Motståndarkollen IFK Norrköping

24 sep 2019

I veckans första Motståndarkoll lär du känna IFK Norrköping genom intervjuer med dess manager Jens Gustafsson, AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic och målvakt Ole Söderberg. Lägg därtill historia, statistik och matchlänkar och du har ännu en fullmatad Motståndarkoll att ta del av inför matchen i Norrköping på torsdag.

IFK Norrköping är en av Sveriges mest klassiska och anrika klubbar. Kamratföreningen och storklubben från Östergötland bildades 1897 och ligger på fjärde plats i den allsvenska maratontabellen. Totalt har Peking, som klubben också kallas, vunnit hela 13 SM-guld och sex cupguld. Det senaste SM-guldet vanns 2015. Norrköpings hemmaarena är Östgötaporten som rymmer 16 000 åskådare. På senare år har klubben verkligen blomstrat, såväl sportsligt, publikmässigt och ekonomiskt. Ordförande är Peter Hunt och manager Jens Gustafsson.

IFK Norrköping från Östergötland är AFC Eskilstunas första motståndare denna stenhårda vecka i Allsvenskan. Norrköping har på sina 24 spelade matcher hållit nollan hela 13 gånger och nyligen slog laget klubbrekord med sex raka allsvenska matcher utan insläppt mål. Därefter förlorade man i Malmö med 1-0 efter insläppt mål i andra halvlek, varav man i lördags åter nollade sitt motstånd, Örebro SK på hemmaplan i en kassaskåpssäker 3-0-seger. Ett insläppt mål alltså på de senaste 8 matcherna kan jämföras med AFC:s 22 insläppta under de senaste 8 allsvenska matcherna. Under dessa åtta matcher har AFC gjort 8 mål att jämföra med Norrköpings 17 mål. Tilläggas ska att Norrköping under perioden innan och under dessa matcher också spelat 6 kvalmatcher till Europa League samt kval till Svenska cupen. I kvalet vann man 4 matcher, kryssade en och förlorade en. 12 segrar efter sommaruppehållet gör Norrköping till ett av Sveriges absolut mest formstarka lag. Norrköpings trupp har alltså även sex fler matcher i benen än AFC sedan sommaruppehållet.

För Eskilstunas del har matcherna efter sommaruppehållet inneburit 2 segrar, 3 oavgjorda och 7 förluster. Segrarna har kommit mot Kalmar hemma och Östersund borta och de oavgjorda matcherna mot Sundsvall borta, Djurgården hemma och Elfsborg hemma. För IFK Norrköping har matcherna i Allsvenskan efter sommaruppehållet inneburit 8 segrar, 1 kryss och 3 förluster. Norrköpings förluster har kommit mot Östersund borta, Sirius hemma och Malmö borta.

Norrköping och Eskilstuna har redan mötts två gång i år. Dels för drygt ett halvår sedan då man klubbarna spelade gruppfinal i Svenska cupen på Östgötaporten och det slutade 1-1. AFC:s taktiskt och fysiskt starka bortamatch den 2 mars tog klubben vidare till kvartsfinal och senare ända till finalen mot BK Häcken. Samuel Nnamanis mål räckte då till poäng. På torsdag är AFC:s skytteligaledare avstängd.

Se höjdpunkter från IFK Norrköping – AFC Eskilstuna i Svenska cupen i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/svenska-cupen-1/tv-skrallen-i-svenska-cupen—afc-eskilstuna-slog-ut-norrkoping-i-gruppfinalen/

För den intresserade, som vill lära känna IFK Norrköping ytterligare, finns Motståndarkollen från februari och juni, då lagen som sagt möttes i Svenska Cupen och Allsvenskan. Längre intervjuer går där att läsa med manager Jens Gustafsson, Nemanja Miljanovic och AFC:s högerback Adnan Kojic som tidigare bland annat spelat i Norrköping och Halmstad, i den sistnämnda klubben tillsammans med Norrköpings Sead Haksabanovic.

