Motståndarkollen: Kalmar FF

04 okt 2019

Kalmar FF bildades 1910 men först 1927 fick klubben sitt nuvarande namn, sedan man tidigare hetat IF Göta, Gothia och Kalmars Idrottssällskap. 1918 togs Kalmars före detta hemmastadion Fredriksskans Idrottsplats i bruk, en klassisk svensk fotbollsarena som man spelade på fram till 2011. Då stod klubbens nya hemmaborg, Guldfågeln Arena med plats för 12 000 åskådare, färdig för spel. Arenan ligger inte i centrala Kalmar som Fredriksskans utan en bit utanför, i det expansiva Hansa City vid den gamla Volvofabriken. Föreningen debuterade i Allsvenskan 1949 och ligger idag på 14 plats i maratontabellen.

Kalmar har ett SM-guld, vilket vanns 2008 med Nanne Bergstrand som tränare. Till i år är skickliga och rutinerade Magnus Pehrsson ny tränare med Jesper Norberg som assisterande. Pehrsson och Norberg har tidigare varit förbundskaptener för Estland och Pehrsson tränade bland annat Malmö FF till SM-guld 2017. Noterbart är att Jesper Norberg tillfälligt tog över som ansvarig AFC-tränare efter Pelle Olsson, våren 2017.  

Kalmar har ett mycket dåligt hemmafacit i år. På sina 13 hemmamatcher har man 1 vinst, 10 oavgjorda och 5 förluster. Enda segern kom den 11 maj mot Helsingborg hemma, målskytt Viktor Elm i den 86:e minuten.

I Motståndarkollen Kalmar FF får du lära känna den rödvita småländska föreningen genom sedan tidigare utlovad intervju med deras klubbchef Mattias Rosenlund som berättar Kalmarhistoria, om klubbens samhällsengagemang, om det strategiska utvecklingsarbetet, om den nya tränarduon och om klubbens ekonomiska situation.

Du läser också intervjuer med Kalmars tränare Magnus Pehrsson och U21-landslagsmannen Nils Fröling. Därtill intervjuer med AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic och lagkapten AnelRaskaj.

Motståndarkollen frågar Kalmars klubbchef Mattias Rosenlund om hans känsla inför att se matchen på läktaren på söndag. Blir det en lugn eller nervösklubbchef Magnus Rosenlund som vi får se på Guldfågeln på söndag?

-Jag har inte varit lugn sen jag klev in i denna roll som styrelsemedlem. Jag har en Applewatch på min arm men den piper var 30 sekund under match så den är inte med på söndag. Att sitta på läktaren är jobbigt, det är en pina. Matchen betyder jättemycket både för oss och för AFC såklart.  

Längre intervju med Kalmars Mattias Rosenlund längre ner i Motståndarkollen.

Magnus Persson, tränare i Kalmar FF, ni har två raka 2-0-förluster mot Sundsvall och Helsingborg.Vad behöver ni förbättra i spelet utifrån dessa senaste matcher för att börja vinna igen?

-Vi behöver bli bättre på att spela bollen framåt, generellt, när vi vinner boll. Vi hamnar alldeles för ofta i spel mot etablerat försvar och då är det svårt att göra mål. Defensivt är vi organiserade och ganska svåra att skapa målchanser på men behöver bli tuffare och rejälare så att vi vinner bollar högre upp emellanåt.

Längre intervju med Magnus Persson längre ner i Motståndarkollen.

Nils Fröling, offensiv mittfältare i Kalmar, vad blir viktigt för er att tänka på i mötet med Eskilstuna på söndag?

-Vi måste hålla oss till vår matchplan till 100 %. Om vi springer individuellt går det inte, men om vi jobbar som ett lag, defensivt och offensivt så är jag positiv, och tror att det kommer gå hem.

Längre intervju med Nils Fröling längre ner i Motståndarkollen.

Nemanja Miljanovic, sportchef i AFC Eskilstuna, vad blir viktigt att tänka på inför söndagens match borta?

-Det är en match som varar i 90 minuter och där planen blir lite annorlunda igen, det är naturgräs och man vet att det blir tyngre i andra halvlek så det gäller att fördela krafterna. Det handlar om att analysera dem bra och söka våra chanser, veta vad vi ska trycka på samt ha tålamod. Vi måste ha mer boll än i de senaste matcherna mot Norrköping och Malmö som är bättre lag än oss, där vi fått försvara oss mycket och där det varit svårt att ha ett etablerat anfallsspel. Nu behöver vi sträva efter att ha mer boll och mer av ett eget spel. Vi ska absolut gå för seger men vi måste också vara smarta och söka våra chanser på rätt sätt. Vi kan inte bara åka till Kalmar och tro att vi kan dominera, Kalmar är bra. De saknar Rasmus Elm som kanske är den viktigaste spelaren i deras lag.

Längre intervju med Nemanja Miljanovic längre ner i Motståndarkollen.

Anel Raskaj, lagkapten i AFC Eskilstuna, hur tänker du nu med fyra matcher kvar och där det kan krävas 9-10 poäng på fyra matcher för att nå kvalplatsen?

-Ja alltså det kommer vara riktigt, riktigt tuffa matcher. Egentligen är det positivt att vi möter lag som ligger där nere och då finns det ingen ursäkt, då gäller det att visa att vi är bättre. Det är matcher som gäller mycket och vi får helt enkelt samla krafter och vi tror på det här. Kollar man på spelschemat så har de andra lagen lite tuffare matcher än oss. Vi har två hemma matcher och så Kalmar och Falkenberg. Vi ska satsa allt för chansen finns där, det gäller bara att ta den, säger Raskaj beslutsamt!

Längre intervju med Anel Raskaj längre ner i Motståndarkollen.

