt att vara kvar här och fortsätta spela för Djurgården, jag hade inget annat i tankarna.

Varför valde du att förlänga med Djurgården?

-Jag tror att vi har en intressant framtid. Klubben har fått ordning på ekonomin och det känns som att vi kan vinna titlar framöver. Det ser ju bra ut i år och förhoppningsvis kan vi ta titeln redan i år.

Fanns det intresse från andra klubbar också?

-Nej, inte vad jag vet.

Vad betyder klubben och supportrarna för dig?

-Jag trivs jättebra i föreningen och känner stöd från både lagkamrater, supportar och alla runtomkring klubben så det känns roligt att man får positiv stöttning från människor runtomkring en.

Du har gjort en fantastiskt stabil och bra säsong personligen och alla experter och fotbollstyckare berömmer dig mycket, har du utvecklats som spelare i år?

-Det är klart att jag blivit bättre, jag har fortsatt att få vara skadefri och jobbat hårt.

Vad är det som gör er så framgångsrika i år?

-Att vi jobbar hårt som lag, jobbar stenhårt varje dag här ute på Kaknäs för att bli bättre och att vi drar åt samma håll, då blir det utveckling och bra.

Vad tänker du om första matchen mot AFC?

-Vi hade väl mycket boll och tryckte ner dem men kanske inte skapade tillräckligt med chanser för att vinna. Vi kanske inte gjorde en av våra bästa matcher och AFC försvarade sig lågt med många spelare och vi hade lite svårt att ta oss igenom det.

Hur var det att spela i Eskilstuna på Tunavallen?

-Det är alltid kul att spela i Eskilstuna och inför familjen. Och så var det ju väldigt mycket Djurgårdare på plats också så det kändes som en hemmamatch för oss.

Jag följer ju din mormors supporterskap genom Eskilstunas matcher mot dig och din kusin David i Hammarby. Var din mormor på plats på Tunavallen och hejade på dig?

-Ja, Gun var där och tittade vilket var roligt.

Har hon varit uppe på Tele 2 och sett er denna säsong?

-Ja hon har varit uppe och tittat i år.

Ni var inte lika framgångsrika som Hammarby och AIK på Tunavallen, din analys varför?

-Vi hade svårt att skapa tillräckligt med chanser och luckra upp deras låga försvar.

Hur ska ni lyckas med det på måndag då?

-Det handlar väl om att springa mycket i djupled, ha ännu mer rörelse, inte stå stilla och sätta fart på bollen.

Hur känns det att ha fått in Curtis Edwars och Emir Kusovic

-Känns som två bra förstärkningar som kommer förbättra vår konkurrens i truppen och vår kvalité. Curtis har ju redan varit med och spelat och gjort det bra och Emir kommer på måndag tror jag.

Så han är i Tyskland och avslutar allt denna vecka?

-Ja, jag skulle tro det.

Hur slutar matchen på måndag?

-Jag tror vi vinner med 2-0.

Det är första gången du är med och leder i Allsvenskan, din känsla?

-Nej, vi ledde ju med Djurgården tidigt i våras, typ i omgång 5 och 6 och så ledde vi även med Sundsvall någon gång 2015 tror jag, typ efter fem spelade omgångar.

Hur reagerar spelargruppen nu känner du, när ni plötsligt är serieledare och jagade?

-Inget speciellt, vi har bara tränat på som vanligt och vi vet vad som krävs för att vinna matcher och vi kommer göra samma som tidigare.

Ser du som lagkapten att du har något särskilt ansvar för att laget inte ska tro att ni är för bra nu eller för att spelare ska börja tänka för mycket på tabellplaceringen och guld?

-Nej, jag ser det inte så. Vi vet vad som krävs och alla kommer att göra det jobbet!

Lycka till i säsongsavslutningen då!

– Tack så mycket!

Intervju med AFC:s Nemanja Miljanovic

AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic gör sin andra säsong som huvudtränare och har efter en poängmässigt tung start på Allsvenskan (6 poäng efter 12 matcher) nu tagit 8 poäng på de senaste 7 matcherna efter uppehållet. Efter vinsten borta mot Östersund slogs laget tillbaka av AIK med 2-4 i senaste omgången. En match som AFC dock ledde och skulle ha gjort 2-1 i såväl innan som efter paus.

Motståndarkollen pratar med AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic på fredagseftermiddagen efter att laget tränat.

