Motståndarkollen: GIF Sundsvall

16 okt 2019

Fredagens motståndare GIF Sundsvall bildades 1903och har länge varit Norrlands stolthet på fotbollssidan. Klubbens första allsvenska säsong spelades 1965 och totalt har man 18 säsonger i Sveriges högsta serie. Antalet säsonger samt resultaten i matcherna har placerat Giffarna på plats 24:e i den allsvenska Maratontabellen. Klubbens bästa placering i den högsta serien är femteplatsen från 1988. Sedan 2015 spelar GIF Sundsvall åter i Allsvenskan och klubben spelar sina hemmamatcher på NP3 Arena som har en publikkapacitet på 8000. Snittet på hemmamatcherna är ungefär halva arenan. I Giffarna spelar två före detta AFC-spelare, mittfältaren Omar Eddari och forwarden ChediOmeje. Ordförande i klubben är Hans Selling.

I veckans Motståndarkoll tar du del av tankarna från GIF Sundsvalls nye tränare Tony Gustafsson, mittfältare och förre AFC-kaptenen Omar Eddari, AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic och målvakt Ole Söderberg.

Så här säger Tony Gustafsson om klubbens vändning.

Sundsvall hade tagit 12 poäng på 22 omgångar innan du kom. Nu har ni 8 poäng på 5 matcher under ledning av dig, vad är förklaringen till vändningen?

-Jag är övertygad om en kombination av olika delar, men vi har pratat mycket om balansen mellan, du får ursäkta det amerikanska uttrycket men vi har många utländska spelare i laget, ”head and heart”. Självklart ska vi ha en matchplan, vad vi gör i offensivt och defensivt straffområde och så vidare. Balansen mellan det och heart, att vi spelar med hjärtat. För varandra, för klubben och för Sundsvall.

-Jag kan ge ett litet exempel Joel. Vi tog laget upp på en laglunch på Norra Berget, där man har en fantastisk utsikt över stan. Vi tog en minipromenad där man ka se MP3 Arena. Vi pratade om stoltheten och förmånen att få representera GIF Sundsvall och Sundsvall. Varje gång vi tar på oss tröjan, det är det som i grunden stått för vändningen, att alla i grund och botten är beredda att göra allt för att prestera maximalt.

-Jag är också imponerad av den taktiska flexibiliteten som spelarna visat. Det är en välskolad grupp som man vågar att göra taktiska förändringar med och som får effekt, beskriver Tony.

Vad tror du om matchbilden på fredag?

-Det där är en intressant fråga, det är två lag som går in i matchen med en bild av hur man vill att matchen ska se ut men samtidigt med en osäkerhet i hur motståndarna vill att det ska se ut, jag ska förklara. Ett exempel är givetvis, Eskilstuna har varit oerhört låga och kompakta i sitt försvarsspel. Vill man jobba vidare utifrån det? Eller är det så att man på hemmaplan, när man vill ta tre poäng, är mer offensiva? Vill GIF Sundsvall komma ner och vara spelförande som tidigare, eller vill man som mot Norrköping ligga lite lägre och satsa mer på omställningar? Vi har flera olika matchscenarior beredda. Vad händer om vi gör ett tidigt mål, vad händer om motståndarna gör ett tidigt mål? Hur man stänger en match om man leder, hur man forcerar om man behöver göra mål om man ligger under? Så jag känner mig oerhört förberedd, berättar Tony Gustavsson.

Längre intervju med Tony Gustavsson högt upp i artikeln.

När AFC Eskilstuna spelade sin premiärsäsong i Allsvenskan 2017 var det GIF Sundvall klubben ställdes mot i sin första match i högsta serien i historien. Det började också bra efter att Sasa Maticgett AFC ledningen i den 27:e minuten. Ledningen höll dock bara i sig till matchminut 31 då Peter Wilson kvitterade på nick bakom Tim Erlandsson efter ett fint vänsterinlägg som letade sig över Alex Michel i mittförsvaret. Fem minuter senare sköt Lars Krogh Gerson 2-1 till hemmalaget och direkt i andra halvlek avgjorde Eskilstunasonen och Sundsvalls dåvarande lagkapten Marcus Danielsson när han nickade in en hörnretur till 3-1. Samme Danielsson som nu i lördags alltså åter gjorde hörnmål, men då i Valetta, i EM-kvalet mot Malta. En fin fotbollsresa från Skogstorp GOIF och IFK Eskilstuna, via fler klubbar innan Sundsvall utvecklade honom till en av Allsvenskans bästa mittbackar, vilket alltså tog honom vidare till Djurgården och ända till landslaget. Vad väntar härnäst för Danielsson? Den stabileförsvararen som utbildade sig till revisor på Mittuniversitetet när han spelade för Sundsvall vilket gör att han idag också kombinerar kampen om SM-guld med arbete på revisionsfirma.

