Motståndarkollen: Örebro SK

30 aug 2019

Örebro SK bildades 1908 och ligger elva i den allsvenska maratontabellen. Trots 50 allsvenska säsonger har klubben dock aldrig vunnit SM-guld. Lördagens match mellan AFC Eskilstuna och Örebro SK är lagens fjärde match i Allsvenskan. Hittills har ÖSK aldrig slagit AFC Eskilstuna. Inför matchen ligger ÖSK nia med 25 poäng på 21 matcher. Laget har häng på åttondeplacerade Elfsborg men hela 12 poäng upp till IFK Norrköping på sjunde plats.

Närkelaget har i årets allsvenska hittills vunnit 7 segrar, kryssat i 4 matcher och förlorat hela 10 matcher. I Motståndarkollen Örebro SK får du statistik, historia och kuriosa om det vitsvarta Närkelaget. Därtill artikelns kärna, intervjuer och kommentarer från ÖSK:s tränare Axel Kjäll, offensiva mittfältare Filip Rogic, wingback Daniel Björnquist och AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic.

Vill du lära känna ÖSK än mer på djupet som klubb och organisation läser du med fördel Motståndarkollen ÖSK inför mötet i Eskilstuna i april. Den innehåller längre intervjuer med Manager Axel Kjäll, Nemanja Miljnaovic samt eskilstunabekanta ÖSK-spelarna Filip Rogic, Viktor Prodell och Daniel Björnquist. Se länken nedan.

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/04/09/motstandarkollen-orebro-sk/

Förra säsongen slutade ÖSK 9:a i landets högsta serie på 35 poäng efter 9 segrar, 8 oavgjorda och 13 förluster på 30 matcher, målskillnad 34-40. Säsongen 2018 hamnade ÖSK på elfte plats i Allsvenskas löneliga och klubben spelar sina hemmamatcher på Behrn Arena, som efter ombyggnad tar 12 300 åskådare. De 10 senaste säsongerna har ÖSK slutat på följande plats i Allsvenskan, med start 2009. Plats 6, 3,12, 15, 2, 6, 9, 9, 11 och 9. Örebro tränas av Axel Kjäll och så här säger han om AFC inför ”derbyt” på lördag.

-AFC är ett lag som vi mött tre gånger men ändå inte slagit. Vi spelar hemma, vi vill ta med oss de tre poängen. Samtidigt bottenlagen, de krigar för varje poäng. De märkte vi på Sirius som kom tillbaka efter 0-4. AFC har ett bra försvarsspel. En match som många förväntar oss att vi ska driva och vinna. Men det kommer att bli en tuff match, för AFC har många duktiga fotbollsspelare. Trots att det varit många spelare in så tycker jag att de fått ihop det ganska bra ändå. Ma slog Östersund borta och var nära poäng hemma mot Häcken, så det visar att kapaciteten finns där.

Längre intervju med Örebros tränare Axel Kjäll senare i artikeln.

I ÖSK spelar Eskilstunasönerna Filip Rogic (AFC:s lagkapten när klubben gick upp i Allsvenskan säsongen 2016) och Viktor Prodell (ny från Elfsborg). 2017 spelade ÖSK:s vänsterback Daniel Björnquist alla 30 matcher för AFC Eskilstuna från start i Allsvenskan och gjorde ett mycket bra jobb såväl defensivt som offensivt, två assist därtill. Så här säger Filip om lagens första 1-1 möte den 12 april och inför lördagens derby.

-Jag minns första mötet med AFC som ett väl ett organiserat lag som vanligt. Ett tajt lag som sliter hårt och som har ett ganska bra omställningsspel med Jarl och Nnamani. Och ett lag som också vill hålla i bollen. Som gillar att ta sig på rätt sida och arbeta därifrån. Det känns som att det inte var den roligaste matchen, det var ganska stängt. Vi vill styra lite mer nu, föra spelet. Vi är inte samma lag nu som då.

Längre intervjuer med Örebros Filip Rogic senare i artikeln.  

I ÖSK spelar också Daniel Björnquist, som spelade alla 30 allsvenska matcher för AFC säsongen 2017. Dajje har precis kämpat sig tillbaka efter en svår skada och återtagit sin plats i backlinjen. Den offensivt lagde ytterbacken säger så här om att vara tillbaka.

Hur är känslan i ÖSK:s spelargrupp inför lördag?

-Den är bra, vi är redo för en tuff match men vi kommer komma in i matchen med bra självförtroende efter bra spel och bra insatser från tidigare matcher. Men vi vet att det inte finns några lätta matcher i Allsvenskan. Man ska ha respekt för motståndaren absolut, men mycket kommer handla om vad vi gör.

Ni har 3 segrar, 2 oavgjorda och 1 förlust på de 6 senaste matcherna. Detta efter tre inledande förluster efter sommaruppehållet. Varför är ni så formstarka nu?

-Jag skulle säga att den stora orsaken är att det är många som kommit tillbaka från skador vilket ökat konkurrensen i gruppen och därmed höljt kvalitén på träningar också. Man brukar säga att alla vill spela i ett så bra lag som möjligt men man vill inte ha konkurrens på sin egen position, men det behövs för att sporra och höja varandra.

AFC Eskilstunas och Örebro SK:s första möte i år slutade som bekant 1-1 på Tunavallen. Carlos Strandberg gav ÖSK ledningen i början av andra halvlek med sitt första av 11 mål i årets Allsvenska. I slutet av matchen kvitterade Samuel Nnmani på nick från nära håll, fint framspelad av Adi Nalic. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna – Örebro SK, den 12 april 2019 i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/11979623/hojdpunkter-strandberg-med-forsta-osk-malet—men-annu-ingen-vinst/

Örebro kommer till Tunavallen med en starkare trend än senast lagen möttes. Lagen har på sistone sprutat in mål och då främst lånet från Malmö FF, Carlos Strandberg som med sina 11 mål nu ligger på andra plats i skytteligan. ÖSK har bland annat gjort hela fyra mål mot såväl Helsingborg, Falkenberg och Sirius.

