Motståndarkollen: IF Elfsborg

13 sep 2019

Den klassiska Boråsföreningen IF Elfsborg bildades 1904 och ligger på en imponerande 5:e plats i den allsvenska maratontabellen. De gulsvarta har hela 75 allsvenska säsonger bakom sig och har på totalt 1816 allsvenska matcher inför i år, vunnit 738, spelat 446 oavgjorda och förlorat 632 matcher. Under åren har Elfsborg vunnit 6 SM-guld varav det senaste spelades hem 2012. Förra säsongen gick det dock sämre än på länge då laget slutade 12:a i Allsvenskan. I modern tid han klubben en extremt framgångsrik då laget alltså vann SM-guld 2006 och därefter radade upp den imponerande sviten; plats 4 säsongen 2007, 2:a säsongen 2008, 3:a säsongen 2009, 4:a säsongen 2010, 3:a säsongen 2011, SM-guld 2012, 6:a 2013, 4:a 2014, 4:a 2015 och 5:a 2016. Under samma år nådde man Europa League 9 av 10 år. Oerhört imponerande!

Efter ett par svagare säsonger gör Elfsborg i år något av en mellansäsong. Klubben har är långt från att hota den allsvenska toppen både sportsligt och ekonomiskt men är samtidigt starkare såväl sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt än samtliga bottenlag. Det, i kombination med många bra spelare och erfarenhet, som Elfsborgskännaren Nemanja Miljanovic uttrycker det längre fram i artikeln, bidrar garanterat till att EIF med åtta matcher kvar positionerar sig i Allsvenskans ingenmansland ihop med Örebro SK, på säker mark från Sundsvall, AFC Eskilstuna, Falkenberg, Kalmar, Sirius, Östersund och Helsingborg som alla kan åka ur, nå kvalplats eller klara sig kvar av egen kraft. En position Boråspubliken dock har svårt att acceptera och som gjort att publiken inte strömmat till Borås Arena i år heller.

Inför mötet på Tunavallen placerar sig Elfsborg på plats 9 med 28 poäng och målskillnaden 29-35. På samma poäng men med bättre målskillnad ligger Örebro SK. Därefter har Boråsklubben hela 12 poäng upp till sjundeplacerade IFK Norrköping, 16 poäng till Malmö FF på Europaplats och hela 19 poäng upp till serieledande Djurgården. AFC Eskilstuna i sin tur ligger näst sist med 14 poäng efter 22 matcher. Inför matchen har AFC tagit in två nya tränare i form av Saulius Sirmelis och Saulius Cekanavicius. Sirmelis är ny huvudtränare och kommer närmast från Shakhter Karaganda i Kazakstans högstaliga, ett uppdrag han lämnade i december 2017. De två litauiska tränarna har inför matchen fått möjligheten att träna laget i cirka 10 dagar under landslagsuppehållet. Tidigare huvudtränare Nemanja Miljanovic fortsätter i sin sportschefsroll och Jawad Al Jebouri fortsätter som assisterande tränare.

AFC Eskilstuna ställs mot Elfsborg på måndagskvällen i Eskilstuna. Eskilstuna har då revansch att utkräva efter att ha förlorat i Borås efter ett sent hemmamål. Se höjdpunkter från mötet mellan IF Elfsborg och AFC Eskilstuna i länken nedan.
https://www.fotbollskanalen.se/video/11984133/karlsson-skickar-elfsborg-till-ledning/

Två AFC:are med Elfsborgsanknytning är klubbens sportchef Nemanja Miljanovic som firade stora framgångar som bejublad fotbollsspelare i Boråsklubben under hans karriär. Bland annat var Nemanja med och tog laget upp i Allsvenskan innan han blev proffs i spanska Heracles i La Liga säsongen efter. Totalt blev det 8 säsonger i Elfsborg som spelare för Nemanja under två sejourer (1990-1996 och 1999-2000). Innan Miljanovic skrev på för AFC Eskilstuna som sportchef och senare tränare var han assisterande tränare i Elfsborg och längre ner i Motståndarkollen kommenterar Nemanja Elfsborgs 2019.

AFC:s rutinerade anfallare Denni Avdic spelade i Elfsborg 2006-2010 och totalt blev det 102 matcher och 26 mål för de gulsvarta. Säsongen 2010 var strålande då han som striker nätade hela 19 gånger för Boråsklubben i Allsvenskan. Därmed slutade Avdic tvåa i skytteligan, blott ett mål bakom Alexander Gernt. För den bedriften belönades Avdic med ett proffskontrakt i tyska Bundesligaklubben Werder Bremen. Så här säger Denni Avdic om sina år i Elfsborg och tankarna inför säsongsavslutningen när allt ska avgöras.

Åren i Elfsborg, vad tar du med dig från dem?

-Att vi hade fyra sjukt bra år, framgångsrika år som lag men även att det var en väldigt bra miljö för mig som ung, att spela med de grabbarna som fanns då, bland annat Anders Svenssson, Mattias Florén, Andreas Augustsson, Teddy Lucic, Stefan Izisaki och Martin Ericsson som var väldigt viktig för mig, han spelade 10:a bakom mig. Tränarna var också väldiga viktiga för mig under de åren, Magnus Haglund och Peter Wettergren. Vi var med i CL-kval, vi vann SM-guld och spelade i Europa. Så det var väldigt bra år för både mig och klubben.

Vad var nyckeln till ditt spel och 19 mål säsongen 2010?

-Tidigare år hade jag spelat både defensiv mittfältare och offensiv mittfältare, tvåvägsmittfältare. Inför sista året blev jag mer renodlad forward, att jag fick en tydlig roll. Sen taktiken och truppen, de spelare jag har nämnt, med flera. Som gjorde att jag och vi kunde göra de resultat vi gjorde. Det passade mig perfekt det sättet vi spelade på. Det är ingenting som kommer av sig själv att man gör det bra, man måste ha medspelare och en taktik runtomkring som ger en verktyg och möjligheter att prestera bra.

Hur var känslan att göra 19 mål under en säsong, när allt flyter på?

-Grejen var väl att jag visste att om jag håller mig till min uppgift, att fokusera på att störa mittbackarna, att hota och hitta löpningarna och förbereda mig på avslut, så kommer bollarna komma. Sen när man kommer in i ett flyt så kan det räcka med en chans.

Hur är din egen form?

-Jag känner mig i bra form vilket jag gjort under en längre tid.

Hur är känslan inför måndag?

-Känslan är bra tycker jag, vi har haft en väldigt bra träningsvecka hittills där vi arbetat på saker som vi försöker förbättra. Alla känns fokuserade och taggade.

Vad är viktigt att tänka på nu när laget går in i de åtta avgörande matcherna, när allt ska avgöras?

-Jag tror 1, att man inte börjar stirra sig blind på tabellen, det kan bara skapa stress. Jag har aldrig varit i denna situation tidigare med ett lag men det är något liknande som när man krigar för guld. Börjar man titta på tabellen kan det skapa stress och det gäller att fokusera på rätt saker. Speciellt för oss nu med nya tränare, att försöka suga åt sig all ny information och nya direktiv, säger Avdic.

