Motståndarkollen: Malmö FF

27 sep 2019

Malmö FF är Sveriges största fotbollsklubb, etta i Allsvenskans Maratontabell och Mesta Mästarna. Med 83 allsvenska säsonger, 20 SM-guld och 14 cupsegrar är den inledande beskrivningen både ärlig och välförtjänt. Särskilt som man också tänker på klubbens stora och ökande dominans inom svensk fotboll under de senaste 10 åren. Såväl sportsligt som ekonomiskt. I veckans andra Motståndarkoll får du intervjuer av Malmö FF:s assisterande tränare Andreas Georgson, AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic samt AFC:s två Malmölån och nyckelspelare i höst, Adi Nalic och Pavle Vagic.

Malmö FF är dock så mycket mer än bara fotboll och för dig som vill lära känna Malmö FF på djupet rekommenderas Motståndarkollen från vårmötet i maj. I den artikeln läser du intervjuer av MFF:s VD Anders Carlnén, samordnare Karin Heri, assisterande tränaren Andreas Georgson, mittfältaren Anders Christiansen samt AFC:s sportchef Nemanja Miljanovic och MFF:s utlånade AFC Eskilstunaspelare Adi Nalic.

I årets första Motståndarkoll Malmö FF får lär du känna klubben även utanför sporten, genom deras stora samhällsengagemang. Klubben har nämligen en ambition och ett pågående arbete i att vara något mycket mer än bara en fotbollsklubb, också en viktig samhällsbyggare. Utifrån klubbens värderingar och förhållningssätt bidrar man starkt i det viktiga arbetet mot rasism, för att fler malmöbor ska få ett arbete, att Skåneungdomar ska klara av skolan och att kunskap om människors likheter och olikheter ska öka. Malmös samhällsengagemang är äkta, genuint och strukturerat, med goda resultat som följd. Du hittar den Motståndarkollen Malmö FF (sport, organisation och samhällsansvar) i länken nedan:

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/05/23/motstandarkollen-malmo-ff/

Malmö FF:s VD Nicklas Carlnén berättar varför samhällsengagemanget är så viktigt för föreningen.

-Det är DNA:t i föreningen, vi finns i samhället. När man är en förebild, både som förening och ledare, så har man en skyldighet att använda det på ett positivt sätt så att man kan stödja och hjälpa människor. Och vi blir trovärdiga utifrån den framgång vi har genom fotbollen. Fotbollen väcker känslor och då gäller det att använda det på ett så positivt sätt som vi kan. Ett exempel är fotbollsakademierna i årskurs 7-9, där den första startades för 12 år sedan. Syftet var att fler skulle kunna söka in på gymnasiet och så har det också blivit. Det visar att fotbollen kan vara den positiva kraften så att ungdomar och barn anstränger sig för framtiden.

På söndag väntar en av årets på förhand svåraste hemmamatcher för AFC Eskilstuna, då laget ställs mot stjärnspäckade Malmö FF på Tunavallen. När AFC Eskilstuna tar emot MFF är det serietvåan mot jumbon, den största ekonomin mot den minsta, David mot Goliat? Ja, på förhand finns det egentligen ingenting som talar för att AFC ska kunna ta poäng på söndag. Särskilt som Malmö vann hemmamötet med 5-0, AFC:s form är svag medan MFF vinner match efter match. Se matchbilder från 5-0-segern till Malmö FF i maj:

https://www.fotbollskanalen.se/video/11985613/hojdpunkter-mff-med-urladdning-i-andra-halvleken-mot-afc/

Glöm då inte att förhållandet var exakt desamma 2017. Då vann AFC hemma mot Malmö med 3-1. På Stadion vann Malmö, men blott med 3-2 2017 och dessförinnan hade Eskilstunalaget vunnit lagens sista träningsmatch innan Allsvenskan drog igång, med 1-0. Detta innebär att AFC Eskilstuna har 2-2 i inbördes möten mot Mesta Mästarna, målskillnad 6-10.