På Örebros 12 matcher innan sommaruppehållet spelade man ihop blott 14 poäng efter 4 vinster, 2 oavgjorda och 6 förluster. Vinsterna kom hemma mot AIK med 3-1 samt borta mot Sundsvall (2-1), Östersund (3-1) och Göteborg (1-0). Förlorade gjorde man borta mot Falkenberg (1-0) och Elfsborg (4-2) samt hemma mot Djurgården (0-3), Hammarby (2-3), Norrköping (1-2) och Sirius (0-2).

Efter sommaruppehållet har ÖSK spelat in 11 poäng på 9 matcher. Efter ledigheten inledde klubben med 3 förluster men därefter har laget på de senaste 6 matcherna vunnit 3 matcher, kryssat 2 och förlorat 1. Efter uppehållet har förlusterna kommit hemma mot Helsingborg (0-1), borta mot Malmö (2-1), borta mot Häcken (3-0) och i senaste hemmamatchen hemma mot Häcken (1-2). Kryssat har ÖSK gjort mot Göteborg hemma (2-2) och mot Kalmar borta (1-1). Segrarna har kommit mot bottenkonkurrenterna Falkenberg hemma (4-0), Helsingborg borta (1-4) och Sirius borta (3-4). Om man lägger till 2 av de 4 vårsegrarna, mot Sundsvall och Östersund kan man tydligt se att ÖSK vinner rätt matcher, mot lagen på den nedre halvan av tabellen och detta är alltså anledningen till att de inte är indragna i bottenstriden.

Se höjdpunkter från ÖSK:s senaste vinst mot Sirius i förra omgången nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-osk-nara-kollaps-mot-sirius—vann-efter-strandbergs-hattrick/

Så här sa AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic om ÖSK som klubb och lag inför hemmamötet i april.

 • Det vi vet är att det av svenska mått mätt är en ganska stabil allsvensk klubb i en fin stad. En klubb som lyckats klara sig i Allsvenskan under många år. De har haft en förmåga att överleva på ett bra sätt. Inte med så jättestora resurser, mer med medelmåttiga resurser jämfört med andra klubbar. Det kan bli lite tuffare tider nu när det börjar satsas mer, det är ju väldigt viktigt att klara sig kvar med tanke på nya pengar som kommer 2020. Det kanske kan bli ett jobbigt år för Örebro liksom för andra klubbar i Allsvenskan. Trots att de gjort det bra tidigare år, kan Örebro med lite oflyt få jobba som en hel del andra lag för att klara sig. Det är inte omöjligt att det finns 5-7 lag som kommer göra upp om nedflyttningsplatserna och Örebro kan vara ett av de lagen.
 • Örebro har haft rutin hittills med Alexander Axén som tränare och ett bra lag med Astrit Ajdarevic, Michael Omoh, Nordin Gerzic, Daniel Gustafsson och Daniel Björnquist. Då hittade man en blandning av rutin och talang. Nu är Axel Kjäll tränare och då har det blivit lite förändringar, Nahir Besara och Kennedy Igboananike är inte kvar. Viktor Prodell har kommit in. Nu i sista stund fick de Carlos Strandberg och om allt funkar pratar vi om ett riktigt tungt forwardspar. Vår bekant Filip Rogic som gjort det riktigt bra, liksom Michael Almebäck. Sen har de ju de också Agon Mechmeti och Johan Bertilsson framåt. Det finns absolut allsvensk rutin i laget men det är inget säkert man kan säga att Örebro klarar sig. Mycket beror på hur det går i starten och med skador och så vidare.

Så här säger Miljanovic om ÖSK:s insatser och tabelläge efter 21 spelade omgångar.

-Jag tycker att de gjort en bra säsong, något över förväntan. Jag trodde att de skulle få det lite svårare nere i bottenträsket men de har vunnit rätt matcher. De lyckades framför allt med värvningen av Carlos, som gjort sitt, säger Miljanovic.

Örebro SK, vad säger du om deras säsong så här långt?

-Jag tycker att de gjort en bra säsong, något över förväntan. Jag trodde att de skulle få det lite svårare nere i bottenträsket men de har vunnit rätt matcher. De lyckades framför allt med värvningen av Carlos, som gjort sitt.

Är det något särskilt med deras spel som imponerat på dig?

-Man kan säga att de har varit där när det gäller. De har tagit vinsterna och poängen när det verkligen behövs.

Några särskilda spelare att se upp med på lördag?

-Strandberg framför allt om han är kvar. Filip Rogic och Jake Larsson. Broberg har också varit bra. Man får inte heller underskatta offensiva kvalitéer hos deras vänsterytter Wright. Nordin Gerzic är också alltid där med sin rutin och kvalité. Örebro har flera spelare som är ledargestalter, Almbäck och Lorentzon är två mittbackar med rutin liksom Björnquist som varit med länge.

Örebro har verkligen fått igång offensiven och gjort fyra mål på såväl Helsingborg, Falkenberg och senast mot Sirius borta. Samtidigt har ni släppt in väldigt mycket mål på sistone. Hur ska ni lyckas stoppa ÖSK:s pånyttfödda offensiv?

-Vi måste helt enkelt hålla dem så långt borta från straffområdet som möjligt.