Det andra mötet mellan lagen spelades på Tunavallen den 2 juni i Allsvenskans omgång 12. Norrköping vann då med 2-0 efter mål av Jordan Larsson och Lars Krogh Gersson. Mohammed Al-Hakim dömde och delade ut två varningar i matchen, en till Norrköpings Alexander Fransson och en till AFC:s dåvarande mittfältare Felix Michel. Norrköping vann bollinnehavet i Eskilstuna med 62 % mot 34 och hörnstatistiken med 6 mot 4. AFC sköt flest gånger, 13 mot Norrköpings 6 skott men bara 3 skott vardera träffade mål och av dessa gick alltså två av Norrköpings i mål.

Jordan Larssons 0-1 var ett klassmål från Norrköping där han serverades en riktig macka av Simon Thern och själva kombinerade spelförståelse, teknik och kyla när han vrickade in ett av sina många mål. Detta innan sommaruppehållet tog vid och väl i sommarfönstret såldes han till Spartak Moskva för stora pengar. Den officiella övergångssumman är inte officiell men enligt ryska Sport-Express landade försäljningen på 42 miljoner. Försäljningen är bara en av Norrköpings stora försäljningar under senare år vilket visar att ordförande Peter Hunt och Manager Jens Gustafsson arbetar hels rätt när man värvar, utvecklar och säljer vidare spelare efter spelare vilket både stärkt IFK Norrköping ekonomiskt och som organisation. 3127 åskådare följde matchen varav ett stort bortafölje från Peking Fanz som skapade en bra atmosfär på Tunavallen.

Inför matchen mot AFC Eskilstuna tog sig Motståndarkollen en pratstund med IFK Norrköpings respekterade Manager Jens Gustafsson som kommenterar årets säsong, kvalet till Europa League och AFC Eskilstuna.

Hej Jens, hur mår du?

-Jag mår mycket bra!

Hur har sommaren varit, har du fått någon semester och har du gjort något kul?

-Njae, men vi har haft kul i arbetet och jobbat ganska så intensivt hela sommaren med tanke på att vi haft både Allsvenskan och Europa, så det har inte varit många luckor i arbetsschemat.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med managerrollen?

-Nackdelar är väl till viss del arbetsbelastningen. Fördelar är att man själv äger frågan kring vilka spelare som ska komma in och inte in och att man är ansvarig för deras utveckling. Man har ett väldigt stort ansvar för det sportsliga och ekonomiska och jag triggas av det ansvaret.

Europaspelet var ett stort mål för er i år. Ni imponerade i kvalet men lyckades inte ta er ända fram till gruppspelet. Vad är du mest nöjd med vad gäller er utveckling i Europaspelet i år?

-Jag är nöjd med hur vi förhöll oss till det och utvecklats under perioden. Jag är också nöjd med detta är det IFK-lag sedan Europa League kom till som kommit längst i turneringen.

Vad är din bedömning behöver utvecklas hos dagens IFK Norrköping för att ta de sista stegen och nå ända fram till Europa League framöver?

-Ja det är väl en del i besvikelsen, jag tycker vi hade en ganska bra lottning för att kunnat ha tagit oss i alla fall ett steg längre redan i år. Det är svårt att peka på något exakt men det handlar om att utveckla laget och de individuella spelarna. Sen är det en viss tajming med att många spelare ska bli bra samtidigt.

Vad är din analys av er insats i Allsvenskan så här långt?

-Trevande start, de första 10 omgångarna. Sen har det sett ganska bra ut fram till nu.

Vad är du mest nöjd med i ert spel så här långt?

-Jag är väldigt nöjd med hur vi stabiliserat vårt försvarsspel, med balansen i vårt lag och att vi varit konsekventa i hur vi anfaller vilket börjat gett resultat i prestation och resultat.

Kan du utveckla vad du menar med att ni är konsekventa i ert anfallsspel?

-Det är att vi har en god balans mellan korta och långa anfall, mellan kontringar och längre anfall. Vi har bibehållit att många offrar sig och löper i djupled, som gör att vi får utslag.

Ni har ett otroligt starkt försvarsspel och målvaktsspel och har endast släppt in ett mål på de senaste 8 matcherna. Vad är nyckeln till er starka defensiv Jens?

