Rashkaj inför avslutningen

01 nov 2019

Anel Rashkaj är AFC Eskilstunas lagkapten, landslagsspelare och rutinerade innermittfältare. Han står med båda fötterna på jorden och bäst är nog det, då de avgörande matcherna med AFC och Kosovo avlöpt varandra under hela hösten. Nu ska allt avgöras och förhoppningsvis ska säsongen också nå sitt klimax! Den höjdpunkten stavas ”AFC klara för allsvenskt kvalspel efter att Anel Rashkaj avgjort med årets första mål” samt ”Rashkaj sänkte Tjeckien borta med kylig lobb, nu stormar man mot EM”. Men först ska det spelas om det och Rashkaj är redo!

Hej Anel, hur mår du?

-Det är bra tack, det är som vanligt! Det är ganska mycket nu på slutet, det är mycket att tänka på och det är en rolig period!

Hur förbereder man sig inför en sådan här extremt viktig och avgörande match?

-Vi vet att det handlar om en jätteviktig match, vi vet om förutsättningarna, att vi måste vinna matchen. Vi förbereder oss både mentalt och taktiskt inför matchen, går igenom olika scenarier. Det är en match där man måste vara förberedd på allt möjligt, koncentrationen måste vara där, det kan bli mycket dueller och fasta situationer och det kan bli en fast situation som avgör matchen.

Hur var det att möta Sirius i fredags i en så pass avgörande match?

-Jag tycker att vi haft många sådana matcher som gäller mycket och jag tycker inte att spelarna påverkats så mycket. Vi har kört på och det har sett ganska stabilt ut. Mot Sirius tycker jag att vi gör en ganska bra match i 90 minuter och ska vinna den också. Det var lite tungt att vi inte lyckades göra mål men koncentrationen var bra!

Hur var det att spela och veta att en vinst innebar kvalplatsen och förarsätet inför slutomgången och samtidigt veta att ett kryss var lika lite värt som en förlust?

-Eftersom Kalmar spelade en dag innan visste vi att även vinsten inte skulle ge 100 % kval, fördelen skulle vara att vi kunde nå kvalplatsen via ett oavgjort resultat i sista omgången. Jag trodde också att AIK skulle ha hängt med i guldjakten. Det är bra att AIK ändå har något att spela för. Det är klart att vi helst velat ha möjligheten att också kunna ha oavgjort som en möjlighet, men nu är förutsättningen att det bara är vinst som gäller.

Vad tar du med dig från mötet med Sirius?

-Man kan ta med ganska mycket, vi såg stabila ut och var kompakta både framåt och bakåt.

Berätta om dina möten med Falkenberg genom åren?

-Det har ju blivit två möten, i Superettan där jag tycker vi spelade riktigt bra i första matchen men förlorade med 2-0 borta, två kontringsmål. Hemma vann vi med 1-0. Det är jämna matcher och det är små marginaler. Hemma  i år blev det 0-0 och vi hade en straff, det har varit otroligt tajta matcher med små marginaler.

Och du avgjorde ju hemmamatchen mot Falkenberg förra året.

-Ja, det stämmer!

Får vi se Anel Rashkajs första allsvenska mål 2019 på lördag, i den sista och avgörande omgången? 

-Ja, det hoppas jag, men det spelar ingen roll vem som gör det, bara vi vinner matchen. Men självklart hoppas man att man bidrar med någonting så att vi vinner matchen.

Hur ska det bli att spela denna extremt viktiga match?

-Jag har själv spelat några sådana här matcher, när det varit avgörande matcher för kval. Det är inga lätta matcher, det är mycket mentalt, mycket press. Det är mycket saker man tänker på, för det har så stor betydelse, både för klubben, för sig själv, för staden. Personligen har jag spelat några sådana här matcher och det är klart att det är tufft. Det är inga roliga matcher på det sättet, att det kan bli fint spel. Sen kan det bli otroligt roligt om man lyckas klara av det. Då är det något man alltid tar med sig i sin karriär, det blir en höjdpunkt i livet, som man alltid har med sig.

Såg du Falkenbergs match mot Kalmar?