AFC har aldrig förlorat mot ÖSK i Allsvenskan, en seger och två oavgjorda. Samtidigt har ÖSK aldrig vunnit och spelar nu hemma. Vad betyder det inför matchen tror du?

-Tror inte det har någon betydelse, det är en ny match och nya förutsättningar.

Vad tar du med dig från Häckenmatchen senast?

-Ja, det var väl en hel del som var bra. Bra fokus och koncentration från de flesta, i stort sett alla kan man säga. Vi kontrollerar ju matchen i nästan 90 minuter. De får in målet i 86:e minuten. De har bollen men skapar inte så mycket. Vi mötte ett av Allsvenskans topplag, så vi ska inte tro att vi kan gå ut och dominera. Men framför allt fokus och koncentration, spela för laget. Kanske offensivt måste vi förbättra och vilja lite mer, men trots detta skapade vi utöver straffen 2-3 bra lägen.

Hur förbereder ni er inför matchen på lördag?

-Vi hade återhämtningsträning i måndags, tisdags ledigt, onsdag, torsdag och fredag tränar vi.

Hur har värmen påverkat er denna vecka, vilken intensitet har ni i veckan för att komma pigga och fräscha till lördagens fight?

-Intensiteten har varit bra, värmen gör sitt men träningarna har varit bra. Vi har haft många matcher nu på sistone och hel del skador så vi har tränar på bra men haft lite mer av en återhämtningsvecka, sen lite tuffare för de som är nya och inte spelat så mycket på sistone.

Är alla nyförvärv spelklara nu?

-Jag vet inte om Michael Anaba är spelklar än (torsdag) men han kommer nog blir spelklar under dagen eller imorgon. Med all sannolikhet är han spelklar till matchen på lördag.

Hur ser skadeläget ut?

-Just nu är det bara Jesper som inte kan vara tillgänglig till den här matchen. Sen är det fortfarande lite frågetecken med Adi Nalic. Ole är på väg tillbaka och vi får se om han är med i denna match, det är mycket möjligt.

Vad säger du till AFC Eskilstunas supportrar inför matchen mot Örebro?

-Vi hoppas på stöd från Eskilstunahåll, varje stöd är välkommet, avslutar Miljanovic!

AFC Eskilstuna plockade som bekant 6 poäng på de 12 första matcherna varefter laget har vunnit 8 poäng på de 9 matcherna efter sommaruppehållet. 5 av dessa poäng kom i de 3 första matcherna, borta mot Sundsvall (0-0), hemma mot Djurgården (1-1) och hemma mot Kalmar (3-1). Därefter följde två förluster mot IFK Göteborg borta (1-0) och Hammarby hemma (1-6) innan AFC vann borta mot Östersund (2-1). Därefter har AFC 3 raka förluster, 2-4 hemma mot AIK, 2-0 borta mot Djurgården och 0-2 hemma mot Häcken. Av de absoluta topplagen har AFC kvar att möta IFK Norrköping borta och Malmö FF hemma. Därutöver 7 matcher mot lagen i mitten och botten av Allsvenskan. Det är nu allt ska avgöras och de psykologiska aspekterna kommer att spela in allt mer framöver. Vilka lag har bäst självförtroende och starkast vilja? Vilka lag och spelare klarar av pressen bäst? Vilka är mentalt och fysiskt starkast? En spännande höst väntar och självklart får du läsa om alla AFC:s motståndare inför avgörandet här i Motståndarkollen.

2017 när AFC och ÖSK möttes i Allsvenskan slutade Örebro 11:a på 36 p medan AFC kom sist med 20 p. I lagens möten var dock AFC starkare, i alla fall poängmässigt, då man vann 4 av 6 poäng mot ÖSK. I omgång 2 den 8 april slutade AFC:s hemmapremiär mot ÖSK 2-2 inför 4611 åskådare på Tunavallen varav 880 var tillresta ÖSK-supportrar, majoriteten vitsvarta fans från Kubanerna, Örebros supporterklubb. Mohammed Buya Turay gjorde AFC:s båda mål och ÖSK kvitterade på tilläggstid. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Örebro SK den 8 april 2017 i länken nedan:         

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-afc-tog-sin-forsta-allsvenska-poang—utnyttjade-dubbla-jattemissar/

I returmötet i omgång 24 den 21 september vann AFC på Behrn Arena med 3-2 inför 4035 åskådare. Målskyttar för AFC var Mohammed Buya Turay och Omar Eddari 2. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Örebro SK den 21 september 2017 i länken nedan:         

https://www.fotbollskanalen.se/video/3935590/hojdpunkter-eddahri-show-nar-afc-vann-mot-orebro/

Följande har hänt på spelarfronten i Örebro SK inför 2019.

In:

Viktor Prodell, IF Elfsborg
Carlos Strandberg (lån från Malmö FF)
Daniel Björkman, BK Forward
Martin Broberg, Odd
Dennis Collander, Skiljebo
Jake Larsson, Hammarby
Agon Mehmeti, klubblös

Ut:

Alfred Ajdarevic, Värnamo (lån hela året)
Nahir Besara, Al-Feiha
Kennedy Igboananike, Al-Hazm
Sebastian Ring, Grimsby Town
Victor Sköld, Örgryte
Viktor Tranberg, Nordsjälland (avslutat lån)

Örebro SK tränare Axel Kjäll är själv tidigare spelare på elitnivå och efterträdde Alexander Axén på tränarposten i augusti 2017. Som spelare representerade Kjäll BK Forward, Trelleborg och Örebro SK och gjorde 50 matcher för den klubb han nu tränar. Kjälls kontrakt med Örebro sträcker sig fram till årsskiftet. I en intervju inför matchen på fredag berättar Axel Kjäll om hur han ser på säsongen så här långt.

