”Jag vill alltid vinna matcher”

15 dec 2019

I fredags blev det offentliggjort. Özcan Melkemichel återvänder till AFC Eskilstuna som huvudtränare. Parterna har kommit överens om ett kontrakt som sträcker sig över 2+1 år.

Melkemichel var med på AFC Eskilstunas resa från Division 1 till Allsvenskan. Sedan blev det två säsonger för 51-åringen i Djurgårdens organisation, innan nu återvänder till AFC efter ett år iväg från fotbollen.

– Det är jätteroligt att vara tillbaka i föreningen. Nu har jag varit borta från fotbollen i ett år. Nu börjar det krypa i kroppen, nu vill man verkligen in och jobba igen. AFC med Eskilstuna, det sade jag redan här förra gången när vi spelade en match mot Degerfors. Det finns väldigt fina förutsättningar i Eskilstuna, säger Özcan och fortsätter.

– Nu är det synd att laget åkte ur Allsvenskan. Att spela i Superettan och börja om och förhoppningsvis vara framgångsrik. Kanske kan vi studsa tillbaka. Nu har jag precis kommit in i här, se mig in vilken trupp vi har att förfoga över. Det finns några grejer så klart några saker jag har i mitt huvud. Jag vill alltid vinna matcher, gör man det tillräckligt ofta så blir det alltid något bra utav det. Det finns alltid ett hårt jobb innan. Innan jag säger något om målsättning och sånt, så blir det först att sätta sig in i vilken trupp vi har. Vad vi behöver, vad vi behöver förändra, vad som är bra för att behålla och så vidare. Det är frågor som kommer. Men framförallt det är jättekul att vara tillbaks.

Senast Özcan var i föreningen, var klubben hemmahörande i Solna. Nu är det alltså Eskilstuna som gäller för Melkemichel.
– Jag tycker det är jättespännande med Eskilstuna som stad. Jag vet att Eskilstuna är en fotbollstad, det vet jag sedan tidigare. Det gäller att få alla Eskilstunabor, företag och kommun att se AFC som ett Eskilstunalag. Det är ett hårt jobb, inte ett tränares jobb. Men jag ska i alla fall bidra med det jag kan, så vi kan vara ett lag för alla i Eskilstuna.

Melkemichel kommer som bekant senast som huvudtränare från Djurgårdens IF. Där var han under säsongerna 2017 och 2018. Özcan medger att han tar med sig en del från den tiden han hade i föreningen.
– Mycket som vi kan ta med oss hur en storklubb funkar. För att vara framgångsrik. Allt från egentligen hur de funkar kring laget till media, intresset kring. Även deras kontaktnät med sponsorer och annat. Det är väldigt mycket man kan ta med sig. Vi kanske inte kan göra i den skalan. Men man kan alltid börja någonstans. Det finns väldigt mycket att lära sig, som jag har lärt mig och som jag kan ta med mig hit.

Vad för typ av Özcan-prägel, kan vi förväntas oss på AFC Eskilstuna som lag?
– Först och främst, om jag tittar på det sportsliga. Det är lite efter vad jag har att jobba med. Jag hoppas att vi åtminstone kan få ett slagkraftigt lag. Det kommer bli ganska mycket ungt. Förhoppningsvis kan vi hitta en ryggrad också, som vi kan förlita oss på. Som håller en bra kvalité. Det gäller att sätta sig in i det här jobbet nu, och sen kan vi prata hur vi ska sätta prägel på fotbollen. Men om jag får välja kommer vi spela en underhållande fotboll, men en framgångsrik fotboll där också defensiven är väldigt viktig.

– Fotboll är idag att kunna försvara tillsammans allihopa som ett kollektiv och samtidig anfalla tillsammans som ett kollektiv. Att prata och spekulera om vilket vi spelsystem vi ska ha nu, det är bara onödigt. Det viktigaste är när jag har sett materialet, så sätter vi något ut efter materialet. Det är klart jag har min fotbollsfilosofi och det ska nog synas, avslutar AFC Eskilstunas nya huvudtränare Özcan Melkemichel.