Motståndarkollen: Helsingborg

20 sep 2019

I veckans Motståndarkoll – Helsingborgs IF, lär du känna Skåneklubben genom intervjuer med dess assisterande tränare Alexander Tengryd, mittfältare Max Svensson, AFC:s nye tränare Saulius Sermiles, sportchef Nemanja Miljanovic, lagkapten och landslagsman Anel Rashkaj och mittback Jesper Björkman, uppväxt i Helsingborg och med allsvenska matcher för söndagens motståndare. Längre ner i Motståndarkollen läser du dessutom om Anel Rashkajs fascinerande historia med Kosovos landslag samt om Jesper Björkmans väg tillbaka från skadan.

Helsingborgs IF är AFC Eskilstunas kommande motståndare i Allsvenskan. Den rödblåvita Skåneklubben tar emot AFC på Olympia på söndag den 22 september. Matchstart 17.30. Helsingborgs IF bildades 1907 och innehar en sjätte plats i den allsvenska maratontabellen. Klubben är liksom AFC nykomlingar i Allsvenskan 2019. Med 7 SM-guld, 5 cupguld och 2 supercupguld är det en både framgångsrik och anrik fotbollsförening som AFC ställs emot i helgen. Klubbens senaste och enormt framgångsrika år var 2011 då Helsingborg vann såväl Allsvenskan, cupen som supercupen under samma år, en enorm bedrift. Sedan dess har man också varit med om motgångar med degradering till Superettan där man spelade 2017 och 2018, samt en på senare år ansträngd ekonomi.

För att lära känna Helsingborgs IF ytterligare utöver denna Motståndarkoll, samt två av AFC Eskilstunas profiler som tidigare båda spelat i Helsingborgs IF, Jesper Björkman och Gustav Jarl, rekommenderas att ta del av Moståndarkollen Helsingborg inför hemmamatchen i maj (se länken nedan). I denna artikel berättar även Helsingborgs klubbdirektör Joel Sandborg, målvakt Kalle Joelsson och före detta assisterande tränare Christoffer Andersson om klubbens strategier, utmaningar och framtidsdrömmar.

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/05/16/motstandarkollen-helsingborg/

I Helsingborg är Alexander Tengryd en av fyra assisterande tränare till nye huvudtränaren Olof Mellberg. Så här tänker Tengryd om en förväntad matchbild på söndag.

-Förhoppningsvis kan vi ta initiativ och sitta på bollen, trycka ner dem och då kan vi förvänta oss kontringar, men de har också nya tränare så det är lite klurigare att veta denna gång, avslutar Helsingborgs assisterande tränare Alexander Tengryd.

Längre intervju med Helsingborgs assisterande tränare Alexander Tengryd längre ner i Motståndarkollen.

I AFC Eskilstuna gör nye huvudtränaren Saulius Sermiles sin andra match som huvudtränare. Så här kommenterar den nya litauiska tränaren sin nya spelargrupp.

What is your expression about your new team?

-They have great attitude, they work very hard and listen to what we want to do and can do. They train with big heart and a lot of energy.

Längre intervju med AFC Eskilstunas huvudtränare Saulius Sermiles längre ner i Motståndarkollen.

En av nyckelspelarna i Helsingborgs lag är snabbe och poängfarliga yttermittfältaren Max Svensson som säger så här om sina tränare Mellberg och Tengryd.

-Till en början, Alexander Tengryd känner jag till jättebra. Jag hade honom som tränare både i U-17 och U-19 i HIF. Olof kan jag inte säga så mycket om, vi har bara haft honom en kort period. Men han är väldigt energisk, noggrann, taktiskt kunnig och engagerar sig väldigt mycket.

Längre intervju med Max Svensson längre ner i Motståndarkollen.

AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic är väl insatt i Helsingborg som klubb efter många möten genom tiderna, varav de tre senaste har slutat i en seger och två oavgjorda.

Vad ser du som Helsingborgs styrkor i år?

-Det är fortfarande en för mig stor klubb, bakom Stockholmslagen, Malmö och Göteborg. När de väl är uppe i tabellen kan de locka mycket folk, ha sina 10 000. De har bra förutsättningar att etablera sig på den övre halvan av Allsvenskan. Sen har de ju spelare som Grankvist och har man kvalitetsspelare som Grankvist så höjer det spelare runtomkring. Viktiga och bra Helsingborgspelare är bland annat Markus Holgersson, Anders Randrup, Mohammed Abubakari, Adam Eriksson, Max Svensson, Alexander Farnerud och Alhaji Gero, som de tog in från Östersund, liksom den nya unga spelaren Amir Gigovic. Det är roligt att de satsar på en 17-årig spelare som har tagit för sig. De har ju fått en ny tränare också, Mellberg och det är en ny kick. Det är ett lag som behöver vara i Allsvenskan på grund av historien, publiken och arenan.

Längre intervju med AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic längre ner i Motståndarkollen.

AFC Eskilstunas lagkapten och landslagsman Anel Rahskaj tänker så här inför de avslutande sju höstmatcherna i Allsvenskan.