2018 slutade Kalmar på 10 plats i Allsvenskan med 34 poäng. Klubben ligger även på 10:e plats i löneligan. Förra säsongen var publiksnittet på hemmaplan 5563. Klubbens spelarstrategi är att satsa på en mix av skickliga Kalmarfostrade erfarna spelare som bröderna Elm, unga lovande som Isak Magnusson och Nils Fröling kombinerat med värvningar utifrån med spetskompetens. Klubben har under många år bland annat värvat mycket framgångsrikt från Brasilien. I år är Kalmar i en situation där man brottas med valet att spela med yngre mer oerfarna spelare som då kan utvecklas och lyfta klubben på sikt eller välja mer rutinerade allsvenska spelare för tillfälliga resultat.

I årets Allsvenska har Kalmar likt AFC haft förtvivlat svårt att vinna. Blott 4 segrar mot AFC:s 3 på 26 matcher. Lägg där till 10 oavgjorda matcher mot AFC:s 6 oavgjorda, och de 7 poängen som skiljer lagen åt är utkristalliserade. Senast AFC mötte och slog Kalmar hade man blott två segrar på 14 matcher. Det har alltså inte fortsatt bättre för Kalmar, som tog en av de övriga två segrarna borta mot AIK, då Solnaklubben gjorde en mycket svag insats emellan två Europakvalmatcher.

Kalmar parkerar i dagsläget på 12 plats i tabellen, med 22 poäng på 26 spelade matcher, målskillnad 20-40 efter 4 segrar, 10 oavgjorda och 12 förluster. Kalmar är ett försvarsstarkt lag men har också synbart svårt med målproduktionen framåt. Sedan AFC slog KFF hemma med 3-1 har Kalmar blott vunnit 9 poäng på 12 matcher. Efter två raka förluster och ett Sundsvall, Falkenberg och Eskilstuna flåsande i nacken, är det ett pressat Kalmar som på söndag spring ut på Guldfågeln med stor press, de får inte förlora.

För dig som vill borra lite djupare i Kalmar FF rekommenderas Motståndarkollen Kalmar FF inför hemmamatchen. Där läser du bland annat längre intervju med tränare Magnus Pehrsson och lagkaptenen och före detta utlandsproffset och landslagsspelaren Viktor Elm.

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/07/12/motstandarkollen-kalmar/

Den 13 juli, i omgång 14, vann AFC Eskilstuna hemmamatchen mot Kalmar med 3-1. Målskyttar var Samuel Nnmani, Ousmane Camara och Wilhelm Loeper. Se höjdpunkter från AFC:s senaste hemmaseger i årets allsvenska i länken nedan:

https://www.fotbollskanalen.se/video/12150390/hojdpunkter-afc-vann-i-bottenmotet-med-kalmar/

Intervju med Kalmars klubbchef Mattias Rosenlund.

Berätta om Kalmar som förening?

-Kalmar FF är en anrik förening från 1910. Vi är en ideell förening i grund och botten men är som en hybridorganisation som anställer 50 personer och omsätter 60 miljoner. Vi har 325 barn i vår ungdomsgrupp och vår elitsatsning börjar först där akademin tar vid, när ungdomarna är 16 år gamla. Vi har 16-årslag, 17-årslag och 19-årslag på elitnivå. Där har vi heltidsanställda tränare. 2 heltidsanställda tränare i U19, en i U-17 och en i U16. Även några tränare som arbetar med ersättning på kvällstid. Därutöver har vi en akademichef som arbetar heltid, Jens Nilsson.

-Kalmar FF är Kalmars näst starkaste varumärke efter Kalmar Slott och vi har ingen ambition att gå om dem, de har ju anor från 1200-talet. Undersökningar visar att när laget heter samma som staden, oavsett idrott, betyder det oerhört mycket i marknadsföringssynpunkt.

-Som förening gör vi mycket utanför fotbollen. På lördag t.ex. är vi medarrangör i Världensbarn-loppet, där alla intäkter går till Rädda barnen, för att hjälpa barn som har det svårt. Detta gör vi ihop med Radio Kalmar, Högby IF och Landstinget

-Ett annat spännande projekt har vi ihop med Länsförsäkringar. Vi är ju experter på fotboll och alla vill spela i Kalmar FF. De mindre klubbarna blir dock utarmade på spelare om alla söker sig till oss i tidig ålder och det vill vi inte heller att de ska göra. Vi vill att regionens övriga klubbar ska utvecklas och att spelarna ska utvecklas bra i dem. Tillsammans med Länsförsäkringar så utbildar vi därför alla ungdomstränare i klubbarna som vill. Klubbar får anmäla sig och man tittar på allt från deras föreningsstruktur, styrelsearbete till själva fotbollsutbildningen. Det primära är att stärka föreningarnas fotbollsutbildning.

-Vi har också en grupp killar och tjejer med funktionsnedsättning som tränar och spelar fotboll för Kalmar FF. Jag nästan grät förra året när de skulle spela cup i Vimmerby och det var första som alla i laget sov borta första gången. Det är en fantastisk glädje och sammanhållning i laget. I år fick de åka till Gothia Cupp och det var stort. Där har vi bland annat David Elm, en gammal spelare, engagerad som ledare.

-Vi är väl 10 föreningar som gått med ett projekt med Arbetsförmedlingen, för att stödja personer utan arbete att hitta jobb. Vi har dessutom adderat Kalmar kommun i detta arbete, så det har hittills resulterat i en jobbmässa. Hittills har det resulterat i att fyra personer med en funktionsnedsättning arbetar hos oss, med arbetsledare. De har olika ansvarsområden, får struktur på vardagen och en meningsfull vardag.

-Inför denna säsong gjorde Ernst & Young en marknadsundersökning där man beräknade vad Kalmar FF ger tillbaka i samhällsnytta. Den beräkningen visar att vi ger tillbaka 16 miljoner varje år och det är jag jättestolt över.

-En gång i månaden är vi och hälsar på cancersjuka barn på Kalmar sjukhus, det är spelare som träffar barnen och det är uppskattat bland såväl barnen och spelarna.  

Hur länge har du arbetat i klubben och var har du för bakgrund och uppdrag?