Malmö FF kommer till Tunavallen som Allsvenskans största utmanare till Djurgården om guldet, med 53 poäng på 25 matcher och en andraplats i ligan, blott 3 poäng efter Djurgården. 15 segrar, 8 oavgjorda och 2 förluster, 47-14 i målskillnad. För AFC Eskilstuna har de 25 inledande matcherna inneburit 3 vinster, 6 oavgjorda och 16 förluster. Nu krävs det att man på de fem sista omgångarna tar in poäng och sig förbi såväl GIF Sundsvall och Falkenberg för att nå kvalplatsen. AFC har allt i egna händer då man möter såväl Sundsvall hemma som Falkenberg borta. Därtill Kalmar borta härnäst och Sirius hemma.

I förra årets gruppspel i Europa League lyckades Malmö ta sig vidare från sin grupp då man möte turkiska Besiktas, belgiska Genk och norska Sarpsborg. Väl i sextondelsfinalen blev Chelsea övermäktiga. I årets gruppspel har Malmö spelat en match så här långt. I första matchen mot gruppens favorit, Dynamo Kiev, blev det en knapp 1-0-förlust i Ukraina. Övriga lag i gruppen är danska FC Köpenhamn och Lugano från Schweiz.

Malmö FF:s huvudtränare är tyske Uwe Rösler och under sig har han två assisterande tränare, Andreas Georgson och Rob Kelly. Så här berättar Andreas Georgson om Malmös säsong, tankarna inför guldjakten Europa League, tankarna inför mötet med AFC Eskilstuna och hans kommande jobb som assisterande tränare för engelska Championshipklubben Brentford.

Hej Andreas, hur mår du?

-Jag mår jättebra, det är den roligaste tiden på året just nu.

Varför då?

-Därför att det är många matcher och att det står mycket på spel. Det är det bästa som finns när man spelar fotboll. Vi är fullt med ut och tävlar i Europa och i Allsvenskan, det är precis som det ska vara i MFF.

Hur vill du sammanfatta säsongen för er del så här långt?

-Så här långt tycker jag ändå att vi fått tag i ett bra grundspel och en trygghet i både defensiven och offensiven. Det har lett till en jämn nivå i våra prestationer. Det är få tillfällen vi fallit igenom offensivt eller defensivt. Sen tycker vi att vi i några matcher skulle plockat några poäng till, i några fall på grund av oförmåga att sätta dit bollen.

-I Europa har vi visat ett stort lugn och kunskap i vad som krävs för att gå vidare. Och att det samtidigt inte påverkat prestationerna i Allsvenskan. Spelarna har var professionella och duktiga i den processen. Att förstår och respektera att en vecka spelar man och en vecka spelar man inte.

Berätta om din bakgrund som tränare Andreas?

-Min bakgrund är att jag började känna på tränarskapet i GIF Nike från Lomma, först som ungdomstränare och sedan som assisterande i A-laget. Efter de säsongerna började jag sedan jobba i MFF, inom deras akademi. I 12 år jobbade jag då med skolträning i grundskolan, på gymnasieskolan och de sista 6-7 åren med scouting, metodik, och matchmetodik. Inför 2018 blev jag erbjuden att jobba i A-laget som assisterande tränare och detta är nu mitt andra år.

Berätta om ditt arbete som assisterande tränare i Malmö FF

-Jag började 2018 och då var det ett tydligare fokus på yngre spelare och deras långsiktiga utveckling samtidigt som jag var en del av ledarskapet runt A-laget. Efter ett halvår bytte vi huvudtränare och Uwe Rösler kom. Nu har jag mer en traditionell roll som assisterande tränare. Jag och vår andre assisterande tränare Rob Kelly är mycket ute på träningsplanen, det är också förberedelser inför träning, analys av träning, motståndaranalys och vanlig analys. Vi har en analytiker men vi assisterande är med. Jag har lite mer fokus på det offensiva.

Hur fungerar samarbetet med Uwe Rösler?

-Det fungerar bra, det är en stor tydlighet kring våra roller, Vi är två assisterande tränare, en målvaktstränare och en fystränare runt A-laget. Fystränaren är närvarande i vardagen och med i upplägget kring att balansera belastning och återhämtning. Vi har ett team som hela tiden lägger upp träningar och matcher tillsammans.

Vad har du lärt dig av Uwe?