Efter Danielssons uttåg gjorde Sundsvall en kanonsäsong förra året då man slutade på åttonde plats i Allsvenskan. Många experter var det också som på förhand snackade upp Giffarnas möjlighet att klättra ännu högre i år. Istället förvandlades årets säsong till en halv mardröm, med ekonomisk kris,förankrad jumboplats i Allsvenskan, bristande offensiv kvalitet, sommarvärvningar som inte presterade och sjunkande publiksiffror. Dessutom avtog klubbens förtroende för populäre huvudtränaren Joel Cedergren, trots att klubbchefen Henrik Lundgren bekräftade att man inlett förhandlingar om en kontraktsförlängning när Motståndarkollen pratade med honom inför Midnattsmatchen den 29 juni. Innan dess hade dock Sundsvalls styrelse räddat klubbens ekonomi efter hårt arbete med spelarförsäljningar, försäljning av sponsorpaket, stort stöd av näringslivet och andra parter i hemregionerna.

Efter fortsatt svaga resultat fick så sedermeraCedergren lämna klubben i sitt hjärta, den 30 augusti, mot sin egen vilja. Laget hade då inte vunnit i Allsvenskan sedan den 29 april och klubben låg sist i serien på 13 poäng efter 21 spelade matcher.

Dagen efter, den 31 augusti, föll sedan Sundsvall hemma mot IFK Göteborg med 0-2, utan huvudtränare. Den 2 september presenteradesSundsvallssonen Tony Gustavsson som ny huvudtränare för Giffarna och Patronerna och övriga Sundsvallssupportrar vädjade hopp. EfterGustafssons intåg, från VM-guldet med USA:s damlandslag, till Norrlands stolthet, har det också vänt för klubben även sportsligt. På fem matcher som huvudtränare har engagerade Tony och spelarna vänt den negativa kurvan och plockat hela 8 poäng. Detta har tagit Sundvall inte bara förbi AFC utan även Falkenberg och upp på kvalplats. Hade laget dessutom hållit sin kassaskåpssäkra 3-0-ledning mot IFK Norrköping hemma i senaste omgången, med 45 minuter kvar att spela, hade Sundsvall nu legat på 11 plats i Allsvenskan. 1-4 i andra halvlek gav dock en pinne och marginal till såväl Falkenberg och AFC nedåt. Inför matchen på Tunavallen ligger GIF Sundsvall 4 poäng före Eskilstuna som har 16 poäng.

GIF Sundsvalls tränare Tony Gustafsson är på väg ner till Solna under tisdagsmorgonen när Motståndarkollen ringer upp honom. Han ska delta på den årliga elittränarutbildningen som alla elittränare ska delta i årligen berättar han. Det är en tränare fylld av energi som berättar om den första tiden i Sundsvall, vad han tar med sig från arbetet med det amerikanska landslaget och vad han har sett för utveckling sitt Sundsvall laget. När han tog över jobbet hade klubben tagit 12 poäng på 21 matcher, med Tony vid rodret har det blivit 8 poäng på 5 matcher, imponerande arbete på kort tid.  

Hej Tony, först och främst, varmt välkommen tillbaka till svensk fotboll och Allsvenskan. Hur känns det att vara tillbaka?

-Oerhört stimulerande, jag har verkligen längtat efter att få ta del av svensk fotboll igen. Jag har såklart följt svensk fotboll tätt emellan landslagssamlingarna, men att nu få vara med och ta del av Allsvenskan på insidan känns väldigt stimulerande.

Hur har du upplevt den första tiden i GIF Sundsvall och Sverige?

