”Vi behövde komma tillbaka till matchform väldigt fort”

16 maj 2020

Säsongen är snart här för ungdomslagen och vi tar tempen, på våra lag som gör sig redo för seriespel. Ett av dem är laget födda 2009 som coachas av Vilmos Szabo samt Tom Keck. Försäsongen har minst sagt varit en speciell sådan, och det berättar tränaren Vilmos om.

Under en tid har ungdomsverksamheten varit nedstängd i AFC Eskilstunas regi, för att sedan återupptas med restriktioner. Flera lag har spelat DM och nu ser vi fram emot en säsong som väntar. För AFC Eskilstunas gäng, födda 2009 så har man hållit igång med många träningsmatcher.
– Så här långt så har vi matat träningsmatcher varje helg sedan vi fick börja träna igen i april! Vi behövde komma tillbaka till matchform väldigt fort vilket vi lyckats med och vi har spelat fin fotboll under dessa träningsmatcher! Sen har ju nästa problem varit att alla varit ganska deppade över att vi inte får åka utomlands och spela våran cup i Ungern. Då gäller det att hitta andra saker att tänka på som till exempel serien och att träna på extra hårt och ha kul så att man liksom glömmer coronakrisen lite, säger Vilmos Szabo som tränar laget tillsammans med Tom Keck.

Vad lärde ni er från förra säsongen?
– Våra lärdomar från förra säsongen är väl att vi har en annorlunda uppvärmning på matcher som funkar mycket bättre och vi är redo från start i varje match förra året var vi lite trögstartade så att säga! Samt hur vi laddar upp inför match under veckan när vi tränar har blivit mycket bättre och då menar jag själva träningsupplägget inför match på helgen! Viktigt är också att vi inte bryr oss så mycket om motståndarna utan att vi bara fokuserar på vårt egna spel och hur vi vill spela fotboll, säger Vilmos och lyfter fram vad man hoppas åstadkomma den här säsongen.

– Vi vill visa 08:orna att vi är lika tuffa som dem och att vi inte kommer vara ett lag man ser ner på bara för att vi är 1-2 år yngre än dem vi möter! Sen försöka behålla ett momentum från match till match och då menar jag att vi ska spela med samma bolltempo och samma spelidé från match till match och inte svaja med spelet och hur vi spelar!

Laget har under försäsongen visat att man rullar boll på ett väldigt fint sätt, och har rullat upp många motstånd. Det är något man hoppas kunna fortsätta med.
– Vårt lags styrka är hur vi behåller bollen inom laget och verkligen vill ha 80-90% bollinnehav genom att börja om och ta hjälp av resten av laget istället för att göra allt själv för då kan vi rulla runt bygga spel från grunden och killarna kan testa olika mönster för att bryta igenom en t.ex backlinje! Sen är vi väldigt sammansvetsade både på träning och på fritiden vi umgås väldigt mycket så att säga, kan vara hemma hos tränare Villy eller utomhus bara för och göra någon slags aktivitet!

Avslutningsvis, vad är det viktigaste med den här säsongen, skulle du säga?
– Det viktigaste den här säsongen är att hålla huvudet högt i dessa virustider och spela tillsammans för att visa folk att det finns ljusa saker att titta på i dessa mörka tider! Vi vill alltid spela bollen på backen och gör vi missar på grund av att vi rullar så gör inte det något. Vi fortsätter att spela på backen och inte i luften för det är något vi verkligen tror på! Men som sagt det allra viktigaste är att vi tar oss igenom dessa kristider som lag och tar energi från fotbollen, för att blicka framåt och få bort tankarna från det hemska som pågår!

AFC Eskilstunas gäng födda 2009 spelar sin första seriematch nästa torsdag på bortaplan mot Skogstorps GOIF.