-Det är klart att vi står inför en mycket tuff uppgift och den främsta uppgiften är att vi ska klara oss kvar i Allsvenskan. Och om det går direkt eller genom kval spelar ingen roll. Det positiva är att vi är med, det känns som att det här kommer att gå fram till sista omgången. Så det gäller att visa framfötterna nu och göra allt för att visa att vi ska klara det.

Längre intervju med AFC Eskilstunas lagkapten Anel Rashkaj längre ner i Motståndarkollen.

En av AFC Eskilstunas absolut bästa spelare under årets säsong, nyförvärvet och mittbacken Jesper Björkman, är nu åter tillbaka på fotbollsplanen efter en tids skadefrånvaro. Björkman är uppväxt i Helsingborg och har spelat i klubben innan tiden i Gefle och AFC.

Hur mår kroppen Jesper, nu när du är tillbaka i fotbollsträning sedan ett tag?

-Jag är tillbaka i träning och kör på fullt nu men har samtidigt varit borta i sex veckor, där jag har inte kunnat träna för fullt på ungefär en månad, så det tar ett tag innan kroppen vänjer sig och vi får se om den känns 100 % eller inte. Vi kommer ta ett beslut senare under veckan hur det blir med matchen.

Längre intervju med Jesper Björkman längre ner i Motståndarkollen.

Helsingborgs IF har inte haft en sportsligt stabil säsong som man hoppats på. Inför senaste förlustmatchen mot Djurgården stod Olof Mellberg som ny huvudtränare i HIF:s tekniska område på Tele 2. Den forne storspelare och landslagsbacken, som även vunnit både Division 1 och Superettan med Brommapojkarna som huvudtränare, är Helsingborgs tredje huvudtränare i år under de 22 första omgångarna.

Per-Ola Ljung, som tog laget upp till Allsvenskan efter en odiskutabel serieseger i Superettan 2018, inledde vid tränarrodret och har haft ansvar för de flesta av lagets matcher i år. Men, efter bara 10 inspelade poäng på 12 matcher fick Ljung lämna sin roll och in tog Helsingborg Henrik Larsson, som senast tränade HIF 2016 när klubben ramlade ur Allsvenskan. Efter en nytändning och flera inspelade poäng inledningsvis började laget att förlora och Henrik Larsson valde själv att lämna sitt uppdrag efter blott 7 matcher som huvudtränare. När Larsson avgick fick assisterande tränare Alexander Tengryd, som ni hör i en längre intervju senare i Motståndarkollen, tillfälligt ta över. Tengryd coachade sedermera laget när man förlorade i Norrköping i omgång 20 med 0-5 varefter man reste sig och besegrade Östersund på Olympia den 30 augusti med 2-0, i sista matchen innan landslagsuppehållet. En oerhört viktig seger för HIF.

Under senaste landslagsuppehållet, den 3 september, presenterade Helsingborg sin nye huvudtränare, Olof Mellberg. I sin första match som ansvarig gjorde laget en stark insats borta mot serieledaren Djurgården men föll med 2-0 efter en felaktigt utebliven utvisning på Mohammed Buya Turay under första halvlek och två sena mål av Emir Kujovic i slutet av matchen. En tung förlust för HIF men som säkert

Efter degraderingen från Allsvenskan 2016 kom på 7:e plats i Superettan 2017 med 45 poäng efter 11 vinster, 12 oavgjorda och 7 förluster på 30 matcher. Förra säsongen, när AFC slutade på tredje plats i Superettan och kvalade sig upp mot Brommapojkarna, vann HIF Superettan efter 18 vinster, 9 oavgjorda, 3 förluster och totalt 65 poäng. Bakom sig och med sig till Allsvenskan hade man Falkenberg på 59 poäng som tog den andra direktplatsen och AFC Eskilstuna på 54 poäng som gav kvalplatsen.

Under fjolåret, då HIF storsatsade och bestämt sig för att gå upp i Allsvenskan, hade man det fina publiksnittet 7889 på nyrenoverade Olympia. Den fina hemmaarenan är nyrenoverad och har en publikkapacitet på 16 500 åskådare. Mer om Olympia senare i Motståndarkollen. Förra säsongens personalkostnader i Superettan var 25,5 miljoner vilket om man översätter det i allsvenska mått mätt placerar HIF på plats 11-12 i den allsvenska löneligan. Förutom 66 säsonger i Allsvenskan har Helsingborg också 23 säsonger i Sveriges näst högsta division, idag kallad Superettan, bakom sig i historien.

Helsingborg inledde Allsvenskan med en stark hemmaseger mot IFK Norrköping på ett kokande Olympia. Klubben plockade även en del fler poäng inledningsvis mer har dock haft en ganska tung säsong där det aldrig lyft ordentligt, delvis till följd av skador på flera nyckelspelare. Efter 23 spelade omgångar placerar sig HIF därför inför söndagens match på 13:e plats, med 21 poäng. 5 vinster, 6 oavgjorda och 12 förluster, målskillnad 21-38. Noterbart är alltså att Helsingborg och AFC gjort lika många mål än så länge, och att bägge lagen släppt in många mål, AFC dock nio fler, 48 stycken. AFC ligger inför matchen på 15:e plats med 15 poäng, efter 3 segrar, 6 oavgjorda och 14 förluster. Söndagens möte är således en sexpoängsmatch och vinner AFC Eskilstuna skiljer det endast 3 poäng mellan lagen, vid förlust 9 poäng.

