”Vi är nöjda med lagets utveckling som går framåt”

03 dec 2019

AFC Eskilstunas 14-åringar, har haft en lyckosam säsong med bra resultat i serien sedan har det blivit utflykt till bland annat Gothia Cup. En givande säsong, tycker ledaren Aram Rajab som fått se sin grupp växa och ta nya kliv.

Hur upplever du säsongen ur ett tränarperspektiv?
– I början av säsongen var det som en vanlig försäsong. Vi visste mer om hur strukturen kan bli bättre än tidigare åren. Efter sommaren, speciellt efter Gothia Cup hände verkligen en ändring som jag vill jättegärna dela med alla andra som intresserade och tar det som erfarenhet, säger Aram och fortsätter.

– Ju äldre spelarna blir ju tuffare de visar sig samtidigt krävs det ett väldigt speciellt ledarskap. Det för att hantera allt för att alla ska känna sig lika delaktiga och för oss har det varit bland det svåraste säsongen laget har varit med. Puberteten har krävt en balansgång där varje steg har varit viktigare än nästa. Som ledare försöker man att vara ödmjuk och ha stor acceptans. Samtidigt vill man inte visa sig svag.

Aram lyfter fram också hur viktigt gemenskapen är och att man behöver dra åt samma håll, samt vara vänner på och utanför planen för att få ut det mesta av gruppen. Något som märkts av när nya spelare kommit in i truppen.
– Det har varit magiskt med killarnas beteende mot andra nya som vill ansluta sig till laget. Jag minns att en gång fick vi en döv kille som älskade fotboll och vill börja lira med oss. Redan från dag ett fick han kärlek från alla i laget, spelarna började själva lära sig hur man kan kommunicera med honom på det bästa sättet.

I övrigt har det varit en lyckosam säsong, med en bra rankning gällande fair play och man har utvecklats som grupp.
– Vi är nöjda med lagets utveckling som går framåt. Kanske sakta men med säkra steg. Vi jämför oss med oss själva och tror på det långsiktiga arbetssättet, säger Aram och lyfter fram klubbens arbete.

– Vi är nöjda med klubbens ständiga arbete för att bli bättre, fortsätter Aram som också vill lyfta fram övriga ledares betydelse för föreningen i stort.

Resultaten som varit i år, vad känner du kring det?
– Att prata om det just nu känns det skönt, för att vi är redan på nästa försäsong. Vi är överens med killarna att vi kommer ihåg de bästa minnen av det som har hänt och försöker att finslipa det som har varit mindre bra. Vi är väldigt tydliga med killarna att en destination är en del av en lång resa. Det är viktigt att försöka göra rätt samtidigt att man kan lära sig av misstag. Man får göra fel för att rätta till det. Utvecklingen som vi ser och killarnas vilja uppfyller våra krav och vår målsättning.

Hur ser du på det som kommer 2020?
– Jag ser det som en positiv process i sin helhet. Vi tror på det vi står för, vilket är viktigt del och drivande som för det hela framåt. De killar som är med i laget har bevisat att de har potential på att bli ännu bättre fotbollsspelare. De vill till a-laget!

Vad är det som ni kommer arbeta med främst under vinterhalvåret?
– Vi kan se det från olika perspektiv, i många år har laget toktränat på spelförståelse, positionsspel och possession. Killarna har byggt samtidigt ett par knän av guld som hanterat tusentals bolltouch, passningar och mottagningar. Tanken har alltid varit en gedigen utveckling och förståelse som sitter i ryggmärgen. Varför ska man träna fys när musklerna ändå inte finns, säger Aram och fortsätter.

– Vinterns första halva kommer vi införa ett fysprogram som kompletterar det vi längtat efter i många år. Parallellt med den tidigare spelförståelsen kommer vi att träna på att bli ännu bättre med en mot en-situationer. Det fysiska kommer vara avgörande under säsongen och är lagets nästa utmaning. Även parallellt med det kommer vi verkligen satsa på vikten med kost och vila, fortsätter Aram som även betonar hur viktigt det är med egenträning.