-Hög kroppsställning, hur förberedda vi är som tränare. Vilka krav vi kan ställa på spelarna, mental närvaro, ansträngning, koncentration. Att vi utnyttjar varje minut vi har. Han är duktig på att få alla spelare påkopplade på träningarna. Han har också ett taktiskt öga och är öppen för diskussion samt gillar när inte alla tycker som honom. Det är mycket fotbollsdiskussioner där vi utvecklar varandra. Han är ganska impulsiv och krävande men har inga problem att släppa fram andra. Han är bestämd, en fast hand, men är också lyhörd och bra på att bejaka ta andras idéer. Inte sällan väljer han att ompröva sina tankar och gå på andras linjer.

Vilka egenskaper är dina styrkor som utvecklar ert gemensamma ledarskap?

-Dels har jag jobbat mycket med analys, har varit analytiker i ungdomslandslagen. Sen har jag jobbat mycket med metodik, hur man kan få en match att bli kreativ och dynamisk. Det blir bra dynamik med Uwes tyska, Robs engelska och min svenska bakgrund. Jag har också inspel kring träningsövningar, övningsval och idéer kring genomförande på planen.

Vad minns du av första mötet med AFC och vad tar du med dig från den matchen?

Vad tycker du om Eskilstunas säsong så här långt?

AFC har gjort ett tränarbyte under landslagsuppehållet. Vad tror du att det kan betyda för matchen?

Är det några särskilda spelare som utvecklats särskilt mycket i år?

-Det är nog ingen jag vill lyfta fram utan vi har många spelare som är inne och spelar hela tiden. Vi har nästan spelat två matcher i veckan sedan i början av juli. Det är jag jäkligt imponerad av, att få alla spelare att köpa det, jobba för laget och gå in och prestera. Även om man är besviken för att man inte får spela så är man professionell, tränar på och presterar i nästa match. Att sätta laget före jaget, det har vi lyckats väldigt bra med.

Malmö är en grupp med många duktiga fotbollsspelare och starka individer. Arbetar ni på något särskilt sätt för att lyckas få alla individer att respektera rotation och att de inte alltid får spela?

-Det är klart vi har, att man hela tiden pratar om detta och förbereder sig på det. En del i det börjar nog redan när man skriver på för MFF. Spelarna vet om att det är en tuff konkurrenssituation och att det krävs en tuffhet för att spela i MFF och den måste vi också vara med att forma. Vill man spela varenda match alltid, då ska man nog spela i en annan klubb som kan erbjuda det. När man kommer som en duktig spelare till Malmö, så kommer det alltid att vara konkurrens på sin plats. Man accepterar det, vi pratar om det varje vecka. Vi är bra på att förmedla det och spelarna är duktiga på att ta det till sig.

Hur tränar ni under veckorna då ni har så många matcher?

-När det är dubbla matcher, vi har i match söndag, torsdag, söndag, torsdag hela tiden, så innebär det att det inte blir så mycket träning när alla spelare är med på planen samtidigt. Det blir istället att vissa spelare är i återhämtningsträning efter Helsingborg medan andra spelare förbereder sig på planen inför AFC. De två grupperna ska förbereda sig tillsammans inför AFC, det är hela tiden ett pusslande, att ha en balans mellan att ha tillräckligt med återhämtning för vissa spelare och samtidigt ha tillräckligt med tid tillsammans på planen inför nästa match.

-Det handlar om att inte tumma på förberedelserna inför AFC-matchen men inte heller riskera spelarnas hälsa. Men detta börjar vi få bra rutiner på och känner oss trygga med, men det blir kanske lite mer tid i teorirummet för att se och diskutera saker tillsammans när det är mycket matcher.

När åker ni upp till Eskilstuna?

-Lördag eftermiddag

Ni slåss om guldet. Vad tror om era chanser med sex omgångar kvar?

-Jag tror de är väldigt bra, vi är i bra form och det är många spelare som presterar på en jämn och hög nivå. De andra lagen där uppe är också bra och tappar inte många poäng. Kravbilden på oss är att vinna, men det är inget nytt för oss i Malmö. Så var det även förra året, efter en dålig start i Allsvenskan var vi var tvungen att vinna i princip varenda match. Det är inget ovanligt och jobbigt utan något kul, det är mycket kul att spela för och vi är med i varje race.

Vad är din bedömning av Malmös chanser i årets Europa League?

-Jag tycker de också är bra. Där vet vi att vi måste vara ännu närmre vårt max för att lyckas kvalificera oss till slutspelet. Förra året bröt vi en barriär, vi visade att vi faktiskt kan konkurrera på den nivån. Vi behöver såklart nå höga nivåer och fina prestationer men det är en del av vår vardag.

