Motståndarkollen: BK Häcken

23 aug 2019

Motståndarlaget BK Häcken är Göteborgs bästa lag. Den gulsvarta klubben från Hisingen bildades 1940 och klubben ligger på 17:e plats i den allsvenska maratontabellen. Detta efter 666 inspelade poäng på 18 allsvenska säsonger inför 2019. Klubben har 0 SM-guld och deras bästa placering i Allsvenskan var 2012 då Häcken slutade på andra plats med 57 poäng, blott två poäng från Elfsborg och SM-guldet. På söndag kl. 15.00 gästar Häcken Tunavallen och AFC Eskilstuna i en för båda livsviktig match, i toppen och i botten.

I veckans Motståndarkoll Häcken tar vi pulsen på Göteborgsklubben genom intervjuer med tränare Andreas Alm och lagkapten Rasmus Lindgren. Därtill intervjuer med AFC Eskilstuna tränare och sportchef Nemanja Miljanovic, landslagsaktuella lagkapten Anel Rashkaj och målvakt Igor Levchenko.

25 grader och sol väntas i Eskilstuna på söndag och AFC Eskilstuna bjuder på fri entré till hemmaståplats och 2 för 1 på valda sittplatssektioner.

Varför ska Eskilstunaborna och sörmlänningarna gå och titta på Eskilstuna-Häcken i sommarvärmen på söndag eftermiddag Nemanja?

-På grund av att Häcken är ett bra och sevärt lag och vi behöver hjälp med varje poäng nu.

På 20 spelade matcher har det gulsvarta BK Häcken vunnit 11 matcher, kryssat 4 och förlorat 5. Målskillnad 37-17. För AFC Eskilstunas del har klubben 14 poäng efter 20 matcher, varav 6 poäng togs på 12 matcher innan sommaruppehållet varefter AFC vunnit 8 poäng på 8 matcher efter uppehållet. AFC:s målskillnad är 18-40, exakt samma som Falkenberg på kvalplats som har 16 poäng. Just ovanför strecket placerar sig Sirius, Helsingborg och Kalmar, alla på 18 poäng, alltså fyra poäng mer än Eskilstuna med 10 omgångar kvar och 30 poäng att spela om. Motståndarkollen frågar AFC Eskilstunas:s lagkapten Anel Raskaj.

Ni har tagit fler poäng efter sommaruppehållet men också åkt på flera stora förluster, din analys av läget i laget just nu?

-Jag håller med, efter sommaruppehållet har vi spelat bättre och tagit fler poäng. Sen kanske finns det några matcher där vi faller ihop lite. Det är Hammarbymatchen och den senaste matchen där vi är långt ifrån att ta poäng. De andra matcherna har vi spelat bättre och varit nära att ta poäng. Samtidigt har vi mött bra lag. Men jag tycker att vi kan förlora på bättre sätt, så att det inte blir för stor skillnad. Det är dock helt öppet där nere, så vi får koncentrera oss på de matcher vi har kvar.

 

I Häckens matcher mot de 9 sämst placerade lagen i Allsvenskan har Häcken tagit 32 av totalt 36 möjliga poäng. Blott 5 poäng har alltså kommit mot lag 1-7. För att kunna vinna Allsvenskan har tränare Andreas Alm inför säsongen varit tydlig med att Häcken behöver vinna matcherna mot toppkonkurrenterna, något klubben haft svårt med under de senaste säsongerna. Så även i år. De matcher Häcken förlorat är samtliga tunga uddamålsförluster i jämna toppmatcher, 0-1 hemma mot Djurgården, 0-1 borta mot AIK, 1-2 hemma mot IFK Göteborg, 2-1 borta mot IFK Norrköping och borta mot Djurgården med 2-0. Men trots fem förluster och få poäng mot toppkonkurrenterna, har den nästintill ostoppbara lagmaskinen mot de sämre lagen inneburit att Häcken endast är 3 poäng bakom tredjeplacerade AIK, 4 poäng bakom andraplacerade Malmö FF och 7 poäng bakom serieledaren Djurgården

Andreas Alm, hur vill du beskriva er säsong så här långt?

-Den är ungefär som tabellen, det hade funnits fler poäng att ta men vi har tagit många poäng på vägen. Det har varit en mix av mycket. Så det blir den sista tredjedelen av säsongen som avgör hur säsongen blir. Sen har vi ju vunnit en titel. Det kan bli Häckens bästa säsong nånsin. Häcken har en cupseger och en tiondeplats som bäst tidigare samt har även en andraplats i Allsvenskan. Cupfinal och medalj vore bra, säger Alm.