25 poäng efter 21 matcher, 7 segrar, 4 oavgjorda och 10 förluster. Hur skulle du vilja beskriva er säsong så här långt?

-Egentligen stabilare ju längre säsongen har gått. Vi hade en tuff period i början, har tagit steg för steg och match för match har vi hittat en stabilitet i prestationerna som gett fler poäng. Det känns som att vi vuxit under säsongen.

Har du analyserat orsakerna till de svagare resultaten i våras?

-Man analyserar väl alltid match för match. Det man kan säga är väl att i våras hade vi ingen riktig kontinuitet. Det var nya spelare som kom in sent, spelare som var utanför plan, in och ur i matchelvan. Kontinuiteten har blivit bättre och bättre ju längre säsongen har gått.

Vad är er utveckling i laget och spelet sedan uppehållet?

-Jag tycker att vi blivit bättre, framför allt i vårt anfallsspel. Att hota både framför och bakom deras backlinje, samt att vi fått till ett bättre omställningsspel. Vad gäller omställningsspelet har vi blivit bättre på att värdera situationerna, när vi ska gå med full attack framåt och när vi ska ta in bollen och spela på motståndarnas planhalva.

Ni har gjort många mål på sistone, varför?

-Jag tror att dels har de tre-fyra offensiva spelarna, Carlos, Broberg och Filip fått fler matcher i ihop. Sen har vi fått ett bättre anfallsspel totalt sett.

Ni har även släppt in relativt många mål under säsongen, 35, varför?

-Jag tror att tyvärr har vi inte lyckats vara lika kompakta i försvarsspelet som året innan, fram till de två sista matcherna förra säsongen. Jag tror att det hänger ihop med att vi växlar lite i system, att vi haft en del nya spelare in och att vi inte varit tillräckligt synkade i vår första press. Inte varit lika synkade i straffområdena. Men det har ändå blivit bättre ju längre säsongen har gått. Sen blir det också så att när vi är ett offensivt mer balanserat lag, när man gör fler mål så släpper man också in lite mer mål. Den korrelationen kan man tydligt se på andra lag i Allsvenskan också.

Vad är din analys av första mötet i Eskilstuna, som slutade 1-1?

-Det jag minns från den matchen är en första halvlek som var ganska så jämn. Jag tycker vi tar över i andra och kontrollerar det ganska bra. Vi gör 1-0 och har också chans att göra 2-0. AFC stretar emot och de gjorde mål på en fin individuell prestation där Nalic slog en ett fint inlägg som nickades i mål. En jämn första halvlek där AFC var starkare målschansmässigt än oss.

Några särskilda spelare ni måste se upp med på lördag?

-Vi får se, Nalic har gjort det bra, Anel Raskaj är viktig i speluppbyggnaden och håller ihop laget på ett bra sätt. Sen Kozica som man sett tidigare har spetskvalitéer.

Vad vet du om AFC:s nyförvärv som kommit in sedan senast ni möttes?

-Ja det är ju ett gäng, AFC är ju rätt luriga att scouta, det sker ju en hel del förändringar. Men av de som är med sedan senast, ytterbackarna, Raskaj är kvar, Loeper och Jarl. Rödin har jag följt i division 1 och jag tycker att han gjort det bra. Ryska spelaren har jag svårt att säga något om. Catic har jag mycket bra koll på eftersom han kommer från Örebrotrakten. Kozica och Vagic har jag sett lite tidigare.

Är du nöjd med den individuella utvecklingen hos dina spelare under säsongen?

-Så känns det. Det är några som tagit stora kliv och några som bibehållet sin kvalité. Kevin Wright som kom från Superettan och tagit en ordinarie plats. Jake Larsson som kom från Hammarbys ungdomsakademi och tagit en ordinarie plats och dessutom Simon Amin som kom från Karlsund och div 2 inför förra året och tagit en ordinarie plats.

-Jag har haft en ny roll i år och det har varit mycket med att hitta en balans och lära mig den rollen. Just nu känns det mycket som att både jag och flera spelare tagit flera kliv i vår utveckling.

Vad säger du om Rogic säsong?

-Jättebra, han har utvecklats för varje år han varit i Örebro. Gjort mycket mål och poäng, har ledaregenskaper, en funktionell spelare, kan spela på många positioner.

Viktor Prodells säsong?

-Viktor har ju haft en tuffare säsong. Han har krigat på och han jobbar hårt och är redo när speltiden dyker upp. Sen är det en konkurrenssituation där han spelat en del matcher med Carlos. Han har ändå en hel del startmatcher där han gjort mycket nytta för laget.

Du har rollen som Manager, berätta om dina arbetsuppgifter och ansvar i den rollen i Örebro?

 • Jag är huvudansvarig för den sportsliga verksamheten. VD är min chef. Jag har ansvar för att träna, coacha och ta ut ett lag i ÖSK:s A-lag, samt är ansvarig för truppstruktur och truppbygge, personalansvar för ledarna som jobbar med mig men också ansvarig för de långsiktiga planerna inom sporten.

Om du får drömma men samtidigt vara realistisk, var ser du ÖSK i Allsvenskan i 5 år?

 • Oj, bra fråga. Drömma ska man ju göra, hoppas vi kan klättra och sakta etablera oss på den övre halvan. Det är ju en kombination av att drömma och vara realistiska. Men även om vi förbättrar våra prestationer och resultat så kommer lagen runt omkring oss också att bli bättre, och då kan tabellplaceringen bli konstant.