-Jag började i Kalmar 1995, då som tränare för våra juniorer, motsvarande vad U17 är idag. Jag hade något avbrott, var bland annat tränare i Färjestad. Fram till 2004 var jag sedan tränare upp till Tipselitnivå. 2004 fick vi vårt första barn och jag blev samtidigt delägare i ett Fastighetsägarmäkleri, så då lämnade jag arbetet föreningen. 2015 kom jag tillbaka, då som styrelseledamot. 2016 och 2017 var jag ordförande och sedan november 2017 har jag varit klubbchef.

-Sen har jag alltid följt föreningen på nära håll sedan 70-talet när pappa tog med mig på Fredrikskans. När jag var 20 år så träffade jag och blev tillsammans med Hanna Nyberg, nu Rosenlund sedan 2000. Hanna är dotter till Kjell Nyberg, som kom till Kalmar 1972 från Djurgården och spelade fram till 1980. Han var därefter såväl manager, tränare, sportchef och han startade vår akademi som vi har idag. Han är Mr. Kalmar FF fortfarande. Folk tror fortfarande min min svärfar styr i bakgrunden men så är det inte för vi pratar nästan aldrig fotboll.

-Sen har vi Svante Samuelsson, en gammal storspelare som också var klubbchef i 11 år innan han slutade 2016 på egen begäran. Honom lärde jag känna när jag var 16 år och han träffade sedan sin fru vars pappa var Ronny Nilsson, en legendarisk Kalmarordförande. Svantes fru och min fru är som två syskon, så vi är väldigt tajta. Svante är idag sportchef på SEF så du kan tänka dig att det varit mycket fotbollsdiskussioner genom åren.

-Så för att sammanfatta, jag har en historia i Kalmar från 1995, hade inga uppdrag mellan 2005-2014, men har alltid följt klubben på nära håll inifrån tack vare mina relationer med svärfar och Svante.  

Varför tog du uppdraget i Kalmar?

-Det grundläggande är att jag alltid haft en dröm att få jobba med fotboll, det präglade valet tydligt. När jag var liten drömde jag om att bli fotbollsproffs, jag kom till div 2 men inte längre. Jag gjorde sedan en kort domarkarriär, tänkte att det kunde vara ett sätt att ta sig till elitfotbollen, men det var inget för mig. Jag utbildade mig till tränare, till steg 3 som var näst högsta steget då. Jag är nog ganska hygglig men saknade de sista nyanserna, taktiska färdigheter och analytisk förmåga i vissa avseenden. Att sedan får chansen att bli professionell som ledare och att arbeta med fotboll på heltid, det man drömt om sedan liten.

-Sen har jag såklart ett enormt hjärta och driv för föreningen. Jag vill vara med och påverka, inte bara det strategiska arbetet utan också arbetet i vardagen. Så när de ställde frågan var valet inte svårt. En annan sak jag kan lägga till är att 2017, då hade jag jobbat som fastighetsmäklare i 21 år och kände att jag gjort klart det, då sålde jag mina aktier i Pontus Löfgren, som bolaget hette. Tanken var att jag skulle ta ett år och fundera på vad jag ville göra med mitt liv. Jag tog sommaren där och det kom en hel del olika förfrågningar om VD-roller runt om i Sverige.

-I november 2017 ska jag och Nanne Bergstrand åka till Brasilien och titta på spelare. Samtidigt fick jag frågan av ett bolag med ett stimulerande jobb och där jag skulle får bra betalt och ett bra avtal. I samma veva fick jag frågan av styrelsen om jag kunde tänka mig att jobba heltid för Kalmar som klubbchef. När jag gick med Nanne på gatorna i Rio så kände jag att, det är detta jag ska hålla på med, och det har jag inte ångrat en sekund.

Berätta om den utvecklingsresa Kalmar gjort under de senaste åren?

-Man kan ju säga att vi hade en storhetsperiod som tog form 2004, då min berömda svärfar, Nanne och Ronny byggde en strategi hur man ska scouta, utveckla, förädla och sälja spelare. Detta renderade i ett SM-guld 2008. Det är inte många som minns att vi var favoriter att vinna 2008 och gör det, vi var tvåa efter Blåvitt 2007.

-Fredriksskans hade samtidigt några år på nacken och Nanne drev väldigt hårt att vi behövde en ny arena för att ta nästa steg. Den nya arenan stod klar 2011. Vi bygge den själva i egen regi med egna medel. Swedbank ställde upp med lån och kommunen lämnade föreningsbidrag, som ghjrode att det blev lättare att driva arenan. Föreningsbidraget då uppgick till 6.7 miljoner per år. När arenean stod färdig hade vi ett eget kapital på 90 miljoner. 40 miljoner gick vi in med själva i arenan när den byggdes.

-Guldfågeln Arena är en helt fantastisk arena, framför allt med våra faciliteter för våra affärspartners där de kan göra affärer. Den har dock varit dyr genom åren och ätit upp stora delar av kapitalet. Jag lade 3-4timmar per dag under tre års tid som ordförande på att hitta en form för att vi inte skulle äga och driva en så här dyra arena. I maj 2018 så förvärvade Kalmar kommun arenan av oss för 244,5 miljoner.

-Avtalet med kommunen nu är att vi fortsätter att drifta arenan, vi tar hand om de hyresgäster vi har på arenan och vi betalar en hyra till kommunen. Driften är i runda slängar 4 miljoner och hyresintäkterna är knappa 3, så där är minus 1 miljon och därutöver betalar vi en hyra på 425 000 per år så vår kostnad är 1,5 miljoner att jämföra med 13 miljoner per år tidigare för att spela allsvensk fotboll. Så det var såklart en viktig händelse för klubben, att inte äga arenan längre. Sen har vi haft ett antal år med sviktande resultat. Men vi har spelat allsvensk fotboll i 16 år i rad, vilket det är få klubbar som klarat.

