FFF:s Wede inför avgörandet

30 okt 2019

29-åriga Anton Wede gör sin andra sejour i Falkenbergs FF, en klubb han tagit till hjärtat. Efter en tyngre start på säsongen har han nu tagit en startplats i laget och toppat formen. Mot Kalmar senast kom också årets första mål i den så viktiga 3-2-segern. Med över 100 allsvenska matcher och spel både i Elfsborg, Falkenberg, Helsingborg och Gais är det en både rutinerat och het Wede som ser fram emot matchen mot AFC Eskilstuna på lördag.  

Hej Anton, hur mår du?

-Det är bra här, vi är väl lite trötta efter resan och matchen och jag och laget var glada igår, men nu börjar man ju fokusera inför den viktiga matchen på lördag.

Hur är stämningen i laget efter segern i lördags?

-Jo men den är såklart bra, det var många glada ansikten efter vinsten där och igår också såklart. Det ger bra självförtroende också inför den sista viktiga matchen, att vi äntligen fick ta en seger. Sen var det ju skönt att vi fick igång lite målskytte också eftersom vi haft lite svårt med det på senaste tiden, så det är vi glada för.

Berätta om din karriär med egna ord.

-Jag började hemma i Västanfors innan man blev lite äldre och då blev det Fagersta fram till jag var 16. Då fick Elfsborg upp ögonen efter elitpojklägret. Jag hade en jättebra tid både fotbollsmässigt och med skola i Borås. Sen blev jag uppflyttad i A-laget 2010 och det satte starten på min seniorkarriär, även om det inte blev någon speltid i Elfsborg så var jag med på bänken och tränade, innan jag blev utlånad till Falkenberg 2012.

-Först var jag utlånad ett år, jag var med på resan när vi kvalade oss kvar i Superettan 2012 och sedan tog oss upp till Allsvenskan 2013. Jag avslutade också med allsvenskt spel 2014. Då var Henke Larsson tränare där och han tog med mig till Helsingborg där jag spelade i 2,5 år. Sen hade jag väl ett halvår i Gais i Superettan innan jag återvände. Jag har väl egentligen varit ordinarie och spelat de flesta matcher från start. Jag tror att jag nådde över 100 allsvenska matcher för någon omgång sedan. Det var en liten rolig milstolpe att få. Vi var i Superettan 2018 och det var en hård kamp med er i Eskilstuna och Helsingborg och vi lyckades ta andraplatsen. Och så året nu i Allsvenskan. Jag är 29 år nu så det har blivit några säsonger.

Vad fick dig att välja Falkenberg?

-Första sejouren när jag gick från Elfsborg och kom upp som ungdomsspelare var det extremt tuff konkurrens, Elfsborg var alltid med i toppen. Falkenberg var perfekt, de låg i Superettan och de hade bra kontakt med Elfsborg, det har de även idag, de hade samarbete kring många spelare. Jag tyckte det var en lättsam och bra klubb att komma in i, att få utvecklas och spela seniorfotboll. Sen skrev jag på ett tvåårskontrakt. Det gick inte så bra resultatmässigt men det gick bra för mig personligen. Vi hade en nytändning 2013 och satsade på ny tränare och nya spelare. Hasse kom in det året och han satsade på spelare som inte spelat så mycket innan, blev en nytändning det året.

-Klubben har alltid varit lättsam och lätt att trivas i. Det var inte självklart att lämna 2015 men jag kände att jag hade varit i klubben i tre år och gick till en större klubb. Även om jag hade en bra tid i HIF och i Gais så kändes det bra att gå tillbaka till Falkenberg. Jag kände att vi hade goda chanser att prestera och det tycker jag vi gjort. Det kändes bra att återvända och få möjligheten till allsvenskt spel igen med Falkenberg.

Du som spelat i båda ligorna, vad är de största skillnaderna mellan Allsvenskan och Superettan enligt dig?