I år är Häckens målsättning att på allvar vara med och utmana om SM-guldet. Efter 20 omgångar ligger Häcken på femte plats med 37 poäng, 7 poäng efter serieledande Djurgården. Klubbens omsättning är 170 miljoner och i somras anordnade klubben den återkommande, världens största ungdomscup, Gothia Cup, som engagerade 1800 lag från 84 länder. Ordförande i BK Häcken är Anders Billström, som gör sitt femte år i styrelsen och fjärde år som ordförande. Huvudtränare är före detta Eskilstuna City- AIK- och Vejletränaren Andreas Alm, som nyligen kritade på ett nytt kontrakt som sträcker sig över säsongen 2022. Motståndarkollen frågar Andreas Alm om förlängningen.

Du skrev under säsongen ett nytt kontrakt med BK Häcken. Varför valde du att vilja fortsätta utvecklas och uppnå dina drömmar i Häcken?

-Kontraktet jag hade var över nästa år så det är en förlängning av det kontraktet. Jag har varit tydlig med att jag ville vara kvar, jag tycker det finns möjligheter både för mig och klubben under åren som kommer. Jag har också haft några år innan då jag flackat runt med familjen och det ville jag inte göra igen.

Den 28 april spelade AFC mot BK Häcken i Allsvenskan. Läs Motståndarkollen Häcken inför den matchen i länken nedan och lär dig mer om klubben. Intervjuer med Häckens sportchef Sonny Karlsson, tränare Andreas Alm, lagkapten Rasmus Lindgren och AFC:s tränare Nemanja Miljanovic.

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/04/26/motstandarkollen-bk-hacken/

Den 31 maj spelades finalen i Svenska Cupen mellan BK Häcken och AFC Eskilstuna. En historisk final för AFC som Häcken vann med 3-0. I länken nedan läser du Motståndarkollen Häcken inför cupfinalen med intervjuer av Häckens ordförande Anders Billström, tränare Andreas Alm, AFC:s tränare Nemanja Miljanovic och målvakt Ole Söderberg.

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/05/29/motstandarkollen-bk-hacken-2/

Häckens cupfinalvinst med 3-0 mot AFC Eskilstuna i slutet av maj gav Hisingelaget prispengar och en plats i kvalspelet till Europa Leuage. I ett varmt Holland spelade Häcken 0-0 borta mot AZ Alkmaar den 25 juli. Häcken var endast ett ribbskott i andra halvlek från segern. 0-0 slutade matchen och ett svårt resultat att ha med sig inför returmötet hemma, då bortamål räknas dubbelt i cupspelet. Hemma på Bravida Arena var det dock ändå som trodde att Häcken skulle ha en rimlig chans att vinna om man gjorde första målet och sedan stängde igen bakåt med sin stabila defensiv. AZ ville dock annorlunda och Häcken fick verkligen bekänna färg, 0-3 slutade matchen och europaresan var slut just som det roliga börjat.

I årets första allsvenska möte lagen emellan vann Häcken med klara 3-0. Efter 0-0 i halvtid slutade matchen på Bravida till slut alltså med en 3-0-seger för hemmalaget. Se höjdpunkter från matchen i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/11981649/hojdpunkter-saker-seger-for-hacken-mot-afc/

Motståndarkollen pratar med BK Häckens tränare Andreas Alm under tisdagen, dagen innan deras kvalmatch till Svenska Cupen 2020 mot Qviding borta, en match som Häcken vann med 3-1 efter ha avgjort matchen sista kvarten. Målskyttar för Hisingelaget var Paolo José De Oliveira (2 mål) och Ahmed Yasin. Så här säger Häckens tränare Andreas Alm inför AFC-Häcken.

Intervju med BK Häckens tränare Andreas Alm

Hur mår du Andreas?

-Det är bra!

Hur har sommaren varit, har du gjort något roligt med familjen?

-Vi har inte varit ledigt samtidigt och har inte gjort några resor eller så men det har en bra sommar ändå. Vi har spelat fotboll i Europa bland annat.

Varför har ni vunnit i stort sett samtliga poäng mot lag 9-16 i Allsvenskan?
-Av samma anledning att vi förlorar mot lagen ovan. Vi är både på pappret och i tabellen bättre än dem, både när vi möter dem och efter säsongens slut. Vi har en bättre trupp och en större ekonomi. Sen är vi också noggranna och ödmjuka när vi möter alla lag.