-Ja, jag såg sista halvtimmen.

Vad är din analys av den avgörande halvtimmen, som satte Falkenberg i förarsätet?

-Det var en typisk match som gäller mycket, det är mycket fasta situationer och långbollar. Det är inget strukturerat spel, mer chans fram och tillbaka. Det var roligt att kolla på, det hände mycket!

Hur mycket är det fotboll eller det mentala spelet som avgör på lördag?

-Det är både och! En del är att man är fokuserad mentalt och vet betydelsen av matchen men samtidigt att man inte stressar för mycket så att man tappar kvalitén. Det gäller att ha en balans där, mellan det mentala och kvalitén.

Hur är stämningen i gruppen och hur har uppladdningen varit så här långt i veckan?

-Det har varit bra tycker jag, man märker att många är sugna på att spela och vill visa upp sig. Det är ett bra tecken. Sen att vi inte har gett upp, att vi har hängt med ända in i slutet, trots att vi haft tuffa perioder.

Har du någon särskild uppgift på lördag, som lagkapten och med rutin från likande mentalt tuffa matcher?

-Det handlar mer om att försöka kommunicera ut, att hela tiden pusha fram och att man tror på det. Och att det är en match där man inte får bli besviken om att inte får de rätta bollarna, det gäller att vara koncentrerad från minut ett. Ta närkamperna, att man är koncentrerad på fasta situationer. Då måste Falkenberg göra något riktigt bra för att göra mål.

Vad betyder er pånyttfödda styrka i defensiven, att ni åter vägrar att släppa in mål?

-Jag tycker att försvarsspelet alltid är grunden, har man ett bra försvarsspel är det mycket större chans att man tar poäng. Speciellt för lag som oss som är nykomlingar, att man har ett bra försvarsspel och sen att man tar de chanser som dyker upp. Gör man det bra defensivt så ökar chanserna att man får sina chanser framåt.

Avslutningsvis, när spelas kvalspelet till Allsvenskan och när är avgörandet för dig och ditt Kosovo i EM-kvalet?

-Kvalet spelas den 6:e och den 10:e november, onsdag och söndag nästa vecka. Nästa landslagssamling är den 10-11 november och matcherna den 14 och 17:e. De brukar ta ut laget cirka 9-10 dagar före samlingen.

Till kvalspelet ska Anel Rashkaj och Tuna Towers självklart bära sitt AFC Eskilstuna. I dagsläget ser det ut att bli ett dubbelmöte mot antingen Jönköping Södra eller IK Brage. Sen väntar stormöten för AFC:s lagkapten, vars Kosovo först möter Tjeckien borta i en helt avgörande match om den andra direktplatsen till EM. Därefter England hemma, en match som inte heller får förloras. Anel Rashkaj har onekligen en både intensiv, dramatisk och fantastisk novembermånad framför sig i sitt fotbollsliv, särskilt om AFC vinner mot Falkenberg, vinner kvalet till Allsvenskan och Kosovo direktspelar sig till EM!

Då behöver du inte önska dig några julklappar i december va?

– Haha, nej om vi lyckas med AFC och Kosovo då behövs inga julklappar i december!

Följ med och heja på Anel och övriga AFC-spelare i Falkenberg på lördag. Följ med och bidra till att hålla kvar Eskilstuna i Allsvenskan! Spelarna förtjänar ett stort stöd på plats!

Information om Tuna Towers supporterbuss 2 november – Gratis bussresa!

Falkenberg v.s. AFC Eskilstuna kl 13.00 på Falcon Alkoholfri Arena
Avresa kl 06.00 från Pitcher´s, Eskilstuna.
Ett kortare stopp för bensträckare och chaufförsbyte efter vägen.
Ankomst ca 12.00 till i Falkenberg.
Match 13.00
Retur ca 30 min efter matchens slut, stopp för bensträckare och förarbyte efter vägen, åter i Eskilstuna ca 21.30-22.00.

Boka bussplats i länken nedan!

https://www.tunatrafik.se/resor/supporter-buss?linkArticleId=196#Article_196

/ Joel Hamberg