-Dels tempot, passningstempot och fysiken. Speciellt när man tittar på försvarsspelare. Många är taktiskt och fysiskt bättre. Sen som oss som fått tampas i botten, vi får lägga mycket mer vikt på försvarsspelet och det gör att det inte blir lika mycket anfallsspel då man är tröttare när man väl får bollen. Så när man är ett topplag i Superettan och dominerar många matcher och sedan mest får försvara sig i Allsvenskan, det blir en ganska stor omställning.

Ni i Falkenberg ser dock väldigt vältränade ut, springer mycket, är fysiska och kämpar alltid under hela matcherna. Stämmer det vad vi sett förra året och i år?

-Ja det tycker jag, den fysiska biten är vi väldigt starka på, det är väl inte där vi brustit. Vi orkar alltid i 90 minuter även om det varit tungt resultatmässigt. Sen är omställningsspelet en styrka som vi tagit fram för lite. Även om det varit en serie upp tycker jag att vi kunnat göra det mycket bättre.

Ni har släppt in överlägset flest mål i Allsvenskan, 62 stycken, varför då?

-Vi har väl haft vissa jämna matcher som vi legat i underläge och släppt till för många mål sista 10 när vi gått framåt och fått obalans i laget. Det har runnit till i alldeles för många matcher. Oerhört enkla mål har vi släppt till ibland också och det är väl en del som inte varit tillräckligt bra från vår sida. Det är lite tur att vi kommit undan med den bedrövliga målskillnaden vi har och att vi kanske gamblat lite och fått den extra poängen ibland.

Hur har det sett ut med mål för er i slutet av matcherna som inneburit poängvinster eller poängförluster?

-Vi hade en poäng mot Göteborg i somras och sen två extra mot Kalmar nu. Vi har också släppt in mål i slutet, Norrköping borta vid 3-3 så vi förlorade och Östersund borta när de vann med 3-2, säkert någon match till som gett poäng och där vi förlorat poäng i slutet.

Gör du något intressant och roligt utanför fotbollen?

-Vi kör väl en del golf några i laget, vi kör lite tävlingar mot varandra, oftast har vi gått ut lite kompisar i laget. Det är jag, Kalle Johansson, Hampus Svensson, Tobias Englund, Tobias Karlson och Marcus Mathisen. Under säsong blir det rätt mycket fokus på återhämtning. Jag är väl rätt intresserad av fotboll också och följer en del.

Vad tittar du på och följer?

-Allsvenskan tycker jag är roligast att följa eftersom man följer spelare och spelar i den själv. Jag har väl tröttnat på Premier League även om jag tittar ibland. Man har väl fått en del kompisar genom åren som det är kul att följa. I Eskilstuna känner jag en del spelare också som jag spelat med. Jesper Björkman, Gustav Jarl och även Denni lite efter tiden vi spelade ihop i Elfsborg. Jag har också tvillingbrorsan Kalle Wede i Örgryte så det blir väl lite att man tittar en del på hans matcher också. Sen också att man följer gamla kompisar också i Superettan, det är kul att följa gamla kompisar.

Har det varit nära att du gått utomlands någon gång under din karriär?

-Ja, jag var väl nära någon gång vad jag hörde. Jag hade kontrakt med Helsingborg och det var väl inte riktigt läge. Det var väl något lag från Danmark men sen får man väl inte veta allting bakom kulisserna.

Är det en dröm du har, att någon gång få spela utomlands?

-Ja det är klart att det alltid varit, att man velat testa men man måste prestera i nuet. Det är klart att man kan drömma men man har lärt sig att det gäller att ha fokus på här och nu och att hålla sig skadefri. Det blir viktigare och viktigare när man blir äldre, även om det hade varit roligt att testa på spel utomlands.

Hur har åren och året i Falkenberg varit?