Jag vänder på frågan, varför har ni inte lyckats med målsättningen att vinna mot topplagen, som ni måste för att på allvar blanda i er i medaljstriden?

-Nu har vi slagit ett av dem, Hammarby och kryssat i två matcher mot Malmö vilket är bättre än fiol. Plumparna är de två förlusterna mot Djurgården. Sen har vi kvar att möta Norrköping hemma, AIK hemma och Hammarby borta. Det är de som var före oss i fiol. Desto bättre lag desto svårare. Det är svårt att vinna borta men vi har haft svårt att vinna hemma.

Vad är er målsättning utifrån tabelläget nu?

-Vi har ingen direkt målsättning så. Att göra det bästa av varje match, vi vill vinna alla matcher. Målsättningen är inte viktigt för oss, vi har en utmaning i att slå de bättre lagen, det är ambition vi har.

Vad tar du med dig av årets första två möten med AFC?

-Jag tycker vi varit noggranna i båda de matcherna och haft en stor ödmjukhet mot deras egenskaper, oavsett om det är Nalic, Avdic, Camara eller Nnmani vi spelat mot. Vi har varit solida defensivt och sen lagt offensiven på det. Det är tanken igen när vi kommer till Eskilstuna, vara lika noggranna defensivt som vi varit.

Ni dominerade cupfinalen stort och vann säkert, vad minns du av matchen?

-Det blev ju en tydlig seger men jag tycker fortfarande som alltid att det tar tid att avgöra matcher, även i cupfinalen. Vi får ha tålamod när vi spelar mot Eskilstuna.

Vad har utvecklat er och vad har ni lärt er genom kvalspelet till Europa Leuage?

-Vi vet inte det ännu, vi fortsätter att spela Allsvenskan. Sen efter landslagsuppehållet kanske vi kan se det, om vi kan spela med ett högre tempo och vara ett bättre lag helt enkelt. Vi får se och utvärdera det längre fram.

Har ni några avstängningar mot Eskilstuna?

-Nej.

Några skador?

-Ja, långtidsskador på Jonathan Rashi, Ackerman, Kevin Jacob, Kari Arkio

Nyförvärv under sommarfönstret?

Gustav Nilsson är ny och Teo Wålemark har vi flyttat upp från egna led.

Vad vet du om AFC:s nyförvärv?

-Jag har sett dem spela de senaste matcherna. Jag kan deras namn och nummer och hur de spelat de senaste matcherna.

Hur är formen i laget?

-Den är god, god ork.

Vad tror du om matchbilden på söndag, inför cupfinalen sa du att det är oviktigt vad du tror för det ändå inte brukar bli så?

-Nej, det kan ju AFC välja, hur de vill ha det, om de vill pressa högt, ligga lågt eller kombinera det. Det beror också på oss. Det är ganska ointressant, avsett hur matchbilden blir vill vi styra den åt vårt håll.

Hur ser förberedelserna ut i veckan och när åker ni till Eskilstuna?

-Vi spelar cupmatch imorgon (läs onsdag) mot Qviding och återhämtar oss sedan innan vi åker till Eskilstuna på lördag.

Så här säger klubbens lagkapten Rasmus Lindgren om säsongen så här långt och inför matchen mot Eskilstuna.

Intervju med BK Häckens lagkapten Rasmus Lindgren

Hur mår du och hur har sommaren varit?

-Jag mår väl bra och det har varit bra, det har varit fullt upp med matcher för oss.

Har du fått någon semester?

-Vi hade väl en 9-10 dagar i början av juni och jag spenderade tid med familjen.

Hur är din form?

-Det känns ok tycker jag, det har funkat bra tycker jag.

Hur har din egna säsong varit hittills?

-Det har väl funkat bra både för mig och övriga försvaret. För mig är det viktigaste att hjälpa laget med mina insatser, det är det jag tänker på.

Du som varit utomlands och spelat på högsta nivå och nu är i Allsvenskan sedan några år tillbaka, kan du längta tillbaka till hetluften i Europa?

-Nej, jag är nöjd med det jag gjort utomlands, jag hade kunnat spela längre ute men det är därför jag är hemma, jag ville hem och spela så det är ett avslutat kapitel.

