Lägesrapport från AFC Eskilstuna

03 apr 2020

Klubben har på grund av den rådande situationen och Folkhälsomyndighetens information valt att pausa ungdomsverksamheten ytterligare 7 dagar. Gino Torlo förklarar hur klubben ser på beslutet.

Det har varit lite olika reaktioner på klubbens beslut att pausa ungdomsverksamheten. Varför beslutades det att pausa verksamheten?
–  Vi anser att klubben bär största ansvaret för medlemmarna och dem anställda. Vi följer myndigheternas rekommendationer men gör såklart egna beslut. Dessa grundar sig i vad som är viktigast för oss. Det är utan tvekan hälsan hos våra spelare, ledare och andra anställda. I en situation där det råder pandemi har vi bestämt att hälsan går före fotbollen, även om idrott är en viktig del av hälsan. Bedömningarna görs veckovis efter information från myndigheter och ledande epidemiologer.

Det finns flera som stödjer beslutet men även vissa som är missnöjda med beslutet kring förbudet. Hur ser du på det?
–  Jag förstår att vi har eldsjälar i föreningen och besluten som görs är inte lätta. Klubben har valt att agera tidigt för att inte vara en bidragande faktor till smittspridning i samhället. Det handlar om 100-tals barn och ungdomar i akademien som ska spela fotboll. Det innebär närkontakt, duschar, vattenflaskor, täta omklädningsrum (som för övrigt är stängda nu av Eskilstuna kommun) och andra delar som vi inte kan kontrollera till 100 %. Att hålla sig från fotbollen en tid för att bespara våra äldre, sjuka och även unga (flera dödsfall av unga) är viktigare enligt mig än att få ”röra på sig” under en pandemi. Siffrorna pekar även att läget förvärras och nu när vi blickar bakåt är vi glada för att stoppat träningarna tidigt.

Folkhälsomyndigheten har tidigare inte förbjudit träningsverksamhet för unga och många andra klubbar har beslutat att köra vidare. Varför har AFC en annan syn på träning än en expertmyndighet?
–  En pandemi är utlyst och det är extraordinär situation i hela världen. Siffrorna talar för sig själva när det kommer till dödsantal. En ständig ökning sker i hela Europa och vi ser en sjukvård som redan ställs inför problematik. Våra äldre dör och är i en riskgrupp, även unga har fallit för viruset. Vi vill inte vara en bidragande faktor till smittspridning och valde att göra något tidigt. Det är viktigt att belysa att vi inte har gjort ett totalstopp på verksamheten. Vi gör en bedömning varje vecka och ambitionen är såklart att komma igång med verksamheten så snabbt som möjligt.

–  Folkhälsomyndigheten har igår (2 april) kommit med nya direktiv kring närkontakt, matcher och resor. Vi bär alla ansvaret att förhindra smitta och vi har valt att stoppa verksamheten för att minimera riskerna helt. Det tillåtna antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är i nuläget begränsat till 50 personer och det är också något vi inte kan garantera eller kontrollera i nuläget.

Slutligen finns det något som du vill meddela våra spelare, ledare och föräldrar?
–  Jag ber om att ni har tålamod och tar ansvar. Lyssna på myndigheterna kring det personliga ansvaret och träna på egen hand för att hålla igång konditionen och bollkontrollen. Det innebär tålamod, ansvar och försiktighet. Situationen kan förändras med kort varsel och vi håller oss uppdaterade med regeringens och myndigheternas nya beslut och rekommendationer.

Tack till alla som sluter upp och hjälps åt. Låt oss fortsätta vara starka och ta hand om varandra!