-Jag visste ju att jag gav mig in i en tuff utmaning men jag måste säga att jag är imponerad över att spelartruppen klarat att hålla huvudet så högt. Det finns en energi och en tro i gruppen, trots så mycket motgångar under året. Lägg därtill att staden Sundsvall vaknat till liv och haft en enorm energi på matcherna. Ryktena går om att det blir två fulla bussar, en från Sundsvall och en från Stockholm som kommer och supportar oss på matchen, så det finns energi både i gruppen och i stan som jag är imponerad över.

Innan vi pratar vidare om Sundsvall, berätta om resan som förbundskapten i USA?

-Det var en stor förmån att få vara del av dels US Soccer, av förbundet och allt vad det innebar med resurser, professionalism, elitsatsning och utvecklingsfokus. Att dessutom få vara del av ett sådant fantastiskt landslag som det amerikanska damlandslaget, givetvis med fantastiska fotbollsspelare men framför allt, vilka fantastiska människor, vilken grupp! Den ledarstaben jag fick vara en del av, blev också som min andra familj. Vi jobbade otroligt tajt ihop, vi blev oerhört bra kollegor men också nära vänner. Det går inte heller att bortse från det fantastiska stödet vi hade, dels när vi tog guld 2015 i Kanada och 2019 i Frankrike såklart, men också i vardagen. Det kunde komma 30 000 och stötta oss på en träningsmatch.

Hur vill du att Sundsvall ska spela fotboll, offensivt och defensivt?

-Jag tror att mina erfarenheter och lärdomar från landslagsfotboll har hjälp mig. Det var lite liknande ett landslagsuppdrag. Jag ska på kort tid, minimal tid få ut maximal effekt av spelarna. Jag hade sex träningar att göra eventuella förändringar inför första matchen (0-0 borta mot Örebro men där Sundsvall skapade flera bra chanser efter snabba omställningar). Med hjälp av befintlig tränarstab, Tommy, Andreas och Henrik och med väldigt mycket videotittande. Jag tittade på väldigt mycket matcher, både från i år och i fiol eftersom flera spelare är kvar sedan förra året. Jag identifierade då tre tydliga utvecklingsområden.

-I grunden ska Sundsvall vara ett passningsorienterat och anfallsintriktat lag och klubb. Eftersom jag står för en sådan fotboll så tyckte de att jag passade bra för jobbet. Det tycker jag också att Sundsvall varit i år. Men det var några delar jag såg behövde utvecklas.

-Spelet i offensivt straffområde. Att skapa fler målchanser och göra fler mål. Helt enkelt att omsätta det bra spelet i fler målchanser.

-Det defensiva straffområdet, vi släppte in lite för billiga mål. Jag såg att det måste till ett mer uppoffrande spel, attityd och inställning.

-Fasta situationer, både offensiva och defensiva. Vi hade gjort få mål och släppt in en del. Nu ser det bra ut.

-Det var de tre taktiska utvecklingsområdena. Det viktiga har också varit det mentala och då är det inte tränare Tony utan ledaren Tony. Hur ska jag få en grupp som haft motgångar att tro på sig själva, ha en positiv energi och ett jävlar anamma, med vinnarskallar som gillar det här läget och är beredda att fajtas.

Hur har ni förberett er inför fredagens match under landslagsuppehållet?

-Vi valde att ge ett lite längre uppehåll så spelarna fick fyra dagar ledigt efter Norrköpingsmatchen. Mentalt och fysiskt hade vi kramat ut allt som gick. Efter Norrköping behövde vi mental och fysisk återhämtning. Efter det har vi tränat på tufft. Fyra intensiva pass med högt tempo och bra fart. Sen väntar nu två förberedande taktiska pass på onsdag och torsdag inför fredagens match.

Hur har ni med skador och avstängningar?

-Vi har inga avstängningar inför matchen. Vi har haft lite skavanker ska jag väl uttrycka mig som, det är Tobias Eriksson som har haft ett ryggskott, det är Omar Eddari som haft lite känningar i sin rygg och vilat 1,5 pass men var tillbaka igår. Alexander Blomqvist som haft lite känningar i baksida lår och vi kommer testa på onsdag. Om du därtill lägger till Pa Konate och Peter Wilson som varit på landslagsuppdrag så blir det deras första träning på onsdag.