För din egen del väntar efter säsongen nya spännande utmaningar på de brittiska, berätta.

Brentford, som spelar i engelska Championship, kontaktade mig i juli och erbjöd mig ett job. Jag kände dock att jag inte ville lämna Malmö FF mitt under säsongen så vi kom överens om att jag är med Malmö till Allsvenskan slutar och att jag sedan ansluter till dem. De kommer då ha spelat 15 matcher av 46 i ligan.

Vad är det du ska göra i Brentford?

-Det är inte så olikt vad jag gör idag, jag blir en av de assisterande tränarna, med fokus på fasta situationer och omstart i matcherna. Mitt andra huvudansvar blir på individuell träning, där de har ett ungt lag med höga ambitioner att få bra utveckling på dem.

Du visade stort hjärta för Malmö när du inte lämnade dem mitt under säsongen, trots att det kunnat innebära att du gick miste om jobbet i Brentford. Varför gjorde du detta val?

-För mig är det så att jag varit i MFF i 14 år, det handlar om lojalitet, jag vill inte lämna dem i en dålig sits. Jag kände att processen som vårt lag och stab är i hade fått sig en törn. Det är inte så att jag inte kan ersättas men jag kände att det inte är en schysst situation. Det är många matcher hela tiden nu. Jag var tydlig mot Brentford och efter lite övervägande så sa de att vi gillar din profil och att de ville ha mig.

Hur är Brentford som klubb och hur ska det bli att arbeta som tränare i England, det är inte alla svenska tränare som får den möjligheten?

-Brentford ligger i västra London. Det blir en spännande del av det hela, att ta sin familj att flytta till London och landa i det. Det är en jätteutmaning med både spänning och lite skräck inblandat.

-Sportsligt, medan Malmö är en stor klubb med stora resurser i en mindre liga är Brentford en mindre klubb på en lite större marknad. De har lite andra metoder, jobbar mycket med unga spelare och spelarutveckling, att ta fram spelare, utveckla dem och sälja vidare.

-De arbetar väldigt mycket med att bedöma sina egna prestationer med data, analys och spelarscouting. De är väldigt datastyrda och arbetar mycket med nyckeltal. Det är en klubb med en av de lägre omsättningarna i ligan men som överpresterar utifrån de förutsättningarna och som har ambitioner att ta sig upp i PL.

Och så får du jobba med gamla MFF-spelaren och landslagsbacken Pontus Jansson också, som är lagkapten i Brentford och en riktig klibba i laget, hur känns det?

-Exakt, det är äkta grädde på moset, det är en jäkla fin spelare och person och det ser jag fram emot.

Första matchen mot Eskilstuna slutade 5-0 till Malmö på Stadion. Efter det har ni pulvriserat Kalmar med 5-0 borta och nu senast Helsingborg med 3-0 i torsdags. Vad talar för att det inte blir en ny överkörning av AFC på söndag?

-Jag är ganska säker på att AFC har en lite större tilltro på sin hemmaplan, att de kommer ta sig an matchen på ett lite annurlunda sätt som vi måste hantera. Jag är säker på att vi har kunskaper för att ta tre poäng, men det kommer vara tuffare. Vi vet att det är ett lag som fajtas för nytt kontrakt och att det kan ge extra procent in i ryggsäcken men vi är inställda på en tuff match.

Hur väl känner ni till AFC:s nyförvärv?

-Spelartruppen känner vi till väl, vi har ett ganska djupt och gediget arbete kring motståndarna. Däremot är det kanske så att lag med nya tränare är lite mer oberäkneliga. De kanske testar lite nya saker de kan tänkas hitta på i match till match, de kan också ändra andra saker. Man läser på och gör sin hemläxa men vet att det kan gå åt ena hållet eller det andra.

AFC Eskilstunas sportchef är Nemanja Miljanovic.

Hur vill du beskriva Malmö som klubb?

