Falkenbergs Eklund inför avgörandet

29 okt 2019

Falkenbergs tränare Hasse Eklund har tagit upp klubben till Allsvenskan två gånger. Första gången säsongen 2013. Efter avancemanget lämnade han dock Falkenberg för att istället ta över Kalmar FF. 2015 bytte Eklund klubb igen och denna gången gick han tillbaka från östkusten till västkusten, varpå han åter hälsades välkommen som ny tränare i Falkenberg. Eklund gör således i år sin femte raka säsong som Falkenbergs tränare och sjätte säsong totalt i västkustlaget. Han har lyckats med det förut och nu kan han åter rädda Falkenberg kvar i Allsvenskan. Det finns bara ett problem, AFC Eskilstuna, Sundsvall och Kalmar har helt andra planer.

Hej Hasse, hur mår du?

-Jag mår bra tycker jag, en hektisk period men jag tycker ändå det känns ok!

Hur är stämningen i Falkenberg efter segern i Kalmar i lördags?

-Jag tycker vi haft bra stämning hela året, vi har åkt på några plumpar men denna segern gör väldigt mycket, att göra tre mål och i detta utsatta läge ta denna seger.

Hur kändes det att slå Kalmar i det jobbiga läge de befinner sig i, en klubb du tidigare tränat?

-Ja, det är klart att vi låg ju sist i tabellen och mötte ett lag som låg i botten och vi kunde blanda in där nere. Ett lag vi kände att vi kunde matcha, en match vi kände att vi kunde vinna. Jag har ju kunskap om Kalmar eftersom jag varit där innan.

Berätta om matchen i lördags, vad tar du med dig?

-Jag tar med mig vår kampmoral, att vi kämpar och ligger i. Vi ger ju aldrig upp, vi hämtar upp underläge och vi tappar ledning och de kvitterar. Många spelare har bra form, det tar jag också med mig.

Efter förra årets avancemang har han och övriga ledarstaben ett enda uppdrag i år, håll Falkenberg kvar i Allsvenskan. Inför sista omgången ligger Falkenberg också i förarsätet med 22 poäng och kvalplatsen, mot AFC:s och Sundsvalls 20. Vid vinst mot AFC kan västkustlaget till och med gå förbi Kalmar och upp på direktplats. Vid förlust mot AFC Åker man ur, liksom vid kryss på lördag samtidigt som Sundsvall vinner borta mot ett från toppstriden redan avsågat AIK.  

Hur vill du sammanfatta andra delen av säsongen sedan juli och framåt?

Vi låg väldigt stilla i fönstret, en spelar tog vi in i Melker Nilsson. Vår och höstsäsongen har varit ganska jämna. Vi har spelat lite jämnare och stabilare i höst än vår. Jag tycker att vi varit bättre med i matcherna, klart vi åkte på storstryk mot AIK men då hade vi målvakten utvisad. Djurgården hemma förlorade vi med 3-0 men bara 1-0 borta som ett exempel.

Och så tog ni tillbaka kvalplatsen och har häng på direktplatsen i näst sista omgången, det låter ju som är välregisserad och bra skriven saga, hur tänker ni kring tabelläget?

-Det är som du säger väldigt jämnt och tajt. Vi på nedre delen är väldigt jämna med varandra. Eskilstuna spelade oavgjort, så det är jämna matcher där nere men vi har ett bra läge, vi har det mer i egna händer. Vinner vi så kan inte de lagen under oss komma i kapp, det vet vi.

Jag tycker det var starkt av er att gå för segern så hårt som ni gjorde nere i Kalmar. Hur resonerade ni innan matchen och när Kalmar kvitterade i slutskedet?

-Jag tycker väl att det är en del jag tar med mig som tränare, att vi alltid går för seger. Någon gång åker man kanske på ett bakslag men jag tycker man alltid ska gå för seger.

Åter gör ni mål efter ett långt inkast, är det något ni tränar mycket på?

-Nej, vi vet ett vi är starka på fasta situationer, det är ingen slump.

Hasse Eklund var själv en framgångsrik spelare och under sin aktiva karriär gjorde han imponerande 464 matcher och 182 mål för Öster, Helsingborg, schweiziska Servette och danska Viborg. Därtill 20 U21-landskamper och 8 mål. Eklund har under sin tidigare tränarkarriär under en kort period tränat Helsingborg samt Viborg (2007-2009) i danska Superligan, motsvarigheten till Allsvenskan.

Ni har ett val att göra på lördag, antingen gå för segern för att nå direktplatsen före Kalmar eller hoppas på att Sundsvall inte slår AIK och samtidigt försvara er till en kvalplats. Hur resonerar du inför det dilemmat?

-Ja, fast jag svarade lite innan. Jag tycker det är bättre att man går för seger alltid. Absoluta jackpoten är att gå för segern och gå om Kalmar, sen får man se hur matchen och matcherna utvecklas.

Hur känns det att allt kan hända på lördag, direktplats, kvalplats eller åka ner?