Boråsklubben Elfsborg är känd för sitt starka stöd från sponsorer och näringsliv i regionen Sjuhärad, där staden noterbart ligger mitt i Västergötland. Klubben har under de senaste åren haft en omsättning som varierat mellan 80-120 miljoner per år. Därtill ligger man på sjätte plats i Allsvenskans löneliga. Hemmaarenan, Borås Arena, äger klubben själv och den tar hela 16 500 åskådare. Förra säsongens hemmasnitt var 6317 betalande. Klubbens tränare är Jönköpingssonen Jimmy Thelin som gör sin andra säsong i Elfsborg. Inför denna säsong hade Thelin ett poängsnitt på 1.1 poäng per match de 90 matcher har varit tränare för Jönköpings Södra och Elfsborg i Allsvenskan. Så här säger Jimmy Thelin inför måndagens allsvenska match mot AFC Eskilstuna.

Hur vill du sammanfatta säsongen för er del så här långt?

-Många nya spelare i truppen inför året, ser bättre och bättre ut.

Vad minns du av första mötet med AFC och vad tar du med dig från den matchen?

-Ganska stängd match från båda lagen, där vi lyckligtvis gick ut som vinnare.

Ni förlorade bollinnehavet på Borås Arena med 51 % mot 49. Det är ovanligt för er på hemmaplan, särskilt mot ett bottenlag, vad tror du det berodde på?

-AFC Eskilstuna är ett bollskickligt lag.

Hur har ni tränat under landslagsuppehållet?

-Vi har kört på bra och fokuserat och hela tiden försökt bli bättre.

Ni slåss i praktiken med Örebro om åttondeplatsen i årets serie, vilket ger hemmaplansfördel i Svenska Cupen då ni lottats i samma grupp. Utöver den motivationsfaktorn, hur är det att att ligga i ingemansland av tabellen utan direkt hot nedåt men heller inte med möjlighet att kunna avancera uppåt såtillvida inte Norrköping, Göteborg och Hammarby faller ihop totalt och ni går rent sista åtta matcherna?

-Vi tar en match i taget och försöker vinna så många matcher som möjligt.

AFC har gjort ett tränarbyte under landslagsuppehållet. Vad tror du att det kan betyda för matchen?

-Vi har lagt så mycket vikt på tidigare matcher, dock känner vi till spelarna bra. Sen är det alltid svårt att förutse vad en ny tränare vill tillföra så tätt inpå.

Hur har ni det med skador och avstängningar?

-Skada på Rasmus Alm, Simon Strand är avstängd annars är alla tillgängliga.

När åker ni upp till Eskilstuna?

-Vi åker upp på söndag och laddar inför en viktig match

AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic har som bekant tränat både Elfsborgs och AFC under de senaste säsongerna. Motståndarkollen ringer därför upp Miljanovic för att höra om hans tankar om Elfsborg som klubb, första mötet i Borås och matchen på måndag.

 Vad tycker du om Elfsborgs säsong så här långt?

-Jag tycker att de gjort en bra säsong. Det är andra året med nya tränare, de har resultatmässigt gjort det mer än godkänt hittills. Det känns som att det är starkt att vara åtta eller nia. De har haft en ganska stor spelaromsättning, inlånade spelare och unga spelare som får chansen. Det känns lite som en generationsväxling.

Vad är Elfsborgs styrkor i år enligt dig?

-Styrkor är fortfarande att de har bra spelare, kvalitetsspelare offensivt och defensivt. Sen har de rutinerade spelare, äldre spelare som kan ta tag i det när det behövs, ex Holmén, Ishizaki, Jon Jönsson och Kevin Stuhr Ellegaard.

Efter många år i den allsvenska toppen och nästan årliga Europaäventyr har Elfsborg nu halkat efter toppen inom svensk fotboll, vad tror du det beror på?

-Det beror helt enkelt på att Elfsborg, om vi ska vara helt ärliga, Borås som stad kan inte matcha Stockholm, Göteborg och Malmö. De måste göra det väldigt bra, få fram egna spelare, värva rätt och sälja. De har gjort det bra under tio år, varit i toppen och var nog klubben som fram till 2016-2017 tog flest allsvenska poäng under tio år. Ett jättebra jobb. Boråspubliken har kanske blivit kräsna och kräver kanske för mycket. Det kanske var väntat att det skulle komma en period efter Anders Svensson.

-Elfsborg får nu hitta sig själva igen. Det har också varit tränarskifte och man får nu jobba i lugn och ro och i andra vågen. Nu har Stockholmsklubbarna gjort det väldigt bra, Malmö är där, Göteborg på grund av historiken. Nu blir det för Elfsborg att försöka fajtas med Häcken, Norrköping och Örebro.

-Elfsborg har en bra historia, bra grund, bra ungdomsfotboll och bra infrastruktur. Nu har de ju byggt en ny inomhushall för 3000 personer och arbetar med att förbättra arenan. Det har de gjort bra, insett att de måste göra saker vid sidan av för att lyckas.

– Just nu kan man inte kräva mer av Elfsborg sportsligt. Sen kan man hoppas att de spelare som nu är ute i Europa kommer hem en dag, Niklas Hult, Oscar Liljemark, Victor Claesson, Marcus Rodén och Johan Larsson. De är ju bland annat spelare som kanske kan komma tillbaka och med sin erfarenhet hjälpa klubben framåt. Anders Svensson, Mattias Svensson, Samuel Holmén, Jon Jönsson, Emir Bajrami och Lasse Nilsson är tidigare exempel på spelare som återvänt till Elfsborg efter spel utomlands.

Hur ser du på klubbens framtid och vad krävs för att de åter ska kunna göra upp om medaljplatserna i Allsvenskan?

-Jag tror framför allt lugn och ro och låta klubben jobba utan för stora krav, att satsa på ungdomsfotbollen som de har gjort samt ha tålamod. Värva rätt, få ut spelare och sälja och få hem återvändare. Stefan Andreasson har varit väldigt duktig på att hålla kontakten med de spelare som gått utomlands och fått dem att vilja komma tillbaka till Elfsborg.

Är det några särskilda Elfsborgsspelare som imponerat på dig i år?

-Simon Strand har varit en riktigt fin överraskning. De värvade honom från Norge och han spelade innan i Dalkurd. Sen tycker jag att Jesper Karlsson kommit igång på sistone. Det känns också som att den sista värvningen de gjort, danska Nielsen, är en bra värvning. Sedan har de en ny kille från Degerfors, Rasmus Alm. Sen är spelare som Levi, Holmén och Ishizaki bra och Simon Olsson har etablerat sig som en bra allsvensk spelare.

Vad tar ni med er från första mötet med Elfsborg som de vann med 1-0?

Det var en jämn match som vi tyvärr förlorade med tio minuter kvar. Vi höll jämnt med Elfsborg men släppte tyvärr in ett naivt mål som vi gjort i många matcher. Men en bra genomförd match från vår sida. Det har hänt i flera matcher att vi tyvärr fått betala på grund av lite erfarenhet i Allsvenskan.