-Man kan säga att det var valfri träning idag. Särskilt för de som spelat i de två senaste matcherna. Igår hade alla ledigt och fick de som kände att de behövde vila göra det. Vissa kom och vissa vilade helt. Anel och Loeper som var avstängda mot AIK tränare, Igor var med hela träningen och Adi Nalic var med på uppvärmningen, passningsövningarna och klev sedan av och fick massage, säger Miljanovic.

Hur är statusen på Ole Söderberg?

-Det känns som att han är redo för fajt.

Hur är det med Jesper Björckman?

-Han är fortfarande skadad.

Hur är det med Adnan Catic?

-Han är bra, läkarna har gett klartecken för honom så han är tillbaka i träning och tillgänglig för spel.

Vad tar du med dig från matchen mot AIK?

-Egentligen mycket. Trots att vi släppte in fyra mål var det bra spel, vi höll i bollen bra, hade etablerat spel och skapade bra chanser framåt. De killarna som gick in och debuterade gjorde det bra.

Ni gör två mål på hemmaplan mot svenska mästarna men får ändå inte med er någon poäng, reflektioner kring det?

-För att de är svenska mästarna och för det mesta vinner mästarna jämna matcher.

Ni har gjort första målet i fyra matcher på sistone, mot Kalmar, Hammarby, Östersund och AIK, något laget hade svårare för tidigare. Ser du någon orsak till denna positiva utveckling?

-Nej jag vet inte, det är lite marginalerna. Vissa matcher tidigare hade vi chanser men fick inte in bollen, nu har vi fått det. Sen har vi ju spelat en halv säsong i Allsvenskan nu och en del spelare har fått många matcher i benen. Vi har ju fått med oss fler poäng under andra delen av säsongen. Vi gjorde prestationsmässigt bra matcher i vår också men fick inte med oss lika många poäng. Två gånger i de senaste matcherna vi tagit ledningen i vinner vi och två gånger har vi förlorat.

Ni har spelat cupmatch i veckan, först av allt, grattis till avancemanget till svenska cupens gruppspel i vår!

-Tack, det var viktigt för tittar man efteråt hade AFC problem att ta sig till slutspel men nu har vi gjort det två år i rad. Och det är väldigt viktigt för klubben att ha dessa bra matcher i vår och att ha chansen att avancera.

Vad tar du med dig från matchen mot Carlstad i onsdags?

-Viktigt igen att vi visar inställning och attityd, att vi vänder matchen. Vi pratar också om ett bra Division 1-lag som vi mötte och matchen gick på gräs. Och trots ett 0-2-underläge lyckas vi vända och vinna och det visar på bra lagmoral.

Och så avgör Kozica och Nalic?

-Precis, det är de två som är inblandade i alla tre mål.

Du lät nyförvärvet från Linköping City, Pontus Frödin, debutera i A-laget direkt. Hur skötte han sig?

Han skötte sig bra, var inblandad i det första målet där han nickade och Kozica styrde in den. Han verkade trygg och lugn.

Ni har tagit in fyra spelare i slutskedet av sommarfönstret, vilka är spelarna och vad är syftet med värvningarna på kort och lång sikt?

-Mittbacken Pontus Frödin från Linköping City känns som en riktig framtidsman. Han är en bra skolad spelare med bra teknik, bra längd, luftspel, lugn och trygg. Sen Soya Takahashi från Sanfrecce Hiroshima, som kan spela både vänster- och högerback. En ganska liten kille med bra fysik, spänst, tvåfotad och som orkar mycket. Sen Dimitry Zhuravlev, en ryss-amerikan som senast spelat med Eskilstuna Syrianska. Han är också en tvåfotad spelare som kan spela offensiv mittfältare eller kantspelare, en kreativ spelare. Slutligen ghanesen Michael Anaba från CD Alcoyano som är en tvåvägsmittfältare som har en ganska stor arbetskapacitet och som jobbar åt båda håll, också en lagspelare. Med vissa av dem har vi skrivit korttidskontrakt så vi får helt enkelt se hur de klarar sig och förhoppningsvis fortsätter de hos oss. Pontus Frödin har vi skrivit ett längre kontrakt med.

Var det aktuellt med fler spelare utöver dessa fyra?

-Det var på väg in en mittback också, en kamerunsk spelare som spelar i Kameruns U-23-landslag, men tyvärr lyckades inte papperen från Kameruns fotbollsförbund bli klara i tid.