-Det är klubben som leder maratontabellen, har flest vunna SM-guld, sen är det väl laget som etablerat sig som nr 1 i Sverige de senaste 10 åren. De har en liknande epok nu som IFK Göteborg hade på 90-talet när de var överlägsna. De har lyckats både sportsligt och ekonomiskt. De lyckades gå till slutspel i Champions League två gånger vilket gett dem en fördel. Sen har man lyckats med sina försäljningar utomlands. Det finns ett visst pris när en spelare lämnar Malmö. Sen har de såklart en bra ungdomsverksamhet och är det lag som har lättast att värva spelare, så de har en fördel gentemot andra klubbar just nu. De har också köpt sin egen arena och har 400-500 miljoner på kontot vilket innebär att de är ganska långt från alla andra.

Vad minns du från första mötet i Malmö i maj?

Första mötet kan man säga var den första matchen vi blev överkörda, då vi inte hade någon chans. Att vi helt enkelt räckte till. I de andra matcherna fram till dess så var vi med i alla fall, men i den matchen hade vi ingenting att hämta.

Vad måste ni se upp med på söndag för att?

-Ja, vad ska man säga, det är en match till som man kan jämföra med Norrköping. Det är ingenting att förlora, försöka störa dem så gott det går. Viktigt också att inte släppa ett för tidigt mål. Viktigt också att komma undan utan skador och varningar. För det är matcherna efter som verkligen är viktiga för vår del och där det är viktigt att vi kan komma med fullt manskap och skadefria i så stor utsträckning som möjligt. Det är viktigt att göra en bra match mot Malmö för att stärka självförtroendet och få energi inför de fyra sista avgörande matcherna då vi måste kriga för överlevnad.

Vilka Malmöspelare har imponerat på dig i år?

-Nu har inte jag sett dem det sista men de är bra som lag, Christiansen gör sitt och har varit avgörande, Rosenberg är bra, Levicki är imponerande i försvaret. Det är en lagmaskin med flera duktiga spelare, Rieks, Larsson, det går att nämna flera, de har många duktiga spelare. De har tagit fram det bästa spel när det gäller, de tog sig till Europaslutspel och det är jätteimponerande och de har dessutom nu tagit sig ut i Europa igen samtidigt som man är med och slåss om det allsvenska guldet, det är imponerande. Bara som ett exempel att man har råd att låna ut spelare som Carlos Strandberg och Adi Nalic, som varit tongivande i sina lag, visar på dess styrka.

Vad behöver ni förbättra från torsdagsmatchen mot Norrköping?

-Jag tycker vi behöver förbättra aggressiviteten och intensiteten i försvarsspelet, över hela banan, det är nummer 1.

En av AFC Eskilstunas bästa spelare så här långt i Allsvenskan är Adi Nalic, 21-åringen med bosniska rötter och med en stor fotbollstradition inom familjen. Spelaren som gjorde succé i Landskrona BOIS och inför den här säsongen skrev på ett längre kontrakt med Malmö FF. I samförstånd med sin nya klubb och AFC Eskilstuna, kom han som bekant till AFC i våras på ett låneavtal över säsongen 2019. Efter en bra säsong i AFC, med flera mål och målgivande passningar, är det nu dags för den andra matchen mot MFF. En match han säkert väntat på sedan 5-0-förlusten i Malmö. Så här säger Adi Nalic om Malmö FF:s säsong, sin egen säsong och om hur det ska bli att möta Malmö FF på Tunavallen och om.

Hej Adi, hur mår du?

-Jag mår bra och känner mig i form.

Hur vill du beskriva AFC:s säsong så här långt?

-Tycker att vi spelat många matcher där vi förtjänat mer än vad vi fått ut. Många gånger har vi spelat ganska bra men fallerat sista 10-15 minuterna. Men tyvärr har vi inte gjort det riktigt så bra som vi hade önskat, tabellen brukar inte ljuga.

Hur vill du beskriva Malmös säsong så här långt?

-Väldigt bra säsong, på många plan. Det har spelat väldigt bra och varit relativt effektiva. De hade en stund i Allsvenskan där de inte tog de poäng de behövde. Det var några oavgjorda matcher mer än man önskade. De spelade bättre än motståndarna men fick inte ut poängen. De har kört på två plan, dels ute i Europa och dels i Allsvenskan. Självklart ger det trötta ben och de måste rotera mycket i startelvorna.

Hur bedömer du Malmös chanser i Europa?