Gör du något vid sidan av fotbollen, jobbar eller går någon utbildning?

– Nej. Jag ska gå en tränarkurs i höst inom fotbollsförbundet, det ska bli roligt. Jag vill ju fortsätta spela men för att förbereda mig inför tiden efter fotbollen och jag har tränarambitioner.

Hur är stämningen i gruppen?

-Jag tycker den är god, vi är ju med där bakom de tre topplagen. Så vi och några andra lag ligger där och lurar.

Vad är styrkorna i Häckens försvarsspel?

-Jag tycker att vi har haft ett bra försvarsspel ända sedan Mikael Stahre tog över. Jag tycker vi sätter försvarsspelet över hela planen bra och det gör det såklart lättare för oss därbak att hålla nollan.

Vad är styrkorna i Häckens anfallsspel?

-Det är väl när vi får komma i fart och har rätt positioner i anfallsspelet, då är vi farliga. När vi gör det vi ska och tränat på, då funkar det oftast.

Hur var det att möta AZ Alkmaar, någon skillnad mot de allsvenska motstånden?

-Jo, det är klart att det är ett bra lag som absolut hade varit ett topplag i Allsvenskan. Vi gjorde en bra bortamatch men kom inte upp i nivå varken i försvarsspelet eller anfallsspelet hemma, samtidigt som vi mötte ett bättre lag.

Du har mött alla bottenlag nu, hur tror du det går i bottenstriden?

-Det är svårt att sia om men det blir väldigt tajt och det är många lag inblandade. Jag har svårt att uttala mig om det men spännande blir det i alla fall.

Du har mött AFC två matcher redan denna säsong, vad tycker du är deras största styrka och största svaghet så här långt?

-Styrkan är att jag tycker de har många bra spelare, individuellt bra spelare som kan avgöra matcher. Så man måste verkligen vara på tårna när man möter dem. Svaghet det vet jag inte, när man ligger där nere så finns det svagheter, det finns hos alla lag. Det är klart att jämför man trupper så har de lagen där nere lite svagare trupper än de där uppe.

Vad förväntar du dig av dina lagkamrater på söndag?

-Som i alla matcher, det är fullt fokus och koncentration på att göra en bra match, från första minuten. Det har vi varit bra på förut och det förväntar jag mig att vi gör igen.

Vad minns du av 0-0-mötet i Allsvenskan 2017?

-Jag hade varit i Häcken en halv säsong då. Jag minns att de hade Turay på topp och att han hade ett ribbskott i första halvlek, annars minns jag inte så mycket mer.

Hur tror du matchen på söndag slutar?

-Jag tror att vi vinner men det är en tuff match och vi har sett Djurgården kryssa där, så vi får inte underskatta dem utan ska gå in och göra en bra match, avslutar Häckens lagkapten och försvarsgeneral Rasmus Lindgren.

Inför AFC:s första möte med Häcken i Allsvenskan i april intervjuade Motståndarkollen klubbens sportchef Sonny Karlsson. Så här beskrev han Häckens trupp anno 2019.

Vad säger du om årets trupp?

-Jag anser att det är en av de bästa trupperna vi haft, den har bredd och spets och en åldersstruktur som är bra. Vi har fyra juniorer som är så pass bra att de kan vara med oss. Det ger en bredd i verksamheten, du ser inte att de är med för att de är juniorer utan för att de är bra. De är fullgoda A-lagsspelare. Vi har minst två spelare på varje position så att vi känner att vi klarar av att få skador. Och kan därmed också ha bra träningar hela tiden.

AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic ser fram emot söndagens drabbning på Tunavallen och berättar här om tankarna efter Djurgårdsmatchen, skadesituationen och Häckenmötet.

Intervju med AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic

Djurgården borta, klar förlust. Vad tar du med dig från matchen?

-Vad man kan ta med sig ändå är att vi på något sätt kom undan utan att släppa in för många mål, de unga killarna skötte sig bra. Vi avslutade matchen med fem spelare som är födda på 2000-talet, 18-19 år gamla. Sen gjorde vi rätt ok i andra halvlek och täppte till, trots att de hade mer boll. De hade många avslut, Igor gör ett par fina räddningar, en i första halvlek på Buya och sen en på nick från Bärkroth och Radetinac skott i andra. Sen skapade inte vi mycket framåt, Wilhelm hade något skott och Avdic någon nick. Det var inget snack, de var ju överlägsna matchen igenom.