-I samband med anställningen av Magnus och Jesper så diskuterade vi i styrelsen att vi måste andra sätt att utveckla och sälja spelare på, för det är så man kan bygga kapital. Vi har inte sålt en spelare sedan Ismael 2017. Detta gav en bild av vilka kvalitéer vi efterfrågade hos nya tränare. Jag och Tomas Andersson Borstam, tidigare sportchef, träffade Magnus i Tomas bostad i Sölvesborg. Vi berättade om vad vi vill och var vi är på väg. Magnus hade tittat på hur man kan arbeta och bygga upp föreningar och dess kapital. Vi märkte snabbt att mycket i hur vi såg att vi ville arbeta stämde överens med Magnus syn på detta arbete. Vi ska vara mer strategiska i rekrytering, förädling och försäljning av spelare och det är egentligen ingen rocket science utan det var det Kalmar gjorde 2004 som renderade i guldet 2008.

-En del av strategin är att vi ska vara självförsörjande på spelare i åldersspannet 16-24 år. Det innebär att vi inte rekryterar in spelare i det ålderspannet, utan utvecklar dem och ska sedan kunna sälja dem vidare när de är 23-24 år. Vi har väldigt många bra och unga lovande spelare i föreningen. Akademin är en central del av strategin sedan 2010 och kommer fortsätta vara en än viktigare del framöver.

-Vi hade flest antal minuter på unga spelare förra året och vi hade flest antal landskamper. Det är lätt för oss att rekrytera unga spelare för oss för här får du spela. Vi har väldigt bra instruktörer så här får du en bra utbildning. Kalmar är en liten stad och en bra miljö att utvecklas i. Dessutom ligger alla träningsplaner runt arenan så det är inga avstånd. Vi tar hand om de spelare som kommer utifrån, vi har ett program för det, med lägenheter och annat. Vi åker bland annat ut och pratar med spelare där de bor, tar reda på att de äter bra, sköter sin skolgång och sover vilket är mycket viktigt.

-Ska man vinna allsvenskan ska man ha spelare som är 27 år i snitt, men då är inte försäljningsmöjligheterna lika stora. Men vi befinner oss i en annan situation, där kapitalet helt enkelt håller på att ta slut och då måste man hitta nya vägar och det är det vi håller på med. Inför året hade vi 14.6 miljoner i eget kapital och vi kommer göra en stor förlust i år. Kapitalet kommer inte ta slut men det är en trend som vi måste bryta och vi har ett jättearbete framför oss. Det är utmaningar såväl sportsligt som ekonomiskt.

Vad är Kalmars kortsiktiga och långsiktiga målsättning med verksamheten?

Kortsiktiga är att vinna på söndag och det är egentligen det. Vi har haft ett stökigt sportsligt år i år. Det är fyra matcher kvar och det är oerhört viktigt att spela i Allsvenskan 2020. Det blir en lång väg om man ska börja om.

-Vi håller också på att titta över alla rollbeskrivningar i hela organisationen för att få den så effektiv och utvecklande som möjlig. Och den stora frågan är att få en ekonomi i balans. Vi kan inte hålla på och göra stora underskott varje år för då är det snart slut, det är en jätteutmaning som ligger framför oss.

Vad finns det för möjligheter till intäkter på Guldfågeln Arena?

-Dels har vi publikintäkterna, sen är det såklart våra marknadsintäkter från sponsorer och så är det såklart centrala medel. Det bor 67 000 i kommunen och här finns inga stora företag, utan många tjänsteföretag. Vi har haft mycket publik genom åren, har varit bäst i landet i publik per capita. Men vi behöver öka den trogna basen från 3500-4000 till 5500-6000 per match. Det är också en viktig fråga, hur man gör det.

-Sen tittar vi på hur vi kan hitta andra intäktsmöjligheter och då handlar det bland annat om att byta underlag, där jag är en stark förespråkare av hybridgräs. Hybridgräs klarar av konserter och andra evenemang bra. Sen har jag en envis tanke, det tog fyra år att enas om en gemensam boll i Allsvenskan, tänk om vi också skulle kunna enas om ett gemensamt underlag. Där tror jag att hybrid är framtiden. Ska vi ha ambitionerna att bli nordens bästa liga och bättre internationellt, så kan spelet på konstgräs också få inverkan på landslagsnivå, för alla landskamper spelas på gräs. Miljöaspekten med granulat finns också. De engelska klubbarna och Ajax spelar exempelvis på hybridgräs.

Hur ser klubbens organisation kring A-laget ut?

Idag så har vi en sportlig ledningsgrupp där jag är sammankallande och i denna ingår Magnus som är huvudtränare, Jesper som är assisterande tränare och tillförordnad sportchef och Jens Nilsson, akademichef.

Inom den sportsliga organisationen är Magnus huvudtränare, Jesper assisterande, Donald Arvidsson målvaktstränare, Fredrik Carlen fystränare och till sin hjälp har han sjukgymnasterna Torbjörn Arvidssonoch Tomas Johansson. Erik Lexne och Tomas Hulten är konsulterande läkare och är med på matcher. Sedan har vi vår alltiallo Ola som är lagledare. Han bokar resor, har dialog med media, beställer nya kläder och leder våra tre materialförvaltare.

Hur är det att verka som fotbollsklubb i Kalmar och regionen?

-Det är fantastiskt roligt såklart, det är nummer 1. Kalmar är ett oerhört starkt varumärke och det finns ett enormt engagemang i vad som händer inom KFF. Sen är vi en liten stad och vi är nära varandra. Man får otroligt mycket mail när det går dåligt men inte så mycket när det går bra. Så är det att ha en roll i en ledande befattning. Man vet att när man fattar ett beslut så tycker hälften att det är bra och hälften att det är åt helvete. Man har en kort framförhållning. Vi behöver jobba med att sprida ut och delegera ansvarsområden, så att det blir mer hållbart för alla.