-Jag ser de som väldigt goda, att ta sig till avancemang. Man har visat att man klarar det tidigare mot större och bättre lag. De har vunnit de matcher man behöver. Det finns en vinnarkultur i MFF som sitter i väggarna. Jag tror att man har väldigt goda chanser att gå vidare.

Hur analyserar du din säsong så här långt?

-Jag tycker att jag gjort det väldigt bra. Jag har spelat på en väldigt hög nivå. Spelat i Allsvenskan precis som MFF. Spelat i Allsvenskan i ett bottenlag, producerat mål och assist. Varit en tongivande spelare som fått stort ansvar. Det känns som jag utvecklats och fått stort ansvar så det har varit en lyckad säsong så här långt, nu gäller det bara att bidra med att hålla kvar Eskilstuna i Allsvenskan också.

Är det några särskilda Malmöspelare som imponerat på dig i år?

-Alla har gjort en fantastisk säsong, Rosenberg, Christiansen, Bengtsson, Dahlin, Safari med flera. Egentligen är det lite dumt att utmärka spelare så här för jag tycker att alla gjort en fantastisk säsong. Alla har spelat på högsta nivå och gjort en fantastisk säsong så här långt.

Hur tänker du kring framtiden?

-Just nu funderar jag inte mycket på det. Mitt mål är att komma tillbaka till MFF, där jag har ett fyraårskontrakt. Just nu är jag i AFC och jag vill bara fokusera på att göra det bra för AFC och för mig själv, sen får vi ta det utifrån det.

Hur upplevde du matchen på Stadion Adi när ni förlorade stort?

-Jag upplevde den som väldigt rolig, trots resultatet. Att spela på Malmö Stadion och att spela inför de fantastiska supportrarna. Det var en glädje att komma hem igen samtidigt som jag gjorde en ganska bra match personligen, så det var roligt.

Hur ska det bli att möta Malmö på söndag i Eskilstuna?

-Det kommer bli en kul match, som alltid när man möter bra motstånd. Få besök av Allsvenskans bästa lag. Jag hoppas på en bra match så får vi se hur det går.

Vad blir nyckeln för att inte falla igenom igen?

-Det gäller att alla presterar på bästa nivån, minimerar egna misstag, ligga rätt i försvaret och följa de riktlinjer som vi får av tränarna. Samtidigt vet vi att när vi möter de stora lagen kan det rinna iväg och då gäller det att hålla nere siffrorna. Det gäller att ledare på plan tar tag i det och får saker och ting att fungera igen.

Hur har tiden i Eskilstuna varit annars, hur trivs du i stan?

-Det är en fin stad som jag trivts väldigt bra i på många sätt och vis, jag har väldigt bra lagkamrater som välkomnat mig på ett mycket bra sätt. Jag har också tagit ett stort ansvar, fått en bra roll i truppen och gjort det bra ifrån mig, så det är bara glada minnen jag kommer ta med mig härifrån.

Har du fått några smultronställen i Eskilstuna?

-Mocca Deli brukar vi vara på, när Medi var här och även nu med Pavle. Sen är det fint att ta en promenad längs med ån, säger AFC:s första Malmölån och poängspelare, Adi Nalic.

Pavle Vagic är AFC Eskilstunas andra MFF-lån denna säsong. Pavle var dock inte, som Adi Nalic, med under våren utan inledde året i nykomlingen Mjällby i Superettan. Efter bra spel lånade AFC in den lovande MFF-spelaren i somras. Efter en fin start drabbades Pavle tyvärr av skador som fortfarande håller honom borta från spel. Han räknar dock med att komma tillbaka och hjälpa AFC i slutspurten av Allsvenskan. Så här berättar Pavle Vagic själv om Malmö FF, tiden i AFC och om när han kan vara tillbaka i spel.

Hej Pavle, hur mår du?

-Jag mår bra.

Hur är det med skadan?

-Mitt lår har svullnat upp hela tiden på träningarna, det är förmodligen en bristning men rehaben görs likadant oavsett om det är det eller inte.

Var är du nu och var rehabar du?

-I Malmö, med deras sjukgymnaster.

Har du någon prognos på när du kan vara tillbaka i spel med AFC?

-Mitt mål är att komma tillbaka efter nästa landslagsuppehåll, så jag hoppas att jag är klar då.

Det känns som att du haft otur med skadan sedan du kom till Eskilstuna, vad är dina tankar och känslor?