Första matchen lagen emellan spelades på Tunavallen den 18 maj. Nykomlingsmötet slutade 1-1 efter att Helsingborg tagit ledningen på en tveksam frispark och förre Helsingborgspelaren Gustav Jarl kvitterat på nick i matchen slutskede.

Se höjdpunkter från matchen på Tunavallen i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/11984506/hojdpunkter-jarl-raddade-oavgjort-for-afc-mot-helsingborg/

En av fyra assisterande tränare till Olof Mellberg är mångårige fotbollsarbetaren Alexander Tengryd. Så här summerar han säsongen, kommenterar sina nya tränarkamrater och för tankarna inför matchen mot AFC.

Hej Alexander, hur mår du?

-Jag mår bra.

Hur har sommaren varit, har du fått någon semester och har du gjort något kul?

-Vi hade en vecka när vi var på Mallorca med lite avkoppling, annars har det varit fotboll.

Berätta om din bakgrund inom fotbollen och tränarkarriär med egna ord.

-Jag startade som spelare i Trelleborg när jag var sex år och spelade fram till jag var 18. Jag var inte så bra men fastnade för ledarskap och blev tränare. Jag utbildade mig på Eslövs folkhögskola och blev 2007 anställd i Trelleborgs FF som Tipselittränare. I TFF arbetade jag också som scout och assisterande tränare fram till 2012. Därefter var jag en kort vända till BP inom Tipselitverksamheten, sen vände jag hemåt till HIF. Jag har arbetat som U-17-tränare och U19-tränare i division 2. Förra året var jag i Ängelsholm i Division 1 och i år är jag tillbaka till HIF.

Vad är din roll och uppdrag i HIF?

-Assisterande tränare.

Du jobbar nu med Olof Mellberg som huvudtränare, hur är det med ett par veckors erfarenhet?

-Det funkar bra, han är engagerad och noggrann. Han har en gedigen kunskap från sin spelartid och tid i BP.

Klubben har i veckan tagit in en ny assisterande tränare, Niklas Egnell som ha särskilt ansvar för fotbollsfys. Kan du berätta vem Egnell är och hur ni kommer att arbeta i ledarstaben under Olof?

-Nicko är specialist och kompetent inom fys, han ansvarar för det fysiska upplägget tillsammans med våra sjukgymnaster. Jens Karlsson, Sven Andersson och jag är också assisterande tränare och jobbar fotbollsmässigt integrerat med fysteamet.

Vad finns det för fördelar med att vara en huvudtränare och fyra assisterande tränare?

-Man får ut varje individs kompetens och kan fördela arbetet. Det är ett tufft arbete och man behöver vara fler för att få maximal utveckling för spelarna och klubben, så jag tycker att det är ganska givet.

Du som varit med hela säsongen, vad är din analys av er insats i Allsvenskan så här långt?

-Jag tycker att vi gjorde en bra start på våren, gjorde ett jättebra jobb, har byggt detta under några år. Sen fick vi en svacka innan sommaren då vi hade bra prestationer men inte fick resultat med oss. Sedan fick vi bra resultat inledningsvis med Henrik och sen slutade han under tråkiga omständigheter. Under Olof inledde vi med en bra prestation men inga poäng.

Vad är du mest nöjd med i ert spel så här långt?

-Det har varit väldigt varierat, under våren var försvarsspelet väldigt bra under vissa perioder. Periodvis väldigt bra passningsspel. Men vi behöver bli skarpare på att skapa målchanser, det är något generellt vi sett över hela året.

Hur går tankarna i gruppen med sju matcher kvar?

-Truppen är i harmoni och de är glada. Vi ser med tillförsikt fram emot att spela match på söndag.

Hur har ni presterat på offensiva fasta situationer i år?

-Har väl varit OK, vi har gjort för lite mål men alltid skapat.

Hur har ni presterat på defensiva fasta situationer i år?

Defensiva fasta, OK. Vi har släppt in några men också fredat målet vid många tillfällen.

Ni förlorade med 2-0 mot Djurgården på Tele2 senast efter en stark insats. Vad tar ni med er från den matchen?

-Vi tar med oss vår försvarsspel från första halvlek där vi hade några nya incitament och ett bra kontringsspel i första.

Hur ser skadeläget ut och eventuella avstängningar inför matchen mot Eskilstuna?

-Vi är full trupp.

Vad har ni för statistik på Olympia i år?

-Hyfsat bra statistik, vi är starka hemma.

Vad tar du med dig från första mötet i Eskilstuna?

-AFC har ju varit ett försvarstarkt lag och har individuell skicklighet. De har flera spelare som kan avgöra matcher. Det kommer att bli tufft och jämnt på söndag.

Hur har ni scoutat AFC?

Som vi scoutar alla lag, med noggrann analys.

I AFC Eskilstuna gör Saulius Sermiles sin andra match i Allsvenskan, den första på bortaplan. Hör Saulius berätta om hans tankar om AFC:s spelartrupp och den första tiden på nya tränarjobbet i Eskilstuna.