Efter spel med Örebro SK i Allsvenskan 2014-2016, där Daniel Björnquist var ordinarie, tog han klivet över till allsvenska nykomlingen AFC Eskilstuna 2017. I AFC spelade Daniel alla 30 matcher (2 assist) och gjorde ett mycket professionellt och bra avtryck, såväl på som utanför planen. Motståndarkollen pratar med den tidigare AFC-spelaren på torsdagseftermiddagen, efter lagets träning. Men först en tillbakablick från vad Björnquist sa inför mötet mot sin gamla klubb i april.

Vad minns du bäst från din tid i AFC och Eskilstuna?

 • Det man tar med sig är att man lärde känna nya spelare, en ny förening och fick många nya vänner. Det var ett bra omhändertagande från klubbens sida. Man lärde känna nya tränare. Tiden i Eskilstuna utvecklade mig som människa.

Och nu är du tillbaka i Örebro, där du spelat tidigare. Hur trivs du i ÖSK?

 • Det är jättebra att vara i Örebro, det är väl där jag är uppväxt och spelat nästan hela min karriär. Örebro är hemma för mig. Vi har en bra trupp, ett bra lag, ett bra tränarteam och en ledning som är väldigt bra. Så det känns väldigt positivt kring ÖSK.

Vilken är din position och roll i ÖSK?

 • Min position är främst högerback, höger wingback och jag ska bidra både offensivt och defensivt, precis som i AFC. Prioriteten ligger i det defensiva spelet eftersom jag är högerback i grunden. Vi har spelat mest med wingbacks i ett 4-3-3-spel. Liksom jag hade den rollen i AFC, även om vi då spelade 4-4-2 men ibland växlade vi och spelare 5-3-2. Det är alltid en avvägning hur mycket man ska gå offensivt mot vad man släpper till bakåt men min ambition är alltid att försöka supporta offensivt.

Hur har sommaren varit?

-Det har varit mycket träning, en veckas ledighet i juni. Sen har jag dragits av en större skada så det har inneburit mycket rehabiliteringsträning för min del under sommaren. Jag skadade mig i slutet av maj och ledigheten kom i början av juni. Men jag var faktiskt iväg på en utlandsresa tillsammans med tjejen, min pappa och min storasyster med familj. Vi var i Spanien och det var härligt att komma iväg och få energi därifrån.

Berätta om skadan och vägen tillbaka till fotbollsplanen.

-Det var bortamatchen den 20 maj mot Östersund, då jag fick en fraktur i skenbebet. Det var en inläggssituation i början av matchen när jag kommer runt deras ytterback och slår ett inlägg, men får en tackling i ryggen och fastnar i gräset. Jag vrider till benet och känner att något går sönder. Det var sedan en period på 8-10 veckor som handlade om att inte belasta benet, att hålla igång träning i form av cykel och sedan 8-10 veckor innan jag kunde börja stegra fotbollsträningen igen. Det tog 12 veckor innan jag var med i match igen. Jag skadade mig den 20 maj och var tillbaka igen i mitt av augusti.

Vad har du för allmänna tips till fotbollsspelare som åker på en allvarlig skada?

-Det handlar om att göra sin rehabilitering så bra man kan, att man går in och gör 100 % varje dag, varje vecka och varje månad. Så att man ger sig själv chansen att vara så bra redo som möjligt för fotbollsträning igen den dag man är tillbaka. Det är mycket mentalt, man får träna mycket själv, träna mycket på gymmet. Det är tufft mentalt men det är bara att försöka gå igenom det och kämpa sig tillbaka till fotbollsplanen igen.

Hur känns det nu när du är tillbaka och spelar allsvensk fotboll igen?

-Det är såklart jätteroligt. Det känns som att fotbollen är en så stor del av sitt liv. När man är skadad sådär känns det som att halva livet pausar, att inte få göra det man tycker är så roligt, Men nu när man är tillbaka så är det så roligt att få spela och att kriga och kämpa för laget.

Hur vill du summera din egen säsong så här långt?

-Det är svårt att göra, det var en vårsäsong som var upp och ner för mig och för laget och sen kom skadan. Nu när jag kommit tillbaka så har det känts bra, så jag skulle vilja säga att formen är på väg uppåt.

Dina egna topprestationer?

Sundsvall borta var en bra match för egen del och för laget.

Vad behöver ni förbättra i försvarsspelet enligt dig, ni har trots allt släppt in mycket mål?

-Det är en ganska stor och bred fråga men det handlar väl om att sätta försvarsspelet över hela planen, hur vi ska pressa och styra tillsammans och vara kompakta.

Vad tycker du om Eskilstunas säsong så här långt?

-Jag tycker att av det jag sett är det ett lag som är bra på att försvara lågt och det man sett på slutet är väl att de haft för mycket skador i truppen vilket gjort att det blivit mycket roteringar. Men de försöker spela och har många bollskickliga och duktiga spelare.

Du som mött alla bottenlag och känner AFC, hur ser du ser på Eskilstunas möjligheter att klara kontraktet?

-Jag tror som jag var inne på att de har alla möjligheter om de kan ha en så frisk trupp som möjligt och ger sig själva chansen.

I Örebro Sportklubb spelar också eskilstunabon tillika AFC:s före detta lagkapten Filip Rogic. Hans fru Felicia Rogic spelare anfallare i Eskilstuna United och hans svärfar är numera Eskilstuna Uniteds tränare och före detta storback i ÖSK, Magnus Munken Karlsson. 26-årige Rogic, som är 1.80 lång och väger 77 kilo, har spelat 53 matcher för ÖSK och gjort imponerande 21 allsvenska mål varav 7 förra säsongen och 8 i år. Detta som hård arbetande mittfältare.