Häcken, femma i Allsvenskan och nosar på Europaplatserna. Vad tycker du om deras säsong så här långt?

-De är väl där de ska vara, de är väl laget som ska utmana de tre lagen i toppen, tillsammans med Norrköping och Hammarby. De har vunnit Svenska Cupen och är med där uppe. De har bra balans i laget och en bra defensiv. Nu är man lite drabbade av försäljningar av Jeremejeff och Nasiru Mohamed, två bra spelare som lämnat klubben.

-De har fått in en ny spelare, Gustaf Nilsson, som tidigare spelat i FFF. Sen har de behållit sin stomme, även om Jeremejeff var viktig i deras spel och sätt att spela. De hade lite alternativ med honom, både boxspelare och bra på uppspel. De har fortfarande Paulinho, Irandust och Yasin. Ett bra lag med bra balans offensivt och defensivt. Tre bra defensiva mittfältare, Lindgren, Falsetas och Berggren. Alla de tre är bra, just i de rollerna de har.

Häcken väntar nu. Vad tar du med dig från era två tidigare möten i år?

-Jag tycker att i cupmatchen var de bättre trots att det bara stod 1-0 fram till kanske 75:e minuten. Båda första målen kom på fasta situationer. Sen första matchen tycker jag vi gjorde en bra match, matchen står och väger och vi är vassa framåt och har våra chanser. Häcken vinner matchen på några minuter i andra då vi får betala priset för att vi är lite omogna på den nivån. Man får inte släppa in för enkla mål och bjuda till för mycket.

Ni har fått väldigt många olyckliga skador på sistone. Hur ser det ut med alla skadade spelare just nu?

-Ja vi har haft otur. Det är inga muskelskador eller belastningsskador utan många hårda smällar, på Jesper Björckman, Adi Nalic, Pavle Vagic och Anel Rashkaj.

Hur står det till med var och en av dem om du berättar lite om deras individuella skadeläge?

Jesper Björkman ska ha en MR ikväll (läs torsdag). Det är en smäll som visat sig vara ett större problem än vad vi befarade. Läkarna sa att en lårkaka brukar släppa efter 2-3 dagar men det har den inte gjort.

-Ole Söderberg, jag vet inte vad som hände där. Han tränade hela veckan men just innan han skulle starta matchen så kände han i ljumsken, samma ljumske som den tidigare skadan satt i. Nu är han nere i Halmstad och tränar med en specialist.

-Adi Nalic fick en riktigt kraftig smäll mot Djurgården. Han är också i Malmö med Malmös läkare och behandlas, igår, idag och imorgon. Sen får han direktiv. Det är lite som med Jesper, det är en smäll som kan släppa men som kan dröja.

-Pavle Vagic är i Malmö hos deras läkare och han ska få besked idag (läs torsdag). Han började träna förut men då tyckte läkarna i Malmö att det var lite för tidigt. Klarar han av testet idag i Malmö idag så åker han hem till Eskilstuna och kan stegra träningen med laget imorgon (fredag).

-Luka Miljajevic har fortfarande en bit kvar. Han stegrar sig träning och tränar fullt. Det är inte omöjligt alls att han kan vara med i Allsvenskan senare i år. Nu är det viktigaste att han hittar känslan, tryggheten och att han kan köra på 100 %.

-Robert Åstedt har tyvärr inte börjat träna, han tränar fortfarande vid sidan om.

-Christian Miljevic är skadad, han har fått en kraftig bristning i ljumsken.

-Ferid Ali är tillbaka i träning efter en knäoperation. Möjligt att han är tillbaka om 2-3 veckor i full träning.

Hur påverkar det stora skadeläget laget och möjligheterna framöver?

-Det viktigaste är att vi efter Häckenmatchen har de flesta tillgängliga, Adi, Pavle och Jesper.

Vad förväntar du dig av killarna på söndag?

-Det är att hitta tillbaka till den rätta mentaliteten och kämpa för poäng helt enkelt.

Han hoppade in i Kosovos senaste EM-kvalmatch borta mot Bulgarien den 10 juni och laget vände ett 1-2-underläge till en imponerande 3-2-vinst. I veckan blev AFC Eskilstunas rutinerade lagkapten och kämpe Anel Rahskaj uttagen till nästa landslagssamling, Tjeckien hemma och England borta. Men innan dess ska bland annat Häcken besegras enligt den nyblivna 30-åringen och tvåbarnspappan.