How are you?

-I am fine!

How come you wanted to take this job, as a new head coach for AFC Eskilstuna?

I know the owner, Alex for many years. He called me and it was not time for reflection. I see it as a great challenge, new country and new leauge. But what you have done before, it does not matter, it about focus here and now.

Where do you live?

-I stay in the hotel at the moment.

What is your opinion about Eskilstuna so far, have you had time to see the city yet and been taken around by the club?

-It´s a good, small city. But no, I try to do it myself but I am very busy now and we must work a lot about information about opponents, our players, about there characters and there personality. It is important for me because it´s a new country.

And what is your expression about Allsvenskan?

-It´s good level, quite good level. But I have not seen all teams, now I concentrate on Helsingborg. I have to focus on the next game.

Have you seen other teams in Allsvenskan and know how they play?

-No, I did not see Norrköpings games yet, becuase we take it step by step. We concentrate on the closest game.

What do you bring as positive things from the game against Elfsborg?

-Well, I think we played a very tough game, against a better team. They played with there own style. Ok, but football is not about playing good, its about results. The result was positive, ok it was not three points as we wanted, but after four games in a row, without points, it was important. We are still living, we are alive. And we are looking forward, not behind. We prepare the team for Helsingborg, says AFC Eskilstunas new head coach, Saulius Sermelis.

I Helsingborg är Max Svensson mål- och poängbäst i år. Så här berättar Max själv om hans fotbollsbakgrund, första riktiga år i Allsvenskan och framtidsdrömmar.

Berätta om din karriär med egna ord.

-Jag började spela i HIF när jag var 12 år gammal. Dessförinnan spelade jag i Täckomatorp SK och Häljas IF.

Hr har då åren i Helsingborg varit?

-De har varit bra, jag kom som sagt dit när jag var 12 år när vi började spela 11-mannafotboll. Jag har sedan gått igenom alla ungdomsleden och nu har nu varit i A-laget i tre år.

När gjorde du din allsvenska debut? 

-2016 mot Sundsvall borta. Den hösten fick jag två inhopp. Jag hade inget A-lagskontrakt då. 2017 åkte vi ner i Superettan och 2017 och 2018 har jag fått en större roll. Säsongen 2017 startade jag kanske hälften av Superettanmatcherna och förra året startade jag samtliga.

Vad har åren i Helsingborg betytt för din karriär?

-De har betytt allt i och med att det är här jag utvecklats till den spelare jag är idag. Jag har trivts jättebra i både stan och i klubben.

Hur är det att företräda Helsingborg?

-Det är fantastiskt! Det är en av de större klubbarna i Sverige. Visst har det inte gått så bra på senare år som många vill och förväntar sig, men med intresset som finns kring klubben och alla supportrar så märker man att det är en jättestor klubb. Och jag har alltid hejat på klubben också. Jag åkte och hejade på HIF på Olympia redan från barnsben.

Vad fick dig att välja HIF?

-Jag och en annan spelare var och tränade lite med Landskrona BOIS. Men vi fick en bra kontakt med ledare och fick en bra känsla för klubben när vi var i Helsingborg, så det föll på det. 2010 när jag gick Helsingborg var det också en av de bästa klubbarna i Sverige och 2011 vann man ju också SM-guld.

Vad betyder det för en spelargrupp att ni bytt tränare två gånger under säsongen?

-Det är klart att spelartruppen påverkas. En ny röst kommer in, det blir ett nytt taktiskt sätt att anpassa sig till. Vissa spelare kan få en ny chans igen. Det känns som att allt börjar om på noll.

Hur är Helsingborg som fotbollsstad?

-Den är jättebra, det är väldigt stort intresse hos supportrar och det är många som har koll och som följer det. Vi har ju både innebandy och handboll också men det är fotbollen som gäller och som är störst.

Berätta om er träningsanläggning och faciliteter?

-De är kanon. Faciliteterna är alldeles utmärkt och vi har fått en nybyggd arena. Och som du har hört i år har vi fått mycket beröm för gräsmattorna på Olympia både på arenan och alla träningsplaner. Speciellt nu när arenan är nyrenoverad så är den kanon!

Hur är det att springa ut och spela på Olympia?

-Det är en speciell känsla. Det är alltid bra tryck. Nu blir det ju folk efter prestationer och vi har haft lite sämre publiksiffror på senare år, men de som är där och supportrar oss hörs alltid bra.

Då Allsvenskan spelas på både naturgräs och konstgräs, tränar ni på båda underlagen?

-I veckorna tränar vi alltid på naturgräs. Ska vi möta ett lag på konstgräs händer det att vi tränar ett pass innan på konstgräs, men inte alltid.

Vad tycker du om årets Helsingsborgstrupp?

-Kvalitetsmässigt är det en riktigt bra trupp. Det har varit mycket snack om ålder och bästa år och så vidare. Men kvalitets- och erfarenhetsmässigt är det en riktigt stark trupp. Sen kanske den inte är så bred som toppklubbarna, men att det finns kvalitet, så absolut.

Vilka av era unga spelare har imponerat på dig i år?