Vad minns du av Elfsborgs spel och chanser?

-Det jag minns är att de spelade 4-3-3. Då hade de Cibicki och mycket gick via honom. De försökte kontra och utnyttja hans snabbhet. Det var också han som avgjorde kan man säga, han slog passningen till Jesper Karlsson som avgjorde.

Vad kommer du att fokusera på i uppdraget som sportchef framöver?

-Just nu är det framför allt att vara till hjälp de nya tränarna i vad de än behöver.  Sedan att observera hur det går och börja förbereda nästa säsong. Men nu är det fokus på Allsvenskan och att försöka klara oss kvar. Det är åtta matcher kvar att spela och chansen är där.

Vad blir viktigast under den närmsta perioden fram till Allsvenskans slut?

-Det viktigaste är ju att få tillbaka alla spelare friska och tillgängliga så att vi kan fajtas för överlevnad. Det är bara Gustav Jarl som är skadad.

Följande har hänt i Jimmy Thelins Elfsborgtrupp inför säsongen 2019

Spelare in:

Stian Gregersen (Molde, lån hela året)
Deniz Hümmet, Trelleborg
Jonathan Levi, Rosenborg (lån hela året)
Simon Strand (Dalkurd)
Rasmus Alm (Degerfors IF)

Spelare ut:

Emir Bajrami, slutat
David Boysen, Helsingborg
Ibrahim Dresevic, Heerenveen
Alex Dyer, Lilleström (lån till sommaren)
Arian Kabashi, Gais (lån hela året)
Christopher McVey, Dalkurd (lån till sommaren)
Chinedu Obasi, AIK
David Olsson, Oddevold
Viktor Prodell, Örebro SK
Rasmus Rosenqvist, Gais (lån hela året)

Inför bortamatchen mot Elfsborg i våras intervjuade Motståndarkollen Elfsborgs mycket framgångsrika och ansedda klubbchef Stefan Andreasson. Så här sa Elfsborgsikonen Andreasson då om Borås och Västergötlands största och mest populära förening då han berättade berättar om Elfsborgs utveckling, framgångar, utmaningar och strategier.

-Vi fyller 115 år i år så vi är en ganska anrik förening, ligger på femte plats i maratontabellen som är ganska fantastiskt om man tänker på det och vi har haft framgång under vissa perioder, på 30-40 talet, på 50-60 talet och sen nu på 2000-talet. Sen var vi ute ur Allsvenskan ett tag, 1988-1996. Jag var själv med och gick upp med Elfsborg 1997 och sedan dess är det bara vi och Göteborg som spelat i Allsvenskan under alla dessa 22 år. Första titeln vi tog på senare år var cupguldet 2001, 40 år efter SM-guldet 1961, sen vann vi cupen 2001, 2003 och 2014. SM-guld vann vi 2006 och 2012, säger Andreasson.

Innan Stefan Andreasson själv får berätta om sin klubb låter Motståndarkollen AFC:s Nemanja Miljanovic beskriva sin tidigare spelarkollega och chef.

-Stefan är ju en stor del av Elfsborg, han föddes ju som det känns i Elfsborg och är kvar. Spelade, var lagkapten, sportchef och nu klubbchef. Han förknippas mycket med Elfsborgs framgångar den moderna tiden. Som person bra, kanske emellanåt lite för snäll i den rollen. Har gjort ett fantastiskt arbete i klubben som spelare, ledare, sportchef och klubbchef. Och det känns som att Stefan är en del av Elfsborg och att Elfsborg inte skulle kunna vara utan Stefan och Stefan inte skulle kunna vara utan Elfsborg, säger Miljanovic.

Stefan Andreasson berättar nu själv om klubben och hans roll i Elfsborg.

Hur länge har du arbetat i klubben och var har du för uppdrag?

– Jag spelade i Elfsborg sedan jag var fem år och spelade i A-laget i 14 år. Jag är nu klubbchef och har varit det sedan november 2008. Innan dess var jag sportchef sedan november 2001, jag var spelande sportchef 2000-2001. Jag jobbade också i sju år på Arbetsförmedlingen och var med och startade lokal-tv i Borås, sen har jag pluggat internutbildningar på högskolan när jag arbetade på Arbetsförmedlingen. Så jag har en erfarenhet.

Ser du några fördelar med att du själv spelat fotboll på elitnivå i dina uppdrag du haft efter karriären och idag?

-Jag har haft olika roller, sportchef och klubbchef, det finns såklart vissa fördelar med att själv ha varit spelare. Exempelvis som bollplank för tränare och ansvarig för värvningar. Idag jobbar vi med en manager (Jimmy Thelin) och vi har ingen sportchef och på det sättet jobbar jag ihop med managern. Jag har hand om förhandlingar med spelarnas kontrakt och förhandlingarna vid köp och sälj av spelare. Men managern är chef för hur vi tränar och spelar, var vi åker på träningsläger och vilka spelare vi ska ha.

-Det jag gör är att bevaka våra värderingar och vilka marknader vi jobbar på. Exempelvis försöker vi alltid att ha kontinuitet i våra roller. Att en tränare ska känna förtroende och ansvarstagande och det tycker jag vår organisation ger. Vår tränare är chef och vill lära ut och klubben backar och ger det förtroendet. Vi måste ha fler egna spelare och fortsätta satsa på talangutveckling. Sen är vi mest bekväma på den skandinaviska marknaden och tror på hemvändare.

Berätta om den utvecklingsresa Elfsborg gjort under ledning av dig och styrelsen?

– Jag har fått vara med om två SM-guld, tre cupguld och ett supercupguld. Sedan är den stora grejen att vi tog 9 av 10 möjliga medaljer (plats 1-3 i Allsvenskan) och nådde Europaspel nio år i rad från 2007-2015. Det är en av de största framgångarna i modern historia att ha en sådan period och att vi kommer från lilla Borås. Så det har varit en fantastisk resa, att vara i division 1 och möta lag inför 1000 åskådare på Ryavallen till att spela inför en fullsatt Borås Arena och vinna SM-guld och spela i Champions Leuage.

-Någon upptaktsträff i europeisk fotboll sa att vi är en av de mest överpresterande klubbarna inom europeisk fotboll. För fotboll styrs mycket av pengar. Hur gick det till när Elfsborg hade nio raka år i Europa?; det har jag fått prata mycket om.

-Sen har vi haft mycket egna spelare i A-laget. Vi har haft ett mål att ha 50 % egna spelare i A-laget. Det har vi checkat av varje år. 2014-2015 låg vi på 70 % egna spelare vilket var bäst i Europa, också att vi låg i toppen av Allsvenskan då var unikt. Vi har haft en tro på mixen av egna spelare, hemvändare och spetsspelare utifrån. Men resan har också varit med bygget av arenan som vi byggde 2005. Sen har utvecklingen blivit så att ekonomin styr allt mer. Den senaste korrelationssiffran mellan ekonomi och framgång är 96-4. Det blir allt svårare för lag med mindre pengar att lyckas. När vi byggde arenan hamnade vi 4-5 i ekonomiligan i Sverige och då kunde vi vara med och prestera i toppen. Vi var ju först med att bygga en ny arena efter Stockholms stadion 1958, vi hade den första nya fullbyggda arenan 2005.