Vad vet du om AFC Eskilstuna?

-Mycket, haha, mina fantastiska assisterande, Henrik Åhnstrand och Andreas Petterson gör ett fantastiskt arbete och lägger ner ett enormt arbete på scouting. Jag försöker i den mån jag kan att se motståndarna live. Jag hann det med Sirius och fick till det med Djurgården. Jag fick inte till det med Eskilstuna.

-Jag tycker att AFC jobbar väldigt hårt i försvarsspelet, det är få lag som gjort mål på dem i öppet spel, de har varit svåra och kompakta att ta sig in bakom i öppet spel. Där är de starka tycker vi. Sen det som sticker ut i anfallsspelet är ett par spelare som har enorma kvaliteter, som kan skapa något ur ingenting. Sen är de vassa i sitt kantspel, målet mot Helsingborg borta var ingen slump, ett bra kantspel, ett fantastiskt inlägg och ett fantastiskt vasst avslut.

-Med ett längre landslagsuppehåll och med den unika situationen som lagen befinner sig i tabellen, så ska vi inte bli överraskade om Eskilstuna kommer ut med något helt nytt mot oss. Det är en match där de haft längre tid att göra något, det är en match som de vet att de måste ta tre poäng i. Och då måste man vrida och vända på olika saker. Så vi är förberedda. Och om ryktena stämmer att det är gratis inträde så hoppas vi på en härlig inramning.  

Hur har ni scoutat dem?

-Det är Andreas och Henrik som sett och klippt olika delar av spelet, där man tittar på, utifrån vad de gjort tidigare, vad vi tror att de kan göra mot oss och omvänt, vad de gjort mindre bra och vad vi kan göra.  

När åker ni till Eskilstuna?

-Vi åker ner efter träningen på torsdag och sover närmare match än Sundsvall, avslutar Tony Gustafsson.

Inför AFC Eskilstunas möte med Sundsvall i somras intervjuade Motståndarkollen Giffarnas klubbchef Henrik Lundgren och assisterande tränare Tommy Naurin. Lundgren berättade då så här om den utvecklingsresa GIF Sundsvall gjort under åren från Superettan till ni gick upp i Allsvenskan 2015.

-Egentligen skulle jag vilja börja lite tidigare. Sundsvall hade ett par sejourer i Allsvenskan på 80- och 90-talet men när vi gick upp 2000 så hände det något i klubben. Det blev mer professionellt och spelarna blev heltidsanställda. Sen har vi varit ett lindansarlag som legat i botten av Allsvenskan eller i toppen av Superettan men på senare år har det känts att vi etablerat oss bättre i Allsvenskan, med åttondeplaceringen förra året. Även om vi ligger längre ner nu tror jag att vi kommer att kunna hamna på en mittenplacering i år. Vi har ett alldeles för bra lag för den placering vi nu ligger på, sade Lundgren då.

Längre intervjuer med bland annat Lundgren och Naurin i länken nedan – Motståndarkollen GIF Sundsvall från juni:

https://www.afc-eskilstuna.se/2019/06/29/motstandarkollen-gif-sundsvall/

I Sundsvall spelar som bekant AFC:s före detta lagkapten, Omar Eddari, som var med och tog upp klubben i såväl Superettan och Allsvenskan innan han också föll ur Allsvenskan 2017. Så här berättar Eddari om sitt fotbollsliv i Sundsvall, minnen från AFC, sin bakgrund och framtid samt hans tankar inför fredagens match.

Hej Omar, till att börja med, stort tack för din tid i AFC! Hur mår du?

-Jo det är lugnt, det är bara bra.

Hur lever fotbollslivet i Sundsvall?

-Jo men när jag har varit friskt har det varit bra, när man inte spelar är det inte lika kul men när man spelar så är det härligt.

Varför blev det Sundsvall för din del i år?

-Det var för det sportsliga. Jag var skadad en del förra året så jag behövde komma någonstans och få lugn och ro och börja spela fotboll igen. Sen gjorde Sundsvall bra ifrån sig förra året så det var bra reklam för dem.

Blev året som du tänkte dig?