-Framför allt Amir Gigovic som kommit upp efter sommaren. Han är bara 17 år men går in och spelar som vilken match som helst. Går och tar för sig och gömmer sig inte, tillför kvalitet i laget. Andreas Landgren drog tyvärr korsbandet tidigare under säsongen och då fanns det en öppen plats och Amir tog den.

Vad är det som fungerat bra i spelet hittills i år och vad vill ni utveckla?

-Det är en rätt så svår fråga. Vi har haft fyra huvudtränare under året och vi har väl haft olika problem oavsett vilken tränare vi haft. Senast har Olof kommit in och han har ett nytt tänk att komma med och vi är precis i början av den processen, så vi får ta ett tag och anpassa oss till det.

Hur lång tar det att som spelare och lag anpassa sig till ett nytt spelsätt?

-Det är beroende från individ till individ, hur snabbt man kan ta in och lära sig av informationen. Men i vår trupp har vi rätt så smarta och kompetenta personer som kan ta in information, så för vår del hoppas jag att det inte ska ta alltför lång tid.

Du som på senare år spelat i både Superettan och Allsvenskan, vad finns det för likheter och skillnader mellan Svensk fotbolls två högsta serier?

-Skillnaden är rätt så lätt. Det finns mycket fler individuellt skickliga spelare i Allsvenskan. Det ges inte lika mycket tid för misstag, du blir straffad direkt om det kommer ett misstag. Kvalitetsskillnaden överlag är stor mellan serierna, men det är svåra matcher i Superettan också för man kan göra det svårt för laget genom taktiska drag. Lag som går ner och ställer sig lågt blir det svårt att vinna matcher mot, det blir mycket fajt och kamp.

Hur tänker du om nästa steg i din fotbollskarriär?

Som alla andra hoppas jag kunna ta nästa steg från Allsvenskan. Nu är detta första allsvenska året för min del. Nu har jag fått ett bra år och samlat på mig mycket erfarenhet. Kan man fortsätta och göra bra prestationer får man se hur långt det räcker.

Vad tycker du om AFC:s säsong?

-Jag kollar inte så jättemycket fotboll överlag men har väl koll på lagen och hur de ligger till i tabellen. Men visst, de har haft en tuff säsong men det är många matcher kvar och de har väl chans att klara sig de också.

Vad ser du som deras styrkor?

-Från Superettan minns jag dem bara som ett defensivt lag som knappt släppte in mål. Sen i år har det väl gått tyngre. Men det är ett bollskickligt lag som spelar fotboll och som inte verkar få panik över tabelläget utan spelar sin fotboll.

Vad minns du från första matchen i år i Eskilstuna?

-Jag har för mig att det var en rätt tråkig match. Inte så många målchanser. Vi visste att det var en viktig match. Vi tog ledningen på frispark. Dessförinnan hade vi ganska mycket boll men efter målet backade vi lite hemåt och de tog över. Sen gjorde väl Gustav Jarl mål i den 85:e minuten och så blev det väl 1-1.

Är det några särskilda AFC-spelare ni måste ha koll på?

-Som jag sa tidigare så har jag ganska dålig koll men Anel Rashkaj är duktig, är väl navet i deras spel. Sen Adi Nalic som spelat i Landskrona, en duktig och skicklig spelare.

Hur tänker ni spelare kring tabelläget?

-Vi tänker inte så mycket på tabellen, eller jag pratar i alla fall för mig själv. Det kan väl bero på att vi fick trepoängaren mot Östersund innan uppehållet, det gav oss lite andrum. Sen kan man inte slappna av för det är många matcher kvar.

Hur är ditt skadeläge och form inför matchen och hur bedömer du dina prestationer i år?

-Jag har klarat mig helt ifrån skador i år och har kunnat träna och spela på hela tiden. Efter det kommer prestationen. Efter sommaruppehållet har jag fått många bra jämna matcher i mig så jag tycker formen känns god. Jag har startat i de allra flesta matcherna och hoppat in i de andra, de första matcherna på säsongen.

Jag intervjuar även Eskilstunas mittback Jesper Björkman i artikeln. Känner ni varandra efter hans år i Helsingborg och hur är han som spelare och person?

-Jag spelade med honom när han var i A-laget när jag blev uppflyttad. Vi kom rätt nära varandra, en bra kompis. Han tog hand om mig på ett väldigt bra sätt. Han är också alltid träningsvillig och en spelare som ger 100 %, en riktig bra lagspelare och lagkompis.

Förra säsongen möttes AFC och Helsingborg i Superettan och Eskilstunalaget vann 4 av 6 poäng mot seriesegraren. AFC:s skalp på Olympia i inledningen av säsongen var en viktig del av AFC:s fina start 2018. 0-2 slutade matchen efter att Kadir Hodic slagit in en fin frispark till 0-1 och Kermit Erasmus satt 0-2 på ett friläge i den andra halvleken.

I returen på Tunavallen den 15 september spelade AFC-Helsingborg 0-0.
Se höjdpunkter från matchen på Tunavallen i länken nedan.

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/superettan/highlights-afc-eskilstuna-helsingborg/

AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic kan Helsingborg väl efter tre möten de senaste två säsongerna, då AFC heller inte förlorat mot Skånelaget.