-Sett till åren har det varit väldigt positivt. Dels att vi klarade oss kvar och fick vara med om uppgång. Sen har man alltid trivts med människorna runtom klubben, som varit väldigt bra att jobba med. Om vi går på det här året har det varit upp och ner. Vi har kommit in i perioder med 4-5 förluster och det har varit mycket motgångar, men vi har kunnat hålla en bra moral ändå, som gjort att vi kunnat ta någon seger ibland.

Hur är det att företräda Falkenberg?

-Det är väl med stolthet såklart, den tiden jag varit klubben har den växt hela tiden och har nu blivit allsvensk så det känns väldigt bra.

Hur är Hasse Eklund som tränare och den övriga ledarstaben?

-De jobbar verkligen som en stab, med tre ledare och en målvaktstränare. De jobbar väldigt mycket som ett team, som tillsammans med sportchefen är noggranna med att få in karaktärer som är schyssta och lojala med varandra och som jobbar väldigt hårt. Det känns väl som att det är det som de får fram av oss. Det känns som att det hårda arbetet är vår största styrka.

Hur är Falkenberg som fotbollsstad?

-Den har väl växt en hel del sen jag kom till klubben. Det är väl inte den största staden, jag är från Fagersta själv och folk har kanske inte riktigt tidigare fattat hur stort det är att vara i Allsvenskan. Intresset har växt otroligt mycket de senaste fem åren och det känns verkligen att klubben och fotbollen är i centrum i staden, men det kan absolut bli bättre.

Vad är det som kan bli bättre?

-Det blir alltid bra uppslutning när det blir lite hajp med storlag och bra väder, men det är väl kanske när det blir sämre väder och lite sämre resultat som det kan bli riktigt dålig uppslutning och det är väl den här stommen som kan bli större känner jag.

Beskriv dig själv som fotbollsspelare.

-Jag är väl en hårt arbetande spelare som oftast spelar mittfältare. Rätt så kvick spelare som har rätt så bra passningsspel och skott skulle jag nog säga.

Berätta om din säsong i år?

-Min säsong började på försäsongen med att jag kom lite efter fysiskt på grund av en knäskada från förra hösten. Jag fick väl börja matcherna på bänken inledningsvis, göra korta inhopp. Det har varit svårt att komma in i säsongen. Jag fick en del speltid innan sommaren ändå, har hållit mig skadefri hela året och kommit in i startelvan nu på slutet. Jag har toppat formen nu i slutskedet och känner att det är där jag är just nu.

Berätta om er träningsanläggning och faciliteter?

-Vi tränar just nu mestadels på Falkensbergs IP som var förra hemmaplanen. Annars har vi vårt omklädningsrum på arenan och vi brukar gå dit, det tar en 3-4 minuter. Vi har bra gym och matsal som vi äter på efter träningar, så det finns inget att klaga. Vi har varit lite kritiska till träningsplanerna runtom arenan så det är därför vi tränar på Falkenbergs IP nu.

Tränar ni både på gräs och konstgräs under säsong?

-När vi har konstgräsmatcher så åker vi och tränar i en annan stadsdel, oftast brukar vi köra hela veckan. Totalt sett blir det nästan 50/50 träningar på konstgräs och gräs under matchsäsong, men mer på gräs om man lägger ut det över en hel säsong.

Vad är de stora skillnaderna med att spela på konstgräs och gräs?

-Det gäller att få in hur bollen rör sig, det går mycket snabbare på konstgräs. Det skiljer sig mycket med passningsspel och presspel också när man byter från gräs till konstgräs och möter lag som är skickliga på konstgräs, då blir det väldigt tufft?

Hur är gräsmattan nu på Falcon Alkoholfri Arena i slutet av hösten och inför sista avgörande matchen?

-Den har varit väldigt bra hela säsongen och den tål mycket långt in i säsongen, men det är klart att den släpper lite mer nu. Den är lite tyngre nu att springa på. Men den är helt ok och bra skulle jag säga.