-Nu är året inte slut så det är för tidigt att utvärdera, men när jag väl spelat har det varit mycket bra och när jag varit skadad inte så bra.

Hur är stan annars att leva i?

-Det är väl bra, det är mycket fotboll liksom, så mina dagar går ut på att göra allt för att kunna prestera. Det är väl det som det handlar om för mig.

Vad gör du mer exakt för att kunna prestera på topp?

-Jag tränar mycket extra, ser till att hålla kroppen i skick och det blir mycket isbad, massage och återhämtning. Det blir 100 % fotbollsinriktat.

Vad gör du utanför fotbollen?

-Jag är mest hemma och tar det lugnt. Jag springer inte ute så mycket utan är mest hemma. Kollar på serier, läser lite böcker, det handlar väl mest om att se till att ha lite kul.

Ta oss på en resa genom din karriär, hur började allt och berätta om åren efter AFC?

-Från knatteåldern så började jag spela i Rissne och sen gick jag över till Sundbyberg, jag skiftade lite mellan dem. När det blev lite mer seriöst gick jag till Vasalund, i 12-13-årsåldern, innan jag gick till Djurgården. Jag var i Djurgårdens juniorlag från jag var 14 till 17 år gammal. Jag gick sedan tidigt till seniorfotbollen, till Täby IS i division 3. Gjorde en ganska bra debutsäsong, 6 mål och 6 assist som 17-åring. Då hade Väsby United öppna träningar och jag gick dit på en Try Out som de bjöd in till. Jag visste inte om det men vår sportchef rekommenderande mig. Jag fick kontrakt ganska snabbt och de hade Mikael Stahre som tränare men efter ett veckor gick han till AIK så jag hade honom bara under de första veckorna. Jag minns att det var en träningsmatch där alla provspelare skulle vara med. Stahre kom då fram och sa att jag inte behövde vara med, att jag redan hade visat upp mig och att de var nöjda.

-Jag var sedan i Väsby i ett år, skrev ett tvåårskontrakt men jag valde att bryta kontraktet efter ett år på grund av familjeomständigheter. Så jag tog ett break och var borta från fotboll helt i nästan ett år. Sedan så valde jag att komma tillbaka och då spelade jag i Sollentuna i division 2. Jag har även varit i Akropolis en vända. Har även varit så långt ner som i division 5, jag skrev på för Kungsängen, spelade två matcher innan det var för tråkigt. Jag blandade jobb och fotboll för skojs skull mellan jag var 19-23.

-Sen sex månader innan jag fyllde 23 valde jag att flytta till Marocko, mitt hemland för att koppla av och jobba lite. Efter den perioden kände jag att jag ville spela fotboll på riktigt igen. Genom en vän, Yusuf Saleh, som pratade med Özcan Melkemichel, fick jag komma på ett provspel hos AFC som då var i div 1 då. Det gick sådär, jag var sjuk den veckan men tänkte att jag inte får fler chanser, så jag ringde Özcan och förklarade situationen och han sa att det var bra att jag ringde för han hade tänkt att tacka nej. Jag spelade 23 matcher första säsongen, gjorde 17 poäng och vi gick upp till Superettan. Jag spelade sedan i två år i Superettan innan vi gick upp i Allsvenskan. Det var bra säsonger för mig poängmässigt och för klubben.

-Så min debutsäsong i Allsvenskan var för två år sedan, det var inte så länge sen. Efter det har det blivit kanske 35-40 matcher från start i Allsvenskan, 15 poäng och så några inhopp på det. Jag har spelat för AFC, Sirius, Djurgården och nu Sundsvall.  

Vad säger du om Sundsvall säsong i år?

-Nej men det har såklart inte varit vad alla hoppats på men samtidigt, nu har vi anpassat oss till en annan verklighet under de senaste månaderna, steppat upp och nu§ ligger vi på en kvalplats.

Hur upplever du din egen säsong?

-Jag har startat fem matcher, en gick jag av skadad efter 20 minuter och det har blivit tre mål och en assist. Det är väl någonstans superbra. Sen har jag några inhopp också, men det är svårt att ha inverkan från sidan eftersom man inte spelar så mycket då.