Nu väntar Djurgården, är du överraskad över att de leder Allsvenskan med 11 omgångar kvar?

-Ja lite grann, man trodde inte riktigt det i början, trots att det har ett bra lag, välbalanserat och välkomponerat.

Djurgården, hur ska ni lyckas stå emot deras offensiv och tryck på måndag på Tele 2?

-Vi får hitta en matchplan och igen försöka göra vårt yttersta för att göra en bra match. Nu gäller det att göra en bra match igen och att kunna spela på poäng, på resultat. Varje poäng för vår del är livsviktig.

Förväntad matchbild?

-Det är ju säkert att Djurgården vill styra matchen, de är favoriter och i bra form. För vår del gäller det att matcha det på rätt sätt.

Hur undviker man att bli för tillbakapressad och att tappa boll när man väl erövrat den?

-Det gäller ju att ha mod och att när man har bollen och man vågar spela, att vinna andrabollar. Framför allt att våga spela när vi har boll, våga ta för oss.

Hur ser det ut med avstängningar och skador?

-Inga avstängningar men förmodligen kan vi inte räkna med Jesper Björkman.

Tre matcher på 8 dagar, hur tränar ni denna vecka för att inte belasta spelarna för hårt och så att de är pigga och orkar på måndag?

-Vi tog ju som sagt ledigt igår och idag kunde de spelare som kände sig slitna också vila. Man kan säga att det handlar om balanserad belastning nu i helgen med återhämtningsträning kombinerat med taktiska moment.

Stort lycka till mot serieledarna på måndag!

-Tack så mycket, avslutar Nemanja!

Intervju med AFC:s Dzenis Kozica

Han är nybliven AFC-spelare och utlånad just från måndagens opponent, Djurgården som han tillhör. Dessutom är Dzenis nybliven pappa för första gången samt har gjort tre mål och flera assist under den senaste månadens matchande. Det är med andra ord en het Kozica som inför sina båda klubbar och fans springer ut på Tele 2:s snabba konstgräs på måndag.

Först av allt, stort grattis, du har blivit pappa för första gången, hur har den första tiden varit?

-Det är det största som kan hända i livet, det är det man lever för och det är en fantastisk känsla, det känns jättebra. Det är kul nu att se hur vår son utvecklas, det går så snabbt.

Du gjorde en fantastisk prestation när du åkte direkt från förlossningen till matchen mot Hammarby i värmen och nätade till 1-0 i din hemmapremiär i Eskilstuna, beskriv dagen och känslan?

-Det var ganska intensiv dag. Vi hade åkt in till sjukhuset kvällen innan och det höll på hela kvällen och natten. Han föddes klockan nio på morgonen så jag var inte säker på att jag skulle hinna till matchen. När han föddes var det massa grejer man skulle gå igenom såklart. Jag åkte sedan direkt till Tunavallen från sjukhuset. Jag spelade ganska mycket på adrenalin och det var en perfekt start när jag fick göra 1-0 direkt, så det var en fantastisk dag, men att vi förlorade med 1-6 drog ner känslan kring målets betydelse.

Har det varit en stor omställning som fotbollsspelare rent återhämtningsmässigt att ha ett spädbarn vars behov plötsligt kommer först?

-För mig personligen har det gått jättebra, bättre än förväntat faktiskt. Man hade hört mycket innan om sömnlösa och så, men vi har tur och han sover jättebra. Men man skyndar sig hem efter träningen och längtar hem till barnet för att umgås.

Var bor ni?

-Jag bor i Sundbyberg med min fru och son.

Berätta om din fotbollskarriär med egna ord?

-Jag är från Värnamo i Småland, flyttade dit när jag var 6 år och började spela i Värnamo när jag var 7. Jag hade jättebra tränare under hela ungdomsperioden och kom upp i A-laget tidigt, när jag var 15 år. Då låg IFK Värnamo i division 1. Året efter kom Jonas Thern som tränare och som alla vet hade vi en gyllene period därefter. Det är många från den tiden som idag spelar som proffs utomlands eller i Allsvenskan. Första halvan av den säsongen spelade jag inte så mycket men vi sålde några spelare, jag fick spela, vi vann division 1 och gick upp i Superettan. Sedan spelade jag i fem säsonger i Superettan med IFK Värnamo. Jag fick ett genombrott sista året och landade på 20 poäng. Då gick Jönköping Södra upp till Allsvenskan och det var ett lagom steg för mig. Jag var kvar i Jönköping i två år och vi åkte tyvärr ur andra året men jag hade ett väldigt bra år personligen och gjorde 8 mål och 3 assist.