Mmm, jag ska akta mig för attga för mycket men det är ju det som är charmen med fotboll, att det ska vara öppet inför det sista. Eftersom jag älskat fotboll sedan jag var fem år gammal är det en del av det.Även om man kan önska att man kanske redan skulle vara klara och ligga på en mellanmjölksposition och inte ha något att spela för. Det snackas väldigt mycket fotboll i Falkenberg just nu, det finns en massa olika scenarier som diskuteras. Sen är det ju tufft om det blir ett negativt resultat men så här ska det vara tycker jag.

Vad gör er så starka hemma?

-Jag tror att alla lag är bra på sin hemmaplan, sen har vi gräs och många har konstgräs. Vår plan brukar bli lite tung så våra motståndare brukar bli lite trötta på slutet. Sen kanske Kalmar haft lite svårt på hemmaplan i år. Men de flesta har tagit fler poäng hemma än borta.

Ni har släppt in flest mål av alla lag i Allsvenskan, varför?

-Ja, men det är väl helt enkelt att vi inte varit tillräckligt bra defensivt, sen är det ett dilemma att vi släppt in mål och då har vi satsat offensivt och då är det ett dilemma att vi öppnat upp oss bakåt. De här lagen i Allsvenskan har varit väldigt effektiva. Där får vi kanske analysera oss själva efter säsongen och titta om man ska göra något annorlunda framöver.

Nu väntar AFC Eskilstuna, hur ser du på motståndet?

-Ja, det är ett motstånd vi haft jämna matcher med de gånger vi mötts. Vi har vunnit på hemmaplan och kryssat borta (Falkenberg förlorade också borta mot AFC förra säsongen i Superettan). De har varit duktiga på att trots en hög spelaromsättning fått ihop ett bra lag. Speciellt Nalic tycker jag är duktig så det kommer säkert bli tajt och tufft den här gången också.

Vad minns du från det första mötet på Tunavallen?

-Jag kommer egentligen bara ihåg att det var tätt och tufft. Jag kommer ihåg att det var ett friläge som John Chibuike brände i början, som kunnat få matchen dit vi ville. Men det var inte så många målchanser kommer jag ihåg. Jag har inte tittat så mycket på den matchen , de har ju fått in nya tränare också så den matchen kommer jag inte lägga så stor vikt vid.

Vad vet du om Eskilstunas nyförvärv?

Jag vet inte jättemycket, jag har börjat idag(måndag) att läsa in mig på Eskilstunas spelare men på lördag kommer jag ha koll.

Vad ser du som Eskilstunas styrkor som lag?

-De har ju varit med i matcherna, inte släppt in 3-5mål som oss. De har haft ett försvarsspel som varit stabilt, det är deras starka sida, att de är med i matcherna.

Är det några särskilda Eskilstunaspelare ni måste hålla koll på under matchen?

-Jag tycker att Nalic är en bra och kreativ spelare, med all respekt för Eskilstuna och Falkenberg, men jag tycker att han borde tillhöra något större lag. Han bryter mönstret men är samtidigt en lagspelare. Han gick ju ut i förra mötet mot oss.

Motståndarkollen pratar också med Falkenbergs medieansvarige Magnus Wernersson inför matchen.

Vilka medier följer Falkenberg?

Det är framför allt lokalpressen, Hallands Nyheteroch Sverige Radio P4 Halland. Sen delvis Hallandsposten. Sen är det så att Hallands Nyheter också har Varberg att följa så vi har ju samma tidning. Det osannolika som skulle kunna hända är att Falkenberg och Varberg spelar i Allsvenskan nästa år och Halmstad, som är den stora klubben i regionen, spelar i Superettan. Fortfarande kan det ju också bli så att Falkenberg och Varberg möts i en häftig kvalmatch eller så kan det bli så att båda lagen spelar i Superettan nästa år.

Hur stort är trycket från media på Falkenberg?

-Det är inte jättestort, lokalt är det bra, vi har bra följning av dagstidningen. Vi har ju haft många matcher där vi släppt in mycket mål men man förlåter oss för det, man är mer positiva, ”ni vinner nästa match”. Men vi har ju också supportrar som blir besvikna och idag spelar ju sociala medier också en stor roll.

Hur var stämningen efter matchen i lördags?

-Det var en osannolik glädje. Spelarna visste inte fullt ut hur det gick mellan Sundsvall och Helsingborg, så när de kom in i omklädningsrummet blev det dubbel glädje. Hasse har ju varit tränare i Kalmar innan också, den säsong vi vann Superettan gick han sen till Kalmar. Hela matchen var deras supportrar verkligen med men sen på slutet blev det tråkigheter.

Blir det lapp på luckan på lördag?

Njae, det krävs rätt så mycket sommarturister för att det ska bli det och ett stort bortafölje. Ett visst antal platser är ju reserverade för bortalaget och jag tror inte att Eskilstuna kommer med så många supportrar vad jag hört. Men vi är starka hemma och det blir ett bra tryck när det är många på plats

Vad gör du annars utanför att vara medieansvarig i FFF?

-Jag är producent och delägare i Falkenbergsrevyn som är Sveriges största nyårsrevy. Jag samarbetar mycket med Eskilstunarevyn och har ett starkt samarbete bland annat med Mathilde Stavehaug.

Joel Hamberg