Rafi Isak efter Liverpoolbesöket: ”Det var lite häftigt”

10 dec 2019

För lite mindre än två veckor sedan berättade vi att AFC Eskilstunas U19-tränare Rafi Isak, skulle åka till Liverpool akademi på besök. Veckan är över och Rafi är tillbaka i Svea rike, efter en lärorik vecka där flera lag i Liverpools akademi fått besök av Isak.

– Det var väl ganska lärorikt till och börja med. Det var väldigt intressant. Sen var det häftigt samtidigt. Så det var de tre delarna, så man fick följa med väldigt mycket. Det var trots allt en vecka. Det inleddes med två dagars intensivkurs där man fick lära sig i stort sätt allt, vad gäller tränare, spelare, analys, fysik, mat och så vidare. Sedan träffade man på en del framtida stjärnor, man fick följa de från dag till kväll. Hur många träningspass och allt sådär. Så det var lite häftigt skulle jag säga, säger Rafi.

Från AFC Eskilstunas akademi till Liverpool, som är topplag i Premier League och vann som senast Champions League så är det naturligtvis stora skillnader på resurser. Något som Rafi såklart märkte av också i samband med besöket hos Liverpool. Ett lag som har en budget på 300 (!) miljoner kronor till sin akademi.
– Väldigt stora! Det var som intressant var att samtidigt jag var där var tre-fyra killar från Norge. Två av de var från a-laget i Stabaek och två från U19, det var också intressant. Vi hade ganska fina situationer, då jag har U19 och vi kunde dela med oss lite grann. Det ska sägas att U19-tränaren där är John Arne Riises lillebror. Då vi hade diskussioner, sade han att deras U19 var en av deras bästa i Norge och till Liverpool var dag och natt. Då kan man tänka sig hur det var från här i Sverige jämfört med Liverpool så det var väldigt stora kontraster.

Rafi imponerades av mycket av skillnaden mellan fotbollen och hur de stora klubbarna arbetar med, något som han lyft tillsammans med ungdomssektionen i AFC. I övrigt var det en minst sagt händelserik vecka, som han beskriver:
– Det var främst intensivkursen som de hade första dagarna som var intressant. Vad de såg första dagarna och vad de väntade av en ungdomstränare främst. Därav fick man lite tankeställare även för mig själv, i mitt tränaryrke. Man tar med sig en del hur man ska bete sig när man jobbar med ungdomsfotboll och vilken skillnad det är från A-lagsfotboll. Det är en ganska svår balans för många i dagens ungdomsfotboll, att man tittar mycket på tv, här i stan och så vidare. Det är en helt annan värld hur man coachar, förbereder och så.

Bild på Liverpools Akademis träningsanläggning.

Vilka lag hann du med besök hos under veckan?
– Det var många lag! U13, 14, 15, 16, 18 och U23. Främst var det med U23 och U16. Sedan var det några pass med U18. På en dag kunde man vara med på flera pass, säger Rafi som lyfter fram hur träningspassen var.

– Det som var allra coolast att se var att de hade träningar som var ganska individuella. I ganska tidig ålder kunde försvararna, mittfältarna och anfallare träna för sig. Det är något som är väldigt sällsynt i Sverige oavsett nivå, om vi pratar lokalt eller AIK eller Hammarby. Man ser väldigt sällan det, fortsätter Rafi.

Träningarna var alltså väldigt individanpassade, det var något som var imponerande menar Rafi.
– Det var rätt fascinerande och se en U14-back kunde träna olika nicktekniker i 35 minuter. Där det ökades progressivt, det var inte samma nick som skulle utövas hela tiden. Det började med hopptekniker, sen tog man vidare till nick. Det var ganska coolt att man kunde tänka i de banorna. Vi gör inte så i Sverige och vad gör det för skillnad om vi skulle göra så, säger Rafi och fortsätter.

– Ska jag vara helt ärlig, hela träningarna i sig. Övningsmässigt, var det väl inget wow direkt. Redan i Sverige och i AFC tycker jag vi har övningar som ser bättre ut. Men de poängterade ganska tidigt att de inte är ute efter det. De är inte ute efter att ha komplicerade övningar och inte mycket wow. Utan själva grunden hur man tränar och då var det väldigt mycket av de individuella delen som var ganska fascinerande att titta på. Att en innermitt kunde tränas individuellt i att ta emot en boll och passa till en nästa punkt. I kanske 25 minuter om och om igen. Det har jag som varit med i ett tag, kanske har svårt att se i Sverige. Det är väl något vi kan tänka på.

Flera träningspass var Rafi Isak med på under veckans gång på de brittiska öarna.

Individuell träning är något på en träning med lag, man inte ser ofta – att man ser speciella övningar. Det är något som Rafi Isak gärna skulle se i Sverige och inte minst AFC Eskilstuna framöver.
– Jag tror att man är lite smårädd i Sverige utan att träna någon på någonting. Utan att man vill att alla ska bli bra på allting. Det har sina fördelar, men det har sina nackdelar också att väldigt få blir bra på någonting också. Att man blir kanske ganska allround och inte blir specialiserad på någonting, säger Rafi och fortsätter.

– Ska man ta det nästa steg i fotboll, ska du ha en mittback ska den vara nickstark. Den ska vara bra att försvara, den behöver inte vara bra på att skjuta. Sen ska den vara bra med boll ju mer fotbollen går framåt, så är det annorlunda fotboll idag som det var för tjugo år sedan. Sedan krävs de där nyckelfaktorerna om man ska gå hela vägen och det är väl det som är skillnaden, avslutar Rafi Isak som med många nya erfarenheter i bagaget ser fram emot en ny spännande säsong i AFC Eskilstunas ungdomsverksamhet.

Foto: Peter Robertsson