-Det började hur bra som helst, sen var jag borta i 3,5 månad. Klubben har försökt få mig tillbaka lite försiktigt, men jag är ambitiös och har velat komma in så fort som möjligt. Tittar man på de matcher jag spelat från start i Allsvenskan har jag nästan en halv poäng per match. Det är lite småskador bara som jag känner står i vägen för en riktig explosion, det är väl så jag ser det.

Tony Gustavsson har kommit in nu på slutet, hur är han som tränare?

-Han är jättebra, vi har tagit många poäng nu än hur det såg ut tidigare. Tony är väldigt energisk, nära sina spelare, taktiskt kunnig, noggrann och jag tycker hans personlighet smittar av sig lite på hur vi spelar.

Hur har det förändrat laget och spelidén att Tony kommit in?

-Det har blivit lite rakare, lite mer direkt, fast inte på ett dåligt sätt, inga långbollar. Vi spelar fortfarande vår fotboll men försöker att såra våra motståndare i sista tredjedelen lite oftare.

Hur är Sundsvall som fotbollsstad?

-Det är lite som Eskilstuna, jag märker att folk har koll på hur det går för laget. Man kan gå och handla och folk frågar. Det märks att folk har koll, det är jättekul. I Stockholm får man inte den responsen om man är superstar, så det är jättekul.

Om du jämför Sundsvall, AFC och Sirius som klubbar. Vilka är de stora skillnaderna och likheterna?

-Jag tycker inte att det är så stora skillnader, organisatoriskt är det ingen jätteskillnad. Man känner av fansen lite mer i Sirius, men när vi flyttade till Eskilstuna så fanns det ändå en liten bas. Annars tänker jag inte att det känns som någon skillnad.

Hur är din och lagets form så här under landslagsuppehållet?

-Det pekar väl uppåt för de flesta, vi har haft en rad nu när vi plockat poäng och gjort det bra. Om inte det ger positiv effekt vet jag inte vad som skulle kunna göra det.

Hur minns du åren i AFC?

-Jag minns dem som jättefina och positiva. Det var en bra tid, jag haft en ganska brokig karriär men det känns som att den kickade igång när jag var i AFC, det gav mig en plattform till att bli det som jag är idag. Jag ser mig själv som en av de bästa på mina positioner i Allsvenskan och det hade väl inte sett ut så om jag inte haft de åren i AFC.

Har du kontakt med några gamla lagkamrater i AFC eller människor i klubben idag?

-Nej, faktiskt inte. Den enda jag har lite kontakt i är Ferid Ali. Förutom han är det bara människor som har lämnat AFC. Jag hade en nära kontakt med Azad. Sen så är det spelare som inte spelar där idag. Jag är Filip Rogic nära, Othman El Kabir och Abdul Razak. Och så Eric Figueroa och Rinor Nushi som också varit där. Så det finns ett gäng som jag har nära och daglig kontakt med men det är inte från 2017, utan från 2015 och 2016.

Så här i efterhand, vad är din analys av varför AFC åkte ur Allsvenskan 2017?

-Det är en bra fråga, jag kommer ihåg att vi hade en viss identitet när vi spelade under Özcan, som vi tappade lite. Samt att många bra spelare lämnade inför säsongen, som Filip, Othman, Joshua och Abdul, nästan hela laget lämnade.

Vad är dina tankar inför mötet med AFC på fredag?

-Som sagt, det är kul att få spela match men det är inga jättespeciella känslor. Inte just nu i alla fall, kanske när man kommer dit.

Hur är din relation till AFC idag?

-Jag har ingen speciell relation till klubben idag, men vill också säga att klubben var en viktig del av min karriär.

Hur ska det bli att nu spela mot AFC på Tunavallen med ditt Sundsvall och dessutom i en så otroligt avgörande match för båda klubbarna?

-Jag gillar ju att spela viktiga matcher, så det är klart att det blir extra eftersom det betyder mycket. Jag har jättefina minnen från Tunavallen och fina minnen från de senaste veckorna som jag tar in i den matchen.

Hur slutar mötet på fredag?

-Jag vet inte, haha. Jag är inte bra på att tippa, men om vi gör det vi ska och det vi är bra på så hoppas jag att vi kommer därifrån med 3 poäng.

Vad har du för mål och drömmar med din fotbollskarriär framöver Omar?