Vad är Elfsborgs kortsiktiga och långsiktiga målsättning med verksamheten?

-Sedan 2006 har vi haft som målsättning att tillhöra topp 4 i Allsvenskan varje år vilket gick bra i 10 år. De senaste tre åren har vi slutat på plats 5, 8 och 12 men det kan vara rätt bra och ha en viss dipp. Vi var 4-5 i ekonomin då och är idag på plats 10 så allt över en tiondeplacering är en överprestation.

-Vi behöver få ekonomin att öka igen och är inne i en intressant utveckling av Borås Arena. Den är klar 2020 som gör att vi kommer kunna bygga ekonomi igen. Vi är också inne i ett visions- och målarbete just nu. Men vi tror att vi har nycklarna att kunna tillhöra toppen i svensk fotboll i framtiden. Vi ska fortsätta jobba med våra konkurrensfördelar, talangutveckling, att fostra egna spelare, behålla spelare, vi har också en stor fördel med mjuka värden. Att spelarna och spelarnas respektive och familjer trivs bra i Borås som stad, det attraherar väldigt många. Vi ska vara kloka när vi rekryterar spelare och ledare. Försöka vara smarta och prioritera de pengar vi har på rätt saker. Det handlar också mycket om ledarskap, från Thelin och A-laget till pojkar och flickor födda 08. Vi har inte gett upp vår ambition att försöka utmana storstadsklubbarna. Vi behöver få med oss staden igen och visa att vi gör allt vi kan för att mobilisera publiken och sponsorer.

Vad är det för arenautveckling ni jobbar med som ska kunna bidra till ökade intäkter?

-Det handlar om att vi haft en arena som stått i 13-14 år. Den kostade 117 miljoner när den byggdes vilket alla var chockade över då. Sen har vi investerat 100 miljoner i den sedan dess, så den är fortfarande väldigt billig även om vi har stor respekt för de pengarna. Det handlar om bättre faciliteter för åskådarna för att de ska vilja komma tidigare innan matcher och vilja stanna kvar efteråt. Att det är varmare och bättre på olika sätt. Det handlar om restauranger och ytor som gör att det är trevligt att vara här som igår (match mot IFK Norrköping 6 maj) när det är kallt till exempel.

Hur ser klubbens organisation kring A-laget ut?

-Vi har en manager som är Thelin, han är ansvarig för A-laget och hans team. Sen är jag med vid rekryteringar men det är viktigt att Jimmy har en bra organisation runt omkring sig och det har han. Han har med sig en kille, Miguel Beas Martinez som han jobbade med i Jönköping. Sedan rekryterade vi en assisterande tränare inför den här säsongen, Nuno de Almeida, som kom från Porto där han jobbat som ansvarig scout i FC Porto. Hans synsätt ligger i linje med hur Jimmy vill jobba, han har intressanta erfarenheter. Sen har vi ju som alla andra en målvaktstränare, en som jobbar med sport scientist, helt enkelt vad vi behöver för att utveckla laget så bra som möjligt. Vi har Matilda Lundblad som lagläkare som har ett extremt gott renommé och hon är närvarande vid hemmamatcherna och ett antal dagar i veckan. Hon har jobbat med Barcelona och i Champions Leuage bland annat. Det har hänt mycket kring organisationen runtomkring laget de senaste åren och det är avgörande om man ska vara konkurrenskraftiga, både kring ledarskap och kompetens.

Har klubben några utmaningar?

-Det har man många varje dag. Vår utmaning är väl som alla allsvenska klubbar, det finns väldigt många utmaningar. Kravbilden och trycket utifrån har ökat, att man ska vara bra på allt oavsett om det gäller fotboll, hemsida eller samhällsengagemang. Det gäller att fokusera och prioritera några saker under ett år så att man inte ska göra alla saker på en gång, så man inte skapar stress eller oro bland personalen. Och att kunna hantera stressen.

-Nu är ju ett prioriterat område att få till en uppgradering av arenan och att öka intäkterna. Vissa saker får man acceptera att de är bra, även om de bara är ok.

Hur är det att verka som bästa fotbollsklubb i Borås och regionen?

-Det är väl fantastiskt, det är en konkurrensfördel att vi är en fotbollstokig bygd. Procentuellt hur många som går på fotboll ligger vi alltid i topp vilket gör att det är lättare att skapa en delaktighet. Vi har ju vår slogan, ”Vi tillsammans”, som handlar om att en hel stad och region kan enas kring något och i detta fall är det fotboll och Elfsborg. Och vi har en fördel mot storstäder som har konkurrerande  klubbar och idrotter, Det är klart att det är en jättefördel.

Vad är er budget?

-I fotbollen har man lärt sig att det mer är en känsla, som kan justeras varje dag utifrån vad som händer. Så man har egentligen inte svaret förrän i november. Så har man extraordinära intäkter, exempelvis från europaspel och försäljningar. Vår totala omsättning har legat på 80-120 miljoner per år under denna period. Det som sticker ut i budgeten är de centrala avtalen med spel och tv-avtal, sen är det publik och sponsring.

Vad får ni för stöttning av näringslivet i form av sponsring?

-Det är klart att sponsringen sticker ut, näst intill hälften av våra intäkter har varit från sponsring. Publik kan vi inte konkurrera med utifrån att vi är en mindre stad och inte har lika stor arenakapacitet som storstadsklubbarna.

-Det som gjort satsningen möjlig har varit näringslivet i Sjuhärad som har varit och fortfarande är ett stort stöd, det är det som bland annat gör det möjligt att fortsatta satsa. Det är där vi sticker ut mot övriga klubbar.

Vad får ni för stöttning av kommunen? Sponsring?

-Det är också en av nycklarna, att vi har ett väldigt gott samarbete med Borås stad. Det är lätt att landa i Borås Arena.

Är Borås Arena kommunal eller er?

-Vi äger vår arena i ett dotterbolag, Borås Arena AB, som ägs av Elfsborg till 100 %. Borås stad sköter drift och underhåll. Sen hyr Elfsborg som förening arenan när vi spelar matcher och tränar. Konsten är att få en ekonomi och att utnyttja arenans möjligheter,

Vad har ni för strategi för att befästa en position som en toppklubb i Allsvenskan, stärka ekonomin och organisationen?

Vi har vissa fokusområden. Det handlar nu om lyckas med uppgraderingen av arenan och att säkerställa fotbollens utveckling. Att vi får en fullstor inomhushall som är klar nu där vi kan satsa på talangutveckling, ungdomssektionen och att fostra fler allsvenska fotbollsspelare är en viktig nyckel kring fotbollens utveckling. Det är en del av strategin. Den nya hallen är byggd inom Borås Arena AB. Den ligger 800 meter från Borås Arena, i ett fint och grönt område.