-Ett kollektivt uppoffrande, alla spelarna är beredda att göra ett hårt arbete för att laget ska hålla rent. Men också en skicklighet, kring hur vi håller ihop laget på ett bra sätt.

8 segrar, 1 oavgjort och 3 förluster efter sommaruppehållet i Allsvenskan. Samtidigt som ni vann 4 matcher, kryssade en och förlorade en i kvalspelet till Europa League ska sägas. Är ni nöjda med era prestationer och resultaten i Allsvenskan efter sommaruppehållet?

-Absolut, även om det finns några besvikelser, som till exempel Östersund borta, men jag tror att det varit bra läropengar för oss.

Av de tre senaste förlusterna kom två av dem mot Östersund borta och Sirius hemma, två matcher ni på förhand kanske borde ha vunnit. Varför förlorade ni mot Östersund och Sirius?

-Vi blev något ivriga och gick fram med lite för mycket folk och hade inte riktigt balans i laget. Ivriga för att vinna alla tre poäng, när det stod oavgjort i slutet av matcherna. Det gjorde att vi förlorade istället.

Hur går tankarna kring tabelläget med sex matcher kvar?

-Att vi vill ge det en rejäl match, se till att vi plockar så många positioner vi kan och att vi tar varje utmaning för sig och nästa utmaning är AFC.

Hur har ni presterat på offensiva fasta situationer i år?

-Jag kan inte säga statistiskt sett men vi har ett väldigt gott självförtroende, vi har många starka huvudspelare och är väldigt noggranna och pålästa.

Hur har ni presterat på defensiva fasta situationer i år?

-Jag kan inte svara på det heller statistiskt sett men samma där, vi har ett ganska gott självförtroende även där.

Ni besegrade Örebro SK senast med 3-0 efter en stark insats och kom dessförinnan från en kanonmatch i Malmö. Hur är formen och vad tar ni med er från de matcherna?

-Matchen mot Malmö tar vi med oss ganska mycket från trots att vi inte fick med oss poäng. Därför var det viktigt att vi studsade tillbaka direkt mot Örebro och vann. Vi har haft vissa delar av matcherna som inte varit bra men i stort bra insatser på slutet.

Hur ser skadeläget ut och eventuella avstängningar inför matchen mot Eskilstuna?

-Lite för tidigt att säga när det gäller skadeläget. Det vi vet är att Kalle Holmberg inte är uttagningsbar. Vi har inga avstängningar.

Vad tar du med dig från första mötet i Eskilstuna?

-Det var sista matchen innan sommaruppehållet och jag minns att vi inte var helt nöjda med prestationen men vi satte våra chanser och vann. Jordan gjorde ett fint mål framspelad av Thern och Krogh Larsson satte ett fint frisparksmål.

Hur har ni scoutat AFC?

-Dels genom att se deras match mot Elfsborg och dels att se deras match igår mot Helsingborg.

Så ni har inte tittat längre tillbaka än så?

-Nej, med tanke på att det blivit ett tränarbyte så ser vi inte att det är relevant.

Har du koll på AFC:s nyförvärv?

-Nej, det är nästan likadant varje gång vi ska möta AFC, så jag vill få lite bättre koll. Det händer mycket i AFC och det går lite under radarn och därför behöver man vara uppmärksam när man väl ska möta dem.

Vad tror du om matchbilden?

-Jag tror inte så mycket om matchbilder längre, men jag hoppas att vi tar kommandot i matchen och hoppas att den blir liknande som mot ÖSK där vi äger boll och kan jobba med vårt anfallsspel.

Hur långt kontrakt med Norrköping har du?

-Jag har ett par år till efter detta år.

Vad har du för tankar och framtidsambitioner med din karriär?

-Jag blickar inte så långt, jag tror det är farligt att göra det både som spelare och tränare. Jag vaknar upp varje morgon och gör mitt bästa för Norrköping och framför allt för att spelarna ska nå sin fulla potential. Jag jobbar för att alla som jobbar här gör sitt yttersta för att spelarna ska lyckas nå sin fulla potential, avslutar IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson.