Efter att Rogic varit med och spelat upp AFC till fotbollens finrum 2016, lämnade han inför 2017 för Örebro SK. Treårskontraktet som då skrevs är nu inne på det sista avtalsåret. Rogic, med Eskilstuna City som moderklubb, blev 2018 utsedd till årets ÖSK:are och har till i år vuxit ut till en av örebrolagets viktigaste spelare. Han tippas av flera fotbollsexperter ta ytterligare steg i sin fotbollsutveckling i år och är garanterat en av de spelare som ÖSK har på sin lista som säljbara spelare, kopplat till strategin att få ekonomin att växa. Kanske kommer han att säljas redan innan lördagens match mot Eskilstuna. Enligt Expressen kom det under onsdagen ut uppgifter om att ryska bottenlaget FC Orenburg vill köpa Rogic. Det ryska transferfönstret stänger på lördag den 31 augusti, så ÖSK sälja till dem eller annan klubb spelar inte Rogic mot AFC på lördag.

Detsamma gäller Carlos Strandberg, som ryktats för en utlåning från Malmö FF till saudiska Al Hazm, klubben som förre AFC-spelaren Zourab Tsiskaridze spelade i förra säsongen och som räddade sig kvar i den saudiska högstaligan via kval. Även det saudiska transferfönstret stänger på lördag, så vill de ha glödhete Strandberg spelar han inte heller mot Eskilstuna.

Motståndarkollen tar självklart pulsen på AFC:s före detta lagkapten och ÖSK:s nyckelspelare, Filip Rogic. som berättar om sin och lagets säsong och om tränare Axel Kjäll.

Berätta om din karriär, vilka klubbar har du spelat i och när?

 • Jag började i Eskilstuna City i Division 2. Det första året var det lite upp och ner mellan A-laget och juniorlaget. År två blev jag helt ordinarie i A-laget då gick vi upp i ettan. Sen flyttade jag till ÖFK, skrev på ett treårsavtal med Östersund, men var bara där i en säsong innan jag blev utlånad från ÖFK till AFC United, då i division 1. Vi gick upp till Superettan och jag bröt då kontraktet med ÖFK och spelade två säsonger till med AFC. År två gick vi upp till Allsvenskan. Då skulle AFC United bli AFC Eskilstuna och då valde jag att skriva på för ÖSK.

Hur är det att spela i Örebro SK?

 • Det är kul, det är roligt att vara en del av Örebro. Det känns som att föreningen är väldigt viktig för staden och att det finns ett intresse här. Det har varit två fina år för mig hittills och jag har bara positiva känslor.

Vad är Axel Kjälls styrkor som tränare?

 • Han är en modern tränare som har väldigt mycket idéer och lösningar på både anfallsspel och försvarsspel. Väldigt smart tränare som lägger väldigt mycket tid, en problemlösare. Istället för att fortsätta köra på som man alltid gör, är och vill han vara flexibel i sitt spel. Sen är det väl upp till oss spelare att lösa det. En väldigt bra tränare som jag känner att jag utvecklats hos varje dag. Axel är väldigt bra med spelarna också och bryr sig om hur du mår. Han har ett stort fotbollskunnande. Jag tycker att han är rätt man för jobbet.

Hur vill ÖSK spela fotboll?

 • Som tränaren vill att vi ska spela. Vi vill självklart kontrollera matchbilden, när vi har bollen och när vi inte har bollen. Ett stabilt försvarsspel och ett varierat anfallspel men både djupledsspel, korta passningar och bollinnehav, där vi inte spelar på chans eller på slumpen. Kombinationsspel, instick på djupet. Vi spelar 3-4-3 eller 5-4-1.

Hur sammanfattar du er säsong så här långt?

-Det är en sämre start och en bättre period under de sista 7-8 matcherna. Vi har kunnat haft kontinuitet i startelvan och kunnat spela ihop oss. Vi har gjort bra matcher och haft bra anfallsspel. Vi gjorde fyra mål mot Helsingborg, fyra mot Sirius och fyra mot Falkenberg. Anfallsspelet har varit bra. Vi är mer nöjda nu än första delen och har visat det den sista tiden.

Vad hände mot Sirius, hur kunde ni gå fram till 4-0 på bortaplan efter 50 minuters spel?

-Framför allt genom Carlos som gjorde tre mål själv men andra saker var också bra. Det var bra variation i anfallsspelet, vi utnyttjande Carlos en mot en. När lag vill pressa oss högt upp så vi kan utnyttja honom en mot en. Framför allt har vi haft ett högre försvarsspel. Helheten har varit så mycket bättre och det har underlättat för alla individuellt. Vi har mer passningar inom laget. Utan den kollektiva insatsen är det svårt för Carlos att göra tre men vi kan inte ta målen ifrån honom.

Hur bedömer du din egen säsong så här långt?

-Jag känner väl att jag har mer och ge. Det har varit knackigt med skador och så men poängmässigt, 8 mål och 4 assist, det får man vara nöjd med. Men jag har mer att ge, det tycker jag alltid.

Din fru Felicia Rogic (tidigare Karlsson) har ju haft en fantastisk målproduktion efter sommarens giftermål och namnbytet, är det någonting du vill kommentera?

-Ja precis, hon har spelat väldigt bra. Jag brukar skämta med henne om att det beror på att hon fått efternamnet. Nej då, det är hennes förtjänst, sen kanske hon får lite boost nu när hon heter Rogic, säger Filip med glimten i ögat.

Du har också gjort många mål i årets allsvenska vilket imponerar, varför?