Vad krävs för att en klubb från en medelstor svensk stad ska kunna utmana om guldet med klubbarna från Stockholm, Malmö och Göteborg?

-Det behövs en viss påse pengar, sen är det ju så att klubbar i Sverige fortfarande lyckas, titta på Norrköping, Östersund och Häcken. Om inte skillnaderna blir för stora, att prioritera de pengar man har och att jobba med mjuka värden. Och att vi har en tro på det, att vi ska kunna vara med och utmana framöver också.

Hur ser du på dagens trupp?

-Vi är jättenöjda med truppen som vi skapat. Jimmy Thelin är också nöjd är jag övertygad om. Min roll är att tillgodose tränarens önskemål utifrån styrelsens ekonomiska ramar.

Vad det en strategi att låta 12 spelare gå och att ta in 6?

-Givetvis är det alltid en ekonomisk fråga, som gjorde att vi skulle få ner lönekostnader samt växla ut spelare och få in andra, både personer och kvalitetsmässigt.

Hur ser du på Jimmy Thelins arbete i klubben och vad är hans styrkor?

-När vi valde Jimmy Thelin, var vi inte ensamma om att jaga honom,. Vi var stolta och glada när vi kunde attrahera honom till Elfsborg. Sen tar det tid att sätta prägel på trupp och spelare. Det känns som varje dag med Jimmy är utveckling. Jimmy som manager och även teamet runt om Jimmy känner vi oss väldigt tillfreds med i och med alla utmaningar som finns. Han har kontrakt även över nästa år.

Vad tycker du om AFC Eskilstunas bedrift att ta sig upp i Allsvenskan igen?

-Fotboll jobbar jag ju inte lika mycket med som tidigare och följer inte med på samma sätt som tidigare men AFC har med små resurser ändå skapa någonting bra ganska fort och det är väl Mance som vi kallar honom, en stor och bidragande orsak till med sitt ledarskap. Så det är såklart väldigt imponerande att man kommer tillbaka så fort till Allsvenskan.

Vad tycker du om Viktor Prodells arbete i klubben?

-Han kom väl inför 2014 och fick fem år hos oss. Viktor var otroligt uppskattad och det var ganska känslosamt när han skulle lämna oss. Givetvis uppskattad på plan men framför allt som person är han enorm. I den här världen finns det en viss egoism men Viktor var en kille som är fantastiskt ödmjuk och fin på alla sätt. Så det var mycket känslor men också förståelse för att han sökte en ny utmaning.

Och vad tycker du om Simon Lundevalls arbete i klubben?

-Ja det är konstigt, alla Eskilstunakillar är bra. Det är väldigt lyckade spelarrekryteringar som gjort stora avtryck på plan och vid sidan av planen i Borås. Tyvärr har han inte fått vara med om att vinna något med oss men det kommer väl. Han har haft perioder när han varit en Allsvenskans bästa spelare och poängspelare.

Och vad tycker du om Jesper Manns arbete i klubben?

-Jesper har varit med oss i många år nu. Har ju under perioder haft vissa problem med skador men när han varit på 100 % så har han en väldigt hög kvalité. Han rankas ju som en av de snabbaste spelarna i Allsvenskan. Han är inte så gammal heller så får han bara vara skadefri så tror vi han har både ett fint år och en fin karriär framför sig.

Som bekant har Jesper Manns nu lämnat för Kalmar FF i sommarfönstret.

Så här beskriver Stefan Andreasson AFC:s Nemanja Miljanovic och hans arbete i Boråsklubben.

-Jag har både jobbat med honom och spelat ihop med honom. Han kom till Borås som 14-åring så det känns som jag känt honom i hela livet. Framför allt var det en av de bästa fotbollsspelare som spelat i Elfsborg. Han lämnade när vi fick upp till allsvenskan för La Liga. Sen fick han väl visa kvalitén men inte tillräckligt länge utifrån skador och så vidare. Sen var han väl hemma en sväng och vi har hållit kontakten. Han har varit och besökt oss emellanåt. Sen när han valde att flytta hem till Sverige så var det ganska självklart att han skulle ha en roll i Elfsborg. Och den rollen hade han i två år i klubben. Jag kan bara ha stor beundran för honom som person. Det är en av de mest ödmjuka personerna jag träffat. Jag är glad för hans skull att han lyckas i sin roll som tränare.

Vad är Nemanjas styrkor som tränare?

-Jag känner ju honom mer som person och så vet jag om hans roll som assisterande tränare i Elfsborg. Han har en enorm lojalitet mot sin förening, det tror jag är en väldigt viktig egenskap idag som tränare, att ingen är större än klubben. Sen alla som har träffat Mance vet hur han är som person, ärlig och någon som man kan lita på. Mance personifierar det, en väldigt fin människa. Sedan har han en bakgrund som en väldigt bra fotbollstränare och som sedan satsat helhjärtat på fotbollstränaruppdraget och gått alla utbildningar, så han har alla förutsättningar att lyckas.

När AFC Eskilstuna och Elfsborg möttes i Allsvenskan 2017 vann Boråslaget båda matcherna. Inbördes statistik i Allsvenskan lagen emellan är därför 2-0 och 5-3 i målskillnad till Elfsborgs fördel. Den andra nykomlingen Falkenberg har Elfsborg mött 6 gånger och Elfsborgs har då vunnit 5 och kryssat en. För nästan två år sedan exakt, den 18 maj, spelade AFC mot Elfsborgs borta på Borås Arena, en match som Elfsborg avgjorde sent och vann med 2-1. Ferid Ali gav Eskilstunalaget ledningen på en fint placerad straff redan i den 11:e minuten, en ledning som AFC behöll in i pausvilan.

I den andra halvleken var AFC:s Mohammed Buya Turay igenom och skulle få ett friläge då han obstruerades. Ett solklart rött kort uteblev för hemmalaget. I den 58:e minuten kvitterade istället hemmalaget genom Joakim Nilsson till 1-1 på en fin hörnnick och Elfsborg gick för ett segermål. Tim Erlandsson i AFC:s mål hade en svettig match och gjorde flera bra räddningar och ingripanden. När AFC såg ut att hålla undan de gulsvartas slutforcering och gå mot en stark bortapoäng fick den erfarne målskytten Lasse Nilsson bollen i perfekt skottläge utanför straffområdet och gjorde inga misstag, välplacerat i Erlandssons högra hörn, ett av hans sista mål i Elfsborgströjan innan det blev fortsatt spel i grannklubben Norrby. På Borås Arena dominerade Elfsborgs bollinnehavet stort, 73 % mot AFC:s 27 vilket också visade sig i antalet passningar, 573 för hemmalaget mot AFC:s 218.
Se höjdpunkter från Elfsborg – AFC Eskilstuna den 18 maj 2017 i länken nedan:

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-elfsborg-afc-eskilstuna/

Returen på Tunavallen spelades den 1 oktober. Återigen var det Eskilstunas mittfältare Ferid Ali som gav AFC ledningen med 1-0, redan i den andra matchminuten. Elfsborg och Issam Jebali vände dock matchen till 1-2 genom mål i minut 26 och 59. AFC:s forward Chidi Omeje kvitterade sedan för hemmalaget i den 70:e minuten genom en hårt distansskott men glädjen och hoppet om ett segermål blev kortvarig, för redan minuten efter tystade Eskilstunasonen Viktor Prodell hemmalaget när han sköt 3-2 till Elfsborg och 3 poäng till Boråslaget var ett faktum. På Tunavallen vann Elfsborg bollinnehavet med 66 % mot 34 och passningarna med 596 mot 303, så det är onekligen ett spelskickligt lag som Eskilstuna ställs mot på onsdag. Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna – Elfsborg den 21 oktober 2017 i länken nedan:

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/hojdpunkter-afc-eskilstuna-elfsborg/

En Eskilstunabekant i Elfsborg är Simon Lundevall som varit Elfsborg trogen i många år nu. Inför klubbarnas första möte samtalade Motståndarkollen med Lundevall och han berättade då följande om sin karriär och om Elfsborg. 