-Det är egentligen att jag kom in mot Göteborg, spelade mot Hammarby och kom in mot Östersund och då skadade jag mig tyvärr. Jag trodde jag skulle spela mot AIK men skadan var värre än jag trodde, så det är som du säger, jag har haft lite otur och det är lite tråkigt.

Träffar du Malmöspelarna nu när du är nere i Malmö och rehabar?

-Ja, jag träffar dem dagligen.

Hur är stämningen i Malmös trupp inför söndag?

-Den är väldigt bra, de vinner ju matcher och det kan inte vara dåligt då.

Kommer de klara av att dubblera med både Allsvenskan och Europa League under hösten?

-Ja det tror jag, de har en trupp som är byggd för att köra dubbelt så det tror jag verkligen att de gör.

Berätta om din karriär med egna ord.

-Det har varit Malmö sen jag började spela fotboll faktiskt. Sen blev jag utlånad till Jönköping förra året i augusti och sen till Mjällby i vintras. Det har gått bra både i Jönköping, Mjällby och i Eskilstuna men här har jag som sagt haft lite otur med skador.

Berätta om året i Superettan?

-Det var väldigt bra både resultatmässigt men också för mig. Vi var ett lag som var tippade att åka ur men som ligger i toppen, så man kan inte säga något dåligt. Jag tror att jag gjorde två mål och en assist i Mjällby.

Hur kändes det att få göra sitt första allsvenska mål också mot Örebro?

-Jag kom in och fick ett inlägg av Kadir och så gjorde jag mål. Det var skönt att få göra det första målet i Allsvenskan, ett av de bästa någonsin.

Hur har åren och fotbollsutbildningen i Malmö?

-Det är väl den bästa skolan i Sverige ska jag säga, att utbilda sig och bli en fotbollsspelare i Malmö. Jag har haft den turen som inte många har haft, så det uppskattar jag verkligen i Malmö.

Vad är det som är så bra med Malmö FF:s fotbollsutbildning?

-Det är bra utbildade tränare, det är bättre spelare man möter på träningarna. Malmö har också som strategi att låta alla pojk- och ungdomslag spela i serier mot ett år äldre spelare.

Hur är det att företräda Malmö?

-Det är bra, det är stort, jag är ju född och uppväxt i den här föreningen.

Hur är Uwe Rösler och övriga tränarstaben?

-Väldigt bra, mycket kunskap, bra ledaregenskaper.

Hur är Malmö som fotbollsstad?

-Också väldigt bra, mycket supportrar och som lever som fotbollen. Fotboll är stadens sport.

Berätta om Malmös träningsanläggning och faciliteter?

-Den är bra, allt finns där och det ligger centralt. Det finns många planer och man kan utbildas väldigt bra. Allt finns inne i Stadion, gym, relaxavdelning, restaurang och så vidare.

Hur mycket tränar Malmö i jämförelse med AFC Eskilstuna?

-På plan är det samma men det kanske är lite med gym i Malmö.

Hur mycket gym och fys tränar Malmö under säsong?

-Inte så mycket för det är så tätt matchande.

Under försäsong då?

-Då är det väldigt mycket, lite fler träningar också.

Då Allsvenskan spelas på både naturgräs och konstgräs, tränar Malmö på båda underlagen?

-Nej, bara på gräs.

Vad tycker du om årets Malmötrupp?

-Väldigt bra, det är en bred trupp med väldigt mycket kvalitet.

Varför är Malmö så bra, såväl offensivt som defensivt?

-De har kvalitetsspelare som spelat på en hög nivå.

Vad tänker du om deras chanser i Europa League?

-De har goda chanser att avancera till slutspel, knapp förlust i första matchen borta mot gruppens första lag.

Hur går det i guldstriden?

-Malmö tar guldet.

Vad bygger du det på?

-De har bäst trupp.

Vilka Malmöspelare har imponerat på dig i år?

-Det är väl ingen som imponerat egentligen, man visste att de var så bra innan.

Hur tänker du om nästa steg i din fotbollskarriär?

-Egentligen vill jag bara bli frisk och ta det därifrån.

Är det några särskilda Malmöspelare måste ha koll på söndag?

-Mot Malmö måste man ha koll på hela laget och avbytarna, men jag vet till exempel att Antonson är i väldigt bra form.