-Jag gjorde sju förra året och har väl gjort åtta i år. Jag tar mig in i boxen och har utvecklat mitt offensiva spel. När man väl tar sig in så dimper bollen ofta ner där. Min bästa egenskap är väl att jag ofta tar mig in i straffområdet, samtidigt är mina avslut bättre. Det beror inte bara på en orsak, det är ingen slump. Sen har jag fått rätt bollar av lagkamraterna som ger mig bollar och gör det enkelt för mig

Du som kan AFC och även mött alla andra lag, vad ger du AFC för möjligheter att spela sig kvar i Allsvenskan?

-Oj, det är svårt att säga. Det finns många karaktärer i AFC som kanske de andra lagen inte har. Jag tror det kommer gynna laget i de nio sista matcherna. Du måste ha spelare som vågar gå fram och avgöra matcherna. Nu såg jag att många spelare var skadade senast. Man måste börja vinna, ett oavgjort resultat ger inget och det är inte alltid man kan avgöra i 94:e minuten som borta mot Östersund. Jag tror man måste våga tidigare i matcherna, våga tänka att man inte har något att förlora, det är bara att köra på.

Så här sa Rogic när Motståndarkollen pratade med honom om utlandsspel, inför matchen mot AFC Eskilstuna i april.

Vill du spela utomlands i framtiden och har du några preferenser på land och liga?

 • Självklart vill man ju det, sen är det en lång väg dit. Man måste spela väldigt bra fotboll om man ska ta sig till de bättre ligorna. Vore tråkigt att lämna klubben som Bosman, skulle kännas bra att om man lämnar att man kan ge något tillbaka. Och det är det vi sitter och pratar om, om det kan bli så bra som möjligt, Men jag vill inte sitta och prata om det nu, det är 28 matcher kvar på kontraktet och en tredjedel av mitt kontrakt med Örebro så det känns konstigt att sitta och prata om andra saker än Örebro just nu.

Vad är viktigt att tänka på om du skulle ta steget utomlands?

 • Det viktigaste är att klubben vill ha dig, att det inte är någon agent som gör någon en tjänst. Känns som att många spelare lämnar och vänder hem till allsvenskan utan att ha spelat en enda match utomlands.

Nu när det utländska fönstret stänger i de flesta ligorna natten mot söndag, aktualiserar Motståndarkollen frågan till Rogic på nytt.

Du har tidigare pratat om att du vill gå utomlands och det finns ett stort intresse för dig. Många utländska fönster stänger nu på lördag. Blir du kvar i ÖSK och spelar mot Eskilstuna på lördag?

-Intresse finns det mycket av, men det gäller att det ska bli en som vill lägga budet. Örebro vet vad jag vill och ÖSK har ambitionen att sälja. Man vet inte vad som händer, det kan gå fort inom fotbollen, kommenterar Filip Rogic.

Det var mot Örebro SK som AFC Eskilstuna tog sin första historiska poäng i Allsvenskan. Den 8 april möttes lagen på Tunavellen i Eskilstuna och mötet slutade till sist 2-2, efter att AFC varit i ledningen två gånger och endast tre minuter plus stopptid från att vinna. Sett till statistiken var matchen oerhört jämn. Örebro vann bollinnehavet med 51 % mot 49 och passningarna med 348 mot 330. Hörnor skapade hemmalaget flest, 12 mot 5, utan att kunna förvalta en enda. Varsitt gult kort vittnar om en schysst match trots derbykaraktären.

Hur föll då målen? Efter en mållös första halvlek exploderade Tunavallen då AFC tog ledningen direkt i den andra halvleken. I minut 47 utnyttjade Mohammed Buya Turay en svag hemåtnick av Nordin Gerzic och tunnlade kyligt Oscar Jansson i ÖSK-målet efter friläge. I den 65:e minuten kvitterade eskilstunasonen och före detta AFC-lagkaptenen Filip Rogic, ett distinkt och välplacerat högerskott bakom Tim Erlandsson i hemmamålet. Detta efter att ÖSK:s Michael Omoh gjort ett lysande förarbete, då han från en högerkantsposition i tur och ordning rundade Jernade Meade, Alex Michel och Emmanuel Frimpong innan han spelade snett bakåt till en framstormande Rogic. Fint fotbollsmål och en respektfull Rogic valde att inte fira kvitteringsmål, en fin gest mot sin gamla klubb och AFC-publiken. AFC ville dock så gärna vinna den första hemmamatchen i Allsvenskan och i minut 87 rullade Buya Turay in 2-1 sedan han rundat målvakten Jansson. ÖSK skulle dock få sista ordet, då Kennedy Igboananike (idag i Al-Hazm i Saudiarabien tillsammans med f.d. AFC-spelaren Zourab Tsiskaridze) efter en slutforcering i den 92:a minuten lyckades dubbeltunnla Daniel Björnqvist och Alex Michel och få in bollen bakom Tim Erlandsson. Se höjdpunkterna från AFC Eskilstuna-Örebro SK den 8 april 2017 i länken nedan:         

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-afc-tog-sin-forsta-allsvenska-poang—utnyttjade-dubbla-jattemissar/

I returen på Behrn Arena den 21 september i omgång 24 var det AFC som till slut drog det längsta strået och vann med 3-2. Mohammed Buya Turay gav AFC ledningen i den första halvleken, läckert framspelad av Omar Eddari med ett inlägg bakom stödjebenet. Kennedy Igboananike ville inte vara sämre och kvitterade innan Filip Rogic bredsidade in 2-1 för ÖSK efter att Nahir Besaras skott tagit i stolpen och Rogic som så ofta befunnit sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Spelförståelse och vilja att bidra. Örebro som låg nia i Allsvenskan från omgång 21 till 30 tappade dock ledningen till AFC som åkte hem till Eskilstuna med alla tre poängen. Detta sedan Omar Eddari kvitterat till 2-2 på en straff som fick slås om och sedan satte 3-2 efter en enastående soloprestation.
Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna-Örebro SK den 21 september 2017 i länken nedan:         

https://www.fotbollskanalen.se/video/3935590/hojdpunkter-eddahri-show-nar-afc-vann-mot-orebro/

Avslutningsvis lite historia och kuriosa om Örebro Sportklubb, information framtagen av statistikern och ÖSK-kännaren Christer Johansson.