-För mig handlar det bara om att komma så långt och högt som möjligt och med tanke på att jag startade min karriär senare än de flesta, så har jag förmodligen besparat min kropp en hel del, så jag känner mig ung i kroppen och kommer spela fotboll i många år till, sen om det blir i Sundsvall eller någonstans får framtiden utvisa, avslutar Sundsvalls Omar Eddari.

AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanoviccoachade laget i midnattsmatchen i slutet av juni, en match som slutade 0-0.

Hur har landslagsuppehållet varit för AFCNemanja?

-Det har varit bra. Vi hade inte så mycket ledigt, vi hade bara måndag och tisdag ledigt och sen i söndags. Vi tränar vi alla dagar denna vecka och sen är matchen på fredag.

Vad minns du av midnattsmötet i Sundsvall?

Jag minns att vi gjorde en bra och seriös match där och kände att vi var närmare segern än vad Sundsvall var. Vi hade fler klara och bättre chanser. Sundsvall hade mer boll men vi var bra i våra omställningar och hade en 3-4 riktigt bra lägen, bland annat genom Ousmane. Så man kan säga att det inte störde oss att matchen spelades så pass sent.

Vad tar du med dig från den matchen?

Det som var bra var framför allt inställningen och koncentrationen, disciplinen. Vi åkte till Sundsvall samma dag och fick sova under dagen där. Sundsvall hade kanske lite bättre förberedelser med träningar där, vila och sen var det mycket publik, runt 5000-6000 personer på läktarna.

Vi skapade våra lägen och det som kanske var negativt var att vi missade för mycket. Det var också Ismets debut, sin första match från start och han gjorde det bra.

Vad tycker du om Sundsvalls säsong?

-Jag trodde kanske från början att de kunde hamna i det läge de är nu. Vad ska man säga, det är tre omgångar kvar och de har bra chanser att klara sig. De har spelat bra fotboll men har inte fått med sig poängen. De har varit värda fler poäng än de fått. Nu på slutet har de haft marginalerna på sin sida och fått med sig poängen, vilket de inte fått tidigare.  

Hur har ni förberett er förra veckan och denna inför matchen?

Tränarna och laget har tränat på de delarna där vi kan såra Sundsvall.

Hur ser det ut med skador och avstängningar?

-Jag tror att det just nu bara är Ferid Ali som har lite problem. Anel, Ismet och Adnan kommer hem från sina landslagsuppdrag i veckan, så det är en litennackdel att de inte kunnat vara med.

Vad tar ni med er från första Sundsvallmatchen?

Måste ändå vara disciplinen och det defensiva spelet. Det vi måste förbättra är viljan att hota motståndarna.

Vad blir nyckeln för att vinna på fredag?

Nyckeln är ju att det är sista chansen för vår del. Det är bara att inse det och att vi måste visa mer vilja och hunger för att göra mål, och då gäller det hela laget. Nu har vi försvarat oss bra i två matcher men nu gäller det att visa vilja och hunger för att göra mål.

Vad vill du säga till Eskilstunapubliken?

-Det är årets viktigaste match som väntar, så välkomna att komma och stötta laget!

AFC Eskilstunas duktiga målvakt Ole Söderberg spelade senast borta mot IFK Norrköping då han gjorde en toppmatch, i ett för dagen annars svagt Eskilstuna. I matchen efter, mot Malmö blev Söderberg magsjuk innan match och inte heller mot Kalmar borta spelade AFC:s förstemålvakt. Till fredagens match är Söderberg åter fullt fokuserad och vill vara poängspelare för Eskilstuna.

Vad gör du en regnig tisdagseftermiddag som denna Ole?

-Jag är på väg till mitt andra pass, vi körde med laget i förmiddags och nu ska jag köra en skadeförebyggande rehabträning på gymmet. Det handlar om att bygga upp de svagare punkterna som man har på kroppen, för mig har det varit benen

Hur mycket extra träning kör du under säsong och innan säsong?

-Under säsong utöver fotbollen blir det ungefär två pass extra. Innan och efter säsong blir det betydligt mer, men då kör man mer med laget också. Så man tränar ungefär 7-8 pass i veckan under försäsong.

Hur har träningen varit under landslagsuppehållet?