Första matchen mot Helsingborg, 1-1 hemma på Tunavallen, vad minns du av den?

-Jag tycker att vi var ett bättre lag över det hela. Det kändes som att vi borde vunnit. Vi hamnade i underläge 1-0 och lyckades kvittera rätt sent. Om det är något lag som borde vunnit matchen så var vi närmast.

Förra bortamatchen på Olympia i Superettan 2018 vann ni med 2-0. Hur hade ni tänkt inför matchen, Helsingborg var ju ändå favoriter?

-Jag tyckte vi var stabila, det kändes stabilt under försäsongen och det var tidigt under säsongen vi mötte dem. Vi spelade för att vinna matchen, det var respekt för Helsingborg och samtidigt sökte vi våra lägen och lyckades med det. Kanske var det lättare för oss att spela mot Helsingborg, för de ville föra matchen och öppnade upp sig. De ville spela som vi gjorde. Lättare än när vi mötte många andra lag som backade hem och koncentrerade sig på försvar.

Vad tror du om Helsingborg med Mellberg som tränare?

-Svårt att säga men han gjorde ett bra jobb med BP. En vinnarskalle, en tränare som har alla förutsättningar att lyckas. Han var själv en storspelare och han har den rätta mentaliteten och inställningen att lyckas.

Vad tyckte du om vår match mot Elfsborg med nya tränare?

-Det som var viktigaste var att vi fick poäng med oss. Det är en bra start. Sen är det synd att vi en dag när vi har marginalerna på vår sida, och tar ledningen två gånger, inte vinner. Den trepoängaren hade säkert varit viktig i fajten i botten. Men jag tycker det var klart godkänt och resultatmässigt viktigt att få med oss poäng.

Anel Rashkaj, lagkapten i AFC, berättar nu om sina senaste landslagsäventyr och tankarna, sina minnen av HIF-mötena och tankarna inför söndagens match.

Hej Anel, hur mår du?

-Jag mår bra, det har varit en händelserik period med mycket resor och matcher den senaste tiden. Det har gällt att hela tiden ställa om huvudet så att man hela tiden är fokuserad på sina uppgifter.

Berätta om landslagssamlingen?

-Det var ju fantastiskt roligt, någonting som jag faktiskt inte trodde jag skulle få uppleva. Det var jättestort. För mig var det också mycket emotionellt. Jag har en väldigt lång historia med Kosovos landslag. Det började 2008, en tid där Kosovo var långt ifrån ett landslag. Landet var inte accepterat och man fick inte spela matcher. Det var då jag tackade ja till Kosovo.

-Jag kommer ihåg 2009, vi hade knappt material till våra träningar. Ingen ville spela mot oss. Vi fick kämpa oss till en match mot Kalmar och vi mötte Halmstad också. Det var en jättesvår tid, vi fick möta några klubblag. Det gick sedan några år utan matcher.

-Sedan kom 2014 då vi spelade vår första officiella landskamp, mot Haiti i Mitrovica. Det var ett jättestort ögonblick för mig 2014. Jag spelade och var faktiskt kapten för Kosovo den matchen. Därefter, 2015, tog det lite stopp för min del, genom att konkurrensen blev stor och jag kom in i en liten svacka i de klubblag jag spelade i. Först åkte vi ur med Sandnes ur norska Tippeligan 2017 och sen kom jag till AFC och blev uttagen till landslaget igen, mot Turkiet. Jag blev dock skadad på landslagssamlingen i Kosovo och fick åka hem. 2018 spelade vi med AFC i Superettan och mina förhoppningar om landslaget var långt ifrån, lite på grund av åldern och situationen.

-Vi gick upp med AFC till Allsvenskan och de började följa mig igen. Så det har varit fantastiskt roligt att komma tillbaka igen med tanke på den historia som varit sedan 2008, men samtidigt åkte jag inte bara dit för att tycka att det är fantastiskt utan för att prestera, det var därför jag blev uttagen. Och det är också roligt att de minuterna jag spelat med landslaget nu i de senaste landskamperna har gått ganska bra.

Berätta, hur mycket har du fått spela och hur har dina prestationer varit?

-Först var det mot Bulgarien borta i Sofia den 10 juni i år. Vi låg under med 2-1, jag kom in i den 60:e minuten och jag var med och bidrog till att vi vände och vann med 3-2. Sen nu senast hoppade jag in mot Tjeckien och det blev totalt 10 minuter. Vi ledde med 2-1 och det handlade om att komma in och stänga igen och det lyckades vi med. Sedan kom Englandsmatchen förra tisdagen och jag kom då in på plan med en halvtimme kvar. Det var en period då vi faktiskt stabiliserade vårt spel och faktiskt tog över matchen. Vi hade väldigt bra kombinationer och anfall. Och till sist lyckades vi hålla nere sifforna och vinna andra halvlek. Jag fick beröm av tränarna och av folket i Kosovo, så det var roligt att känna man fick vara med och bidra, att man är med och gör någonting.

Hur var det att spela fotboll i det klassiska fotbollslandet England, där sporten en gång startade?