-Djurgården köpte mig 2018 och jag skrev på ett fyraårskontrakt. Förra året spelade jag ganska mycket, hälften av matcherna från start och de andra matcherna hoppade jag in i. Det blev några fina mål men jag fick inte riktigt ut allt jag kan. Detta året fick jag inte så mycket speltid, jag fick hoppa in mycket i början av året. Jag kände att jag behövde spela 90-minutersmatcher, inte slösa bort andra halvan av säsongen. Jag vill vara en viktig spelare och visa vad jag kan. AFC blev den bästa lösningen eftersom tränaren Nemanja tydligt visade att han ville ha mig och i vilken roll han såg mig i. Sen gillade jag utmaningen att hjälpa klubben att nå sitt mål att hålla sig kvar i Allsvenskan. Dessutom skulle vi få barn och det är nära mellan Eskilstuna och Stockholm.

Vem är Dzenis Kozica som person?

-Jag är ganska lugn av mig, gillar att skoja och att umgås mycket med kompisar. Dessutom är jag en riktig vinnarskalle som alltid ställer upp för laget och jobbar hårt. Jag vill vinna på varje träning och match jag är med i.

Den 8 juli mötte ditt dåvarande Djurgården Eskilstuna på Tunavallen, vad minns du av den matchen?

-Jag var inte på plats men tittade på matchen på tv. Jag tycker att AFC gjorde en väldigt bra match, försvarade sig väldigt bra. Djurgården gjorde en lite sämre dag på jobbet, men 1-1 var rättvist. Men det visar att Eskilstuna kan ta poäng av alla lag i Allsvenskan och att det finns kvalitéer framåt att avgöra matcher.

Nu är du utlånad och spelar för AFC Eskilstuna. Berätta om hur den första tiden i klubben varit?

-Det har varit jättebra, det är en av de roligaste grupperna jag faktiskt varit med i omklädningsrummet. Jättebra stämning och sammanhållning, det är mycket skoj och så. Det har varit mycket roligt den här korta tiden jag har varit här.

Nu har du varit i AFC en tid, hur vill du beskriva din nya klubb som lag?

-AFC är ett hårt jobbande lag som ställer upp för varandra och sen finns det många spelare som är individuellt skickliga, som vill ta nästa steg i karriären. Vi är jobbiga att möta. Om vi fortsätter att jobba så här hårt för varandra blir det svårt för de andra lagen att ta poäng av oss framöver.

Nu ska du spela mot Djurgården på Tele 2, vilket vi är väldigt glada för, dina känslor och tankar inför matchen?

-Det är såklart speciellt att möta klubben man tillhör, jag har kompisar där som man umgås med. Dessutom ligger de etta. Men det är något man släpper när matchen börjar, det är inget man tänker på. Jag är professionell och jag kommer göra allt för att hjälpa AFC att ta poäng.

Hur ska det bli att spela inför Djurgårdens hemmasupportrar igen?

-Det ska bli kul, det blir nog mycket folk och de har ett fantastiskt stöd hemma, fantastiska supportrar. Det är sådana matcher man vill spela, dessutom har båda lagen mycket att spela för så det blir nog en intensiv match.

Hur är Tele 2:s konstgräs enligt dig som spelat mycket där, många säger att mattan är snabbare än andra konstgräs, stämmer det enligt dig?

-Det stämmer nog, den är snabb, kanske lite plattare än de andra konstgräsen. Det är ju mycket event med konserter och annat på planen som kanske påverkar.

Nu väntar serieledaren Djurgården, vad säger du om deras säsong hittills?

-Jag var ju med halva säsongen och vet vilken kvalité det finns i truppen. De har varit väldigt stabila, bra försvarsspel och metodiska framåt. De gör samma saker hela tiden och det känns som att man maler ner motståndarna. De har fått in en tydlig spelidé och det känns som att alla följer den och då blir det mycket lättare att spela fotboll.

Vad gör dem så bra och svårslagna i år?

-Det är väl det jag sa innan och att de är väldigt starka kollektivt.

Några särskilda spelare att se upp med?