Berätta, hur har din karriär varit med egna ord Simon?

-Jag började lira i Eskilstuna City och karriären tog fart i juniorlaget, vi var ett gäng, jag och Viktor Prodell, 87-88-gänget var bra. Vi kom upp i A-laget rätt tidigt. Och det var året när Andreas Alm var tränare, sen gick han till AIK. Sen flyttade jag till Västerås och VSK när jag var 20. Jag var kvar i Västerås i 2,5 år och vi spelade i division 1 första året, vi vann division 1 andra året och jag spelade sen i en halv säsong i Superettan innan jag flyttade till Gefle på sommaren under det fönstret som var öppet. Jag gjorde ett inhopp i Allsvenskan efter en vecka mot Häcken, det var häftigt.

-Sen tog det lite tid innan det lossnade, jag var inte riktigt där fysiskt. I januari året efter bröt jag foten, ett mellanfotsben, så jag fick ha gips och operera mig i januari. Jag opererade mig en vecka efter skadan och jag var borta i stort sett hela försäsongen. Det var jobbigt som fan för jag behövde verkligen en försäsong. Jag hade aldrig varit skadad tidigare så det året var inte bra alls. Det tog tid innan det lossnade och jag gjorde väl bara något inhopp på hösten. Jag hade ont i foten, jag hade dålig fysik, det var svårt att få fysiken på plats mitt under brinnande säsong eftersom laget inte tränade mycket fys då.

-Året efter fick jag försäsongen ordentligt och spelade till mig en startplats i Gefle, det var där jag började hitta formen. Jag kommer inte ihåg hur många poäng jag gjorde men vi gjorde ett bra år. Pelle Olsson var tränare. Sen fick vi in en ny tränare, Roger Sandberg. Sista året i Gefle gick väldigt bra. Jag hade en bra period då jag gjorde poäng i sju raka matcher i Allsvenskan och slutade på cirka 15 poäng och det kändes bra. Elfsborg var inne rätt tidigt under sommarfönstret och ville göra klart. Det fanns några fler klubbar som var intresserade men Elfsborg kändes rätt. Jag skrev på innan säsongen var slut och det blev ett jävla liv i Gefle bland supportrar. Det kom ut i media och jag fattar det, det var inte bra att det kom ut mitt under säsongen, det hade kunnat skötas på ett bättre sätt. Gefle var jättebra med allt och förstod mig men det var synd att det blev så. Vi kvalade oss sedan kvar med Gefle i Allsvenskan. Vi mötte Ljungskile och vi vann första matchen med 3-1 borta. Sedan vann vi med 1-0 hemma och jag gjorde målet.

Det perfekta slutet i Gefle?

-Det blev ett bra avslut i Gefle. Det var skönt att kunna spela kvar dem i Allsvenskan när jag skulle lämna. Sen flyttade jag till Elfsborg och tränade en vecka innan jag kom med på januariturnén med landslaget. Så efter en vecka åkte jag till Abu Dhabi med landslaget. Erik Hamrén var förbundskapten. Vi var där i 10 dagar. Första året i Elfsborg, de hade vunnit cupen året innan. Det var europaspel då, vi spelade i Finland, slog ut Randers och Hade Odd/Grenland som vi torskade mot med 1-0. Det var synd

-Jag spelade med Gefle också i Europa Leuage har några fina minnen. Bland annat mötte vi ett lag från Cypern, förlorade med 3-0 borta men vann 4-0 hemma. Sen åkte vi till Azerbajdzjan och fick smaka rejält. Det var 200 militärer på plan när vi gick ut och skulle värma upp och sen 22 000 på läktarna mot Karabach, trots att vi spelade i Baku som inte är deras hemstad. De var bra, väldigt bra. Vi förlorade med 1-0 borta och 2-1 hemma. De hade några brasilianare som var grymma.

-Sen har det varit Elfsborg sedan dess. Vi kom fyra första året jag var här, sen övre halvan även andra året. Sedan de två senaste säsongerna, det har varit många spelare som blivit sålda och gått vidare, det har inte gått så bra, det har varit lite av ett generationsskifte. Sen till i år har vi fått in en hel del nya spelare så det känns positivt, vi är bättre i år. I år har vi börjat bra så det är bättre tider nu, det ser bättre ut resultatmässigt.

Du hade Andreas Alm som tränare i Eskilstuna City? Hur var han och vad har han betytt för dig?

-Jag gillar Alm. Jag tycker han är kanon. Det ser man ju, han har gått bra även när han gått vidare från City, i AIK och som nu i Häcken. Det är en väldigt bra tränare och han har betytt oerhört mycket för många av oss unga som var med då. Det var inte bara jag utan det var Viktor Prodell och David Fällman. Vi gjorde ett väldigt bra år där och kom tvåa på målskillnad i division 2, då lämnade vi tre. Alla vi tre hade en bra säsong. Jag gick till Västerås, Prodell till Åtvidaberg och David till Väsby. Vi hade ett bra år där när han var tränare och det är en bra tränare och en bra kille också.

Har du haft kontakt med Prodell och Fällman hela tiden sedan ni skiljdes åt efter Eskilstunaåren?

-Jag verkligen, med båda. Proddan har ju spelat här de sista åren. Vi har ju varit polare länge, sedan gymnasiet. Vi håller kontakt ett par gånger i veckan minst, sen träffas vi när man är hemma i Eskilstuna.

Hur var det att få representera Sverige och landslaget?

-Det var mycket som hände där, man bytte klubb, flyttade ner till Borås och bodde på hotell. Sen ringde Marcus Allbäck. Jag var inte med på första uttagningen men det blev ett återbud och det var häftigt som fan. Så fick man vara där i 10 dagar, se hur det funkade och spela en halvlek mot Finland. Det var speciellt. Vi förlorade med 1-0, det var synd men det gick bra, jag spelade en halvlek. Det var speciellt att spela för Sverige, även om det inte var riktiga landslaget eller vad man ska säga.

Hur är du som spelare Simon, vilka är dina styrkor och utvecklingsområden?