Hos AFC Eskilstuna finns sportchef Nemanja Miljanovic som i år alltså både varit med och slagit ur Norrköping ur Svenska Cupen och förlorat hemma i Allsvenskan. Så här kommenterar Miljanovic söndagens förlustmatch mot Helsingborg och torsdagens motståndare IFK Norrköping.

Hur var stämningen i spelargruppen efter Helsingborg och vad är dina tankar om matchen?

-Det var lite tungt som det brukar vara efter förluster och en lång resa. Det var en lite liknande match som mot Elfsborg där vi tar poäng. Igår hade vi chans igen men de gör ett sent mål. De har sina chanser och missar och vi får en chans där Samuel gör det mycket bra mot två försvarare. Det är ett enkelt mål som bevisar att det slarvas mycket i försvarsspelet, även i andra lag. Målet i sig är fint, Anel spelar ut till Dzenis som slår ett mycket bra inlägg och Samuel är stark. På något sätt känns det som att vi kontrollerar matchen men vi släpper på nytt till alldeles för många bra målchanser. Ole är bra i målet igen. Alla spelare gör sitt jobb igen och det är ingen som viker ner sig. Vi hade tränat på defensiva hörnor innan matchen men framför allt gäller det att ha koncentration och att alla tar sitt ansvar under hörnorna på matchen. Sen måste man säga att Helsingborg hade en 2-3 spelare som är riktigt bra på offensiva fasta situationer.

När kom ni hem efter Helsingborgmatchen?

-Vi kom hem till Eskilstuna kl. 03.00 natten mot måndagen.

Berätta om veckans träningsupplägg?

-Vi tränar idag måndag kl. 16.30 och sen tisdag och onsdag kl. 11.00. Match mot Norrköping borta på torsdag och sen tränar vi fredag och lördag innan Malmö gästar oss på söndag kl. 17.30.

Vad minns du från första mötet med IFK Norrköping?

-Vi förlorade 2-0 hemma. Det var en ganska kontrollerad match. Vi kom från Göteborg och cupfinalen och hade inte så mycket tid att vila. Vi släppte in 0-1 i slutet av första halvleken. Det kändes ganska kontrollerat, det var väldigt varmt och vi blev nedtryckta men de skapade inte mycket. I andra halvlek gick vi för en kvittering och skapade flera bra chanser men fick tyvärr inte in den, istället avgjorde de med en frispark.

Vad tycker du om deras säsong så här långt?

-Norrköping, jag trodde faktiskt att de skulle vara någon position längre upp, kanske topp 4. Samtidigt måste man säga att Hammarby och Djurgården gjort bättre säsonger än tidigare och så har man Malmö och AIK som är där uppe obligatoriskt. Norrköping är inte underkänt på något sett, men kanske hade de kunnat varit lite längre upp. Men de har ju sex matcher kvar att knappa in på att bli topp 4-6 och få en godkänd säsong.

De har ett insläppt mål på de senaste 8 matcherna. Vad är din kommentar och analys av det?

-Det är jävligt bra, säkert har de fått ordning framför allt på balansen i laget. De hade en hel del offensivt lagda spelare och det är inte alltid lätt att få dem att offra sig i defensiven fullt ut, men kan man få dem att ta ansvar defensivt så har man lyckats med mycket. Djurgården har lyckats med det till 100 % och Malmö och AIK är bra på det också. De har fått spelarna att ta sitt ansvar defensivt även om de har många offensivt lagda spelare. Hammarby har gått framåt med det men de är fortfarande mer offensivt lagda. AIK prioriterar defensiven men har mycket kvalitet framåt och lyckas därför bra år efter år.

Vad blir viktigt för gruppen att tänka på denna vecka när ni har två av de absolut tuffaste matcherna på säsongen?

-Framför allt att vi inte har något att förlora. Vi vet att vi möter ett bättre lag och att de är favoriter att vinna. Sedan får vi ta med oss att vi tog poäng mot Elfsborg och var nära poäng mot Helsingborg. Det är ändå positivt. Klart att vi ska gå för poäng i bägge matcherna, samtidigt ska man vara medveten om att man möter två av de bättre lagen i Allsvenskan. Vi får vara smarta och söka våra chanser och hoppas att de har en lite halvtaskig dag. Samtidigt, så som det såg ut hemma mot Norrköping hade det inte varit orättvist om vi tagit poäng, avslutar Miljanovic.