-En arbetslivsundersökning från Göteborgs universitet som gjordes nyligen, där man tittade på olika riskfaktorer inom olika yrken, visade en pil som pekade åt helt fel håll, det var klubbchefer inom allsvenska föreningar. Vi har en snittlängd på 1,5 år,det är hur länge en klubbchef är kvar i snitt. Antingen orkar man inte eller så får man inte. Det märker man på klubbchefsträffar jag är på också, det är nya ansikten varje gång. Det har man ocksåuppmärksammat inom SEF så nu erbjuder de en utbildning för klubbchefer, där man får utbildning inom sports management inom fem olika block som man ska klara av. Vi har läst två block varav det andra handlar om ekonomi.

På tal om ekonomi, vad är er budget för 2019?

-60 miljoner.

Vad får ni för stöttning av näringslivet i form av sponsring?

-Ungefär 20 miljoner.

Vad får ni för stöttning av kommunen? Sponsring?

-320 000 från Destination Kalmar.

Det var lite från de kommunala bolagen och ingenting från kommunen utöver stödet med arenan?

-Nej men stödet för arenan är vi väldigt glada för.

Vad krävs för att en klubb från en medelstor svensk stad ska kunna utmana om guldet med klubbarna från Stockholm, Malmö och Göteborg?

-Ja alltså, vi kommer se en större polarisering i Allsvenskan framöver, det syns redan i år. Det är sju klubbar som dragit ifrån både sportsligt och ekonomiskt. Det handlar om att bygga kapital för att kunna förstärka truppen och nå sportslig framgång. Vi har gjort det en gång och det går att göra igen, och även om det blivit 10 gånger svårare men man måste tror på det.

Hur ser du på Magnus Pehrsson och Jesper Norbergs arbete i klubben och vad är deras styrkor?

-Magnus och Jesper kom in med en enorm energi och en tydlig strategi som tangerar det vi själva ville göra. De är oerhört ambitiösa och noggranna. Magnus har varit i stora klubbar och haft stora uppdrag. Han är inte så gammal men har ändå 10 års erfarenhet som tränare på toppnivå. Han är modern i sitt sätt att tänka. De har varit väldigt bra på att sätta krav och strukturer i organisationen. Magnus har en väldigt tydlig idé kring hur vi ska spela.

-Magnus och Jesper känner varandra bra, jobbar oerhört hårt och bra tillsammans. De är väldigt noggranna och duktiga retoriker som sprider engagemang. Sen har vi inte lyckats med det sportsliga utfallet i år.

Hur mycket publik tror du att det kommer på söndag?

-Vi tror väl att det landar på 4000 på söndag. Våra supportar har varit helt fantastiska i år. De har kämpat och hejat fram oss och varit det stöd man vill. Sen har de varit arga också och det är det som är hjärta och passion. Jag hoppas att de sluter upp så de kan vara en 350 sjungande supportrar på ståplatssektionen på söndags. För två år sedan byggde vi en pub åt supportrarna, vi har byggt en capoplattform och en vägg för att skydda mot vind i puben, berättar den trogne Kalmarsupportern och klubbchefen Mattias Rosenlund.

Intervju med Kalmars tränare Magnus Pehrsson

Kalmar FF:s tränare Magnus Pehrsson gör i år sitt 16:e år som tränare efter den aktiva och framgångsrika spelarkarriären. Han vann bland annat SM-guld 2003 med Djurgården som lagkapten. Pehrsson inledde sin tränarkarriär som assisterande tränare i Åtvidaberg och har därefter hunnit med att träna såväl Sirius, Gais, danska Ålborg, Djurgården och Malmö innan han inför denna säsong skrev på ett treårskontrakt med Kalmar FF. Dessutom var han förbundskapten för Estland i tre år mellan 2015-2018.

Kalmars klubbchef Mattias Rosenlund beskriver Magnus Persson och Jesper Norberg, tränare och assisterande tränare i Kalmar, som ett tränarpar med enorm energi, tydlig strategi, oerhört ambitiösa, väldigt noggranna, goda retoriker, hårt arbetande och entusiasmerande. Rosenlund säger vidare att de varit väldigt bra på att sätta krav och strukturer i organisationen. Motståndarkollen frågar Kalmars huvudtränare Magnus Persson vad han främst såg behövdes förbättras i Kalmar och vad han ser att han och Jesper varit med och utvecklat kring organisationen under första året?

-Allt behövdes och behöver förbättras för att närma sig toppklubbarna i Sverige skulle jag vilja säga. Det kanske låter hårt men så är det. Rent organisatoriskt och företagsmässigt så är det 10 år sedan jag jobbade i en så liten organisation och i en organisation med så små medel och då måste man vara än mer effektiv och smart för att på sikt kunna konkurrera med de bästa. Vi har försökt sätta nya dagliga rutiner hur vi förbereder träning, genomför träning, arbetar igenom träning efteråt, har veckomöten för hela föreningen och så vidare.

Hur vill du sammanfatta säsongen så här långt?

-Det har varit en väldigt utmanande säsong, främst på grund av alldeles för många skador och sjukdomar som har stört vår rytm och vår utveckling av laget alldeles för mycket. Därför har vi haft några bra perioder, några bra delar av matcher, men många sämre. Brist på kontinuitet på viktiga spelare är den huvudsakliga orsaken till detta.

Kalmars tränare Magnus Pehrsson säger så här om vad han vill ska känneteckna sitt lag när de spelar, offensivt och defensivt.

-Det handlar om balans, för mig innebär det i anfallsspel, många spelare i fart, för att snabbt kunna spela bollen framåt. Men balansen i det är ju ändå att utgå från de spelare vi har. Hitta tillfället när det ska gå snabbt och när vi ska ha bollen under kontroll. Försvarsmässigt, att pressa högt, intensivt. Hitta en balans med hur laget ser ut, om vi spelar på konstgräs o.s.v. Huvudordet är balans, när gör vi vad?

Vad minns du från mötet i Eskilstuna och vad tar du med dig från den matchen?