– Matchen spelade på St. Mary´s i Southampton. Det var fantastiskt, publiken och speciellt den där gräsplanen, det har jag aldrig upplevt innan. Det var en helt otrolig gräsmatta.

En annan bra gräsmatta som väntar är den på söndag på Olympia som sägs vara Sveriges finaste, stämmer det?

-Ja, den har jag hört och det kan jag hålla med om för den är ganska bra faktiskt.

Tillbaka till landslagssamlingen, vad tar du med dig från mötena med Tjeckien och England?

-Först och främst tar jag med den otroliga viljan som fanns hos allihop. Överallt man gick, alla snackade bara om fotboll och om landslaget. Alla skulle snacka fotboll och analysera matchen. Det var roligt att bidra med att göra folk glada. Fortfarande är det rätt tufft för folket i Kosovo, ekonomiskt och på andra områden. Fotboll är en glädjande faktor i Kosovo just nu.

Du som spelat fotboll på toppnivå i Skandinavien och nu spelar landskamper och EM-kval, vad är det som skiljer att spela mot sådana matcher jämfört med exempelvis Allsvenskan?

-Den största skillnaden är att man helt enkelt möter toppnivån i fotbollen. Alla spelare som är där spelar på väldigt hög nivå. Alla spelare spelar i de bästa lagen i världen. Nivån är väldigt hög och allt runtomkring. Publiken, stadion, allt.

Berätta om kvällen hemma i Kosovo efter segern mot Tjeckien, hur firade ni spelare och folket?

-Det var en stor framgång att slå Tjeckien, för det är ett land med stor historia i både VM och EM. Det var mycket firande, spelarna sjöng i bussen på väg till hotellet. Man blev gratulerad av alla möjliga och det var fotbollsfeber i Kosovo den kvällen. Och så fick vi ledigt efter matchen av tränarna att gå till våra familjer och tillbringa kvällen med dem. Sen var det tillbaka till träningsplanen nästa dag, det fanns inte mycket tid att fira då England väntade på tisdagskvällen. Vi tränade under söndagen i Pristina och på måndagskväll tränade vi på matcharenan.

Vad händer härnäst med landslaget?

-Vi har match mot Montenegro i oktober i EM-kvalet, några dagar innan träningsmatch mot Gibraltar. Matcherna är den 10:e och 14:e oktober.

Hur känns kroppen så här när oktober närmar sig?

-Det känns bra, det är klart det är tufft med mycket resor och matcher. När man varit med i landslaget får man inte vila så mycket. Man får vara försiktig nu och vara väldigt noggrann med återhämtning, kost och träning.

Du har ju mött Helsingborg många gånger genom din karriär, vad har du för minnen?

-Ja alltså, Helsingborg har ju alltid varit ett lag som det var lite av derbykänsla att spela mot när jag spelade i Halmstad. De har alltid varit tuffa och jämna matcher mot HIF. Små marginaler hela tiden. Det färskaste minnet är att vi mötte dem i Superettan förra året och slog på Olympia. Vi överraskade ganska många och de flesta visste inte hur AFC skulle vara, men i den matchen bevisade vi faktiskt att AFC skulle bli ett lag att räkna med. Även hemma så kändes det som att vi gjorde en riktigt bra match då det blev 0-0.

Vad minns du av första matchen mot Helsingborg i årets allsvenska?

-Det var en ganska jämn historia, det hände inte så mycket, en tajt match. Två lag som verkligen behövde poäng. De fick ett ganska enkelt ledningsmål på frispark men vi tryckte på i slutet och lyckades kvittera genom Gustav Jarl.

Är det något nytt i ert spel som betyder något för din roll?

-Ja, det är klart att nya tränare alltid kommer med nya idéer. Det finns lite grejer i spelet där vi försöker vara lite med rakare i vårt spel, att vi inte spelar så mycket bakåt. Och då gäller det att ha det i mitt huvud att försöka spela mer framåt. Sen ska det komma mycket löpningar och folk ska in i boxen för det är där vi gör mål.

Vad blir viktigt för er mot Helsingborg?

-Helsingborg kommer säkert komma ut i början av matchen och vilja försöka bestämma tempot. Då gäller det att vi är lugna och inte slarvar. Vi vet att matchen spelas på Olympia och att deras publik inte är så tålmodiga och det kanske är en fördel för oss.

En annan av Eskilstunas nyckelspelare är mittbacken Jesper Björkman, som missat de senaste matcherna på grund av skada. Den uppoffrande Helsingborgsgrabben vill dock inget hellre än att komma tillbaka till planen och hjälpa till AFC Eskilstuna att hänga kvar i Allsvenskan.

Hej Jesper, hur är läget?

-Jo tack, det är bra och jag tränar på bra nu. Sen om jag är redo för match eller inte på söndag får vi se, det avgörs nu under de närmsta dagarna.

Vad var det som hände där mot AIK på Tunavallen den 11 augusti, när du gjorde en strålande försvarsinsats och räddade ett givet kvitteringsmål av Goitom i första halvlek?

-De hade ett öppet läge där jag kastade mig framåt och lyckades rädda bollen men fick samtidigt en rejäl smäll på benet.