Efter en längre skadefrånvaro är äntligen Eskilstunas förstemålvakt Ole Söderberg tillbaka mellan stolparna och han levererar. Mot såväl Elfsborg hemma som Helsingborg borta har den alltid trevlige och glada AFC-keepern svarat för flera kvalificerade räddningar och ett stabilt intryck. Motståndarkollen tog sig en pratstund med Ole Söderberg på tisdagseftermiddagen efter träningen.

Hej Ole, hur står det till?

-Det är bra, ska inte klaga faktiskt.

Ni har tränat idag tisdag och klockan är nu 15.00. Vad gör du en vanlig vardagseftermiddag?

-Jag sitter här med min kollega i studion nu, Simon Eriksson. Vi jobbar på och det är egentligen fotboll och musik dygnet runt så det är tur att tjejen bor i Kalmar för då hade jag inte haft tjejen kvar.

Vad gör ni med bolaget just nu?

-Vi håller på att bygga upp hela bolaget. Vi arbetar med artistutveckling och planerar just nu framtiden och samarbete med artister. Vi har flera artister som vi ska jobba med och South Nation Music Group heter vårt bolag. Det är mycket jobb och väldigt roligt.

Berätta, hur känns det att äntligen vara tillbaka på fotbollsplanen, frisk och kry?

-Riktigt bra, det känns riktigt bra och att jag håller också, att det går bra i träningar och i match och att man spelar på den nivå man vill göra och även ser utveckling i det. Det känns bra i kroppen.

Du var ju i riktigt bra form när du skadade dig och har nu sett både bra, stark och smidig ut mot både Elfsborg och Helsingborg. Är du själv förvånad över att du kommit tillbaka i så pass bra form?

-Precis, nej förvånad är jag inte utan jag känner mig ganska stabil som fotbollsspelare. Men erfarenheten är ju att om att man är ringrostig efter en frånvaroperiod. Jag kom tillbaka och det kändes bra, men det hade ju lika bra kunnat gått åt helvete där. Matchtempo och träningstempo är ändå två olika saker.

Vad var det egentligen som hände där på uppvärmningen borta mot Djurgården, när du rehabiliterat dig tillbaka från skada och var uttagen för att vakta målet mot serieledarna på Tele 2?

-Jag tror jag bara kom tillbaka lite för tidigt. Det hade gått fyra veckor men det visade sig att jag var en vecka för tidigt, jag borde nog väntat en vecka till. Det var sedan landslagsuppehåll och jag missade även Örebro borta innan jag kom tillbaka.

Jag misstänker att man väldigt gärna vill komma tillbaka och hjälpa klubben så snabbt som möjligt när man är skadad?

-Absolut, det är ju självklart, det är ju det man vill göra. Man vill vara en poängmålvakt och hjälpa laget och ta poäng.

Hur vill du beskriva din form och när kan vi förvänta oss en Ole i toppform?

-Jag hade ju hoppats på att vara i toppform nu, vid denna tidpunkt på året,. Skadorna har ju förhindrat det men formen känns bra och den är på väg uppåt. När är svårt är säga.

Hur känns det att vara tillbaka på planen nu?

-Det känns bra, inga konstigheter utan det handlar om att gå in och prestera och ta poäng.

Vi har släppt in två avgörande hörnmål de sista matcherna, vad är din analys av varför?

-Varför ser man ju på videon, vi missar markeringen och de står ganska fritt och nickar in bollen. Ena gick i bortre och den andra i främre. Vi har zoner som vi ska försvara där, men det verkar som att det inte riktigt fungerar nu. Men det känns som att vi måste fortsätta att jobba där och bli starkare, vi vet ju vad vi behöver förbättra där kan man säga då.

Vad är viktigt att tänka på nu i spelargruppen inför denna veckas två tuffa matcher mot Norrköping?

-Att behålla vår spelidé, att vi verkligen försöker vara bra defensivt. Det är två bra lag vi möter. För mig så har min känsla alltid varit, detta år, att om vi lyckas hålla oss defensivt starka så kommer lägena att dyka upp och från det skapar vi mål.