Örebro Sportklubb bildades 28 oktober 1908 som en utbrytning ur IFK Örebro, som i sin tur hade grundats redan 1900. Det var en konflikt inom IFK som fick 79 ungdomar att lämna klubben och starta ÖSK. Noterbart är att laget spelade i helsvart dress fram till bytet till vit-svart 1922 och att lagets första tränare på 1920-talet hette Hjalmar Bergman.

Stora profiler i ÖSK

Orvar Bergmark, senare förbundskapten för A-landslaget 1965-70. Unik händelse 1958 då han i februari blev svensk mästare i bandy med ÖSK (finalseger 3-1 mot Edsbyn) varpå han fyra månader senare utsågs till VM:s bäste back när Sverige spelade hem silvermedaljen i fotbolls-VM.

Byskesonen Bergmark är den ende som erövrat VM-silver i både fotboll och bandy.

 

Thomas Nordahl, son till Sveriges första utlandsproffs Gunnar Nordahl.


Hasse Borg
, landslagsman och senare sportchef i Malmö FF när Zlatan Ibrahimovic slog igenom.


Sven-Gunnar Larsson
, legendarisk målvakt på 1970-talet, tvåa i landslaget bakom Ronnie Hellström.


Kronblom
, som stod staty utanför Eyravallen men som försvann när arenan bytte namn till Behrn Arena.

 

Några kända spelare och spelare med koppling till Eskilstuna

Sven Dala Dahlkvist, dalmasen som vann Guldbollen 1984 och tränade Eskilstuna City FK

Magnus Munken Karlsson
, idag tränare i Eskilstuna United


Lars Larsen
, mittfältsmotor från Danmark


Miroslaw Kubisztal
, ytterst målfarlig polack


Arnor Gudjohnsen
, extremt bollbegåvad islänning, en sammanhållande kraft


Peder Ståhl
, senare tränare i Eskilstuna City under storsatsningen 2001-02


Mikael Danielsson
, ytterback via Eskilstuna och Trelleborg

 

Berömda tränare


Tord Grip
, 1974-75 och 1979-80


Roy Hodgson,
1983-84

 

Första segermatchen

Första gången ÖSK vann en allsvensk fotbollsmatch var 18 augusti 1946, vinst 6-1 mot Billingsfors IK. Herold Wolfbrandt gjorde fyra mål på dryga 20 minuter.

Målvakten Anders Karlsson har rekordet för flest spelade matcher i ÖSK, 436
stycken. 19 säsonger mellan 1984 och 2002. I november 2015 anmäldes han försvunnen av anhöriga. Nästan ett halvt år senare hittades en avliden person i Hjälmaren. Det var Anders Karlsson som påträffades. Fruktansvärt sorgligt.

 

Hösten 1970 var ÖSK inblandat i den första huliganmatchen i svensk fotbollshistoria. Matchen mot svenska mästarna IFK Göteborg i sista omgången. ÖSK vann med 1-0 efter obeskrivliga kravallscener. Blåvitts fans invaderade planen, klippte sönder målnät och grävde upp målställningen i försök att få matchen avbruten och få till ett omspel. Det lyckades inte. För övrigt senaste gången IFK Göteborg åkt ur högsta serien.

 

Nära SM-guld

ÖSK är den klubb som spelat flest allsvenskan säsonger utan att ha vunnit ett SM-guld, men för 25 år sedan var det verkligen nära. Säsongen 1994 inleddes utmärkt och efter nio omgångar var förlustnollan intakt. Inför den 26:e och sista omgången den 23 oktober 1994 stod kampen mellan tre lag; IFK Göteborg, Malmö FF och ÖSK.

 

ÖSK vann med 3-0 i Landskrona och då skulle det räcka om MFF klarade minst oavgjort hemma mot Blåvitt. MFF var obesegrat på hemmaplan före avspark. En kvart före slut var ställningen 1-1 i Malmö och guldet i Örebro. Då avgjorde IFK Göteborg med ett vinstmål och snuvade närkingarna på ett historiskt guld. Mikael Martinsson sköt IFK:s mål och guldet ur ÖSK:s händer. Sven Dala Dahlkvist var tränare för ett självspelande kanonlag. I ÖSK:s backlinje bland andra Magnus ”Munken” Karlsson. Munken gjorde totalt 79 allsvenska matcher i ÖSK och tre mål.

 

Guld i andra idrotter

ÖSK har vunnit fem SM-guld i bandy och var under många år etta i maratontabellen. I handboll har ÖSK två SM-guld. Kuriosa i handboll är att Guifs allra första match i elitserien hösten 1958 spelades mot Örebro SK i Sporthallen, seger 30-21 till Guif.

lördag den 31 augusti 16.00 spelas den så viktiga derbymatchen på Behrn Arena i Örebro. Motståndarkollen tackar Axel Kjäll, Filip Rogic, Daniel Björnquist och Nemanja Miljanovic för deltagandet i Motståndarkollen. Motståndarkollen önskar även båda lagen stort lycka till på lördag och med avslutningen av säsongen!

Joel Hamberg