-Jag tar inte med mig nästan något positivt från den matchen. Den förstördes av en oerhört svag start från oss, med ett tidigt 2-0-underläge. Vi försökte ta oss tillbaka, hade vissa bra delar men det var en väldigt svag insats hela matchen. En av de svagare i år så vi har mycket revansch att utkräva.

Pendlar du fortfarande från Malmö där familjen bor?

-Ja familjen bor kvar i Malmö, jag pendlar fortfarande och vi får utvärdera efter året hur vi ska fortsätta.

Nu vet jag ju att ni fick ärva en trupp när ni kom in som nya tränare, att Kalmar inte sålt spelare på senare tid och att utveckling tar tid. Med det sagt är ju trots allt ett av Kalmars viktigaste strategiska mål att stärka ekonomin och i år ser prognoserna ut att landa på ett kraftigt underskott. En avgörande hörnsten som ni slagit fast tillsammans är ju att rekrytera, förädla och sälja spelare. Så här i slutet av första säsongen med dig och Jesper vid rodret, hur utvärderar du ert arbete med just dessa delar, rekrytering, förädling och försäljning?

-Först och främst kommer vi göra en utvärdering när säsongen är över. Det är viktigt att poängtera för allaklubbar. Vi och AFC har ju en sista viktig månadframför oss nu och vi koncentrerar oss på den. Det kan ju gå olika vägar, vi vet ju ännu inte vilken serie vi spelar i nästa säsong. Så när vi väl gör det så får vi väl se vad vi slår fast. Den strategi som är antagen är en långsiktig strategi, en ansats på 5-10 år. Att utvärdera försäljningsdelen i år går inte. I år handlar det mer om att skapa en truppstruktur där vi tittar på en bra åldersfördelning, med spelare i 20-årsåldern med stor utvecklingspotential, ihop med ett fundament av spelare som ska vara ryggraden och vi tror att vi har satt den, berättar Kalmars tränare Magnus Persson.

Intervju med Kalmars och Sveriges framtidsspelare Nils Fröling

Berätta om din fotbollskarriär med egna ord Nils?

-Min professionella karriär har gått väldigt fort. Den började i Åtvidaberg dit jag flyttade 2016 när jag precis hade fyllt 16. Jag började på fotbollsgymnasiet där och började spela i deras U-17-lag, sedan blev det U-19-laget innan jag sommaren 2017 blev jag uppflyttad i A-laget. Jag fick spela några matcher i Superettan efter sommaren. Vintern 2017 bestämde jag mig för att lämna Åtvidaberg för Kalmar. Jag började spela i U19-laget och några månader senare, jag tror det var i mars, blev jag uppflyttad till A-laget. Innan spelade jag i Boo FF i Nacka och det var där jag började spela fotboll när jag var sex år gammal.

Hur var det att spela första året i Allsvenskan 2018?

-Det var otroligt spännande att få spela på högsta nivån i Sverige. I början var jag inte så van så det gällde att vänja mig så snabbt som möjligt, så det var ett väldigt lärorikt år för mig. Jag fick spela 14 matcher, 7 inhopp och 7 från start. Det blev två mål och jag var 18 år förra året.

Hur var det att flytta från Stockholm till Åtvidaberg och sen vidare till Kalmar?  

-Det är klart att det blev annorlunda, att flytta från Stockholm som är en storstad till Åtvidaberg som är betydligt mindre. Men jag vande mig snabbt och trivdes bra där. Det passade mig väldigt bra, det var fokus på skola och fotboll och det var väldigt bra för mig. Åtvidaberg är ett litet ställe, så det fanns inte så mycket distraktioner. Sen flyttade jag till Kalmar, få bo själv. Kalmar är lite större så där fick man ta bussen till träningen istället för att cykla. Jag trivs väldigt bra i Kalmar.

Varför valde du Kalmar FF?

-Jag kände att det var bra utvecklingsmöjligheter här i Kalmar. Sen är det en lite större klubb, jag kände att jag kunde utvecklas här.

Hur är det att representera Kalmar?

-Det gör man med stolthet, det är en väldigt bra klubb, Det är kul att de lyfter upp många unga så det gör jag med stolthet.

Hur vill du sätta ord på lagets säsong?

-Den har varit väldigt upp och ner, nu efter sommaruppehållet har det varit ganska kämpigt men vi har i alla fall fyra matcher kvar och vi ska klara det här tillsammans.

Och din egen säsong?

-Jag tycker det ändå varit helt ok för min del, det har varit mycket speltid som jag är väldigt tacksam över att jag fått. Jag har startat de flesta matcher och jag har gjort fem mål och en assist.

Du är ordinarie i Allsvenskan, U-21-landslagsman, har intressanta spetskvalitéer och experterna skriver upp dig. Vad har du för mål med nästa säsong och din framtida fotbollskarriär?

-Jag har faktiskt inte tänkt så långt, jag är mest i nuet. Just nu är det fyra matcher kvar med Kalmar och det är bara det jag tänker på bra.

Hur vill du beskriva ert första möte med AFC?

-Jag var inte med i den matchen så jag vet inte riktigt..  

Du som mött alla bottenlagen, Sundsvall, Falkenberg och Eskilstuna. Vilka tycker du är det bästa fotbollslaget?

-Jag vet faktiskt inte, alla är ju bra fotbollslag, annars hade man inte spelat i Allsvenskan.

Hur har det varit att få komma med i landslaget och representera Sverige?

-Det har varit otroligt roligt att få representera Sverige, att få spela EM-kval nu. Matcherna nu är den 12:e och 15:e, först Luxenburg på bortaplan i Luxenburg och sen Island hemma, säger Nils Fröling.

2017 möttes AFC Eskilstuna och Kalmar FF i Allsvenskan för första gången. Den 15 juli, också i den 15:e omgången vann jumbon AFC Eskilstuna mot nästjumbon Kalmar FF med 2-1. Papa Diouf gav Kalmar ledningen redan i den 8:e minuten men AFC lyckades vända och vinna genom mål av ChediOmeje i minut 47 och Ludvig Öhman Silverfeldt i minut 78. Eskilstuna vann bollinnehavet med 59 % mot 41 och skotten på mål med 9 mot 5.