Tror du att det kommer vara en fördel för er att matchen spelas på gräs och på er hemmaplan?

-Ja, vi har inte haft så bra bortaspel, vi är väl ett helt klart bättre lag på hemmaplan än borta.

Varför är ni så mycket bättre hemma än borta?

-Ja, det är en bra fråga, det är svårt att svara på egentligen men det känns som att man automatiskt har mer självförtroende, att man mer ska bestämma över matchen. Annars är det som du säger, konstigt att det är så stor skillnad på många lag borta och hemma.

Hur är det att springa ut och spela hemmamatcherna på Falcon Alkoholfri Arena?

-Det är alltid roligt att springa ut där, det känns som det jag var inne på innan, att vi har bra vinstchans i de flesta matcherna och att man går ut med en positiv känsla.

Vad tycker du om årets Falkenbergstrupp?

-Jag tycker att vi har en bra trupp här, väldigt bred, det har varit otroligt mycket konkurrens om plasterna i år. Har aldrig varit så stor konkurrens som i år. Så bra och bra bredd skulle jag säga.

Vilka av era unga spelare har imponerat på dig i år?

-Vi har väl haft rätt så gammalt lag men John Björkengren och Eddie Sylisufaj skulle jag säga. Speciellt John har absolut imponerat med bra insatser.

Vad är det som fungerat bra i spelet hittills i år och vad vill ni utveckla?

-Det hårda arbetet har fungerat bra i de flesta matcherna. Det har väl gjort att det varit tungt att möta oss. Vi har varit tunga på fasta situationer, inte släppt in så mycket mål och gjort en del mål. Det vi hade kunnat göra bättre är att vi borde kunnat haft mycket bättre omställningsspel än vad vi har fått ut. Man vet att styrkan finns men det har väldigt sällan kommit fram i år.

Varför har ni inte lyckats i omställningsspelet som är en av era kända styrkor på senare år?

-Vi har varit lite tillbakatryckta och när vi fått bollen har vi varit lite för slarviga och inte gått tillräckligt tydligt framåt. Det och i kombination med att vi slarvat en del i passningar och uppspel.

Vad tycker du om AFC:s säsong?

-Jag tycker att de började väldigt bra, något överraskande kom de till final i Svenska Cupen. Började Allsvenskan bra. Förra året väldigt bra defensivt. Det känns som att det alltid varit svårt att komma till bra lägen mot AFC. Ett lag som har mycket tålamod i sitt spel. De försöker rulla mycket och försöker hitta lägen att gå fram. Sen har de väl den offensiva spelaren i Nalic tillsammans med några fler spelare som alltid hotar. Jag vet att Gustav Jarl alltid är farlig när han är skadefri och får chansen och så Samuel Nnamani som är väldigt stark i boxen och är farlig på huvudet. Man får alltid vara försiktig när man möter AFC för man vet att det finns spets där framme som kan blixtra till.

Vad minns du från första matchen i år i Eskilstuna?

-Då gjorde jag nog en av mina första matcher i år, det blev 0-0 och båda lagen kändes bra defensivt. Det var en mycket tillknäppt match. Denni Avdic missade också en straff som var tur för oss. Två försvarsstarka lag som inte riktigt hade någon spets i den matchen. Vi fick i alla fall en välbehövlig poäng i det skedet.

Vad tror du om matchbilden på lördag?

-Det är faktiskt väldigt svårt att säga, det blir en sista och direkt avgörande match. Det brukar alltid vara speciella matcher. Kan alltid hända mycket avgörande saker.

Hur tänker ni spelare kring tabelläget, att ni har allt att vinna men samtidigt allt att förlora?

-Ja, läget inför matchen är mycket positivare för oss än inför matchen mot Kalmar. Sen har vi veckan på oss att snacka ihop oss och vi kommer få direktiv av tränarna hur vi ska spela och förhålla oss till alla olika typer av resultat och scenarion, avslutar Wede.