Hur tänker du om avslutningen av Allsvenskan för vår del?

-Vi har ju sex finaler som väntar, det är svårt att säga hur det kommer sluta. Vi har presterat bra mot bra lag och mindre bra mot mindre bra lag. Och Helsingborg var verkligen en match vi kunde vunnit, avslutar Ole Söderberg och blickar framåt mot veckans två matcher mot Norrköping och Malmö, där AFC-målvakten definitivt kommer att få bekänna färg.

Förra säsongen imponerade Norrköping stort och var när Allsvenskan spelats klart endast två poäng från Malmö FF och SM-guldet. På 30 omgångar vann laget 19 matcher, kryssade i åtta och förlorade blott tre fighter vilket gav 65 poäng och den imponerande målskillnaden 51-27. Om man jämför detta med AFC:s starka 2018 i Superettan med 13 vinster, 15 kryss och två förluster, 54 poäng och målskillnaden 40-16, så inser man lätt hur skickliga och tunga Norrköping är, såväl framåt som bakåt. Som jag skrev tidigare har klubben också lyckats utveckla många spelare och göra flera stora försäljningar under flera års tid, vilket stärkt ekonomin. Samtidigt har man lyckats bibehålla den höga kvalitén i spelet med sportsliga framgångar som följd vilket imponerar. Sedan guldet 2015 har laget slutat 3:a 2016, 6:a 2017 och alltså 2:a 2018. Tidigare under säsongen frågade jag Jens Gustafsson hur IFK Norrköping jobbar med scouting för att lyckas med sina trupper så bra.

-Vi går inte ut och berättar om vad vi gör utan det får man titta på hur vi bedriver föreningen, hur vi jobbar med individuell utveckling och lagets utveckling. Sen har vi en anställd scout som jobbar med detta på heltid, framför allt för att vi inte ska värva fel. Sen har vi en trupp fylld av spelare med stora drömmar och vi är noga med att inte släppa iväg spelare hur som helst, förklarar Gustafsson.

Vad gäller IFK Norrköpings trupp har följande skett inför och under säsongen:

Nyförvärv:

 • Christofer Nyman, Eintracht Braunsweig, Tyskland
 • Sead Haksabanovic, lån från West Ham, England
 • Kevin Alvarez, FC Moravia, Costa Rica
 • Rasmus Lauritsen, Velje BK, Danmark
 • Carl Björk, uppflyttad från samarbetsklubben IF Sylvia
 • Manasse Kusu, uppflyttad från samarbetsklubben IF Sylvia
 • Isac Bergman Johannesson, IA Akranes, Island
 • Oliver Stefánsson, IA Akranes, Island

Spelare som sålts/Kontrakt som löpt ut

 • Andreas Johansson, Halmstad BK
 • Daniel Sjölund, IFK Mariehamn
 • David Moberg Karlsson, Sparta Prag
 • Jordan Larsson, Spartak Moskva

2017, under AFC:s första allsvenska säsong, möttes de båda klubbarna två gånger och IFK Norrköping vann båda matcherna. Den 12 maj på Tunavallen åkte Norrköping hem med 3 poäng efter seger med 1-2 (0-2). Redan i den 7:e minuten nätade Nicklas Eliasson, idag Bristol City, och i matchminut 36 ökade Kalle Holmberg på till tvåmålsledning. Omar Eddahri, som nyligen kritade på för Joel Cederlunds GIF Sundsvall, gav AFC nytt hopp i matchen då han reducerade till 1-2 i matchminut 57. Närmare än så kom inte det orangea Eskilstunalaget den gången och den stora sjungande IFK-klacken kunde jubla ikapp med sina spelare.

I matchen på Tunavallen slog IFK Norrköping 622 korrekta passningar inom laget mot AFC:s 324. Norrköpings bollinnehav på 66 % speglar också den statistiken. IFK sköt 17 skott i matchen varav 7 träffade mål. AFC hade 3 skott på mål på 12 skottförsök.