Returen spelade i nästa omgång och då tog Kalmar revansch. 2-0 till Kalmar den 23 juli efter att Romario gjort 1-0 på straff och Papa Diouf avgjort i den 81:a minuten. Kalmar vann bollinnehavet hemma med 64 % mot AFC:s 36. Noterbart är att Romario är avstängd i lördagens match medan Papa Diouf spelar kvar och finns tillgänglig i Kalmar. Se höjdpunkter från Kalmars 2-0-seger mot AFC den 23 juli 2017 i länken nedan.  

https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/allsvenskan/highlights/highlights-kalmar—afc-eskilstuna/

Intervju med AFC:s tränare och sportchef Nemanja Miljanovic

Hur mår du?

-Det är bra.

Så här säger AFC Eskilstunas tränare och sportchef Nemanja Miljanovic om lördagens motståndare som klubb och lag.

-Som klubb har Kalmar lyckats etablera sig som en allsvensk klubb och lyckades vinna med Nanne 2008. Sen kan man säga att därefter ställdes det större krav på Kalmar. Jag tycker att de borde vara lite mer ödmjuka, det är en liten stad och man ska inte ställa för höga krav. Klarar de sig, siktar på att vara ett mittenlag, något år bättre så är det bra gjort. De har en stark ungdomsverksamhet, de har varit kända för bröderna Elm, som bidragit väldigt mycket. Men framför allt mer ödmjukhet, att inte ställa för stora krav på laget. Inse att det framför allt gäller att överleva och jobba bättre än Stockholmsklubbarna, Malmö, Norrköping och Helsingborg, klubbarna som har bättre resurser.

-Kalmar har även varit duktiga på att värva, rekrytera och utbilda spelare, som man kunnat sälja vidare och tjänat bra med pengar på. Jag tycker att de gjort det bra, framför allt med ungdomsorganisationen. Skickliga spelare är bröderna Elm och Romario som inte är med på lördag. Laget har gjort en del förändringar, satsat mer på organisation och den defensiva balansen, för att börja bygga laget därifrån, det tycker jag är helt rätt. Sedan för deras del handlar det om att ha de äldre spelarna utan skador, säger Miljanovic.

Hur ser det ut på skadefronten och med avstängningar?

-Jag tror alla är igång nu förutom Gustav och Daniel som man inte kan räkna med till denna match. Jag skulle tippa på att båda börjar träna lite lätt i veckan och från det brukar det ta ungefär 10-14 dagar innan man är spelklar.

Vad minns du av första mötet med Kalmar hemma?

-Jag tycker det var en viktig match för oss för att hänga med där, det kändes som en 50-50 match där vi hade marginalerna på vår sida. Vi gjorde lite enkla mål, mål på halvchanser och hade marginalerna på vår sida. Vi fick lite problem i slutet när de reducerade men vi hade lite flyt när Loeper gjorde 3-1 omgående.  

Hur känns det att Kalmar förlorat två raka matcher och är i stort poängbehov?

-Jag såg lite av Sundsvall-Kalmar, där de förlorade på två fasta situationer. Sundsvall har inte haft flyt tidigare i år men hade det då. De förlorade även hemma, inte bra för dem. Sen mot Helsingborg så började de bättre, har någon chans men gör inte mål och blir straffade på kontring. Det är så det brukar se ut för bottenlagen. Men de har bra fotbollsspelare och fotbollsspelare och har säkert en förmåga att mobilisera och så är det ju deras hemmaplan. De visade också att de är ett bra lag när de slog AIK borta och reste sig mot Hammarby hemma när man låg under med 0-2.

-För vår del gäller det fyra matcher där vi möter lag som vi tagit poäng förutom Sirius. Vi vet att vi kan matcha de lagen, att vi kan ta poäng och att vi kan vinna matcherna. Det gäller att vara smarta och fördela krafterna. Dessa matcher kan vara tuffare än att möta bättre lag, exempelvis Elfsborg och till och med Malmö. Dessa lag krigar ju för livet nu så det är inga lätta matcher. Full respekt, spela moget, söka våra chanser och veta vad vi spelar för. Varje match som går desto mindre är chansen att hålla oss kvar och Kalmarmatchen är viktig att inte förlora.

Vad tar vi med oss från matchen mot Malmö i söndag?

-Bra inställning, disciplinerat försvarsspel, bättre intensitet, aggressivitet och fokus i försvarsspelet. Det mesta av försvarsspelet kan vi ta med oss. Kan vi vara lika disciplinerade mot Kalmar som mot Malmö så räcker det långt. Framför allt måste vi behålla den inställningen i försvarsspelet men också ha mer vilja framåt, att gå framåt och såra dem utan att glömma bort försvaret.

Både Kalmar och Sundsvall är starka på fasta situationer, medan vi släppt in flera mål samt haft svårt att göra mål på fasta situationer. Dina tankar om det?

-Kalmar är bra, de kör med sina långa inkast som skapar oro, men vi försvarade oss bra mot dem hemma. Det gäller för vår del att visa mer vilja och vilja göra mål. Det viktigaste är kvalité i hörnor och frisparkar och att killarna följer instruktionerna.

Vad prioriterar du i ditt sportchefsuppdrag för tillfället?

-Just nu är prioriteringen att laget klarar oss i Allsvenskan, så för mig handlar det främst om att vara där och vara till hands för tränarna och spelarna. För någon vecka sedan hade vi också ett bra möte med alla tränare på ungdomssidan där jag och Jawadvar med, berättar Nemanja Miljanovic.

Intervju med AFC Eskilstunas lagkapten AnelRaskaj

Hur mår du Anel?

-Bara fint.

Vad gör du en regnig onsdagseftermiddag som denna?

-Inte så mycket faktiskt, sitter hemma och läser Offside. Under kvällen blir det säkert någon Champions League-match, det är Barcelona jag brukar följa.