Du spelade trots allt vidare under ganska många minuter och offrade dig för laget, trots att man såg att du hade väldigt ont och inte kunde springa rent, berätta.

-Det var för att Adnan var utanför planen, då han fått en smäll mot ansiktet. Samtidigt visste jag inte att det var så allvarligt som det var utan trodde att det var en vanlig smäll och lårkaka. Hade jag vetat om följderna hade jag gått av och bytts direkt.

Hur har du rehabtränat under denna period?

-Det handlar ju om att man jobbat med att få igång rörligheten och när den kom tillbaka så handlar det om att bygga upp styrka igen. Det sista steget är att komma igång med konditionen och vänja sig vid belastningen vid fotbollspelandet. Första månaden var det mycket gym och nu sedan de nya tränarna kom in har jag tränat fotboll igen.

Har du varit långtidsskadad tidigare?

-Ja, jag hade lite problem i HIF och Gefle, men det var ett tag sedan jag var borta i sex veckor. Innan skadan nu hade jag inte missat en match under det senaste året.

Vad är viktigt att tänka på rent generellt när man är skadad en lite längre period som fotbollsspelare?

-Är man borta en längre period så måste man veta om att man har både bra och dåliga dagar i sin rehab. Så det handlar väl mest om att kunna koppla bort och också har något annat i livet som är betydelsefullt och roligt, så att man mår bra mentalt också under sin rehabperiod.

Hur är din form?

-Det var väl lite som jag sa, jag var borta i tre-fyra veckor utan att kunna träna ordentligt. Sen får vi se hur redo kroppen är i dagarna. Så jag skulle inte säga att det är någon toppform just nu men det förbättras dagligen, såväl kondition, styrka och uthållighet. Det man kompenserar det med är att man mentalt är väldigt sugen på att komma tillbaka.

Vad tycker du om Helsingborg säsong så här långt?

-Jag har ju följt dem så mycket jag kan men har inte sett dem så mycket på slutet. De har också haft det tufft, har haft det svårt att hålla i spelet under hela matcherna. Det har varit lite upp och ner för dem. Ibland har de visat väldigt fint spel och ibland har de fallit lite platta mot vissa lag. De har också haft tränarbyten och lite karusell där så det har säkert påverkat en del också.

Nu ska Helsingborg göra sin första hemmamatch med Olof Mellberg som huvudtränare och samtidigt får de inte förlora mot er för att inte bli riktigt indragna i bottenstriden. Hur tror du det påverkar er att det är Mellbergs första hemmamatch?

-Oftast brukar det ge bra energi tyvärr för ett lag, så det gäller att vi stör dem, är aggressiva och att de inte får en skön känsla i matchen. För får de väl medhåll från fansen och publiken där så tror jag att de kan göra det tufft för oss, men gör vi en bra start så har vi alla möjligheter att göra poäng där nere.

Hur ska det bli att eventuellt då spela på Olympia igen, mot din före detta klubb Helsingborg?

-Det är såklart speciellt. Jag har gjort det tidigare med Gävle, men det är alltid speciellt att komma hem och spela.

Vad är ditt bästa minne från Olympia så här långt i din karriär?

-Det är nog svårt att peka på ett men min sista match på Olympia var att jag hoppade in i ett derby som vi vann mot Malmö med 2-1, så jag fick ett bra avslut, det var 2016.

Hur är Helsingborg som stad för de AFC-supportrar som aldrig varit där men vill åka ner och stötta er och se stan?

-Det är en väldigt fin stad som ligger precis vid vattnet, så åker man ner så rekommenderar jag att man går nere vi hamnen och vattnet och kikar lite också.

Har du familj, släkt och vänner som planerat kommer på matchen?

-Ja så är det ju, jag har bott i Helsingborg i nästan hela mitt liv så man känner många där och det är många som man känner som vill vara på plats. Tanken är att få så många som möjligt av dem att heja på oss, avslutar Jesper glatt!

Följande har hänt i Helsingborgs trupp sedan 2018.

Spelare in:

Mattias Almeida Sundell, Ängelholm (avslutat lån)
Kundai Benyu, Celtic (lån hela året)
David Boysen, Elfsborg
Alexander Farnerud, klubblös
Kalle Joelsson, Ängelholm (avslutat lån)
Noel Mbo (Gillingham)

Spelare ut:

Daniel Andersson, slutat
Darijan Bojanic, Hammarby
Mikael Dahlberg, slutat
Carl Johansson, Falkenberg
Jonathan Larsson, Öster
Carl Thulin, Eskilsminne (lån hela året)
Thierry Zahui, Varberg

Undertecknad tackar Helsingborgs assisterande tränaren Alexander Tengryd, mittfältare Max Svensson samt AFC Eskilstunas nye tränare Saulius Sirmelis, sportchef Nemanja Miljanovic, lagkapten Anel Rashkaj och försvarsspelare Jesper Björkman för sina tankar inför söndagens drabbning på Olympia. På söndag väntar fint fotbollsväder i Helsingborg, 16 grader, växlande molnighet och ingen nederbörd. Motståndarkollen önskar samtliga spelare och ledare i såväl Helsingborg som AFC Eskilstuna stort lycka till i matchen!

Joel Hamberg