-Ring är ganska farlig sista tredjedelen, Buya är giftig, de flesta är bra.

Hur är Kim och Tolle som tränare?

-De är tydliga i sitt ledarskap, de är bestämda kring hur de vill spela. De tränar metodiskt på det de vill ha på planen.

Hur är Marcus Danielsson som spelare och lagkapten?

-Marcus är jättelugn, utanför och på planen. Inte den som pratar mest men han visar på planen. Allsvenskans bästa mittback!

Vad har du för mål och drömmar med karriären?

-Som de flesta, att komma utomlands. Man måste våga drömma och ha höga mål, avslutar Dzenis innan han går till samlingen på Tunavallen inför resan till Karlstad och kvalmatchen mot Carlstad United. En match som just Kozica skulle visa sig bli matchhjälte i med sina två mål efter det svåra 0-2-underläget.

Intervju med AFC:s Wilhelm Loeper

Ett av AFC:s nyförvärv för säsongen är fostrad i Djurgården, Wilhelm Loeper. AFC:s snabba, arbetsvilliga och tekniska 20-åring spelade i Djurgården sedan barnsben innan han inför förra säsongen lämnade för spel i Armeisk-Syrianska IF i div 1. Han har både startat och hoppat in i årets allsvenska matcher, hunnit med att spela Cupfinal och även gjort sitt första allsvenska mål, avgörande 3-1 hemma mot Kalmar som följdes av underbart firande med lagkamrater och eskilstunapubliken.

Motståndarkollen når AFC Eskilstunas Wilhelm Loeper under torsdagseftermiddagen då han är ute och spelar golf med lagkompisen Ole Söderberg, AFC:s förstemålvakt som förhoppningsvis kan vara tillbaka mellan stolparna mot serieledaren.

Hur mår du och hur har du haft det sedan vi pratades vid inför Djurgårdsmatchen den 8 juli?

-Läget är bra och det rullar på. Det har varit mycket träningar och resor men det har varit roligt och har rullat på bra.

Hur har det gått med den utlovade DJ-spelningen i sommar?

-Nej, inte än, det har varit mycket nu ett tag, men det kommer nog bli något under hösten.

Och hur går det med låten du och Ole Söderberg påbörjade i Göteborg innan cupfinalen?

-Den ligger lite på is för tillfället, han jobbar på mycket med andra artister så jag vill inte ligga i vägen.

Tillbaka till fotbollen, hur var det att möta din tidigare klubb Djurgården på Tunavallen den 8 juli i Allsvenskan?

-Det var superkul, speciellt eftersom vi fick med oss ett bra resultat också.

Ni tog en imponerande och välförtjänt poäng, varför?

-Jag tyckte att det kollektiva försvarsspelet satt bra, vi kunde hålla i bollen stundtals och vi hade gott självförtroende.

Nu väntar serieledaren Djurgården, vad säger du om deras säsong hittills?

-Den är såklart imponerande, att vara serieledare. Jag tycker att de har ett väldigt bra kollektiv med individuella spelare med spets, vilket har gjort att de kunnat vinna tajta matcher och kunna hålla en hög lägstanivå.

Vad gör dem så bra och svårslagna i år? 

-De håller det tajt, de kan både pressa högt och stå lågt och de är trygga i spelets alla fyra faser, det offensiva spelet, det defensiva spelet, offensiva omställningar och defensiva omställningar.

Vilka av deras spelare är i bra form som ni måste se upp med?

-Jag tycker att deras kollektiv är det som är mest imponerande men de har vissa, alla fyra offensiva spelare som startar kan avgöra. Bland annat Buya Turay och Jonathan Ring.

Hur ska det bli att spela på Tele 2 inför Djurgårdsfansen och tillresta eskilstunasupportrar på måndag?

-Det ska bli kul att spela inför både våra och Djurgårdens fans. Jag har själv varit en del av dem och stått på Sofialäktaren många matcher.

Har du familj och bekanta som kommer och tittar på er?

-Jag har många vänner och familjemedlemmar som kommer vara på plats på måndag vilket ska bli kul.

Hur slutar matchen på måndag?

-Jag tror på en jämn match som kommer stå och väga in i slutet. Vi avgör sent på en kontring. 1-0 till oss!

Hur viktigt var det att ni vann mot Carlstad i cupkvalet i onsdags och kunde åka hem från Värmland med en biljett till Svenska Cupens gruppspel i vår?