-Jag är väl en offensiv spelare, bra en mot en, bra på att driva bollen, göra poäng och skapa målchanser. Jag kan väl utveckla mitt försvarsspel. Det har väl blivit lite mer presspel. Jag kan också helt klart bli bättre på att komma in bakom motståndarnas backlinje, med löpningar.

Att göra de där löpningarna är ju ofta avgörande för att ett lag ska skapa målchanser och för att en spelare ska göra poäng. Vad handlar det om att ta de där löpningarna egentligen, är det spelförståelse eller handlar det mer om det psykiska, att orka springa och ta ut sig trots att man vet att man inte alltid får bollen?

-Jag har alltid tyckt att det varit bekvämare att få bollen på fötterna och ta det därifrån. Men har väl nu fattat att man får en dimension till om man kan komma in bakom motståndarna. Det handlar om timing också och om att verkligen göra det, ta de där löpningarna, inte vara bekväm.

Vad fick dig att välja Elfsborg?

-Elfsborg var ett bra lag som spelade en fotboll jag gillar. De hade många spelare som jag kände var bra och som jag ville spela med. Men framför allt var det fotbollen de spelade, en snabb fotboll, spelade bollen på marken, anfallsmässigt.

Berätta om er träningsanläggning och faciliteter?

-Vi tränar på Borås Arena som väl har en kapacitet på 16 500, konstgräs. Vi har ett sort omklädningsrum, ett stort allrum där vi kollar videoklipp, förbereder matcher, käkar frukost, spelat kort, Vi har ett gym på arenan och ett stort gym som ligger ett stenkast från arenan, så när vi kör gym med laget så brukar vi köra där. En plats för sjukgymnaster och ett rehabrum. Sen har vi en relaxavdelning med kallbad och varmbad.

Utnyttjas baden?

-Ja, väldigt flitigt, Jag utnyttjar inte kallbadet så mycket men bubbelpoolen.

Vad är grejen med kallbad, varför är det bra för fotbollsspelare?

-Det är många som använder kallbadet året om, efter hårda matcher eller träningar. Jag tycker man känner sig fräschare efteråt, det får blodet att strömma ordentligt och kan hjälpa till att få bort sega ben dagen efter. Det finns några olika varianter, man kan köra kortare eller längre pass i badet. Jag brukar köra med strumpor på, man får typ kramp i fötterna.

Hur är Jimmy Thelin som tränare?

-Han är väldigt noggrann och modern, det är mycket saker som jag inte haft förut och det är häftigt. Vi hade exempelvis i början mycket positionsbyten i laget. Man hade sin position när matchen började men man kunde lika gärna hamna på andra platser. Att man kunde ta varandras platser och hela tiden ha täckning för varandra. Det var något nytt för mig och något som vi verkligen fått på plats nu. Det tog lite tid i början att förstå allting men när allt väl satt på plats så har man stor nytta av det. Han är väldigt noggrann och kommer nog att lyckas i sin tränarkarriär.

Är det svårare att spela med positionsbyten än att man mer har sin plats och jobbar offensivt och defensivt därifrån?

-Om jag ska säga så här, om man hamnar i en position vid ett bolltapp eller en kontring, att man lär sig att täcka upp för varandra. Det tror jag man enbart gynnas utav, på grund av att man täcker upp för varandra och samarbetar. Man ska inte släppa in några enkla mål. Det tror jag enbart är utvecklande. Att man känner att spelare är där när man tappar bollen. Det är folk i rätt positioner.

Missgynnas man något i anfallsspelet om man hela tiden ska täcka upp för varandra?

-I början kanske man tänkte för mycket men nu känns det som vi fått ihop det. Vi mötte Norrköping nu och spelade 0-0, det känns som att de hade svårt att skapa chanser och vi hade 2-3 klara målchanser att vinna matchen.

Och sen har ni ju släppt in en hel del mål också i år?

-Ja, vi har haft en match som varit dålig i år. Det var mot blåvitt, men efter det har vi gjort mycket mål. Mot Örebro ledde vi med 4-0 och mot Sirius ledde vi med 4-1. Det finns ingen annan match än mot Blåvitt där vi har haft problem.

Hur är Stefan Andreasson som klubbchef?

-Stefan är erkänt en bra klubbchef. Han har gjort väldigt mycket bra för Elfsborg. Jag tror han är väldigt respekterad i fotbollssverige. Han har spelat själv och han är en bra person. Han har tagit väldigt många bra spelare till Elfsborg och även sålt många bra spelare. Jag har spelat med många utav dem som är ute i Europa idag. Framför allt Viktor Cleasson i landslaget och Arber Zeneli som nu spelar i franska ligan, Simon Hedlund, Marcus Rodén m.fl. Victor Cleasson är en fantastiskt bra fotbollsspelare som man plockade in från Värnamo, jag tror att hela Sverige ville ha honom. Stefan har varit här vid båda SM-gulden på senare år.

Vad tycker du om årets Elfsborgstrupp i jämförelse med förra årets?

-Som jag sa, vi har fått in lite nya spelare som gjort det jävligt bra. Sedan tycker jag att vi fortfarande hade ett bra lag förra året. Sen tror jag mer att vi fått saker och ting på plats bättre i år. Så det är en mix av att vi fått taktiken på plats och att vi fått några nya spelare. Vi har en lite slagkraftigare trupp offensivt i år skulle jag vilja säga.

Vilka nyförvärv har presterat bra?

-Jag tycker alla gjort det bra. Pavel Cibicki har gjort fyra mål och har en spets. Jonatan Levi har också gjort det bra och gjort några mål. Sedan har vi fått in en mittback, Stian Gregersen som gjort det bra liksom Simon Strand, ytterback. Både framåt och bakåt har vi fått in bra killar.

Vad har ni för målsättning med 2019?

-Vi har inte pratat om att vi ska komma på den platsen eller den platsen. Vi fokuserar på nästa match, att vi ska vinna den matchen. Sen vill vi såklart vara med i toppen. Inte bli bekväma om vi vunnit 1-2 matcher, inte känna att man är nöjd, det är livsfarligt.

Hur är det att spela sina hemmamatcher på Borås Arena?

-Det är en fin arena, när det väl kommer mycket folk är det ett jävla tryck där. Boråspubliken har väl varit lite bortskämda. Sen hade vi 2-3 tunga år där publiksiffrorna dippat lite. Men när vi väl vinner och spelar bra så kommer det mycket folk och det blir ett bra tryck på arenan. Ibland känns det också som att publiksiffran varierar beroende på när i veckan matchen ligger. Det har varit fullsatt här tidigare när man legat i toppen och spelat om guldet så det finns ett intresse som är stort.

Hur skulle du beskriva er säsongsinledning?

-Jag tycker den varit bra, förutom bottennappet mot IFK Göteborg som vi förlorade med 3-0. Vi har varit bra i alla matcher. Vi har Norrköpingsmatchen som jag tycker vi kunde vunnit. Även de andra matcherna vi kryssat i.

Vad är det som fungerat bra i spelet och vad vill ni utveckla?