Hur är stämningen i AFC-truppen?

-Den är helt ok, det är ganska mycket nu på slutet. Det gäller att samla krafterna inför de sista matcherna, så det är det som vi fokustrerar på nu.

Vad var det som fungerade bättre mot Malmö än mot Norrköping?

-Det är först och främst att vi spelade ganska tajt som ett lag, sen hade vi ganska bra kommunikation ute på plan, där vi hjälpte varandra att ta över en spelare. Det var mycket snack och att sortera spelare, vi gjorde det bra. Vi visade laganda och att vi inte ger upp. Även om de har mycket boll så har vi vissa kontringslägen där vi stör dem. Lite tråkigt att vi förlorar för de skapade inte så mycket lägen, men det var en bra insats.

Har ni kommit över den uteblivna straffen?

-Ja man släpper det, för det finns inte så mycket att göra åt det. Men det är klart att det känns surt för det var en 100-procentig situation. Linjedomaren står bra och ser det tydligt så för mig känns det konstigt varför man inte vinkar. Jag tror att anledningen är att vi mötte ett Malmö som spelar för guldstriden. Det hade varit ett ganska stort beslut att ta och det känns som att domarna inte riktigt vågade ta det beslutet. De var lite rädda för att det kanske skulle avgöra Malmös guldstrid, men det ska ju inte påverka om man blåser straff eller inte.

Hur ska ni kunna vinna matcherna mot de sämre lagen?

-Det gäller att man spelar disciplinerat, på samma sätt som mot de lite bättre lagen. Men i de här matcherna gäller det också att man vågar lite mer, har mer vinnarmentalitet, att man tror på det mer. Allt från att ha löpningar i boxen till att rädda mål defensivt. Nu är det matcher som det gäller att satsa 100 % på och tro på det 100 %, både offensivt och defensivt.

Har du fått någon landslagskallelse än?

-Ja, jag fick en landslagskallelse i förrgår så jag kommer åka ner till Kosovo direkt efter Kalmarmatchen. Jag kommer vara kvar i Kalmar den kvällen och sen på morgonen tar jag tåget till Köpenhamn och flyger till Pristina.

Hur känns det att åter bli uttagen i landlagslaget?

-Även om det på schemat är tuffare, då man reser och spelar matcher, så får man mycket positiv energi med sig från de här samlingarna och matcherna. Man får mer glädje och motivation.

Jag har frågat dig förut, i samband med att ni vann mot Tjeckien och förlorade mot England i september, men repetera, vilka ska ni möta denna gång?

-Vi ska först möta Gibraltar hemma i en träningsmatch den 10 oktober och sedan Montenegro i EM-kvalet den 14:e, också den matchen spelas i Pristina.

Hur pass bra är Montenegro?

-Montenegro har många spelare med hög kvalité som spelar i bra lag som Levante, Lazio och AthleticoMadrid, men de har underpresterat lite i kvalet hittills och vi hoppas att de inte får till det mot oss heller.  

Vad har ni för chanser att gå till EM nästa sommar?

-Det finns två alternativ, den första möjligheten är att vi tar andraplatsen i gruppspelet. Det gäller i de tre sista finalerna nu att vinna, i november avgörs allt mot Tjeckien borta och England hemma. Just nu ligger vi trea i gruppen med 8 poäng och Tjeckien har 9 poäng. Så det är en poängs skillnad med tre matcher kvar att spela.

-Jag tror att vi sedan har ännu större chans i mars, i Nations Leuage där vi spelar efter att ha vunnit vår grupp. Vi är i slutspel ihop med Vitryssland, Makedonien och Georgien. Vi möter först Makedonien i semifinalen och därefter, om vi vinner, Georgien eller Vitryssland i finalen i Pristina. Det hade varit en riktigt häftig match att spela och vinna, men vi ska göra allt för att ta oss dit på en direktplats såklart.

Avslutningsvis, hur känns det att snart få träffa din familj igen som varit kvar i Kosovo sedan den förra landslagssamlingen?

-Det är klart att det är fantastiskt roligt, man saknar ju barnen och frugan. Någonstans är det skönt att ha någon dag för sig själv men när det blir längre så saknar man dem mycket, avslutar en förväntansfull Anel Raskaj.

Kuriosa om Kalmar FF. En känd Kalmarlegend är Billy Lansdowne som kom till klubben från England 1983 och direkt grejade ett allsvensk kontrakt. Billy gjorde fem år i klubben och blev bland annat allsvensk skytteligavinnare cupmästare med de rödvita.

För Kalmars del väntar efter matchen mot Eskilstuna möten med Norrköping borta, Falkenberg hemmainnan man avslutar mot Sirius borta. För AFC Eskilstunas del väntar Sundsvall hemma den 18/10, Sirius hemma den 26/10 och Falkenberg borta den 2/11.

Boka därför redan nu in årets sista två hemmamatcher i Allsvenskan, där AFC bjuder på fri entré på ståplats i hemmasektionen K.

AFC Eskilstuna – GIF Sundsvall, fredag 18 oktober kl. 19.00
AFC Eskilstuna – Sirius, söndag den 27 oktober kl. 15.00

Därefter avslutar AFC borta mot Falkenberg den 2 november kl. 13.00. Boka även in den matchen för supporterresa ner och stödja AFC i Falkenberg.

Undertecknad tackar Kalmars klubbchef Mattias Rosenlund, tränare Magnus Pehrsson, offensiva spets Nils Fröling, AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic och lagkapten Anel Raskaj för sina tankar om Kalmar och inför söndagens heta drabbning på Guldfågeln Arena. Köp biljett till Sundsvalls- och Siriusmatcherna redan idag och ta med både familj och vänner.

https://www.afc-eskilstuna.se/

Motståndarkollen önskar alla supportrar, samtliga spelare och ledare i såväl Kalmar som AFC Eskilstuna stort lycka till i matchen!

Joel Hamberg