Ännu bättre stämning var det i Norrköping en magiskt ljummen och fin fotbollskväll den 7 augusti 2017 som undertecknad med far och bror inledde med husmanskost och ett par kalla maltdrycker med Pekingfans på restaurang Saliga Munken på Sankt Persgatan. Alltid lika trevligt att besöka den klassiska Norrköpingrestaurangen och tugga fotboll med familj och IFK-fans inför match. Repris väntar definitivt på torsdag!

Väl på Östgötaporten fick vi se ett defensivt starkt och strukturerat AFC som var en ribbträff av Mohammed Buya Turay från att ta ledningen framför Curva Nordahl i första halvlek efter en tekniskt fin prestation. I matchen var det åter Norrköping hade mestadels av bollinnehavet (61 % mot AFC:s 39 %) och med 556 korrekta passningar mot 308 för AFC som följd. Trots spelövertaget var det AFC som var mest skottvilliga och hade flest målchanser. 16 AFC-skott gav 6 träffar på mål sett till Norrköpings bleka 2 skott på mål på 11 skottförsök. IFK Norrköping tryckte dock på matchen igenom och som så ofta avgjorde favoriten och hemmalaget i slutfasen av matchen. Efter en heroisk insats av AFC gjorde IFK Norrköping matchens enda mål i minut 87 då Sebastian Anderssons vann en nickduell med Alex Michel på hörna som fick Alireza Haghighi att kapitulera. Se höjdpunkter från matchen i länken nedan.

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-ifk-norrkoping-afc-eskilstuna/

Ett av IFK Nörrköpings tyngsta nyförvärv i år är lånet från West Ham, Sead Haksabanovic. Han har dock inte fått mycket speltid i West Ham eller under utlåningen till Malaga. I Fotbollspodden Studio Allsvenskans program med Haksabanovic från den 20 februari 2019 berättar han att han nu vänt hemåt för att få kontinuerlig speltid och få tillbaka självförtroendet. Vidare säger 19-åringen där att AIK ville ha honom också men att IFK Norrköping erbjöd mer pengar, samt att tränare Jens Gustafsson var en stor anledning till varför han valde kamratklubben från Norrköping.

Kommande matcher för IFK Norrköping är Falkenberg borta den 29 september, Sundsvall borta den 5 oktober och Kalmar hemma den 20 oktober. För AFC Eskilstuna väntar följande matcher:

AFC Eskilstuna – Malmö FF, söndag den 29 september 17:30
Kalmar FF – AFC Eskilstuna, söndag den 6 oktober, 15.00

Därefter väntar landslagsuppehåll innan Allsvenskan ska avgöras. För AFC Eskilstunas del i form av idel sexpoängsmatcher mot följande lag.

AFC Eskilstuna – GIF Sundsvall, fredag den 18 oktober, 19.00
AFC Eskilstuna – IK Sirius, söndag den 27 oktober, 15.00
Falkenberg FF – AFC Eskilstuna, lördag den 2 november, kl. 13.00

Fortfarande har AFC Eskilstuna allt i egna händer, men man måste alltså börja vinna för att hålla Sundsvall bakom sig och komma ifatt Falkenbergs fyra poängs övertag inför den avgörande matchen just mot Falkenberg. För Norrköpings del ligger man sex poäng från tredjeplatsen vilket ger en kvalplats till Europa League. Drömmen och möjligheten lever alltså även för Peking att klättra uppåt i tabellen. En spännande, roligt och dramatisk höst väntar alltså både för alla Eskilstunas och Norrköpings fotbollsälskare.

Men först ska det alltså spelas fotboll i Norrköping! På torsdag 19.00 på Östgötaporten gäller det, i den för bägge klubbarna så viktiga matchen. Att matchen också är ett derby mellan grannlänen Södermanland och Östergötland, Eskilstuna och Norrköping, gör matchen extra het för bägge lagens spelare och supportrar. En underbar höstdag väntar i Peking, med 14 grader och strålande solsken under hela dagen. Motståndarkollen önskar båda klubbarnas spelare och ledare stort lycka till matchen! Undertecknad finns som sagt på plats på torsdag med både pappa och brorsan och vi ser alla fram emot en bra och spännande fotbollsmatch!

Joel Hamberg