Intervju med AFC Eskilstunas lagkapten Anel Rashkaj

Du fyllde 30 i måndags, stort grattis!

-Tack så mycket!

Har du blivit firad, av lagkamraterna och familjen?

-Ja, vi har inte hunnit så mycket för vi hade match mot Djurgården och fokuserade på den. Hemma har jag blivit firad av barnen och frugan.

Hur mår du efter den otäcka smällen mot huvudet i måndagens match mot Djurgården?

-Jag mådde faktiskt inte bra igår. Idag (onsdag) är det bättre och jag har fått vila. Förhoppningsvis är jag bättre och kan träna imorgon torsdag.

Hur upplevde du situationen live och när du sett den i efterhand?

-Det var ett inlägg, jag kommer inte riktigt ihåg. Bollen var i luften och jag försökte nicka bort den. Ring kom också och han är lite längre än mig så han kom in med armbågen på sidan vid tinningen. Det var en obehaglig känsla och jag började känna mig lite snurrig. Jag spelade 5-10 minuter till men man ska vara väldigt försiktigt med smällar mot huvudet och ta det säkra före det osäkra. Vi har fått utbildning inom AFC också om hjärnskakningar för ett par månader sedan.

Har du kollat upp det i efterhand, har du fått en hjärnskakning eller inte?

-Eftersom jag mår bättre idag så hoppas jag att jag mår än bättre imorgon, känslan är den.

Det var en mycket ful och farlig tackling av Karlström, har ni valt att anmäla tacklingen i efterhand?

-Nej, just min situation tycker jag inte är med meningen, medan situationen på Nalic är mer ful, den tycker jag kunde vara rött kort.

Hoppas du och Nalic med flera kan komma tillbaka nu direkt, vi har inte råd med fler skador på nyckelspelare!

-Ja vi har haft många skador nu och det är klart, ju fler friska vi har desto bättre för laget och desto fler alternativ har vi. Jag tror att alla lag har skador men vi har kanske en lite yngre trupp och då är det viktigt att man har alla på plats.

Ni gör första målet i fler matcher än tidigare, men släpper samtidigt in alldeles för många mål, om än mot väldigt skickliga lag. Hur ska ni få ordning på defensiven?

-Vi måste gå tillbaka till det vi haft innan, speciellt i försvarsspelet. Först och främst att vi koncentrerar oss på att hålla nollan. Offensivt vet vi att vi alltid får lägen. Det är viktigt att vi inte släpper in enkla mål och framför allt i början av matcherna. Sen sätter sig matcher och motståndarna har inte den kraft och energi att gå på hela matcherna. Men inte släppa in enkla mål och framåt ta vara på de chanser vi har.

Flera storförluster, är det något som påverkar gruppen negativt eller har ni förmåga att släppa dessa förluster, gå vidare och inse att det faktiskt är i andra matcher, mot bottenkonkurrenterna som ni måste vinna och ta poäng?

-Jag tycker att vi visat det, att vi efter en jättestor förlust mot Hammarby sen åker upp till Östersund och vinner borta med 2-1. Att vi kan släppa en match. Det positiva nu är också att vi inte har de jättetuffa matcherna borta längre. Det är inte heller samma sak att möta Malmö och Häcken hemma mot borta. Sen ligger vi bara två poäng efter kvalplats, en vinst kan vända allting så vi har visat att vi även efter en stor förlust kan komma tillbaka.

Vad minns du av era första två möten med Häcken?

-Jag minns särskilt första matchen när vi förlorade med 3-0, att vi faktiskt är jämna med dem i 65 minuter och att vi faktiskt hade chanser att leda med både 1 och 2-0. Och då kommer Häcken sen och avgör. Sen i Svenska Cupen tycker jag att de hade mer att säga till om. Den första matchen var vi väldigt nära att göra mer än resultatet visade sig.

Dina möten med Häcken genom din karriär?

-Inte mer än att jag var ganska ung när jag mötte dem, från tiden i Halmstad. Jag var 18-19 och jag mötte dem några gånger. Häcken har alltid varit ett väldigt stabilt lag och de hade ett sätt att spela som jag gillade. Det har alltid varit tuffa möten mot dem.

Vad blir viktigt för spelargruppen nu i veckan och på söndag?

-Det viktigaste är att vi ställer om från noll igen och att det är ny match igen, att vi ser alla möjligheter som finns och jag tror att det finns alla möjligheter att göra något bra. Vi går in i en period där vi absolut måste ha känslan och tron att vi kan klara av det.