Hur tänker ni spelare kring tabelläget?

Inte så mycket faktiskt, bara ta en match i taget, det är i alla fall så jag resonerar, men jag kan inte parat för andra.

Vad behövs för att AFC ska ta nästa steg och börja vinna matcher?

-Egentligen är det att först klara detta kontraktet och efter det kan man börja bygga en stark trupp som håller sig kvar varje år.

Kommer du se matchen i Eskilstuna eller i Malmö?

-Jag kommer vara kvar i Malmö och rehaba och se den här.

Vad blir viktigt för AFC att tänka på mot Malmö på söndag?

-Det är väl att hålla laget kompakt och göra mål när man kan.

Stort lycka till med rehabträningen Pavle, vi hoppas få se dig lyckosam på planen i de tre sista matcherna då allt ska avgöras.

-Tack så mycket, det hoppas jag också på, avslutar Pavle Vagic, AFC:s andra Malmölån i år!

2017 möttes AFC Eskilstuna och Malmö FF i Allsvenskan och lagen vann varsitt möte. Den 1 juli drabbades lagen samman i Malmö och det var Malmö som förde spelet, eller vad sägs om 70 % i bollinnehav för hemmalaget. Malmö tog också ledningen i den 18 minuten genom Mattias Svanberg och då var det nog många som trodde att det skulle bli en promenadseger för ”di himmelsblå”. AFC ville dock annorlunda och hann såväl kvittera genom Omar Eddari i minut 31 samt ta ledningen innan pausvilan, då Ferid Ali gjorde ett av AFC:s lätträknade mål på distansskott under de tre senaste säsongerna. Vackert borrade sig bollen in i nät och tystade Malmö Stadion i den tredje tilläggsminuten innan pausvilan. Dock bara tillfälligt. Malmö vände snabbt i andra, 2-2 genom Yoshimar Yotun i minut 53 och Oscar Levicki sköt segermålet 3-2 i matchminut 65. Ordningen var återställd men Malmö fick sig nog en tankeställare.
Se höjdpunkter från Malmö FF – AFC Eskilstuna den 1 juli 2017 i länken nedan.
https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-inhopparna-raddade-mff—vande-och-vann-mot-afc/

Läxan att AFC kunde göra mål på Malmö hade man dock inte lärt sig. På Tunavallen i returen svarade AFC för 2017 års kanske största taktiska triumf när Malmö lästes sönder och straffades stenhård i första halvlek, som AFC vann med 3-0. Redan efter en halvtimme hade Eskilstunalaget punkterat matchen efter att Mohammed Buya Turay gjort 1-0 i minut 5, Omar Eddari 2-0 i minut 15 och Buya Turay 3-0 i matchminut 28. Då gjorde det inget att Jo Inge Berget reducerade till 3-1 på straff i minut 59 och att Malmö vann bollinnehavet med hela 71 % mot 29, på Tunavallen. AFC gick segrande ur matchen.
Se höjdpunkter från AFC Eskilstuna – Malmö FF den 19 augusti i länken nedan.

https://www.expressen.se/kvallsposten/sport/fotboll/allsvenskan/afcs-skrallstart-mot-malmo-ff/

För AFC Eskilstunas del väntar Kalmar FF borta nästa söndag den 6 oktober efter Malmö FF. Därefter väntar höstens andra landslagsuppehåll och uppladdning för det sanna avgörandet då AFC behöver stort stöd av Eskilstunapubliken!

Boka därför redan nu in årets sista två hemmamatcher i Allsvenskan, där AFC bjuder på fri entré på ståplats i hemmasektionen K.

AFC Eskilstuna – GIF Sundsvall, fredag 18 oktober kl. 19.00
AFC Eskilstuna – Sirius, söndag den 27 oktober kl. 15.00

Därefter avslutar AFC borta mot Falkenberg den 2 november kl. 13.00. Boka även in den matchen för supporterresa ner och stödja AFC i Falkenberg.

Motståndarkollen tackar Andreas Georgson, Nemanja Miljanovic, Adi Nalic och Pavle Vagic för tid och deltagande i Motståndarkollen Malmö FF. Motståndarkollen önskar också samtliga spelare och ledare stort lycka till i matchen på söndag!

Joel Hamberg