-Den har varit ganska regelbunden, vi har tränat ganska mycket. Vi var lediga efter Kalmar två dagar, sedan tränade vi ganska tuffa pass fram till söndagen och denna vecka har vi kört lite lugnare och mer matchförberedande pass.

Hur är formen för din del?

-Jag mår bra, det är inga problem alls så jag tränar på.

Hur är stämningen i laget och känslan inför fredag?

-Den är bra, det är inga konstigheter. Vi känner oss ganska positiva. Vi vet ju att Sundsvall har haft några bra matcher nu men det är inget vi fokuserar på utan det känns bra överlag.

Hur gärna vill du spela och hålla nollan i de tre sista matcherna?

-Väldigt gärna, det är klart. Man vill vara med och bidra och kriga de sista matcherna nu för att hålla oss kvar. Det är klart att man vill vara en del av det.

Vad är Sundsvalls styrkor enligt dig?

-De har ju de här spanjorerna som är jävligt duktiga, väldigt smarta spelare som utgör ett hot från mitten.

De är starka på fasta situationer, hur ska ni komma till rätta med det?

-Alla måste ta sitt ansvar i sina positioner, vi har ju misslyckats med det några gånger men det känns som att vi blivit bättre. Vi ska hålla bort bollen från mål.

Vad behöver ni förbättra sedan Kalmarmatchen?

-Det såg inte bra ut mot Kalmar, det var två lag som inte var bra. Vi måste vara offensiva och våga gå för det. Det är ju inte så att vi möter AIK eller Malmö, vi måste våga satsa på det och våga göra mål.

Hur slutar matchen på fredag?

-Jag skulle nog säga 2-0 till oss.

2017 års allsvenska möte klubbarna emellan i Eskilstuna, vann Sundsvall med 2-1. Detta sedan AFC skapat mycket men missat många målchanser. Hör dåvarande AFC-spelaren och nuvarande GIF Sundsvallspelaren Omar Eddari samt se hans reduceringsmål i länken nedan.

https://www.fotbollskanalen.se/video/3935076/ilska-i-afc-vet-inte-vad-jag-far-saga-utan-att-det-blir-kaos/

Noterbart är också att GIF Sundsvalls före detta unga och lovande målvakt, William Eskelinen, gjorde allsvensk premiär just på Tunavallen mot AFC sedan Giffarnas dåvarande förstemålvakt Tommy Naurin, skadades i den 35:e matchminuten. Eskelinen gjorde flera bra räddningar och var en bidragande orsak till att AFC inte tog poäng på Tunavallen. I somras såldes Eskelinen till danska Århus på ett långtidskontrakt. Noterbart är också att Sundsvall sålde Linus Hallenius i somras. Hallenius som i fiol kom tvåa i den allsvenska skytteligan med 18 mål bakom BK Häckens Paulinho (i veckan klar för israeliska Beer Shava efter säsongens sista tre matcher). Eskilstunapubliken går därför miste om såväl Hellenius som Paulinho på fredag och framöver.  

Klockan 19.00 på Tunavallen på fredag kväll, kliver blåa Sundsvall och orangea AFC Eskilstuna ut i enhelt avgörande match om Allsvenskt kontrakt 2020, värt såväl utveckling och miljoner. Ska Eddari skicka sin gamla klubb ur Allsvenskan, eller ska AFC plocka sista halmstrået och få bottenstriden att leva till omgång 29 då klubben tar emot i stort sett klara IK Sirius. GIF Sundsvall gästas i sin tur av klara Helsingborg. Detta innan lagen avslutar på bortaplan, Eskilstuna mot Falkenberg på västkusten och Sunsvall mot AIK på Friends. Inga lätta matcher någon av dem. Men först är det full fokus på fredagens drabbning. Låt bästa laget vinna!  

Motståndarkollen avslutar med att passa på att tacka Tony Gustavsson, Omar Eddari, Nemanja Miljanovic och Ole Söderberg för engagerade intervjuer samt önska bägge lagens spelare, ledare och supportrar stort lycka till och en positiv fotbollsupplevelse på Tunavallen. AFC Eskilstuna bjuder all publik på fri entré så ta med såväl familj som vänner och fira in helgen med Allsvenskan på fredag!

Joel Hamberg