Björkman: ”Det är mycket mer nervöst att sitta på läktaren”

19 sep 2019

Jesper Björkman har varit borta från spel under en period och är till viss mån tillbaka i träning. Björkman har missat ett antal veckor och är glad över att vara tillbaka på Tunavallens konstgräs.
– Det känns jätteskönt att vara igång igen och få träna lite med de nya tränarna och känna på det. Jag har tittat på varenda träning annars för att inte missa någonting. Det är skönt att vara tillbaka nu och det går framåt, säger Jesper Björkman.

Björkman som klev av i matchen av AIK, förväntade sig inte över att vara borta så pass länge som det nu faktiskt blev.
– Det var segt i början och de gick väldigt långsamt första tre veckorna. De senaste tre senaste veckorna har gått mycket snabbare. Man har gjort framsteg och då är det mycket roligare så klart att träna när det går framåt.

För Jespers del har det blivit annorlunda också. Han har beskådat ett antal matcher under skadeperioden från läktaren eller TV-soffan, något som är första gången i hans tid i AFC Eskilstuna.
– Det är mycket mer nervöst att sitta på läktaren. Det har jag inte gjort sedan när jag kom hit och det var fruktansvärt de två matcherna jag suttit här och kollat. Och även när jag kollat hemma. Man blir mycket mer nervös när man inte kan påverka och man lider mycket mer laget när vi släpper in mål och så, när man inte kan vara där heller.

Matchen i måndags mot Elfsborg, måste varit skönt med en poäng ändå?
– Jätteskönt att vi tog en poäng! Det är viktigt. Vi skapa i princip kanske några halvlägen, sen de två. Och vi får in två mål. Det är riktigt starkt när vi inte skapa så mycket. Jag tycker vi började bra första 15-20 minuterna, det är så vi ska spela. Sedan måste man orka det över en mycket längre period än det. Elfsborg tar över sen. Första 15-20 är så vi ska spela, jag hoppas vi kan göra så mot Helsingborg.

På söndag väntar en speciell match för Björkman om han är tillgänglig för spel. Moderklubben Helsingborg väntar nämligen på bortaplan.
– Jag har varit där tidigare och spelat. Det är väldigt speciellt och kul att möta dem. Många man känner till. Man vet lite vilka finter och så som de använder sig av. Så känns som att man har lite av en fördel när man möter de. Det hade självklart varit skitkul om man kan spela den matchen, säger Björkman och lyfter fram vad för typ av prestation som kommer krävas.

– Det var lite som vi gör som jag sade i början av Elfsborg-matchen. Att det är vi som styr lite, att vi vågar pressar de och att de inte bara de som får rulla runt bollen länge länge. Då kommer bli det jobbigt på den stora mattan och på gräset. Vi måste kontrollera bollen då och då och att vi även stör de i deras uppspel.