-Vi har skapat mycket målchanser, vi har haft en bra struktur defensivt där vi vunnit mycket boll och lyckats kontra på motståndarna. Jag tror vi ledde med 3-0 mot Örebro efter en halvtimme. Vi har blivit mer attackerande, vi har skapat mer chanser än tidigare och haft bättre koll defensivt än tidigare, förutom mot Blåvitt.

Nu vann ju IFK Göteborg med 3-0 både mot er och AIK, vad i deras spela var svårt att försvara sig mot?

-Jag spelade inte den matchen, jag såg den på TV. Vi pratade om att Blåvitt var farliga i omställningsspelet. Vi började den matchen väldigt bra och hade kunnat gjort mål, sedan gör de 1-0 och 2-0 och då fallerar allt. De försvarade sig bra och ställde om på oss. Sedan fick vi ett rött kort i andra halvlek och det gjorde ju inte saken bättre.

Hur är ditt skadeläge, form och dina prestationer under inledningen av säsongen?

-Jag drog ju min baksida 2-3 innan premiären. Så jag missade premiären och matchen mot Blåvitt. Sedan var man väl inte helt 100 i de två matcherna efter det. Sen gjorde jag mål sist (Sirius borta) och det känns som jag börjar få saker och ting på plats och att jag känner mig i bra form. Det tog sin lilla tid men jag känner mig bra nu och fräsch i kroppen.

Så Eskilstuna år se upp på onsdag?

-Ja, Eskilstuna och Mance och gänget får se upp, vi är bra i år. De har också gjort det bra.

Var bor du i Borås?

-Jag bor i en trea, fem minuter från stan i Borås, i en lägenhet.

Hur är Borås som stad?

-Borås är en bra stad, det är nära till Göteborg. Jag gillar Borås, lite som Eskilstuna, 100 000 invånare, finns inget att klaga på i Borås. Textilindustrin fortsätter här då det finns en textilhögskola och många studenter här som bland annat studerar just mode och design.

Vad gör du utanför fotbollen?

-Jag försöker väl att få till min golfsving framför allt. Vi spelar rätt mycket golf. Ibland kan det vara skönt att fokusera på annat än fotboll. Ibland går man ner på stan.

Du har inte funderat på att plugga som Marcus Danielson gjorde när han spelade i Sundsvall?

-Jo jag har funderat på att studera men har väl inte riktigt bestämt mig för vad jag vill göra efter karriären än. Man börjar bli i den åldern att det inte är så många år kvar så man borde ta tag i det. Man borde verkligen det eftersom man har så mycket tid. Folk säger att det inte finns tid men det gör det, det finns absolut tid över om man vill. Jag tror att det är en smart grej att göra som Marcus Danielsson gjort.

Vad tänker du inför mötet med AFC Eskilstuna på Borås arena onsdagen den 15 maj?

-Jag har inte funderat så mycket. AFC har gjort det bra, jag har inte full koll på laget. Jag känner Mance sedan han var här, jävla bra kille. Det är ett bra lag vi möter men vi spelar på hemmaplan och är i bra form så jag tror att vi har goda chanser att ta tre poäng.

Innan dess har ni Malmö borta, vad känner du inför det mötet?

-Det är bra för oss att få den matchen nu, i och med att det är en jobbig bortamatch. Man måste var på 110 % om man ska ta poäng där nere. Vi kommer från ett bra läge. Vi har chans att åka ner dit och göra samma sak, vi åker ner för att straffa dem och ta tre poäng.

Vad vet du om AFC Eskilstuna?

-Jag känner Mance sedan Elfsborgstiden, det är en riktigt bra kille, en bra tränare. Sedan har jag inte full koll på spelarna. Denni Avdic har gått dit, en bra spelare. Det ska bli kul att möta dem, nästan ännu roligare att möta dem på Tunavallen.

Några särskilda AFC-spelare ni måste ha koll på?

-Ja, Denni Avdic är en farlig spelare och kommer han igång till gamla formen är han en klasspelare. Adi Nalic har gjort det jävligt bra, jag vet att han är utlånad från Malmö. Sedan är Samuel Nmani farlig i boxen. Målen Samuel gjort, han är bra i boxen, stark. Denni Avdic har jag tränat med, han var och tränade i Borås innan han gick till AIK, en bra kille.

Tittar du mycket på dina egna matcher, andra lag och spelare i Allsvenskan, för att ha nytta när du själv möter dem?

-Förut kollade jag rätt mycket på Allsvenska matcher men inte nu. Ibland. Man har rätt bra koll på de spelarna som är i Allsvenskan. Många man spelat mot i många år, många som är kvar i samma positioner. Jag tittar inte så mycket på Allsvenskan, det kan vara ibland att man tittar på sina egna matcher om man vill se vad man gjort bra och mindre bra. Sedan har vi ju videoanalyser, Det är ett väldigt bra verktyg, det man gjort bra och utvecklat och det man gjort mindre bra och behöver rätta till. Motståndarna går man också igenom tillsammans.

Har ni förutom genomgångar med hela laget också individuella videogenomgångar med era analytiker?

-Det kör självklart mycket hela laget ihop där vi tittat på motståndarna och taktiken. Sedan kan det vara så att försvarsspelarna sitter tillsammans, att anfallsspelarna sitter tillsammans och att man sitter själv med analytikern. Vår målvaktstränare har hand om fasta situationer, ibland kan tränaren visa saker man behöver göra annorlunda och ibland kan assisterande tränaren visa.

Vad har du för mål och drömmar framåt med fotbollen och vill du testa på ett utlandsäventyr en vacker dag?

-Mina mål som fotbollsspelare, jag tycker att är man på den här nivån och inte har ambitioner att vilja utvecklas hela tiden då är det farligt. Jag är fräsch i kroppen och känner att jag utvecklas och att jag vill utvecklas och bli ännu bättre. Den drivkraften och ambitionen är väldigt viktig även när man blir lite äldre.  Jag tar det lite som det kommer, jag spelar i Elfsborg, jag är kontrakterad med Elfsborg och fokuserar på Elfsborg. Skulle det dyka upp något så tar jag det då. Men att vilja testa på något utomlands, absolut. Sen är det inget jag går och tänker på eller fokuserar på utan jag håller mig till nuet. Jag tror det är nyttigt att göra det. Om man springer runt och tänker på att man vill vara någon annanstans så tror jag inte att man presterar på topp som man kan göra, avslutar Eskilstunasonen och en av Elfsborgs och Allsvenskans lysande stjärnor, Simon Lundevall.

Undertecknad tackar Elfsborgs tränare Jimmy Thelin, klubbchef Stefan Andreasson, spelaren Simon Lundevall samt AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic och forward Denni Avdic för sina tankar inför måndagens drabbning på Tunavallen. Matchstart kl. 19.00. AFC Eskilstuna bjuder på fri entre i hemmaklacken på sektion K. Varmt välkomna till Tunavallen!  Avslutningsvis vill Motståndarkollen önska samtliga spelare och ledare i såväl Elfsborg som AFC Eskilstuna stort lycka till i matchen!

Joel Hamberg