Landslaget Anel, när är nästa landslagssamling med Kosovo?

-Det är den 1 september. Matcher i EM-kvalet den 7 och 10 december mot Tjeckien och England. Jag fick faktiskt beskedet idag att jag är uttagen. Jag blev lite orolig då det gått ganska lång tid sedan sista samlingen och konkurrensen om platserna har ökat. Flera spelare som tidigare varit skadade är tillbaka, varav flera på min position och sen kommer det fram nya unga spelare hela tiden. Som tur är tror jag att jag gjorde ett bra intryck förra gången och det var tur det, annars hade det varit svårt att komma med.

Grattis, vad kul, hur kändes det när du fick beskedet idag?

-Ja det blir roligt, bara första matchen i Kosovo mot Tjeckien är häftig, då det brukar bli en fantastiskt stämning. Sen England borta är ju en drömmatch, sådana spelare man kollat på tv, sett i VM och Champions Leuage ska man nu möta. Det ska bli en fantastisk upplevelse, oavsett om man spelar eller inte.

Blir det dina största landslagsmatcher någonsin?

-Ja det blir det absolut, sen har jag spelat några matcher som har varit historiska för Kosovo som har varit väldigt speciella för mig men med tanke på motståndarnas nivå så blir det nog den högsta nivån som jag har mött, avslutar Anel Raskaj med energi i rösten. Energi som verkligen behövs i AFC:s sista 10 omgångar av Allsvenskan för att säkra nytt kontrakt. Därtill ett stabilt målvaktsspel. Sedan AFC Eskilstunas målvakt Ole Söderberg skadades i våras plockade klubben in ukrainaren Igor Levchenko, som fram till nu stått en rad matcher innan Ole skadade sig på nytt. Igor har därmed på nytt vaktat målet i de senaste matcherna och senast mot Djurgården där han åter imponerade i närspelet och höll siffrorna nere. Motståndarskollen frågar Igor om hur han trivs med sin fotbollsvardag i AFC, Eskilstuna och Allsvenskan.

Intervju med AFC Eskilstunas målvakt Igor Levchenko

How was your summer Igor, have you done something nice?

I visited Stockholm with my wife. We met with friends.

How do you enjoy living in Eskilstuna?

I like to live in Eskilstuna. We spend a lot of time outside, walking in the parks by the river.

How do you find it playing in AFC and Allsvenskan?

-I like to play in the team, but it will be even cooler when we win more often. Allsvenskan is a very good, strong championship. High-level footballplayers play here.

What is your strenghts as a goalkeeper and what do you want to develope more?

-I want to add in all components that will make me improve as a goalkeeper.

Earlier you played in the finnish Premier League, Tipsligan. Do you see any difference in quality between Tipsligan and Allsvenskan?

-Yes, I played in Finland, but I didn´t have much time there, it´s hard for me to say.

You did some amazing saves against Djurgården, how do you feel before the game against Häcken?

-I feel good myself.

What will be the result of the game?

-This is football and it is impossible to predict the result. But 100 % we will give all our strenght for a positive result.

Två tredjedelar av Allsvenskan är färdigspelad och nu ska allting avgöras. Nu återstår att se vilka lag och spelare som höjer sig under hösten och under press. AFC Eskilstuna behöver allt stöd de kan få både hemma på Tunavallen och i bortamatcherna framöver. Boka därför redan nu in AFC Eskilstunas nästa hemmamatcher och bortamatcher som ni kan åka på tillsammans med AFC:s supporterklubb Tuna Towers:

31 augusti, 16.00        Örebro SK – AFC Eskilstuna.

Boka supporterresan till AFC:s match borta mot Örebro SK borta hos Tuna Trafik i länken nedan.

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss

16 september, 19.00   AFC Eskilstuna – Elfsborg
29 september, 17.30   AFC Eskilstuna – Malmö FF

Avslutningsvis vill Motståndarkollen tacka Andreas Alm, Rasmus Lindgren, Nemanja Miljanovic, Anel Raskaj och Igor Levchenko för deltagandet i artikeln. Motståndarkollen önskar också samtliga spelare och tränare stort lycka till i matchen på söndag. Till alla Eskilstunabor, sörmlänningar och Häckensupportrar, varmt välkomna till Eskilstuna och Tunavallen på söndag!

Joel Hamberg