-Det var väl otroligt viktigt att vi kunde vända underläget igår till en vinst. Vi vet ju att försäsongen nästa år blir så mycket roligare med tävlingsmatcher. Och det är ju bara att titta på hur roligt det var under denna försäsong och cupen, att vi nu får chansen att upprepa det är fantastiskt.

Tränare Nemanja sa till media efter matchen att spelare var slitna efter AIK-matchen, hur känns det i kropparna inför måndag?

-Jag spelade ju inte mot AIK, så min kropp är fräsch, men jag förstår de andra spelarna för det är mycket med tre matcher på en vecka. Men med vila, återhämtning och träning inför matchen så ska det inte vara några problem på måndag.

Avslutningsvis, vem vinner golfmatchen nu då?

-Jag tror det blir jag.

Vad bygger du det på?

– Just nu leder jag, säger Wilhelm glatt, något som Söderberg säkert inte är lika övertygad om.

Boka och köp redan nu biljett till AFC Eskilstunas kommande hemmamatcher i Allsvenskan:

AFC Eskilstuna-Häcken, söndag den 25 augusti kl. 15.00 (Fri entré på hemmastå och 2 för 1 på utvalda sittplatssektioner)

AFC Eskilstuna-Elfsborg, måndag 16 september kl. 19.00

Du köper dina biljetter i länken nedan:

https://www.afc-eskilstuna.se/

För Djurgårdens del väntar efter mötet med Eskilstuna två mycket tuffa bortamatcher mot Malmö och AIK, varefter klubben ställs mot Helsingborgs IF hemma på Tele 2. Vid seger mot Eskilstuna, vilket man kommer göra allt för att uppnå, kan laget åka relativt avslappnade och utan kniven på strupen till Malmö och Friends, en möjlighet de inte vill sumpa men som AFC alltså ska göra allt för att sätta käppar i hjulet för.

Säsongen 2017, när AFC åkte ur Allsvenskan, var säsongen desto mer lyckad för måndagens motståndare. Klubben slutade då trea på 53 poäng, 4 poäng efter tvåan AIK och 11 poäng från Malmö som vann SM-guld. Just 2017 mötte AFC Eskilstuna Djurgården på Tele 2 Arena den 27 maj och det blev en av årets största förluster då Djurgården vann med hela 4-1 (1-0) efter två mål av Kevin Walker, ett av Kerim Mrbati och ett av förre AFC-spelaren Othman El Kabir. I den 60:e minuten reducerade Omar Eddahri till 1-2 för AFC. 18-12 i skott för Djurgården och 525 korrekta passningar för stockholmslaget mot AFC:s 404. Utifrån ovan nämnda statistik vanns naturligt nog Djurgården även bollinnehavet, dock med knappa 57 % mot AFC:s 43.
Se höjdpunkter från Djurgården-AFC Eskilstuna 2017 i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3917188/hojdpunkter-djurgarden-krossade-afc/

Hemma på Tunavallen möttes lagen den 31 juli i en match som slutade 1-2 (0-1). Aliou Badji gav Djurgården ledningen efter 30 minuter och Othman El Kabir nätade åter mot sin gamla klubb i minut 51. AFC reducerade efter 81 minuter spelade genom Mohammed Buya Turay men närmare än så kom inte eskilstunaklubben. Vindsnabbe Buya Turay spelar idag i Djurgårdens blårandiga dress och är van att göra mål på Tunavallen, flertalet i Allsvenskan och dessutom två strutar mot AFC i träningsmatchen den 20 mars.

Vad gäller bollinnehavet på Tunavallen i det allsvenska mötet 2017 kontrollerades det till 65 % av Djurgården mot AFC:s 35 % vilket också passningsstatistiken ger en vink av, Djurgården slog nästan dubbelt så många passningar i den matchen, 584 mot AFC:s 308. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Djurgården 2017 i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/3926361/hojdpunkter-djurgarden-ny-tabelltvaa-efter-segern-mot-afc/

Undertecknad tackar Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf, lagkapten Marcus Danielsson, Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic, Dzenis Kozica och Wilhelm Loeper för sina tankar inför måndagens drabbning lagen emellan i Stockholm. Motståndarkollen önskar samtliga spelare och ledare i såväl Djurgården som AFC Eskilstuna stort lycka till i matchen!

Joel Hamberg